Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita tidak belajar dari kejayaan-kejayaan kita. Kita belajar dari kegagalan-kegagalan kita.
-- John Naisbitt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 95
Ahli: 0
Jumlah: 95




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 1 hari, 5 jam, 51 minit yang lalu
Kang: 1 hari, 10 jam, 52 minit yang lalu
sahabat_sejati: 7 hari yang lalu
sadiqah: 11 hari yang lalu
eme86: 15 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 19 hari yang lalu
nice_pesan: 22 hari yang lalu
umy_1510: 27 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: pelajar kita di al azhar dibunuh..


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» pelajar kita di al azhar dibunuh..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh pelajar kita di al azhar dibunuh..

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 20:26


mari kita sedekahkan alfatihah...
untuk saudara kita di uni al azhar di mansurah...
Allahyarham orang cendering terengganu...

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 15-06-07 21:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 20:31


ye ke.ada detail tak?
tak tahu pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 20:35


Pada 14-06-07 20:31 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke.ada detail tak?
tak tahu pun...


dalam berita tv 1 malam ni ada tunjuk...

cuba chat dengan studen mesir, mesti ada maklumat lebih tepat..



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-06-07 20:49


al Fatihah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 20:56


Innalillahi wainna ilaihi roojiuun. Takziah untuk keluarga Allahyarham. Semoga dapat diperincikan berita tersebut kerana umi ingin sekali tahu siapa yang terlibat.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 21:03


tak dapattangkap sangat nama, kalau tak silap, mohd bin ishak

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 16-06-07 20:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 21:30


Mansurah ni bandar di mana pelajar wanita dan juga pelajar lelaki boleh belajar (co-ed) bersama. Apa yang berlaku sehingga sanggup membunuh?
Astaghfirullahal azeem. kasihan ibu bapa mereka hantar ke negara bumi para anbiya' agar kembali dengan ilmu dan segulung ijazah tetapi kini hanya sekujur tubuh dan seorang lagi bergelar pembunuh. Waliyya zubillahi minzalik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 21:43


tak tahu lah ummi, mebi bila dah terlalu memendam perasaan, tambah pula dicucuk dengan jarum permusuhan oleh syaitan, marak lah api, permusuhan mungkin tu sebab berlaku sampai pembunuhan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 22:01


assalamualaikum..
member ana yang kat mesir cakap..
allayarham ditetak oleh seorang student dr slangor
dan student tu dah pun ditangkap..
wassakan

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 22:01


Agaknya syaiton di sana lebih hebat dari negara kita agaknya. Maklumlah sana bumi para anbiya' kat Malaysia ni ulama' pun tidak dihormati lagi.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 22:16


Pada 14-06-07 22:01 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
member ana yang kat mesir cakap..
allayarham ditetak oleh seorang student dr slangor
dan student tu dah pun ditangkap..
wassakan


tol tu., sekarang ni bapa suspek akan pergi kemesir.



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 22:17


assalamualaikum...al-fatihah..harap yang bersalh mendapat hukuman yang sewajarnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 22:19


kat mana ye boleh dapat brita lengkap dan sahih...?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

azree_mh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29809
Posting: 92
Dari: Dari mandala kesumat

Johor  


posticon Posting pada: 14-06-07 22:21


Ini hasil chatting.

nurhasanahh: kawan tu tgah duduk depan pc
nurhasanahh: tbe2 kena serang
nurhasanahh: then kena tetak
nurhasanahh: banyak kat kepala, leher mata
nurhasanahh: muka
nurhasanahh: peha
nurhasanahh: ni nak cerita ni
nurhasanahh: sat
nurhasanahh: dah kena tetak itu dia berlari kat balkoni
nurhasanahh: bawa itu ada souq
nurhasanahh: (pasar)
nurhasanahh: baiklah
nurhasanahh: orang-orang arab nampak dr bawah then naik atas
nurhasanahh: taya org yang tetak itu
nurhasanahh: Kenapa
nurhasanahh: dia cakap
nurhasanahh: 'dia ni gila'
nurhasanahh: yang lain-lain tgah siasat


-----------------
"Harapan hamba sejarah akan dibaca. Sejarah akan mengajar. Dan anak muda akan belajar."
[ Telah diedit oleh: azree_mh pada 14-06-07 22:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For azree_mhProfil   Hantar PM kepada azree_mh   Pergi ke azree_mh's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 22:29


MasyaAllah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 22:43


gila arrr...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23742
Posting: 98
Dari: bumi Allah S.W.T. yang tercinta

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 23:00


Wednesday, June 13, 2007

Bumi Mansurah diselubungi kesedihan yang amat apabila seorang pelajar Muhammad bin Ishak (Terng) meninggal dunia pukul 1pg malam di hospital dauli akibat cedera parah. Banyak kesan tikaman diseluruh badan termasuk di leher, mata, peha dan yang paling teruk dikepalanya. kejadian berlaku lebih kurang pukul 7 malam hari rabu 13jun di sebuah rumah pelajar Malaysia di pasar di dirasat, Mansurah, Egypt. Mangsa yang sedang bermain komputer di serang dr belakang dan bergelut sehinggala ditetak seluruh badan dengan 3 pisau. Antaranya pisau pemotong daging yang baru dibeli. Mangsa yang ditetak bertalu2 lari ke balakon dalam keadaan berlumuran darah dan dilihat oleh sebahagian arab di pasar.Maka arab tadi pun naik ke atas dan menjumpai mangsa terbaring berlumuran darah dan ada pelajar Malaysia lain disisinya berlumuran darah.maka arab menangkap suspek dan menghantar mangsa ke hospital dauli. Dia sedar dalam pukul 10 dan ditanya sebab apa suspek bertindak begitu; dia menjawab: "Dia tu gila" kemudian dia dibawa ke Icu. Pihak kedutaan tiba dalam pukul 2pagi dan diberitakan mangsa sudah menghembuskan nafas yang terakhirnya.Mangsa adalah pelajar tahun 3 kuliah usuluddin jurusan tafsir Azhar Mansurah. Suspek juga pelajar malaysia. suspek mengenali mangsa.Al-Fatihah.

Posted by akhisalman at 7:49 PM

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiyahProfil   Hantar PM kepada ummusafiyah   Quote dan BalasQuote

azree_mh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29809
Posting: 92
Dari: Dari mandala kesumat

Johor  


posticon Posting pada: 14-06-07 23:43


Ini pula khabar dari Bernama. Klik kat BERNAMA


-----------------
"Harapan hamba sejarah akan dibaca. Sejarah akan mengajar. Dan anak muda akan belajar."


Bookmark and Share

    


  Member Information For azree_mhProfil   Hantar PM kepada azree_mh   Pergi ke azree_mh's Website   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-06-07 23:44


al-fatihah....


