Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminat NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 4 hari yang lalu
Kang: 4 hari yang lalu
sahabat_sejati: 11 hari yang lalu
sadiqah: 14 hari yang lalu
eme86: 18 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 22 hari yang lalu
nice_pesan: 25 hari yang lalu
umy_1510: 30 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Antara Umno dan MCA


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Antara Umno dan MCA

Please Mendaftar To Post


Oleh Antara Umno dan MCA

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 17:41


assalamualikum wbt.


Ana cukup tertarik dengan saranan MCA kepada UMNO,tuntutan MCA jika UMNO ingin terus bergabung dengannya.
antara tuntutannya ialah "KEADILAN,KEIKHLASAN,KEJUJURAN dan MELINDUNGI HAK KAUM dengan ADIL". adakah semua ini merupakan ciri-ciri UMNO selama ini.....oh...jauh sekali ciri-ciri sebegini ada pada pemimpin UMNO yang hanya memikirkan kroni semata-mata..kita lihat satu tamparan hebat pada UMNO kerana komponennya sendiri dah hilang kepercayan kepada saf kepimpinan UMNO.

celiklah wahai ahli UMNO...Kalau PAS yang menuntut demikian ramai yang menyangkal kerana PAS adalah pembangkang...tapi sekarang parti yang dah lama bekerja sama dengan UMNO sendiri menuntut demikian..terang lagi bersuluh ketidak adilan kepimpinan UMNO.

perhimpunan agung UMNO akan berlangsung beberapa hari lagi..apa agaknya janji kosong dari pemimpin UMNO untuk mengaburi mata rakyat dalam memancing uni untuk pilihanraya umum tak lama lagi...

adakah sahabat setuju bahawa "hukum islam tak akan terlaksana jika saf kepimpinan negara di bawah barisan kepimpinan UMNO"

Islam Hadhari tak menjamin terlaksananya cara hidup Islam yang syumul.

wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-08-07 18:40


Pada 20-08-07 17:41 , ibnuabbas posting:

!!! QUOTE !!!



adakah sahabat setuju bahawa "hukum islam tak akan terlaksana jika saf kepimpinan negara di bawah barisan kepimpinan UMNO"

Islam Hadhari tak menjamin terlaksananya cara hidup Islam yang syumul.

wassalam.



setuju sangat...


-----------------
_TerUsKan MenCaRi ReDha AllaH deNgAn MeneNtanG GoV yang ZaLiM_


Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

nur_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15931
Posting: 144
Dari: IPT

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 21:59


Salam......
Ana sangat setuju dengan pendapat saudara ibnuabbas....
Pelik Kenapa UMNO tak mahu saja bergabung dengan PAS.....Kenapa mesti dengan MCA......
UMNO terlalu banyak muslihat..........Islam Hadhari diagung2kan.......namun tidak satu pun prinsip dalam Islam Hadhari itu ditunaikan.....
Sedarlah wahai UMNO............
Bersatu kita bersatu.......Bersatulah dengan PAS....
InsyaAllah......kemenangan akan sentiasa disebelah pihak yang benar.....
Cemerlang , Gemilang , Terbilang tapi janganlah temberang......

Islam is the way of Life.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_mujahidahProfil   Hantar PM kepada nur_mujahidah   Pergi ke nur_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 20-08-07 23:38


mm,sebenarnya tak mustahil kalau UMNO nak bergabung dengan PAS...cuma pendirian dan "EGO" parti itu yang membuatkan benda ini jadi mustahil..bagi sayala,benda (pengabungan parti UMNO dan PAS) itu perlu sekarang kerana jika kita lihat bangsa lain terutamanya CINA,mereka nampaknya semakin berani kutuk MELAYU ISLAM....untuk pengetahuan kalian,mereka bukan sahaja kutuk UMNO,malah ISLAM juga mereka kutuk....saya agak kecewa kerana MELAYU ISLAM sekarang masih tak sedar dan masih dengan KEEGOAN dan sikap kutuk mengutuk sesama kita diteruskan...mm...SEDAR2LA KAWAN2KU DALAM UKHWAH NI....

