Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Manusia akan mati sekali sahaja, tetapi orang yang berhutang akan mati berkali-kali
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 16 jam, 56 minit yang lalu
muslimiman: 15 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 16 hari yang lalu
nur_tinta: 22 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: pilihanraya kampus 2007/2008


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» pilihanraya kampus 2007/2008

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh pilihanraya kampus 2007/2008

kamil
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.01.2004
Ahli No: 6827
Posting: 34

Kedah  


posticon Posting pada: 22-08-07 14:49


Assalamulaikum

Wahai mahasiswa/wi berilah sokongan dan dokongan penuh kepada perwakilan yang bejuang untuk kepentingan mahasiswa dan keadilan semangat...hidup Islam :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamilProfil   Hantar PM kepada kamil   Quote dan BalasQuote

nur_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15931
Posting: 144
Dari: IPT

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 15:15


Salam....
InsyaAllah tegaklah semula empayar Islam......
Islam cemerlang.......cita2ku Islam tinggi menjulang......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_mujahidahProfil   Hantar PM kepada nur_mujahidah   Pergi ke nur_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 22-08-07 15:55


we look and c

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 18:28


salam...
dah start ke plhnry ini?sowey sebab baru saja habis belajar,lupa bulan bape selalunya plhnry ini...apa-apa pun doa2kan kemenangan dipihak yang memperjuangkan Islam.....Ya Allah bukakanlah pintu hati pewaris bangsa pada hari ini untuk memilih yang benar dan lurus kearahMu...


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.
[ Telah diedit oleh: ctnurbebo pada 23-08-07 18:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 18:33


moga yang haq menang,kerahkan jentera2 untuk sesama berintima' dengan ISLAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 12:21


so..apa keputusannye..? Kalau boleh beritahu lah semua ipta punya ye..tak pun yang paling nak tau ukm,um,uia,utm punya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 12:24


belum lagi ada keputusannya... but it's a heating topic in campuses right now. tak lama saja lagi dah ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-09-07 13:36


Pilihan raya kampus: Laptop siswa dirampas, bilik digeledah, notis ugutan!
Intan Abdullah
Mon | Sep 17, 07 | 6:24:29 pm MYT

KUALA LUMPUR, 17 Sept (Hrkh) - Demam Pilihan raya kampus (PRK) kini terus melanda mahasiswa dengan beberapa tindakan agresif yang didakwa mula dimainkan oleh pihak bahagian Hal Ehwal Pelajar serta kumpulan mahasiswa yang menggelarkan diri mereka Aspirasi.

Terbaru di Universiti Putra Malaysia (UPM), beberapa insiden yang melibatkan mahasiswa pro-Barisan Mahasiswa Bersatu (BMB) yang menentang Aspirasi.

/

Menurut wakil BMB yang mengedarkan risalah insiden-insiden yang didakwa berlaku di kampus UPM,salah seorang mahasiswa mangsanya adalah Yee Yang Yang yang telah dirampas komputer riba, telefon bimbit, pendrive serta beberapa dokumen-dokumen penting.

Antara keterangan risalah yang diedarkan menyebut bahawa; kejadian tersebut didakwa dilakukan semasa satu sesi soal siasat yang dijalankan terhadap Yee Yang selama dua jam selepas dipanggil masuk ke bilik mesyuarat Kolej 13 oleh Pengetua dan Felo kolej, Mohd Fakhrurazi Mustapha serta tiga orang yang tidak dikenali selepas perjumpaan bersama pengetua kolej 13 berhubung kes kehilangan telefon bimbit.

Anehnya, semasa soal siasat tersebut, beliau telah disoal tentang Persatuan Bahasa Tionhua, BMB serta risalah-risalah berkaitan PRK.

Setelah itu, Yee Yang telah menghubungi Pengarah Jabatan Keselamatan, Mejar Othman Jailani yang mengesahkan bahawa tiada sebarang operasi dijalankan pada malam tersebut.

Risalah tersebut juga menyatakan bahawa pada keesokan harinya, mereka membuat laporan polis di Balai Polis Serdang.

Namun, setelah polis berhubung dengan pihak keselamatan, mereka mengesahkan bahawa ketiga-tiga orang yang tidak dikenali itu ialah pihak Unit Tugas Khas (untuk) dan laporan polis hanya dibuat sekiranya untuk enggan memulangkan semula barang-barang yang dirampas.

Kemudian mereka telah pergi ke Jabatan Keselamatan tetapi pihak untuk tidak mahu melayan aduan mereka. Akhirnya, pihak untuk mengeluarkan satu surat mengesahkan rampasan terhadap barang-barang milik Yee Yang.

/

Sementara itu, bilik Pengerusi BMB, Mohd Taufiq Mahmud juga telah dijadikan mangsa oleh Pengetua dan Pegawai HEP pada 13 September sehinggakan motosikal beliau telah dikunci pada keesokkan harinya.

Selain itu, risalah tersebut juga mendakwa terdapat juga insiden yang membabitkan motosikal mahasiswa yang disabotaj serta diletakkan notis ugutan supaya tidak terlibat dalam PRK. - mks.

artikel asal

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 13:46


sebelum mengenal nikmat kemanisan...sudah tentu diuji dengan nikmat kepahitan

Semoga yang melakukan sesuatu kerana Allah S.w.t mendapat keredhaan dan kecemerlangan dunia dan akhirat

mari berdoa bila berbuka...doa orang berbuka adalah mustajab!

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-09-07 13:47


Pilihan Raya Kampus, siswa UM diugut!
Intan Abdullah
itu | Sep 18, 07 | 12:52:14 pm MYT

KUALA LUMPUR, 18 Sept (Hrkh)- Meskipun tarikh sebenar pilihan raya kampus belum diketahui lagi, namun perang psikologi antara puak yang bertentangan dalam kampus sudah mula berlaku.

Malah gendang pilihan raya kampus yang belum lagi dipalu itu telahpun meniupkan api perjuangan di kalangan kumpulan-kumpulan mahasiswa yang dikenalpasti akan bertanding.

Perkembangan di kampus mendapati, belum pun tarikh pilihan raya diumumkan namun seluruh jentera baik di pihak aspirasi mahupun pro mahasiswa sudah mula memainkan peranan masing-masing.

Di Universiti Malaya, beberapa penyokong kumpulan yang digelar pro-mahasiswa(lawan kepada kumpulan Aspirasi) telah mula menerima SMS berbentuk ugutan.

Menurut sumber, selain siswa Mohd Shahir Abd Aziz, ada di kalangan siswi turut menerima ugutan sedemikian.

Antara kandungan SMS tersebut ialah, " WOI MANGKUK .apa pasal anda BELAGAK sangat, POYO lah..MUKA DAH lah TAK handsome..MENCAPUB pula 2,nak PESAN anda dalam BAHAYA,.tunggu MASA saja nak MAMPUS."..pengirim 01&#******

Mohd Shahir yang merasakan diri terancam telah membuat laporan polis berkenaan ugutan tersebut di Balai Polis Pantai Permai dan membuat keterangan susulan di Ibu Pejabat Balai Polis Daerah Brickfields.

Menurut Mohd Shahir, tujuan beliau membuat laporan ini adalah untuk memastikan keselamatan dirinya terjamin.

Sebelum ini, kejadian ugutan melalui sabotaj kenderaan mahasiswa telah berlaku di Universiti Putra Malaysia (UPM).

Ada juga mahasiswa ang digeledah bilik mereka, laptop dan barang-barang milik peribadi mereka dirampas oleh pihak Unit Tindakan Khas (bukan pegawai keselamatan universiti).

Walau bagaimanapun, sehingga kini notis pembubaran Majlis Perwakilan Pelajar masih belum kelihatan di mana-mana kampus sebagai indikator awal bermulanya perang pilihan raya kampus./wann

artikel asal

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 14:00


salam...

hhmm...tak sabar2 rasanya nak lihat bagaimana PRK pada tahun ini berjalan...


huh...
dah mula tunjuk belang ye...

macam mana lah nak bersih PRK ni,,,

hhmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-07 23:36


rasanya kita semua dapat agak macam lagi yang tak patut berlaku dah pun mula berlaku...so no wonder lah lah kalau kali ni pun keluar paper umumkan pro-aspirasi menang bersih kat semua 17 ipta...tak perlu terkejut & hairan...

yang berkuasa melakukan sesuka hati, yang dikuasai terus di dikuasai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-09-07 01:14


Bantah tindakan melampau UPM terhadap Yang Yang
Nik Nazmi Nik Ahmad
Wed | Sep 19, 07 | 11:10:24 pm MYT

Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) begitu kesal dengan tindakan pihak keselamatan Universiti Putra Malaysia (UPM) yang bertindak di luar prosedur merampas barangan peribadi milik mahasiswa tahun pertama, Yee Yang Yang minggu lepas.

Yee, yang disyaki terlibat di dalam gerakan mahasiswa 'anti-establishment', telah disoal siasat mengenai pembabitannya dalam politik pelajar.

Lebih mengejutkan, beliau cuba dihalang oleh anggota polis sendiri daripada membuat sebarang laporan polis bagi menyiasat salahlaku pegawai keselamatan UPM berkenaan, dengan alasan supaya mengambil iktibar terhadap apa yang telah berlaku ke atas mantan Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Perkara ini adalah begitu serius, apatah lagi ini merupakan satu usaha terancang pengurusan universiti untuk mengekang kebebasan mahasiswa untuk bersuara lantas mengenakan pelbagai tindakan ke atas pelajar berkenaan.

