Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Nothing Last Forever
-- Sidney Sheldon

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 6 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 16 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 17 hari yang lalu
eme86: 17 hari yang lalu
sunan-faqih: 22 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: >>Web Lucah Perlu Disekat


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» >>Web Lucah Perlu Disekat

Please Mendaftar To Post


Oleh >>Web Lucah Perlu Disekat

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-06-07 16:57


Usaha tegas dari semua pihak perlu dilakukan, antara yang paling mudah adalah dengan menyekat seluruh web lucah sebagaimana sekatan dibuat ke atas web pelaburan haram internet. Dilaporkan sebanyak 33 juta web lucah boelh diakses di Malaysia hari ini, sekatan boleh dimulakan dengan menamatkan akses bagi setiap web-web lucah keluaran Malaysia sebagaimana yang dilaporkan di akhbar beberapa bulan yang lalu.
Mungkin akan ada penggemar-penggemar web site ini yang ‘kurang puas hati' kerana tindakan ini boleh menyekat 'keseronokan' haram mereka, tetapi sedarkah mereka, kemungkinan besar anak dan ahli keluarga mereka juga boleh menjadi mangsa tindakan cabul dan jahat individu buas di luar sana.


lagi di zaharuddin...


-----------------


[ Telah diedit oleh: Ibnu_muaz pada 29-06-07 17:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 17:34


benda mudah sangat nak dapat. tekan-tekan jumpa. semoga dikuatkan iman. setahu saya ada cara nak sekat dari surf web macam ni untuk rumah kita kan. ye.. kalau ketua keluarga tu ada kesedaran. tapi bagi yang memang dah biasa buat mesti perlukan ktegasan pihak berkuasa.

--------
http://irtiyah.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 17:40


benda tak elok memang mudah dapat..tapi tak salah ana ernah keluar dulu kerajaan tak hendak wujudkan akta untuk internet..Kenapa tak buat saja...kan bagus dan elok...

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 30-06-07 21:38


ye,ada tak sftware yang boleh block laman2 begini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-06-07 22:34


patut sangat-sangat di sekat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 01:21


Kalau macam tu, harap kawan-kawan semua boleh juga buat kempen SEHANGAT KEMPEN WEB LUCAH INI MENGENAI:

1.Pakaian jalan-jalan di tempat awam yang LUCAH
2.Filem (pengarahnya melayu dan orang meleysia) yang LUCAH
3.'Role2 model' yang LUCAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 09:05


Mereka -- menteri, pegawai kerajaan, pihak berkuasa, hanya tahu bercakap saja dengan harapan mendapat publisiti. Cuba tanya mereka balik -- bagaimana CARA nak menyekat laman web lucah atau laman web lain. Mana suis yang perlu ditekan untuk menyekatnya?

Mungkin dua ISP terbesar, TM dan JARING pun tidak ada CARA untuk menyekatnya.

Lebih baik mereka menyekat lucah di alam nyata sebagaimana yang dikatakan oleh swordofdeen. Kalau itu memang ada CARA. Pelik, yang ada CARA tidak dilaksanakan, yang tak ada CARA dihebohkan.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 09:31


kat kolej ni boleh saja filter macam-macam... tapi internet 100kpbs tinggal 2 kpbs sajalah... banyak beno filternya... nak cari keygen, crack, semua tak lepas

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 01-07-07 12:17


owh en kang.
usah lah menuding jari. sudah-sudah lah tu.
MEREKA seperti manusia biasa juga. Termasuk lah saya.

untuk pengetahuan, bukan mudah nak sediakan filter laman web lucah yang semakin "ramai" di internet ni. Ini kerana, filter yang telah di develop hanya boleh mengesan web yang kita telah setkan sebagai "lucah". Oleh kerana setiap hari ada saja yang baru, maka ia menyukarkan lagi usaha2 untuk membanterasnya.
Ingat, ISP tak boleh nak kesan web tu ada unsur lucah atau tidak.
boleh ke nak apply programming language
if web = lucah then
you cant enter this web. adults content.
else
Better you read Al-quran plus solat sunat.
end if
macam kita, mana boleh tau isi buku Al-kitab, walhal itu INJIL new testament versi bahasa melayu. isinya pula lebih kurang tentang ilmu. Cuma kita kena berhati-hati bila baca. moga tak terpesong akidah.
kan sukar juga nak bendung...

