Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap tindakan menghasilkan tindakbalas
-- Hukum Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 17 jam, 35 minit yang lalu
muslimiman: 15 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 16 hari yang lalu
nur_tinta: 22 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Bagaimana nak tingkatkan 'kesolehan' kita dalam amalan seharian?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Bagaimana nak tingkatkan 'kesolehan' kita dalam amalan seharian?

Please Mendaftar To Post


Oleh Bagaimana nak tingkatkan 'kesolehan' kita dalam amalan seharian?

raihanninie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.06.2007
Ahli No: 30313
Posting: 49
Dari: Kota Bharu, KLate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 09:37


Assalamualaikum....
Sahabat2 sekalian.. boleh ana minta pendapat? selain amalan wjib seperti solat 5 waktu, puasa dan sebagai nya, apa lagi amalan2 lain yang boleh kita lakukan untuk dekatkan diri kita dengan ALLAH rabbul jalil. selain amalan sunat seperti zikir, baca quran, puasa sunat, baca mathurat.. apalagi ye.. boleh bagi contoh.. moga-moga perkongsian ilmu ini boleh membantu kita untuk sma2 tersenarai dalam antara orang2 yang bertakwa..insyaALLAH.


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket<



    


  Member Information For raihanninieProfil   Hantar PM kepada raihanninie   Quote dan BalasQuote

ikatan_ukhuwah
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2007
Ahli No: 28786
Posting: 2
Dari: kenitra,morocco

morocco  


posticon Posting pada: 20-06-07 10:59


Waalaikumsalam ..
ibadat terbahagi kps 4 bahagian;
1.ibadat QALBIAH yang berkaitan dengan hati(iklhas,cinta,takut,tawakkal)
2.ibadat QAULIAH yang berkaitan dengan lisan(doa,istighasah.istianah,halaf iaitu bersumpah dengan nama Allah)
3.ibadat AMALIAH yang berkaitan dengan pancaindera(solat.puasa,menunaikan haji,berjihad,dan menuntut ilmu)
4.ibadat MALIAH yang berkaitan dengan harta(zakat)

selain itu,kita juga dapat menambahkan ketakwaan dengan merenungi asal penciptaan manusia,bumi,tumbuhan ,pernafasan,pengaliran darah dalam badan manusia,degupan jantung dan sebagainya..dan setiap amalan yang ikhlas semata-mata Allah Taala berlandaskan Al-quran dan sunnah diberi ganjaran yang setmpal seterusnya secara langsung menambah ketakwaan dan keimanan kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikatan_ukhuwahProfil   Hantar PM kepada ikatan_ukhuwah   Quote dan BalasQuote

raihanninie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.06.2007
Ahli No: 30313
Posting: 49
Dari: Kota Bharu, KLate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 11:01


syukran ikatan_ukhuwah... semoga dengan perkongsian ilmu ini akan mendapat berkatNYA

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihanninieProfil   Hantar PM kepada raihanninie   Quote dan BalasQuote

ikatan_ukhuwah
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2007
Ahli No: 28786
Posting: 2
Dari: kenitra,morocco

morocco  


posticon Posting pada: 20-06-07 11:11


lah syukran ala wajib....insyaallah di bawah naunganNYA>>

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikatan_ukhuwahProfil   Hantar PM kepada ikatan_ukhuwah   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-06-07 11:45


Sabda rasullullah: “Aku tinggalkan kamu 2 perkara. Jk kamu beramal dengannya nescaya kamu tidak akan sesat buat selamanya iaitu al-quran & as-sunnah.” Selain itu, saya juga suka jadikan kisah rasul & sahabat sebagai tauladan. Kita buat apa Allah & rasul kita suruh & jangan buat apa yang Allah & rasul kita cakap jangan tu dah cukup. Kita buat semua itu kerana kita ingin mendapat kasih Allah. Contohnya kita bersedekah..sebab..Allah yang suruh. Kita jangan jadi penghalang pada hmb Allah untuk buat kebaikan. Kita bantu hmb Allah yang nak dekatkan diri pada Allah mudah-mudahan Allah akan kasih kita & kita jua dekat dengan Nya.

dalam amalan, bukan banyak mana ibadah kita buat dinilai, tapi keikhlasan hati kita pada Allah. Tiada guna jk kita buat ibadah banyak tapi dalam hati merungut @ hati kita tak hadir, tak hendak ibadah itu jatuh sekadar senaman & tiada catatan oleh makhluk di langit. tapi buatlah ibadah dengan hati yang lapang & gambira, ikhlas krnNya, kerana Allah menilai dalam hati kita walau sekecil biji sawi.

