Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Matinya anak muda itu bukan kerana tergelincir kakinya, tetapi kerana tergelincir lidahnya.
-- Ilham Pujangga

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: sarashanee
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43127

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
sarashanee: 4 hari yang lalu
CikIzzah1992: 6 hari yang lalu
Qiamulail: 22 hari yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: Ada lesen tapi takut bawa kenderaan?


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» Ada lesen tapi takut bawa kenderaan?

Please Mendaftar To Post


Oleh Ada lesen tapi takut bawa kenderaan?

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-07-07 00:00


Ada sesiapa di sini yang ada lesen motor atau kereta tetapi masih takut nak bawa kereta atau motor...
Boleh kongsi pengalaman anda...
Atau mereka yang pernah mengalaminya...bagaimana anda boleh berani dan cara mengatasinya....boleh kongsi...

:-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-07-07 00:30


terus terang.

lesen ada sejak 2003 lagi.

tapi memang masih tak berani bawa kereta.

sekali tu ayah masuk hospital (sbl bkahwin dulu), nak tak nak kena bawa juga kereta sebab perlu menghantar adik2 pergi sekolah + saya nak pergi kerja. sementelah selama sebelum tu ayah saja yang hantar on d way dia nak pergi kerja.

pengalaman.. tak adalah yang 'menyeronokkan'. cuma pernah menyebabkan kesesakan teruk dua hala sebab saya termati enjin sewaktu keluar simpang. kebetulan bertembung dengan 'perempuan berani mati' yang pun agaknya sama-sama takut bawa kereta. memang marahla time tu sebab dah tau awak terkial2... pergi ikut laluan kanan siapa suruh+ dia memang tak geti guna brek agaknya.... (imagine.. org marah kat saya @ the same way..;)) )

till now, masih setia dengan driver lrt / teksi...& it's really saved for your pocket ;))

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 13:22


salam...
dah ada lesen kereta dengan moto dr 2005..tapi berani bawa motor saja...tak berani bawa kereta...hu2...takut mati tengah jalan sebab pernah terjadi masa naik bukit...iskh...malunyer..tak pandai main clutch ...hehehe,maybe kalau nak beli kereta nanti beli auto saja agaknya...kiranya sekarang jadi minah rempit sejati sajalah.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 26-09-07 13:43


Assalamualaikum wwt...

Ana takut bawa kereta disebabkan satu kes ni lah..

hari tu lah..ana ghairah bawa kereta abang ana..bawa laju pulak itu..dekat satu simpang itu tiba-tiba saja ada kucing lalu..niat di hati nak mengelak dari 'terlanggar' kucing itu...tapi ana pulak yang terbabas jatuh kat parit...tak pasal-pasal ana jadi 'SUPERWOMEN' tak bertauliah...Tapi Al-hamdulillah..kucing itu selamat walaupun ana rasa diri ana masa tu macam nak kiamat :-D


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 14:07


fuh, dahsyat atie82...

saya dapat lesen memandu pada tahun 2004. kemudian takut2 untuk bawa kereta ayah. betapa takutnya saya sampai tiap kali sebelum bawa kereta, mesti sembahyang hajat dulu.. huhuhu...

masa awal-awal dulu memang menggigil lah... org cakap kat sebelah memang saya tak dengar langsung. saya focus 100% kepada memandu.. apa orang cakap kat sebelah saya buat pekak saja.

ayah selalu bagi latihan pada saya, so saya pandu kereta Volvo ayah dan ayah train kat tepi.

lama2 saya jadi mahir selepas dah biasakan diri bawa kereta. nak tak nak, kena lah beranikan diri. lama2 dah biasa, so saya dah makin berani.

makin berani, makin laju bawa kereta. dan dah boleh sembang2 macam tak ada apa-apa dah waktu memandu. siap taip2 SMS sambil drive. dah mahir dah hehehe :-D (mak tahu ni mesti kena marah).