Tindakan pegawai 'Unit Tugas Khas' Jabatan Keselamatan UPM, Zamali Samsi yang merampas barangan peribadi Yee adalah bercanggah dengan undang-undang dalam keadaan Yee tidak sabitkan dengan apa-apa kesalahan jenayah.

Mengapakah ketika universiti-universiti kita terus tercicir di dalam senarai antarabangsa, pihak UPM bertindak dengan tidak matang dan bukannya menumpukan usaha mengangkat martabat mahasiswa kita?

AMK difahamkan sehingga ke saat ini, barangan Yee termasuk komputer riba dan telefon bimbit yang dianggarkan berjumlah RM6000 masih belum dipulangkan.

Justeru, AMK mendesak agar Jabatan Keselamatan UPM bertanggungjawab untuk menjelaskan rasional mereka bertindak sedemikian. AMK juga ingin mendapatkan penjelasan mengapa mereka menggunakan pihak polis untuk menghalang Yee untuk mendapatkan semua barangan peribadi beliau.

AMK akan menyatakan solidariti kepada Yee dengan mengemukakan memorandum bantahan kepada pengurusan UPM dalam tempoh seminggu ini.

* Nik Nazmi Nik Ahmad ialah Exco Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat

artikel asal

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-09-07 05:44


ui! teruknya universiti kat Malaysia sekarang!
kalau mereka rasa mereka betul, mereka takkan buat perkara macam tu atau ugut pelajar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 10:06


da pernah rasa kena ugut..huhu..gara-gara kami 'budak surau'..walhal..kami tak ada pun join direct group mana-mana lagi2 pembangkang pada aspirasi/tsb tu..takut dengan bayang2 sendiri..!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

fatimah-azzahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25632
Posting: 113

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-09-07 10:28


Pada 24-09-07 10:06 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

da pernah rasa kena ugut..huhu..gara-gara kami 'budak surau'..walhal..kami tak ada pun join direct group mana-mana lagi2 pembangkang pada aspirasi/tsb tu..takut dengan bayang2 sendiri..!


betul tu.. dah pernah rasa benda tu semua time belajar di hari itu, sekarang dah bis belajar..benda-benda macam tu sebenarnya nak uji sejauh mana kesabaran kita, dicop sebagai pembangkang lah, di buang kolej, dipandang serong..tak taula apa nak jadi..


-----------------
'tuhan ganjarkan upaya untukku menyusuri jalan Mu agar tak tersasar haluan kiblatku oh, tuhan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimah-azzahraProfil   Hantar PM kepada fatimah-azzahra   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-09-07 00:01


Saya support dari luar :-) dah 3 tahun tinggal perjuangan kampus dulu :-) Membangun Bersama Islam! adik2 yang tegakkan perjuangan Islam, teruskan usaha mu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-07 00:47


pihak yang takut pada bayang2 sendiri...
terus memainkan peranan agar agenda meeka tercapai....

p/s: tak sabar menanti prk.... dapat menyambut kebali adik yang telah lama menghilang ditelan arus kesibukan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-09-07 07:54


Dulu pernah disoal siasat. Dicop pembangkang lah. macam-macam. Tapi bukti tak ada bukti. Alhamdulillah boleh grad.

Jangan takut untuk aktif dalam PRK bagi gerakan Islam di Universiti. Insya ALLAH mudah dapat kerja. Ana sekarang pun kerja dengan kerajaan jugak. tak ada masalah pun walaupun dicop pembangkan di universiti.

Ura-ura ana dengar dari pihak atasan tempat kerja ana ini. Mereka lebih prefer nak pilih calon pekerja mereka dari kalangan yang dicop 'pembangkan' di Universiti sebab golongan ini lebih confident dan tahan lasak dalam menghadapi masalah.

Kesimpilannya, aktif2kan diri anda di universiti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-09-07 07:55


Pada 25-09-07 07:54 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Dulu pernah disoal siasat. Dicop pembangkang lah. macam-macam. Tapi bukti tak ada bukti. Alhamdulillah boleh grad.

Jangan takut untuk aktif dalam PRK bagi gerakan Islam di Universiti. Insya ALLAH mudah dapat kerja. Ana sekarang pun kerja dengan kerajaan jugak. tak ada masalah pun walaupun dicop pembangkang di universiti.

Ura-ura ana dengar dari pihak atasan tempat kerja ana ini. Mereka lebih prefer nak pilih calon pekerja mereka dari kalangan yang dicop 'pembangkang' di Universiti sebab golongan ini lebih confident dan tahan lasak dalam menghadapi masalah.

Kesimpulannya, aktif2kan diri anda di universiti.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-09-07 08:43


esok penamaan calon....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

Nuhadiana
Warga Rasmi
Menyertai: 10.07.2006
Ahli No: 25136
Posting: 6
Dari: Pendang

Kedah  


posticon Posting pada: 25-09-07 08:52


minggu depan pilihanraya UUM...kadang-kadang 2 terfikir juga..student hanya undi tengok muka comel dan hensom bagi lelaki..bukan berdasarkan pada kbolehan pada calon tersebut...last2,wjudlah komen-komen yang mengatakan MPP tak tau buat kerja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuhadianaProfil   Hantar PM kepada Nuhadiana   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-07 10:06


hu9 tak ambil pusing pun.. rupe2 nya next week da nak kena undi..good lux lah untuk calon2 ek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 25-09-07 10:26


huh...

dah makin berdebar2 rasanya...

hhmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-09-07 08:01


Pada 25-09-07 08:43 , aku_hambamu posting:

!!! QUOTE !!!

esok penamaan calon....

harini kami semua pakai warna ungu...
moga perjuangan kalian diberkati...


-----------------
_TerUsKan MenCaRi ReDha AllaH deNgAn MeneNtanG GoV yang ZaLiM_


Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-09-07 08:19


Pilihan raya kampus: UPM akhirnya akui salah rampas laptop siswa

Intan Abdullah dan Wan Nordin Wan Yaacob
Wed | Sep 26, 07 | 7:22:15 am MYT

KUALA LUMPUR, 26 Sept (Hrkh) - Pihak pentadbiran Universiti Putra Malaysia (UPM) semalam mengaku kesilapan mereka ketika merampas barang-barang peribadi milik mahasiswa tahun pertama, Yee Yang Yang.

Dalam pertemuan dengan wakil-wakil NGO dan mahasiswa di Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi UPM jam 11 pagi semalam, Ketua Bahagian Komunikasi Korporat, Abdullah Arshad berkata beliau mengakui terdapat kesilapan berhubung tindakan yang diambil oleh pihak universiti.

Pengarah Jabatan Keselamatan UPM, Mejar Othman Jailani berkata siasatan berhubung kes rampasan barang-barang peribadi Yee telah pun siap dijalankan.

Walau bagaimanapun, disebabkan Yee telah melaporkan kes tersebut kepada polis maka semua barang-barang beliau telah diambil oleh pihak polis.

"Tetapi, sekiranya Yee menarik kembali laporan tersebut daripada pihak polis, mungkin kami (Jabatan Keselamatan) akan dapat membantu mendapatkan semula barang-barang beliau," tegasnya lagi.

Dalam perbincangan tersebut juga, wakil-wakil yang hadir mendesak supaya pihak universiti memulangkan semula barang-barang Yee yang dirampas tanpa sebab secara bertulis.

Layanan bawah pokok

Perhimpunan anjuran Suara Rakyat Malaysia (Suaram) turut membabitkan lebih daripada 50 orang daripada pelbagai pertubuhan itu bermula pada jam 9.30 pagi di perhentian bas di depan fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi UPM.

Mereka kemudiannya bergerak menuju ke pejabat pentadbiran universiti, dengan membawa sepanduk 'Hentikan keganasan Pegawai', 'Pulangkan harta mahasiswa', tetapi ia dihalang sejurus tiba di pintu masuk kampus.

Pihak Jabatan Keselamatan memaklumkan bahawa wakil Naib Canselor, Abdullah Arshad dalam perjalanan untuk menemui delegasi mahasiswa dan NGO tersebut di sebuah rumah, berhampiran pintu masuk kampus utama UPM.

Akan tetapi, sebaik wakil NC tiba untuk sesi penyerahan memo pada jam 10.30 pagi, delegasi sekali lagi diarak ke rumah yang dikatakan dan mereka dikejutkan dengan lokasi 'bawah pokok' yang telah dipilih oleh pentadbiran universiti untuk mengadakan urusan terbabit

Mengulas 'layanan' yang ditunjukkan oleh pihak UPM tersebut, wakil-wakil NGO dan mahasiswa yang datang menganggap ia adalah satu bentuk penghinaan terhadap objektif utama kedatangan mereka.

Lalu, beberapa pegawai yang turut serta bermesyuarat seketika sambil diperhatikan oleh seluruh delegasi termasuk wakil-wakil media serta pegawai-pegawai polis.

Tidak lama selepas itu, pada jam 11 pagi mereka berarak lagi ke Fakuliti Bahasa Moden dan Komunikasi untuk meneruskan perbincangan dan penyerahan memorandum.

Universiti hanya berani buli mahasiswa

Penyerahan memorandum dibuat Koordinator Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Arutchelvan kepada wakil NC, Abdullah Arshad dengan disaksikan oleh wakil-wakil NGO dan parti politik yang hadir.