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 23:50


yela,umno ni dah jadi macam mazhab saja semua kena sokong

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 20-08-07 23:52


Pada 20-08-07 23:50 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

yela,umno ni dah jadi macam mazhab saja semua kena sokong


bukan mazhab...terpulangla...tak ada paksaan untuk menyokong mana-mana parti politik..:-) cuma kita sebagai bangsa MELAYU yang beragama ISLAM,perlula sedar,bahawa bangsa kita ni semakin ditindas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 21-08-07 01:10


Jika dilihat dari aspek halatuju parti itu sendiri beerbeza.
jadi tidak mungkin penyatuan akan mencapai satu kejayaan yang berpanjangan.
Penggabungan dalam UMNO adalah ingin mewujudkan keadilan sesama bangsa.
anda pasti tidak pasti silapnya.

cuba kita fikir seketika, siapakah yang memberi kerakyatan kepada bukan bumiputera?
Siapakah yang bertanggungjawab yang menggezetkan perlembagaan untuk memberi taraf kerakyatan kepada mereka2 ini?
Ini punya kisah boleh tanya orang pada zaman itu.
dalam buku sejarah pun ada.

inilah akibatnya. KEADILAN di pinta kerana akibat tindakan ini.
Perlembagaan juga telah menidakkan undang2 ISLAM walhal ISLAM itu adalah yang tertinggi.
Lebih-lebih lagi Malaysia sebuah negara ISLAM.

namun, ia hanya sekadar nama,
megah berkibar seperti bendera,
hujan panas tidak diendahnya,
yang tahu hanya mengibarkannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

syahadaiman86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.03.2007
Ahli No: 29321
Posting: 31
Dari: Johor - Selangor

Johor  


posticon Posting pada: 21-08-07 01:53


pada pandangan ana sendiri UMNO dan PAS perlu bergabung untuk lahirkan cirir2 yang diidam-idamkan e.pergi pihak berkuasa anti rasuah - bila agama menjadi keutamaan bila iman bertapak dalam hati, InsyaALLAh gejala rasuah boleh dihapuskan. Pembangunan rohani dan jasmani bukan sahaja negara tetapi insan2 nya juga boleh dilakukan

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadaiman86Profil   Hantar PM kepada syahadaiman86   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 00:36


pas dan umno tak perlu bergabung......pas mungkin menerima..tapi orang umno mungkin membangkang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 00:47


saya nak sokong PAS...
kerusi PAS tak ada di kawasan majoriti non-muslim,

PAS juga hanya hantar 80 kerusi parlimen...
daripada jumlah keseluruhan 219 kerusi...

kalau menang semua 80 kerusi parlimen PAS (walaupun tak mungkin)...
masih lagi tak dapat memerintah malaysia!!!!

PAS hanya relevan di Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis,
negeri-negeri lain bagaimana?? bagaimana nak tegakkan pemerintahan islam ni??

sampai bila nak bersama Demokrasi ni???

SALAM KHILAFAH....
[ Telah diedit oleh: pemburupokok pada 23-08-07 19:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 23-08-07 23:25


Pada 23-08-07 00:47 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak sokong PAS...
kerusi PAS tak ada di kawasan majoriti non-muslim,

PAS juga hanya hantar 80 kerusi parlimen...
daripada jumlah keseluruhan 219 kerusi...

kalau menang semua 80 kerusi parlimen PAS (walaupun tak mungkin)...
masih lagi tak dapat memerintah malaysia!!!!

PAS hanya relevan di Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis,
negeri-negeri lain bagaimana?? bagaimana nak tegakkan pemerintahan islam ni??

sampai bila nak bersama Demokrasi ni???

SALAM KHILAFAH....



adakah ini bermakna pas masih belum bersedia untuk memerintah negara .. kita rakyat mengharapkan satu perubahan yang drastik..bukan perubahan yang perlahan-lahan... pas belum dapat memenuhi kehendak kami..bertandinglah sehingga lebih dari 2 pertiga kerusi...mungkin sukar untuk menang di kawasan majoriti non muslim namun keyakinan untuk bertanding di kawasan tersebut akan membuatkan pas lebih diyakini pengundi..berfikirlah dengan cara seorang pejuang..jangan fikir tentang kekalahan..jika kamu tak yakin untuk menang bagaimana kami dapat yakin kamu mampu mentadbir negara ini..bagaimana kami dapat merasakan yang undi kami akan membuatkan negara ini dipimpin oleh kamu... itu yang dimahukan rakyat..rakyat bukan mahu melihat pas mencapai target tertentu tetapi rakyat mahu pemerintah baru.... masa semakin suntuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 23-08-07 23:25


Pada 23-08-07 00:47 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak sokong PAS...
kerusi PAS tak ada di kawasan majoriti non-muslim,

PAS juga hanya hantar 80 kerusi parlimen...
daripada jumlah keseluruhan 219 kerusi...

kalau menang semua 80 kerusi parlimen PAS (walaupun tak mungkin)...
masih lagi tak dapat memerintah malaysia!!!!

PAS hanya relevan di Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis,
negeri-negeri lain bagaimana?? bagaimana nak tegakkan pemerintahan islam ni??

sampai bila nak bersama Demokrasi ni???

