Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
It is possible to fail in many ways...while to succeed is possible only in one way.
-- Aristotle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 17 jam, 50 minit yang lalu
wyd1014: 8 hari yang lalu
haykal77: 17 hari yang lalu
Kakngah: 17 hari yang lalu
lidah-penghunus: 18 hari yang lalu


Cadangan Aktiviti
Topik: Muktamar Khilafah Bersama Hizbut Tahrir 2007


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cadangan Aktiviti
    »» Muktamar Khilafah Bersama Hizbut Tahrir 2007

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 4 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh Muktamar Khilafah Bersama Hizbut Tahrir 2007

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-09-07 07:18


Pada 13-09-07 05:17 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Err....boleh renungkan nasihat saya ini bagi pedoman demi perpaduan?
Please lah....

Orang yang fanatik dengan Allah dan Rasul, baru orang itu dapat melaksanakan hukum dan Sunnah Rasulullah. Apabila berjaya membangunkan hukum dan Sunnah Rasulullah, barulah nampak syiar. Lahirnya syiar itu adalah daripada sifat taqwa.
Firman Allah:
Maksudnya: “Barang siapa yang membesarkan syiar Allah, sesungguhnya itu datang dari hati yang bertaqwa.” (AI Haj: 32)

Orang yang sayang dan cintakan Allah dan Rasul, sanggup meniru cara hidup Rasul sekalipun kawan lari. Tetapi kalau hati tidak kasih, walaupun ada kuasa memerintah negara dan bebas menegakkan hukum Tuhan dan Sunnah Nabi, namun manusia tetap enggan melakukannya. Seperti orang ada lori, tahu pandu lori tetapi kalau hati tidak suka naik lori, tetap dia tidak naik juga.


salam ramadhan wal khilafah.

Betul ya akhie, dengan tegaknya hukum Allah (di bawah naungan khilafah) di muka bumi, maka syiar Islam akan menyinar....

kita akan melihat orang berbondong2 masuk/menuju kepada Islam,

seprti mana dalam firman Allah swt yang maksudnya:

Apabila datang pertolongan Allah dan kemenangan, Dan engkau(Muhammad saw) lihat manusia masuk ke dalam agama Allah dengan berbondong-bondong. Maka bertasbihlah engkau serta memuji Tuhanmu dan minta ampunlah kepadaNya. sesungguhnya Dia Peneriam Taubat. (An-Nashr :1-3)

Dibulan yang Mulia ini, marilah kita berlumba-lumba menegakkan SYARIAT dan KHILAFAH.

"berlumba2lah kamu kepada kebaikan"

Allahuakhbar!!!!


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-09-07 17:07


Salam, owl_UM.

Pembentukan syakhsiyah Islam tidak diketepikan dalam perjuangan ini. Malahan, inilah yang patut menjadi intipati perjuangan sesebuah gerakan. Sungguhpun demikian, kita perlu melihat realiti. Kita perlu sedar bahawa perlunya satu mekanisme bagi mengawal perilaku manusia. Di sinilah terletaknya peranan daulah. Sistem-sistem yang terdapat dalam Daulah saling melengkapi antara satu sama lain bagi mengekang anasir-anasir mungkar.

Sistem pendidikan Islam misalnya, berperanan mendidik individu Muslim agar sempurna akidahnya dan sebati dengan tsaqafah Islam. Sistem kemasyarakatan dan keluargaan pula menampung usaha ini ketika individu tersebut berada di luar sesi pembelajaran.

Dan sudah tentu akan ada beberapa individu errant yang tidak patuh kepada ajaran Islam. Malahan di zaman Nabi SAW pun ada kelompok munafik, inikan pula di zaman kita. Di sinilah sistem uqubat memainkan peranannya - menghukum pesalah serta menyedarkan orang lain agar tak berbuat perkara yang sama. Mereka ibarat rotten apples, kalau dibiarkan (ataupun sekadar kaunseling sahaja), boleh merosakkan masyarakat.

Jika sekadar mendidik sahaja tanpa membendung kemungkaran daripada berleluasa, samalah seperti "mencurah air ke daun keladi". Orang yang ditegur insya Allah akan berubah, namun orang lain pula mungkin akan melakukan perkara yang sama. Ini akan terjadi sekiranya usaha tersebut dilaksanakan pada peringkat individu atau berkumpulan sahaja tanpa dilaksanakan pada peringkat Negara.

RIngkasnya, saya tak menolak kepentingan pembentukan syakhsiyah Islam. Tapi dalam masa yang sama, perjuangan penegakan syariat juga wajib diperjuangkan oleh semua gerakan Islam.

Wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-09-07 18:03


!!! QUOTE !!!

perlu diingatkan... Mawi pada masa tersebut adalah
hasil daripada rancangan realiti TV Akademi Fantasia 3
yang penuh dengan maksiat...
percampuran lelaki dan perempuan diatas pentas...
itulah Akademi FANTASIA!!!


dia memang produk Akademi Fantasia, mengajaknya ke konsert islamik sekurang2nya kita bersangka baik bahawa dia juga mempunyai peranan untuk menyebarkan Islam. Bahkan keseluruhan konsert juga menunjukkan alternatif kepada hiburan Islam yang dibenarkan syarak.

Selain itu, semoga dengan konsert yang diadakan itu, hatinya semakin kuat untuk bersama-sama dengan Islam.

p/s : Den bukan pro MAWI, tetapi pro kepada perjuangan Islam.

Jadi apa sumbangan HT untuk menunjukkan alternatif hiburan yang baik? Dah pernah anjurkan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 13-09-07 18:04


salam alaik..
ALLAHu akhbar..
nampaknya topik muktamar khilafah ...HT ni..
dah jadi medan untuk debat kisah politik..

!!! QUOTE !!!

bila lah umat ini nak berlapang dada...bila lah saff kaum muslimin nak lurus..sampai sekarang kita masih lagi bergaduh sesama sendiri..musuh bertepuk tangan saja nengok...
Kenapa tidak kita mencari titik persamaan dan mainkan peranan masing-masing...

wahai sahabat dan sahabiah serta diriku ketahuilah
musuh islam tidak kenal PAS,HT,ABIM,JIM atau dan sebagainya..
mereka hanya kenal yang umat ISLAM mesti dihapuskan.
buka lah mata seluas-luasnya sahabat2..

andai kata jika telah keluar 'panji2 hitam' dr arah timur
yakni tooifah terakhir akhir zaman...adakah tindakan kita?
adakah kita masih mempertikaikan mereka....

oleh itu kita kena bertenang dan jangan gopoh serta emosional...
kerana apabila kita emosional kita akan tetutup dr kebenaran..
renung-renungkanlah wahai sahabat. semestinya setiap dr kita
yang terlibat dengan jemaah ada ijtihad masing-masing
Kenapa mereka masuk jemaah pilihan mereka.
ahli HT,JIM,ABIM,UMNO dan sebagainya adalah saudaraku,
dan PAS adalah jemaahku


PAS adalah jemaahku :lol: :-D

masing-masing nak berhujah...
bagus juga diskusi ni ada..
tapi.. dah terlalu hangat topik ni..

bagi mengelakkan lebih panas dan hangat..
ana menamatkan riwayat topik ni..

wallahu'alam.... :roll: :roll:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 13-09-07 18:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cadangan Aktiviti
    »» Muktamar Khilafah Bersama Hizbut Tahrir 2007

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 4 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.092786 saat. Lajunya....