Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Saya tidak sanggup menghapuskan kegelapan tetapi saya sanggup meneranginya.
-- John Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 39 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 49 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 50 hari yang lalu
eme86: 50 hari yang lalu
sunan-faqih: 55 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: jangat takut derma darah!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» jangat takut derma darah!!

Please Mendaftar To Post


Oleh jangat takut derma darah!!

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 13:10


kalau kita derma darah, kita boleh selamatkan seseorang. dapat pahala. tak sakit pun...
banyak faedahnya...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 21-08-07 13:21


Assalamualaikum

yup...jangan takut derma darah.derma darah ni best.tak sakit pun.setiap kali ana derma darah...ana rasa puas hati sangat-sangat....sekurang2nya darah ana yang tak seberapa ni dapat membantu sesiapa yang memerlukan.so...jom ramai-ramai pergi derma darah... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 13:34


saya bukan takut derma cuma...keadaan kesihatan tidak mengizinkan..apa boleh saya buat...kekadang nak juga rasa derma darah ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 14:33


.. derma darah memang "best".. dapat jumpa "nurse" comel2.. haha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Nadiena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2007
Ahli No: 29973
Posting: 69
Dari: KL

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 14:53


tak semua org boleh derma darah kan..?

teringin juga nak derma, tapi takutlah.



Bookmark and Share

    


  Member Information For NadienaProfil   Hantar PM kepada Nadiena   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 15:39


nadiena - .. takut sebelum menderma.. cuba derma sekali.. buang perasaan takut itu.. takut sebab apa agak2nya ek??

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nur-ika
Warga Rasmi
Menyertai: 04.02.2005
Ahli No: 14109
Posting: 12
Dari: new johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-08-07 16:24


mula-mula memang takut..bila da selalu derma rasa seronok..tiba-tiba pula untuk sekian kali dan seterusnya...setiap kali nak derma, saya tak lepas...sebab nurse kata hemoglobin saya tak cukup...cukup untuk diri sendiri saja.Kalau saya degil derma juga..saya akan collapse...pernah juga saya pitam lepas derma darah..huhu..dah makan kerang, semua makanan khasiat untuk tambah darah..tapi tak lepas juga test nak derma darah...tak tahula nak buat macam mana lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur-ikaProfil   Hantar PM kepada nur-ika   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 21-08-07 17:10


Pada 21-08-07 14:53 , Nadiena posting:

!!! QUOTE !!!

tak semua org boleh derma darah kan..?

teringin juga nak derma, tapi takutlah.



Assalamualaikum

yup...tak semua org boleh derma.kalau memenuhi syarat2nya...insyaALLAH baru boleh derma.tapi syarat2nya biasa2 saja.1stly...nurse akan timbang berat kita.kalau berat badan terlalu rendah...tak lepas.if berat kita ok..lepas itu doc akan check tekanan darah kita.kalau tekanan ok...then nurse akan ambil darah kita pula...nak tau darah jenis apa.lepas itu nurse akan test HB kita.if HB rendah...confirm tak lepas.orang-orang yang tak boleh derma darah ialah org yang sedang mengambil antibiotik,pregnant,period(bagi kaum hawa),kurang tidur dr 5jam and so on.rasanya ada lagi...but ana tak berapa ingat.yang paling penting...make sure makan dulu sebelum pergi derma darah...takut nanti collapse pula.tak perlu nak takut...sikit pun tak sakit.. :-D
[ Telah diedit oleh: syira_qistina pada 22-08-07 11:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Nadiena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2007
Ahli No: 29973
Posting: 69
Dari: KL

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 17:22


bukanlah takut nak derma darah itu.. memang teringin sangat nak derma.

Takut tak lepas syarat saja, pernah sekali nak cuba masa ada kempen derma darah itu, tapi kawan-kawan kata saya tak boleh sebab saya ada sakit asthma dan lebih berat badan.
rasa-rasanya boleh ke?

lagi pun nak derma itu macamna eh, pergi hospital terus?boleh ke... kalau pergi yang kempen2 ini, buat kat tempat terbuka, saya kurang berminatlah nak derma kat situ,segan pulak rasanya...



Bookmark and Share

    


  Member Information For NadienaProfil   Hantar PM kepada Nadiena   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 10:23


!!! QUOTE !!!

Takut tak lepas syarat saja, pernah sekali nak cuba masa ada kempen derma darah itu, tapi kawan-kawan kata saya tak boleh sebab saya ada sakit asthma dan lebih berat badan.
rasa-rasanya boleh ke?


nadiena - .. kalau betul-betul anda teringin sangat nak menderma darah cuba saja pergi ke hospital2 yang berdekatan dengan anda.. sebelum menderma dia kan "check" tekanan semua.. pas itu akan isi borang dll.. cuba "check" dulu.. kalau boleh pasti pihak2 berkenaan akan dengan tangan terbuka untuk menerima derma darah anda tu.. kalau pihak berkenaan tidak membenarkan maka tidak boleh lah.. tapi untuk kepastian pergi saja.. mereka tak akan mengambil darah sewenang2nya.. semua perkara akan dipastikan mengikut prosedur2 yang telah ditetapkan k.. selamat mencuba untuk menderma darah..