SALAM KHILAFAH....



adakah ini bermakna pas masih belum bersedia untuk memerintah negara .. kita rakyat mengharapkan satu perubahan yang drastik..bukan perubahan yang perlahan-lahan... pas belum dapat memenuhi kehendak kami..bertandinglah sehingga lebih dari 2 pertiga kerusi...mungkin sukar untuk menang di kawasan majoriti non muslim namun keyakinan untuk bertanding di kawasan tersebut akan membuatkan pas lebih diyakini pengundi..berfikirlah dengan cara seorang pejuang..jangan fikir tentang kekalahan..jika kamu tak yakin untuk menang bagaimana kami dapat yakin kamu mampu mentadbir negara ini..bagaimana kami dapat merasakan yang undi kami akan membuatkan negara ini dipimpin oleh kamu... itu yang dimahukan rakyat..rakyat bukan mahu melihat pas mencapai target tertentu tetapi rakyat mahu pemerintah baru.... masa semakin suntuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-08-07 00:29


Pada 21-08-07 01:53 , syahadaiman86 posting:

!!! QUOTE !!!

pada pandangan ana sendiri UMNO dan PAS perlu bergabung untuk lahirkan cirir2 yang diidam-idamkan e.pergi pihak berkuasa anti rasuah - bila agama menjadi keutamaan bila iman bertapak dalam hati, InsyaALLAh gejala rasuah boleh dihapuskan. Pembangunan rohani dan jasmani bukan sahaja negara tetapi insan2 nya juga boleh dilakukan


Memang betul...PAS dan UMNO perlu bergabung untuk kebaikan rakyat bersama...Tuan Guru Nik Abd Aziz pernah mengeluarkan hasrat untukbergabung dengan UMNO dengan syarat perlemdagaan ikut Al-Qur'an dan As-Sunnah..Kenapa UMNO tak nak ikut saranan Tuan Guru?? sedangkan dia sendiri (UMNO) mendakwa memerintah mengikut ISLAM...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 26-08-07 01:07


UMNO tak mahu bergabung dengan PAS sebab Kalau bergabung,perlembagaan mesti ikut Al-Quran dan As-Sunnah...orang-orang UMNO ini tak boleh lah nak makan rasuah,minum arak,berzina,buat semua benda-benda terkutuk dalam ISLAM...better UMNO gabung dengan MCA...mereka lebih utamakan nafsu mereka dari ISLAM,agama mereka...ini lah sebenarnya apa yang mereka fikir...huh:-(:-(:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 26-08-07 07:21


Pada 26-08-07 01:07 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

UMNO tak mahu bergabung dengan PAS sebab Kalau bergabung,perlembagaan mesti ikut Al-Quran dan As-Sunnah...orang-orang UMNO ini tak boleh lah nak makan rasuah,minum arak,berzina,buat semua benda-benda terkutuk dalam ISLAM...better UMNO gabung dengan MCA...mereka lebih utamakan nafsu mereka dari ISLAM,agama mereka...ini lah sebenarnya apa yang mereka fikir...huh

hina sangat ke orang-orang UMNO sampai begitu sekali tuduhannya... & mulia sangatkah orang-orang PAS sampai tak ada yang solat tak sempurna, tak berjudi, tak berzina, tak biar anak isteri pamer aurat

kalau nak komplen kat sini boleh saja ana senaraikan perangai ahli2 & penyokong2 PAS yang ana kenal... ramai & pelbagai ragam

so please lah.... ubah mentaliti yang sempit tu... jangan main pukul borong saja.. & yang lebih penting, jangan perasan anda tu baik sangat & pandang hina kat orang-orang yang tak sefikrah dengan anda

nak bincang biar dengan ilmiah... nak berposting biar cerdik


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 26-08-07 07:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-08-07 14:50


Bagi ana, UMNO tidak mungkin akan bergabung dengan MCA sebagai satu parti politik kerana UMNO adalah parti untuk orang Melayu dan MCA pula parti untuk orang Cina tetapi melalui pilihan raya mereka beserta parti-parti komponen yang lain bergabung dalam satu gabungan yang besar iaitu Barisan Nasional. Dahulu Dato' Onn beri cadangan membuka keahlian UMNO kepada bukan Melayu atau menjadikannya parti pelbagai kaum kerana kalau UMNO ingin tubuhkan kerajaan perlu mendapat majoriti 2/3 tetapi orang melayu hanya kurang daripada 60% atau kira-kira 3/5 yang mana perlu sokongan tambahan daripada kaum bukan Melayu. Ramai kalangan pemimpin UMNO dan orang Melayu menentang idea Dato' Onn ini. Oleh sebab itu Dato' Onn bertindak keluar dari UMNO lalu menubuhkan IMP yang mewakili pelbagai kaum. Tetapi pemimpin UMNO selepas itu mendapat idea yang sangat bernas dengan mengadakan pakatan bersama MCA yang seterusnya disertai MIC yang akhirnya menubuhkan pakatan Perikatan. Dari hal yang sedemikian ana berpendapat UMNO tidak mungkin akan bergabung dengan MCA dalam satu parti komponen dalam BN. Maaf kalau pendapat ana ini salah atau kurang tepat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 00:07