nasihat saya, bagi yang baru start bawa2 kereta ni, nak bawa kereta ni kena berani dan sangat alert dengan sekeliling anda. kita kena dah boleh agak apa yang akan berlaku, apa yang kereta kat sebelah akan buat.

memandu bukan senang pada awal2nya tapi lama2 akan menjadi mudah, percayalah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 14:09


hahahahahaahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 26-09-07 17:54


saya dapat2 lesen lepas spm dulu memang terus drive..sebab mghantar adik tuisyen lah..ambil adik sekolah..so jadi biasa lah drive..siapa yang dapat lesen knr true biasakan drive..jangan tak drive..kalau duduk buat lme sangat begitu, boleh jadi ambik lagi sekali lesen tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 17:57


saya pun sama....lesen kereta dapat dalam tahun 2003...sampai sekarang tak sampai 10 kali agaknya memandu kereta...masih lagi ragu untuk bawa kereta...huhuhu...nampaknya nak kena belajar lain kereta...tapi kalau naik kereta banyak kali lah....hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sharulnira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22473
Posting: 48
Dari: dunia yang fana

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-09-07 22:33


saya masih takut lagi bawa kereta..
sebab pernah bergesel dengan motor..
huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharulniraProfil   Hantar PM kepada sharulnira   Quote dan BalasQuote

teruterubozzu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.05.2007
Ahli No: 29897
Posting: 86
Dari: Bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 22:36


kita tak ada lesen lagi..hee. nak ambil tapi tak tahu lagi bila..eh dengar2 katanya nanti nak buat lesen kena ada test waktu malam betul ke? antum ada dengar tak? takut lah pula malam-malam ni eee

Bookmark and Share

    


  Member Information For teruterubozzuProfil   Hantar PM kepada teruterubozzu   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 01:13


ada lesen motor...takot nak bawa kat bandor22..bawa kat area kampung saja...lesen L kereta mati ditengah jalan sebab takot nak teruskan..then kekangan masa sebab waktu tu nak masuk matrix lepas itu dah mlas nak sambung walaupun abah nak support lagi..uwauwa..burn duit abah begitu saja..adakah abah sudi support lagi untuk lesen kereta di lain waktu???...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 27-09-07 01:40


:).. ada juga pengalaman.. ada lesen tapi xbawak.. setahun lepas SPM ambil lesen kereta dan moto.. lepas itu xbawak sebab masa tu pakai ayah pakai kereta manual selalu mati enjin kat trafic light... tak berani bawa.. lepas itu peram lesen tu dekat tiga tahun cuma hidupkan tiap-tiap tahun saja.. peram pun sebab 1. sambung belajar ambil diploma. 2. bagi habis tempoh lesen P.. hehe.. lepas 3 tahun, tu jadi gila stering pula asek bawa kereta pula.. nak pergi kedai dekat pun naik kereta.. hehe.. karang ini pakai kereta auto.. rasa tak best lah pulak, sebab tak ada pick up.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 27-09-07 07:48


Assalamualaikum

hmm..sejak ana dapat lesen..ana memang dah biasa bawa kereta ke hulur ke hilir.so, sebab tu ana tak ada masalah sebegini.selalunya org jadi takut nak drive sebab tak biasakan diri.pada mulanya memang akan ada perasaan takut..ni memang lumrah.lama2 nanti...dah tak rasa apa dah.percayalah... lama2 nanti mesti teror... sambil drive boleh bersms lagi tu.huhuhu... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

citot
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2007
Ahli No: 28091
Posting: 16
Dari: lekir

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 08:05


ana dah ada lesen moto tapi takut nya nak bawa...
fobia dengan trafic light.........
pernah sksli gabra pye pasal,ana terus pecut waktu lmpunye tgah merah
nsib baik Allah panjgkn umur lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For citotProfil   Hantar PM kepada citot   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 08:08


kena bawa juga, kalau tak, nnati susuh bila ada kecemasan... betul tak???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 09:00


Pada 27-09-07 08:08 , mie05 posting:

!!! QUOTE !!!