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-06-07 23:45


MasyaAllah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-06-07 00:46


al-fatihah..

takziah buat keluarga mangsa



p/s:bila nafsu menguasai diri,iman hilang ke mana pergi? na'uzubillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 00:54


kejap kejap... ni sebab pembunuh tu memang gila ke atau sebab amarah dan dendam?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 01:04


Astaghfirullah...ada ka..
Al-fatihah.
entahlah syahidatul, dari sumber berita tak dapat di sahihkan apa punca sebenar..mungkin juga ada disebabkan tekanan emosi, orang macam ni boleh lakukan apa sahaja, mungkin sebab dugaan hidup, dan bertindak dalam keadaan fikiran yang kurang waras..wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

die_irfan
Warga Rasmi
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30264
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 01:16


Minta tolong jangan buat berbagai tafsiran buruk kepada si pembunuh.Makluman yang diterima daripada ana,sahabat kita itu mengalami tekanan perasaan dan sebelum datang ke Mesir ni pun memang dia tidak beberapa sihat sikit(sakit mental).

Bookmark and Share

    


  Member Information For die_irfanProfil   Hantar PM kepada die_irfan   Quote dan BalasQuote

die_irfan
Warga Rasmi
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30264
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 01:17


Semoga Allah mengampuni dosa-dosanya....Ya Allah,jauhilah kami daripada fitnah dunia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For die_irfanProfil   Hantar PM kepada die_irfan   Quote dan BalasQuote

azree_mh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29809
Posting: 92
Dari: Dari mandala kesumat

Johor  


posticon Posting pada: 15-06-07 01:21


A'ah. Memang kawan saya pun kata begitu juga. Ramai kata dia ni boleh dikategorikan sebagai gila kerana mengalami tekanan perasaan yang amat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azree_mhProfil   Hantar PM kepada azree_mh   Pergi ke azree_mh's Website   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 02:18


kami student cairo pun baru tau tadi..
ya Allah..tkjut..
ptutlah tengok senior mansoura letak status mesej ym~pergi hospital
xsgka pula berita ni yang dapat..walaupun xknl ustaz stu negeri dengan saya tu..tapi..bersimpati dan terkejut juga..
al-fatihah untuk arwah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 03:41


innalillahi wa inna ilaihi raji'un..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 05:58


andaian pertama yang timbul di kepala ... kes cemburu (pasal awek agaknya) :-P ... andaian liar saja ni .. maaf kalau tersilap ...

yang selalu kita risau pasal student yang belajar kat luar negara ialah gangguan dari org tempatan .. tapi yang ni pula berpunca dari rakyat kita juga ... moga Allah lindungi sahabat-2 yang menuntut ilmu di mana saja di muka bumi ni ...

[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 15-06-07 06:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 06:36


rasanya boleh baca yang kat bernama kalau nak tau sebabnya..
tapi suspek tu..orangnya diktakan xshat mentalnye sikit
tambah pula sekarang in musim exam..stress...

walllahualam..
saya xtertny pula kat ustaz salman yang ad kat mansoura..tunggu berita saja..
esok insyaAllah diadakan solat jenazah dan tahlil untuk arwah kat cairo..
saya pun tak pasti tmptnye..
pada mana-mana student kat egypt..
boleh tanya ustaz fakhrul(sebenarnya xknl pun ustaz ni..tapi senior cakap..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

al_labib
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.01.2007
Ahli No: 28168
Posting: 22
Dari: dari selangor ke egypt

Selangor  


posticon Posting pada: 15-06-07 06:49


assalamualaikum
sebelum tu marilah kita bacakan ummul kitab AlFatehah untuk sahabat ana Muhammad bin Ishak.
alhamdulillah arwah sudah dapat dikeluarkn dari hospital dan sedang brada dalam perjalann ke kaherah..
solat jenazah akan diadakn pada esok hari di kompleks haiyyu 10 dan akan diterbangkan ke malaysia mengikut sumber rakan serumah arwah..
ana sempat pergi ke tempat kejadian yang berhampiran rumah ana.
ana harap rakan-rakan sekalian tak perlu lah membuat andaian yang tidak tahu punca dan keadaan sebenar kes ni.. apa pun suspek sudah pun ditangkap dan sudah membuat keterangan dihadapan beberapa pegawai pelajar disini siang tadi. ana sempat melihat lakonan semula oleh suspek dirumah mangsa petang tadi. apa pun harapan ana doakan semoga roh sahabat ana ditempatkan bersama para syuhada dan doakan semoga kes ini selesai secepat mungkin.. wallahuaalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_labibProfil   Hantar PM kepada al_labib   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-06-07 07:06


Takut eh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 15-06-07 07:43


salam'alaykum wbt..

saya kenal dengan suspek 3 tahun lepas semasa sama-sama ambil kursus persediaan ke timur tengah.. tak perlu saya cerita panjang mengenai apa yang berlaku..cuma setakat ini tiada sebarang berita yang sahih yang saya dapat sebab ketika kejadian berlaku..hanya suspek dan mangsa saja yang ada dirumah..
menurut sumber berdekatan dan sahabat di Mansurah, suspek dikatakan mengalami tekanan mental sejak akhir2 ini..
so, setakat ini..kes tersebut masih dalam siasatan...disebut oleh salah seorang exco badan anak selangor (mesir) peguam negara akan dipanggil untuk turut serta dalam siasatan bagi menjatuhkan hukuman.
suspek kini masih dalam tahanan polis..petang tadi suspek dan beberapa orang saksi telah membuat lakonan semula di tempat kejadian..
Jenazah dalam perjalanan ke Kaherah dan dijangka tiba awal pagi esok..
Insya Allah jenazah akan dihantar pulang ketanah air setelah MB Terengganu membuat keputusan bahawa Yayasan Terengganu akan membiayai kos penyelenggaraan jenazah Allahyarham.

berdoalah moga-moga Allah mempermudahkan segala urusan..yang pergi tetap pergi..selagi nyawa kita dikandung badan..janganlah sesekali putus hubungan dengan Allah SWT..jadikan kejadian ini sebagai iktibar..

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 08:29


astaghfirullah~sayunya baca kes ni
saffa tak dapat bayangkan perasaan ibu dan ayah arwah
walau apa pun yang terjadi, takdir yang ESA penuh RAHSIA

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 08:33


Sekiranya suspek itu disahkan gila @ ada penyakit mental... Dia akan selamat dari hukuman mati. Tetapi akan dihantar ke intitusi perubatan jiwa lah. Begitulah undang-undang piawai seluruh dunia.

Dari fakta kes yang antum berikan, ana berpendapat dia mengalami sindrom 'amuk'. Mereka yang amuk ini dikategorikan sebagai sakit jiwa.
Orang yang sakit jiwa tidak akan dihukum bunuh apabila dia 'terbunuh' orang lain.

Nota : Undang-undang itu indah bagi yang memahami dan undang-undang itu cacat bagi yang jahil tentangnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 08:43


assalamualaikum...

terkejut ana dengar..almaklumlah meme tak tengok tv..
insyaAllah ana akan tanya sahabat ana di mesir..
ana berdoa moga apa yang berlaku ini bukan kerana dendam..
moga bumi mesir dilindungi sentiasa...

al-fatihah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-06-07 10:13


kat kampus ana ada juga org yang sakit begini....akibat tekanan study,exam,kewangan......dia ambil engine......dia hanya ada dalam dunia dia saja....bahaya juga kadang-kadang takut kalau dia mengamuk....

biasala student,memang tekanan akan datang punya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

Nadiena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2007
Ahli No: 29973
Posting: 69
Dari: KL

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 10:15


Ya Allah..