Sedangkan enjin pencarian seperti yahoo, google dan altavista pun tak terlepas dari melampirakan web lucah walaupun disediakan fungsi filter children protection.

yang benar,
network engineer, server farm, UPM


-----------------
"Allahummasolli wa salim A'lah..."
[ Telah diedit oleh: fauzy_fx86 pada 01-07-07 12:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 12:26


kat Malaysia ni, kalau sc kata boleh sekat ok lah.....
selagi sc tak sekat, lagi tu lah website karut marut ni boleh diakses,
persoalannya adakah orang yang kuasai sc tu pun enjoy dengan website2 ni??????

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-07-07 13:22


NAK SERIBU DAYA.. TAK NAK SERIBU DALIH !!! ....

Pendek kata.. dalam dunia kapitalis sekrang ni.. kerajaan pun nak cari untung biarpun masyarakat terkapai2 sesak nafas rosak moralnya..dek disogok dengan perkara yang melegakan nafsu syahwat..


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 16:59


Pada 01-07-07 12:17 , fauzy_fx86 posting:

!!! QUOTE !!!

owh en kang.
usah lah menuding jari. sudah-sudah lah tu.
MEREKA seperti manusia biasa juga. Termasuk lah saya.

untuk pengetahuan, bukan mudah nak sediakan filter laman web lucah yang semakin "ramai" di internet ni. Ini kerana, filter yang telah di develop hanya boleh mengesan web yang kita telah setkan sebagai "lucah". Oleh kerana setiap hari ada saja yang baru, maka ia menyukarkan lagi usaha2 untuk membanterasnya.
Ingat, ISP tak boleh nak kesan web tu ada unsur lucah atau tidak.
boleh ke nak apply programming language
if web = lucah then
you cant enter this web. adults content.
else
Better you read Al-quran plus solat sunat.
end if
macam kita, mana boleh tau isi buku Al-kitab, walhal itu INJIL new testament versi bahasa melayu. isinya pula lebih kurang tentang ilmu. Cuma kita kena berhati-hati bila baca. moga tak terpesong akidah.
kan sukar juga nak bendung...

Sedangkan enjin pencarian seperti yahoo, google dan altavista pun tak terlepas dari melampirakan web lucah walaupun disediakan fungsi filter children protection.

yang benar,
network engineer, server farm, UPM



hahaha menarik, menarik...
boleh saja saudara fauzy_fx86... tapi network engineer hari2 kena cari laman web lucah yang baru untuk difilter... tahan ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 23:06


Bagi saya, saya memilih untuk diam dan bertanya jika tidak tahu, bukan memandai dan berbelit-belit membodohkan diri sendiri.

Ingat, pengunjung Ukhwah.com ramai yang bijak belaka.

Internet di Malaysia sudah lebih 17 tahun (bermula tahun 1990). Kalau benar ISP (tahu apa dia ISP? Jangan hanya pandai sebut) boleh dan hendak menyekat laman web lucah dari luar dan dalam, sudah lama mereka menyekat.

Server farm? Apa benda tu? Mulai tahun 1999 orang sudah berhenti menyebut 'server farm' dan menggantikan dengan DATACENTER.

Pandai dengan memandai dua perkara berbeza.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

wakmat
Warga Rasmi
Menyertai: 06.06.2006
Ahli No: 24720
Posting: 1
Dari: Lembah Kelang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 23:11


assalamualaikum,
perkara ni kenalah diperangi secara radikal dan habis habisan kerana ia adalah salah satu punca atau penyebab berlakunya masaalah sosial yang serius dinegara kita ini. kerajaan perlu ambil tindakan terhadap laman web lucah ini seperti mana tindakan kerajaan meyekat laman web pelaburan di internet.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wakmatProfil   Hantar PM kepada wakmat   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 01-07-07 23:48


owh itu lah dia contah anda mengatakan ia ..
adik saya pun tahoo internet service provider(ISP) tu apa.. jaring apa, timenet apa, tmnet apa, time apa dll yang sewaktu dengannya..
Apa tak boleh jika saya katakan sebagai server farm? sedangkan encik sendiri sudah menunjukkan kebijaksanaan dengan menyatakan sebagai DATACENTER?
orang mana yang dah berhenti sebut tu? sedangkan dekan UPM masih lagi menggunakan perkataan tersebut bagi merujuk ladang tempat saya kerja ni(aku ni jadi kuli saja kat sini) hoho, encik kang masih terburu-buru menuding jari..
bertenang, makan pisang dulu. kasihan kat "orang" tu.


ok,
Perkara ni bukan setakat diperangi sahaja, malahan perlu digerakkan bersama-sama. Kepada ibubapa, haruslah lebih peka dalam memantau penggunaan internet anak2..