Pada 26-08-07 07:21 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-08-07 01:07 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

UMNO tak mahu bergabung dengan PAS sebab Kalau bergabung,perlembagaan mesti ikut Al-Quran dan As-Sunnah...orang-orang UMNO ini tak boleh lah nak makan rasuah,minum arak,berzina,buat semua benda-benda terkutuk dalam ISLAM...better UMNO gabung dengan MCA...mereka lebih utamakan nafsu mereka dari ISLAM,agama mereka...ini lah sebenarnya apa yang mereka fikir...huh

hina sangat ke orang-orang UMNO sampai begitu sekali tuduhannya... & mulia sangatkah orang-orang PAS sampai tak ada yang solat tak sempurna, tak berjudi, tak berzina, tak biar anak isteri pamer aurat

kalau nak komplen kat sini boleh saja ana senaraikan perangai ahli2 & penyokong2 PAS yang ana kenal... ramai & pelbagai ragam

so please lah.... ubah mentaliti yang sempit tu... jangan main pukul borong saja.. & yang lebih penting, jangan perasan anda tu baik sangat & pandang hina kat orang-orang yang tak sefikrah dengan anda

nak bincang biar dengan ilmiah... nak berposting biar cerdik



saudara fathurrahman...bukan masalah pandang org yang tak sefikrah.tapi kerana parti yang kamu sokong dah jelas tak terima hukum islam...hukum dari Allah bukan dari pati PAS.
ana rasa anta sendiri boleh nilai fikrah seseorang jika sokong kepada pemerintah yang banyak buat maksiat.
memang tak di nafikan ada dikalangan ahli PAS yang berperangai kurang sopan...tapi ada baiknya juga dia kerana sokong pemerintahan islam berbanding orang yang bersolat..berzakat...berpuasa dan mengerjakan kefarduan lain tapi tak sokong pada jemaaah yang cintakan hukum Allah di tegakkan..

sabda nabi yang bermaksud "redha dengan maksiat,seperti kamu buat maksiat.dan redha dengan kufur seperti kamu juga yang kufur"

renungkanlah hadis ini.jika kamu cintakan kehidupan islam dalam diri kamu.

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 00:25


Maka penyelesaian kita adalah KHILAFAH!!!!

KHILAFAH!!! KHILAFAH!!! KHILAFAH!!! KHILAFAH!!!

"ALLAHU AKBARRR!!!"

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 07:02


Pada 30-08-07 00:07 , ibnuabbas posting:

!!! QUOTE !!!


ana rasa anta sendiri boleh nilai fikrah seseorang jika sokong kepada pemerintah yang banyak buat maksiat

bolehkah menilai apa yang terkandung dalam hati seseorang melalui agak2 saja?

perkara yang terselindung seperti niat hanya Allah yang mampu menilai, anda tak boleh membuat generalisasi seperti itu

ana mempunyai teman2 yang bagus agama & akhlak mereka... bercita2 besar untuk menegakkan Islam di bumi Malaysia, tetapi menggunakan wadah UMNO.. kerana pada mereka, org melayu sepatutnya bersatu dalam sebuah jemaah yang sudah gah, cuma memerlukan lebih ramai golongan yang berfikrah Islam untuk bekerja menggerakkan Islam daripada dalam

sounds familiar? inilah yang cuba dilakukan oleh DSAI tidak lama dulu

ana tahu pasti ada yang sebut ia mustahil.. tapi jika dengan izin Allah, tak ada apa sebenarnya yang mustahil

these kind of people lebih suka melihat masyarakat Melayu & umat Islam bersatu, daripada berpecah-belah kerana fahaman politik

& i adore their spirits.. apa yang mereka lakukan adalah jauh lebih baik daripada yang hanya tahu mengkritik daripada luar, tetapi tak mahu membantu untuk kebaikan bersama masyarakat Melayu & umat Islam di Malaysia


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 30-08-07 07:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 07:10


menarik untuk difikirkan

http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=32996&forum=2&#f436405


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 08:14


KHILAFAH IS THE ONLY SOLUTION!!!

