Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 39 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 49 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 50 hari yang lalu
eme86: 50 hari yang lalu
sunan-faqih: 55 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: muslimat memang tak guna!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» muslimat memang tak guna!!

Please Mendaftar To Post


Oleh muslimat memang tak guna!!

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 00:22


bukan semua begitu..tapi yang ana perhatikan sekarang ni banyak muslimah yang bertutup tapi tetap terbuka..hmm..perangai kadang-kadang mengalahkan perangai orang yang tak bertudung..nauzubillah..mudah-mudahan kita terselamat daripada ancmn sebegitu.. :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-06-07 00:48


Pada 27-06-07 00:15 , syahidah87 posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..muslimat memang tak guna..
1...wangi2an berlebihan dengan tujuan menggoda lelaki bukan mahram
2...baju2 or pakaian2 yang ketat,sendat, dan yang tak menepati perintahNya
3....senyuman yang menggoda untuk memujuk rayu lelaki bukan mahramnye..


hehe..mehla sambung lagi apa-apa yang anda rasa muslimat tak gunekannya



4....inginkan hantaran yang tinggi supaya boleh bermegah-megah dengan kawan-kawan satu kampung, bermegah dengan kawan-kawan satu sekolah.

5....membenarkan dan mengiyakan tindakan mak bapak letak hantaran tinggi-tinggi sehingga menyusah-nyusahkan urusan perkahwinan, menggalakan perlakuan sumbang dan zina sebelum kahwin.

ok tak kat atas ini?? :-P

muslimat yang baik hanya menerima mas kahwin....takkan terima hantaran yang ada unsur cekik darah & peras ugut ("tak bagi hantaran tak boleh kahwin dengan anak kami")....ada unsur menginaya suami dan family suami.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 27-06-07 00:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 00:51


apakah pembuka topik ini tidak mempelajari adab sopan?

mengapa kasar sangat tajuk tu, siap dengan tanda seruan

tolong edit tajuk thread ini (if possible)


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-06-07 00:52


baca elok-elok ayat itu fathurrahman....itu bukan seperti yang enta fikirkan ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 00:56


ana tak menegur kandungan, tetapi tajuk thread ini

"muslimat memang tak guna!!"

tanda seruan tu yang dipertikaikan, maksudnya pun memang jelas.... kalau ana jadi muslimah, tentu ana akan terasa ;)

sepatutnya tanda "!!" diganti dengan "...."

Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 01:03


topik ni dah pernah keluar di ukhwah.com pada 2 tahun yang lepas oleh seorang sahabat muslimin. berpage-page juga lah topik tu.. tah mana perginya... can't find the original article. but i am sure it was he who wrote it. and it is way a lot different than what syahidah87 has posted.


p/s: ahli2 baru ukhwah.com, please try to take note the previous topics before posting any new topics. (macam Admin pula.. sorry ek. saya sendiri tak suka topik berulang)


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 27-06-07 01:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 27-06-07 01:32


Pada 27-06-07 00:48 , naruto-san posting:

4....inginkan hantaran yang tinggi supaya boleh bermegah-megah dengan kawan-kawan satu kampung, bermegah dengan kawan-kawan satu sekolah.

5....membenarkan dan mengiyakan tindakan mak bapak letak hantaran tinggi-tinggi sehingga menyusah-nyusahkan urusan perkahwinan, menggalakan perlakuan sumbang dan zina sebelum kahwin.

ok tak kat atas ini?? :-P

muslimat yang baik hanya menerima mas kahwin....takkan terima hantaran yang ada unsur cekik darah & peras ugut ("tak bagi hantaran tak boleh kahwin dengan anak kami")....ada unsur menginaya suami dan family suami.


erm...boleh tak saya menyampok sikit...lelaki suka ye cakap hantaran perempuan tinggi....very demandinglah....dan lelaki kalau boleh hantaran nak murah saja....nak free tknk bayar apa-apa.....barang semua nak discount...nak ada potongan harga dan boleh dibargain...

TAK semua perempuan nak hantaran tinggi-tinggi...tapi hanya sebahagian....Kenapa kita mesti nak tengok negative side saja...memang setiap perkara ada baik dan buruk nya...cuba kita tengok dr segi baiknya....cuba lah lelaki2 ni rajin bekerja...rajin mengumpol duit...dan beri kan "hadiah" kepada bakal istrinye....kami tak kesah berapa...tapi seadanyalah...kalau bakal suami nak beri lebih pun apa salahnye kan...untuk bakal istri jugak...yang akan menjadi istri anda insyaAllah spanjang hayat....

bukan apa...saya tau komen saya ni akan dikondem habis2an...sebab saya peratikan...ada lelaki yang komplen hantaran mahal sangat macam mana nak kawinlah...bla bla...tapi end up dia malas nak kerja...bila dah kawin macam-macam terjadi....jadi...?apa kata rajin2 kerja,rajin2 belajar...dan kahwin lah bila da ada rezeki...rezeki kita kan Allah yang kasi...kita minta lah pada Allah supaya murah kan rezeki....Allah tu kan maha kaya....

k k sorie ye....no offence eh...sebab macam da jemu everytime org cakap pasal hantaran dan kawin....cos everytime komplen2...no solution....sorie sekali lagi.....



-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.
[ Telah diedit oleh: Farishah pada 27-06-07 01:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-06-07 01:39


solution nya ialah....say NO to hantaran....hantaran same saja macam smoking....membawa banyak masalah dan kemudaratan.....hantaran itu hanya adat, tak ada dalam Islam....dalam Islam hanya ada maskahwin (mahar)....sila pandai2 bezakan antara Islam dan adat...wonder why orang melayu rajin sangat ikut adat, malas ikut Islam??

kami lelaki pun dah jemu dengan pihak perempuan yang mata duiatan, yang tak bertanggungjawab, yang pemalas nak tunaikan tanggungjawab...asyik2 suruh pihak lelaki cover dan sponsor kenduri pihak perempuan....walhal tanggungjawab mengadakan kenduri, belanja kenduri pihak permepuan adalah tanggungjawab ayah/wali pihak perempuan....bukan tanggungjawab bakal suami & pihak bakal suami....kami lelaki tahu hantaran yang kami bagi itu nanti end up akan digunakan untuk cover belanja kahwin...ingat kami ini buta, tak tahu apa yang sedang berlaku dalam masyarakat melayu sekarang ini???

so muslimat2 sekelian....sila nasihatkan mak bapak masing-masing tentang tanggungjawab mereka mengadakan kenduri untuk anda...itu tangugnjawab mereka...bukan tanggungjawab bakal suami.....ada faham???
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 27-06-07 01:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 02:09


Kalau bayar hantaran dengan daun saya tak kisah kalau pihak perempuan nak letak tinggi-tinggi...Duit bukannya boleh di kutip tepi jalan ye...Kena cari...Tak semestinya lelaki yang tak setuju dengan hantaran yang tinggi malas bekerja...Banyak benda lain yang lebih penting daripada hantaran...Nak bagi keluarga dia duit, nak bagi tekak dia makan, nak isi minyak moto, nak bayar sewa rumah, nak bayar ansuran kenderaan, bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla....Nanti kalau lepas kahwin lelaki tu tak ada kenderaan sendiri siapa yang bising2???

Lelaki pun manusia juga macam perempuan jugak...Takkan lah dia nak kerja 24 jam tanpa henti baru di katakan rajin???...bertimbang rasa lah sikit...Kalau minta hantaran tinggi nanti yang susah suami sendiri juga...Hutang keliling pinggang sebab nak bayar hantaran...Orang perempuan seumur hidup di tanggung oleh orang lelaki...Sebelum kahwin ayah yang tanggung, lepas kahwin suami pulak yang tanggung...Apa lah salahnya meringankan sikit beban yang di tanggung oleh orang lelaki...