Ikhtiarnya bermula daripada Ibu Bapa

Hadith Rasulullah saw “Setiap anak dilahirkan atas fitrah, terpulanglah kepada ibubapa untuk mencorakkannya sama ada meyahudikannya, memajusikannya atau menasranikannya”.

kalau kompeni sesiapa ada tu boleh lah buat restriction pada router anda.
isikan perkataan gabungan seperti :
sex, porn, dan apa sahaja perkataan lucah lain.
ini adalah tindakan untuk mengurangkan. bukan untuk hapuskan terus. Tapi kalau boleh hapus terus itulah yang terbaik.
ini kerana orang kafir ni suka buat pelik-pelik, lagi2 dalam menghancurkan umat Islam...
Internet merupakan satu nikmat yang dikurniakan kepada kita untuk mencari pengetahuan. Jadi janganlah menyalahgunakan nikmat yang diberikan.

Firman Allah swt yang bermaksud :
"Bertanyalah kepada Bani Israil, berapa banyak keterangan-keterangan Yang telah Kami berikan kepada mereka (sedang mereka masih ingkar)? dan sesiapa menukar nikmat keterangan Allah (dengan mengambil kekufuran sebagai gantinya) sesudah nikmat itu sampai kepadaNya, maka (hendaklah ia mengetahui) Sesungguhnya Allah amat berat azab seksaNya."
(al baqarah :211)

Saya begitu responsif tentang masalah laman2 begini. Seperti akhi firdaus katakan, saya ni tidak lah kena cari web macamtu. Sebab sini cuma server, bukan ISP. Setakat ni tak ada lagi kompeni yang host laman2 begini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 07:29


Saya setuju dengan fauzy_fx86...Kalau ISP tak nak/tak boleh nak filter laman web lucah, Ibubapa lah yang kena mainkan peranan...Ibubapa boleh kawal penggunaan Internet dekat rumah...


-->Filter laman web yang mengandungi sex, porn dan sebagainya...

-->Letakan komputer di ruang tamu, bukanya di bilik supaya Ibubapa boleh pantau...

-->Hadkan penggunaan Internet pada masa tertentu...Contohnya Internet hanya boleh di gunakan hanya bila Ibubapa ada di rumah....


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 10:06


hmm,dulu dengar ada sftware yang boleh skat benda-benda begitu kalau xslap saya tmnet xblocker.apa fungsinya

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-07-07 11:16


Kalau kerajaan boleh sekat/block laman web pelaburan internet, Kenapa tak boleh sekat laman web lucah pulak? Kenapa ye?


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

2manis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1909
Posting: 139
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-07-07 11:19


Pada 01-07-07 12:17 , fauzy_fx86 posting:

!!! QUOTE !!!

owh en kang.
usah lah menuding jari. sudah-sudah lah tu.
MEREKA seperti manusia biasa juga. Termasuk lah saya.

untuk pengetahuan, bukan mudah nak sediakan filter laman web lucah yang semakin "ramai" di internet ni. Ini kerana, filter yang telah di develop hanya boleh mengesan web yang kita telah setkan sebagai "lucah". Oleh kerana setiap hari ada saja yang baru, maka ia menyukarkan lagi usaha2 untuk membanterasnya.
Ingat, ISP tak boleh nak kesan web tu ada unsur lucah atau tidak.
boleh ke nak apply programming language
if web = lucah then
you cant enter this web. adults content.
else
Better you read Al-quran plus solat sunat.
end if
macam kita, mana boleh tau isi buku Al-kitab, walhal itu INJIL new testament versi bahasa melayu. isinya pula lebih kurang tentang ilmu. Cuma kita kena berhati-hati bila baca. moga tak terpesong akidah.
kan sukar juga nak bendung...

Sedangkan enjin pencarian seperti yahoo, google dan altavista pun tak terlepas dari melampirakan web lucah walaupun disediakan fungsi filter children protection.

yang benar,
network engineer, server farm, UPM



pendapat paling bodoh! faham ke tak apa isunya? isunya bukan filter kat komputer atau server tapi kerajaan nak sekat laman web lucah.takyahlah nak tunjuk pandai dengan skrip begitu.
nak sekat laman web lucah bukan kerja network engineer (tukang jaga wayar server).

aku ingat tak ada orang bodoh kat ukhwah ni.
[ Telah diedit oleh: 2manis pada 03-07-07 10:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For 2manisProfil   Hantar PM kepada 2manis   Quote dan BalasQuote

2manis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1909
Posting: 139
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-07-07 11:35


