Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 31-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Help Ever, Hurt Never
-- Tulisan di belakang lori

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 4 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Aksi jijik budak sekolah


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Aksi jijik budak sekolah

Please Mendaftar To Post


Oleh Aksi jijik budak sekolah

MuzzamMiL1444
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26950
Posting: 90
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 16:03


AksiMelampau

KUANTAN: Perbuatan merakam aksi lucah melalui telefon bimbit bukan saja mudah dilakukan, malah kini makin menjadi-jadi.

Terbaru membabitkan klip video memaparkan sekumpulan pelajar lelaki sekolah menengah mencabul seorang pelajar perempuan di tepi parit.

Selepas klip video aksi kurang ajar kumpulan Mat Rempit merakam aksi melampau mereka mencabul seorang gadis bertudung disebar menggunakan telefon bimbit baru-baru ini, kini klip video terbaru bertajuk ‘budak sekolah berani’ itu hangat diperkatakan di kalangan pelajar.

Rakaman tiga minit sembilan saat itu menunjukkan tiga hingga empat pelajar lelaki berpakaian seragam sekolah menengah rakus meraba tubuh gadis itu yang juga memakai seragam sekolah iaitu baju kurung putih dan kain biru muda.

Seorang peniaga yang hanya mahu dikenali sebagai Arsyad Khan, 45, berkata dia menemui klip video perbuatan jijik pelajar sekolah terbabit dalam telefon bimbit anak lelakinya berusia 16 tahun.

Katanya, dia memeriksa telefon bimbit itu selepas terdengar perbualan anaknya dengan seorang rakan sebaya di luar rumah.

“Ketika itu, saya berehat sambil bersandar di tepi tingkap. Tak lama kemudian, seorang rakan anak saya datang dan mereka berbual di luar rumah berhampiran tempat saya bersandar.

“Awalnya, mereka berbual perkara biasa. Namun, lama-kelamaan perbualan mereka menjurus kepada perkara berbaur lucah membuatkan saya memasang telinga untuk mengetahui apa yang mereka bualkan,” katanya.

Arsyad turut mengintai kedua-dua remaja itu di sebalik cermin tingkap dan mendapati masing-masing memegang telefon bimbit.

Dia mengesyaki anak dan rakannya mungkin menonton sesuatu yang kurang elok dalam telefon bimbit mereka.

Atas rasa ingin tahu, dia memanggil anaknya dan meminta telefon bimbit itu untuk diperiksa.

“Anak saya mendakwa dia dan rakan hanya melihat klip video biasa dan enggan menyerahkan telefon bimbitnya. Namun, sebagai bapa saya berkeras meminta telefon bimbit itu,” katanya.

Katanya, dia terkejut apabila mendapati telefon bimbit itu mengandungi klip video aksi lucah yang dirakam sekumpulan pelajar sekolah menengah.

Rakaman itu menunjukkan seorang gadis tidak bertudung ditelentangkan di tepi parit sedang dicabul beberapa pelajar lelaki

Seorang lagi pelajar merakam perbuatan itu daripada pelbagai sudut.

Menurutnya, dia jijik melihat perbuatan pelajar sekolah terbabit yang diumpamakan sebagai binatang.

“Perbuatan mereka macam binatang kerana tak segan-silu mencabul gadis, apatah lagi di tempat terbuka pada waktu siang. Pelajar perempuan itu tidak diketahui keadaannya sama ada rela diperlakukan sedemikian atau dikhayalkan pelajar lelaki terbabit.

“Ada kemungkinan mereka terikut-ikut dengan aksi lucah yang melambak di pasaran gelap sekarang. Saya kesal kerana jika pada usia remaja sudah menunjukkan perbuatan yang melampau, apa akan jadi apabila mereka meningkat dewasa,” katanya.

Kata Arsyad, anaknya mendakwa klip video itu diperoleh daripada rakan yang dipindahkan melalui ‘bluetooth’.

Ini yang mendorong anaknya memiliki klip video itu kerana ia dimiliki ramai rakannya.

“Bagaimanapun, saya menasihatinya jangan lagi menyimpan klip video seperti itu kerana boleh merosakkan akhlak.

“Saya bimbang jika penyebaran klip video ini di kalangan pelajar tidak dikawal, ia boleh mempengaruhi pemikiran mereka kepada gejala seks bebas,” katanya.

Mengulas gejala semakin teruk dilakukan sesetengah remaja gila seks, penganalisis jenayah, Kamal Affendi Hashim, berkata golongan itu cuba meniru adegan lucah daripada klip video yang pernah ditonton dengan merakam sendiri aksi lucah mereka bersama rakan.