Memang terkejut dengar berita ni...macam tak sangka..

Al-Fatehah....



Bookmark and Share

    


  Member Information For NadienaProfil   Hantar PM kepada Nadiena   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 10:43


al-fatihah buat arwah..moga rohnya akan ditempatkan di kalangan org yang beriman..
dalam paper hari ni..keluarga arwah setuju kebumikan di kaherah..tak pasti btuk ke tidak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_tapah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2007
Ahli No: 29441
Posting: 145
Dari: Nilai_Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-06-07 10:47


al fatihah...emm..memang sayu betul.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_tapahProfil   Hantar PM kepada ainul_tapah   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-06-07 10:52


semoga arwah ditempatkan bersama2 org beriman..insyaAllah..sayu dan terkejut baca berita nya...risau pula kat adik yang bakal ke Mesir..semoga semua pelajar Malaysia di bumi mesir dilindungi Allah selalu..insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 10:59


astagfirullah....terkejut saya dengar cerita ini...
mga roh arwah dicucuri rahmat...ameen!

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

al_labib
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.01.2007
Ahli No: 28168
Posting: 22
Dari: dari selangor ke egypt

Selangor  


posticon Posting pada: 15-06-07 11:06


sebelum arwah menghembuskan nafas terakhir, beliau sedar dari koma dan memberi tau bahawa "org tu gila"...
memang sejak kebelakangn ni pembunuh seperti mengalami tekanan jiwa.. apa pun Allah jua lah yang lebih tahu dari hambanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_labibProfil   Hantar PM kepada al_labib   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 11:12


erm...takut ek...kalau berhadapan dengan orang2 yang ada masalah mental ini...nak salahkan mereka pun tak boleh...sebab memang sakit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 11:23


innaa liLlahi wa innaa ilaihi raji`uun...

moga rohnya dilimpahi Rahmat dan Rahim NYA,
dan ditempatkan bersama-sama para Shalihiin dalam MardhatiLlah...
ALLAHumma amiin...

al-Fatihah...


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-06-07 12:14


ksiankn...
siapa org yang buat-buat?
org malaysia ka org sana yang buat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

al_labib
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.01.2007
Ahli No: 28168
Posting: 22
Dari: dari selangor ke egypt

Selangor  


posticon Posting pada: 15-06-07 12:57


yang membunuh pelajar malaysia
asal dari selangor
sekarang berumur 22 tahun
kuliah lughah arabiah tahun 2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_labibProfil   Hantar PM kepada al_labib   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 15:24


tu lah bahana tak kawal perasaan. kasihan kat parents yang dibunuh dan yang membunuh.

harapan yang ditabur tapi nista yang dapat daripada anak harapan mereka ..


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-06-07 16:17


alhamdulillah, kerajaan terengganu nak bantu...
dapat lah si ibu melihat anaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

farysi
Warga Rasmi
Menyertai: 14.06.2007
Ahli No: 30261
Posting: 5

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 16:26


innalillah.....
saya pun baru tau baca paper tadi.....


-----------------
www.internetbusinessworkshop.blogspot.com
www.isahihomebusiness.blogspot.com
www.travelingtrip.blogspot.com
[ Telah diedit oleh: farysi pada 15-06-07 16:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farysiProfil   Hantar PM kepada farysi   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 16:46


al-fatihah....semoga rohnya dicucuri rahmat...amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 16:47


al fatihah..perantau syahid di lautan ilmu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 17:20


alfatihah buat arwah...
moga rohnya di cucuri rahmat dan di tempatkan bersama para solihin...
insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

nur_qalam84
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2006
Ahli No: 26811
Posting: 17
Dari: perlembahan sg.Nil,egypt

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 18:27


salam buat semua...al-fatihah buat arwah Mohd bin Ishak...semoga rohnya dalam golongan para syuhada.....kami warga mansurah masih dalam kesedihan..insyaAllah jenazahnya akan dihantar ke Malaysia hari ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_qalam84Profil   Hantar PM kepada nur_qalam84   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 18:48


semoga ALLAH mempermudahkan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 20:15


Pada 15-06-07 18:27 , nur_qalam84 posting:

!!! QUOTE !!!

salam buat semua...al-fatihah buat arwah Mohd bin Ishak...semoga rohnya dalam golongan para syuhada.....kami warga mansurah masih dalam kesedihan..insyaAllah jenazahnya akan dihantar ke Malaysia hari ini..


al fatihah.
salam takziah untuk beliau...


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 21:26


Pada 14-06-07 22:01 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Agaknya syaiton di sana lebih hebat dari negara kita agaknya. Maklumlah sana bumi para anbiya' kat Malaysia ni ulama' pun tidak dihormati lagi.

Wallahuta'ala a'lam bissawab


mungkin betul kat ummimq tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 22:17


al-fatihah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 22:30


Semoga dicucur rahmat keatasnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 22:32


salam...
al-fatihah..salam takziah buat keluarga.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

IlyaFarhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.10.2004
Ahli No: 11686
Posting: 149
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 23:21


sebab apa dia kena bunuh??mesti ada apa-apa ni??takkan lah pembunuh tu tersilap orang xlogikla alasan tu.....ataupun orang arab sana yang bunuh dia???apa-apa pun kita kena berhati2la bila kita nak sambung study kat sana nanti.kena pandai pilih kawan.Nak kawan dengan Arab boleh tapi jangan sampai bawa masuk dalam rumah kita...BAHAYA...kalau nak tau jadi apa tryla bawa masuk masuk orang Arav dalam rumah kita....Al-Fatihah

Bookmark and Share

    


  Member Information For IlyaFarhanProfil   Hantar PM kepada IlyaFarhan   Pergi ke IlyaFarhan's Website   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 00:48


al-fatihah

Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 16-06-07 01:03


Assalamualaikum,

Semoga Allah melimpahkan ketabahan dalam hati keluarga Almarhum,

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

inni_akhofullahjiddan
Warga Rasmi
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30282
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 01:57


awwalan,alfatihah kepada allahyarham..semoga ditempatkan dikalangan para solihin...
>>>nasihat ana kepada antum..janganlah buat andaian apa-apa..
>>>Allah Taala lebih mengetahui...
>>>dan Allah Taala juga Maha Adil
>>>KESIMPULANNYA....MAHA segala-galanya
>>>kita banyak-banyak doa
>>>semoga Allah ampunkan dosa kita kerana ALLAH MAHA PENGAMPUN...
>>>.......................................>>>>AMAL IBADAH>>MAUT>>SYURGA>>>(IMPIAN KITA)....