-----------------
" we support anti zionist movement "


Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 22-08-07 10:24


Pada 21-08-07 14:33 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. derma darah memang "best".. dapat jumpa "nurse" comel2.. haha..


lari niat

oii

nasihat saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

izzz81
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.10.2005
Ahli No: 19761
Posting: 125

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 11:42


assalamualaikum..
ana tak pernah derma darah..
takut tengok jarum-->macam dalam iklan pula..hehehe

ana ada penyakit pitam..tak boleh tengok darah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzz81Profil   Hantar PM kepada izzz81   Quote dan BalasQuote

zakia_natasya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.07.2007
Ahli No: 30446
Posting: 50
Dari: Balakong

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 11:46


erm.. nak tau lah.. apa ye implikasi dia lepas derma darah?.. arwah mak pernah cakap, jangan derma darah nanti badan gemuk jadi lebih gemuk badan kurus nanti jadi gemok.. lepas itu mak kata lagi, nanti dah tua2 banyak kesan dia.. betul ke?.. teringin juga nak tau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zakia_natasyaProfil   Hantar PM kepada zakia_natasya   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 11:50


takut sesangat..tak tau Kenapa..

memang tak pernah lah p derma..

hari tu masa sakit, dr. nak ambil darah pun susah..dr cakap darah tak boleh keluar sebab saya takut..

teringin nak tolong org tu ada..tapi tak boleh lah cara ni..susah...

hehe.. =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 12:22


!!! QUOTE !!!

arwah mak pernah cakap, jangan derma darah nanti badan gemuk jadi lebih gemuk badan kurus nanti jadi gemok.. lepas itu mak kata lagi, nanti dah tua2 banyak kesan dia.. betul ke?..


zakia
.. pasal badan jadi gemuk ini aku rasa hanya andaian dan mungkin cakap orang2 dahulu.. setakat ini tak pernah pula aku dengar dari rakan-rakan yang selalu menderma darah ini.. gemuk atau tidak bergantung kepada cara kita menjaga kesihatan kan.. mungkin ada tapi sedikit kut.. entahlah aku bukan pakar.. tapi aku yang pernah menderma ini tak pula gemuk.. ini mengenai pengalaman aku lah.. mengenai implikasi pula.. aku rasa derma darah ini baik.. kerana sekali sekala bila kita menderma darah.. badan kita akan mendapat darah yang baru.. sebab ada kawan aku berumur 50 tahun.. dia ini selalu menderma.. dan alhamdulillah masih kuat.. kalah aku yang muda berpuluh tahun dia dari dia kalau soal "stamina".. tapi bergantung pada individu lah.. ada yang boleh menderma dan ada yang tidak boleh.. cuba "check" dekat hospital2 berdekatan.. semua ini mengenai kesihatan tubuh badan individu tersebut..



!!! QUOTE !!!



Dr. Yusuf Qaradhawi :



         Antara sumbangan yang paling berharga,yang boleh dihulurkan kepada pesakit oleh ahli keluarga dan teman-teman adalah menderma darah. Sumbangan ini sangat bermakna kepada pesakit ketika ia melalui proses pembedahan atau untuk membantu dan menggantikan darah yang begitu banyak keluar.

         Ianya merupakan sebesar-besar jalan menghampirkan diri kepada Allah dan semulia-mulia sedekah,kerana ianya sama seperti menyelamatkan nyawa seseorang. Sesungguhnya Allah S.W.T telah menegaskan di dalam Al-Quranul Karim ketika menjelaskan tentang nilai nyawa manusia, firmanNya yang bermaksud : “ Sesungguhnya sesiapa yang membunuh maka seolah-olah dia telah membunuh manusia seluruhnya, dan sesiapa yang menghidupkan seolah-olah dia menghidupkan manusia seluruhnya.” ( Al-Maidah : 32 “

         Andainya sedekah harta itu mempunyai kedudukan yang tinggi dalam agama, mendapat ganjaran pula dari sisi Allah sehingga Allah Taala menerimanya dengan tangan kanan dan Allah menggandakan sehingga 700 kali gandaan bahkan sampai kepada kadar yang Allah inginkan ( tak terhad ),maka bersedekah atau menderma darah tentulah lebih tinggi lagi kedudukannya dan lebih besar ganjaran pahala, lantaran darah itu adalah penyebab kelangsungan hidup.

         Darah adalah sebahagian daripada manusia dan manusia pula lebih bernilai dari harta, dan orang yang menderma darah sebenarnya telah menderma sebahagian dari dirinya yang bersifat benda kepada saudaranya kerana kasih sayang dan perasaan mengambil berat.

Menderma darah, di samping ianya merupakan aktiviti sosial yang baik, ianya juga boleh membantu meringankan beban orang yang dalam kesedihan dan melepaskan bebanan kesusahan yang mencengkam. Ini adalah satu kelebihan lain yang menjadikannya mendapat lebih banyak ganjaran pahala di sisi Allah Taala. Nabi S.A.W bersabda : “ Sesungguhnya Allah suka orang yang membantu orang dalam kesedihan.” ( Riwayat Abu Yu`lah Dailami dan Ibnu Asakir dari Anas sebagaimana tersebut dalam kitab Faidul Qadir : 2 - 287 ). Dalam hadis sahih tersebut : “ Sesiapa melepaskan dari orang mukmin satu dari kesusahan- kesusahan dunia maka Allah melepaskannya satu dari kesusahan- kesusahan di Hari Akhirat.” ( Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari hadis Ibnu Umar sebagaimana terdapat dalam kitab Al-Lu`lu Walmarjan nombor 667 ).

         Bahkan satu riwayat yang sahih dari Nabi S.A.W menyebut bahawasanya menolong haiwan yang memerlukan makanan dan minuman memperolehi ganjaran pahala yang besar dari Allah Taala sebagaimana tersebut dalam hadis tentang seorang lelaki yang memberi minum kepada seekor anjing yang kehausan.

         Lelaki tersebut mendapati anjing itu menjulur-julur lidah sedang memakan tanah yang lembab kerana tersangat dahaga. Maka lelaki itu pun mengambil air telaga dengan menggunakan kasutnya lalu meletakkannya pada mulut anjing tersebut,lalu anjing itu meminumnya sehingga puas. Nabi S.A.W bersabda dan maksudnya : “ Allah berterima kasih kepadanya, dan Allah memberi keampunan kepadanya. Lalu sahabat bertanya dalam keadaan tercengang-cengang : “Apakah kami mendapat pahala dengan sebab berbudi kepada binatang, wahai Rasulullah ? “. Jawab Rasulullah :” Ya ! Berbudi kepada setiap yang bernyawa, akan mendapat pahala”. ( Bukhari dan Muslim sepakat tentang hadis ini yang diriwayatkan dari Abu Hurairah sebagaimana tersebut dalam kitab Lulu`Wal Marjan – Hadis 1447 )

         Jelas bahawasanya sahabat beranggapan ,berbudi kepada makhluk binatang tidak mendapat balasan pahala di sisi Allah, sahabat juga menganggap Agama Islam tidak memandang penting mengenainya.