Jadi solution nya seperti yang naruto-san cakap...No hantaran...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 08:27


tak habis-habis dengan benda ni, busan betul.

asyik2 adat disalahkan...

erm...

Senario akad nikah:

"Apa pasal pengantin lelaki tu tak sopan langsung, pakei baju t-shirt dengan seluo jean saja masa akad nikah" - Mak cik Si Pengantin perempuan.

"Mak cik, akad nikah tu wajib. Pakai baju melayu tu adat saja. kita krojekan yang wajib, yang adat tak perlulah" - Pengantin lelaki

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

raihanninie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.06.2007
Ahli No: 30313
Posting: 49
Dari: Kota Bharu, KLate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 08:35


salam... memang lah pada dasarnya hantaran mahal2 menyusahkan pihak lelaki... so kesimpulannya pihak perempuan tak payah lah letak mahal2... just sekadar yang termampu.... 'wanita yang baik adalah rendah maharnya & .......' saya pun dah lupa yang seterusnya... tolong sambungkan.... tapi kalau mampu tak salah... sekali seumur hidup kan.... tapi biarla bersederhana.... wasatiah

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihanninieProfil   Hantar PM kepada raihanninie   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 08:35


Senario akad nikah:

"Alhamdulillah, dah sah dah jadi suami isteri kome ni" - Mak Cik si Pengantin perempuan.

"Tapi, sunyi saja majlis hari ini. Tak ada kenduri ke Milah?" - Mak Cik si Pengantin perempuan.

"Bedah, keluarga pihak laki tak nak kita buat kenduri. Simpan duit untuk masa depan depe nanti, lagipun hantaran depe tak nak. kita pun paham dia, dia bukan orang berade sangat" - Milah (Ibu pengantin perempuan)

"Erm...ye ke.." Mak Cik si pengantin perempuan

"Keme nak buat kenduri, mana larat Bedah..duit tak cukup." Milah (Ibu pengantin perempuan)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 08:48


"mana sanak saudara, kaum kerabat lain Milah?" - Bedah

"Ish, Bedah, tak kederat teman nak panggei deme nun, buat apa? cukup lah dah akad nikah, kan rukun nikah tu kena ada Sang Suami, Sang Isteri, Wali dan Akad dan saksi saja..buat apa reramei nak jemput orang." - Milah

"Milah, meke tak beritahu ke orang anak meke ni dah kawin?" - Bedah

"Dah beritahu orang terdekat saja, ajak reramei datang rumah segan, kena jamu depe, tak molek ajak depe bertandang ke rumah, tak jamu apa-apa, melayan tetamu tu tuntutan islam.." - Milah


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 27-06-07 08:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 08:54


"Milah, lepeih ni tak nganto ke?" - Bedah

"Tak nganto pun, keluarga pihak sana tak buat mejelis" - Milah

"Macam tu saja? Akad lepas tu lepas?, ....nampak sangat lah lelaki tu mengkedarah meletah cike saja, macam tak sopan, nak anak kita saja. tak ada apa-apa hadiah ke apa ke?" - Bedah

"Deme tak nak buat kenduri, tu adat saja..." - Milah

"Erm, kalau macam tu nikah kat pejabat ugame saja lagi bagus, jimat pun jimat" - Bedah

"

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-06-07 09:00


Pada 27-06-07 08:35 , raihanninie posting:

!!! QUOTE !!!

salam... memang lah pada dasarnya hantaran mahal2 menyusahkan pihak lelaki... so kesimpulannya pihak perempuan tak payah lah letak mahal2... just sekadar yang termampu.... 'wanita yang baik adalah rendah maharnya & .......' saya pun dah lupa yang seterusnya... tolong sambungkan.... tapi kalau mampu tak salah... sekali seumur hidup kan.... tapi biarla bersederhana.... wasatiah


Assalamualaikum..
Wanita yang berkah adalah yang rendah maharnya, cepat nikahnya dan melahirkan ramai anak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 09:01


betul tu saudara sayatetapsaya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-06-07 09:02


Pada 27-06-07 00:15 , syahidah87 posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..muslimat memang tak guna..
1...wangi2an berlebihan dengan tujuan menggoda lelaki bukan mahram
2...baju2 or pakaian2 yang ketat,sendat, dan yang tak menepati perintahNya
3....senyuman yang menggoda untuk memujuk rayu lelaki bukan mahramnye..


hehe..mehla sambung lagi apa-apa yang anda rasa muslimat tak gunekannya



Tak faham sikit lah ayatnya...tak guna? Or tak gunakannya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-06-07 09:03


Pada 27-06-07 09:01 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu saudara sayatetapsaya....


Daeng ingat periwayatnya..? Jika tak silap...hadis Bukhari & Muslim...
[ Telah diedit oleh: sayatetapsaya pada 27-06-07 09:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-06-07 09:24


mmmm....boleh tak nak tegur sikit.....kasar sangatlah ayat forum ni...kalau kita nak refer kepada muslimat,ianya merujuk kepada wanita yang alim dan solehah....tukarla kepada wanita....sebab wanita merujuk kepada semua kaum hawa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 09:38


Pada 27-06-07 09:24 , Al-Qarni posting:

!!! QUOTE !!!

mmmm....boleh tak nak tegur sikit.....kasar sangatlah ayat forum ni...kalau kita nak refer kepada muslimat,ianya merujuk kepada wanita yang alim dan solehah....tukarla kepada wanita....sebab wanita merujuk kepada semua kaum hawa...



assalamualaikum...

erm ana pun setuju dengan saudara Al-Qarni..
ana tengok tajuk pun tadi dah rasa tak puas hati..
seeloknya biarlah manis sikit tajuk dia..
seolah-olah macam teruk sangat muslimat ni..
kecil hati ana..
apatah lagi muslimat yang lain..
tak semua muslimat macam tu..
kalau dengar ayat 'muslimat' ...
sedap didengar tapi bila tulis topik macam tu..
sedih sikit..
tukarlah eh..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 09:56


Pada 27-06-07 08:27 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tak habis-habis dengan benda ni, busan betul.

asyik2 adat disalahkan...

erm...

Senario akad nikah:

"Apa pasal pengantin lelaki tu tak sopan langsung, pakei baju t-shirt dengan seluo jean saja masa akad nikah" - Mak cik Si Pengantin perempuan.

"Mak cik, akad nikah tu wajib. Pakai baju melayu tu adat saja. kita krojekan yang wajib, yang adat tak perlulah" - Pengantin lelaki


Sokong dengan akhi daeng...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 10:35


kunci saja terus. saya pun terasa jugak dengan tajuknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

azharjaafar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.06.2007
Ahli No: 30230
Posting: 29
Dari: Kepong

Selangor  


posticon Posting pada: 27-06-07 11:05


tajuk tak sesuai...


-----------------
blog azharjaafar
[ Telah diedit oleh: azharjaafar pada 27-06-07 11:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For azharjaafarProfil   Hantar PM kepada azharjaafar   Pergi ke azharjaafar's Website   Quote dan BalasQuote

putri_syiffa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16476
Posting: 67
Dari: Malaysia

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 11:31


tak sesuai lah tajuk...
ini..teruk sangat......

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_syiffaProfil   Hantar PM kepada putri_syiffa   Quote dan BalasQuote

syahidah87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.08.2005
Ahli No: 17932
Posting: 40
Dari: tanah melayu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 12:39


Pada 27-06-07 00:48 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-06-07 00:15 , syahidah87 posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..muslimat memang tak guna..
1...wangi2an berlebihan dengan tujuan menggoda lelaki bukan mahram
2...baju2 or pakaian2 yang ketat,sendat, dan yang tak menepati perintahNya
3....senyuman yang menggoda untuk memujuk rayu lelaki bukan mahramnye..


hehe..mehla sambung lagi apa-apa yang anda rasa muslimat tak gunekannya



4....inginkan hantaran yang tinggi supaya boleh bermegah-megah dengan kawan-kawan satu kampung, bermegah dengan kawan-kawan satu sekolah.