"Bagaimana pihak universiti boleh tahu isi kandungan lapotop tersebut sedangkan kata laluan atau passwordnya tidak diberikan oleh pemiliknya?" ujar Ketua Unit NGO, DAP, Ronnie Liu.

Beliau turut hairan berhubung tindakan pihak keselamatan dan pentadbiran universiti yang merampas barang peribadi mahasiswa sedangkan tidak ada sebarang siasatan dibuat sebelum itu untuk mensabitkan sebarang kesalahan kepadanya.

"Ini sudah menyalahi prosedur. Atau mereka ini bertindak tanpa prosedur? Malulah kalau universiti yang diiktiraf sebagai universiti penyelidikan negara bersikap sedemikian," ujarnya nada kekecewaan dalam perbincangan tersebut.

Beliau turut kesal dengan tindakan pihak pentadbiran universiti yang bersikap tidak profesional.

"Mereka hanya berani membuli mahasiswa, tapi kami akan membela mereka," ujatnya lagi.

Ronnie juga menggesa agar pihak universiti membuat siasatan dalaman yang menyeluruh bagi mengenalpasti punca kejadian ini.

Wakil Jerit, Kohila berkata tindakan pihak keselamatan UPM telah menyebabkan mahasiswa sendiri hilang kepercayaan terhadap kredibiliti mereka yang seterusnya akan menjejaskan nama naik universiti.

Beliau juga berharap pihak pentadbiran universiti tidak campurtangan dalam urusan pilihan raya kampus seterusnya memberikan hak kepada mahasiswa untuk menentukan sendiri pemimpin yang mereka kehendaki.

Taktik kotor Aspirasi

Sementara itu, pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) Syeikh Omar Ali berkata beliau tidak menolak kemungkinan terdapat 'arahan daripada pihak tertentu' berhubung kenyataan yang dikeluarkan oleh Naib Canselor UPM mengenai insiden rampasan barang Yee.

Apa yang berlaku ujarnya adalah jelas bertentangan dengan hak asasi manusia serta mengancam keselamatan mahasiswa.

Memorandum yang dikemukakan, mereka menuntut agar Ketua Unit Tugas Khas (untuk) Zamali Samsi memohon maaf secara terbuka kepada Yee atas penyalahgunaan kuasa yang dilakukan

Pada 14 September lalu, laptop, telefon bimbit, mp4, serta dua pendrive yang bernilai lebih RM500 telah dirampas oleh pegawai keselamatan UPM dalam satu operasi siasatan kolej 13, UPM.

Walau bagaimanapun sehingga kini, tidak ada sebarang dakwaan bertulis yang dikemukakan kepada beliau berhubug tindakan tersebut.

Namun, wakil Barisan Mahasiswa Bersatu berkata mereka percaya ia adalah satu taktik kotor yang dirancang oleh pihak Aspirasi yang berkompromi dengan pentadbiran universiti. - mks.


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-09-07 08:20


UIA jual borang pencalonan tanpa notis pembubaran

Intan Abdullah
itu | Sep 25, 07 | 3:00:15 pm MYT

GOMBAK, 25 Sept (Hrkh) - Walaupun Jawatankuasa Naib Canselor/Rektor IPTA telah membuat pengumuman rasmi pembubaran semua kabinet Majlis Perwakilan Pelajar pada 24 September lalu dan hampir semua kampus di Lembah Klang telah mempamerkan notis pembubaran di papan kenyataan IPT,namun hal sedemikian tidak berlaku di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Menurut sumber, apa yang lebih menimbulkan kesangsian ialah sejak semalam borang pencalonan telah dijual kepada mahasiswa.

Ia telah menyebabkan ada sebilangan mahasiswa yang tidak berpuas hati dengan situasi terbabit.

Difahamkan, pilihan raya MPP UIAM akan menyaksikan pertandingan tiga penjuru, iaitu We Unite For Islam (Wufi), Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) serta Aspirasi.

Pada PRK yang lalu, kumpulan Wufi telah berjaya membentuk kerajaan mahasiswa dengan memenangi majoriti kerusi yang dipertandingkan.

Namun, hak mereka sebagai MPP dinafikan apabila ia ditangguhkan pengesahan kabinetnya selama lebih empat bulan oleh Jabatan Hal Ehwal Pelajar UIAM. - mks


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-09-07 08:22


KPT hantar perisik ke HEP untuk menangkan Aspirasi!

Anakanda di Penjara Menara Gading
itu | Sep 25, 07 | 2:18:11 pm MYT

Pilihan raya kampus semakin hampir. Pasungan dan ikatan kaki dan tangan mahasiswa semakin diperketatkan. Terbaru, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) telah menghantar "perisik-perisik" mereka untuk bertugas di semua universiti awam di Malaysia. Mereka merupakan kalangan lepasan pelajar yang kini aktif dengan Putera dan Puteri Umno.

Setiap Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) akan dibekalkan dua orang "spy" ini, yang bertujuan untuk membantu memenangkan calon-calon Aspirasi Umno dalam pilihan raya kampus (PRK) yang akan berlangsung 2 Oktober ini.

Surat makluman lantikan "barua-barua" Umno ini telah ditandatangani oleh Prof. Madya Dr Fauzi bin Hj. Ramlan dari Jabatan Pengurusan IPT, Kementerian Pengajian Tinggi.

Pihak Naib Canselor universiti seluruh Malaysia dipaksa menerima mereka bekerja atas status "Pekerja Khidmat Singkat". Skop kerja "perisik-perisik" Umno yang dibayar gaji oleh kerajaan ini ialah bagi mengenal pasti pelajar-pelajar yang dilabelkan sebagai propembangkang dan kemudiannya menyerahkan nama mereka yang terlibat kepada KPT.

Tidak cukup dengan itu, mereka juga akan bertanggungjawab mengenal pasti mana-mana staf IPTA yang terlibat dalam menyokong pelajar propembangkang dan nama-nama kakitangan itu akan diserahkan kepada pihak KPT. Memang mudahkan skop kerja seorang barua itu, ya?

Lihatlah bagaimana Umno mengeksploitasi sebuah kementerian dengan begitu menjolok mata sekali! Lihatlah bagaimana duit rakyat telah disalahgunakan dengan begitu menjijikkan sekali!

Lantikan mereka ini berkuatkuasa selama 6 bulan, bermula 1 Ogos 2007. Bayangkan kalau mereka digajikan minima RM1,5000 untuk 42 orang, di semua 21 buah IPTA seluruh Malaysia selama 6 bulan!

Mungkin ada yang mengatakan, "Ah! Berapalah sangat ringgit Malaysia habis kalau hendak dibandingkan dengan salahgunakuasa Najib Razak dalam membeli jet Sukhoi?" Salahgunakuasa tetap salahguna kuasa. Bukan jumlah ringgitnya sahaja yang diambil kira. Islam tetap mengira setiap perbuatan itu walaupun hanya sebesar zarah!

Tak kisahkah kita dengan pembaziran wang rakyat telah disalahgunakan semata-mata untuk memenangkan calon Aspirasi Umno?

Inilah konspirasi peringkat tertinggi Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia di bawah asuhan Mustapa Mohamed!

Pelik bin ajaib, apakah begitu sekali pencabulan kuasa yang dilakukan oleh KPT semata-mata takutkan budak-budak universiti? Sanggup melakukan perbuatan yang memalukan ini semata-mata untuk memenangkan calon Aspirasi Umno?

Semua mahasiswa dan warga kampus di seluruh IPTA boleh siasat sendiri adakah dakwaan ini palsu. Saya cabar semua warga IPTA membuat lawatan mengejut di setiap IPTA dan lihatlah sendiri ada dua orang "barua Umno" yang makan gaji buta dan semata-mata menghabiskan masa dengan bermain "game" dan berbual kosong.

Berani dan hebat sungguh Umno membantu anak-anak didik mereka di IPTA. PAS dan KeADILan nak tunggu apa lagi? Tapi janganlah tolong sampai kemaruk dan salahguna kuasa macam Umno!

Sudah sampai masanya seperti yang dianjurkan Abdullah Abdul Karim, anggota Exco Pemuda PAS, yang juga mantan Presiden Persatuan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (PMUKM) untuk parti-parti pembangkang dan NGO membantu mahasiswa secara terbuka!

Shamsul Iskandar, Ketua Angkatan Muda KeADILan juga mengatakan cadangan penglibatan parti pembangkang ke dalam kampus ini sangat menarik untuk diberi perhatian tinggi oleh pimpinan pembangkang.

Beliau juga pernah bertanding atas tiket Aspirasi Umno di UIAM pada pilihan raya sesi 1996/7 dan Aspirasi ketika itu menang di UIAM tanpa bantuan Umno. Apa masalah sebenar sehingga Umno sekarang begitu beria-ia benar untuk campur tangan politik kampus? Adakah calon Aspirasi Umno sekarang sah pondan?

Saya berani bersumpah dengan nama Allah bahawa perlantikan pekerja khidmat singkat oleh Jabatan Pengurusan IPT ini adalah bertujuan untuk membantu Aspirasi Umno menang dalam pilihan raya kampus secara tidak beradab.


