Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada sahabat yang setia melainkan kepentingan yang berpanjangan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 70
Ahli: 0
Jumlah: 70




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 1 hari, 5 jam, 14 minit yang lalu
Kang: 1 hari, 10 jam, 16 minit yang lalu
sahabat_sejati: 7 hari yang lalu
sadiqah: 11 hari yang lalu
eme86: 15 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 19 hari yang lalu
nice_pesan: 22 hari yang lalu
umy_1510: 27 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Jati diri seorang Muslimah, dimana letaknya?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Jati diri seorang Muslimah, dimana letaknya?

Please Mendaftar To Post


Oleh Jati diri seorang Muslimah, dimana letaknya?

dr_daie
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25484
Posting: 20
Dari: kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 00:44


awwalu... Assalamualaikum...

buat teman2 yang ada di portal ukhwah.. kat sini ana nak bertanyakan pada kalian semua... dimana sebenarnya letak Jati diri seorang muslimah? ana sekarang dalam dilema... mahu pertahankan jati diri atau prinsip yang ada takut tak bersesuaian dengan keadaan dan masa... tapi dalam masa yang sama ana juga takut kalau sebenarnya ana hanya terbuai perasaan yang tak jelas... harap teman2 dapat membantu...

akhiru... wassalamualaikum... :-)


-----------------
--MAWADDAH WA RAHMAH WA ROBBUL GHOFUR--


Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_daieProfil   Hantar PM kepada dr_daie   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 09:20


assalamualaikum..

harap enti dapat menjelaskan maksud..
yang sebenar..
untuk mudah ana jawab...


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'
[ Telah diedit oleh: ika2410 pada 14-06-07 09:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Nur_DeHearty
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.05.2007
Ahli No: 30099
Posting: 26
Dari: Negeri Adat Perpatih

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 11:36


..tak faham dan tak jelas..
boleh cerita lebih sikit,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DeHeartyProfil   Hantar PM kepada Nur_DeHearty   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 03:30


Pada 14-06-07 00:44 , dr_daie posting:

!!! QUOTE !!!

awwalu... Assalamualaikum...

buat teman2 yang ada di portal ukhwah.. kat sini ana nak bertanyakan pada kalian semua... dimana sebenarnya letak Jati diri seorang muslimah? ana sekarang dalam dilema... mahu pertahankan jati diri atau prinsip yang ada takut tak bersesuaian dengan keadaan dan masa... tapi dalam masa yang sama ana juga takut kalau sebenarnya ana hanya terbuai perasaan yang tak jelas... harap teman2 dapat membantu...

akhiru... wassalamualaikum... :-)



Jati diri seorang muslim or muslimat, yakni meletakkan segala perasaan, prinsip atau perbuatan tunduk pada hukum syara'
Apabila haram maka haramlah, apabila halal maka halallah ia.

Seorang yang tunduk itu, walau dalam keadaan apa pun sentiasa mengikat diri dan tunduk pada hukum Allah(hukum asal perbuatan manusia terikat dengan hukum Allah). Dia mengubah keaadan yang tidak islami kepada keadaan yang diredai Allah, bukan hanyut terbuai dengan keadaaan or masa.
Orang inilah yang dicintai oleh Allah, para malaikat dan orang-orang beriman.

Allah memberi kita dua jalan, jalan kufur or beriman.
Sebagai seorang muslimah, seharusnya kita memilih jalan Iman bagi menggapai Redha Allah.Amin


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-06-07 07:04


jati diri muslimah terletak pada Imannya kepada Allah.


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...
[ Telah diedit oleh: izzul_islam pada 15-06-07 07:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 08:43


Pakaian, akhlak, pergaulan dan amalan ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

naabihah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.06.2007
Ahli No: 30194
Posting: 25
Dari: bangi

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 10:21


iman di dada penentu segalanya...banyak'dan ibadat, dekatkn diri dengan ALlah...
insyallah jati diri kita sentiasa di jalan yang benar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For naabihahProfil   Hantar PM kepada naabihah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 13:17


Sejauh mana dia dapat menjaga malunya...Kalau sifat malu sudah hilang dalam diri seorang perempuan dia akan buat apa sahaja...Berpakaian seksi, jadi perempuan murahan semata-mata nak hidup mewah dan sebagainya...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-06-07 15:19


jati seorang muslimah terletak pada akalnya yang dipandu oleh iman...bukan perasaan semata-mata

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-06-07 15:27


dr_daie tolong ceritakan lebih terperinci...
prinsip kita boleh ubah ikut jati diri kita...
jati diri mesti berlandaskan ilmu dan iman...
yang penting jangan ikut perasaan, fikirlah dengan akal

