Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"The word impossible is not in my dictionary"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 45 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Tugas Siapa Buat Kenduri Kahwin???


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Tugas Siapa Buat Kenduri Kahwin???

Please Mendaftar To Post


Oleh Tugas Siapa Buat Kenduri Kahwin???

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-07-07 00:52


Assalamualaikum wbt

;-) ;-)

just nak tanya pendapat...especially muslimah....muslimin pun boleh tolong jawab....anda tahu tak tugas dan tanggungjawab siapa adakan, buat, keluarkan duit untuk buat kenduri kahwin di sebelah wanita???

kalau anda rasa pihak bakal suami dan family bakal suami yang perlu sponsor duit (it means hantaran) untuk kenduri kahwin belah perempuan....sila datangkan hujah ayat2 al-Quran atau hadis2 Nabi yang menyokong pendapat anda itu.

;-) ;-) :-D
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 03-07-07 00:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 03-07-07 01:56


baik tanya tok kadi di kawasan berhampiran anda..senang cerita....ini pun nak tanya ke??
alahai.....


-----------------
"Terimalah tanpa membuta-tuli; tolaklah tanpa kesombongan"
[ Telah diedit oleh: Vitamin_Hati pada 03-07-07 01:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 07:17


Pada 03-07-07 00:52 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wbt

;-) ;-)

just nak tanya pendapat...especially muslimah....muslimin pun boleh tolong jawab....anda tahu tak tugas dan tanggungjawab siapa adakan, buat, keluarkan duit untuk buat kenduri kahwin di sebelah wanita???

kalau anda rasa pihak bakal suami dan family bakal suami yang perlu sponsor duit (it means hantaran) untuk kenduri kahwin belah perempuan....sila datangkan hujah ayat2 al-Quran atau hadis2 Nabi yang menyokong pendapat anda itu.

;-) ;-) :-D



Hmmm...Rasanya tak patut pihak keluarga perempuan minta hantaran tinnggi untuk buat kenduri kahwin...Terpulang lah kepada suami nak bagi berapa untuk hantaran...Tak patut wujud unsur paksaan dalam menetapkan nilai hantaran ni...Kalau tak mampu nak buat kenduri secara besar-besaran buat lah setakat yang mampu...Tak perlu menyusahkan diri sendiri dan juga orang lain...

p/s:menunggu jawapan dari muslimah...(^^,)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 08:41


sebaik baik wanita adalah yang mudah maharnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 03-07-07 10:43


gsrturbo...mahar tu bukan maskawin ke...??bukan hantaran kan???hehehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 11:02


Pada 03-07-07 10:43 , dhamiraqistina posting:

!!! QUOTE !!!

gsrturbo...mahar tu bukan maskawin ke...??bukan hantaran kan???hehehhe


mahar tu bahasa arab, dalam bahasa melayunya dipanggil mas kahwin... mahar dan wang hantaran adalah dua perkara berbeza dan mempunyai hukum berbeza.. mahar tu adalah syariat Islam, wang hantaran adalah adat melayu sahaja..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 12:03


naruto-san suka sangat bangkitkan hal ni... :-D saya pun tak paham.
parent saya guna duit sendiri saja buat majlis kakak2 saya.
saya pun tak pernah tau ada pihak laki yang kena sponsor kenduri pihak perempuan macam yang selalu naruto-san bangkitkan..
ada rupanya ye... hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-07-07 12:21


Pada 03-07-07 12:03 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

naruto-san suka sangat bangkitkan hal ni... :-D saya pun tak paham.
parent saya guna duit sendiri saja buat majlis kakak2 saya.
saya pun tak pernah tau ada pihak laki yang kena sponsor kenduri pihak perempuan macam yang selalu naruto-san bangkitkan..
ada rupanya ye... hehehe


:-D :-D ;-) maaflah kalau ada yang terasa....hehehe...tapi....disebabkan ada pihak perempuan yang berfikiran demikianlah...menyebabkan naruto-san nak highlight kan benda ini dalam portal ukhwah.....ehh...banyak tau benda ini berlaku dalam masyarakat melayu sekarang ini...duit hantaran itu end up digunakan untuk belanja kenduri kahwin belah perempuan....walaupun duit itu NAMA SAHAJA bagi kat si gadis tersebut...tapi family perempuan memang niat daripada awal lagi dah untuk menggunakannya buat kenduri belah mereka.....banyak kes macam ini berlaku dalam masyarakat melayu malaysia sekarang ini.