Bookmark and Share

    


  Member Information For inni_akhofullahjiddanProfil   Hantar PM kepada inni_akhofullahjiddan   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 02:01


Al-Fatihah buat arwah...semoga roh arwah dirahmati di akhirat...Amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

al_labib
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.01.2007
Ahli No: 28168
Posting: 22
Dari: dari selangor ke egypt

Selangor  


posticon Posting pada: 16-06-07 04:20


salam..
sebab musabab punca pembunuhan ni masih belum diketahui..
ana kenal dengan suspek dan mangsa..
kami sekampus dan rumah pun berhampiran..
so segala maklumat ana dapat dari saksi2 utama kes ini..
untuk pengatahuan kawan-kawan mangsa seorang yang pendiam dan tiada bermusuhan dengan sesiapa bahkan tiada hubungan apa-apa pun dengan suspek melainkan saudara seIslam..
suspek seorang pelajar tahun 2 kuliah bahsa arab, manakala mangsa dithn 3 kuliah usuludin tafsir.
sejak kebelakangan ni suspek mempunyai tekanan jiwa.
adaketikanye suspek menjadi seorang yang baik dan sebalikye.
suspek sekrang ditahn oleh pihak keamanan mesir dan telah pun mengaku membunuh mangsa serta menceritakan detik2 dia membunuh mangsa dalam pengakuannye semalam. namun yang menjadi maslah suspek masih belum memberi sebab dia berkelakuan begitu rupa..
semalam ana sempat melihat lekonan semula suspek ditempat kejadian dan masuk ketempat kejadian, memang mengerikan..
alhamdulillah, pagi tadi 15.6.07 jenazah telah disembahyngkan dan akan dibawa pulang ke tanah air pada mlmnye..
marilah kita mendoakan agar sahabat ana mohd bin ishak selamat dikebumikan dengan secepat yang mungkin..
wallahuaalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_labibProfil   Hantar PM kepada al_labib   Quote dan BalasQuote

nagibphg
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.04.2007
Ahli No: 29753
Posting: 104
Dari: Pantai_Timur_Tengah

Pahang  


posticon Posting pada: 16-06-07 07:31


assalamualaikum....
apa yang berlaku hanya Allah yang tau...
cuma media sahaja yang buat-buat tau saja
sebab masa kejadian hanya mereka berdua....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nagibphgProfil   Hantar PM kepada nagibphg   Pergi ke nagibphg's Website   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 16-06-07 08:25


al-fatihah buat arwah
ana pelajar dr mansoura.. apa yang dapat ana katakan disini..
hanya Allah yang Maha Mengetahui sebab semasa kejadian ana difahamkan tiada seorang pun saksi yang melihat kejadian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 10:29


al-fatihah buata arwah mohamad ishak..
dr surat khabar semalam tak salah ana..
arwah bukan sasaran sebenar...wallahu alam

------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 17:40


sedikit petikan dari akhbar

KUALA TERENGGANU: Jenazah pelajar Malaysia di Universiti al-Azhar cawangan Mansurah, Mesir yang mati ditikam, dijangka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) jam 8.40 malam ini.

Urusan membawa pulang jenazah Mohammad Ishak, 22, menggunakan penerbangan Egypt Air, diuruskan Yayasan Terengganu (YT), dijangka berlepas dari Kaherah jam 3.30 pagi waktu tempatan (9.30 pagi waktu Malaysia).

Pengarah YT, Kamarul Al Amin Ismail, berkata jenazah Mohammad akan diiringi Pegawai Hal Ehwal Pelajar YT di Mesir, Mohd Ropi Busu dan kos membawa pulang itu yang mencecah lebih RM15,000 ditanggung sepenuhnya YT.

"YT menerima arahan daripada Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh untuk memastikan jenazah Mohammad dibawa pulang ke kampung. YT tidak pernah memilih kasih antara pelajar tajaan dan bukan tajaan," katanya ketika ditemui di rumah keluarga Mohammad di Kampung Pengkalan Raja Wali, Chendering, di sini, semalam.

Kamarul Al Amin berkata, sebaik tiba di KLIA, jenazah Mohammad akan dibawa menaiki kereta jenazah Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) dan dijangka sampai awal pagi esok (Ahad).

Beliau berkata Ketua Penolong Pengarah Khidmat Pengurusan YT, Dr Hashim Azmi Che Nuh dan abang Mohammad, Hassan, 28, akan berada di KLIA menunggu ketibaan jenazah sebelum dibawa pulang ke Terengganu.'

Sementara itu, keluarga Mohammad menyerahkan hasil siasatan kes itu kepada pihak berkuasa.

Bapa mangsa, Ishak Abdul Rahman, 63, berkata kejadian itu adalah ketentuan Allah yang diterima keluarganya.

Walaupun sedih dengan kehilangan Mohammad, katanya pihaknya tidak akan bersengketa dengan keluarga suspek serta sedia menerima kedatangan keluarga suspek ke Terengganu.


P/S: MARILAH KITA SEDEKAHKAN SEKALUNG AL FATIHAH DAN DOA KEPADA ALLAHYARHAM.. MOGA RUHNYA DICUCURI RAHMAT DAN JUGA DITEMPATKAN DALAM GOLONGAN org YANG SOLEH AMINN...


---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 20:25


semoga bersama para syuhada'...
syabas keluarga ALLAHyarham yang redha dan tak menyimpan dendam pada keluarga suspek..



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 16-06-07 20:28


Pada 15-06-07 23:21 , IlyaFarhan posting:

!!! QUOTE !!!

sebab apa dia kena bunuh??mesti ada apa-apa ni??takkan lah pembunuh tu tersilap orang xlogikla alasan tu.....ataupun orang arab sana yang bunuh dia???apa-apa pun kita kena berhati2la bila kita nak sambung study kat sana nanti.kena pandai pilih kawan.Nak kawan dengan Arab boleh tapi jangan sampai bawa masuk dalam rumah kita...BAHAYA...kalau nak tau jadi apa tryla bawa masuk masuk orang Arav dalam rumah kita....Al-Fatihah

Takkan jahat begitu sekali orang Arab agaknya? kalau begini lah bentuk mentaliti yang diamalkan memang takkan berkembang pemikiran, asyik duduk orang melayu.