5....membenarkan dan mengiyakan tindakan mak bapak letak hantaran tinggi-tinggi sehingga menyusah-nyusahkan urusan perkahwinan, menggalakan perlakuan sumbang dan zina sebelum kahwin.

ok tak kat atas ini?? :-P

muslimat yang baik hanya menerima mas kahwin....takkan terima hantaran yang ada unsur cekik darah & peras ugut ("tak bagi hantaran tak boleh kahwin dengan anak kami")....ada unsur menginaya suami dan family suami.



saya rasa ramai tak faham apa yang dimaksudkan dengan tajuk ni.ia bermaksud apa sahaja perkara yang seseorang muslimat tak menggunakannya sesuai dengan identiti seorang wanita islam.bukan cakap yang bukan2 @ tak elok pada muslimat.namun,untuk kemaslahatan bersama,elok kunci sahaja..


-----------------
TaNGkiSLaH CaCiAn DeNgAn sEnYumaN,PeNgHiNaaN DeNgAn LEmah-LeMBut,KEmaRaHaN DeNgAn DiAm,keJaHaTAn dENGaN KeBaIkAn.nESCaYa,teRgOlOnGlAh AnDa dalam gOloNgaN orang-orang YaNg BERILMU..
[ Telah diedit oleh: syahidah87 pada 27-06-07 12:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidah87Profil   Hantar PM kepada syahidah87   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 12:57


memang no problem kalau nak bincang. tapi, methodnya tak sensitif pada perasaan orang lain dan kurang sesuai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 27-06-07 13:10


Pada 27-06-07 01:03 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

topik ni dah pernah keluar di ukhwah.com pada 2 tahun yang lepas oleh seorang sahabat muslimin. berpage-page juga lah topik tu.. tah mana perginya... can't find the original article. but i am sure it was he who wrote it. and it is way a lot different than what syahidah87 has posted.


p/s: ahli2 baru ukhwah.com, please try to take note the previous topics before posting any new topics. (macam Admin pula.. sorry ek. saya sendiri tak suka topik berulang)


hampehssss......


-----------------
"Terimalah tanpa membuta-tuli; tolaklah tanpa kesombongan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 27-06-07 13:11


Pada 27-06-07 12:57 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

memang no problem kalau nak bincang. tapi, methodnya tak sensitif pada perasaan orang lain dan kurang sesuai.


Kalau hang tak makan cili..hang takkan rasa pedasnye......


-----------------
"Terimalah tanpa membuta-tuli; tolaklah tanpa kesombongan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 13:29


Pada 27-06-07 13:11 , Vitamin_Hati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-06-07 12:57 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

memang no problem kalau nak bincang. tapi, methodnya tak sensitif pada perasaan orang lain dan kurang sesuai.


Kalau hang tak makan cili..hang takkan rasa pedasnye......



tak baikla kata begitu saudara vitamin hati......she just give her opinion..dalam surah anNahl ayat 125 Allah berfirman...

"ud'u ila sabilirabbika bilhikmati wa mahu'idhotilhasanah wajaadilhum billati hiya ahsan..."

ada lagi sambungannya...maksudnya...

"serulah mereka kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan dengan contoh teladan yang baik dan berdebatlah dengan mereka dengan cara yang baik..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

minah84
Warga Rasmi
Menyertai: 19.06.2007
Ahli No: 30320
Posting: 4

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 13:31


4....inginkan hantaran yang tinggi supaya boleh bermegah-megah dengan kawan-kawan satu kampung, bermegah dengan kawan-kawan satu sekolah.

5....membenarkan dan mengiyakan tindakan mak bapak letak hantaran tinggi-tinggi sehingga menyusah-nyusahkan urusan perkahwinan, menggalakan perlakuan sumbang dan zina sebelum kahwin.

untuk yang ini...ana rasa....yang tulis ni muslimin yang belum kawin lah kut...sebab tu dia berani tulis....rasanya tak sesuai salahkan mak atau ayah dalam menentukan duit hantaran mahupun belah perempuan yang letak harga tinggi....ana bukan nak sangat hantaran yang tinggi tapi memandangkan harga barang asas makin lama makin tinggi...nak buat macam mana.....cuba lah buat kira-kira sendiri...sekarang semua benda nak duit....khemah tu pun nak bersewa/......2.3 ribu sekarang ni pun belum cukup untuk cost makanan....tu belum yang lain......tak payah ambil kira perbelanjaan kawin lah.....tapi cuba ambil kira perbelanjaan harian j lah.....cuba pergi beli barang asas dapur tu ....rasa2 berapa ye???????????cukup ke 2 or 3 ratus sebulan kalau termasuk lauk..........ikan bilis tu pun dah naik harga.......



pa kata hal ni bincang elok-elok.....rasanya tak payah lah nak pertikaikan kat sini...sensitif......

Bookmark and Share

    


  Member Information For minah84Profil   Hantar PM kepada minah84   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-06-07 14:19


Pada 27-06-07 08:27 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!


Senario akad nikah:

"Apa pasal pengantin lelaki tu tak sopan langsung, pakei baju t-shirt dengan seluo jean saja masa akad nikah" - Mak cik Si Pengantin perempuan.

"Mak cik, akad nikah tu wajib. Pakai baju melayu tu adat saja. kita krojekan yang wajib, yang adat tak perlulah" - Pengantin lelaki


memanglah wajib akad nikah...tapi bagi muslimin...berpakaian segak dan kemas itu SUNAT = dapat pahala ...bahkan ada disebut dalam hadis nabi bahawa baginda Rasulullah SAW menggalakkan muslimin pakai segak2 dan berbau wangi....nak pakai baju melayu boleh...nak pakai khomis pun boleh, bahkan dapat pahala ikut sunnah Rasulullah pakai khomis....nabi tak suruh umatnya berpenampilan selekeh....sila bezakan adat dengan ajaran Islam (sila selalu pergi majlis2 ilmu di surau atau masjid, tambahkan ilmu agama)

!!! QUOTE !!!

"Alhamdulillah, dah sah dah jadi suami isteri kome ni" - Mak Cik si Pengantin perempuan.

"Tapi, sunyi saja majlis hari ini. Tak ada kenduri ke Milah?" - Mak Cik si Pengantin perempuan.

"Bedah, keluarga pihak laki tak nak kita buat kenduri. Simpan duit untuk masa depan depe nanti, lagipun hantaran depe tak nak. kita pun paham dia, dia bukan orang berade sangat" - Milah (Ibu pengantin perempuan)

"Erm...ye ke.." Mak Cik si pengantin perempuan

"Keme nak buat kenduri, mana larat Bedah..duit tak cukup." Milah (Ibu pengantin perempuan)


sekali lagi naruto-san nak ulang....TANGGUNGJAWAB membuat kenduri DI PIHAK PEREMPUAN.....adalah tanggungjawab wali/mak bapak pihak perempuan.....itu bukan tanggungjawab bakal suami atau family bakal suami....sila bukak kitab bahrul mazi dalam bab kenduri kahwin atau kitab2 hadis lain atau rujuk benda ini kat ustaz kalau tak percaya...sila bezakan adat dengan ajaran Islam...selalu2lah ke majlis2 ilmu untuk tambah pengetahuan agama.

!!! QUOTE !!!

