Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak semua yang kita mahu boleh didapat. Jika Allah tidak memberi sekarang, ia akan ditunda atau diganti yang lebih baik.
-- Dari Drama Kiamat Sudah Dekat

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 46 hari yang lalu


Teka-Teki
Topik: mana perginya duit lagi seringgit????


Carian Forum

Moderator: Administrator, nordalily
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teka-Teki
    »» mana perginya duit lagi seringgit????

Please Mendaftar To Post


Oleh mana perginya duit lagi seringgit????

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 10-08-07 05:43


masalah nya begini.....

Ada 3 orang member kamcheng pergi becuti kat pulau tioman... Sampai kat sana, dia orang pun pergi lah cari resort

tempat persantaian dia orang satu malam... Riki punya riki.... last-last dapat lah satu resort yang sewanya

cuma RM30 satu malam....

Since dia orang ni member kamcheng gila..depa pakat nak sewa satu bilik saja & tanpa banyak soal..masing-masing keluarkan

seorang RM10...kira tong-tong 3 org lah..... So bila dapat kunci saja...depa tanpa membuang masa terus saja pergi bilik.....

Lepas depa blah pergi bilik..... minah cun kat front office tu baru teringat yang lah ni resort dia tengah buat

promotion...so satu bilik cuma RM25 saja...

Minah ni pun panggil bell boy suruh pulangkan balik lagi RM5 kat mamat 3 org tu... On the way nak pulangkan

duit tu..si bell boy ni tepikir yang duit baki ada RM5... Mamat tu ada 3 org... bagaimana nak bagi duit tu sama rata

kat mereka..??? fikir punya fikir last2 mamat ni dapat idea...dia pulangkan seorang RM1 kat mamat tu...

Then baki lagi RM2... dia ambik buat beli jajan...

Maknanya....

Mamat 3 org tu cuma bayar duit hotel seorang RM9....

Total depa bayar....RM9.00 tak 3 =RM27...

Mamat bell boy tu ambil RM2...so total semua sekali

RM27 + RM2 =RM29

Mana pergi lagi seringgit....?????????????
ada sesiapa yang tahu...:D


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us

"The Merciful The Compassionate"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

mrbr_2001
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22604
Posting: 169
Dari: Subang Jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 10:30


mak aih panjang nya teka-teki dia.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For mrbr_2001Profil   Hantar PM kepada mrbr_2001   Quote dan BalasQuote

mrbr_2001
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22604
Posting: 169
Dari: Subang Jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 10:31


seringgit itu tak hilang kat mana-mana,

dia ada kat dalam poket bell boy itu...

Ooo... jahat nya bell boy itu..nak kena babab kang

Bookmark and Share

    


  Member Information For mrbr_2001Profil   Hantar PM kepada mrbr_2001   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 10:37


apa pula 27.bukan 28 ke..harga bilik promosi 25 saja,kmbalikan 3 kepada orgnya da jadi 28.lepas itu 2 diambil oleh bell boy...????

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

mrbr_2001
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22604
Posting: 169
Dari: Subang Jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 10:57


Pada 01-10-07 10:37 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

apa pula 27.bukan 28 ke..harga bilik promosi 25 saja,kmbalikan 3 kepada orgnya da jadi 28.lepas itu 2 diambil oleh bell boy...????


Mana pula RM28.
Memula RM30 lepas itu dapat balik RM3 jadi lah RM27

30-3=27


kena ngaji matematik balik ini


-----------------
cobaan sora 1 2 3, ehem


[ Telah diedit oleh: mrbr_2001 pada 01-10-07 10:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mrbr_2001Profil   Hantar PM kepada mrbr_2001   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 11:01


RM 30 - 3=27 hmmm
tapi RM 25 + 3=28

tak tau..tak tau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

mrbr_2001
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22604
Posting: 169
Dari: Subang Jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 11:09


ayoyo yelah 25+3=28,

boleh ke 25 itu ditambah dengan 3...

pasal RM25 itu nilai yang dibayar manakala RM3 nilai yang mereka dapat balik... kena masuk kelas akaun balik ini heeee...3x.

Cepat-cepat sapa yang boleh jawap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mrbr_2001Profil   Hantar PM kepada mrbr_2001   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 11:17


masa mereka mula bayar tu 30 untuk 3 org,lepas itu ada promosi bilik tu hanya 25 saja...jadi 5 ringgit dikembalikan....harga hotel 25 untuk 3 org,1 dkmbalikn setiap org,maknanya 3 da dbagi dr 5 tu...so tinggal 2 yang diambil bell boy.tak kemana pun RM1 tu.dr segi pengiraan matematik memang pnggunaan duit da tepat,harga hotel RM25,duit dikmbalikan RM3,dan diambil bell boy RM2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 11:19


a'ah..mana ada pun seringgit tu..siapa punya teka teki ni???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 01-10-07 12:04


Pada 01-10-07 11:19 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

a'ah..mana ada pun seringgit tu..siapa punya teka teki ni???