"ALLAHU AKBAR"

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-08-07 08:36


Pada 30-08-07 07:02 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!


bolehkah menilai apa yang terkandung dalam hati seseorang melalui agak2 saja?

perkara yang terselindung seperti niat hanya Allah yang mampu menilai, anda tak boleh membuat generalisasi seperti itu

ana mempunyai teman2 yang bagus agama & akhlak mereka... bercita2 besar untuk menegakkan Islam di bumi Malaysia, tetapi menggunakan wadah UMNO.. kerana pada mereka, org melayu sepatutnya bersatu dalam sebuah jemaah yang sudah gah, cuma memerlukan lebih ramai golongan yang berfikrah Islam untuk bekerja menggerakkan Islam daripada dalam

sounds familiar? inilah yang cuba dilakukan oleh DSAI tidak lama dulu

ana tahu pasti ada yang sebut ia mustahil.. tapi jika dengan izin Allah, tak ada apa sebenarnya yang mustahil

these kind of people lebih suka melihat masyarakat Melayu & umat Islam bersatu, daripada berpecah-belah kerana fahaman politik

& i adore their spirits.. apa yang mereka lakukan adalah jauh lebih baik daripada yang hanya tahu mengkritik daripada luar, tetapi tak mahu membantu untuk kebaikan bersama masyarakat Melayu & umat Islam di Malaysia


selama ini...bila baca posting2 fathurrahman....naruto-san ada tertanye-tanya jugak....adakah fathurrahman ini orang atas pagar (kurang minat dengan politik sebab politik dituduh kotor - classic ideology)....atau ahli umno...sebab selalu backing tindakan umno.

rupanye sekarang....baru tahu siapa dia.

no wonder lah selama ini asyik2 bawa keluar hujah...."kalau nak komplen kat sini boleh saja ana senaraikan perangai ahli2 & penyokong2 PAS yang ana kenal....ramai & pelbagai ragam"....macam perangai bebudak kecik bila bergaduh saja......tak habis2 ulang ayat yang sama sahaja....daripada dulu dalam posting2 dia asyik bawa keluar buah hujah ini saja...... :-?

patutlah dulu bila diajak memboikot barang2 yang ada terlibat dengan project israel/zionis raya....demi menolong saudara-saudara seIslam di palestin....punya banyak alasan diberikan, pelbagai dalih dikemukakan bagi menghalalkan pembelian barang2 tersebut.

patutlah bias bila berhujah....sebab mindset dah fixed yang pihak PAS itu teruk, tak mampu tadbir, hanya perlu duduk dalam masjid berzikir memanjang melupakan dunia.....dah set dalam mind yang umno sahaja yang mampu tadbir negara, tadbir negeri.

walaupun pengurusan negeri yang ditadbir umno itu terlibat dengan salahgunakuasa, pecah amanah, rasuah dalam pengagihan tender2 kerajaan negeri, kerugian dalam pendapatan negeri, merobohkan surau, membuat kacau bilau dalam pentadbiran masjid dan surau, paling banyak berhutang dengan kerajaan pusat, berhutang dengan badan berkanun kerajaan, menganjur konsert2 yang melalaikan....tetap dia akan kata hanya umno yang layak dan mampu tadbir.

pentadbiran PAS yang telus, tiada rasuah, pengagihan tender kerajaan negeri secara terbuka, bijak mengurus kewangan negeri (walaupun tak berapa dapat peruntukan bahkan dinafikan daripada kerajaan pusat, but still boleh bayar gaji2 pekerja on time), paling kurang bahkan dah nak habis bayar hutang kerajaan pusat...tetap dia tuduh tak reti tadbir negeri....biaselah itu.....sebab dah bias....buat baik pun tak kan diterima....yang buat benda-benda mungkar dan jahat juga yang dibacking fathurrahman.

enta fathurrahman admire & adore umno's spirit...Kenapa tak boleh lakukan benda yang sama terhadap PAS???....Kenapa bersangka buruk kepada PAS walaupun PAS dah terbukti telus dalam pentadbiran kerajaan negeri kelantan???....PAS jugak mahukan semua bersatu...bersatu berpegangkan al-Quran dan hadis....bersatu sesama orang Islam...tidak terhad kepada bangsa....lihat sahaja kat DUN Kota Lama yang diwakili oleh bangsa cina muslim datuk annuar tan abdullah....tiada masalah langsung bagi PAS.