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 16:44


dr_daie luahkan hatimu..jangan di sekat..kerna yang menolong mu adalah syaitan anadai dirmu tika itu beremosi..luahkan..mungkin sahabat2 cuba membantu..sekurang2nya..bagi kalau.. dr_daie tenag-tenang selalu ya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 15-06-07 17:03


jatidiri ..erm..kena lah bersandar dan berpndukan syariat dan agama..kalau ada jatidiri tapi menyalahkan hukm agama ..rasanya jatidiri itu tidak ber erti...wallahu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

dr_daie
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25484
Posting: 20
Dari: kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 23:01


begini.. ana selalu tegas dengan prinsip dan jati diri ana dalam beberapa hal seperti pergaulan antara muslimin dan muslimat, tetapi dalam masa yang sama ana agak tergugah juga bila melihat ada dikalangan teman (dekat dan satu keimanan) yang ternyata bercouple.. seperti yang antum semua tahu siapa saja manusia yang tidak mahu dicintai dan mencintai. jadi bagi antum semua bagaimana? (buat pengatahuan ana belajar diluar negara dan rasa ingin dilindungi dan punya teman dekat bagi anan perlu....)

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_daieProfil   Hantar PM kepada dr_daie   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 23:27


memang benar dr_daie....iman manusia sentiasa ada turun nak naiknya...soal perasaan semua org tak boleh nak lari..rasa ingin dicintai dan mencintai lumrah manusia..tapi sandarkanlah cinta itu pada yang hak...jangan mudah terpengaruh denagn suasana..tak kiralah org tu baik ke apa ke..Kalau dia buat salah tetap salah..ikut apa yang digariskan..insyaalh ALLAH akan sentiasa bersama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

anti_alasan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26307
Posting: 300

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 00:38


Kenapa tidak saja memilh jalan yang lebih dicintai & diredhai allah iaitu pernikahan...apakah yang lebih mulia dari jalan suci ini???
kemuliaan seorang hamba terletak sejauh mana dia berusaha menggapai redho allah,bukan redho manusia......

betapa hinanya kita apabila kita mengikut sesuatu yang menjadi keredhoan manusia,tapi ia tidak menjadi keredhoan allah...betapa hhinanya!walhal allahlah yang menciptakan kita,rabb yang wajib disembah......

dek kerana melihat rakan terjebak couple..kita pun mahu mengikut ,mereka???
ketika allah yang maha adil telah memberi jalan alternatif yang halal iaitu pernikahan...kita tetap juga mahu memilih jalan kemaksiatan yang haram itu..
Kenapa????
ketika allah yang maha adil membenarkan kita untuk makan ayam,lembu,rusa..namun kita masih nak memilih untuk makan bab* & anjing walaupun kita tahu ia haram & kita juga tahu ayam,lembu, rusa itu halal........

Bookmark and Share

    


  Member Information For anti_alasanProfil   Hantar PM kepada anti_alasan   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 13:46


jawapan anti alasan adalah tepat sekali iaitu pernikahan ! .. tetapi barangkali keadaan saudari mungkin belum mengizinkan ... tapi tak mustahil dengan syarat biarlah dengan restu keluarga kedua belah pihak dan seeloknya biarlah dengan org yang sekufu (sekufu tau .. jangan main hentam saja)

dalam situasi saudari memang tak dinafikan dugaan hati dan perasaan amatlah berat .. tapi awas ! jangan sampai terperangkap dan diperangkap ...

barangkali saudari ada punya perasaan pada seseorang di tempat saudari belajar ketika ini .. kalau tak keberatan boleh cerita sedikit bagaimana orgnya lelaki yang saudari sukakan tu ? saya harap saudari tak tergolong dalam golongan wanita yang tersentuh hati setelah dihujani ayat-2 jiwang yang menyentuh perasaan ...

saya jangka saudari ni barangkali seorang muslimah yang muslimah (faham ye?) jadi sayang lah kalau saudari serahkan saja perasaan saudari pada org yang kurang sekufu semata-2 kerana perasaan (bukan kerana dakwah atau kerana Allah) ... tapi kalau saudari punya perasaan pada lelaki yang boleh dikira sekufu maknanya saudari berada dalam "zon selamat" ... sebab perempuan ni kalau dah serahkan perasaan pada lelaki, maka habis lah ...