Teka teki ini sudah lama.
Pertama kali ana mendengarnya pada tahun 1995 atau 1996, dan ketika itu teka teki ini sudah lapuk.

Menurut sumber yang memberikan teka-teki ini kepada ana, ia pernah keluar dalam peperiksaan STPM 'suatu ketika'.
Wallahua'lam.

Apapun ia sangat menarik kerana seringgit boleh 'hilang' begitu sahaja, hanya dengan memutar belit sistem; iaitu mengira logik 3orang * RM9 + RM 2 (yang diambil oleh bell boy)= RM 27+ RM 2.

Sedangkan yang sebenar ialah RM 9* 3 orang + RM 3 (yang dikembalikan).

Agak-agaknyalah, dalam kehidupan seharian kita, ada tak berlaku perkara sebegini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

moshimoshi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.04.2007
Ahli No: 29582
Posting: 156
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 12:15


pening...pening...saya tak tahu... :-? :-?


-----------------
beRkoRbAn bErjUang dEmi CiNta...CiNtA yang HakiKi....


Bookmark and Share

    


  Member Information For moshimoshiProfil   Hantar PM kepada moshimoshi   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 12:17


seringgit tu tak pergi mana betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 12:35


cicir kat tepi jalan...hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 12:40


rm27 - rm25 = rm2
rm2 tu lah buat beli jajan....
hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

mrbr_2001
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22604
Posting: 169
Dari: Subang Jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 14:07


kalau saya, jawapan dia macam ini..

kalau kita beli barang yang berharga RM1 pasti kita keluarkan RM1 dan orang yang terima RM1 juga, so kena lah ada 2 bahagian iaitu org yang bayar dan org yang terima

1) Orang yang Bayar
     3orang tak RM 9 = RM27
    * ingat nilai duit yang dibayar adalah RM27, Jadi sapa yang dapat duit ini

2) Orang yang terima
    RM25(sewa bilik) + RM2(pada bell boy) = RM27

dari sini kita dah dapat bahawa Nilai yang dibayar ada sama dengan nilai yang diterima iaitu RM27 sahaja....

Kesilapan yang dibuat adalah menggabungkan pada bahagian yang tak sama

iaitu RM9 tak 3orang --> bahagian orang bayar
kemudian di + RM2 --> bahagian orang terima so nilai ini tak sepatutnya digabungkan


-----------------
cobaan sora 1 2 3, ehem


[ Telah diedit oleh: mrbr_2001 pada 01-10-07 14:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mrbr_2001Profil   Hantar PM kepada mrbr_2001   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 01-10-07 14:09


jangan mengkonpius kan diri ..try buat account T nanti nampak lah duit tu tak pergi mn2 pun...solan tu trick saja..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

hasantembaga
Warga Rasmi
Menyertai: 24.04.2007
Ahli No: 29732
Posting: 14
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 01-10-07 14:22


awalnye gini
30-5=25

selepas itu gini pula
5=3+2 (baki duit)
25+3=28
tapi dikatakan salah

25/3=8.3333333333333333
3/3=1
maka setiap seorang bayar RM 9.33333
9.33333x3=27.9999999

tambah dengan 2 ringgit bellboy itu ambil

so selesai...
tapi siapa ambil 0.0000001 sen tak dikira lah...

k selesai..masalah jadi just bila korng tak kira 0.33333 sen itu...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hasantembagaProfil   Hantar PM kepada hasantembaga   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 14:26


masuk lubang jamban time tengah .tuu.......................t

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

kismis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11649
Posting: 180

Sabah  


posticon Posting pada: 01-10-07 14:35


apapun...
bagus juga teka teki ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kismisProfil   Hantar PM kepada kismis   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 14:44


haha..tertarik dengan pngiraan hasan tu
rupenya pernah keluar stpm lagi..masa tahun tu saya baru drjah 1..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 15:23


bagi balik RM5 kat dia balik lah..
baru cukup 30..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 15:32


jumlah asal duit rm30..

bayar sewa tanpa promosi = rm30

sewa dengan promosi = rm25

duit patut dikembalikan = rm5

yang dikembalikan = rm3

budak tu ambil = rm2

jumlah = rm30, sama dengan jumlah asal

selepas disiasat tiada duit yang tercicir..duit seringgit tak pergi mana-mana pun...


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nijam
Warga Rasmi
Menyertai: 24.08.2007
Ahli No: 30789
Posting: 1
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 15:46


heehe..lama tak dengar teka-tej=ki nii......dah bertahun dahhh...tapi ada dengar org guna skill ni nak klentong org dalam bisness..ishh

Bookmark and Share

    


  Member Information For nijamProfil   Hantar PM kepada nijam   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 01-10-07 16:43


Assalamualaikum...
ada seringgit tu..tercicir tengah jalan......



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 16:46


mari sini bagi pada saya, atau sedekah saja kat masjid tu!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.101753 saat. Lajunya....