Pada 02-07-07 11:16 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau kerajaan boleh sekat/block laman web pelaburan internet, Kenapa tak boleh sekat laman web lucah pulak? Kenapa ye?



laman web hosting kat luar negara masih ada lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For 2manisProfil   Hantar PM kepada 2manis   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 13:37


laman lucah ni guna hosting kat luar ngara jadi tak dapat nak tetapi

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-07-07 14:41


bolehlah.. takkan tak boleh.. mustahil.. even guna host luar negara.. kerajaan boleh tubuhkan satu gerak khas untuk monitor laman2 web lucah ni.. apa salahnya menggaji pekerja.. untuk menyelamatkan berpuluh juta rakyat yang menggunakan internet.. makna kata.. taklah semudah a b c nak cari web2 lucah.. TMnet streamyx dan lain-lain syarikat patut ambik inisiatif untuk buat alternatif atas perkara ni.. tengok sekarang ni.. apa yang berlaku.. keai2 cybercafe.. bersepah budak-budak melayari laman web lucah.. kat universiti dan kolej2 lagilah.. sebabtula.. lelaki2 sekarang ni kepala blue yang ramai... iman pun kian luntur ... last2 berzina.. bayangkan 10 ke 20 tahun akan datang.. teknolofi wifi yang kini makin berkembang.. abisla anak2 muda.. wahai ahli2 teknologi islam.. berusahalah untuk membendung perkara ini.. bayangkan anda akan boleh menyelamatkan berjuta2 pengguna internet dari terikut hawa nafsu seorang lelaki untuk mengunjungi laman2 seperti itu.. berapa banyak saham akhirat yang akan anda kumpulkan... amal kebajikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-07-07 14:42


walaupun tidak boleh filter 100% ... 70-80% itupun dah kira berjaya... insy.. kalau kawan-kawan ada sebarang software yang dicadangkan buat masa ini.. boleh post kat sini...wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-07-07 14:55


Mendidik Pengguna Internet Lebih Beretika

Internet adalah alat komunikasi terkini yang sangat berkuasa. Negara yang mempunyai jaringan teknologi maklumat ini dianggap maju dan meninggalkan negara-negara lain dalam jangka masa yang singkat sahaja. Maklumat yang terdapat di dalam dunia siber ini sangat banyak dan bercampur-baur di antara yang memberi manfaat sejagat dan perosak minda masyarakat.

Kegunaan Internet seharusnya memberi manfaat yang besar kepada masyarakat. Hubungan antara negara, jabatan ke jabatan dan individu ke individu umpamanya, lebih pantas pada zaman Internet berbanding era mesin faks dan telefon.

Maklumat yang lebih pantas dan reaksi yang segera adalah di antara ciri-ciri Internet. Ketika jutawan Google berterusan membuat kekayaan demi kekayaan, ada segelintir pelayar Internet yang kurang beretika dan mempunyai tahap kesedaran yang rendah, mengeksploitasi bahan lucah dan tidak bermoral.

Berleluasanya sebaran gambar-gambar lucah sama ada dari dalam negara atau luar negara melalui e-mail sangat membimbangkan. Kemudahcapaian terhadap akses Internet di merata tempat melalui sambungan tanpa wayar (wireless connection) menjadikan akses semakin mudah kepada sesiapa sahaja yang tahu menggunakan Internet. Cukup dengan satu komputer riba, alamat e-mail dan bahan yang hendak disebarkan, kesannya sangat menggemparkan. Gambar-gambar yang tidak senonoh dan tidak secocok dengan budaya masyarakat menjadi kiriman e-mail yang tidak putus-putus dari satu e-mail ke satu e-mail.

Satu kajian yang disiarkan oleh majalah Time menunjukkan bahawa bilangan laman seks mencecah angka 650 juta laman pada tahun 1998 dan dianggarkan akan sampai 8 bilion pada tahun 2002. Salah satu laman ini memiliki 300,000 gambar lucah dan telah dihantar sebanyak lebih satu bilion kali.

Manakala dari sudut perniagaan, satu kajian menunjukan bahawa sejumlah pembelian bahan lucah melalui internet mencecah 18 bilion dolar. Ini mendorong pengkaji Steve Waters berkata dalam komentarnya terhadap betapa besarnya bencana ini: "biasanya pelayaran internet bermula dengan cuba-cuba, kemudian ia berlarutan menjadi penagihan dan disertai dengan kesudahan yang sangat merbahaya".