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

ashabul_mukminin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2403
Posting: 43
Dari: Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 12:03


ya Allah.. geramnya!!!

zaman ana dulu tak lah seteruk ini. ni dah makin melampau2. dah terang lagi bersuluh ada agenda tersembunyi nak memenangkna pro-aspirasi. masih nak nafikan?

kalau menang pun layak kena kutuk! menang tipu.. menang free!!

geram..geram..

ece..ece..ece, dan-dan Jabatan Keselamatan UPM kata boleh tolong usahakan untuk dapatkan semula laptop dll asal saja report polis ditarik balik. BOHONG!! BOHONG!! saja tak nak jadi isu lah tu.. biar kes tutup.

lawan jangan xlawan!eee.. geram betul!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ashabul_mukmininProfil   Hantar PM kepada ashabul_mukminin   Pergi ke ashabul_mukminin's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 12:56


semoga mahasiswa dan mahasiswi mempunyai akal untuk memilih....


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

yoma
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14789
Posting: 60
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 13:45


geram dengan apa berlaku..masalahnya hanya SEBILANGAN KECIL MAHAISIWA yang SEDAR DAN AMBIL TAHU. yang lain-lain TU SIBUK dengan DUNIA HIBURAN,GOSIP semata-mata. memang MEREKA nak SISWA LALAI SPY tak KACAU MEREKA...kemenangan tidak datang bergolek..kena usaha tapi berapa ramai yang usaha nak keluar dr kepompong reliti yang dusta belaka?setakat baca peper Bh, Um, itu memang kena tipu bulat petak bujur ah...tapi berapa ramai yang celik politik? macam mana nak menag kalau ygb sedar pun harus berdiam diri kerana bimbangkan ugutan yang melampau?saya sekadar boleh membuka mata teman2 yang boleh dpercayai sahaja...kawan boleh tikam kawan kan?apapun.kena usaha mati-matin untuk menag...moga-moga mereka yang memperjuangkan Islam menang.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yomaProfil   Hantar PM kepada yoma   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 16:42


Pada 25-09-07 07:54 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Dulu pernah disoal siasat. Dicop pembangkang lah. macam-macam. Tapi bukti tak ada bukti. Alhamdulillah boleh grad.

Jangan takut untuk aktif dalam PRK bagi gerakan Islam di Universiti. Insya ALLAH mudah dapat kerja. Ana sekarang pun kerja dengan kerajaan jugak. tak ada masalah pun walaupun dicop pembangkan di universiti.

Ura-ura ana dengar dari pihak atasan tempat kerja ana ini. Mereka lebih prefer nak pilih calon pekerja mereka dari kalangan yang dicop 'pembangkan' di Universiti sebab golongan ini lebih confident dan tahan lasak dalam menghadapi masalah.

Kesimpilannya, aktif2kan diri anda di universiti.


Salam. Sokong, rezeki di tangan ALLAH Yang Maha Kaya.
Tapi memang betul kata yoma. Tak ramai yang ambil tau. Sebab tu hak kita sebagai mahasiswa senang-senang saja dinafikan. Ramai yang tak nak ambil tau langsung. :-(


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

apis_udm
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.08.2007
Ahli No: 30795
Posting: 64
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 27-09-07 12:11


udm ASPIRASI menang tanpa bertanding!kita tengok apa perubahan akan berlaku nanti...... mogo kebajikan pelajar akan terjamain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For apis_udmProfil   Hantar PM kepada apis_udm   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 12:21


Unimap??? Huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-09-07 13:14


kasihan kat sesetengah universiti tak pernah merasai suasana p/raya. huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 13:31


Undila mana yang layak...wah dalam makna itu..hiihii

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 10:53


tak sempat nak merasa hidup dibawanh payung MAMPU UKM... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 11:39


Wahai anakanda di Penjara Menara Gading!

Daripada: Ayahandamu Assyahid Hassan Al Banna

Sesungguhnya sesuatu fikrah itu hanya boleh berjaya bila mana terdapat pengikut-pengikut yang yakin penuh dengan ajarannya, yang benar-benar ikhlas dalam usaha menegakkannya, yang mempunyai semangat yang berkobar untuk mempertahankan kewujudannya, dan di samping itu ada kesediaan yang mendorong mereka kearah berkorban serta terus bertindak menjayakannya. Keempat-empat rukun tersebut; keyakinan, kejujuran, semangat dan tindakan adalah merupakan ciri-ciri utama mahasiswa.

Kesimpulan ini ialah kerana asas keimanan itu ialah hati yang cerdik; asas keikhlasan ialah sanubari yang jernih dan bersih, dan asas semangat insan ialah perasaan yang segar mekar; manakala asas bagi setiap tindakan pula ialah keazaman yang gagah lagi tabah. Itulah sebabnya anakanda, sejak dahulu hingga sekarang, tetap merupakan tiang pasak bagi kebangkitan sesuatu umat. Mereka merupakan rahsia kekuatan mana-manah kebangkitan; malahan angkatan mahasiswa jugalah yang menjadi barisan penjulang panji-panji bagi sesuatu fikrah perjuangan.

Allah berfirman;

Sesungguhnya mereka itu adalah pemuda-pemuda yang beriman dengan Tuhan mereka; dan Kami tambahkan petunjuk kepada mereka.(Al Kahfi:13)

Dengan kesimpulan inilah maka anakanda akan menghadapi kewajipan yang bertambah banyak, tugas yang semakin besar, tuntutan-tuntutan umat yang kian berlipatganda; malah dari sinilah maka amanah yang dipikulkan ke atas bahu anakanda itu akan menjadi bertambahberat. Oleh itu sepatutnya anakanda berfikir panjang, bekerja keras, bahkan mestilah anakanda menentukan sikap untuk tampil ke hadapan demi menyelamatkan umat serta menunaikan hak-hak umat dengan sempurna.

Anakanda di penjara menara gading,

Ada mahasiswa yang lahir serta membesar di tengah-tengah umat yang keadaannya senang lenang kerana kekuasaannya sudah kukuh dan kemakmuran hidupnya cukup mewah. Maka ia pun lebih banyak menumpukan tenaga untuk dirinya sendiri dari kepentingan umatnya, malah mungkin dia bermain-main dan berfoya dengan senang hati dan tidak berfikir apa-apa.

Di samping itu ada pula mahasiswa yang lahir membesar di tengah-tengah umat yang terpaksa berjuang dan bertindak kerana mereka dijajah dan dikuasai oleh musuh; oleh itu umat tersebut terpaksa berjuang sedaya upaya untuk mengembalikan hak mereka yang dirampas, hak mereka yang dijajah. Begitu juga segala kebebasan juga telah hilang.

Pada ketika itulah kewajipan utama lagi pertama bagi mahasiswa tersebut supaya menumpukan segala perhatian demi untuk kepentingan umat lebih banyak dari faedah dirinya sendiri. Ketika bertindak sedemikian itu, mahasiswa tersebut akan memperolehi kemenangan dan pelbagai kebaikan serta mencapai ganjaran dari Allah dalam bentuk kebajikan dan pahala di akhirat kelak.

Anakanda yang berada di penjara menara gading hari ini, bertuah sebenarnya sebab anakanda termasuk ke dalam golongan yang kedua hingga terbukalah mata anakanda melihat umat yang terus menerus berjuang serta bertungkus lumus demi kebenaran dan kebebasan.

Oleh itu, bersedialah wahai angkatan kesatria, alangkah hampirnya kemenangan itu untuk orang-orang yang beriman, dan alangkah besarnya kejayaan yang akan dicapai oleh mahasiswa yang terus menerus bekerja dan bertindak.

Anakanda di penjara menara gading,

Sudut yang paling merbahaya sekali dalam sesuatu umat yang sedang membangun-terutama di ketika masih dalam peringkat permulaan kebangkitan ialah lahirnya berbagai corak fikrah dan pegangan, pelbagai seruan, bermacam-macam program, pelbagai langkah dan cara yang bersimpang siur di samping lahirnya begitu banyak orang-orang yang berlagak penganjur dan pemimpin. Semua itu hanya memecah belahkan tenaga serta mencerai beraikan kekuatan yang sedia ada lalu mengendalakan tercapainya segala matlamat yang dituju.

Menyedari hal inilah maka suatu kajian terhadap segala fikrah tadi serta suatu analisa perbandingan di antaranya merupakan suatu persoalan yang asasi yang mesti dilakukan oleh setiap orang yang benar-benar inginkan reformasi.

Memandang semua inilah ayahanda berasa berkewajipan menerangkan dengan jelasnya kepada anakanda sekalian dari hal hakikat dan program dakwah Islam untuk kurun yang ke-14 hijrah ini.

Anakanda di penjara menara gading,

Sebenarnya kita telah pun beriman tanpa sebarang keraguan atau prasangkaan malah kita sudah pun yakin dengan sepenuhnya sekira-kiranya keyakinan kita ini lebih kukuh dan tegap dari gunung-ganang yang memasak bumi, lebih dari segala lubuk hati sanubari bahawa tidak terdapat sebarang apa pun jua fikrah perjuangan melainkan hanya satu sahaja fikrah yang benar-benar mampu menyelamatkan dunia yang sedang terseksa, yang benar-benar mempunyai daya upaya membimbing kemanusiaan yang sedang berada di dalam keadaan tercengang-cengan dan yang benar-benar sanggup memimpin umat manusia ke arah jalan yang sewajarnya.

Fikrah atau ideologi perjuangan yang seperti itu mustahak diberi segala pengorbanan demi meninggikan kedudukannya, demi memperkenalkannya serta mendorong umat manusia supaya menghayati dengan segala jiwa raga serta memberikan dari sekecil-kecil pengorbanan hinggalah semahal-mahalnya.