         Maka Rasulullah S.A.W menjelaskan kepada para sahabat,berbudi kepada setiap makhluk yang hidup akan mendapat ganjaran pahala, walaupun ianya binatang hatta anjing ….. apatah lagi kalau berbudi kepada manusia? Lebih-lebih pula berbudi kepada orang yang beriman?

         Secara umumnya menderma darah ada ganjaran pahalanya yang besar. Tetapi menderma darah yang dilakukan oleh seseorang ahli keluarga terhadap seseorang ahli keluarga pastinya akan mendapat ganjaran pahala yang berlipat kali ganda, lantaran perbuatan tersebut boleh menguatkan hubungan kekeluargaan,dan merapatkan lagi tali persaudaraan sesama keluarga.

         Berhubung perkara ini Rasulullah s.a.w. bersabda dan maksudnya :” Seseorang yang bersedekah kepada orang miskin akan mendapat satu pahala sedekah, manakala seseorang yang bersedekah kepada kaum keluarga akan mendapat dua kebaikan iaitu kebaikan sedekah dan kebaikan merapatkan hubungan kekeluargaan”.






-----------------
" we support anti zionist movement "
[ Telah diedit oleh: kakisamun pada 22-08-07 12:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 12:36


betul tu..
a drop 4 million hopes..
derma lah darah anda insyaAllah nothing happen towards your health dan body..
best p lah m'derma ek kawan-kawan semua

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 22-08-07 12:43


Pada 22-08-07 12:36 , arebie posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu..
a drop 4 million hopes..
derma lah darah anda insyaAllah nothing happen towards your health dan body..
best p lah m'derma ek kawan-kawan semua


setuju sangat!! hehe.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

musafir_alan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15302
Posting: 67
Dari: Quantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 12:50


saya ada soalan....
ada sesetengah program derma darah yang saya perasan dianjurkan oleh persatuan cina dan entah apa lagi namanya....
selalunya saya join program dat hospital saja tapi ada juga program derma darah yang dianjurkan oleh persatuan2 ni.
bagaimana tu?
boleh ke kita join program tersebut.....
pls advice

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_alanProfil   Hantar PM kepada musafir_alan   Pergi ke musafir_alan's Website   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 22-08-07 12:54


Pada 22-08-07 12:50 , musafir_alan posting:

!!! QUOTE !!!

saya ada soalan....
ada sesetengah program derma darah yang saya perasan dianjurkan oleh persatuan cina dan entah apa lagi namanya....
selalunya saya join program dat hospital saja tapi ada juga program derma darah yang dianjurkan oleh persatuan2 ni.
bagaimana tu?
boleh ke kita join program tersebut.....
pls advice


kita nak derma

tak kisah lah kat sapa pun

org Islam ke bukan Islam ke

semua kita kena tolong


p/s:kita pergi situ bukan nak makan

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 13:02


sabtu ni nak derma darah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 22-08-07 16:15


ya..best menderma darah..tapi jangan bagi darah kita berpenyakit,udahler...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 17:22


dah 8 kali dah...nak catat rekod sambil dapat lynn mesra...hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 22-08-07 17:45


Pada 22-08-07 16:15 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

ya..best menderma darah..tapi jangan bagi darah kita berpenyakit,udahler...:-)


betul juga tu

karang habissss...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 21:40


salam..
derma darah ini bagus...bila kita derma,badan akan menghasilkan darah yang baru...kirenyer fresh balik tbh badan kita..eh,ye ke?lebih kurang camtuela..saya pun baru 3kali..tiap kali nak pergi derma saja mesti ada hal..insyallah,pasnie nak sambung balik aktiviti ini..lagi satu,kita kena ingat bila kita derma darah itu bermakna kita menolong sesama insan..mana tau dengan darah kita itu boleh menyelamatkan nyawa insan lain... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 15:35


derme darah boleh jadi gemok? mitos semua tu...jangan percaya.


-----------------

[ Telah diedit oleh: zc pada 23-08-07 15:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 23-08-07 18:00


ya marilah mendermautk semua...
tapi saya pun belum pernah derma lagi...huhu..
ada saja problem

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-08-07 00:48


salam
saya memang nak derma darah tapi kesihatan tidak mengizinkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 24-08-07 01:14


salam...

alhamdulillah ana da derma 2kali,
waktu kali pertama dulu masa umur 18tahun,kat kolej legenda masih ingat lagi waktu pertama kali nak derma memang nervous gila ah...hehe
yela org keliling cakap takut jarum besarlah,takut sakitlah..
tapi ana tetap nak cuba,alhamdulillah teman2 serumah semua bagi support,depa datang temankan..huhu

lepas derma saja memang rasa puas dan bangga lah..huhu
yela,bukan calang2 org dapat menderma darah ini..hihi

kali kedua pula,baru-baru ini...ana ajak teman sebilik ana yang tahun ni berumur 18tahun..dia memang semangat nak menderma pagi tersebut..tapi kasihan kat dia,rupa-rupanya dia tak cukup umur 18tahun lagi..bulan 9 ini baru cukup umur,so tak dapat lah dia nak pergi menderma..

erm...semua ni ada hikmahnya...
banyak kelebihan menderma darah ini...mungkin kita tak nampak kebaikannya dalam masa terdekat,tapi insyaAllah kita akan dapat pada masa akan datang,xsiapa yang tahu...

yang penting,niat kerana Allah,nak tolong org lain..
bagi sesiapa yang xterdaya nak menderma,mungkin boleh menderma dan tolong mereka yang memerlukan dengan cara yang berbeza..