Keadaan ini akan terus berleluasa jika tidak ada tindakan yang tegas dan berterusan melalui penguatkuasaan dan pendidikan. Agensi yang dipertanggungjawabkan seharusnya melihat perkara ini dengan serius kerana keadaan di dalam rangkaian Internet yang berkaitan bahan lucah terlalu banyak. Cukup dengan melayari perkataan "health," "adult" atau "teen," menerpa keluar domain yang berkaitan perkataan tersebut, bercampur di antara memberi faedah dan tidak bermoral. Rantaian itu berterusan tanpa ada batasan.

Apakah sebenarnya yang diingini oleh pengguna dan pembaca e-mail sebegini?

Agak sukar untuk meramal dengan tepat apakah sebenarnya yang dikehendaki oleh mereka. Jika pelayar Internet ini orang muda, jiwa yang rentan terhadap berlainan seks akan merangsang minda dan tingkah laku menjurus ke arah tindakan yang tidak bermoral, berasa bangga dengan perbuatan tersebut dan tidak rasa bersalah. Pengalaman yang diulang-ulang akan menjadikan fantasi kepada realiti. Bermula dengan melihat gambar lucah, berakhir dengan rogol dan zina.

Wanita adalah mangsa kepada keganasan Internet yang senyap. Penyebaran gambar wanita yang berkeadaan mengaibkan hanya merendahkan martabat wanita bagi jangka masa panjang jika tidak dibendung.

Beberapa langkah boleh dilakukan oleh semua pihak bagi membanteras penyebaran gambar lucah melalui e-mail ini.

Pertama, pihak kerajaan melalui agenda penguatkuasaan harus bertindak dengan lebih aktif, proaktif dan tegas bagi membendung gejala ini daripada menjadi tidak terkawal. Rata-rata anak muda yang bersekolah pada hari ini sudah tahu apa itu Internet dan bagaimana hendak menggunakan Internet.

Kedua, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) harus bertindak mengawal lesen kafe siber dalam kawasan masing-masing. Tindakan intipan terhadap pengusaha ini yang melanggar peraturan yang ditetapkan hendaklah dilipatgandakan jika perlu.

Ketiga, institusi keluarga sangat besar pengaruhnya bagi mendidik ahli keluarga tentang penggunaan Internet yang beretika dan memberi faedah. Kawalan mikro di peringkat keluarga dapat memberi kekuatan dalaman khususnya kepada anak-anak remaja supaya bijak menggunakan Internet, e-mail dan blog sebagai saluran pembinaan minda yang berkesan.

Keempat, adalah amat mendukacitakan khususnya kepada mereka yang beragama Islam terjebak dalam kegiatan tidak bermoral ini. Justeru, nilai kerohanian dan penekanan kepada pendidikan agama amat penting dalam melahirkan individu yang amanah, ikhlas dan bertanggungjawab.. Kita meyakini bahawa keimanan yang mendalam dan kepatuhan yang tidak berbelah bagi terhadap penghayatan Islam menjadi faktor utama mendidik insan dari menjauhi perkara yang merosakkan.

Ustaz Dr. Fathi Yakan telah menggariskan panduan umum kepada kita bagaimana seharusnya melayari internet, antaranya:

1. Seseorang yang ingin melayari internet wajar membersihkan niat dengan betul dengan menetapkan terlebih dahulu tujuan sebelum memasukinya.

2. Mereka yang melayari internet sebagai alat untuk berhibur akan lupa diri dan tanpa disedari terheret kepada kamatianya dalam keadaan ia tidak menyedarinya.

3. Kemudian duduk dihadapan internet dalam tempoh yang lama akan mensia-siakan pusingan hidup seluruhnya. Mereka akan mengabaikan tugas dan tuntutan untuk mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat. Inilah kerugian yang nyata.

Ustaz Dr. Fathi Yakan juga mengsyorkan agar di saat kita melayari gelombang internet perlu merasai dirinya berada dalam keadaan ditemani Allah swt. Ini bererti kita hidup dengan kebersamaan Allah swt dalam setiap suasana, urusan, keadaan dan setiap masa. Untuk merealisasikan kebersamaan ini seseorang perlu mengekang nafsunya daripada hawa dan penyesatannya. Hawa harus ditolak dan nafsu sepatutnya dibimbing untuk menaiki tangga kesempurnaan, meninggalkan kealpaan, mengalahkan waswas dan mengatasi ajakan-ajakan syahwat. Kemudian dengan memelihara keberterusan "muraqabah" dan "muhasabah" serta mengekang nafsu dengan keazaman dan dipaksa dengan pekerti dan akhlak yang mulia, apa lagi dizaman yang penuh dengan fitnah dan keajaiban ini.