“Gejala ini bukan perkara baru, ia kerap dibangkitkan terutama dalam media. Namun, sikap ibu bapa yang mahu melindungi perbuatan anak mereka kerana bimbang dikenakan hukuman berat membuatkan masalah ini dianggap terpencil.

“Realitinya, perkara sebegini berlaku bukan saja di bandar, malah di mana-mana. Masalah bertambah besar jika ia berlaku di sekolah tetapi pihak sekolah tidak melaporkan kepada pihak berkuasa kerana bimbang mendapat prestasi buruk,” katanya.

Baginya, disebabkan pihak sekolah merahsiakan perbuatan itu, langkah pencegahan sukar diambil kerana pelajar menganggap ia bukan kesalahan besar.

Apabila tiada tindakan tegas diambil, kesannya pelajar terbabit akan menjadikan perbuatan mencabul itu sebagai tabiat hingga dewasa.

“Lebih buruk, keseronokan yang dilakukan tanpa memikirkan risikonya itu bakal mendorong pelakunya melakukan jenayah seksual,” katanya.

Sehubungan itu, Kamal Affendi meminta pengurusan sekolah dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) memandang serius isu seks bebas di kalangan pelajar supaya dapat menangani gejala negatif itu.

“Lazimnya, apabila jenayah dilakukan pelajar, ia cuba ditutup kerana menganggap si pelaku masih mentah lalu memberi kelonggaran kepada mereka.

“Sedangkan, kesalahan mereka boleh dihukum mengikut Kanun Keseksaan,” katanya.

Sumber


-----------------
"Kemenangan abadi adalah kemenangan yang bermaruah"


Bookmark and Share

    


  Member Information For MuzzamMiL1444Profil   Hantar PM kepada MuzzamMiL1444   Pergi ke MuzzamMiL1444's Website   Quote dan BalasQuote

linabahrin
Warga Rasmi
Menyertai: 18.06.2007
Ahli No: 30301
Posting: 1
Dari: um

malaysia  


posticon Posting pada: 18-06-07 16:15


'Ilmu tanpa amal ibarat sepohon pokok yang tidak berbuah'

Bookmark and Share

    


  Member Information For linabahrinProfil   Hantar PM kepada linabahrin   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 16:16


assalamualaikum....

ana rasa tak perlulah letakkan gambar tu..
memang menjijikkan..
begitulah iman jika nipis..
syaitan mudah menggoda..

remaja sekarang lebih advance..
macam-macam mereka nak buat..nauzubillah..
remaja Islam pulak tu...
ana rasa sedih sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 16:21


memang memalukan betul....di barat pun tak berkelakuan seperti macam ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-06-07 16:27


ana rasa pihak media tak perlu lah perbesarkan isu ini...tak payah lah cerita sedetailnya..tambahan pula, letak isu ni di frontpage dengan foto sekali...
tak elok buat macamtu, ini akan mendorong lebih ramai lagi orang buat benda tu...paper tu hanya nak kan keuntungan untuk melariskan jualannya, tanpa memikirkan kesan yang akan ditangung selepas ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 16:45


astaghfirullah...apa nak jadi budak-budak zaman sekarang ini...erm...Ya Allah ampunkanlah dosa2 kami...dan berikanlah kami semua hidayah....ameen!

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 17:02


budak-budak zaman sekarang dah ramai yang hawau..dah tak betul..ni semua sebab terdedah dengan media2 yang banyak unsur2 lucah. hp pun dah canggih sekarang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 17:04


astaghfirullah, anak-anak remaja semakin hilang arah pedoman..
setuju dengan pendapat aku_hambamu. gambar tersebut tak usahlah dipaparkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 17:27


assalamualaikum..

sebenarnya ana hairan Kenapa harian metro..
selalu memaparkan isu-isu yang boleh...
menjatuhkan umat Islam itu sendiri..
lihat sekarang..
cerita ni terpampang di muka depan..
apa pandangan org bukan Islam mengenai benda ni..
mesti mereka akan fikir yang buruk tentang Islam..

ana tak nafikan memang yang melakukannya remaja Islam..
tapi tak perlulah nak dipampang begitu sekali..
lagi satu masa kes imam haritu..
ana pun tak ingat bila..
tak perlulah sampai nak masuk paper..
just masuk court udahlah..
kan dah menjatuhkan maruah imam2 semua...

bila seorang dah buat busuk..
maka yang lain akan kena jugak..
effect paling hebat ialah ISLAM..
ana cerita ni pun adalah kesan daripada..
luahan seorang saudara baru...seorang ustaz
fikir-fikirkanlah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

edwina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9873
Posting: 72
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 18-06-07 17:28


astaqfirullah

Bookmark and Share

    


  Member Information For edwinaProfil   Hantar PM kepada edwina   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 17:35