jika lihat sejarah memperjuangkan kemerdekaan malaysia....umno bukanlah parti yang pertama memperjuangkan kemerdekaan.....tapi kemerdekaan dipelopori mula-mula oleh alim ulama', pelajar2 yang belajar di tanah arab....umno hanya diambil dengan sengaja oleh british mengetuai rombongan kemerdekaan malaysia kerana setuju menggunakan common law selepas merdeka....pihak british takut akan kebangkitan Islam, kekuatan golongan alim ulama' di tanah melayu waktu itu.

kini sejarah kemerdekaan yang dipelopori alim ulama' cuba dihapuskan, dilupakan dari minda generasi muda sekarang....syllabus sejarah di sekolah2 diubah, digubal baru bagi menyenangi hati pemimpin-pemimpin parti pemerintah.....kat dalam tv kini sibuk dok ulang sejarah kemerdekaan yang didakwa dipelopori umno.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 30-08-07 11:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

misZwhiTE
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.02.2007
Ahli No: 28548
Posting: 27
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 30-08-07 11:02


UMNO satu-satunya parti politik kaum melayu dalam kerajaan. apa akan jadi kalau parti2 lain bergabung untuk menjatuhkan UMNO lantas menerajui nagara kita???huhu.. tambahan sekarang dah timbul isu parkauman. entah lah apa nak jadi..dah 50 tahun merdeka pun tak nak berdamai lagi..
UMNO perlu beri kepercayaan dan bergabung dengan PAS untuk menjamin hidup kaum melayu.. Malaysia milik MELAYU.jangan biarkan ia terlepas ke tangan kaum lain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For misZwhiTEProfil   Hantar PM kepada misZwhiTE   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 11:37


KEMBALIKAN KEMULIAAN UMAT ISLAM DENGAN KHILAFAH!!!
:D :D :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 13:20


UMNO adalah United Malays National Organisation..
PAS adalah Parti Islam Se-Malaysia..

UMNO mempertahankan bangsa Melayu & Islam..
PAS pula mempertahankan SEMUA bangsa yang beragama Islam..

Dan aku adalah seorang Muslim = Islam..

"Hidup Dan Matiku Hanya Untuk Islam"

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 13:36


.. cuba anda semua tengok.. kalau aku tak silap lah.. bila sesuatu kawasan itu adanya DAP.. pasti lawannya bukan MCA.. ini menunjukkan cina walaupun berlainan ideologi parti.. tapi mereka tidak berlawan sesama sendiri dan ini secara tidak langsung akan menambahkan lagi bangsa cina didalam parlimen.. bagi aku UMNO atau PAS aku tak kisah.. aku akan mengundi Melayu.. sebab dengan adanya UMNO dan PAS ini menyebabkan kita melayu sering bertelingkah.. entahla..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 18:41


salam...

malas sebenarnya nak berhujah dengan org yang judgmental ni... lain yang kita cakap, lain yang dia putar belitkan

ana kata ana adore my friends' spirits... nak lihat perpaduan orang-orang melayu & Islam.. entah mana pula dtgnya kenyataan ana adore pada umno?

perlukah ana hebahkan pada semua, yang ana bekerja di bawah DPPKD? (kan dah heboh lah pulak)

ana dah lama adore TGNA kerana sikap beliau.. untuk makluman, daripada hari pertama ana celik politik, PAS lah parti pertama yang ana kenal.. kat rumah aku pun hanya ada akhbar harakah, zaman berzaman... sebelum zaman reformasi DSAI lagi.. perlukah nak sebut semua kat sini?

pkra2 macam ni tak perlu lah nak polemikkan.. bezakan antara mengkritik SIKAP & mengkritik DASAR (cuba semak SEMUA posting ana, pernahkah ana menentang hasrat PAS untuk memartabatkan Islam di Malaysia?) namun, PAS bukannya maksum sampai langsung tak boleh diusik... apatah lagi penyokong2 PAS.. aku bukan taksub parti

FYI lagi; ana dah lama sambut kempen boikot brgn daripada US/Zionis, kempen yang dipelopori oleh Dr. Yusuf al-Qaradhawi.. dah berthn2 aku tak makan di McD & KFC, ataupun beli produk2 yang diimport daripada US.. jadi tolonglah sdra naruto_san buktikan dakwaan & fitnah anda dalam hal ni, jangan cakap sesedap rasa

sikap penyokong2 PAS yang terlampau emosional seperti anda lah yang mencemarkan imej PAS & menyebabkan orang-orang atas pagar menjauhi PAS

ana mengkritik pun sebab sayangkan PAS & tak mahu PAS rugi kerana sikap segelintir penyokong yang mindanya langsung tak mahu dibuka.. what a waste

Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 21:11


tatau lah dengan kemelut politik di Malaysia ni.....entah macam mana nak cakap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 21:49


Pada 23-08-07 00:47 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak sokong PAS...
kerusi PAS tak ada di kawasan majoriti non-muslim,

PAS juga hanya hantar 80 kerusi parlimen...
daripada jumlah keseluruhan 219 kerusi...

kalau menang semua 80 kerusi parlimen PAS (walaupun tak mungkin)...
masih lagi tak dapat memerintah malaysia!!!!