Institusi Islam seperti Jabatan Agama Islam, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM), Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) perlu memperbanyakkan usaha dakwah menyedarkan masyarakat dengan menyebarkan risalah, poster, peringatan dalam khutbah jumaat, perbincangan khusus dalam radio IKIM dan pelbagai saranan lagi dilaksanakan dari masa ke semasa.

Keempat, pendidikan formal memasukkan tatacara penggunaan Internet dalam kurikulum. Pemikiran pelajar yang sedang pesat membangun harus ditanam dengan kesedaran untuk mengutamakan faedah menggunakan Internet. Kurikulum ini harus bermula dari peringkat asas sekolah lagi.

Terakhir, kempen pengunaan Internet yang beretika kepada masyarakat awam. Dalam hal ini, usaha TM memasang kain rentang di sesetengah tiang tol dapat mengingatkan pelayar Internet untuk menghindari bahan atau halaman lucah. Ingatan seperti ini seharusnya dibuat berterusan sebagai usaha mendidik masyarakat menjauhi amalan yang tidak berfaedah di Internet.

Dr. Hj. Azizan Ahmad
SUA HALUAN Malaysia

sumber: www.haluan.org.my


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-07-07 09:31


tapi yang drsaukn adalah orang-orang yang dtgaskn untuk mgwal web2 begitu nanti mereka pula yang trikt2

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

2manis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1909
Posting: 139
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-07-07 10:25


Pada 02-07-07 14:41 , Ibnu_muaz posting:

!!! QUOTE !!!

bolehlah.. takkan tak boleh.. mustahil.. even guna host luar negara.. kerajaan boleh tubuhkan satu gerak khas untuk monitor laman2 web lucah ni.. apa salahnya menggaji pekerja.. untuk menyelamatkan berpuluh juta rakyat yang menggunakan internet.. makna kata.. taklah semudah a b c nak cari web2 lucah.. TMnet streamyx dan lain-lain syarikat patut ambik inisiatif untuk buat alternatif atas perkara ni.. tengok sekarang ni.. apa yang berlaku.. keai2 cybercafe.. bersepah budak-budak melayari laman web lucah.. kat universiti dan kolej2 lagilah.. sebabtula.. lelaki2 sekarang ni kepala blue yang ramai... iman pun kian luntur ... last2 berzina.. bayangkan 10 ke 20 tahun akan datang.. teknolofi wifi yang kini makin berkembang.. abisla anak2 muda.. wahai ahli2 teknologi islam.. berusahalah untuk membendung perkara ini.. bayangkan anda akan boleh menyelamatkan berjuta2 pengguna internet dari terikut hawa nafsu seorang lelaki untuk mengunjungi laman2 seperti itu.. berapa banyak saham akhirat yang akan anda kumpulkan... amal kebajikan...


betul boleh? bagaimana? kalau boleh Kenapa tak dibuat?Kenapa laman web pelaburan internet yang katanya nak disekat masih berlambak???

Bookmark and Share

    


  Member Information For 2manisProfil   Hantar PM kepada 2manis   Quote dan BalasQuote

Nurana12
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.08.2007
Ahli No: 30817
Posting: 77
Dari: malaysia

Perak  


posticon Posting pada: 28-08-07 16:47


rana sokong!!..sekat terus..semakin hari,semakin menjadi-jadi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurana12Profil   Hantar PM kepada Nurana12   Pergi ke Nurana12's Website   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-08-07 18:16


ana sokong 100%!!! sebab ramai remaja yang rosak kerana web-web lucah itu


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-08-07 19:05


Pada 28-08-07 18:16 , skater posting:

!!! QUOTE !!!

ana sokong 100%!!! sebab ramai remaja yang rosak kerana web-web lucah itu



yes setuju juga 100%, sekat web2 lucah, cd2 lucah...
hapuskan pornografi terapkan syariah, tegakkan daulah


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

silmi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.12.2006
Ahli No: 27946
Posting: 43
Dari: PERAK