Salam. ALLAHUAKBAR! Ana betul-betul terkedu dengan berita tersebut. Tapi apa yang perlu diperkatakan lagi dengan kebejatan akhlak remaja hari ini. Andai kepimpinan pincang, begitu jualah akhlak dan perilaku rakyat yang diperintah. Pun begitu, pihak media massa janganlah cuba menaguk di air yang keruh seperti kata sahabat kita chibi maruko dan aku hambamu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

cairel_harriz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.10.2005
Ahli No: 19970
Posting: 110
Dari: Bandar Perda

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 18:06


Salam. Isu ini makin hari makin menjadi-jadi. Dari mat rempit ke budak-budak sekolah. Umur baru setahun jagung..dah hilang teruna dan dara. Itulah akibat mengikut hawa nafsu. Tapi jangan salahkan pihak media saja. Cuma baca balik artikel tu baik2. Itu adalah tugas seorang bapa bagi memastikan anaknya menjadi manusia.

Walhal video tu dah lama ada dalam siber cuma baru saja dikeluarkan melalui paper. Apa-apa pun, kita sebagai masyarakat, jiran, ahli NGO dan apa saja kita sekarang ini..tugas yang perlu diselesaikan oleh kita sendiri. Jangan menunding jari mana-mana pihak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cairel_harrizProfil   Hantar PM kepada cairel_harriz   Pergi ke cairel_harriz's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 18:14


Pada 18-06-07 17:27 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

sebenarnya ana hairan Kenapa harian metro..
selalu memaparkan isu-isu yang boleh...
menjatuhkan umat Islam itu sendiri..
lihat sekarang..
cerita ni terpampang di muka depan..
apa pandangan org bukan Islam mengenai benda ni..
mesti mereka akan fikir yang buruk tentang Islam..

ana tak nafikan memang yang melakukannya remaja Islam..
tapi tak perlulah nak dipampang begitu sekali..
lagi satu masa kes imam haritu..
ana pun tak ingat bila..
tak perlulah sampai nak masuk paper..
just masuk court udahlah..
kan dah menjatuhkan maruah imam2 semua...

bila seorang dah buat busuk..
maka yang lain akan kena jugak..
effect paling hebat ialah ISLAM..
ana cerita ni pun adalah kesan daripada..
luahan seorang saudara baru...seorang ustaz
fikir-fikirkanlah..


saya rasa tak salah letak kat maka depan...
ini menunjukkan masalah tu semakin serius...
tapi di buat tak tau saja oleh org atas...
macam mastika dulu...
pernah keluarkan kisah ni...
bukan nak cari publisiti murah,tapi nak tunjukkan bangsa kita makin lemah dari hari ke hari......
tapi masalah ni di pandang sebab mata oleh pihak berwajib dan kerajaan...
yang dicari nama semata-mata....
buat sej,WPI lah,SMART lah....
masalah ni tak langsung d ambil perhatian....


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 18:22


ana masih ingat lagi time ana buat soal selidik di pantai teluk cempedak hari tu.... memang tak ada segan silu langsung bpeluk2 kan...
sampai waktu maghrib masih tak bganjak.... mereka semua anak bagsa kita, melayu...

Allahu robbi...selamatlah bangsa ku dari kemungkaran Mu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 18:27


rosak akhlak budak-budak zaman sekarang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-06-07 20:06


ada sesiapa yang masih nak undi barisan nasional pada PRU akan datang??

p/s: benda ini ada kaitan dengan politik....politik ada dalam Islam...politik kotor yang menghancur dan menjahanamkan Islam perlu dibenteras....politik kotor yang menaikkan pemimpin2 yang jugak kotor perlu dihentikan.

siapa kata benda ini tiada kaitan dengan politik, tak ada kaitan dengan Islam...maka dia memegang ideology sekularism yang hampeh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 20:12


bongok dan bodoh!!!

terus terang ana beritahu...akhlak budak-budak sekolah menengah biasa tu amat2 terok..
tinjauan ana mereka ni dari kalangan pelajar yang betul-betul bermasalah...terdiri daripada pelajar2 kelas2 hujung yang liat mendengar kata cikgu..masalah disiplin..akademik terok..dah lah bodoh..sengal pula itu!!

hee.............geram betul aku!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 20:47


hm..ana tak tau nak cakap apa,malu betul ana tengok paper tu..lagi malu bila ada bangsa asing yang menegur..jatuh maruah umat islam..mahu saja ana cari budak-budak tu sebat sampai mati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-06-07 20:48


Pada 18-06-07 20:12 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

bongok dan bodoh!!!