**hendak seribu daya,mahu seribu cara..
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

anis_farihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2006
Ahli No: 26369
Posting: 87
Dari: terengganu, sarawak

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 07:35


derma darah????hehehe... bukan takut nak derma darah...tapi takut tengok darah...bagaimana tu?? takut peristiwa lama berulang.... hehehe... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_farihahProfil   Hantar PM kepada anis_farihah   Quote dan BalasQuote

anis_farihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2006
Ahli No: 26369
Posting: 87
Dari: terengganu, sarawak

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 07:40


derma darah????hehehe... bukan takut nak derma darah...tapi takut tengok darah...bagaimana tu?? takut peristiwa lama berulang.... hehehe... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_farihahProfil   Hantar PM kepada anis_farihah   Quote dan BalasQuote

anis_farihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2006
Ahli No: 26369
Posting: 87
Dari: terengganu, sarawak

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 07:40


derma darah????hehehe... bukan takut nak derma darah...tapi takut tengok darah...bagaimana tu?? takut peristiwa lama berulang.... hehehe... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_farihahProfil   Hantar PM kepada anis_farihah   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 08:01


ana dah pernah sekali derma darah..pengalaman yang cukup bermakna..tapi yang lucunya, terlebih derma..jururawat yang bertugas masa tu terlupa nak hentikan pengeluaran darah ana..so paket darah tu memang penuh...tapi alhamdulillah, tak ada apa-apa yang memudaratkan..insyaallah, kalau ada peluang..memang nak derma lagi.. :-)


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 15:04


saya nak sngt2 derma tapi masalah kesihatan jadi penghalang :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-08-07 17:06


Assalamualaikum...
Dah derma hari tu...hmm..mencuba untuk melawan batasan had diri...sebelum ni takut...tapi, hakikatnya ketakutan tu menjadi kenyataan...walaupun darah mencukupi, berat dan tinggi mencukupi...namun, saya hampir2 mengalami kepengsanan selepas tu...Lagi dahsyat, darah taknak keluar dari tangan..menyebabkan saya disuntik dua kali..mula-mula di kanan, lepas tu di kiri...sakit...tapi, dah tak ada perasaan masa tu...
Lebih dahsyat...tangan saya lebam kedua-duanya untuk lebih kurang 1 minggu..takut tengok tangan sendiri.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 24-08-07 20:18


Pada 24-08-07 17:06 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
Dah derma hari tu...hmm..mencuba untuk melawan batasan had diri...sebelum ni takut...tapi, hakikatnya ketakutan tu menjadi kenyataan...walaupun darah mencukupi, berat dan tinggi mencukupi...namun, saya hampir2 mengalami kepengsanan selepas tu...Lagi dahsyat, darah taknak keluar dari tangan..menyebabkan saya disuntik dua kali..mula-mula di kanan, lepas tu di kiri...sakit...tapi, dah tak ada perasaan masa tu...
Lebih dahsyat...tangan saya lebam kedua-duanya untuk lebih kurang 1 minggu..takut tengok tangan sendiri.... :-)


Assalamualaikum

saudara terlalu ketakutan semasa menderma darah.masa derma darah...kita kena relax...tak boleh terlalu takut atau stress...kalau tidak,darah memang susah nak keluar.so,nasihat ana kepada sesiapa yang ingin menderma darah...relax & coolkan diri masa nak derma darah.janganlah takut... 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 12:58


sebelum derma darah,
tidur kena cukup,
kena makan dulu sebelum tu,
baru tak pengsan lepas derma...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 13:24


Pada 21-08-07 17:22 , Nadiena posting:

!!! QUOTE !!!

bukanlah takut nak derma darah itu.. memang teringin sangat nak derma.

Takut tak lepas syarat saja, pernah sekali nak cuba masa ada kempen derma darah itu, tapi kawan-kawan kata saya tak boleh sebab saya ada sakit asthma dan lebih berat badan.
rasa-rasanya boleh ke?

lagi pun nak derma itu macamna eh, pergi hospital terus?boleh ke... kalau pergi yang kempen2 ini, buat kat tempat terbuka, saya kurang berminatlah nak derma kat situ,segan pulak rasanya...



kalau kat tempat ana(klang),kalau segan nak derma kat tempat terbuka boleh derma terus kat HOSPITAL BESAR TENGKU AMPUAN RAHIMAH(HTAR). nurse yang layan baik2.peramah dan tak kasar..

ada kajian kata, if derma darah berat badan akan naik..
tak tahu lah nak kata,sebab ana derma darah berat badan tak naik pun..
ikut org agaknya..kena tanya bakal2 doctor dan org yag tahu..

ada pendapat yang mengatakan,bila derma darah,kalau org yang terima darah kita tu buat dosa kita pun akan dapat saham sekali..
betul ke??kadang-kadang tu confius juga..

banyak kebaikannya derma darah ni,kalau ada family kita yang sakit dan perlu bekalan darah. kita boleh tunjukkan kad derma darah dan family kita tak perlu bayar untuk bekalan darah..lagipun ada pelepasan kalau kita masuk wad.tak payah bayar yuran ,duduk wad kelas pertama..

insyaallah moga apa yang kita lakukan dengan hati yang ikhlas akan dinilai oleh ALLAH..

:-) :-) pRouD tO bE MukMinaH :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 13:28


adakalanya kalau [email protected] org yang uruskan alatan masa derma darah tu careless,bimbang juga boleh kena aids.especially kalau masuk darah.
pernah keluar berita budak kecil dapat aids lepas kena suntik dengan doctor.yang ana ingat hospital kerajaan kat johor.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 13:35


Pada 22-08-07 17:22 , nurman posting:

!!! QUOTE !!!

dah 8 kali dah...nak catat rekod sambil dapat lynn mesra...hehehe..


emm..banyak dah tu...saya pun baru saja 6 kali...pasni nak derma lagi..Insya Allah..