Perak  


posticon Posting pada: 28-08-07 19:44


emm betul tu...kalau kita lihat sekarang web2 lucah ni sedang saja nak dapat..tak payah susah2...yang menakutkan sekarang ni ialah pengaruh web lucah sekarang ni dah meluas...sampai adik2 yang baru 10 tahun pun dah ketagih...duduk dalam bilik inhgat kan buat apa??? rupa-rupanya melayari laman web yang tak senonoh tu...kalau nak di fikir2 kan lah,,,ini adalah salah satu taktik orang kafir nak rosakkan orang islam ni...ye lah,dengan care ni lah lebih menarik minat...jadi kita ni,sebagai seorang abang,kakak..kalau mak ayah kita tak tegur,kita yang mude dan sering berkongsi maklumat dalam ukhwah ni tegur lah adik2 kita tu...jangan nak salahkan mak bapak...tapi salahkan diri kita ni jugak...biar lah kita yang jadi pendaie dalam sebuah keluarga tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For silmiProfil   Hantar PM kepada silmi   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-08-07 20:59


ada tak software anti pornography?.saya nak download lah software 2.boleh bagi tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

neoryzer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36407
Posting: 74
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 09:29


anda boleh mencuba dengan menggunakan perisian internet filter

ringkasan mengenai perisian internet filter:
Dengan menggunakan perisian ini anda dapat menyekat unsur negetif dalam internet. Kepada Ibubapa dan guru2 dapat menyekat dan memantau penggunaan internet yang di capai oleh anak-anak mereka. Ibubapa juga boleh melihat dan memantau penggunaan email, ym, blog dan lain-lain. Ibubapa juga boleh menyaring perkataan yang tidak sesuai dan penggunaan internet dapat di hadkan mengikut masa dan trafik. Dengan perisian ini juga ia dapat merekod segala penggunaan internet.

download di sini : http://www.parentaltools.net/

Kalau anda menggunakan firefox anda boleh guna extention procon latte.gunakan carian pada add-on untuk mencari extention ini.

ringkasan perisian ini : dia filter bdasarkan text, perkataan..

semoga memberi manfaat dan kebaikan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For neoryzerProfil   Hantar PM kepada neoryzer   Pergi ke neoryzer's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-12-08 14:33


apalah faedahnya web2 macam tu...merosakkan fikiran masyarakat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

panahpena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2008
Ahli No: 35854
Posting: 160
Dari: Johor Bharu

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 17:01


Kena cari hackers yang berwawasan. Terjah laman web yang ada unsur lucah. Ada hackers disini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For panahpenaProfil   Hantar PM kepada panahpena   Quote dan BalasQuote

khairulmukminah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2007
Ahli No: 28415
Posting: 180
Dari: Gombak, Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 18:55


Moga Allah memegang hati kita daripada segala kemaksiatan dunia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairulmukminahProfil   Hantar PM kepada khairulmukminah   Pergi ke khairulmukminah's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 19:52


Pada 01-07-07 09:05 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

Mereka -- menteri, pegawai kerajaan, pihak berkuasa, hanya tahu bercakap saja dengan harapan mendapat publisiti. Cuba tanya mereka balik -- bagaimana CARA nak menyekat laman web lucah atau laman web lain. Mana suis yang perlu ditekan untuk menyekatnya?

Mungkin dua ISP terbesar, TM dan JARING pun tidak ada CARA untuk menyekatnya.

Lebih baik mereka menyekat lucah di alam nyata sebagaimana yang dikatakan oleh swordofdeen. Kalau itu memang ada CARA. Pelik, yang ada CARA tidak dilaksanakan, yang tak ada CARA dihebohkan.



saya setuju selalunya memang macam ini ,harapkan publisiti lebih,tang perlaksanaan entah tak tau bagaimana.....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 21:37


tapi,Kenapa hanya sekadar cakap saja?sekarang ni terlalu banyak laman2 macam tu ada sekarang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

neoryzer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36407
Posting: 74
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 09:28


kalau nak tanya Kenapa? mengapa?? memang susah nak jawab... kita kena usaha untuk elakkan dan menjauhnya dengan menggunaka perisian yang saya nyatakan di atas...

Hal ini saya rasa sama dengan rokok.. kita dah tahu rokok tu merbahaya.. tetapi masih ada merokok.. arak haram tetapi mengapa masih dijual dan banyak lagi Kalau nak critakan kat sini...

semoga Kita diberi hidayat dan petunjuk untuk menjauhi perkara2 yang diharamkan oleh Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For neoryzerProfil   Hantar PM kepada neoryzer   Pergi ke neoryzer's Website   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 11:59


Assalamualaikum

Sebagai pengguna.. kita lah yang perlu menyekat diri kita daripada mengakses ke laman web tersebut... jaga jari kita, jangan terdetik pun difikiran kita nak tengok, nak buka, nak suka-suka buka laman web tersebut... :jangan: :jangan: :jangan:

Dan yang paling utama, pelihara mata kita, hati kita... istighfar banyak-banyak jika kita terdetik, terbuka, tersuka-suka nak buka laman web tersebut...

Jika hati kita rasa berdebar... dengupan jantung yang kuat, maka jangan diteruskan niat kita nak buka tu semua....