terus terang ana beritahu...akhlak budak-budak sekolah menengah biasa tu amat2 terok..
tinjauan ana mereka ni dari kalangan pelajar yang betul-betul bermasalah...terdiri daripada pelajar2 kelas2 hujung yang liat mendengar kata cikgu..masalah disiplin..akademik terok..dah lah bodoh..sengal pula itu!!

hee.............geram betul aku!!!


tak boleh nak salahkan bulat2 budak-budak bodoh itu....kita kena tanya...Kenapa mereka boleh jadi macam itu???

of course.....ada banyak sebab menjadikan mereka macam itu...masalah family, mak bapak bercerai....pengaruh rakan sebaya, salah pilih kawan....persekitaran.

tapi....faktor persekitaran adalah faktor utama...ianya merangkumi semua....masalah family - persekitaran....pengaruh kawan - persekitaran.....tv, majalah - persekitaran.

siapa yang menjadikan persekitaran yang macam itu???....siapa yang membenarkan persekitaran menjadi trigger kepada masalah budak-budak ini???

hehehe....tepuk dada tanya iman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-06-07 20:56


bagus jugak jika ada buku "Death Note".....tulis saja nama budak-budak bodoh ini...terus mampus....kena eliminate orang-orang jahat kat atas muka bumi ini....nak tunggu hakim jatuh hukuman, alamat lambat lagilah....kena dengan hakim yang terima rasuah, kena dengan peguam yang pandai putar belit selamatkan clientnye yang jahat....bertambah2 org jahat kat atas muka bumi ini.

of course semuanya mustahil sebab buku "Death Note" itu tak wujud....tapi yang benar-benar wujud adalah Hukum Allah SWT....Hukum Hudud wujud.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-06-07 22:02


Pada 18-06-07 16:16 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum....

ana rasa tak perlulah letakkan gambar tu..
memang menjijikkan..
begitulah iman jika nipis..
syaitan mudah menggoda..
..

memang betul..tak boleh rasanya tengok gambar tu...rasa tahla. nak doa tak baik sesama muslim tu memang tak boleh, tapi semoga remaja2 terlibat tu mendapat ikhtibar yang membuatkan mereka teringat kembali dosa mereka yang tak berperikemanusiaan tu, waktu tu moga dia menyesal ingat Allah & bertaubat sebenar2nya serta jadi baik. Amin.


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-06-07 22:28


hmm..ya allah..takutnya dengan umat akhir zaman ni..budak-budak zaman sekarang ni banyak rosak akhlak..guru, ustaz ustazah perlu lebih berusaha mndidik murid2 zaman sekarang..insya Allah i will..semua org patut juga amil peranan ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

wiqayatuldin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14663
Posting: 37

iraq   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 22:30


sedarlah insan berlakunya semua ini adalah kerana manusia tak pernah menjadikan kekuatan akidah menjana kualiti kehidupan

Bookmark and Share

    


  Member Information For wiqayatuldinProfil   Hantar PM kepada wiqayatuldin   Pergi ke wiqayatuldin's Website   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 18-06-07 22:39


Masalah ni memang takkan habis sampai bila-bila selagi syariat Allah s.w.t tak dilaksanakan di negara kita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-06-07 22:43


Pada 18-06-07 22:28 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..ya allah..takutnya dengan umat akhir zaman ni..budak-budak zaman sekarang ni banyak rosak akhlak..guru, ustaz ustazah perlu lebih berusaha mndidik murid2 zaman sekarang...


sian guru2, ustaz dan ustazah2...mereka sering kali disalahkan dan disuruh berkerja lebih keras.

bagaimana dengan parents???...bagaimana dengan pemimpin2???....bagaimana dengan pihak2 berkuasa???....tv???...majalah???...rakah sebaya????....hakim2 dan peguam???...adakah mereka2 ini tak perlu bekerja keras bagi mewujudkan keadaan aman dan damai dalam masyarakat???
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 18-06-07 22:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 23:12


agaknya cikgu2 pun naik pening dengan budak bermaslah macam ni..apetahlagi ustat2..rasa nak giveup..ana suggst depa2 ni hantar saja ke pusat pemulihan akhlak..sedar sikit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 23:57


Assalamualaikum............
astghfirullahala'zim.......
tak tahu nak cakap macam mana.....kasihan.sedih.geram.terkejut pun ad.
ya ALLAH.....berikanlah HIDAYAH pada aku dan kami semua........anak2 melayu....mana pegangan kita?mana pengetahuan HAKIKAT kita?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 00:10


Pada 18-06-07 16:45 , destinasi_abadi posting:

!!! QUOTE !!!

astaghfirullah...apa nak jadi budak-budak zaman sekarang ini...erm...Ya Allah ampunkanlah dosa2 kami...dan berikanlah kami semua hidayah....ameen!

ameen......