"mana sanak saudara, kaum kerabat lain Milah?" - Bedah

"Ish, Bedah, tak kederat teman nak panggei deme nun, buat apa? cukup lah dah akad nikah, kan rukun nikah tu kena ada Sang Suami, Sang Isteri, Wali dan Akad dan saksi saja..buat apa reramei nak jemput orang." - Milah

"Milah, meke tak beritahu ke orang anak meke ni dah kawin?" - Bedah

"Dah beritahu orang terdekat saja, ajak reramei datang rumah segan, kena jamu depe, tak molek ajak depe bertandang ke rumah, tak jamu apa-apa, melayan tetamu tu tuntutan islam.." - Milah


mengadakan majlis kenduri kahwin itu adalah SUNAT...apa objektif mengadakan kenduri kahwin, jemput org datang makan???....tujuannya untuk menghebahkan bahawa pasangan lelaki permepuan itu adalah pasangan suami isteri....ajak org ramai datang kenduri kahwin, meraikan tetamu yang datang itu SUNAT.

memang lah kena buat benda wajib....tapi benda sunat pun Islam galakkan supaya buat jugak....solat 5 waktu wajib, semua org Islam kena laksanakan....solat2 sunat digalakkan buat supaya bertambah pahala.

p/s: mengapalah orang melayu ini rajin sesangat ikut adat....tapi nak belajar ilmu agama, nak ikut Islam malas gila.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 27-06-07 14:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 14:23


ala saudara Naruto, teman memang gila pun, disamping kolot dengan adat melayu.
kalau tak nak adat melayu terus berkembang, hapuskan orang macam teman...
sebab orang macam teman akan mendukung adat.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-06-07 14:35


Pada 27-06-07 13:31 , minah84 posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya tak sesuai salahkan mak atau ayah dalam menentukan duit hantaran mahupun belah perempuan yang letak harga tinggi....ana bukan nak sangat hantaran yang tinggi tapi memandangkan harga barang asas makin lama makin tinggi...nak buat macam mana.....cuba lah buat kira-kira sendiri...sekarang semua benda nak duit....khemah tu pun nak bersewa/......2.3 ribu sekarang ni pun belum cukup untuk cost makanan....tu belum yang lain......tak payah ambil kira perbelanjaan kawin lah.....tapi cuba ambil kira perbelanjaan harian j lah.....cuba pergi beli barang asas dapur tu ....rasa2 berapa ye???????????cukup ke 2 or 3 ratus sebulan kalau termasuk lauk..........ikan bilis tu pun dah naik harga.......


wahwahwah....

berapa kali daa naruto-san perlu ulang.....TANGGUNGJAWAB mengadakan kenduri kahwin, buat kenduri kahwin sebelah PIHAK PEREMPUAN....adalah tanggungjawab WALI/MAK BAPAK SI PEREMPUAN...bukan tanggungjawab bakal suami or family bakal suami.....diulang itu tanggungjawab bapak si perempuan tersebut, bukan tangggunjawab bakal suami!!!....tak percaya???....sila rujuk kitab bahrul mazi dalam bab kenduri kahwin (dah lupa jilid ke berapa).

buat kenduri itu biarlah ikut kemampuan badan....bukannya buat kenduri besar2 untuk menunjuk-nunjuk dengan orang kampung, bukan untuk menunjuk2 dengan rakan-rakan sekolah, bukan untuk bermegah2 dengan adik beradik yang lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 14:52


Pada 27-06-07 13:29 , bintubahariyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-06-07 13:11 , Vitamin_Hati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-06-07 12:57 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

memang no problem kalau nak bincang. tapi, methodnya tak sensitif pada perasaan orang lain dan kurang sesuai.


Kalau hang tak makan cili..hang takkan rasa pedasnye......



tak baikla kata begitu saudara vitamin hati......she just give her opinion..dalam surah anNahl ayat 125 Allah berfirman...

"ud'u ila sabilirabbika bilhikmati wa mahu'idhotilhasanah wajaadilhum billati hiya ahsan..."

ada lagi sambungannya...maksudnya...

"serulah mereka kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan dengan contoh teladan yang baik dan berdebatlah dengan mereka dengan cara yang baik..."


biarlah dia..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-06-07 14:55


semua kat sini faham ke tidak....TANGGUNGJAWAB mengadakan kenduri kahwin, buat kenduri kahwin sebelah PIHAK PEREMPUAN....adalah tanggungjawab WALI/MAK BAPAK SI PEREMPUAN...bukan tanggungjawab bakal suami or family bakal suami.

atau ada yang still tak faham....buat-buat tak faham...sengaja menutup mata, menutup telinga tak mahu tahu perkara sebenar, tak mahu tahu hakikat sebenar hukum mengadakan kenduri sebelah perempuan???

kalau dah tahu hakikat sebenar, tugas siapa sebenarnya mengadakan kenduri kahwin sebelah pihak peremouan....so, apa perlunya lagi hantaran???....

oppss, lupa pulak...kalau minta maskahwin (mahar) tinggi-tinggi...takut terkene batang hidung sendiri dengan hadis Rasulullah SAW...dalam hadis mahar yang rendah itu adalah paling afdhal, paling berkat.

hehehe....hantaran ini hanya politik mainan pihak perempuan yang hanya fikir untuk menunjuk2 dan bermegah2 dengan majlis kenduri yang besar2.

janganlah cuba nak tipu, main-main dengan agama...mahkahwin rendah RM 20, tapi hantaran tinggi RM 10000....maksudnya same sahaja...pemberian (selepas diperas ugut bakal suami supaya bagi) dari pihak lelaki yang tinggi....still agama consider benda itu mahal dan tinggi (sudah pasti bukan yang paling afdhal ikut Islam)....

tak elok tau nak tipu2 agama ini...tipu agama means tipu Allah SWT, tipu Rasulullah SAW.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 27-06-07 15:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 15:00


ok naruto-kun... saya faham....

can calm down now?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 15:08


teman rasa, kita jangan salahkan adat, yang harus dipersalahkan adalah orang yang menggunakan adat.

Adat bersendikan syarak
Syarak bersendikan Kitabullah
Syarak mengata, adat memakai
Cermin yang tidak kabur
Pelita yang tidak padam

Islam sebnonye tak melarang adat. Uruf adalah titik tolak Islam supaya dapat merangkumi dalam kehidupan melayu. Sebab islam tu teori berorientasikan praktikal dan mudah. Tidak menyusahkan.

Walaupun begitu, Islam datang dengan membawa ‘sesuatu’ untuk mengisi kerangka ‘adat’ dan uruf yang sedia ada walaupun menasakhkan juga beberapa adat yang bercanggah dengan fitrah menusie. Membunuh anak perempuan adalah adat tetapi adat yang tidak insaniah. Jadi Islam menghapuskan.

Aduan adab, adat dan istiadat melayu terdiri dari keadaan setempat, ugame hindu dan buddha sebelum kedatangan islam.
Setelah kedatangan islam adab, adat dan istiadat melayu banyak dipandu oleh ulama' dan islam.

Sebno pemikioan minde kita masih lagi dibawah skop jajahan asing lagi. Pare orientalis barat sedaye upaye cuba mengasingkan melayu dari adab, adat dan istiadat serta ugame islam dari kehidupan bangse melayu, kerana mereka tau bangse melayu maju kerene Adab, Adat dan Istiadat serte bertunjangkan Islam.
Sebab itu penjajah mengamalkan daso pecah dan perintah terhadap bangse melayu.
Melayu hilang tujuan bila kesemue aspek berkenaan dijauhkan dari depe.

Adab, adat dan istiadat melayu telah berakar umbi sejak pra-Islam telah menjadi sebahagian daripada kelakuan harian bangsa melayu. Segelintir beso orientalis telah menuduh adat melayu sebagai punca kemunduran kerana majoritinya daripada adat Hindu dan Buddha.

Benarkah tuduhan sebegini?

