Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.
-- -- Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 45 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: 1st step to know bout islam?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» 1st step to know bout islam?

Please Mendaftar To Post


Oleh 1st step to know bout islam?

zakia_natasya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.07.2007
Ahli No: 30446
Posting: 50
Dari: Balakong

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 10:56


salam ukhwah kepada semua sahabat..
ana ada seorang sahabat dimana dia menunjukkan minat untuk mendalami islam..
tapi, masalahnya ana tak tahu macam mana nak terangkan kat dia.. ana pun tak tahu buku apa yang ana harus bagi dia baca untuk mendalami islam.. akak ana kata, suruh dia cari orang yang lebih ahli sebab takot nanti ana terjerumus.. ye lah, mana tau tu hanya perangkap.. hehe.. so far ana tak rasa macam tu, sebab apa yang ana nampak, dia ikhlas.. tapi ana tak tahu apa cara yang tepat untuk dia.. sahabat2 boleh tolong ana tak?.. ana buntu lah .. thanks.. :-? :-) :-? ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zakia_natasyaProfil   Hantar PM kepada zakia_natasya   Quote dan BalasQuote

zakia_natasya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.07.2007
Ahli No: 30446
Posting: 50
Dari: Balakong

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 13:29


salam..
erm.. tak ada ke ahli2 yang nak respon tajuk ni?.. bantulah ana..
pleaseeee..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zakia_natasyaProfil   Hantar PM kepada zakia_natasya   Quote dan BalasQuote

wihdatul_asrar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22976
Posting: 121
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 13:41


emmm.. mungkin boleh dimulakan dengan rukun2 islam dan iman. then baru masuk bab2 solat dan benda-benda lain... :-)
ada pendapat lain dr ahli ukhwah yang lain???

Bookmark and Share

    


  Member Information For wihdatul_asrarProfil   Hantar PM kepada wihdatul_asrar   Quote dan BalasQuote

zakia_natasya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.07.2007
Ahli No: 30446
Posting: 50
Dari: Balakong

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 10:34


salam..
ish2x.. Kenapa topik ni tak ada sambutan?.. tak ada ke sahabat2 yang boleh membantu saya?... sedih lah.. please help me buddies...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zakia_natasyaProfil   Hantar PM kepada zakia_natasya   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 10:40


Salam.
Mulakan dengan menunjukkan betapa indahnya Islam. Fitrah manusia itu sukakan sesuatu yang indah dan mudah. Tunjukkan yang Islam itu indah dan mudah untuk diamalkan. Cara yang terbaik, saudari kenalah jadi role-model. Tunjukkan akhlak yang indah dan mulia. Mulakan dari perkara-perkara kecil seperti sentiasa senyum dan tenang, bercakap benar, menepati masa dan lain-lain. Wallahualam. Rasanya sahbat-sahabat lain boleh tambah, insyaAllah.


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 10:41


zakia, teman nak tanya dia lelaki ke wanita?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zakia_natasya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.07.2007
Ahli No: 30446
Posting: 50
Dari: Balakong

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 10:43


terima kasih SHAMR,WIHDATUL _ASRAR atas bantuan kalian.. tapi saya masih memerlukan pendapat sahabat2 lain.. terima kasih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zakia_natasyaProfil   Hantar PM kepada zakia_natasya   Quote dan BalasQuote

zakia_natasya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.07.2007
Ahli No: 30446
Posting: 50
Dari: Balakong

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 10:44


buat daeng_jati, dia lelaki... beragama buddha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zakia_natasyaProfil   Hantar PM kepada zakia_natasya   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 22-08-07 10:58


assalamualaikum zakia_natasya...

elok awak directkan dia kat kawan laki awak begitu..kalau dia ikhlas nak kat islam, dia mesti setuju nak belajar islam dari sesiapa pun..
bukan nak sangka buruk, tapi elok hati-hati.. antare care biasa non-muslim nak tarik orang islam lari dari islam (especially perempuan) ialah dengan care dia baik2 dengan perempuan tu, konon-konon minat pasal islam...

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 11:16


em...macam hindu jugak selalu kan...
setuju cdangan shinobi...
pas k sahabat lelaki terus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 11:20


kalau lelaki, memang susah sikit, bukan nak bersangke buruk, tetapi lelaki ni lain cara pendakwahannye, kalau wanite susah nak dakwah mereka, silap2 kita yang terpedaye dan terpengaruh..
Jadi pada pandangan teman, bawe lah dia ke orang lelaki yang lebih arif dalam bidang ugame..

Sekadar pendapat yang daif saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zakia_natasya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.07.2007
Ahli No: 30446
Posting: 50
Dari: Balakong

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 11:25


erm.. macam tu ye.. betul lah pendapat kakak saya tu.. tak apa lah, terima kasih semua sahat yang sudi membantu.. saya akan cuba usahakan tok temukan dia dengan sumbedi yang boleh bantu dia.. insyaAllah.. kalau ada sinar tok dia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zakia_natasyaProfil   Hantar PM kepada zakia_natasya   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-08-07 11:28


ana ada kenal seorang ustaz lah...dia muallaf ustaz farid kalau tak silap ana,,bukan farid ravi ye,,,dia banyak menjalankan kerja dakwah, banyak yang dia islamkan,,,kalau nak no phone dia, ana boleh bagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

zakia_natasya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.07.2007
Ahli No: 30446
Posting: 50
Dari: Balakong

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 11:29


nak2.. awak pm kan kat kita ke.. boleh tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zakia_natasyaProfil   Hantar PM kepada zakia_natasya   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-08-07 11:30


kalau kawan enti tu ikhlas nak pelu islam, dia akan terima apa sahaja pendapat enti...enti jangan terpedaya dengan dia pula, kita tak tahu mungkin dia ada muslihat...
"dont sangka kelia wata no boya"...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

zakia_natasya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.07.2007
Ahli No: 30446
Posting: 50
Dari: Balakong

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 11:41


insyaAllah saya akan jaga diri baik.. ye lah, benda ni bukan boleh buat main-main... silap2 saya yang akan terjerumus kan.. subhanaallah.. minta dijauhkan..
sahabat2 semua doa2 lah ye untuk saya dan dia.. terima kasih... moga dibuka pintu hati dia tok islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zakia_natasyaProfil   Hantar PM kepada zakia_natasya   Quote dan BalasQuote

wihdatul_asrar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22976
Posting: 121
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-08-07 14:30


sokong pendapat shinobi.. elok bhati2..
sekarang ini pun da banyak kes perempuan islam d murtadkan..
subhanallah.. minta dijauhkan dan minta d kuat kan iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wihdatul_asrarProfil   Hantar PM kepada wihdatul_asrar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.098851 saat. Lajunya....