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-06-07 00:33


astaghfirullahal'azim.. :-|

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 00:34


salam...


ana terbaca berita ni masa pagi tadi.

masa ana dan sahabat pergi ke foodcourt.... kami singgah jugalah dikedai yang berhampiran untuk beli alat-alat tulis.
masa tengah belek-belek suratkhabar.......
ana terbaca ruangan hadapan METRO...

astghfirullah......sedih.......memang sedih...
geram dan marah pun ada.
apa nak jadi dengan manusia akhir zaman ni.

"semoga seluruh umat manusia mendapat cahaya petunjuk dari ALLAH s.w.t." insyaALLAH..... amiinn.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 01:31


astaghfirullah.
apa punya turrr....
betul juga kata mdfakhri..tak payahlah buat publisiti besar-besaran..
memalukan saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 08:31


publisiti tu tak penting, yang penting kita kena fikir bagaimana nak halang dari perkara sebegini terus berlaku. budak-budak sekolah kat negara kita ni dah lagi advance dari negara barat....maka sesuailah dengan slogan Malaysia Boleh....Astagfirullah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 08:39


Pada 18-06-07 17:27 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

sebenarnya ana hairan Kenapa harian metro..
selalu memaparkan isu-isu yang boleh...
menjatuhkan umat Islam itu sendiri..
lihat sekarang..
cerita ni terpampang di muka depan..
apa pandangan org bukan Islam mengenai benda ni..
mesti mereka akan fikir yang buruk tentang Islam..

ana tak nafikan memang yang melakukannya remaja Islam..
tapi tak perlulah nak dipampang begitu sekali..
lagi satu masa kes imam haritu..
ana pun tak ingat bila..
tak perlulah sampai nak masuk paper..
just masuk court udahlah..
kan dah menjatuhkan maruah imam2 semua...

bila seorang dah buat busuk..
maka yang lain akan kena jugak..
effect paling hebat ialah ISLAM..
ana cerita ni pun adalah kesan daripada..
luahan seorang saudara baru...seorang ustaz
fikir-fikirkanlah..

salam...
ana pernah prgi 1 program ceramah di hidayah centre JIM..seorang ustaz yang memluk islam juga membantah tindakan harian metro yang memaparkan kisah2 yang menjatuhkan martabat ISlam..
Apa pandangan mereka yang bukan ISlam terhadap ISlam jika berita begini tersebar...Tentunya pada fikiran mereka Islam ini teruk..
ana minta pihak media tapis lah dulu sagala berita yang hendak disiarkan..jangan menjatuhkan maryah Agama ISLAM yang suci...


---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 08:42


memang masalah sosial remaja sekarang semakin meruncing..masalah2 macam ni banyak berlaku disebabkan perlambakan vcd2 lucah..tidak cukup dengan itu buku2..kemudahan teknologi kini disalah gunakan...
sedih ana memikir keadaan remaja sekarang...ana sebagai remaja takut dengan tingkah laku remaja2...masalah ini harus dibendung segera..bukan hanya terlalu memikirkan untuk bertamadun sehingga akhirnya musnah semua golongan remaja...fikirkanlah...


---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 08:57


Pada 19-06-07 08:39 , abid_19 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-06-07 17:27 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

sebenarnya ana hairan Kenapa harian metro..
selalu memaparkan isu-isu yang boleh...
menjatuhkan umat Islam itu sendiri..
lihat sekarang..
cerita ni terpampang di muka depan..
apa pandangan org bukan Islam mengenai benda ni..
mesti mereka akan fikir yang buruk tentang Islam..

ana tak nafikan memang yang melakukannya remaja Islam..
tapi tak perlulah nak dipampang begitu sekali..
lagi satu masa kes imam haritu..
ana pun tak ingat bila..
tak perlulah sampai nak masuk paper..
just masuk court udahlah..
kan dah menjatuhkan maruah imam2 semua...

bila seorang dah buat busuk..
maka yang lain akan kena jugak..
effect paling hebat ialah ISLAM..
ana cerita ni pun adalah kesan daripada..
luahan seorang saudara baru...seorang ustaz
fikir-fikirkanlah..

salam...
ana pernah prgi 1 program ceramah di hidayah centre JIM..seorang ustaz yang memluk islam juga membantah tindakan harian metro yang memaparkan kisah2 yang menjatuhkan martabat ISlam..
Apa pandangan mereka yang bukan ISlam terhadap ISlam jika berita begini tersebar...Tentunya pada fikiran mereka Islam ini teruk..
ana minta pihak media tapis lah dulu sagala berita yang hendak disiarkan..jangan menjatuhkan maryah Agama ISLAM yang suci...