Melayu hari ini tidak kenal beza adab, adat dan istiadat melayu dengan sikap melayu yang sebenarnya. Mereka keliru antara adat dan sikap.
Mereka hanya tahu cerita tentang melayu (bangsa mereka sendiri) melalui pembacaan buku orientalisme, buku sejarah mengikut kerangka British serta tidak melalui pengalaman bergaul dengan oang-orang tua.

Akan tetapi kita wajar mengakui masih banyak adat Hindhu yang masih diamalkan kita serta wajar dibenteras secara hikmah.

Empayar Melayu agung dahulu amat terkenai seantero dunia hingge menggamit empayar salib untuk menghancurkan pengaruh Islam di Timur Jauh (Far East) iaitu gugusan kepulauan Melayu.

Bangse melayu kuat kerene beberape faktor:

Raje dan Sultan
Ulama' dan ilmuan islam
Adab, adat dan istiadat
Hubungan baik dengan tanah haram. (percaya ato tidak bangse melayu paling ramei di Makkah. Orang arab pun tau cakap bahasa melayu)

oleh itu selagi kita bute dengan caregaye pemikioan penjajah, selagi itu bangse melayu takkan berjaya...

Melayu yang hebat, melayu yang mendukung adat dan bertunjang ugame.

Melayu tolak adat tak guna.
Melayu tolak ugame merane..


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 19:36


Pada 27-06-07 13:31 , minah84 posting:

!!! QUOTE !!!


untuk yang ini...ana rasa....yang tulis ni muslimin yang belum kawin lah kut...sebab tu dia berani tulis....


Lain macam saja bunyinya... 8-)



Pada 27-06-07 13:31 , minah84 posting:

!!! QUOTE !!!


rasanya tak sesuai salahkan mak atau ayah dalam menentukan duit hantaran mahupun belah perempuan yang letak harga tinggi....ana bukan nak sangat hantaran yang tinggi tapi memandangkan harga barang asas makin lama makin tinggi...nak buat macam mana.....cuba lah buat kira-kira sendiri...sekarang semua benda nak duit....khemah tu pun nak bersewa/......2.3 ribu sekarang ni pun belum cukup untuk cost makanan....tu belum yang lain......tak payah ambil kira perbelanjaan kawin lah.....tapi cuba ambil kira perbelanjaan harian j lah.....cuba pergi beli barang asas dapur tu ....rasa2 berapa ye???????????cukup ke 2 or 3 ratus sebulan kalau termasuk lauk..........ikan bilis tu pun dah naik harga.......


Sebab tu ukur baju di badan sendiri bukanya di badan orang lain...Kalau tak mampu nak buat secara besar-besaran buat setakat yang mampu sudah lah...Buat apa menyusahkan diri...

Apa kaitan harga barang naik dengan nilai hantaran...Hantaran tu kan hadiah saja...Bukanya duit untuk buat kenduri kahwin...Lain lah kalau pihak lelaki di wajibkan untuk support kenduri kahwin pihak perempuan...Baru lah ada kaitan harga barang dengan nilai hantaran...

Macam mana kalau harga uranuim dan plutonium naik???Hantaran nak naik juga ke???:-P


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 20:02


thread ni dah jadi tempat jejaka2 ukhwah melepaskan perasaan pulak ye :-D

setuju sangat dengan naruto-san & sailormoon.... walimah biar yang sederhana saja, ikut yang mampu... bukan untuk bermegah2 atau berlumba2 dengan jiran & sedara mara, majlis siapa yang lebih grand atau hantaran siapa yang lebih tinggi... & jangan lah semuanya bebankan pada pihak lelaki

siap sewa baju 4-5 persalinan lah, mak andam lah, undang artis buat persembahan lah... semua tu membazir saja

majlisnya berlangsung beberapa jam saja, tapi beban hutang tu 10 tahun pun belum tentu boleh habis bayar


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 27-06-07 20:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

naulofar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30116
Posting: 79
Dari: muar

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 20:45


Pada 27-06-07 00:48 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-06-07 00:15 , syahidah87 posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..muslimat memang tak guna..
1...wangi2an berlebihan dengan tujuan menggoda lelaki bukan mahram
2...baju2 or pakaian2 yang ketat,sendat, dan yang tak menepati perintahNya
3....senyuman yang menggoda untuk memujuk rayu lelaki bukan mahramnye..


hehe..mehla sambung lagi apa-apa yang anda rasa muslimat tak gunekannya



4....inginkan hantaran yang tinggi supaya boleh bermegah-megah dengan kawan-kawan satu kampung, bermegah dengan kawan-kawan satu sekolah.

5....membenarkan dan mengiyakan tindakan mak bapak letak hantaran tinggi-tinggi sehingga menyusah-nyusahkan urusan perkahwinan, menggalakan perlakuan sumbang dan zina sebelum kahwin.

ok tak kat atas ini?? :-P

muslimat yang baik hanya menerima mas kahwin....takkan terima hantaran yang ada unsur cekik darah & peras ugut ("tak bagi hantaran tak boleh kahwin dengan anak kami")....ada unsur menginaya suami dan family suami.

salam...
bagi saya hantaran adalah bentuk sumbangn bakal suami untuk meringankan beban keluarga isteri untuk majlis perkahwinan....
hantaran juga menunjukkan sama ada suami bertanggungjawab atas keperluan hidup isteri di masa depan tapi bukanlah bermakna hantaran yang tinggi suami seorang yang bertanggungjawab....
so kalau bakal suami rasa hantaran yang dikenakan terlalu tinggi ianya hanya mempunyai 2 kemungkinan saja.....
lelaki belum cukup bertanggungjawab......
atau perempuan 2 taknak kat lelaki2 ah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For naulofarProfil   Hantar PM kepada naulofar   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 21:03


teman setuju pendapat saudara Naruto berkenaan, bukan tanggungjawab lelaki buat kenduri belah wanite. cuma sebagai hantaran sebagei hadiah. Hadiah itulah yang digunekan untuk sebahagian mejelis hari langsung.


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 27-06-07 21:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 21:05


Pada 27-06-07 20:02 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!

thread ni dah jadi tempat jejaka2 ukhwah melepaskan perasaan pulak ye :-D

setuju sangat dengan naruto-san & sailormoon.... walimah biar yang sederhana saja, ikut yang mampu... bukan untuk bermegah2 atau berlumba2 dengan jiran & sedara mara, majlis siapa yang lebih grand atau hantaran siapa yang lebih tinggi... & jangan lah semuanya bebankan pada pihak lelaki

siap sewa baju 4-5 persalinan lah, mak andam lah, undang artis buat persembahan lah... semua tu membazir saja

majlisnya berlangsung beberapa jam saja, tapi beban hutang tu 10 tahun pun belum tentu boleh habis bayar



Lelaki pun ada perasaan juga... :-D

Betul kata fathurrahman...tak ada faedahnya hantaran tinggi-tinggi dan kenduri kahwin secara besar-besaran...Buang duit saja...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 21:10


macam teman cakap kat ateih tu;

Melayu hari ini tidak kenal beza adab, adat dan istiadat melayu dengan sikap melayu yang sebenarnya.
Mereka keliru antara adat dan sikap.

Adat:

Hantaran,
Seadenye secukupnye, tak lebih gule dan garam.
Resmi orang melayu:
Orang memberi kita merasa, orang berbudi kita berbahase

Sikap:

Hantaran
Hantaran bio hebat, kawin sekali seumo hidup. bila lagi nak buat.

Adat:

Mejelis kenduri,
Ala Kado saja.
Resmi melayu:
Yang ringan same dijinjing, yang berat sama-samalah kita pikui. Bulat ayo dek pembentung, bulat menusie dek muafakat. Bersatu teguh bercerei roboh.

Sikap:

Bio lah beso sikit, jemputan semua VVIP. lauk kena lazat. cari katering yang hebat.