PAS hanya relevan di Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis,
negeri-negeri lain bagaimana?? bagaimana nak tegakkan pemerintahan islam ni??


menarik sekali pendapat saudara ni.

boleh saya tahu, HT boleh dapat berapa kerusi di Malaysia? berapa negeri boleh tawan? boleh dapat lebih dari 2/3 tak kekuasaan di Malaysia ni?

takkan nak tunggu Pak Lah serah kuasa kat anda agaknya :lol:

!!! QUOTE !!!

hina sangat ke orang-orang UMNO sampai begitu sekali tuduhannya... & mulia sangatkah orang-orang PAS sampai tak ada yang solat tak sempurna, tak berjudi, tak berzina, tak biar anak isteri pamer aurat

kalau nak komplen kat sini boleh saja ana senaraikan perangai ahli2 & penyokong2 PAS yang ana kenal... ramai & pelbagai ragam

saudara fathurrahman, Umno & Pas sama-sama ada org yang baik dan org yang tak baik. yang membezakan hanyalah matlamat kedua2 belah pihak dan hasil yang bakal dicapai dari matlamat tersebut.

cuba fikir, TGNA dah umum nak bubar Pas kalau Umno nak laksana Islam, tapi Kenapa mereka enggan? adakah kerana mereka memusuhi Pas? tidak, bukankah Pas dah bagi kunci untuk mereka berundur?

nampak tak, apa yang mereka takut bukanlah Parti itu, tapi apa yang diperjuangkan oleh parti itu, iaitu Islam. mereka takut nak laksanakan Islam, nanti yang ni tak boleh yang tu tak boleh, kan banyak perkara2 yang mereka tak boleh buat nanti?

sebab tu kalau Pas sedia berundur pun mereka tetap taknak laksana Islam, bukan sebab Pas tapi bagi mereka kalau ikut Islam 100% negara tak maju. sebab tu mereka buat pula Islam hadhari, tak ada syarat kena ikut Al-Quran dan Hadith, baru ada kebebasan kan...

perjuang Islam dari dalam? contoh DSAI pun dah cukup. cuba kerja dengan kerajaan, dan tengok siapa yang kena ikut siapa, siapa yang ubah siapa...

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 30-08-07 21:53 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-08-07 22:56


.. kat sini dah nampak.. org PAS kata UMNO.. org UMNO kata PAS.. entahlah.. sampai bila aku pun tak tau.. sekarang ini bukan masanya untuk menuding jari antara satu sama lain.. sebaliknya dari bertelagah baik duduk berbincang apa yang patut dan wajib dilakukan memandangkan gejala sosial semakin melanda anak2 remaja bangsa kita yang majoritinya beragama ISLAM.. semakin menuju ke alam wawasan 2020 kes2 rogol semakin meningkat.. kes2 bunuh semakin meningkat.. malah hari2.. mana perpaduan kita sebagai ummah Islam.. lupakan ideologi politik saudara saudari sebaliknya bersatu demi agama, bangsa dan tanah air.. fikir-fikirkan lah saudara saudariku sekalian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 14:25


time zaman jepun dulu dia lari ke india.time orang melayu dan penduduk malaysia ramai kena minum air sabun,pancung dan memacam lagi.alih-alih macam mana boleh termasuk dalam 10 anak gemilang malaysia ni....

http://www.astro.com.my/agm/top10_profiledetail.asp?ID=37


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 16:24


UMNO vs MCA....
insya'Allah...suatu hari nanti PAS akan memerintah...
kerana Islam bukan di perintah...tetapi islam memerintah..
aku yakin Allah bersama ansorulNya...
Takbir !!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 17:34


Boleh ke yang hak bercampur dengan yang bathil?

UMNO - nationalistic = assabiyah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

xeeL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26838
Posting: 105

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 21:59


Percayalah... dengan keadaan PAS sekarang... PAS memang tak boleh nak perintah Malaysia....

dan.. dengan keadaan UMNO sekarang... memang islam takkan tertegak di Malaysia...

Di Malaysia, hanya UMNO & PAS sahaja yang mempunyai ahli yang majoritinya beragama islam dan mampu mendatangkan impak kepada masyarakat. Dan kedua-dua parti ini dianggotai oleh majoritinya.. orang Melayu....