Fikrah yang tunggal ini tidak lain dan tidak bukan ialah “Islam yang maha suci” yang sekali-kali tidak terdapat di dalamnya sebarang apa pun jua penyelewengan, keburukan dan kesesatan yang akan menimpa sesiapa yang mengikutnya.

Allah berfirman(Al-Imran:18-19): Allah menjadi saksi, dan para malaikat dan ahli cerdik pandai bahawa tidak ada Tuhan melainkan Dia, Tuhan yang berlaku adil terhadap makhluknya, tidak ada Tuhan melainkan Dia Maha Gagah lagi Maha Bijaksana. Sesungguhnya ugama yang di sisi Allah itu ialah Islam.

Suatu lagi firman Allah (Al-Ma’idah:3): Hari ini Aku sempurnakan bagi kamu akan ugama kamu, dan Aku penuhkan kepada kamu nikmatKu, dan redhalah Aku Islam itu sebagai ugama bagi kamu.

Jelas bahawa fikrah perjuangan kita hendaklah fikrah yang bersifat Islam dengan setulin-tulinnya. Di atas dasar Islamlah fikrah kita berpijak, daripada sumbernyalah kita mendapat petunjuk. Kerana Islam maka kita ini berjuang dan demi kerana meninggikan kalimahnya maka kita bekerja serta bertindak.

Fikrah kita tidak sekali dapat menyamakan sebarang sistem dengan sistem Islam, tidak sekali-kali redha mengikut sebarang pimpinan yang lain malah fikrah kita sekali-kali tidak akan patuh kepada apa jua hukum melainkan Islam.

Allah berfirman (Al-Imran : 85):

Dan barangsiapa mencari ugama selain dari Islam maka usahanya itu tidak sekali - kali akan di terima.

Anakanda di penjara menara gading,

Islam serta penganut-penganutnya pernah mengalami suatu zaman cubaan di mana mereka ditimpa dengan pelbagai kemalangan dan diselubungi oleh bencana yang bertubi-tubi. Pada ketika itulah musuh-musuh Islam telah bekerja untuk memadamkan sinarannya, cuba untuk menyembunyikan keindahannya bahkan untuk menyesatkan para pemeluknya, membantutkan pelaksanaan hukum hududnya serta melemahkan bala tenteranya di samping memutar ajaran serta hukum-hukumnya.

Kadang-kadang mereka lakukan dengan cara mengurangkannya dan terkadang pula dengan jalan menambah-nambahkannya dan selain dari itu, dengan mentafsirkan hakikatnya dengan cara yang tidak sewajarnya.

Dalam usaha yang jahat itu mereka mendapat peluang yang baik bila berlaku kehilangan kuasa politik dari umat Islam dan kehancuran pemerintahan sejagat mereka di samping kemerosotan semangat Muhammadiyah di kalangan bala tenteranya. Akhirnya jatuhlah seluruh umat Islam itu ke dalam genggaman umat kufur sebagai mangsa penghinaan dan penjajahan.

Oleh itu tugas utama lagi pertama bagi kita wahai anakanda tercinta ialah memberi penjelasan kepada orang ramai akan hakikat segala batas agama Islam, menjelaskan kepada mereka itu dengan seberapa terang, sempurna dan jelas tanpa sebarang tambah dan tokok atau kekurangan atau sebarang kesamaran. Tugas seperti ini merupakan sudut teori bagi hakikat fikrah kita.

Di samping itu kita mestilah mengajak mereka melaksanakan fikrah islam itu serta mendorong mereka demi menyelamatkannya serta membimbing mereka ke arah beramal dengan ajarannya. Sudut ini di namakan sudut amali bagi fikrah perjuangan kita.

Anakanda di penjara menara gading, Pegangan kita dalam semunya itu ialah kitab Allah yang tidak pernah diresapi oleh kepalsuan sejak dulu hingga sekarang, dan keduanya ialah sunnah yang benar serta nyata datangnya dari Rasulullah s.a.w dan juga sejarah perjalanan bersih dari angkatan salaf umat Islam ini.

Kita tidaklah menghendaki di sebalik usaha itu sebarang apa pun jua melainkan keredhaan Tuhan, menunaikan kewajipan dan memimpin umat manusia serta menunjuk jalan kepada orang ramai.

Kita akan terus berjihad demi untuk menjayakan fikrah kita itu, dan kita akan berusaha sedaya upaya demi untuk menegakkan supaya dengan itu dapatlah kita sekalian hidup mulia atau sebaliknya biarlah kita mati secara yang mulia. Cogan kata kita ialah :

Allah matlamat kami ;
Rasul itu ikutan kami ;
Al-Quran itu perlembagaan kami ;
Jihad jalan kami; dan
Mati pada jalan Allah ialah setinggi-tinggi cita-cita kami.

Anakanda di penjara menara gading,

Sesungguhnya Allah telah memuliakan kamu dengan menamakan anakanda semua angkatanNya, dengan mengurniakan iman kepada anakanda serta mendidik anakanda sekelian atas dasar ugamanya, dan Allah telah meletakkan anakanda di martabat tertinggi di muka dunia dan di kedudukan para da’i di kalangan orang ramai serta Allah menganugerahkan kepada anakanda kemuliaan seperti yang dianugerahkannya kepada maha guru di hadapan muridnya.

Allah berfirman (Al-Imran : 110): Kamulah sebaik-baik umat yang dilahirkan untuk memimpin umat manusia: iaitu kamu menyuruh berbuat kebaikan, dan kamu menegah dari kemungkaran dan kamu beriman kepada Allah.

Allah berfirman (Al-Baqarah : 143):

Demikianlah pula Kami jadikan kamu umat pertengahan supaya kamu menjadi saksi terhadap umat manusia.

Oleh itu perkara yang pertama sekali yang Allah menyeru ialah hendaklah anakanda mempunyai keyakinan diri sendiri, dan hendaklah anakanda menyedari martabat diri anakanda dan yakinlah bahawa anakandalah sebagai tuan di dunia walaupun musuh-musuh kamu sudah tentu ingin melihat kamu berada di dalam kehinaan.

Hendaklah anakanda yakin bahawa anakanda adalah sebagai guru kepada umat-umat di dunia walaupun pada waktu-waktu yang tertentu orang lain pernah mengatasi anakanda dalam sesuatu sudut yang tertentu; namun demikian, kemenangan terakhir adalah di tangan orang-orang yang bertaqwa jua.

_________________

NOTA DARI EDITOR:

Warkah atau ucapan permulaan dari assyahid Hasan Al Banna ini dibuat dalam satu perjumpaan bersejarah bersama ribuan mahasiswa di Universiti Qahirah pada tahun 1940-an. Beberapa suntingan kecil dilakukan kepada ucapan berkenaan.

Semoga tiupan semangat Imam Banna ini akan membangkitkan semangat juang buat mahasiswa di IPTA hari ini. Lebih-lebih lagi pilihanraya kampus semakin panas dengan pelbagai isu dan tekanan.

Roh perjuangan Imam Banna sentiasa menemani mahasiswa sekelian.

Walaupun beliau telah kembali ke rahmatullah, namun bingkisan dan ucapannya tetap relevan sepanjang zaman. Semuga dorongan beliau ini akan memberi motivasi kepada semua mahasiswa yang berada di penjara menara gading. Roh perjuangan imam banna tetap segar walaupun beliau sedang bersenadi tenang di pusara. Biarkan orang lain tidak membela mahasiswa! Allah dan rasulNya tetap bersama pejuang yang bersabar.

Warkah kedua akan menyusul. Insya-Allah!


sumber : http://www.harakahdaily.net/bm/index.php/arkib-liputan-khas/wahai-anakanda-di-penjara-menara-gading.html


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....
[ Telah diedit oleh: mohamad pada 28-09-07 11:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-09-07 14:16


terkini:

di UM kecoh...sebabnya.....seramai 16 calon pro-aspirasi-umno sebenarnya tidak layak untuk bertanding dalam pilihanraya kampus university berkenaan....kerana 16 calon tersebut sudah berada di tahun akhir...dan ianya sememangnya menyalahi peraturan bertanding kerana calon2 final year tidak akan berkhidmat lengkap selama setahun (2 semester).

di UIA....jugak kecoh apabila pihak pentadbir university cuba menggagalkan kemenangan calon bukan aspirasi-umno dalam pilihanraya kampus university berkenaan....pelbagai undang-undang "gila" diwujudkan.

p/s: kepada mereka yang masih buta mata itu....sila-silalah bertanya pada diri sendiri....siapa sebenarnya yang mengotorkan politik???...siapa sebenarnya yang menyalahguna kuasa???

/
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 28-09-07 14:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 14:57


SELAMAT BERJUANG untuk PENEGAK ISLAM KAMPUS..............


takbir !!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 29-09-07 21:29


wah..bila ek anda nak ngundi..tadi pergi ukm sepanduk2 dan nama2 calon dan flyers2 da ada..tapi nampak tak meriah lah..sunyik saja..tak kecoh2 macam dulu-dulu..huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 29-09-07 23:35


gila jugak ye pilihanraya kampus ini...macam pilihanraya umum malaysia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 29-09-07 23:48


Pada 29-09-07 23:35 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

gila jugak ye pilihanraya kampus ini...macam pilihanraya umum malaysia....

salam..

hehe.... :-D :-D :-D

kalau tak, tak dapat lah nak mempertahankan apa yang benar...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-09-07 00:09


Pada 28-09-07 14:16 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

terkini:

di UM kecoh...sebabnya.....seramai 16 calon pro-aspirasi-umno sebenarnya tidak layak untuk bertanding dalam pilihanraya kampus university berkenaan....kerana 16 calon tersebut sudah berada di tahun akhir...dan ianya sememangnya menyalahi peraturan bertanding kerana calon2 final year tidak akan berkhidmat lengkap selama setahun (2 semester).

di UIA....jugak kecoh apabila pihak pentadbir university cuba menggagalkan kemenangan calon bukan aspirasi-umno dalam pilihanraya kampus university berkenaan....pelbagai undang-undang "gila" diwujudkan.

p/s: kepada mereka yang masih buta mata itu....sila-silalah bertanya pada diri sendiri....siapa sebenarnya yang mengotorkan politik???...siapa sebenarnya yang menyalahguna kuasa???