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 27-06-07 21:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 21:13


Pada 27-06-07 20:45 , naulofar posting:

!!! QUOTE !!!


salam...
bagi saya hantaran adalah bentuk sumbangn bakal suami untuk meringankan beban keluarga isteri untuk majlis perkahwinan....


Seperti kata naruto-san, hantaran bukannya untuk support majlis perkahwinan...Ia adalah hadiah dari pihak suami...Macam mana pula dengan beban keluarga suami kalau hantaran tu tinggi???


Pada 27-06-07 20:45 , naulofar posting:

!!! QUOTE !!!


so kalau bakal suami rasa hantaran yang dikenakan terlalu tinggi ianya hanya mempunyai 2 kemungkinan saja.....
lelaki belum cukup bertanggungjawab......
atau perempuan 2 taknak kat lelaki2 ah....


Owh...Maksudnya hanya lelaki yang ada banyak duit sahaja yang bertanggungjawab ek...Memang betul lah sekarang ni zaman duit...Hanya yang berharta saja di pandang tinggi...Dunia-dunia...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 21:16


apa-apa yang saudara naruto cakapkan tu adalah sikap melayu, bukan adat melayu.

oleh itu marilah kita sesama membangunkan Melayu bersama Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 22:17


apa-apa saja lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 27-06-07 22:22


majlis cuma bagi pihak perempuan saja eh....tak silap saya bukan ke kedua2 pihak pun turut buat majlis...untuk mengheboh kan yang pasangan itu sudah berkahwin...tak macam tu ke?


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-06-07 22:35


kasarnya tajuk..huh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 22:36


Pada 27-06-07 22:35 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

kasarnya tajuk..huh..


memang pun... emmm kena lah tau adab posting... tajuk yang dipilih jangan menyinggung orang lain..



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 22:48


Pada 27-06-07 09:38 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-06-07 09:24 , Al-Qarni posting:

!!! QUOTE !!!

mmmm....boleh tak nak tegur sikit.....kasar sangatlah ayat forum ni...kalau kita nak refer kepada muslimat,ianya merujuk kepada wanita yang alim dan solehah....tukarla kepada wanita....sebab wanita merujuk kepada semua kaum hawa...



assalamualaikum...

erm ana pun setuju dengan saudara Al-Qarni..
ana tengok tajuk pun tadi dah rasa tak puas hati..
seeloknya biarlah manis sikit tajuk dia..
seolah-olah macam teruk sangat muslimat ni..
kecil hati ana..
apatah lagi muslimat yang lain..
tak semua muslimat macam tu..
kalau dengar ayat 'muslimat' ...
sedap didengar tapi bila tulis topik macam tu..
sedih sikit..
tukarlah eh..


salam...setuju sangat sebab tajuk itu macam kasar sangat saja...cuba sesuaikan dengan topik yang ingin diutarakan...bahasa menunjukkan bangsa....


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7131
Posting: 115
Dari: Jepun

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 23:10


Assalamualaikum,

1st Setuju tajuk terlalu kasar (kurang ajar)

2nd Setuju hantaran membebankan, boleh jadi hutang dan bukan wajib.

3rd Siapa kata minta mas kawin tinggi salah? Cuba check sejarah zaman khalifah ada kes begini tentang mas kawin ... mas kawin tetap hak wanita, kalau tak mahu kena mas kawin tinggi carilah yang sanggup meletakkan harga rendah, tapi jangan demand pula wanita merendahkan mas kawin walaupun sememangnya mas kawin rendah lagi bagus.

3rd Bukan semua lelaki benci hantaran. Ada sahabat (yang sudah kawin) bagitahu, itu dia ikhlas bagi hadiah kat family isteri dia sebab family isteri dia susah.

4th kadang-kadang tak rugi bagi hantaran sebab setengah perempuan (kali yang baik lah) tau beban lelaki untuk cari duit, so ada yang bagi balik duit tu kat suami dia lepas kawin. Last2 buat beli pekakas rumah, peti sejuk perabut etc (siapa sepatut bertanggungjwb sediakan kelengkapan rumah???).

5th kalau dah tak suka hantaran, jangan kawin dengan family yang minta hantaran. kalau dah tersuka kat muslima itu, tapi family dia demand hantaran, jangan nak komplen pula. kalau tak suka, batalkan saja niat kawin itu.

6th Pendek kata, carilah yang sekufu. Dah tau family tak mampu kawin org kaya, jangan kawin. Cari yang mampu. Majlis yang paling mudah pun pakai duit yang baik. kalau nak jimat juga, akad nikah antara family saja dalam 10~20 org, pakai baju tshirt biasa, muslimah pakai baju kurung yang seharian... tak payah sembelih kambing, haa tu pun, mesti beratus2... Adakah kalian sanggup?

7th Walaupun disini nampak macam sokong, tapi kalau saya kawin, insyaAllah tak mahu hantaran :) . Saya pun tak suka juga adat ini. jangan membenci org yang buat, tapi bencilah perbuatan tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 00:02


Pada 27-06-07 20:45 , naulofar posting:

!!! QUOTE !!!


so kalau bakal suami rasa hantaran yang dikenakan terlalu tinggi ianya hanya mempunyai 2 kemungkinan saja.....
lelaki belum cukup bertanggungjawab......
atau perempuan 2 taknak kat lelaki2 ah....

mudahnya tanggapan dia..........

kaum hawa perlu ingat:

1. sekarang ni bilangan wanita lebih ramai daripada lelaki.... kalau lelaki tak dapat wanita yang diidamkan @ wanita tu jual mahal, senang saja nak cari pengganti

2. lelaki ni sampai umur 40 tahun kalau masih bujang trang tang tang pun tak jatuh saham... tapi wanita sampai umur 30, dah kira melebihi limit dah tu... makin meningkat usia, bilangan calon suami pun makin terhad

so kalau memilih sangat & letak hantaran tinggi-tinggi, tinggi juga lah harapan nak jadi andartu :-D

p/s: tak semestinya tak mampu nak bayar hantaran sampai 6-7 ribu maksudnya tak bertanggungjawab... kadangkala sebab terlalu banyak tanggungjawab lah terpaksa ketepikan kepentingan peribadi... nak sara family & adik2, bayar hutang pinjaman etc.. tapi kaum hawa ni payah sangat nak faham


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 28-06-07 00:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-06-07 00:18


Pada 27-06-07 23:10 , fatinah_huda posting:

!!! QUOTE !!!

2nd Setuju hantaran membebankan, boleh jadi hutang dan bukan wajib.


cerita daripada sahabat naruto-san...kawan kepada kawan naruto-san ini...dia terpaksa berhutang dengan bank sebab buat personal loan untuk bayar hantaran...hantaran bernilai RM 10 ribu...itu belum masuk bunga bank....confirm semuanya lebih daripada RM 10 ribu....dia kena bayar kat bank dalam masa 3 tahun...kalau lagi lama tempoh pembayaran, lagi tinggilah bunga.

!!! QUOTE !!!

3rd Siapa kata minta mas kawin tinggi salah? Cuba check sejarah zaman khalifah ada kes begini tentang mas kawin ... mas kawin tetap hak wanita, kalau tak mahu kena mas kawin tinggi carilah yang sanggup meletakkan harga rendah, tapi jangan demand pula wanita merendahkan mas kawin walaupun sememangnya mas kawin rendah lagi bagus.


memang tak salah maskahwin (mahar) yang tinggi dan mahal...semuanya terpulang kepada wanita tersebut....tapi Islam menyarankan supaya umat Islam mengejar keredhaan Allah SWT, mengejar keberkatan Allah SWT....dan Islam menyebut bahawa adalah afdhal dan berkat maskahwin (mahar) yang rendah.....terpulang kat wanita berkenaan...nak kejar glamour, kemegahan dunia...atau nak kejar keberkatan Allah SWT...(di malaysia maskahwin + hantaran = pemberian suami....kalau tinggi means kurang berkatlah ye...pandai2 faham sendiri)

!!! QUOTE !!!