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 14:42


assalamualaikum...

ana teringin juga nak derma darah..
tapi tak cukup syarat untuk menderma..
so ana just jaga kaunter derma darah..
then ucap terima kasih pada yang menderma..
rasanya itu pun dah memadai kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-08-07 15:25


kenapa kalau kita derma darah bila kali prtama banyak..kali kdua dia ambil sikit saja.. then sterusnyer pun xsebanyak kali ptama kita derma? kenapa ye..semua org macam tu or hanya org yang ada problem saja yang jadi macam tu ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 13:02


saya tidak takut derma darah tapi tak cukup syarat..dah 3 kali cubaan tapi belum berjaya :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 23-10-07 11:59


Pada 21-08-07 13:10 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

kalau kita derma darah, kita boleh selamatkan seseorang. dapat pahala. tak sakit pun...
banyak faedahnya...



A'ah betul tu..jarum saja besar..tapi sakitnya tak..
rasa macam kena gigit semut saja :sopan:


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-10-07 12:31


sya tak boleh....sb fobia darah.....kalau nampak darah saya akan pitam


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

fiera_mz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.10.2007
Ahli No: 31386
Posting: 299
Dari: Sg.Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 23-10-07 12:32


tak takut pun
tapi dah tak boleh nak buat bagaimana
:(

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiera_mzProfil   Hantar PM kepada fiera_mz   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 16:45


tak boleh dah derma...hu3x...tak tahu kenapa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-09-08 17:25


Pada 24-08-07 20:18 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!


saudara terlalu ketakutan semasa menderma darah.masa derma darah...kita kena relax...tak boleh terlalu takut atau stress...kalau tidak,darah memang susah nak keluar.so,nasihat ana kepada sesiapa yang ingin menderma darah...relax & coolkan diri masa nak derma darah.janganlah takut... 8-)


Assalamualaikum
alamak..dah setahun tak reply...nak beritahu syira...saya tak takut pun time nak derma tu..apa yang saya takuti ialah darah saya tak cukup...bila dah berbaring untuk menderma tu, memang saya tak ada sikit pun rasa takut..siap nurse tu main cucuk-cucuk ikut suka hati jeq..lepas tak keluar darah dari tangan kanan, dia tukar pulak tangan kiri..

nak pengsan tu, sebab itu memang masalah yang saya hadapi..tak tahu apa istilah tu..benda ni terjadi apabila kita berubah kedudukan dalam masa cepat...contohnya apabila berada dalam lif..kita akan rasa macam nak pengsan dengan tiba-tiba apabila lif naik atau turun dengan lajunya..dan itulah yang saya hadapi...lepas derma saya pergi duduk makan..tiba-tiba jeq nak bangun..terus rasa nak pengsan..huhu..

tangan lebam tu..hmm..masih menjadi misteri sehingga hari ni..mungkin kerana kesan cucukan nurse tu yang sesuka hati dia jeq..uhuk...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

firdanis
Warga Rasmi
Menyertai: 11.08.2006
Ahli No: 25739
Posting: 5
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-09-08 17:57


betul-betul... orang setuju.. bukan boleh selamatkan nyawa saja.. insyallah dapat elakkan penyakit macam darah tinggi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdanisProfil   Hantar PM kepada firdanis   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 18:48


Salam, di samping derma darah kita juga boleh dermakan platelet. Prosesnya dikenali sebagai plateletphoresis. Kelebihannya, kita boleh derma secara lebih kerap, i.e. dua minggu sekali. Seperkara lagi, platelet juga diperlukan contohnya bagi kes demam denggi.

Darah yang didermakan itu akan dimasukkan balik ke dalam badan kita. Hanya platelet sahaja yang diemparkan dan diambil. Insya Allah procedure-nya selamat. Kesan sampingan tak banyak, sama ada disebabkan oleh faktor manusia, faktor mesin. Di samping tu, adakalanya kita akan rasa kebas-kebas kat bibir.

Alhamdulillah, saya percaya staf yang bertugas adalah yang terlatih, manakala mesinnya pula sentiasa diselenggara agar berfungsi dengan baik.

Seperkara lagi, plateletphoresis ni mengambil masa yang agak panjang untuk selesai, biasanya dalam 1jam setengah atau dua jam. Jadi kena rancang masa sebaiknya.

Kalau di PPUM, syarat bagi melakukan platelet phoresis sama seperti syarat menderma darah, plus kena derma darah dua kali terlebih dahulu di PPUM. Sekiranya kita dah lebih 2 bulan berhenti daripada plateletphoresis, maka kita dikehendaki untuk menderma full blood semula. Mungkin polisi di hospital lain berbeza-beza.

Untuk maklumat lanjut, sila rujuk pusat derma darah / hospital berhampiran. Maklumat yang saya berikan tak semestinya reliable. Jadi harap dapat buat cross-reference. Kalau ada yang tersilap, tolong betulkan ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 23:07


saya tak pernah merasa menderma darah... sebab bimbang ia memudaratkan kesihatan saya.

tekanan darah systolic saya rendah... entah bila dapat berpeluang menderma darah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 23-09-08 00:06


takut lah. belia benci darah. eh belia benci dadah

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 10:39


pengalaman 1st time derma darah memang takut.. sejuk semua kaki tangan. bila doktor check,tekanan darah tinggi so tak boleh derma tapi saya merayu nak juga derma. doktor kasihan tengok saya kecewa,dia kata saya kena rehat dulu sebab maybe saya takut sebab tu tekanan darah tinggi. ikut pada kesihatan saya tak pernah ada tekanan darah tinggi sebelum ni.. alhamdulillah dalam 10-15min,saya jumpa doktor balik tekanan darah dah ok.. masa tu syukur sangat-sangat.. sampai sekarang,setiap 3bln saya akan derma darah. alhamdulillah dah berlanjutan sampai tahun ke4 saya menderma.

