Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"A leader is a dealer in hope"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 16 hari yang lalu
muslimiman: 21 hari yang lalu
tornado: 40 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Kepentingan Tulisan Jawi !!!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Kepentingan Tulisan Jawi !!!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Kepentingan Tulisan Jawi !!!!!

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-09-03 16:20


Sebagai orang islam adakah perlu mengetahui tulisan jawi dan baca jawi?????Bagi saya ia penting...kalau tak tahu macam mana nak uruskan diri sebagai muslim&muslimah.......Dari kecil kita sepatutnya di dedahkan dengan Tulisan jawi di sekolah .Kalau kat sekolah dulu sering mengadakan pertandingan menulis jawi siapa yang tepat ejaan dan cantik tulisannya adalah pemenangnya.Tapi sekarang ada lagi ke tradisi macam dulu.......apa pandangan sahabat semua ??????????



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-03 02:36


assalamualakum..
entahlaaa muslimah sejati...akhbar bahasa jawi ada keluarkan tapi gambar artis lak kat depan...selalunya kalau bahasa jawi biasanya mencerminkan Islam laa..tapi gadis seksi lak jadi cover...tak leh kata apa sebab tu kita ni kecik jer..tak der kuasa apa2...abg-abg ulamak kita pun diam takkan kita nak lebih2 dari diorang lak....diorang lagi byk ilmu....so fikir-fikir dan renung-renungkan...kata farid RTM laa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-03 10:39


Assalamualaikum...
anapun tak tahu.
tapi kita sebagai umat Islam sepatutnya terus mempertahankan tulisan jawi ni.Ia mencerminkan keindahan kesenian Islam.

ana sendiri lebih suka menggunakan tulisan jawi dalam menulis.tulisan rumi guna jugak..tapi ana lebih suka tulisan jawi...mudah, senang...

ia ada persamaan dengan tulisan arab, cuma sesetengah kalimah je takda...

kita yang masih ada ni, cubalah galakkan adik2, saudara - mara, anak2 dan semua orang agar minat untuk belajar tulisan jawi..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

qalbun_nisa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 487
Posting: 63
Dari: ntah

Sabah  


posticon Posting pada: 28-09-03 16:42


bismillahir rahmanir rahim
assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh
alhamdulillah, hamdan lahu, wassolatu wassalamu 'ala rasulihi wahabibih

saya rasa bukan setakat tulisan jawi yg patut dititikberatkan, malahan bahasa Arab juga perlu diterapkan semenjak sekolah randah lagi. Insya Allah..barulah generasi al-Quran dapat dipupuk dan disuburkan...

-----------------
Tuhan..
Dosaku menggunung tinggi..
Tapi rahmatMu melangit meluas...
Harga selautan syukurku...
hanya setitis NikmatMu di bumi...
Tuhan selangkah ku dekat padaMu...
seribu langkah Kau dekat padaku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For qalbun_nisaProfil   Hantar PM kepada qalbun_nisa   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 28-09-03 18:24


tulisan jawi mmg penting..tengok kitab2 yg lama tulis dgn menggunakan tulisan jawi..kalau x pandai baca mcm mana nak buat rujukan ke..nak tambahkan lg pengetahuan ke...dll

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-10-03 08:10


Prof tengok yg dibuat oleh Sayrikat Maggi..
sekarang nak promote....mereka punya..produk pakai tulisan jawi.....
So. apa pendapat yg lain ?

Patutkah kita berbangga ?
Malulah...

Sekarang banyak dilihat tulisan jawi di iklan perniagaan...


Satu lagi pendapat Prof....rasa jika ramai takleh baca jawi...atau kurang maka dia kurang reti mengaji...
Tak tahulah..kalau salah sila beritahu....


Wassalam

Maaf salah kata

.........................
Prof_Muslim

-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

abuya
Warga Rasmi
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4013
Posting: 7
Dari: kuala lumpur

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-10-03 09:09


assalamualaikum
kepentingan tulisan jawi sememangnya tak blh dinafikan krn kaitannya dgn pembacaan al-quran..namun yg menyedihkan semakin kita maju semakin terpinggir tulisan jawi dalam kegunaan harian lbh2 lg dlm keghairahan negara utk memartabatkan bahasa penjajah akhir2 ini. oleh itu setiap usaha utk mengembalikan semula kegemilangan tulisan jawi ini hendaklah diberi sokongan sepenuhnya dan kita semua hendaklah mengambil inisiatif utk memajkan semula penggunaannya dlm aktiviti harian kita ..wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuyaProfil   Hantar PM kepada abuya   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 07-10-03 16:19


tulisan jawi rupanya berasal dari bangsa jawa......betul ke saya dengar kat radio ikim

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-03 16:35


assalamualaikum.....
ye ker...tulisan jawi dari bangsa jawa itu mira tak tahulah......
tapi disini mira nak tekankan bahawa tulisan jawi ni memang penting sebab melambangkan tulisan org islam .....sepatutnya tulisan jawi diajar disekolah kepada para pelajar agar tulisan jawi tak ditelan arus teknologi yg semakin globalisasi ini.....kalau kita pinggir kan pastinya satu hari nanti akan dilupai masyarakat islam......

mira bangga dengan penghasilan keyboard dlm tulisan jawi sekurang2nya dunia komputer ni masih mengekalkan tulisan jawi

wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-03 17:01


Assalammualaikum...
jawi memang penting..same penting dengan bahasa arab..
walau sepandai mane pun seseorang dalam english..bahasa international tue tapi kalau tak pandai due nie ..memang tak de gune nye..

-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111943 saat. Lajunya....