Sama-sama kita pelihara diri kita..... Amin...

-----------------------------------------------------------------

"Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selaman-Lamanya"

http://luqiem-muqaddimah.blogspot.com/
http://onlinejobhomebusines.blogspot.com/


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-01-09 11:17


Sekurang-kurangnya ayah mahir komputer di rumah...boleh filter PC di bahagian security acces for internet...boleh filter di internet option...sekurang-kurangnya anak-anak dirumah terhindar dari pencemaran minda...

saya buat ssumption yang anak-anak belum mahir untuk adjust filteration level....setelah ayahnya sudah sekat...

mungkin bila meningakat remaja ...dia mula mahir...masa tersebut hanya Iman di dada yang dapat lindungi diri dari lihat gambar seksi dalam internet

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 08-01-09 11:51


Pada 02-07-07 11:19 , 2manis posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-07-07 12:17 , fauzy_fx86 posting:

!!! QUOTE !!!

owh en kang.
usah lah menuding jari. sudah-sudah lah tu.
MEREKA seperti manusia biasa juga. Termasuk lah saya.

untuk pengetahuan, bukan mudah nak sediakan filter laman web lucah yang semakin "ramai" di internet ni. Ini kerana, filter yang telah di develop hanya boleh mengesan web yang kita telah setkan sebagai "lucah". Oleh kerana setiap hari ada saja yang baru, maka ia menyukarkan lagi usaha2 untuk membanterasnya.
Ingat, ISP tak boleh nak kesan web tu ada unsur lucah atau tidak.
boleh ke nak apply programming language
if web = lucah then
you cant enter this web. adults content.
else
Better you read Al-quran plus solat sunat.
end if
macam kita, mana boleh tau isi buku Al-kitab, walhal itu INJIL new testament versi bahasa melayu. isinya pula lebih kurang tentang ilmu. Cuma kita kena berhati-hati bila baca. moga tak terpesong akidah.
kan sukar juga nak bendung...

Sedangkan enjin pencarian seperti yahoo, google dan altavista pun tak terlepas dari melampirakan web lucah walaupun disediakan fungsi filter children protection.

yang benar,
network engineer, server farm, UPM



pendapat paling bodoh! faham ke tak apa isunya? isunya bukan filter kat komputer atau server tapi kerajaan nak sekat laman web lucah.takyahlah nak tunjuk pandai dengan skrip begitu.
nak sekat laman web lucah bukan kerja network engineer (tukang jaga wayar server).

aku ingat tak ada orang bodoh kat ukhwah ni.


2manis ni pandai sangat ke? :sopan: orang yang pandai,tak kata orang lain bodoh...


-----------------
Manchester United Truly Fans


Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-01-09 12:30


betullah...jangan berkata kesat...

kita jua belum alim...kalau Insan tersebut kurang mahir koputer...mungkian dia mahir berTANI, mahir kembara di hutan, di sungai, mahir tafsir al qur'an, , syarah hadis serta kelebihan lain...


tak baik berkata kesat...kalau kita bjak komputer...perlu ingat ada Insan yang lebih bijak dari kita...




pandangan ana yang dhaif...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 08-01-09 13:14


SAYA ingin merujuk pada kisah yang disiarkan di ruanga ini pada minggu lalu yang judulnya “Ayah Layari Laman Web Lucah.” Di sini, saya ingin berkongsi idea, mudah-mudahan ia dapat membantu Along untuk mengatasi masalahnya.

Pada hemat saya, Along boleh menggunakan perisian untuk menghalang seseorang pengguna Internet daripada mencapai laman web lucah. Antara perisian percuma yang Along boleh gunakan Internet filter dan ia boleh dimuat turun melalui alamat ini: http://www.parentaltools.net/


Saya juga ada membuat penerangan dalam Bahasa Melayu pada blog saya iaitu di http://neoryzer.blogspot.com/2008/06/internet-filter.html. Sebenarnya, banyak lagi perisian yang ada di Internet untuk menghalang capaian ke kaman web lucah.

Dengan menggunakan perisian yang disediakan itu, kita dapat menapis atau menghalang kata carian atau keyword yang kita setkan. Kita juga boleh menapis dan menghalang menggunakan ip dan lain-lain carian yang mengandungi unsur tidak bermoral.

Perisian yang disediakan juga membolehkan kita melihat rekod web yang dicapai oleh pengguna pada komputer yang digunakan. Dengan ini kita boleh mengetahui web yang di capai dan diakses.

Sumber Metro Ahad

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.169822 saat. Lajunya....