Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.
-- at-Taubah: 129

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 78
Ahli: 0
Jumlah: 78




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 1 hari, 5 jam, 25 minit yang lalu
Kang: 1 hari, 10 jam, 27 minit yang lalu
sahabat_sejati: 7 hari yang lalu
sadiqah: 11 hari yang lalu
eme86: 15 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 19 hari yang lalu
nice_pesan: 22 hari yang lalu
umy_1510: 27 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: 2 adik beradik perempuan menikah pada tahun yang sama...


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» 2 adik beradik perempuan menikah pada tahun yang sama...

Please Mendaftar To Post


Oleh 2 adik beradik perempuan menikah pada tahun yang sama...

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 03-07-07 10:14


Assalamualaikum...saya ada kemusykilan..diharap ada lah sesiapa yang boleh bagi pendapat berdasarkan hukum yang telah ditetapkan oleh Allah...betul ke xdigalakkn 2 org adik beradik perempuan dinikahkan pada tahun yang sama??kerana..menurut kata orang-orang tua..xelok 2 org anak gadis keluar dr rumah..nanti salah satu pasangan akan kalah dalam perkahwinan..tapi saya tidak percaya...kerana bukan kah memang digalakkna untuk membina masjid...meramaikan umat islam...
kenapa masih ada lagi golongn yang percaya perkara2 seperti ini..terutama orang-orang tua....
tolonglah bantu saya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-07-07 10:33


Assalamualaikum...
Ada ke dalam al-Quran atau hadis....? Macam pelik saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 03-07-07 10:35


tu lah nak tau...sakit hati bila ada pasangan yang nak kawin tapi dihalang kononye...xbaik...bagi sikit ayat Al Quran atau Hadith yang kata haram kawin 2 org sekali...baru saya percaya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 10:52


assalamualaikum wbt

karut marut dan khurafat

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 11:12


tak pernah dengar pun...tak betul lah...mana ada begitu...ramai saja yang adik beradik yang kawin begitu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-07-07 11:17


Assalamualaikum....
tak ada pun...jangan percaya...siapa yang kata begitu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 11:23


assalamualaikum..

setahu saya..adik beradik tak boleh dinikahkan pada serentak pada masa yang sama..hukum nya saya tak pasti sama ada haram atau makruh, contohnya Kalau si kakak nya akad nikah pagi dan adiknya kena akad nikah esokkan hari untuk elak(saya tak ingat tapi tujuannya nak elak sebarang kejahatan) sesiapa boleh tolong tambah saya punya explaination.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 12:14


pecaya ke?? ish..ish..ish..

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-10-08 22:03


Assalamualaikum
hmm..persoalan ini masih tak ada jawapan yang konkrit..ada sesiapa boleh bagi pendapat? IM? wuzaraa? Anak Pejuang? zulman? swordofdeen? :kelip:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

hurul_inn
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2008
Ahli No: 32879
Posting: 107
Dari: Darul Iman-Darul Naim-Darul Ehsan-Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 22:21


setahu saya yang jahil ni...
tak ada nas yang sahih tentang perkara tu...
tak ada masalah untuk 2 beradik kahwin serentak...
ini mungkin pantang larang org dulu-dulu..
saya rasa ramai saja yang lgsungkan pernikahan bersama adik beradik mereka...jimat kos dan tenaga..
:-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurul_innProfil   Hantar PM kepada hurul_inn   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 15:05


assalamualaikum wbt

itu adalah kepercayaan yang mengarut dan bertentangan dengan Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 19:31


Pada 03-07-07 11:23 , tulipsolehah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

setahu saya..adik beradik tak boleh dinikahkan pada serentak pada masa yang sama..hukum nya saya tak pasti sama ada haram atau makruh, contohnya Kalau si kakak nya akad nikah pagi dan adiknya kena akad nikah esokkan hari untuk elak(saya tak ingat tapi tujuannya nak elak sebarang kejahatan) sesiapa boleh tolong tambah saya punya explaination.