Salam, inilah yang terjadi apabila manusia bebas membuat hukum sebebas-bebasnya...

Manusia ni mempunyai kecenderungan untuk bias, jadi tentunya setiap keputusan/peraturan yang dibuat itu kebiasaannya memihak kepada pihak sendiri... Sendiri buat undang-undang/peraturan, sendiri yang langgar...

P/s: Kasihan kat saudara-saudari yang bertanding di UM demi Islam... Saya tak dapat nak membantu tahun ni, kerana dah tak ada kat sana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 12:32


macam-macam...
[ Telah diedit oleh: Administrator pada 01-10-07 13:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 13:37


asik2 aspirasi menang, kerja tak ada lah bagus sangat pun

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

mrbr_2001
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22604
Posting: 169
Dari: Subang Jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 13:49


saya ingat lagi masa zaman pro-pembangkang menang kat UTM dulu, kalau tak silap tahun 2001...

banyak program persatuan pelajar nak buat tak dapat, pasal asyik kena ban dengan MPP, lepas itu MPP pula buat program yang nak cari salah orang, lepas itu marah-marah, menjatuhkan air muka hep...

kalau tak silap saya program tu nama dia Gelanggang Mahasiswa, Pihak HEP duduk kat pentas kemudian pelajar-pelajar hentam HEP, kalau secara berhemah dan sopan aku boleh terima juga lah... ini marah-marah, huha, cari salah pihak pengurusan, kalau dia kasi idea untuk bantu tak apa, ni just lemparkan masalah, lepas tu maki hamun...

Bagi sayalah kalau pemimpin macam ini, susah lah, tak ada budi bahasa, keganasan sahaja... cuba lah berbincang elok-elok, kita ini mahasiswa, insan terpelajar dan berpendidikan... mereka tu pula insan yang lebih tua daripada kita, kena lah hormat, bincang sopan2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mrbr_2001Profil   Hantar PM kepada mrbr_2001   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 01-10-07 14:12


PRK..huhu..macam-macam isu tiap tahun erk

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 14:52


besok bersamaan 2 Oktober 2007 / 20 Ramadhan 1428..

Hari mengundi bagi Universiti Sains Malaysia...walaupun isu PRK USm xdala semeriah macam universiti lain tapi moga-moga semua dapat mngundi dengan bijak...

FIDAK 2015!!



Selamat mengundi !!..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

mrbr_2001
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22604
Posting: 169
Dari: Subang Jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 14:55


bukan kat USM sajalah annissa, semua IPTA ada 20 IPTA tapi yang buat PRK
just 18IPTA saja..


-----------------
cobaan sora 1 2 3, ehem


[ Telah diedit oleh: mrbr_2001 pada 01-10-07 14:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mrbr_2001Profil   Hantar PM kepada mrbr_2001   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 17:20


Pada 01-10-07 14:55 , mrbr_2001 posting:

!!! QUOTE !!!

bukan kat USM sajalah annissa, semua IPTA ada 20 IPTA tapi yang buat PRK
just 18IPTA saja..



ye ye...lupa pula..selamat mengundi semua..hee :-D :-D :-D


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

salimna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.07.2007
Ahli No: 30531
Posting: 45
Dari: kuala krai

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 13:59


sedih juga boleh baca cerita kawan-kawan dr ipta lain yang cuba mbawa islam dhlang ..
tapi usim xbalku begitu..
sebab tu student usim seolah-olah hnyut..
tak ambk kisah sangat dengan pmilihan wakil fakulti @wakil kawasam umum.
lagipun usim tak ada parti pro-islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimnaProfil   Hantar PM kepada salimna   Quote dan BalasQuote

zafrullah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.03.2006
Ahli No: 23286
Posting: 25
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 15:13


sebenarnya bagus tak ada pro mana-mana ni..so xdelah mahasiswa 2 dilihat condong ke arah mana-mana pihak..tapi yang melabel pro pembangkan/promahasiswa/pro aspirasi adalah akhbar.jadi semua pembaca terikut-ikut semua 2.. Kenapa perlu suasana yang hangat untuk tiap kali pemilihan wakil pelajar universiti.atau ada pihak tertentu yang cuba menghangatkan nya tiap kali pemilihan berlaku.kalau zaman dulu tak habis berarak sana sini,menyusahkan semua pihak lain.sekarang pula kurang nampak fokus wakil pelajar ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zafrullahProfil   Hantar PM kepada zafrullah   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-10-07 16:12


yang penting cara berfikir dan selesaikan masalah.. dan yang paling penting perlunya kemahiran insaniah

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 16:22


undi lah yang boleh buat kerja bukab gila kuasa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 16:36


undilah yang beragama islam...
seburuk2 manusia..jika beragama...
insya-Allah kepada Allah jua dia akan kembali dan
mencari jalan penyelesaian (minta pertolongan Allah) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-10-07 17:11


alhamdulillah baru saja lepas mengundi tghr tadi...semoga calon pilihan menang... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 17:21


dah tamat dah rasanya waktu untuk membunag undi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mfy87
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2007
Ahli No: 31311
Posting: 7
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 21:38


Pada 02-10-07 17:11 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah baru saja lepas mengundi tghr tadi...semoga calon pilihan menang... :-)


hopefully calon yang diundi boleh menang lah.....hehehehe


-----------------
Layari blog ini...

http://hambadaif.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mfy87Profil   Hantar PM kepada mfy87   Pergi ke mfy87's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 22:19


Di UIA -Main Campus - 22 kerusi dimenangi pro mahasiswa, 3 calon bebas, dan 3 Pro Aspirasi

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

nawwal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 448
Posting: 509
Dari: .:Garden of Knowledge and Virtue:.

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 23:17


Salam..

Syukran buat Anak_Pejuang. Tapi ana rasa ada pembetulan sikit. Pro Mahasiswa menang 19 dari 27 kerusi (Uia Gombak+Uia Kuantan). Di Gombak, menang 12 dari 16 kerusi :)

PRK kampus UIAM tahun ni memang sengit. Hanya usaha & doa dipanjatkan buat Allah agar dipermudahkan segala yang dirancang&diusahakan. ALHAMDULILLAH, ALLAH bantu!

Kenangan paling tak dapat dilupakan bila ternampak geng2 pro aspirasi masih selitkan poster calon mereka bawah pintu bilik students. padahal waktu tu dah 2.30pagi! waktu berkempen berakhir pada 11.59minit malam. hmm..macam-macam..

Allahu akbar!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawwalProfil   Hantar PM kepada nawwal   Pergi ke nawwal's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 23:40


erkk.. benar :) jika nak lagi betul begini - 19 wufi, 2 pkpim, 3 calon bebas, 3 revo

jadi kesilapan yang den telah buat - sepatutnya begini 21 pro mahasiswa, 3 calon bebas dan 3 pro Aspirasi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 01:13


TERKINI | KUALA LUMPUR, 2 Okt - Kumpulan Pro Mahasiswa berjaya mempertahankan kemenangan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Pro Mahasiswa memenangi 19 daripada 27 kerusi yang dipertandingkan yang melayakkan mereka untuk terus menerajui kepimpinan Student Representative Council (SRC) sesi 2007/2008.

Di Kampus Induk Gombak, mereka berjaya di Kuliyyah Undang-undang, Kejuruteraan, Ilmu Wahyu, Ekonomi, Sains, Antarabangsa, Kejururawatan dan Sains Kesihatan Bersekutu.

Namun, mereka tewas di Kuliyyah Teknologi Komunikasi Maklumat dan hanya menang satu kerusi di Kuliyyah Senibina.

Walaupun terpaksa melalui proses penamaan semula pada 30 September lalu, mereka tetap pasrah lantaran masa kempen yang diperuntukkan hanya lebih satu hari berbanding enam hari di kampus-kampus lain. - mks.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 01:22


beita harakahdaily itu :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 01:27


Pada 03-10-07 01:22 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

beita harakahdaily itu :)

sumber yang sahih. :-D


p/s : Kepada yang tidak suka, jangan marah2...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 01:49


alhadmulillah...
kami di sini juga begitu...

p/s: apa khabar kawan-kawan di upm...? bagaimana ek prk di sana... teringin nak tahu...