3rd Bukan semua lelaki benci hantaran. Ada sahabat (yang sudah kawin) bagitahu, itu dia ikhlas bagi hadiah kat family isteri dia sebab family isteri dia susah.


dan tak semua lelaki suka hantaran (bahkan hantaran mana ada dalam Islam)...tambah lagi keikhlasan untuk mengahwini seseorang wanita itu telah DIPERLEKEH oleh mak bapak perempuan tersebut dengan diugut supaya memberi hantaran yang telah ditetapkan mereka.

!!! QUOTE !!!

4th kadang-kadang tak rugi bagi hantaran sebab setengah perempuan (kali yang baik lah) tau beban lelaki untuk cari duit, so ada yang bagi balik duit tu kat suami dia lepas kawin. Last2 buat beli pekakas rumah, peti sejuk perabut etc (siapa sepatut bertanggungjwb sediakan kelengkapan rumah???).


teori teori.....beruntunglah kalau kahwin dengan wanita macam ini...tapi...nak jumpa wanita macam ini....satu dalam seribu...realitinya.....confirm duit hantaran itu dah lesap mak bapak perempuan itu guna bayar semua belanja kenduri belah mereka.....ini yang sedang berlaku dalam masyarakat melayu sekarang ini.

!!! QUOTE !!!

5th kalau dah tak suka hantaran, jangan kawin dengan family yang minta hantaran. kalau dah tersuka kat muslima itu, tapi family dia demand hantaran, jangan nak komplen pula. kalau tak suka, batalkan saja niat kawin itu.


langsung tak menyelesaikan masalah....menambahkan masalah lagi adalah....maybe berlaku nanti zina...ada nanti yang kahwin lari kat thailand...ada nanti yang menduakan suami (suami pilihan family yang kaya raya, "suami no. 2" adalah kekasih yang tak mampu bayar hantaran yang tinggi).

!!! QUOTE !!!

7th Walaupun disini nampak macam sokong, tapi kalau saya kawin, insyaAllah tak mahu hantaran :) . Saya pun tak suka juga adat ini. jangan membenci org yang buat, tapi bencilah perbuatan tu.


alhamdulillah...nielah muslimat yang faham akan Islam.....budaya mengutamakan Islam berbanding adat perlu diperkuat dan digerak gemburkan dalam masyarakat kita.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 28-06-07 00:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-06-07 00:32


Pada 27-06-07 20:45 , naulofar posting:

!!! QUOTE !!!


salam...
bagi saya hantaran adalah bentuk sumbangn bakal suami untuk meringankan beban keluarga isteri untuk majlis perkahwinan....


ya Allah....ada lagi yang tak faham benda ini....sekali lagi naruto-san nak tegaskan....tanggungjawab buat kenduri belah wanita adalah tanggungjawab wali/bapak si wanita berkenaan!!!!...bukan tanggungjawab bakal suami or family bakal suami.....sila clear betul-betul benda ini.

kalau tak mampu buat besar2...buat sajalah sekadar yang mampu, ikut kemampuan sendiri....jangan kerana nak bermegah-megah dengan jiran tetangga, bersombong dengan adik beradik, berlagak dengan kawan-kawan sekolah...diminta hantaran (rasanya lebih molek panggil maskahwin) yang tinggi....dengan erti kata lain....memaksa bakal suami or family bakal suami sponsor majlis kahwin belah perempuan....walhal bukan tanggungjawab si bakal suami itu untuk sponsor....sila keluarkan dalil al-Quran atau hadis yang mengatakan bakal suami kena sponsor kenduri belah wanita.

Pada 27-06-07 20:45 , naulofar posting:

!!! QUOTE !!!


so kalau bakal suami rasa hantaran yang dikenakan terlalu tinggi ianya hanya mempunyai 2 kemungkinan saja.....
lelaki belum cukup bertanggungjawab......
atau perempuan 2 taknak kat lelaki2 ah....


siannya lelaki2 yang berpendapatan rendah....senang-senang digelar sebagai lelaki yang belum bertanggungjawab....lelaki yang playboy, anak org kaya, yang tak ada masalah duit dan kewangan....dikatakan lelaki yang bertanggungjawab....ish ish ish...dunia ini memang betul dah dekat nak kiamat.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 28-06-07 00:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 00:48


dah lah jangan lah gaduh bab benda ni...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 00:55


teringat pula memalam bute ni kat datuk nenek moyang dulu bersabung nyawe melawan penjajah demi mempertahankan ugame, tanah ayo dan adat resam.

Hilang institusi Beraje, bermakne ilanglah Islam dan Adat resam.

memang orang kapio ni dah berjaya selama lebih 400 tahun lebih mengikis budaye hidup orang melayu. depe berjaya melebur identiti melayu.

susah juga orang sekarang nak dalami adat resam melayu yang sebeno. kena bepikio melangkau jauh 500 tahun kebelakang untuk memahami inti adat resam melayu.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 00:59


Aaaa, teman teringat satu perkara...

Adat VS Sikap

Adat bersendikan syarak
Syarak bersendikan Kitabullah
Syarak mengata, adat memakai
Cermin tidak kabur
Pelita tidak padam

Sikap:

Sikap bersendikan nafsu
Nafsu bersendikan syaitan
Nafsu mengata, sikap memakai
Kaca kabur
Pelite padam


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

arsyie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5226
Posting: 230
Dari: mauritus

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 15:31


ala..kenapa duduk kecoh2 bincang pasal ni..semua orang insyaALLAH akan alaminya...pandai-pandailah handle sendiri ..buat habis masa saja bincan pasal ni ..ok kawan-kawan ..pergi buat benda-benda yang lebih bermanfaat ..ok kawan-kawan ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arsyieProfil   Hantar PM kepada arsyie   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 18:33


Pada 28-06-07 00:32 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!


Pada 27-06-07 20:45 , naulofar posting:

!!! QUOTE !!!


so kalau bakal suami rasa hantaran yang dikenakan terlalu tinggi ianya hanya mempunyai 2 kemungkinan saja.....
lelaki belum cukup bertanggungjawab......
atau perempuan 2 taknak kat lelaki2 ah....


siannya lelaki2 yang berpendapatan rendah....senang-senang digelar sebagai lelaki yang belum bertanggungjawab....lelaki yang playboy, anak org kaya, yang tak ada masalah duit dan kewangan....dikatakan lelaki yang bertanggungjawab....ish ish ish...dunia ini memang betul dah dekat nak kiamat.


Betul lah...kasihan betul dekat lelaki yang berpendapatan rendah...Di pandang rendah oleh sesetengah perempuan...Sebab tu mungkin akan timbul masalah jika isteri mempunyai jawatan yang lebih tinggi dari suaminya...Isteri tersebut akan hilang rasa hormatnya kepada suami sebab mempunyai jawatan dan gaji yang lebih besar dari suami...Opss, ni dah masuk chapter lain ni... :-P


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 18:57


oleh itu kaum lelaki cari lah yang setaraf... dan yang sekufu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 28-06-07 21:52


Assalamualaikum....diharap terlindung daripada menjadi macam tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 22:44


wah, panas juga topik ni, tak sangka sebab dari luar nampak sejuk saja.

adat ni, kalau bertentangan dengan syarak kena tinggal terus, manusia boleh hidup kalau tak ikut adat tapi akan celaka kalau tak ikut syarak, dan syarak mengiktiraf adat yang selari dengan Islam, so nak nilai adat kena guna neraca syarak.

!!! QUOTE !!!