Buat raihan, kadang-kadang dalam perhubungan kita sehari juga kita lupa kadang-kadang kita terumpat org. Jk kisah sahabat rasul bila beliau tahu ada org umpatnya & siapa orgnya, dengan gembira beliau pergi berjumpa org yang mengumpat itu. bukan untuk marah tapi dihadiahkan 2 talam kurma yang paling elok…kerana dengan mengumpat kita tak sedar amalan yang kita kerjakan & kita kumpulkan selama ini telah diberi pada org yang kita umpat. Tolong ibubapa mengembirakan mereka kerana Allah suruh juga mampu meletakkan kita dalam redha Allah, sebab keredhaan Allah terletak pada redha ibu… juga ayah. tapi selagi mana mereka tak suruh kita buat pkara Allah larang sebab yang UTAMA adalah ALLAH.
mungkin raihan boleh mulakan dengan buat temujanji waktu dhuha ni dengan Allah. saya pernah terfikir waktu zaman ukm kl…Allah menjadikan saya kerana Dia..tapi berapa banyak masa saya habiskan untuk Allah. Malah untuk tunaikan solat wajib pun kadang-kadang saya berkira dengan Allah sebab nak cepat, nak study dll. Jk dimuhasah andai dihitung di dunia ini, berapa minit saja saya luangkan masa kepada Allah sedangkan Dia telah berfirman “Tidak aku jadikan jin & manusia kecuali untuk menyembahKU”. JK ada waktu terluang selain baca quran @ solat sunat, jadikan dalam jalankan kehidupan seharian kerana Dia. Contohnya: jk kita masih belajar, saya belajar ni kerana Allah, kerana nak bantu umat Islam… @ kawan kita minta tolong selagi tak bertentangan Allah marah, kita niat tolong hmb Allah mudah-mudahan Allah sayang kita & jika kita tolong hmb Allah, Allah akan tolong kita & pertolongan Allah sesungguhnya tak standing pertolongan manusia kerana Dia Mh Kuasa & Agung. mudah-mudahan dengan pekerjaan kita sehari keranaNya dalam keutamaan adalah suruhaNYa, bila dihitung di akhirat nanti bukan purata 2 -3 minit kita spend untuk Allah, tapi moga lebih krnNya walau saya akui saya sendiri lemah. Samala kita saling ingat, saya juga hamba lemah, terlalu banyak kekurangan, tapi harap agar akhir kalam saya tetap Islam & dalam Taqwa (Taat & Takut padaNya) walau cabaran dunia kini membuatkan kita kadang-kadang seolah buta dengan kebenaran. moga-moga di akhirat cita2nya dapatlah dilatak dalam golongan yang beriman walau terlalu banyak kekuragan. Hrpnya akhirat, bila amalan & perbuatan saya dipamerkan harap tak hendak menyesal…apa lagi malu pada Allah.    

mungkin raihan boleh baca tafsir al-Fatihah dengan huraiannya… sambil merenung langit & fikir kebesaran Allah, yang tak terhitung oleh manusia. Jk tak faham boleh tanya siapa yang arif,

Wallahua’lam. Jk ada yang salah harap dapat ditegur & diperbetulkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-06-07 14:01


_ucap perkataan yang baik2_

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-06-07 14:01


_amalkan zikir harian_

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-06-07 14:02


_mulakan sesuatu kerja dengan doa_

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-06-07 14:03


_hafal 1 ayat/ 1 hari_

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-06-07 14:04


_hadiri majlis ilmu & bersama dengan para ulama_

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-06-07 14:05


_istighfar banyak2_
insyaallah sama-sama kita upgrade amalan seharian kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 18:52


Pada 20-06-07 09:37 , raihanninie posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum....
Sahabat2 sekalian.. boleh ana minta pendapat? selain amalan wjib seperti solat 5 waktu, puasa dan sebagai nya, apa lagi amalan2 lain yang boleh kita lakukan untuk dekatkan diri kita dengan ALLAH rabbul jalil. selain amalan sunat seperti zikir, baca quran, puasa sunat, baca mathurat.. apalagi ye.. boleh bagi contoh.. moga-moga perkongsian ilmu ini boleh membantu kita untuk sma2 tersenarai dalam antara orang2 yang bertakwa..insyaALLAH.



assalamualaikum wbt

aik kenapa al mathurat disebut khusus, bkanke ia juga termasuk dalam dzikir. macam ada special pula kitab al mathurat ni banding zikir2 lain, or maybe silap taip.

back 2 the topic.

banyakkan zikir, amalkan zikir2 yang nabi saw amalkan yang wujud dalam hadith2 nabi. boleh rujuk dalam hisnul muslim, al ma'thurat, al adzkar.

banyakkan baca al-quran.


dan rajin2 tolong mak kita kat rumah, kemas rumah.

berbaik2 dengan jiran, nasihat menasihati, saling2 tkar2 makanan dengan jiran.

banyak amal salih yang boleh dibuat.

kalau laki pula,

jangan lupa solat 5 waktu jemaah di masjid.


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_tapah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2007
Ahli No: 29441
Posting: 145
Dari: Nilai_Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-07-07 11:16


sentiasa perbaharui niat.....dengan itu..kita akan rasa semua amalan yang kita buat adalah kerana Alllah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_tapahProfil   Hantar PM kepada ainul_tapah   Quote dan BalasQuote

ainul_tapah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2007
Ahli No: 29441
Posting: 145
Dari: Nilai_Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-07-07 11:18


wrong spelling...astaghfirullah.....ALLAH.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_tapahProfil   Hantar PM kepada ainul_tapah   Quote dan BalasQuote

me_muslimin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2007
Ahli No: 30425
Posting: 23
Dari: bumi kita...

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-07-07 12:27


emm...tambah sikit
apa-apa pun..
DOA jangan lupa
itulah cara senang(bagi ana) nak ingat Allah
kalau kamu ingat Allah,nescaya Allah akan ingat kamu

"ana ingat SEMUA" insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For me_musliminProfil   Hantar PM kepada me_muslimin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118982 saat. Lajunya....