Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa-apa yang terjadi pada kita hari ini adalah hasil tindakan kita pada masa lalu
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: rahsia tapak tangan basah @ tidak...


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» rahsia tapak tangan basah @ tidak...

Please Mendaftar To Post


Oleh rahsia tapak tangan basah @ tidak...

selendang_jihad
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1313
Posting: 51
Dari: Qla-te

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 17:18


Assalamualaikum wbt

Apabila bersalam dengan rakan atau sesiapa sahaja, akan kita temui pelbagai gaya bersalam dan apabila kita amati lebih lanjut, pelbagai keadaan tapak tangan, ada yang sejuk, ada yang hangat ada yang kering, ada yang lembab dan ada juga yang basah.

Apa hikmahnya Allah menjadikan tapak tangan manusia sebegitu rupa?. Berkenaan gaya bersalam, insya-Allah akan saya kupas pada satu masa lain. Kali ini saya ingin mengupas berkenaan tapak tangan yang kering dan basah atau lembab.

Pada kira-kira lebih sepuluh tahun lalu, arwah guru saya mengajarkan satu perkara iaitu berkenaan tapak tangan kering, basah atau lembab. Allah menjadikannya sedemikian sebagai satu simptom untuk mengenali sesuatu keadaan penyakit pada penghidapnya. Kalau tapak tangan kering dan hangat ia menggambarkan orang yang sihat dan sebaliknya orang yang tapak tangannya lembab atau basah adalah orang yang kurang sihat.

Begitulah cantiknya kejadian Allah. Melalui kaedah ini , seseorang rakan mudah mengetahui sahabat atau saudara mereka sama ada mereka ini benar-benar sihat atau kurang sihat. Seterusnya dapatlah dinasihatkan orang ini langkah seterusnya agar keadaan kesihatan mereka akan kembali pulih.

Kira-kira beberapa bulan lalu di TV3, saya menonton satu program kesihatan bersama seorang doktor pakar. Doktor pakar tersebut menyediakan satu rawatan mengatasi masalah tersebut dengan kos rawatan sebanyak RM9000 sahaja iaitu dengan membuang bahagian tertentu di tapak tangan mereka agar masalah ini dapat diatasi. Begitulah ilmu doktor. Banyak yang mereka tahu namun banyak lagi ilmu yang mereka tidak tahu. Sebenarnya rawatan doktor ini adalah satu rawatan untuk mencacatkan tapak tangan pesakit kerana sebenarnya tapak tangan orang ini tidak mengalami sebarang masalah.
Ia sekadar menggambarkan situasi kesihatan orang ini sahaja. Bila ia kembali pulih, tapak tangan ini akan insya-Allah kembali kering dan begitulah sebaliknya.

Pada 19 Jan 2007 yang lalu, saya mengambil kesempatan dalam pengajaran saya untuk menerangkan sedikit ilmu kesihatan melalui penjagaan pemakanan dan gaya hidup. Saya menceritakan mengenai keadaan tapak tangan seseorang yang mungkin kering, lembab atau basah dan dalam kes tertentu, air sentiasa menitis dari hujung jari. Dalam kes ini jari agak sedikit menggeletar. Allah menjadikan situasi ini sebagai simptom gambaran tahap kesihatan seseorang di mana tapak tangan yang kering adalah tahap terbaik. Basah adalah menggambarkan tidak sihat.

Selepas saya menjelaskan ilmu ini, dua orang pelajar perempuan saya menceritakan pengalaman mereka. Kedua-dua mereka menceritakan bahawa beberapa tahun lalu, tapak tangan mereka basah dan sentiasa nampak air pada tapak tangan mereka dan kini tapak tangan mereka sudah kering. Salah seorang menambah lagi bahawa dahulu beliau sangat gemuk dan kini sudah cantik slim. Kedua-dua mereka bercerita bahawa dahulu mereka sangat suka makan junk food dan kini sudah berhenti amalkan pemakanan yang tidak sihat ini.

Begitulah tapak tangan sememangnya boleh kering dan boleh basah. Mengapa bahagian tertentu tapak tangan perlu dibedah dan dibuang ??

Keadaan tapak tangan yang basah / lembab memberitahu pemiliknya bahawa jantung dan atau paru-paru mereka sedang mengalami masalah. Berusahalah untuk memulihkan situasi ini.

Memadailah sekadar saya ingin memberitahu di sini agar janganlah suka makan junk food, mandi malam , minum air batu , pengambilan fast food dan sebagainya.

Wallahualam
:setuju:


-----------------
Your own soul is nourished when you are kind; it is destroyed when you are cruel.


Bookmark and Share

    


  Member Information For selendang_jihadProfil   Hantar PM kepada selendang_jihad   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 19-06-07 18:11


Assalamualaikum...

Huh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 18:37


syukran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 20:52


subhanallah..setiap ciptaan Allah ada hikmahnya.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-06-07 21:08


Pada 19-06-07 18:37 , mahyuddin posting:

!!! QUOTE !!!

syukran...