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 10:46


Pada 27-08-07 15:25 , rose_itam posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa kalau kita derma darah bila kali pertama banyak..kali kedua dia ambil sikit saja.. then seterusnya pun tak sebanyak kali ptama kita derma? Kenapa ye..semua org macam tu or hanya org yang ada problem saja yang jadi macam tu ?



setiap 1bungkus plastik isi darah tu( apa entah namanya ) ada boleh isi 450ml.. entah lah kadang-kadang kembung saja plastik tu kadang-kadang tak nampak macam penuh saja plastik itu..ikut pengalaman saya lah ni



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

altaf
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26556
Posting: 51
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-09-08 10:52


tak perlu takut derma darah...... setengah org cakap bila derma darah badan akan naik. saya rasa...bergantung pada tuan punya badan. kawan saya derma darah badan tak naik2 pun. banyak kali juga lah dia derma. saya sendiri pun pernah derma 3 kali.
yang penting, ikut nasihat doktor before donate k.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altafProfil   Hantar PM kepada altaf   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 23-09-08 11:14


tak cukup berat nak derma...
cuma boleh teman orang pergi derma saja...
seronok tengok orang derma...

derma lah pada sesiapa yang boleh derma..
setitis darah mampu menyelamatkan banyak nyawa..

caiyok caiyok

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 12:30


tak takut pun tapi 1st experience hari tu dapat nurse tak reti cucuk jaruk... lepas dia cucuk, dok pusing2 jarum tu kiri kanan kiri kanan.. jarum tu dah ada kat dalam pula tu,.. rasa nyilu.... esoknya lebam besar penumbuk.... scary woooo....

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 12:33


takut jarum lah.MAK kami tak bagi derma darah huhuhuhu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

altaf
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26556
Posting: 51
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-09-08 12:34


betul ke en darjside? ish..ish...ish..kasihan nya. masa saya dulu pun...time dia masukkkan jarum tu....Allah saja yang tahu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altafProfil   Hantar PM kepada altaf   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 12:36


setiap 1bungkus plastik isi darah tu( apa entah namanya ) ada boleh isi 450ml.. entah lah kadang-kadang kembung saja plastik tu kadang-kadang tak nampak macam penuh saja plastik itu..ikut pengalaman saya lah ni

ye ka? plastik bocor agaknya huhuhuhu! :lol: :lucu: :lucu: :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 12:39


Pada 23-09-08 12:34 , altaf posting:

!!! QUOTE !!!

betul ke en darjside? ish..ish...ish..kasihan nya. masa saya dulu pun...time dia masukkkan jarum tu....Allah saja yang tahu.
kau menjerit tak.alah! ngaku pun bukan aku tau.kau mesti saja ni! dok tengok nurse cun2.buat ngada2.huhuhuhu! minta simpati lah tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

altaf
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26556
Posting: 51
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-09-08 12:40


kalau ikutkan pengalaman saya.....dia ikut kelajuan darah seseorang. kalau darah laju keluar, nurse ambik bayk. kalau slow, ye ambik sikit saja. ikut ml yang terdapat kat plastik bag tu lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altafProfil   Hantar PM kepada altaf   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 12:46


Pada 22-09-08 17:57 , firdanis posting:

!!! QUOTE !!!

betul-betul... orang setuju.. bukan boleh selamatkan nyawa saja.. insyallah dapat elakkan penyakit macam darah tinggi.
darah tinggi mudah saja,anda berdiri tegak kemudian kasi pisau kat sesiapa suruh lah potong ibu jari anda mesti turun darah punya huuhuhuhuhu!
selamat berforum.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 12:48


Pada 23-09-08 12:40 , altaf posting:

!!! QUOTE !!!

kalau ikutkan pengalaman saya.....dia ikut kelajuan darah seseorang. kalau darah laju keluar, nurse ambik bayk. kalau slow, ye ambik sikit saja. ikut ml yang terdapat kat plastik bag tu lah.
kalau tak keluar? jeng! jeng! jeng!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 12:49


Pada 23-09-08 12:46 , Fattul_Bari posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-09-08 17:57 , firdanis posting:

!!! QUOTE !!!

betul-betul... orang setuju.. bukan boleh selamatkan nyawa saja.. insyallah dapat elakkan penyakit macam darah tinggi.
darah tinggi mudah saja,anda berdiri tegak kemudian kasi pisau kat sesiapa suruh lah potong ibu jari anda mesti turun darah punya huuhuhuhuhu!
selamat berforum.
:lucu: :lucu: :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

altaf
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26556
Posting: 51
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-09-08 12:50


:lol: kelakar bangat lah en fatti ni.


-----------------
***SelAmBer SElaMAnya***


Bookmark and Share

    


  Member Information For altafProfil   Hantar PM kepada altaf   Quote dan BalasQuote

altaf
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26556
Posting: 51
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-09-08 12:52


Sorry tersilap tulis name.... maksud saya en fattul_bari.... en fatti tu lecturer saya..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For altafProfil   Hantar PM kepada altaf   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 13:04


erm areyien belum pernah derma darah lagi...
teringin sangat tapi berat tak cukup so tak boleh derma..
time ada kempen kat kampus, kawan-kawan p derma ramai-ramai...
best tengok mereka berlumba-lumba nak derma sampai areyien pun teringin nak derma jugak...tapi tak tahu lah bila masa nya sebab berat memang maintain saja, susah nak naik dan susah nak turun...
:-(


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 13:07


Pada 22-09-08 23:07 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak pernah merasa menderma darah... sebab bimbang ia memudaratkan kesihatan saya.

tekanan darah systolic saya rendah... entah bila dapat berpeluang menderma darah...