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 20:34


kisah sedih di mesir
    
salam,
rasa semua dah baca kisah sedih ni....kasihan kepada kedua2 sebenarnya. sejak dengar kisah di radio dalam kereta sewaktu hantar anak ke sekolah pagi ni, terus buka tv nak tengok news tak ada gambar hanya berita sahaja...
di fikiran Kenapa pelajar al azhar boleh buat macam ni? macam sama pula kisah ustazah al azhar jadi pengikut ayah pin....Kenapa ilmu dan back ground agama tidak dapat menyelamatkannya?
jumpa kawan yang anaknya belajar di cawangan al azhar yang sama dengan pelajar tadi, takut dengar berita terus called anak dia. katanya budak ni ramai hutang, keliling pinggang dengan pelajar malaysia dan pak arab pun dia hutang..akibatnya ramai yang pulaukan dia dan tak mahu langsung bercampur gaul dengannya. dia tinggal seorang...hari yang malang tu dia dah tension maximum pergi ke rumah kawan-kawan yang pernah duduk serumah dengan dia dulu. kawan tu tak ada kebetulan baru keluar bermain bola...si mangsa sahaja ada mengadap komputer...dia lah yang jadi mangsa..di tikam bertubi2 bukan 10 sahaja seperti dilaporkan ..darah memenuhi rumah ..sebab berlaku pergelutan juga...pintu di kunci dari dalam..bila si mangsa ke balcony darahnya menitik ke tingkat bawah baru lah orang perasan apa yang terjadi..kebetulan rumah dekat dengan pasar ramai-ramai naik ke atas..pintu terpaksa di pecahkan kerana berkunci dari dalam..si magnsa masih lagi hidup waktu di temui even ke hospital pun masih boleh bercakap dan beritahu apa yang terjadi....itu lah kisah yang terjadi...

yang saya nak utarakan Kenapa dia berhutang? sebab tak dapat tajaan...walau pun pelajar cemerlang sebelum ni...dia memulakan business di sana untuk sara hidup dan berhutang sana sini..dah sampai tahap tak boleh handle hutang2 ni..dia mengamok...

tahun ni pusat zakat selangor paling kedekut biaya pelajar ke al azhar, kata kawan saya biasa pusat zakat selangor beri tiap tahun tapi tahun ni langsung tak beri..sebab dia dan suaminya berusha untuk dapatkan bantuan untuk ramai pelajar, bila tak dapat dia minta tolong saya..sebab kawan kata saya muka wellfare minta bantuan senang dapat...alhamdulill ah...saya memang muka tak malu bab minta derma...untuk tujuan yang baik....mula janji pusat zakat dapatkan tempat, lepas first exam kalau result bagus mereka bagi bantuan tapi janji kosong saja...sekarang ni pelajar2 yang pergi tu terpaksa ikat perut nak makan tak ada duit..dah mak budak-budak yang kami bantu pemergian tu tanpa segan silu hubungi kami semula anak dia tak makan kat sana? ni lah nasib anak2 orang islam yang cemerlang tapi tiada yang ingin membantu...saya pun hairan...sebab tu saya tak pernah beri duit zakat saya pada pusat zakat selangor...tahun lepas dapat surat gaji akan di potong automatically untuk zakat, saya hantar surat bantahan...alhamdul illah..tak ada potongan pun tahun ni..lebih baik saya beri pada mereka yang benar-benar memerlukan.. ..

"umiais ais"

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 20:38


bahayanya penangan hutang.. sebab tu kita kena amal doa yang berkaitan untuk bebaskan diri dari belenggu hutang ni..

!!! QUOTE !!!

yang saya nak utarakan Kenapa dia berhutang? sebab tak dapat tajaan...walau pun pelajar cemerlang sebelum ni...dia memulakan business di sana untuk sara hidup dan berhutang sana sini..dah sampai tahap tak boleh handle hutang2 ni..dia mengamok...




Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 20:46


Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

xyamani
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26226
Posting: 77
Dari: tepi dinding

yemen  


posticon Posting pada: 16-06-07 22:30


Pada 16-06-07 20:34 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

kisah sedih di mesir
    

yang saya nak utarakan Kenapa dia berhutang? sebab tak dapat tajaan...walau pun pelajar cemerlang sebelum ni...dia memulakan business di sana untuk sara hidup dan berhutang sana sini..dah sampai tahap tak boleh handle hutang2 ni..dia mengamok...

tahun ni pusat zakat selangor paling kedekut biaya pelajar ke al azhar, "umiais ais"


setuju dengan soalan ummi kat atas tu..waktu study dulu pernah tengok sahabat-sahabat yang berkeadaan macam tu cuma tak sampai tahap mengamok..bila di luar negara,semua orang cakap rakyat malaysia kaya..bila tengok betapa kami student malaysia hidup dalam sederhana (ada yang daif) Arab akan tanya..kan ke kamu kaya?nak beli apa-apa pun mesti asyik kena tipu saja..rakyat malaysia kaya....


-----------------
belajar lah kerana tiada yang lahir dalam keadaan telah terpelajar


Bookmark and Share

    


  Member Information For xyamaniProfil   Hantar PM kepada xyamani   Pergi ke xyamani's Website   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 00:59


assalamualaikum..

Pertama sekali ingin ana ucapkan sekalung takziah kepada Si mangsa iaitu Muhammad bin Ishak..semoga roh beliau dirahmati Allah hendaknya serta tergolong dalam golongan umat yang mati syahid akhirat..amin..apapun kita sebagai yang masih hidup selaku manusia yang bergelar khalifah dimuka bumi ini, ana harapkan setiap percakapan,mahupun perbuatan hendaklah kita berpegang kepada prinsip amanah bukannya menyebarkan sesuatu berita tanpa hujah dan fakta yang sebenar. kerana ini bukanlah sifat mukmin sejati, sejak hari kematian sehinggalah ke hari ini ana lihat bermacam andaian,berita dan tuduhan dilemparkan yang kadang tak berasas sama sekali. maka kesan disitu kita boleh lihat bahawa nak mencapai tahap sebagai seorang yang adil dan amanah itu bukan lah suatu perkara yang mudah.
Ana juga selaku insan yang lemah, terasa kehilangan beliau kerana suatu ketika dulu pernah belajar bersama2 diKUSZA dan seterusnya bersama2 merantau mencari ilmu di bumi anbiya' sehinggalah berlaku perkara sebegini. Alhamdulillah, selepas daripada mendengar berita pada pagi khamis yang lalu ana terus bergegas ke Mansurah dalam keadaan masih terkejut. diwaktu itu ana sempat meninjau kawasan luar mangsa yang masih kawal ketat dari dimasuki pelajar dan org awam atas sebab masih dalam penyiasatan. ana seterusnya segera ke rumah rakan-rakan beliau bagi mendengar berita secara detail. Disana timbul bermacam2 masalah kerana urusan mengeluarkan jenazah tertunda kerana soal siasat belum selesai. Sehinggalah lebih kurang pukul 1pagi hari Jumaat ana bersama beberapa rakan dan pihak kedutaan Malaysia ke Hospital bagi proses menuntut mayat. Dan dalam pada itu, ana sempat bertanya perkara sebenar apa yang berlaku ke atas mangsa melalui rakan-rakan yang boleh dipercayai kesohihan beritanya. Timbul masalah disana apabila urusan mengeluarkan jenazah ditangguhkan lagi sehingga ke pukul 3pagi kerana tidak mempunyai surat pengesahan kematian bagi membolehkan jenazah dihantar dari Mansurah ke Kaherah. Alhamdulillah, akhirnya selesai juga urusan tersebut. Lebih kurang pukul 3:15pagi waktu mesir ana dan rakan-rakan dibenarkan untuk masuk ke bilik mayat. Disitu ana sempat melihat separuh badan jenazah walaupun mukanya ditutup. Betapa syahdu sekali perasaan melihat jenazah mangsa dan ana dapatkan rasakan penderitaan kesakitan yang ditanggung beliau. Seterusnya kereta jenazah terus bergerak ke kaherah beriringan dengan kenderaan dari pihak kedutaan. Ana terus pulang ke Tanta bersama rakan-rakan dan tak sempat bersama2 mengerjakan solat jenazah di Kaherah akibat kepenatan.