:-P saya pernah terdengar lah org tua2 kata if kahwin serentak "panas" means salah seorang akan mengalami masalah lah lebih kurang macam tu..

:sopan: anyway semua itu karut lah..dah jodoh takkan nak halang2 pulak...seru dah sampai so laksanakan lah..jangan pula kerana kepercayaan yang karut itu membantutkan jodoh seseorang...kasihan..kasihan.. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-08 21:36


tiada sesiapa yang dapat memberikan kemudaratan pada manusi a melainkan dengan izin allah s.w.t .jadi yakinlah dengan allah.insyaallah segala yang baik akan berlaku...







http://www.e-jariah.net/wafie86

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 29-10-08 22:17


Assalamualaikum
saya tak pasti ini ialah hadith ke atau bukan...pernah dengar tak, Allah itu ialah apa yang kita sangkakan...
bagaimana jika apa yang kita yakini itu benarĀ² terjadi...?bukankah biasa terjadi begitu?apatah lagi syaitan yang sememangnya suka dalam hal sebegini..pasti diambil peluang dan takkan dilepaskan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Far-Zie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.09.2003
Ahli No: 3310
Posting: 52
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 23:21


mungkin org tua2 cakap macam tu nak jimat kos agaknya.. kalau kedua-duanya nikah kena buat kenduri besar2an.. kos pun dua kali ganda kena keluar... mungkinlah.. maafla ye kalau silap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Far-ZieProfil   Hantar PM kepada Far-Zie   Pergi ke Far-Zie's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 07:46


saya pun pernah dengar juga tentang ni..bukan setakat adik beradik perempuan saja,kalau perempuan dengan abang atau adik lelaki pun sama juga..pantang larang yang sama..salah seorang tak dapat anak atau dapat anak lambat lah..tapi apa yang saya tengok, ada yang tak betul dan ada juga kebetulan yang sama dengan pantang larang ni.tapi dalam hadis atau mana-mana buku agama pun, saya tak pernah jumpa lagi lah larangan ni.semua ni urusan dan kuasa ALLAH SWT..kita hambanya hanya berusaha dan ALLAH yang menentukan semua.jangan terlalu mempercayai..pantang larang orang tua-tua ni sebenarnya ada sebab yang tersembunyi..maksud tersirat yang perlu kita lihat apa kebaikannya..macam pantang anak dara menyanyi di dapur,nanti dapat suami tua.penyanyi tu ramai saja yang menyanyi di dapur, elok saja dapat suami muda..sebenarnya maksud tersirat disebalik yang tersurat tu untuk kebaikan kita juga..kalau dah menyanyi, lupa diri pula..senduk pun dah buat microphone..nanti lupa ikan dalam kuali..hangit pulak..tu saja sebenarnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 16:16


Pada 24-10-08 22:03 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
hmm..persoalan ini masih tak ada jawapan yang konkrit..ada sesiapa boleh bagi pendapat? IM? wuzaraa? Anak Pejuang? zulman? swordofdeen? :kelip:


benda yang tak ada dalam nas tak perlu lah percaya, umat Islam memang dianjurkan untuk bernikah pun, itu yang penting.

kalau nak pertikai, senang saja... nak kira tahun tu ikut tahun masihi ke hijri? ngeh3x

isu adik2 beradik kahwin dalam tahun yang sama ni, bukan saja tak dapat dibuktikan secara agama, malah kalau ikut sains pun perkara ni tak berasas!

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 21:17


tak ada dalil kan bahwa tak boleh nikah dalam 1 hari... kalau ada, sila ketengah kan ye... petua orang-orang tua, yang baik boleh lah ikut... saya juga mengamalkan pantang, jika ia membawa kepada kebaikan... tapi, tentang tajuk ni, pelik ... tak pernah dengar langsong

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.103873 saat. Lajunya....