Tak cukup berat..bila lah nak cukup berat badan ni.. :berfikir:


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-09-08 13:17


Pada 23-09-08 13:07 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-09-08 23:07 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak pernah merasa menderma darah... sebab bimbang ia memudaratkan kesihatan saya.

tekanan darah systolic saya rendah... entah bila dapat berpeluang menderma darah...


Tak cukup berat..bila lah nak cukup berat badan ni.. :berfikir:


Saya tak nak derma darah... Saya nak derma sperm... 8-)


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 13:33


alhamdulillah da 2 kali dapat menderma darah...

bestla derma darah....ni kalau ada program derma darah nak join lagilah...

best-best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 13:37


Pada 23-09-08 13:33 , Haslan posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah da 2 kali dapat menderma darah...

bestla derma darah....ni kalau ada program derma darah nak join lagilah...

best-best...
malam tidur jangan pasang kelambu dan jangan pasang ubat nyamuk.tak susah ke program derma darah pun huhuhuhu!
jangan marah selamat berforum.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

buttermaid
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33476
Posting: 22
Dari: Perak

malaysia  


posticon Posting pada: 23-09-08 17:02


saya dah pernah derma darah dua tiga kali agaknya..
tak ada masalah bab derma darah ini.. tak takut pun.. cuma bila nak derma darah kat hospital sendiri, jadi takut pula.. pasal pas derma, blood bank kat hospital ni akan check/analize darah itu. .takut lah kalau ada penyakit apa-apa ke, mereka tau.. malu lah pula kat orang blood bank itu pasal kenal mereka.. satu hospital lah katakan.. mana nak sorok muka ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For buttermaidProfil   Hantar PM kepada buttermaid   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 20:18


hmm.. dalam buku merah tu.. ada satu tarikh saja... :malu:
entah bila lah nak tambah lagi tarikh dalam tu...:sopan::malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 22:20


adusss.. tak pernah derma darah ni. ngeri saja nengok darah. takut kena cocok. mesti sikit

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 22:24


Pada 23-09-08 22:20 , eira posting:

!!! QUOTE !!!

adusss.. tak pernah derma darah ni. ngeri saja nengok darah. takut kena cocok. mesti sikit


janganlah takut.. bukannya suruh makan darah tu.. derma saja.. hikhik.. tak adalah sakit sangat kena cocok.. macam semut geget saja.. :p


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 07:10


Pada 23-09-08 13:37 , Fattul_Bari posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-09-08 13:33 , Haslan posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah da 2 kali dapat menderma darah...

bestla derma darah....ni kalau ada program derma darah nak join lagilah...

best-best...
malam tidur jangan pasang kelambu dan jangan pasang ubat nyamuk.tak susah ke program derma darah pun huhuhuhu!
jangan marah selamat berforum.


itu menyerahkan darah bukan derma darah tu...kalau dengan nyamuk kena istihar peraaaaannnngggg....

buat apa bagi darah kat dia untuk tambah bilangan dia...tak mahula...kang tak pasal2 dapat denggi...

ngeriiii....


-----------------
jadikanla taman hati ini seindah taman syurga Mu,agar tidak ku berpaling mengharapkan indah fatamorgana duniaMu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 09:31


dah lama tak derma darah.. best derma darah.. lagipun banyak darah..apa salahnya derma.makan..makan..makan... darah pun makin banyak and berkualiti. elok kuarkan sedikit u derma..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 11:16


pendek kata,derma darah banyak faedahnya. bila kita sakit pulak,tuhan akan bagi keringanan kepada kita. maybe bila kita sakit,kita tak perlu lagi nak bayar mahal2,nak cabut gigi pun tak perlu lagi dikenakan bayaran.. sebabnya keistimewaan dema darah tu akan menolong kita pula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 21:46


Pada 23-09-08 22:24 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-09-08 22:20 , eira posting:

!!! QUOTE !!!

adusss.. tak pernah derma darah ni. ngeri saja nengok darah. takut kena cocok. mesti sikit


janganlah takut.. bukannya suruh makan darah tu.. derma saja.. hikhik.. tak adalah sakit sangat kena cocok.. macam semut geget saja.. :p



:berfikir: macam kena semut gigit. iyakah.

org katakan derma darah neyh buat kita ketagih nak derma sokmo :lol: dan ada org kata lepas derma darah makin temban badan. ada impak juga eyh :oops:

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 22:49


saya baru saja sudah derma darah malam rabu baru ni :) tak sakit pun...tapi cuma letihlah sikit sebab bulan puasa...tapi puasa tak menghalang saya untuk derma darah :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 07:20


makin tembam badan?

saya tak ada pun walau da 2 kali derma darah...maintain saja badan ni....

best apa derma darah...betul tak kawan2ku?

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

Franz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14009
Posting: 26
Dari: rumah Sewa @ Kolej 13..uhuks

Sabah  


posticon Posting pada: 28-09-08 07:16


hem..saya dah derma darah 6 kali..uhu..
memang naik berat badan, tapi ikut metabolisme badan juga.. huhu..
saya rasa ini juga cara nak tolong orang yang memerlukan.. orang2 yang kena hemolisis (kalau tak silap..) kena tukar darah ooo.. hampir setiap hari juga.. so ni ar smbangan sebaik-baiknya..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For FranzProfil   Hantar PM kepada Franz   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-10-08 23:31


Pada 23-09-08 22:24 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-09-08 22:20 , eira posting:

!!! QUOTE !!!

adusss.. tak pernah derma darah ni. ngeri saja nengok darah. takut kena cocok. mesti sikit


janganlah takut.. bukannya suruh makan darah tu.. derma saja.. hikhik.. tak adalah sakit sangat kena cocok.. macam semut geget saja.. :p



baru saja lepas derma darah hari selasa baru ni..tak sakit pun..it's ok..tapi still tak berani tengok nurse duduk cucuk lengan..masa pergi check darah tu lagi sakit dia cucuk berbanding cucuk masa derma darah..hukhuk :cry:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 07:04