---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::


assalamualaikum..

macam kita pernah pergi tempat yang sama jeq..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-06-07 09:01


mmmm...entahlah.....maafla ana nak menyatakan, ana dah lihat video klip tu dr seorang kawan kat ofis ni....memang jijik

sungguh jijik...sama saja dengan video klip yang satu lagi tu yang tajuknya mat rempit lauk ramai-ramai....perempuan tu merelakan diri diperbinatangkan....

malula tengok budak sek muslim yang melakukan perbuatan terkutuk tu....nauzubillah...

TAHUN MERAWAT MALAYSIA 2007

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

pu3_arfah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.03.2007
Ahli No: 29229
Posting: 30
Dari: selangor

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 09:11


salam....hm....malu sangat bila cerita2 macam itu menjadi muka depan akhbar harian...yang menjadi tatapan umum semua lapisan masyarakat....amat memalukan agama...walaubagaimanapun, apakah sepatutnya peranan media, jabatan agama, dan mufti khasnya bagi menangani kes2 seperti ini..seperti media, bukan menyebarkannya dan memaparkan gambar yang memalukan itu...sebenarnya apa yang saya dapat lihat, pengaruh2 dari media sendiri, contohnya televisyen, terdapat pelbagai rancangan-rancangan dari luar negara dan dalam negara khasnya yang banyak menjurus kepada mengikut budaya barat....yang tidak menunjukkan identiti agama ISLAM yang suci itu sendiri...
bukannya kita ingin mewujudkan identiti agama Islam itu sendiri, malah lebih bangga dan berlumba2lumba untuk mengikut budaya barat yang dikatakan moden tu...suka saya mengingatkan kepada anak2 remaja untuk berfikir jauh ke hadapan...usah persiakan hidup ini....bila sudah terlanjur nanti, tidak berguna lagi....
wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pu3_arfahProfil   Hantar PM kepada pu3_arfah   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-06-07 09:42


Akhbar harian metro sebenarnya perlu berubah paradigmanya... sampai bilakah nampaknya akhbar tersebut tahun demi tahun ingin membawa isu kerosakan, keburukan, kepincangan, seks, cabul, lucah, dan sebagainya yang mundur sebegitu... sepatutnya apa yang perlu dihebohkan adalah alternatif untuk menyelesaikan segala permasalahan sosial.. wawancara2 dengan pakar2 dan resolusi perlu dibuat dan dicanang supaya masyarakat kita lebih proaktif dan kehadapan dalam menyelesaikan kemelut yang dah basi ini. Kem-kem motivasi yang sihat dan boleh membentuk masyarakat yang berpikir perlu diutamakan dan dihebohkan sebagai isu utama yang diketengahkan dalam masyarakat.. Harian metro nampaknya menyebabkan masyarakat terduduk dan menggeleng kepala setiap kali ada isu masalah..masalah..masalah dan masalah... bermain di kepala.. menyebabkan masyarakat melayu tetap dengan identitinya me"LAYU"..

Kerajaan yang bodoh sekarang ini duduk asyik leka di atas takhta.. tanpa lansung memberi alternatif yang positif tentang keadaan masyarakat. Contohnya, hiburan yang menggila di televisyen dengan pakaian separuh bogel dan tarian menaikkan nafsu.. menyebabkan mentaliti melayu mundur dan terus mundur...

INTERNET kini yang kian mengamuk dengan jutaan bahan2 porno perlu dibincang di meja bulat, mengumpullkan pakar2 IT untuk bersama2 merekacipta perisian yang dapat menghalang virus porno ini. Tidak mustahil virus porno tidak boleh disekat sedangkan jutaan virus2 komputer boleh dicipta antivirus.. jadi penapisan sumber berlaku dimana cuma perkara baik2 sahaja yang masuk ke sempadan MALAYSIA.. Bayangkan.. Dunia yang sedang mengalami arus globalisasi, dan kemungkinan 10 atau 20 tahun akan datang.. internet sudah ibarat televisyen di setiap rumah. Bayangkan impak keburukan dan kerosakan yang akan dibawa oleh internet jika tiada alternatif yang dibuat. Kelak adegan seks di hadapan mata anak2 kita. Tidakah kalian memikirkan hal ini.

Majalah-majalah lucah penuh di pasar2 ditambah dengan cd-cd hollywood dan bollywood yang kini memang menjadi kewajipan terselit adegan2 lucah. Bayangkan 10 dan 20tahun akan datang.. anak2 kecil kita sudah dibiasakan dengan adegan2 seks dan sebagainya jika tiada alternatif yang dibuat. Terutamanya oleh pihak kerajaan yang bodoh itu.

Bagaimana masyarakat kita akan cemerlang, gemilang dan terbilang! Proaktif dan maju kehadapan.. Jika anak2 muda kita sekarang dimomokkan dengan bahan2 lucah yang bersepahan.