Begitulah serba sedikit mengenai detik perjalanan selepas berlaku peristiwa pembunuhan tersebut..InsyaAllah ana tidak menambah sebarang fakta bagi menyedapkan berita. Ana harapkan bagi sesiapa yang tidak tahu sebarang maklumat sebenar JANGAN SESEKALI MEMBUAT TAFSIRAN DAN ANDAIAN HANYA MENDENGAR BERITA yang BELUM PASTI KEBENARANNYA..

P/S sesiapa yang ingin melihat gambar tempat2 berlaku kejadian bolehlah menghubungi ana di emel PM kan permintaan. Wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 01:14


huh..1stly al-fatihah ana tujukan buat mangsa..memang ana pun macam kalian juga..terkejut baca berita yang menggemparkan ni..lagipula pada fikiran kita budak-budak yang study azhar tu baik2 belaka..konon kuat iman lah...tapi apa yang terjadi tu nampak meleset sama sekali..betul-betul diluar dugaan..

namun apa yang teramat gempar pada ana adalah...suspek tu merupakan junior merangkap member yang ana begitu kenalinye..ex-roomet hostel time sekolah menengah dulu! secara peribadi ana katakan dia seorang kawan yang baik..nak kata pendiam tak pulak..ada jugak kecoh2nyer..siap jadi pengawas sekolah dan hostel lagi..dan juga seorang yang cemerlang..pernah dapat offer uia tapi prefer ke azhar..

kami,kawan2nye di malaya ni terpana bilamana terpampang di dada akhbar suspek adalah dari tempat kami (mujur tak nyebut nama kampung/taman prumahan)..maka bermulalah saat pencarian kami..tak lain tak bukan menghubungi kawan-kawan yang ada di kaherah sana..mula-mula mereka merahsiakannya..namun setelah di desak barulah kami diberitahu siapakah gerangan suspek tu..

apelagi..terkejut berok lah kami...bukan sekadar kawan2nye tak menyangka bahkan guru2 dan jiran2 di rumahnye juga begitu terkejut bahkan keluarganya disini pun masih kebingungan dengan berita tu (mereka da tau lebih awal dari kedutaan/pihak2 berkaitan)..

punca walau masih dalam siasatan namun dapat disimpulkan ia disebabkan tekanan yang di alaminya..tekana di musin peperiksaan ni memang satu haknye tapi ada yang mengatakan kerana masalah kewangan atau hutang..tapi tak tau pula apa kaitan 2 org member yang dicarinye tu..adakah mereka berhutang dengan suspek..? memang lah ikut logik sepatutnya mangsa tak berkaitan tapi kenapa pula mangsa tu jadi mangsanya? pastinye ada sebab yang menimbulkan kemarahannya..

walau apapun puncanya kami kawan2nya tetap berdoa untuk keselamatan dirinya..bukan bermaksud nak membela atas salah lakunya tapi sebagai rakan yang lebih mengenalinya kami yakini ada sebab yang mencetuskan kejadian tu..takkan lah dengan mudahnye suspek menepikan kewarasan akalnya dengan bertindak sedemikian? mustahil lah..! kecualila suspek punya masalah mental..tapi tak ada pulak rekod sebelum ni yang nyatakan masalah tu ada padanya..

untuk detik2 seterusnya kami hanya mampu tunggu dan lihat..Kalau benar dia bersalah kami redha..apakandaya kami apatahlagi keluarganya untuk menolak takdir yang berlaku pada suspek yang kami kenal baik dengannya..

sekian saja..harap tulisan ni tak menimbulkan salah faham kalian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 05:45


salam..

maaf atas penyiaran artikel diatas..atas sebab2 tertentu setelah difikirkan semula ana rasa tak sepatutnya menyiarkan gambar tempat kejadian kepada umum..harap maklum..

cumanya ana nak beritahu yang pelajar azhar pun manusia bukan maksum tak terlepas dari godaan nafsu dan syaitan..ana sendiri berasa terkejut dan malu.diharap kita tak perlula beri apa-apa komen lagi..motif bunuh dalam siasatan suspek hanya mengaku bunuh dan ditanya mengapa membunuh tapi dijwab tak tahu. itu saja. cumanya akal yang waras susah nak percaya dan menerima perbuatan suspek kerana beliau membunuh dengan cara yang kejam sekali. apa-apa pun memandangkan org yang dah meninggal tak elok disebut2 kecuali kebaikannya.wallhualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 05:46


salam..

maaf atas penyiaran artikel diatas..atas sebab2 tertentu setelah difikirkan semula ana rasa tak sepatutnya menyiarkan gambar tempat kejadian kepada umum..harap maklum..

cumanya ana nak beritahu yang pelajar azhar pun manusia bukan maksum tak terlepas dari godaan nafsu dan syaitan..ana sendiri berasa terkejut dan malu.diharap kita tak perlula beri apa-apa komen lagi..motif bunuh dalam siasatan suspek hanya mengaku bunuh dan ditanya mengapa membunuh tapi dijwab tak tahu. itu saja. cumanya akal yang waras susah nak percaya dan menerima perbuatan suspek kerana beliau membunuh dengan cara yang kejam sekali. apa-apa pun memandangkan org yang dah meninggal tak elok disebut2 kecuali kebaikannya.wallhualam

weblog ana..www.ibnurusyd305.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 13:16


alhamdulillah...jenazah telah selamat dikebumikan..
sedikit petikan akhbar..

KUALA TERENGGANU, 17 Jun (Hrkh) – Jenazah pelajar Malaysia yang mati dibunuh di Mesir, Mohamad Ishak, 22, selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Laut, dekat sini jam 9.25 pagi ini.

Jenazah Mohamad yang dibawa dari Kompleks Kargo Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) tiba di rumah keluarganya di Kampung Pengkalan Rajawali, Chendering jam 7.15 pagi.

Solat jenazah diimamkan oleh Mudir Madrasah Darul Salam Kuala Ibai, Tuan Guru Abdul Rahman Ahmad pada jam 7.45 pagi bersama kira-kira 100 orang, yang turut disertai oleh Bendahari PAS negeri, Haji Mohd Abdul Wahid Endut.

Pesuruhjaya PAS negeri, Dato' Mustafa Ali turut sama menziarah.

Allahyarham Mohamad, pelajar tahun tiga kursus Usuluddin, Universiti al-Azhar Cawangan Mansurah, Mesir meninggal dunia selepas dipukul dan ditikam oleh seorang pelajar tahun dua pengajian Bahasa Arab dari Selangor.