Pada 23-09-08 22:24 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-09-08 22:20 , eira posting:

!!! QUOTE !!!

adusss.. tak pernah derma darah ni. ngeri saja nengok darah. takut kena cocok. mesti sikit


janganlah takut.. bukannya suruh makan darah tu.. derma saja.. hikhik.. tak adalah sakit sangat kena cocok.. macam semut geget saja.. :p



orang yang bercakap ni, tentu dan banyak kali derma ek? :-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 10:13


insyaAllah ada kelapangan,nak meneruskan misi derma darah bulan nov ni.. siapa darah O tu kena lah rajin2 derma darah.. darah O darah dermawan :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 30-10-08 10:23


Buat lah program derma darah :-D Anjuran bersama Pusat Rawatan Islam mana-mana ke ..?? :-)

Wawa tak pernah dapat peluang drma darah tapi tu lah .. kalau kali ni ada peluang, INSYA ALLAH, Wawa akan derma .. Dah 6X Wawa try derma darah.. tapi berat badan Wawa tak cukup .. sekarang ni ALHAMDULILLAH 46Kgs .. lepas makan, meningkat 47Kgs .. Ok kan untuk derma darah ?? :-D

Wawa dengar cerita, bila kita derma darah badan akan naik sebab sel2 darah baru akan trcipta (> Bersih dari darah sedia ada..) Heheh .. Happynya ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 10:28


ya...ana dah lama tak menderma darah...sejak berkecimpung dalam dunia kerjaya ni..di perantauan pulak tu..kalau kat tempat sendiri tau saja dan ramai yang buat kempen....nt lah,ana nak unsulkan pada MT next year buat kempen derma darah anjuran ukhwah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 10:34


Pada 30-10-08 10:23 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Buat lah program derma darah :-D Anjuran bersama Pusat Rawatan Islam mana-mana ke ..?? :-)

Wawa tak pernah dapat peluang drma darah tapi tu lah .. kalau kali ni ada peluang, INSYA ALLAH, Wawa akan derma .. Dah 6X Wawa try derma darah.. tapi berat badan Wawa tak cukup .. sekarang ni ALHAMDULILLAH 46Kgs .. lepas makan, meningkat 47Kgs .. Ok kan untuk derma darah ?? :-D

Wawa dengar cerita, bila kita derma darah badan akan naik sebab sel2 darah baru akan trcipta (> Bersih dari darah sedia ada..) Heheh .. Happynya ...


betul ke wawa? sebab tu ke badanku kembang tak mo turun2 lagi..
kui kui kui.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 10:45


Assalamualaikum..

Alhamdulillah, berpeluang beberapa kali derma darah ni..
Pantang nampak iklan untuk derma darah, mesti berminat..
Seronok dapat derma darah ni.. :-)


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 10:53


Pada 30-10-08 10:45 , RijaludDeen posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, berpeluang beberapa kali derma darah ni..
Pantang nampak iklan untuk derma darah, mesti berminat..
Seronok dapat derma darah ni.. :-)



:kelip: wah seronok ye dapat derma darah...saya ini teringin juga nak menderma..pernah lah p dengan abang-abang plan nak menderma sama...tapi sedihnya :cry: tak dapat sebab atas sebab2 kesihatan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 30-10-08 11:11


Pada 30-10-08 10:34 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-10-08 10:23 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Buat lah program derma darah :-D Anjuran bersama Pusat Rawatan Islam mana-mana ke ..?? :-)

Wawa tak pernah dapat peluang drma darah tapi tu lah .. kalau kali ni ada peluang, INSYA ALLAH, Wawa akan derma .. Dah 6X Wawa try derma darah.. tapi berat badan Wawa tak cukup .. sekarang ni ALHAMDULILLAH 46Kgs .. lepas makan, meningkat 47Kgs .. Ok kan untuk derma darah ?? :-D

Wawa dengar cerita, bila kita derma darah badan akan naik sebab sel2 darah baru akan trcipta (> Bersih dari darah sedia ada..) Heheh .. Happynya ...


betul ke wawa? sebab tu ke badanku kembang tak mo turun2 lagi..
kui kui kui.. :-D


Wawa berborak dengan Pegawai Kesihatan masa kempen derma darah PBSM dulu .. 4 tahun lepas .. tak tau lah kalau dia cakap macam tu sebab nak galakkan Wawa derma darah .. Masa tu Wawa siap pijak2 tempat timbang tu spaya berat badan Wawa ni reach on standard prosedure untuk derma darah .. tapi tak dapat juga .. Hm .. tu yang dia bagitahu Wawa, kalau derma darah, badan boleh naik ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 11:53


wah ye ke wawa pun tak cukup berat badan....eiiii sama lah kita ye...shima pun nak derma juga tapi bila timbang berat....haru...sebab tak capai pun tahap yang ideal untuk menderma...entah bila lah dapat menderma ni...berat badan tak juga bertambah2 malah makin berkurang ada lah agaknya...hhuuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 12:58


Pada 30-10-08 10:45 , RijaludDeen posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, berpeluang beberapa kali derma darah ni..
Pantang nampak iklan untuk derma darah, mesti berminat..
Seronok dapat derma darah ni.. :-)



a'ah...memang seronok bila dapat derma darah...sakitnya sekejap saja....tapi banyak pahala kita dapat....


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 30-10-08 13:23


Bismillahhirrahmanirrahim..

erm,tak pernah derma darah..bukan tak teringin..teringin jugak.. tapi takut.. kena jarum peniti sikit pun dah jerit satu kampung,inikan pulak nak derma darah..hehe.. :-D


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 13:37


tak ada lah halesolurun_84...waktu saya berbual dengan pegawi kesihatan tmpoh hari,beliau berkata : ia juga bergantung kepad individu tu juga,tetapi selepas menderma darah, digallakkan makan makanan yang menambahkan darah seperti kerang.......................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.24695 saat. Lajunya....