Dan ingat... selagi wujudnya dua parti yang berbeza ini... maka sampai bila pun orang melayu takkan bersatu...

Hakikatnya... orang PAS pandang UMNO sebelah mata.... orang UMNO pun pandang orang pas sebelah mata.... walaupun kedua-duanya memerlukan antara satu sama lain....

UMNO perlu mencontohi dasar pemerintahan PAS dengan memperbetulkan matlamat perjuangannya dan tidak terlalu takut (dengan rakan-rakan partinya yang bukan berasaskan islam) untuk menggunakan islam sebagai dasar untuk memerintah negara....

PAS pula memerlukan UMNO kerana pengaruh UMNO terhadap parti2 bukan islam adalah jauh lebih tinggi berbangding PAS dan PAS tidak mungkin akan dapat menarik minat orang bukan islam untuk menyukai islam....

Percayalah.. orang bukan islam di Malaysia lebih mudah menerima islam melalui UMNO berbanding PAS. Cakaplah apa yang anda nak cakap... tapi itu hakikatnya....

Bayangkan: kalau ada dasar islam yang ingin diperkenalkan PAS dan PAS cuba dapatkan sokongan dari parti2 lain (yang bukan berasaskan islam)... konpom kena cantas dari mula lagi... tapi cuba kalau UMNO yang memperkenalkan dasar yang sama (kalau ada)... parti2 lain tu mungkin keberatan nak terima tapi mereka takkan cantas awal-awal.... sebab UMNO ada pengaruh.. dan ikatan yang kuat dengan parti2 lain... UMNO boleh 'paksa' dengan cara berhikmah... (tapi belum nampak lagi usaha2 macam ni dibuat setakat ini...)

Kita kena yakinkan kepada masyarakat bukan islam bahawa islam itu sesuai dan tidak mengganggu kehidupan dan amalan mereka.... sebab islam memang tidak menghalang penganut ajaran lain untuk mengamalkan ajaran mereka... (lakum deenukum waliyadeen...)

Namun masalahnya... boleh dikatakan hampir tiada orang di dalam UMNO yang betul-betul berani untuk memperkenalkan dasar2 islam ke dalam sistem di negara ini..

Yang merumitkan keadaan: Parti seperti PAS perlu wujud kerana kalau tiadanya PAS... mungkin negara ini akan jadi seperti turki.... sebab parti PAS yang 'mengingatkan' UMNO supaya (at least) memegang islam (untuk sokongan masyarakat melayu islam) walaupun setakat ni.. 'pegangannya' itu amat goyah dah boleh jatuh walaupun cuma dijentik dengan jari telunjuk budak sekolah rendah... kalau nak harap ahli2 UMNO yang 'mengingatkan'... hehe... huhu... hahahaaaa.... (gelak sambil berguling2 atas lantai)

Parti ini perlu terus wujud sehinggalah anggota UMNO mempunyai ahli2 yang majoritinya berwawasankan islam... maka tatkala ini... suatu perubahan besar boleh dilaksanakan.... sekarang.... perubahan tidak mungkin dapat dilaksanakan kerana ahli2nya yang setakat ini.. meneruti pengamatan saya.... kurang menitik beratkan islam....

Suatu alternatif lain bagi mendaulatkan islam.... ialah dengan mengubah imej PAS supaya lebih 'mesra' dengan parti2 bukan islam. usaha2 kearah itu dah mula kelihatan tapi still tak cukup mantap.... dan paling penting.. kikis mindset parti2 yang tidak berasaskan islam supaya tidak memandang islam sebagai 'bencana'...

dan paling penting... mindset masyarakat bukan islam.... sebab percayalah.... sekarang... orang bukan islam.. MAJORITINYA..... bila terpikir saja pemerintahan islam.... mereka teringatkan negara2 timur tengah... pengganas... tiada hiburan... tokong dan kuil kena hancur... tak ada disko... tak ada arak... tak ada tangan.. tak ada kaki... tak ada bab*.... dan sebagainya.. imej in dah tertanam dalam minda mereka.

memang tak ada penyelesaian yang mudah dalam isu ini.... tetapi usaha harus dijalankan... tak kiralah dari arah mana... namun USAHA perlu diteruskan.....





itulah situasinya yang saya nampak sekarang ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For xeeLProfil   Hantar PM kepada xeeL   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 22:01


kalau mca keluar dari umno..makin teruk umno..dan jatuhlah mca...so..kedua-duanya pati ni berlakon saja lebih...tak payah lah nak bincangkan..mereka berdua hanya menjaga kepentingan mereka sahaja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12172 saat. Lajunya....