Allahyarham yang mendapat kecederaan parah di kepala dan leher menghembuskan nafas terakhir setelah dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Antarabangsa as-Salam, Mesir

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 14:44


:roll: yang penting tidak dapat menyalahkan si pembunuh 100% sebab beliau itu sakit jiwa.......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 14:55


ye...
setiap insan tidak sempurna

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 16:14


Al Fatihah buat saudara kita..moga keluarga beliau diberi kekuatan menghadapi musibah ini..buat teman-teman yang belajar di luar negara, berhati-hatilah selalu..mohon perlindungan dari Allah dari segala perkara yang buruk..Amiinn..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 16:46


Assalamualaikum.....
salam ukhwah fillah...
ana merupakan salah seorag pelajar dr furu' mansoura....
berbagai2 creta,macam-macam khilaf yang an dengar....tak tahu kesahihannya bgmn....
sahabat-sahabat....tak perlu lah kita berbicara dengan banyak .....takut silap.xsahih,rekaan semata-mata.. berdosa pulak....ap yang perlu kita buat sekarang,dengan banyak berdoa untuk arwah moga digolongkan dr golongan2 ahli jannah di sisiNYA,sedekah alfatihah,dia insya'ALLAH dijamin masuk syurga sebab syhid,mempertahankan diri,lepas tu syahid sebab datang menuntut ilmu lepas tu meninggal.....walau pun keadaan begitu...kita tak tahu ap2....hya ALLAH yang tahu...DIA berkuasa menentukan ap sahaja yang DIA mahu.....pasti ad banyak hikmah...pasal saspek pulak kita doa byak2 kat dia supaya dia sedar ..bertaubat...hukuman pulak setimpal dengan ap yang dia lakukan...sahabat-sahabat,bila dah dendam tambah pulak panas baran,tak ingat pula ALLAH,waktu pulak nak dekat magrib,berlaku pula kejadian ni di pasar yang mana tu lah tempat syaitan2 dan jin2 jahat tinggal...logik lah berlaku pembunuhan ni tanpa sedar,pembunuhan pulak dengan kejam..masa tu kena rasuk dengan syitan...dah lupa dah sapa diri kita....ambil iktibar.......SETIAP KEJADIAN PASTI ADA HIKMAH YANG AKAL DAN HATI KITA tak dapat MENGETAHUINYA MELAINKAN DIA...DIA takkan JADIKAN SESUATU MELAINKAN AD FAEDAH2.....DIA YANG MAHA PENGAMPUN,PEMURAH ,RAHMAT,LAGI MAHA PENGASIH ATAS HAMBA2NYA...REDHALAH AP YANG BERLAKU...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

ummi_mmas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28146
Posting: 133

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 19:11


ana ucapkan takziah kepada keluarga si mangsa.....al-fatihah and
semoga rohnya di cucuri rahmat amin..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_mmasProfil   Hantar PM kepada ummi_mmas   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 08:26


‘Makcik tidak maafkan dia’

Oleh NOR AZIAH JAAFAR

Zaharah Mohamad (kiri) tidak dapat menahan sebak dan ditenteramkan oleh adik iparnya, Khamsah Abdul Rahman pada pengkebumian anaknya, Mohamad Ishak di Tanah Perkuburan Kampung Laut, Kuala Terengganu, semalam.

KUALA TERENGGANU 17 Jun – ‘‘Makcik tidak maafkan dia, apa yang dia buat pada anak makcik adalah zalim, terlalu kejam,” luah Zaharah Mohamad, 58, ibu pelajar Universiti Al-Azhar cawangan Mansurah, Mesir terhadap tindakan pelajar yang menikam anaknya sehingga mati, Rabu lalu.

Walaupun menyedari segala yang berlaku adalah ketentuan-Nya, dia tidak dapat menahan sedih dan marah apabila anaknya, Mohamad Ishak, 22, diperlakukan seperti binatang.

Katanya, dia dapat membayangkan bagaimana anaknya ditikam berulang kali tanpa belas kasihan sehingga pisau yang digunakan patah walaupun mangsa cuba melarikan diri sehingga ke dalam tandas untuk mengelak daripada terus diserang.

‘‘Zalim, memang kejam, tiada perikemanusiaan langsung. Dia buat anak saya macam kambing...macam binatang, walaupun Mohamad lari ke dalam tandas, dia tikam lagi, lari ke pintu hingga kain pelekat terlondeh, dia tikam lagi.

‘‘Sekali dia tikam tak mengapa, tapi 10 kali dia tikam. Makcik boleh nampak macam mana dia menikam anak makcik yang sudah telanjang,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Pangkalan Rajawali, Chendering di sini selepas upacara pengkebumian Mohamad, pagi ini.

Jenazah pelajar kursus Usuluddin itu tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) dari Mesir kira-kira pukul 9.10 malam tadi dan dibawa pulang ke rumahnya dengan van jenazah Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) dan tiba kira-kira pukul 7.15 pagi ini.

Jenazah kemudian disembahyangkan di rumahnya dengan diimamkan oleh guru sekolah pondok, Abdul Rahman Ahmad sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Laut, Kuala Terengganu kira-kira pukul 9 pagi ini.

Lebih 100 orang menghadiri upacara pengkebumian tersebut termasuk Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu, Datuk Che Mat Jusoh dan Pengarah Jabatan Pelajar Malaysia di Kaherah, Dr. Mohd. Fakhrudin Abdul Mukti serta wakil Yayasan Terengganu.

Mohamad anak kesembilan daripada 12 beradik dikebumikan di sebelah kubur kakak dan adiknya, Zuraida dan Zuarida selepas bacaan talkin yang dipimpin oleh imam Masjid Kampung Laut, Mohd. Rosdi Abdul Rahman.

Walaupun tidak dapat menahan kesedihan, Zaharah berpuas hati kerana dapat menatap wajah Mohamad buat kali terakhir selepas berpisah kira-kira lapan bulan lalu apabila Mohamad melanjutkan pelajaran ke Mesir.

Menurutnya, selepas kejadian itu rakan anaknya yang hanya dikenali sebagai Kadir ada menelefon dan memberitahu perubahan sikap mangsa yang menjadi penakut beberapa hari sebelum itu.

‘‘Malah pada hari kejadian dia berpesan kepada rakan-rakannya supaya pulang awal kerana takut tinggal seorang di rumah sewa mereka,’’ ujarnya.

Zaharah yang mempunyai dua anak yang masih bersekolah tidak akan membenarkan mereka melanjutkan pelajaran ke Mesir selepas ini kerana trauma dengan kejadian yang menimpa Mohamad.

Apabila ditanya sama ada dia sudi memaafkan suspek sekiranya keluarganya datang memohon maaf selepas ini, katanya, belum tentu dia boleh berbuat demikian dan melupakan penderitaan yang ditanggung anaknya sebelum menemui ajal.

Bapa mangsa, Ishak Abdul Rahman, 63, pula berkata, walaupun sedih anaknya meninggal dunia dalam keadaan yang menyeksakan akibat ditikam bertalu-talu, mereka sekeluarga tidak berdendam dengan suspek dan keluarganya.