Jangan mengharapkan anak2 muda ibarat malaikat yang tidak mempunyai nafsu dan syahwat.. Tidakkah kalian menyedarinya..


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 09:45


ana setuju dengan ibnu_muadz..

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 20-06-07 10:05


apa kata haramkan saja penggunaan telefon bimbit ber kamera tu....semakin maju teknologi semakin parah akhlak remaja sekarang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 20-06-07 10:05


apa kata haramkan saja penggunaan telefon bimbit ber kamera tu....semakin maju teknologi semakin parah akhlak remaja sekarang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 11:00


setuju dengan dibaa, teknologi memang berguna, tapi kalau memudharatkan, kena lah atasi begini. dalam masa yang sama perlu difikirkan cara pencgahan. bagaimana nak perbaiki akhlak remaja dari dasar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 13:08


teknologi disalahgunakan untuk perkara yang entah apa-apa..macam mana nak maju..Kalau asyik buat perkara yang mungkar dan negatif...
ana setuju dengan muslimah_johor...fikir dan bincgkan cara nak atasi..perbaiki akhlak remaja...kaji akar umbi punca berlakunya perkara begini

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 20-06-07 13:51


Pada 18-06-07 18:14 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-06-07 17:27 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

sebenarnya ana hairan Kenapa harian metro..
selalu memaparkan isu-isu yang boleh...
menjatuhkan umat Islam itu sendiri..
lihat sekarang..
cerita ni terpampang di muka depan..
apa pandangan org bukan Islam mengenai benda ni..
mesti mereka akan fikir yang buruk tentang Islam..

ana tak nafikan memang yang melakukannya remaja Islam..
tapi tak perlulah nak dipampang begitu sekali..
lagi satu masa kes imam haritu..
ana pun tak ingat bila..
tak perlulah sampai nak masuk paper..
just masuk court udahlah..
kan dah menjatuhkan maruah imam2 semua...

bila seorang dah buat busuk..
maka yang lain akan kena jugak..
effect paling hebat ialah ISLAM..
ana cerita ni pun adalah kesan daripada..
luahan seorang saudara baru...seorang ustaz
fikir-fikirkanlah..


saya rasa tak salah letak kat maka depan...
ini menunjukkan masalah tu semakin serius...
tapi di buat tak tau saja oleh org atas...
macam mastika dulu...
pernah keluarkan kisah ni...
bukan nak cari publisiti murah,tapi nak tunjukkan bangsa kita makin lemah dari hari ke hari......
tapi masalah ni di pandang sebab mata oleh pihak berwajib dan kerajaan...
yang dicari nama semata-mata....
buat sej,WPI lah,SMART lah....
masalah ni tak langsung d ambil perhatian....



yup!tak ada salahnya benda ni dedahkan..inilah hakikat yang berlaku sekarang...kalau selindung2 pun kenyataan tetap ada..

cuma yang perlu kita lakukan sekarang..perbaiki apa yang ada sekarang ni



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 15:02


hmmm..
memang tak salah Kalau niatnya nak sedarkan kepada yang terleka bahawa ini yang berlaku..tapi harus diingat sensitiviti umat ISLAM...macam hari tu kes imam rogol tak salah ana..ni dah menjejaskan imej ISLAM..

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 15:24


didikan dari rumah adalah penting..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 20-06-07 15:34


Pada 19-06-07 08:31 , gsrturbo posting:

!!! QUOTE !!!

publisiti tu tak penting, yang penting kita kena fikir bagaimana nak halang dari perkara sebegini terus berlaku. budak-budak sekolah kat negara kita ni dah lagi advance dari negara barat....maka sesuailah dengan slogan Malaysia Boleh....Astagfirullah..



betul 2....
mereka makin mejadi2........ :-|

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 17:09


langsung tak ingat dosa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 17:12


bila nafsu menguasai aqal jadi beginilah..

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::
[ Telah diedit oleh: abid_19 pada 20-06-07 17:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 17:30


YA ALLAH..apa nak jadi pada anak 2 muda islam yang bakal menjadi pemimpin masa depn..inikah pemimpin yang diharapkan.....YA ALLAH lindungilh kami semua dr kejahahatan manusia dan fitnah dunia yang dasyat

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 17:36


sahabat-sahabat sekalian..bagaimana cara kita nak membendung gejala ini?

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-06-07 03:32


Pada 20-06-07 17:36 , abid_19 posting:

!!! QUOTE !!!

sahabat-sahabat sekalian..bagaimana cara kita nak membendung gejala ini?

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::


Sistem pendidikan dah rosak, sistem sosial lagi rosak. Kenapa?
ni sudah tentu sistem ciptaan manusia yang diterapkan.