Pada 03-07-07 11.02 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

mahar tu bahasa arab, dalam bahasa melayunya dipanggil mas kahwin... mahar dan wang hantaran adalah dua perkara berbeza dan mempunyai hukum berbeza.. mahar tu adalah syariat Islam, wang hantaran adalah adat melayu sahaja..


tapi rasanya...kalau discuss benda ini dalam konteks Islam....Islam still pandang dua benda itu benda yang sama walaupun dalam masyarakat melayu namanya berbeza....maskahwin serendah RM 100, hantaran RM 10000...still pemberian (entah ikhlas atau terpaksa) dari pihak suami yang tinggi....and of course yang tinggi macam ini tidak termasuk dalam hadis Rasulullah SAW yang dijanjikan KEBERKATAN....so, faham-faham sendirilah ye....lawan kepada KEBERKATAN adalah....ehem ehem ehem.

apa-apa pun...berbalik pada persoalan....ada sesiapa kat sini yang berani nak berhujah bahawa pihak bakal suami perlu mengeluarkan belanja (it means duit hantaran) untuk kenduri belah perempuan???....kalau ada sila sertakan sekali dalil daripada al-Quran atau hadis.....hujah akal tidak diterima.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 03-07-07 12:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 12:25


naruto, sailormoon... bab-bab ni memang sependapat... suka bangkitkan hal ni... saya pun tak tahu yang adat biasanya pihak lelaki yang sediakan wang hantaran sebagai belanja kepada kenduri pihak perempuan. rasanya dulu-dulu saja. sekarang ni, pihak perempuan dah selalu pakai duit sendiri untuk kenduri belah keluarga dia. dan pihak lelaki pula dah selalu pakai duit sendiri untuk kenduri belah keluarga dia pula. bagi wang hantaran tu cukup syarat (adat) saja. hakikatnya dalam jumlah wang tu ada share-share sikit antara lelaki dan perempuan.

ni yang saya nampak sekitar saya lah. tak tahu lah orang lain atau keturunan lain macam mana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 13:20


kedua-duanya ada tanggungjawab memasing..biasanya dana keluarga sendiri lah..then rewang lah sesama masyarakat..ringan sikit..dan.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 13:33


tambah nasik...tambah nasik... jangan memalu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ros_nur
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1863
Posting: 56
Dari: Alam maya bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 03-07-07 14:04


berat mata memandang,berat lagi bahu memikul.
tanggungjawab adalah perkara yang subjektif dan mempunyai skop yang luas..hehe serius pulak.

emm...kalau bakal pengantin perempuan tu mampu nak keluarkan sendiri duit kenduri apa salahnya.Kalau mak ayah nak support pun tak salah juga.Bak kata pepatah rezeki jangan di tolak.
Apa-apa pun,biarlah berpada-pada dan ikut kemampuan masing-masing

Bookmark and Share

    


  Member Information For ros_nurProfil   Hantar PM kepada ros_nur   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 03-07-07 14:09


ni pun jadi isu ke

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 14:21


erm...

berat mata memandang berat lagi bahu memikui

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 14:25


memang dalam tuntutan Islam, jangan membazior, buat sekador perlu.
kita kena pahamkan takrip ala kador.

Buat kenduri ringkas2 tu tuntutan ugame, tapi jangan sampei timbui soal dikalangan urang...

soal yang macam mana?

ringkas2 ni kekadang dilihat macam tergese2 kelam kabut, macam ada sesuatu disebaliknye...

ni ayat tersirat, harap ada yang paham...


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 03-07-07 14:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

me_muslimin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2007
Ahli No: 30425
Posting: 23
Dari: bumi kita...

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-07-07 15:33


Pada 03-07-07 13:33 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tambah nasik...tambah nasik... jangan memalu...


erm..betul tu,jangan malu2...tambah lagi..hehe
:-D :-D

jangan lah membazir..buat ala kadar dah lah...
jom, tambah lagi nasik...

"ana tolak saja"


-----------------
kalau keadaan dan penampilan diriku
dapat menjauhkan maksiat dan fitnah dariku
maka aku sanggup kekal begini sepanjang hidupku


Bookmark and Share

    


  Member Information For me_musliminProfil   Hantar PM kepada me_muslimin   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 04-07-07 09:06


Pada 03-07-07 12:25 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

naruto, sailormoon... bab-bab ni memang sependapat... suka bangkitkan hal ni...


Mungkin sebab dua-dua asal dari jepun agaknya...Nihon kara kimasu... :lol:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 28-07-07 14:19


Setuju dengan sailormoon, sebaik-baik wanita ialah yang rendah maharnya...

kenduri-kendara, tak perlu lah grand sangat. Islam mengajar kita untuk bersederhana dan yang penting menjaga syariat...

waallahua'alam


Sailormoon, bukan wnaita perempuan dalam kartun ke :-?


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.096562 saat. Lajunya....