-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 22:13


emm..get new info..syukran jazilan

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

icah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 215
Posting: 120
Dari: batu caves

Selangor  


posticon Posting pada: 19-06-07 22:27


assalamualaikikum...

hmm... terima kasih atas info....
ekceli, tangan saya pun selalu basah...
kiranya saya xsehat lah eh...
tapi... kaki pun selalu basah juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For icahProfil   Hantar PM kepada icah   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 19-06-07 23:40


salam...
saya pun dulu tapak tangan selalu basah..especially masa dok dalam tempat berair-cond....
tapi kini tidak lagi...means saya sihat lah ye sekarang ni?hehe..alhamdulillah...
neways,thanks 4 da info....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 23:45


salam..
ilmu yang baru..terima kasih bebyk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

Ad-deen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15199
Posting: 75
Dari: Wara' Syabrawi

egypt   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 00:58


Salam..
erm..nice info!

Tapak tangan saya pun selalu basah, Kalau panas lah..
Bila sejuk..kering..

hrmm...patutlah... :roll:

[ Telah diedit oleh: Ad-deen pada 20-06-07 01:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Ad-deenProfil   Hantar PM kepada Ad-deen   Pergi ke Ad-deen's Website   Quote dan BalasQuote

kirim
Warga Rasmi
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24507
Posting: 5
Dari: celah2 bukit bukau

malaysia  


posticon Posting pada: 20-06-07 07:48


salam...
bagus info ni...
saya ada seorang kawan...patut pun tapak tangan dia selalu berpeluh...dulu dia ada lelah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kirimProfil   Hantar PM kepada kirim   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-06-07 14:21


Pada 19-06-07 21:08 , redgirl posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-06-07 18:37 , mahyuddin posting:

!!! QUOTE !!!

syukran...





-----------------
_TerUsKan MenCaRi ReDha AllaH deNgAn MeneNtanG GoV yang ZaLiM_


Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

ummi_mmas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28146
Posting: 133

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 17:55


thanks....and syukran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_mmasProfil   Hantar PM kepada ummi_mmas   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 23:59


ye ke..tangan saya selalu basah juga...saya tak seht ke...tapi saya memang ada migrain dan sakit perut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 00:11


Pada 19-06-07 22:27 , icah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikikum...

hmm... terima kasih atas info....
ekceli, tangan saya pun selalu basah...
kiranya saya xsehat lah eh...
tapi... kaki pun selalu basah juga...



yup... sama lah... tapi saya memang penghidap hyperthyroid.. & doktor kata ni memang salah satu simptomnya...


-----------------
gunakan kesempatan untuk kebaikan


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 01:01


salam....

owh... ye ke.
baru ana tau.
ilmu baru ni.

syukran. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Al_Basayuv
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6563
Posting: 199
Dari: UkrainE

ukraine  


posticon Posting pada: 21-06-07 03:36


iyakah linn.. HyPerThyroiD?? mm.... :-) jaga KeSihaTAn Ye semua sahabat-sahabat.... Lagi2 yang SakiT yang pelik-pelik nii... :-) k... WassaLam... TanGAn saya KERinG.. AlHamDuLIllaH... thank you 4 Da InFo...

Nak TaU RahSia CaRA BeRsaLAm PuLaKK.... please..... hihi.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al_BasayuvProfil   Hantar PM kepada Al_Basayuv   Pergi ke Al_Basayuv's Website   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 21-06-07 08:35


tapk tangan ana kering...tapi susah betul nak bukak plastik bila nak bungkus barang.terkulat2 nak bukak sekeping plastik..mmm..ada hikmah lain gupernye..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 09:22


assalamualaikum..


erm syukran atas info...
alhamdulillah ana sihat..
semua makanan yang suruh dielakkan tu..
memang ana tak makan pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

nuhasolehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25365
Posting: 57
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 21-06-07 11:34


syukran...nuha dapat info baru..:)....sebelum ini ada jugak kawan nuha yang bermasalah begitu..insyaAllah mungkin info ini boleh membantu..:) syukran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhasolehahProfil   Hantar PM kepada nuhasolehah   Quote dan BalasQuote

ctMarz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.02.2006
Ahli No: 22837
Posting: 62
Dari: jb

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 13:32


salam...setiap yang berlaku ada hikmahnya...anyway thanks 4 your info

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctMarzProfil   Hantar PM kepada ctMarz   Pergi ke ctMarz's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 21-06-07 13:34


menarik..thanks

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 14:01


hypertyroid..or thytotoxicosis bukan penyakit yang pelik lah......tangan basah is one of the symptom? not sure bout that..selalu kalau org ada pykt thyroid ni dia kurus, jantungnye cepat berdegup...sebab my father pun ada juga pykit ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.136145 saat. Lajunya....