kena bawa juga, kalau tak, nnati susuh bila ada kecemasan... betul tak???

betul kata mie tu....
saya ada lesen kereta saja...moto tak berani nak bawa... :lol: :lol: :lol:

[ Telah diedit oleh: eyla05 pada 27-09-07 09:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 09:38


ana dah 11 tahun tau bawa motor, tapi ana baru 2 tahun dapat lesen...
pengalaman ana, sepanjang ana belajar selalu lah pinjam motor muslimin...dah muslimin saja yang ada motor. gaya macam ada lesen full saja...alhmdllah rempit sana-sini selamat. dah habis belajar baru cik min tau ana memang tak ada lesen...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-09-07 10:21


ad lesen motor
tapi boleh bawa kat tempat tertentu saja
kalau jalan tak busy boleh bawa. siap pecut tu..
tapi kalau kat highway ke , jalan yang banyak sangat kereta dan lori macam rawang tu tak berani pula
nati panic

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-09-07 15:12


ana....
boleh bawa kereta kat area tmn perumahn saja....
lain pada tu, huuhuhuhhuhu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-09-07 22:29


Pada 28-09-07 15:12 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

ana....
boleh bawa kereta kat area tmn perumahn saja....
lain pada tu, huuhuhuhhuhu....


ni kena selalu practice ni..practice makes perfect..chayok2.. :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-10-07 12:46


saya pun ada lesen kereta, tapi da dekat 3 tahun, berapa kali saja saya bawa kereta..tak berani..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 12:48


tak ada lesen tapi berani bawa macam mana pula?...kikiki


ana ni pula setakat lesen beskal dengan kereta sorong adalah...kui3

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

kunciair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2007
Ahli No: 30929
Posting: 184
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 01-10-07 14:04


assalammualaikum...
memang tak ada lesen...sebab takut nak ambil...dah banyak kali kena basuh dengan famly sruh ambil lesn motor dengan kereta tapi tetap degil tak nak ambil...alasnnye sebab takut nak bawa dan takut dengan org yang ajr tu....lagi 1 saya ni pun takut nak melintas jalan...


-----------------
wanita hiasan dunia..adalah permata yang paling berharga bagi lelaki


Bookmark and Share

    


  Member Information For kunciairProfil   Hantar PM kepada kunciair   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 20:10


Pada 01-10-07 12:46 , ct_sumayyah posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun ada lesen kereta, tapi da dekat 3 tahun, berapa kali saja saya bawa kereta..tak berani..


huhuhu tak nak jadi begini... emm semua dah bising, ai lesen gantung saja ke...

emm bagaimana ek, pegang saja stereng mesti bepeluh2....

lepas itu dok tegak saja.. heheheh skema tol :cry: :cry:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 20:59


Pada 25-07-07 00:30 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!


sekali tu ayah masuk hospital (sbl bkahwin dulu


ye lah kemahiran memandu ni penting, tambah-tambah famili sendiri sakit, melibatkan nyawa orang tersayang :-)



!!! QUOTE !!!

nasihat saya, bagi yang baru start bawa2 kereta ni, nak bawa kereta ni kena berani dan sangat alert dengan sekeliling anda. kita kena dah boleh agak apa yang akan berlaku, apa yang kereta kat sebelah akan buat.

thanks kak syahidatul, tapi replay sms siapa tu sampai tak nyempat-nyempat....huhuhuu :-P :-P :-P


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-02-08 23:55


assalamualaikum.
sya memang dah ada lesen dah 4 tahun, tapi pas kemalangan, jadi agak takut lah nak bwa mto.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 00:38


Pada 09-02-08 20:59 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!


thanks kak syahidatul, tapi replay sms siapa tu sampai tak nyempat-nyempat....huhuhuu


erk.. alamak kantoi... haha. antaranya, mak lah... huhu :P

tapi pepandai lah... taip sms waktu traffic light merah ke... jalan clear ke... dah terlalu familiar dengan jalanraya tu ke... :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.128234 saat. Lajunya....