-----------------

[ Telah diedit oleh: ismi_atikah pada 03-10-07 01:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-07 07:55


Pada 03-10-07 01:49 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

alhadmulillah...
kami di sini juga begitu...

p/s: apa khabar kawan-kawan di upm...? bagaimana ek prk di sana... teringin nak tahu...



semalam saya dijemput menghadiri sesi penjumlahan undi.. sempat lah diumumkan keputusan tak rasmi sebelum berbuka.. insyaAllah kalau dah ada keputusan rasmi, akan saya hebahkan..

cuma saya ingin menyatakan sesuatu, (maaf jika menimbulkan rasa kurang senang di kalangan warga ukhwah) berkenaan dengan satu kenyataan dalam HarakahDaily.Net mengenai Kolej 11, UPM, pihak kolej mengeluarkan surat ancaman agar setiap majlis tertinggi mahasiswa di kolej berkenaan tidak terlibat dalam pilihan raya kali ini terutama sekali untuk turut bertanding ADALAH SAMA SEKALI TIDAK BENAR.. saya sebagai pihak pentadbir kolej 11 merasa amat tersinggung dengan kenyataan ini kerana kami TIDAK PERNAH mengeluarkan sebarang SURAT ANCAMAN seperti yang diwar-warkan..

p/s : hentikanlah fitnah..


-----------------
gunakan kesempatan untuk kebaikan
[ Telah diedit oleh: Linn pada 03-10-07 08:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 03-10-07 07:55


Salam Perjuangan...

Menunggu keputusan PRK memang mendebarkan... Pahit Manis bersama MAMPU / IPU UKM sukar dilupakan. manisnya ukhwah, hebatnya ujian dan indah perjuangan... moga Islam akan sentiasa dihati mahasiswa/i walaupun tewas dalam PRK.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 04-10-07 02:21


berita terkini....ada pengundi hantu di UM....disebabkan kehadiran pengundi2 hantu, pengundian di kolej ke-12 UM dibatalkan....dan akan dibuat pengundian baru pada hari khamis 4 oktober.

pro aspirasi = puppets/boneka HEP dan umno.

umno = pengkhianat agama, bangsa & negara.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 04-10-07 02:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 06:55


UIA saja? mana result U lain? kongsi lah.. huhu.

dengar cerita di USM, pro mahasiswa menang 3 kerusi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 07:29


salam...

di ump... calon2 yang menang.... semuanya adalah proaspirasi...
sebab kami tak ada pihak pembangkang....

dan alhamdulillah, untuk kerusi umum, kelima-lima calon mempunyai fikrah islamiyyah yang agak mantap... insyaAllah...

muga islam terus ssubur mekar di bumi UMP ni.... ameenn...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 07:35


Pada 04-10-07 07:29 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!


dan alhamdulillah, untuk kerusi umum, kelima-lima calon mempunyai fikrah islamiyyah yang agak mantap... insyaAllah...


salam...

ukhti..

boleh terangkan sikit berkenaan kerusi umum ??

ana kurang faham.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 07:46


insyaAllah, boleh...
ana cuba ye...

kat UMP ni, hanya ada kerusi umum, 2 kerusi bagi setip fakulti... makanya, terdapat 15 kerusi dipertandigkan...

kerusi umum=mereka yang duduk di kerusi umum, meerupakan MT bagi badan MPP (ydp, tdyp, nydp,s/u, bend )

karusi fakulti= mereka yang duduk di kerusi ini merupakan ahli exco...

jadi, pada pandangan ana, adalah penting unutuk kita menguasai kerusi umum, untuk menjaa keseluruhannya....

p/s: adakah ana memjawab soalan anta, mohamad..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 07:49


Pada 04-10-07 07:46 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

insyaAllah, boleh...
ana cuba ye...

kat UMP ni, hanya ada kerusi umum, 2 kerusi bagi setip fakulti... makanya, terdapat 15 kerusi dipertandigkan...

kerusi umum=mereka yang duduk di kerusi umum, meerupakan MT bagi badan MPP (ydp, tdyp, nydp,s/u, bend )

karusi fakulti= mereka yang duduk di kerusi ini merupakan ahli exco...

jadi, pada pandangan ana, adalah penting unutuk kita menguasai kerusi umum, untuk menjaa keseluruhannya....

p/s: adakah ana memjawab soalan anta, mohamad..?

owh...begitu gupenya..

ok..

syukran ukhti..

tapi...

Kenapa tak ada pro-mahasiswa??


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....
[ Telah diedit oleh: mohamad pada 04-10-07 07:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-10-07 08:10


undi anda rahsia ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

limau_nipis
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.10.2007
Ahli No: 31306
Posting: 44
Dari: putrajaya...bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 08:18


teringat pengalaman mengundi masa belajar dulu....
beratur punyalah panjang....meriah saja....
ini nak tunggu pilihan raya umun pula... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For limau_nipisProfil   Hantar PM kepada limau_nipis   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 04-10-07 10:16


hari ini pengundian semula di jalankn d kolej 12 UM kerana ada pengundi hantu masa hari pengundian hari selasa lepas...pelajar asasi UM mengundi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-10-07 11:37


tahun ni hamba boleh menjalankan amanah hamba sebagai rakyat Malaysia yang tercinta....
undi siapa?
lagi sekali ditegaskan.. undi i rahsia ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 11:59


update lah lagi.bagaimana pula dengan uia kuantan?dan ipta lain macam UTM semua tu?


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-10-07 12:01


saspen nak tunggu undi pemimpin negara...
sotkaba hari ni cuba baca

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 12:11


SALAM ALAIK...
ALHAMDULILLAH... berakhir juga plihnraya kmpus...Apa pun masih ada sglintir mhsiswa/i yang xjlnkn tgggungjwb...tu yang sedihnya...sptutnye kita sama-sama brgnding bahu dalam mnntukn hala tuju U masing-masing...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 16:14


Pada 04-10-07 07:49 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

..

Kenapa tak ada pro-mahasiswa??



yang mng tu adalah pro mahasiswa, sekaligus merangkap proaspirasi....

kami ni bpe kerat ajee...
dan yang terkerat2 tulah yang memperjuangkan hak2 mahasiswa..
walaupun terlalu banyak ranjau dan kekangan....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 16:37


Pada 04-10-07 16:14 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-10-07 07:49 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

..

Kenapa tak ada pro-mahasiswa??



yang mng tu adalah pro mahasiswa, sekaligus merangkap proaspirasi....

kami ni bpe kerat ajee...
dan yang terkerat2 tulah yang memperjuangkan hak2 mahasiswa..
walaupun terlalu banyak ranjau dan kekangan....


owh begitu gupenya...

teruskan perjuangan ye..


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 16:46


dokan perjuangan adik2 akmi di sini...

dan doakan adik2 kami masih tetap di dalam sistem pentarbiyahan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 21:18


Pada 04-10-07 06:55 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

UIA saja? mana result U lain? kongsi lah.. huhu.

dengar cerita di USM, pro mahasiswa menang 3 kerusi?


salam...
yelah,ada xbebdk usm kat sini yang boleh bagitahu siapa calon pro mahasiswa yang menang itu?nak juga tahu..yelah dah tak ada kat sana tapi hati ini tetapi berminat..29hb sept di hari itu sempat turun usm sebab nak dengar RU...tabik spring dengan calon PMI dan penyokong2.....:-)


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 21:20


baca dalam suratkhabar, tv3 - sumanya bertindan antara satu sama lain - sungguh mengelirukan!.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-10-07 21:25


Tringt masa kat UM dulu, masa tu kami bertanding pilihanraye..macam-macam benda berlaku, masa pentadbiran pun ada lagi pihak2 yang tak puas hati..sekarang kami semua bawa halatuju masing-masing dalam bidang masing-masing..semoga adik2 yang pegang tampuk pimpinan kali ni lebih menitikberatkan isu akademik dari politik yang boleh menjatuhkan seseorang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 21:32


titikberatkanlah isu akademik, kebajikan pelajar, dan berkaitan dengan isu sosial yang berkaitan masyarakat.

Ingat - kita boleh jadikan bagaimana mahasiswa di barat amat aktif dalam kegiatan masyarakat. Dalam isu alam sekitar. Barulah dikatakan mahasiswa itu peneraju kepada modal insan yang boleh dijadikan satu role model bagi menjadi pimpinan masa hadapan.

Kasihanlah jika mahasiswa yang keluar dari menara gading hanya tahu sahaja mengenai bicara ilmu, tetapi dalam perkara hubungan kemanusiaan atau dalam bahasa jawanya (human relationship) amat bangkrap.