[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 17-06-07 13:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 16:46


salam..
ya..kita insan yang tak lepas dr fitrah untuk dicintai dan disayangi..
ya macam anti_alasan bagitahu..pernikahan..itu yang sebaik-baiknya..
dan carilah yang sekufu dengan kita..
yang penting pandai bawa diri..
jangan halalkan apa yang haram...teguh iman di hati
wallahualam

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 16:51


ye ,
Jati diri muslimah terletak pada 'maruah'nya..
Maruah terlalu subjek seperti mana sahabat2 yang lain telah bincangkan sebelum ini

Berusahalah aiyuhal Muslimah itu jadi seorang Muslimah..
pesan untuk diri sendiri juga... :-)


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 22:28


Betul kata En. transmissionline tu...Orang perempuan tak boleh terlalu mengikut perasaan...Bukannya apa...Takut kena tipu saja...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-06-07 10:29


pandulah persaan tu dengan iman....tak salah nak luahkan perasaan....hak naluri manusia!

buat apa nak sekat2 perasaan itu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 10:53


ye tak salah..tapi harus berhati-hati...
dan juga jangan keterlaluan...

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-06-07 14:18


pandainyer transmissionline...
betullah sebagaimana yang dikatakan itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 15:53


salam...
bagi saya....jangan sesekali korbankan jati diri dan prinsip saudari...sebab apa yang saudari pertahankan itu betul...alhamdulillah...bagus sangat...
dan saya faham situasi saudari sekarang ini...saya setuju dengan anti_alasan...pernikahan jalan yang terbaik...
kalau tak mampu...maka saudari kena tabah dan kuatkan hati saudari...itu dugaan untuk saudari...jangan sesekali kerana orang bercouple..kita pun nak bercouple...patutnya kita bersyukur...Allah melindungi kita daripada dosa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

dr_daie
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25484
Posting: 20
Dari: kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 16:04


syukran buat anti_alasan dan buat tman2 protal yang lain. ana bukan tak mahu menikah tetapi buat orang tua ana terlalu muda. sekarang ana baru saja menjejaki umur 19 tahun.. ana tahu umur bukanlah alasannya tetapi orang tua yang tidak membenarkan ana bernikah selagi belajar belum selesai... bukan niat untuk menyalahkan orang tua... tetapi itulah hakikat yang perlu ana tempuhi... alhamdulullah... ana bukanlah terburu-buru mahu bercouple cuma ana mahu minta pandangan teman2 yang lebih arif... afwan ya buat teman2 yang kurang senang... ilalliqa' maal salamah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_daieProfil   Hantar PM kepada dr_daie   Quote dan BalasQuote

dr_daie
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25484
Posting: 20
Dari: kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 16:25


buat transmissionline.. sebenarnya tiada ciri khas seperti yang saudara katakan.. alhamdulillah... pengalaman mengajarkan kedewasaan dan seiring dengan itu ana sebenarnya berhati-hati dengan apa yang lelaki katakan kepada ana... bukan suudzhon kepada kaum rijal tetapi berhati-hati itu lebih baik kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_daieProfil   Hantar PM kepada dr_daie   Quote dan BalasQuote

asmahulhusna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23748
Posting: 106

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 16:35


Pada 15-06-07 07:04 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

jati diri muslimah terletak pada Imannya kepada Allah.



setuju dengan izzul_islam...iman adalah penetu segalanya..setiap apa yang di buat perlulah kerana Allah dengan niat untuk menggapai mardhotillah..wallahualam.. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For asmahulhusnaProfil   Hantar PM kepada asmahulhusna   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-06-07 16:55


Pada 21-06-07 16:25 , dr_daie posting:

!!! QUOTE !!!

buat transmissionline.. sebenarnya tiada ciri khas seperti yang saudara katakan.. alhamdulillah... pengalaman mengajarkan kedewasaan dan seiring dengan itu ana sebenarnya berhati-hati dengan apa yang lelaki katakan kepada ana... bukan suudzhon kepada kaum rijal tetapi berhati-hati itu lebih baik kan?


betul tu...ana bersetuju...hati-hati lah..gunakanla pandangan hati,bukan pandangan mata,sebab pandangan mata itu menipu...
wanita kena selalu menundukkan pandangan matanya...


-----------------
Jihad Dijalan ALLAH SWT....cita-cita mati sebagai JUNDULLAH!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 18:14


pandanglah dengan mata basirah..sesungguhnya mata basirah itu lebih suci jika pemiliknya menhanbakan diri kepada ALLAH...
dr daie ana juga mengalami perkara yang sama macam ukhti...
cuma ana biarkan masa yang menentukan..

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112291 saat. Lajunya....