Adat VS Sikap

Adat bersendikan syarak
Syarak bersendikan Kitabullah
Syarak mengata, adat memakai
Cermin tidak kabur
Pelita tidak padam

Sikap:

Sikap bersendikan nafsu
Nafsu bersendikan syaitan
Nafsu mengata, sikap memakai
Kaca kabur
Pelite padam



ni diambil dari adat perpetih ke? saya perasan adat perpatih ni lebih memihak kepada si isteri dalam hal kekeluargaan seperti pemilikan harta dan sebagainya, ni antara contoh adat yang tak selari dengan syariat Islam (sebahagiannya).

nak dokong adat pun biar berpada, jangan sampai melebihi atau langgar batas syariat, tengok yang mana lebih utama.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 28-06-07 22:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 22:49


calon muslimat banyak yang dah tak ketentuan hala ek???
dah muslimin tak ada yang nak ajar muslimat jadi berguna agaknya????

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 29-06-07 01:36


Pada 28-06-07 15:31 , arsyie posting:

!!! QUOTE !!!

ala..Kenapa duduk kecoh2 bincang pasal ni..semua orang insyaALLAH akan alaminya...pandai-pandailah handle sendiri ..buat habis masa saja bincan pasal ni ..ok kawan-kawan ..pergi buat benda-benda yang lebih bermanfaat ..ok kawan-kawan ...


betul itu..tengok macam kami ini..ok saja.......


-----------------
"Terimalah tanpa membuta-tuli; tolaklah tanpa kesombongan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-06-07 09:32


Pada 29-06-07 01:36 , Vitamin_Hati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-06-07 15:31 , arsyie posting:

!!! QUOTE !!!

ala..Kenapa duduk kecoh2 bincang pasal ni..semua orang insyaALLAH akan alaminya...pandai-pandailah handle sendiri ..buat habis masa saja bincan pasal ni ..ok kawan-kawan ..pergi buat benda-benda yang lebih bermanfaat ..ok kawan-kawan ...


betul itu..tengok macam kami ini..ok saja.......



duduk dulu yang berhormat..sabar yang berhormat...yang berhormat arsyie duduk dulu...kita iukt undang2...hehe,macam dalam parlimen pula ye berdebat...


-----------------
Jihad Dijalan ALLAH SWT....cita-cita mati sebagai JUNDULLAH!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-06-07 10:02


salam YB2 yang ada kat sini...minta maaf ye mencelah...
ana kawin masa study....ada pun simpanan duit PTPTN...zaujah pun sama ada simpanan PTPTN.....so kalau ikutkan memang lah sampai 7-8ribu duit...
lepas itu kami apply zakat kat MAIWP.....zakat untuk walimah,alhamdulillah dapat dalam rm2ribu...

kenduri belah zaujah agak meriah...suasana kg...kenduri rumah ana lagi meriah....

ok apa yang ana nak terangkan kat sini ialah mengenai belanja berpuluh2 ribu itu...tak pun 7-8ribu tu sebenarnya tak perlu...kalau kita ramai sedara mara,semua akan menyumbang...beras,telur dan macam-macam kelengkapan lagi....
orang-orang kampung pun mesti ada yang bagi macam-macam...pendek kata perkara baik ni,kalau yang Allah suka..kan kita nak bina masjid...insyAllah murah rezeki..
doa lah banyak-banyak insyAllah Allah akan perkenankan doa kita,jangan takut tentang duit...duit tu pun ciptaan bangsa yahudi....xkemana dengan duit....yang penting keredhaan Allah....

so bagi lelaki yang berpendapatan rendah,kurang duit...tak payahlah nak bimbang...ana yang study lagi pun boleh meriah juga majlis sebab pertolongan dan kemurahan rezeki dariNya.....
kecuali kalau plan ada nak meriah majlis seperti ada kareoke ke,perkara2 yang mungkar memanglah Allah akan murka nanti...
so,its ok kalau berpatutan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 10:10


Aaaa.... ni baru betul saudara Al-Qarni..

Bulat ayo dek pembentung, bulat menusie dek muafakat. Yang ringan dijinjing, yang berat sesama kita pikui. Bersatu teguh, bercerei roboh lah kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 10:11


sebut pasai adat pepatih ni, teman teringat satu benda..

Keutamaan wanita di dalam adat pepatih sebenarnya lebih kepada mewarisi harta pusaka dan membawa darah keturunan. Berbeza dari kesultanan Melayu yang lain, harta dan darah keturunan di warisi oleh kaum lelaki. Menurut adat pepatih, wanita yang mengandungkan dan melahirkan anak maka wanitalah yang membawa darah keturunan kepada pewaris iaitu anaknya. Dari segi harta pula, hanya harta pusaka iaitu termasuk tanah dan rumah induk diwarisi oleh wanita bertujuan agar kaum wanita tidak terabai sekiranya dicerai suami. Namun demikian harta sepencarian adalah milik bersama lelaki dan wanita dan di bahagi mengikut hukum Islam. Hasil positif daripada pengamalan adat pepatih ini, harta pusaka tidak tergadai kerana tidak boleh dijual malah di dalam sesebuah kampung, biasanya terdiri daripada saudara mara kerana tanah pusaka telah dibahagi dari awal keturunan kepada generasi sekarang. Dalam erti kata lain, di dalam sebuah kawasan, biasanya terdiri dari keluarga dari satu keturunan. Bulat ayo dek pembentung, bulat menusie dek muafakat.

mungkin kita salah anggap beberape benda berkenaan adat pepatih ni...

Yang bajanjang naiak batanggo turun
Batatah babarih, jauah buliah ditunjuakkan
Dakek buliah dipacikkan, cancang mamampeh
Ndak lapuak dek hujan , ndak lakang dek paneh

teman sependapat dengan saudara Ibnu Musa, mana-mana adat yang bercanggah wajib ditinggeikan. Itu sebab ada Uruf dalam islam.

Tapi pada pendapat teman Bangse melayu hilang identiti tanpe adat. Macam teman cakap kat ateh tadi tu:

Melayu buang bangse tak guna
Melayu buang ugame merane

Melayu buang ugame ibarat badan tak berkepale
Melayu buang bangse ibarat badan tak berkaki.
kepala kemudi, kaki memandu...


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 29-06-07 10:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 11:08


muslimat...apa makna muslimat tu ya syaiekh...kalau letak tajuk dia perempuan kan elok sikit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 11:12


Kenapa topik ni tak di kunci saja...Kalau namanya muslimah,,elok lah dia punya akhlaq,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

azharjaafar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.06.2007
Ahli No: 30230
Posting: 29
Dari: Kepong

Selangor  


posticon Posting pada: 29-06-07 11:27


Dalam setiap golongan ada yang baik dan yang buruk.
Carilah kebaikan dan jangan lihat keburukan. 99 keburukan & 1 kebaikan, maka lihatlah kebaikan.
Setiasalah dalam mengajak kepada kebaikan & mencegah keburukan.

"agama Islam hanyalah semata-mata nasihat."


-----------------
blog azharjaafar
[ Telah diedit oleh: azharjaafar pada 29-06-07 11:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For azharjaafarProfil   Hantar PM kepada azharjaafar   Pergi ke azharjaafar's Website   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 11:35


Pada 29-06-07 10:02 , Al-Qarni posting:

!!! QUOTE !!!


lepas itu kami apply zakat kat MAIWP.....zakat untuk walimah,alhamdulillah dapat dalam rm2ribu...

mohon zakat untuk walimah?boleh ke?adakah dibenarkan syariat agama?sorila ye,tak berapa pandai dalam hal ni, sebab tu tanya..

p/s:senaraikan golongan yang layak menerima zakat..


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 10:01


Makluman Tindakan : Harap Maklum


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama
[ Telah diedit oleh: Prof_Muslim pada 01-07-07 10:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.209049 saat. Lajunya....