Teori baguih - praktikal? K.O - ini ke yang dikehendaki?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 22:24


story sikit..

um..ukm...uia..fak/kuliyah mana proaspirasi dapat?

tahniah lah dapat kekalkan kerusi even dapat sikit saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 22:44


Pada 04-10-07 21:18 , ctnurbebo posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-10-07 06:55 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

UIA saja? mana result U lain? kongsi lah.. huhu.

dengar cerita di USM, pro mahasiswa menang 3 kerusi?


salam...
yelah,ada xbebdk usm kat sini yang boleh bagitahu siapa calon pro mahasiswa yang menang itu?nak juga tahu..yelah dah tak ada kat sana tapi hati ini tetapi berminat..29hb sept di hari itu sempat turun usm sebab nak dengar RU...tabik spring dengan calon PMI dan penyokong2.....:-)



salam..ana dari usm..setakat ni yang ana tau calon umum saja..aspirasi menang 4 kerusi dari 6 yang dipertandingkan..pmi menang dua krusi..saudari izzati dan siti rogayah..yang aspirasi ana tak pasti lagi..

tapi tadi ana baca paper,ada ke patut dia kata pmbngkang tak ada bertanding langsung..(tiada parti)..ish ish ish..
USM memang hebat bab2 smpan rahsia ni..banyak cerita sulit usm yang xkluar akhbar..kes2 dalam usm pun banyak yang org luar tak tahu..

dahlah PKR pasif saja..mostly studnt belum sedar pun kpntingn PKR ni..pakat main tanda sebab universiti suruh saja..sebab kat sini ramai yang tak kisah hal-hal ni..semua dengan hal-hal sendiri...lantakla dengan PKR ke..aktiviti apa pun..begini sajalah gaya nya..huhu

ada datang RU ye?..ana xturun sebab kat blek pun da clear sangat dengar org bercakap..betul!..tabik kat calon PMI.. :-) :-) :-)


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 09:26


tak ada orang pun nak updatekan result... ada UIA, USM dan UMP saja yang update..

ini keputusan UM...

dengan bangganya, bekas fakulti saya, fakulti kejuruteraan telah dimenangi oleh pro-mahasiswa @ PMIUM. buat pengetahuan semua, student engine biasalah ramai cina, so... perkara ini betul-betul menggembirakan. calon yang bertanding adalah melayu. dapat majoriti undi yang tertinggi berbanding calon2 pro-mahasiswa lain pula tu.

selain fac engine, pro-mahasiswa menang 2 kerusi umum (kemajuan berbanding tahun lepas), 1 kerusi fakulti pergigian, 1 kerusi pusat sukan, dan 2 kerusi akademi pengajian Islam (macam biasa lah).

so, jumlahnya 7 kerusi... tahniah aspirasi mahasiswa, kemajuan yang baik, saya sangat bangge! dapat menang kerusi umum pun dah bagus!!


sumber: sahabat di UM.

saya nak tahu U lain juga. mana ni.....


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 05-10-07 09:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-10-07 10:52


UKM..sedih..kita hanya menang 4...2 kerusi fak pendidikan, 2 lagi fak pengajian Islam...nak buat macam mana, ramai yang tak sedar lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 11:57


Aspirasi kalah di UTM, Kuala Lumpur

KUALA LUMPUR, 5 Okt - Walaupun kumpulan Aspirasi berjaya di kebanyakan kampus dalam pilihan raya kampus (PRK) sesi 2007/2008 ini, mereka tewas di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) kampus Kuala Lumpur.

Aspirasi hanya memperolehi satu daripada lima kerusi yang dipertandingkan di kampus cawangan tersebut.

Walau bagaimanapun, Aspirasi masih menguasai kerusi-kerusi yang lain di kampus induk Skudai, Johor Bahru.

UTM terpaksa mengadakan cabutan bertuah yang menawarkan hadiah berupa tiket penerbangan pergi balik Johor Bahru-Langkawi, kamera digital, pen parker dan pemain MP3 untuk menggalakkan mahasiswa kampus tersebut mengundi, kata sumber.

Bahkan para pensyarah juga diminta mengiringi mahasiswa mengundi, serta memperuntukkan masa yang secukupnya kepada mereka pada 2 Oktober lalu bagi membolehkan mereka melaksanakan tanggungjawab tersebut, katanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 12:14


Pada 04-10-07 22:44 , annissa_zulfa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-10-07 21:18 , ctnurbebo posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-10-07 06:55 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

UIA saja? mana result U lain? kongsi lah.. huhu.

dengar cerita di USM, pro mahasiswa menang 3 kerusi?


salam...
yelah,ada xbebdk usm kat sini yang boleh bagitahu siapa calon pro mahasiswa yang menang itu?nak juga tahu..yelah dah tak ada kat sana tapi hati ini tetapi berminat..29hb sept di hari itu sempat turun usm sebab nak dengar RU...tabik spring dengan calon PMI dan penyokong2.....:-)



salam..ana dari usm..setakat ni yang ana tau calon umum saja..aspirasi menang 4 kerusi dari 6 yang dipertandingkan..pmi menang dua krusi..saudari izzati dan siti rogayah..yang aspirasi ana tak pasti lagi..

tapi tadi ana baca paper,ada ke patut dia kata pmbngkang tak ada bertanding langsung..(tiada parti)..ish ish ish..
USM memang hebat bab2 smpan rahsia ni..banyak cerita sulit usm yang xkluar akhbar..kes2 dalam usm pun banyak yang org luar tak tahu..

dahlah PKR pasif saja..mostly studnt belum sedar pun kpntingn PKR ni..pakat main tanda sebab universiti suruh saja..sebab kat sini ramai yang tak kisah hal-hal ni..semua dengan hal-hal sendiri...lantakla dengan PKR ke..aktiviti apa pun..begini sajalah gaya nya..huhu

ada datang RU ye?..ana xturun sebab kat blek pun da clear sangat dengar org bercakap..betul!..tabik kat calon PMI.. :-) :-) :-)



salam..terima kasih kak bebo..alhmdulillah..Allah pilih jugak 2 umum dan 3 pusat pengajian dari pmi untuk menduduki kerusi mpp usm..iA, jangan kita sedih dan gelisah..nak bgkit balik tak mustahil tapi ia ambil masa...calon2 kita memang layak menang sebenarnya..tapi Allah sedang mentarbiyyah kita dengan macam-macam dugaannya..

masanya dah tak lama lagi untuk Islam betul-betul bertapak kat semua ipta...=) iA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

paku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8497
Posting: 179
Dari: Bumi, Bima Sakti

Johor  


posticon Posting pada: 06-10-07 08:10


Pada 05-10-07 09:26 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada orang pun nak updatekan result... ada UIA, USM dan UMP saja yang update..

ini keputusan UM...

dengan bangganya, bekas fakulti saya, fakulti kejuruteraan telah dimenangi oleh pro-mahasiswa @ PMIUM. buat pengetahuan semua, student engine biasalah ramai cina, so... perkara ini betul-betul menggembirakan. calon yang bertanding adalah melayu. dapat majoriti undi yang tertinggi berbanding calon2 pro-mahasiswa lain pula tu.

selain fac engine, pro-mahasiswa menang 2 kerusi umum (kemajuan berbanding tahun lepas), 1 kerusi fakulti pergigian, 1 kerusi pusat sukan, dan 2 kerusi akademi pengajian Islam (macam biasa lah).

so, jumlahnya 7 kerusi... tahniah aspirasi mahasiswa, kemajuan yang baik, saya sangat bangge! dapat menang kerusi umum pun dah bagus!!


sumber: sahabat di UM.

saya nak tahu U lain juga. mana ni.....



budak yang menang itu ambil same kos dengan saya itu. junior saya. satu kejutan sebb dia bertnding. lebih-lebih lagi untuk calon promahasiswa...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For pakuProfil   Hantar PM kepada paku   Quote dan BalasQuote

mashitah_izzati
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.06.2006
Ahli No: 24677
Posting: 69
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 06-10-07 10:11


salam...sahabat2 sama-sama kita tingkatkan usaha untuk tegakkan islam di ipta!!!
takbir!!! ALLAHUAKBAR...
kalah menang urusan allah...
tapi dakwah kita mesti teruskan...
kita tak boleh terus lena dengan mimpi indah tapi kena bangkit lebarkan sayap perjuangan yang takkan terhenti...
doakan yang menang supaya allah terus berikan pertolongan dan kekuatan......
doakan yang kalah supay xterus patah semangat kerana dunia islam perlu di bina kembali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mashitah_izzatiProfil   Hantar PM kepada mashitah_izzati   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-10-07 12:07


Assalamualaikum...
macam mana dengan keputusan di UTM ye...ada sesiapa yang tahu...
betulkah proaspirasi adalah proaspirasi...kena cek betul² ni...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 00:36


SEMUA sudah terjawab. Keputusan pilihan raya Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) sesi 2007/2008 membuktikan proaspirasi terus unggul apabila menyapu sebahagian besar kerusi kepemimpinan kampus.
------------------------------------------------------------------------------
Di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang sebelum ini terkenal dengan kontroversi dan isu panas, pengundian berjalan dalam suasana tenang tanpa dicemari insiden buruk.

Pada tahun ini, UIAM memperjuangkan aspirasi dan visi universiti serta kerajaan dalam menefesto pilihanrayanya.

Bagaimanapun promahasiswa terpaksa akur kerana mereka gagal menawan hati warga kampus dengan majoriti kemenangan besar masih berpihak pada proaspirasi.

Meskipun menawan beberapa kerusi daripada MPP sebelumnya, mereka masih gagal menguasai kampus dan meraih kepercayaan pengundi biarpun berkempen berhabis-habisan dengan pelbagai taktik.

sumber : http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Monday/Bestari/20071008105017/Article/indexv_html
------------------------------------------------------------------------------
Assalamualaikum...

eh... ana tersilap baca ke ni??

ada sesiapa boleh tolong mohamad??

mohamad sedang pening ni...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....
[ Telah diedit oleh: mohamad pada 09-10-07 00:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 01:25


jangan percaya aa media, kat tv3 kata lain, berita harian kata lain, kosmo lain, harian metro? mengarut lah banyak. ini semua nak timbulkan kekeliruan.

Yang den beritahu tentang kemenangan promahasiswa itu den tanya sendiri dengan bekas MPP uia 2006/2007 sendiri melalui sms.

Apa yang harakah beritahu tentang keputusan PRK adalah sahih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 08:21


salam...

oh ye ke..

ok...ok...

ana cuma mahukan kepastian sahaja.

syukran ya anak_pejuang


apa daa punya "media"...

benda-benda macam ni pun nak tipu...

hhmm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» pilihanraya kampus 2007/2008

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.244053 saat. Lajunya....