Kembalikan kehidupan Islam, terapkan syariat, tegakkan daulah


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 22-06-07 06:55


.....macam mana agaknya nak hapuskan benda-benda macam ni???.......kalau setakat dende bayar ganti rugi semua orang ada duit...senua orang boleh byar.......semua orang suka hati buat jenayah......tu pun tak boleh fikir ke undang2 malaysia....sengal!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-06-07 18:43


hmm...kembali kepada al-quran dan as-sunnah..betul Kalau setakat knekn denda semua boleh bayar...
tapi apa hukuman yang buat depa ni serik???

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 00:03


begitulah..

zaman itu akan berputar....sejarah itu akan berulang

saya anggap..zaman sekarang ini..walaupun maju....masyarakatnya sama tindak tanduk seperti zaman jahiliyah......gelap....

zina, arak, riba, dll...penuh merata2...

antara tindakan saya..saya berpesan pada kawan-kawan saya..ingatlah...dikiri kananmu adanya malaikat yang mencatit segala amalan......

tapi ada pula yang kata saya cuba menjadi ahli sufi....padahal malaikat tu salah satu rukun iman....grrrrrr...geramnya!!!

saya rasa nak menyamar sebagai malaikat maut saja....pergi depan mereka dan berkata:

aku ini malaikat maut...apa yang kamu mahu lakukan sekiranya aku mahu mencabut nyawamu sekarang..... .     sudah tentu jawapannya nak bertaubat!!

itulah sebabnya ...... apa-apa kerancakkan dunia kini melalaikan kita dari mengingati mati..... mengingati sesuatu yang melupakan kita kepada kelazatan dunia yang sementara......

tapi saya sedih jugak.... orang yang saya sayang pun tak mampu saya nak ingatkan begitu..... =)

dan itulah ...kita hanya mampu berkata2.....kesedaran dan hidayah Allah itu milikNya...... sedangkan Kekasih Allah sendiri sedih tidak dapat mengislamkan bapa saudaranya yang banyak membantu baginda....

inikan pula kita yang tak tahu apa nilai diri kita disisi Allah

insyaallah...marilah sama-sama kita berusaha menyedarkan mereka yang tidak sedar.....

tidak sempurna iman seseorang itu jika tidak mengasihi saudaranya sendiri seperti dia mengasihi dirinya sendiri

janganlah kita hanya mencaci mereka...berilah mereka kesedaran...

wallahua'lam...

apa yang aku taip ini akan dipertanggungjawapkan dihadapan Allah kelak ini...
takuttla pulak

wabillahittaufik walhidayah

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

Nawarah
Warga Rasmi
Menyertai: 19.10.2006
Ahli No: 27045
Posting: 19
Dari: johor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 09:51


Erm...terkejut'yang..macam tak ada hati & akal..sedih lah..semoga Allah m'bri hidayah pada dia..EiissshHHhhh!!!!!! Gram! Gram!

Bookmark and Share

    


  Member Information For NawarahProfil   Hantar PM kepada Nawarah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 10:22


.. semakin canggih teknologi semakin kita nampak apa yang telah terjadi kepada masyarakat Islam pada hari ini.. sebenarnya sudah lama.. cuma dulu tiada teknologi untuk membuktikan perkara2 maksiat sebegini.. jadi apa langkah2 yang akan dilakukan oleh kita selaku saudara seIslam terhadap saudara2 kita??? kadang-kadang kita hanya pandai membicarakan itu dan ini.. tetapi apa yang kita lakukan untuk membantu sesama kita.. tepuk dada tanya selera..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

salimna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.07.2007
Ahli No: 30531
Posting: 45
Dari: kuala krai

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 10:46


Nauzubillahi min zalik..moga-moga perkara tidak bermoral ini tidak berlaku kepada saudara-mara Ahli Ukhwaha sekalian..

Beginilah jadinya jika tolak islam dalam kehidupan..
tapi kerajaan masih mengaggap perkara ini(Gejala sosial) adalah perkara remeh.

kembalilah kepada ISLAM yang sebenar,
bukan yang ditokok tambah dan diada-adakan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimnaProfil   Hantar PM kepada salimna   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 15:03


em.....
xthu nak kata apa

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 15:13


masalah moral yang paling teruk melanda pelajar sekolah pada hari ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 22:02


ana nak bangkitkan persoalan dalam isu ni..

sapa yang patut dipersalahkan?adakah ibu bapa,guru2,atau remaja,atau media2 massa yang memparkan benda-benda yang mengarut..

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 22-08-07 00:53


mereka dan keluarga mereka yang patut dipersalahkan.hahahhahhahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.192622 saat. Lajunya....