‘‘Undang-undang ada, biarlah undang-undang yang menentukan,” katanya sambil memberitahu bahawa wakil keluarga suspek ada menghubungi anaknya, Hasan, 28, bertanyakan mengenai kos perbelanjaan urusan pengkebumian Mohamad dua hari lepas.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 08:27


mak arwah dah tak maafkan budak tu...
apa nak jadi dengan budak tu sekarang...
apa perasaan mak dia agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 09:06


Al fatihah

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 11:03


Hmmm...ibu mana yang tak sedih kehilangan anak...
tapi kita tiada hak meghukum seseorang..
doakan seloga ibu arwah dapat memaafkan suspek..
apa-apa pun jenazah arwah telah selamat dikebumikan..moga rohnya bersma para solihin..

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 14:32


alhamdulillah..... ramai pihak 'membuka mata' tentang kejadian ini.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 17:55


KUALA TERENGGANU: Suspek yang dikaitkan dengan kematian Mohamad Ishak, 22, penuntut jurusan Usuludin Universiti Al-Azhar cawangan Mansourah, Mesir sebelum ini dikatakan pernah ditangkap pihak berkuasa Mesir selepas terbabit dalam kegiatan jenayah.

Bagaimanapun, tangkapan terhadap penuntut tahun tiga jurusan sama di universiti berkenaan sebelum ini tidak pernah dilaporkan pihak berkuasa negara itu kepada Jabatan Penuntut Malaysia (JPM) di Mesir dan hanya terbongkar selepas penuntut dari Dengkil, Selangor itu ditahan selepas dipercayai membunuh Mohamad, petang Rabu lalu.

Pengarah JPM di Kaherah, Dr Mohd Fakhrudin Abdul Mukti, berkata kes jenayah yang dikaitkan dengan suspek berusia 22 tahun itu, sebelum ini dikesan berdasarkan rekod polis Mesir dan sebelum ini sudah beberapa kali ditangkap pihak berkuasa negara itu.

“Kes jenayah membabitkan penuntut terbabit sebelum ini tidak pernah dilaporkan kepada jabatan atau Kedutaan Malaysia di sana (Mesir) menyebabkan kita tidak tahu perkembangan penuntut terbabit,” katanya.





Sehubungan itu, jabatan berkenaan meminta penaja penuntut Malaysia ke Mesir membuat tapisan selain memastikan mereka sihat khususnya dari segi mental.

“Perkara itu perlu dilakukan penaja kerana pihak kami dan kedutaan tidak dapat mengikuti latar belakang penuntut terbabit kerana mereka ke Mesir didaftar penaja.

“Selepas ini, tapisan perlu dibuat kerana kita tidak mahu kes jenayah seperti pembunuhan secara kejam terhadap Mohammad Ishak berulang,” katanya.

Beliau yang ditemui di selepas pengebumian jenazah Mohammad di Tanah Perkuburan Islam Kampung Laut, di sini, sedih dengan kejadian itu.

“Ini kejadian pertama membabitkan penuntut Malaysia mati dibunuh penuntut senegara dan kejadian itu mengejutkan jabatan dan kedutaan.

“Kejadian bunuh membabitkan penuntut Malaysia pernah berlaku pada 2004 lalu tetapi suspek adalah penuntut dari Indonesia,” katanya.

Beliau yang mengandaikan peristiwa itu satu pembunuhan kejam meminta penuntut Malaysia di Mesir memberi kerjasama kepada JPM bagi memudahkan jabatan mengawasi dan mengenakan tindakan terhadap penuntut bermasalah.

“Saya percaya penuntut yang membunuh Mohamad mengalami masalah mental dan turut mengakui melakukan perbuatan itu, selain menceritakan perlakuan kejamnya kepada pelajar lain selepas kejadian.

“Saya rasa dia (Mohamad) tak ada kes dengan penuntut ini (suspek). Ini satu tragedi kerana penuntut terbabit dikatakan mencari rakan serumah dengan arwah tetapi kebetulan rakannya itu tiada dan Mohamad menjadi mangsa,” katanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 08:30


moga kejadian ini menjadi pengajaran kepada semua


---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 16:23


SALAM...

ana minta maaf banyak-banyak sebab tak jadi nak siarkan gambar tu..bukan apa..gambar tu terlalu ngeri..kalau kita lihat memang menampakkan kesan pembunuhan tu memang zalim..macam tak percaya pun ada..susah nak lupakan.

memang ana dapat berita dari kawan suspek mengatakan beliau mengalami tekanan mental..mungkin polis boleh cek betulkah tak dia sakit mental.Dan ana ada dapat berita hukuman yang akan dikenakan ke atas suspek..tapi ana tak berani nak bagitahu lagi..sebab belum comfirm.dah comfirm insyaallah kita akan bagitahu...untuk pengetahuan sahabat-sahabat seklian..polis mesir ni memang jenis yang ganas..so, ana tak dapat bayangkan apa yang akan berlaku kat suspek..sebabnya masa suspek dibenarkan keluar pada hari khamis untuk melakonkan aksi pembunuhan dirumah tu ada kawan bagitahu bajunya koyak rabak,mukanya lebam2..mungkin kena belasah dengan polis..memang ganas.

saja sekadar tulis apa yang tahu..salam

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 20-06-07 09:45


sedihnya...bayangkan kita kat rumah yang ada abang orkakak yang kat overseas tu....tiba-tiba saja telefon bunyik cakap deme dah meninggal sebab di bunuh.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 10:51


sdkt pengalaman saya di mesir,polis mesir memang agak ganas..yang kena lokap tu confirm kena belasah...ingat kembali kisah pejuang2 ikhwan di sana ya...dan org luar memang sukar nak menang kes di mesir......

sedikit pngajaran tragedi ini,harap kerajaan lebih prihatin dan membela nasib pelajar agama disana.....yang miskin nak dapat duit zakat,cukup susah....

JPA ,Mara kena sponsor budak al-azhar (bidang agama)sama......

duit Malaysia banyak...dan banyak dilaburkan untuk program hiburan semata-mata.......cukuplah gangstar,akademi fantasia,OIAM,audition..blablabla....anugerah skrin,bintang popular,..blablablabla........pembinaan modal insan-melaburlah kat bidang pendidikan...............ok

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 15:13


perkembangan terkini yang ana dapat dr sahabat ana di mesir..
suspek akan dibicarakan di mesir..
dan suspek masih dalam tahanan polis

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 18:27


buat sahabat yang ingin melihat sedikit gmbr2 kejadian..
boleh lah ke blog sahabat ana

www.akhisalman.blogspot.com

p/s :pastikan sahabat-sahabat tak takut darah..huhu
dan ana harap gambar tersebut tak diposting disini..

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 18:45


nengok gambar tu, tak terbayang macammana beratnya derita ALLAHYARHAM.... semoga roh saudara kita ditempatkan di syurga bersama para syuhada'...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-06-07 18:48


ana pun boleh tengok gambar tu..terbayang macam mana keadaan arwah masa tu...

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» pelajar kita di al azhar dibunuh..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.215178 saat. Lajunya....