Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dua perkara yang tidak boleh dielak dalam hidup kita ialah "inflasi" dan "mati"
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 25 hari yang lalu
ronniefinancehome: 36 hari yang lalu
MTMKi: 46 hari yang lalu
usop79: 47 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: dikala iman tergoda


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» dikala iman tergoda

Please Mendaftar To Post


Oleh dikala iman tergoda

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 15:12


Matahari telah tergelincir. Seorang lelaki terlihat bersegera menuju masjid ketika adzan zuhur dikumandangkan dari sebuah masjid kampus. Lelaki itu berwudhu dan menunaikan solat nawafil. Lalu ia menjadi makmum di shaff terdepan. Solat wajib ia laksanakan dengan ruku’ dan sujud yang sempurna. Setelah solat tak lupa ia memuji nama Tuhannya dan memanjatkan doa untuk dirinya, ibu, ayahnya dan untuk ummat Muhammad saw yang sedang berjihad fii sabilillah.

Sebelum menuju kelas untuk kuliah, lelaki itu sempat bersalam-salaman dengan beberapa jamaah lain. Dengan raut wajah yang bersahaja, ia sedekahkan senyuman terhadap semua orang yang ditemuinya. Ucapan salam pun ditujukannya kepada para akhwat yang ditemuinya di depan masjid.

Lelaki yang bernama Ali itu kemudian segera memasuki ruang kelasnya. Ia duduk di bangkunya dan mengeluarkan buku berjudul “Langitpun Tergoncang’. Buku berkisar tentang hari akhirat itu dibacanya dengan tekun. Sesekali ia mengerutkan dahi dan dan sesekali ia tersenyum simpul.

Ali sangat suka membaca dan meyukai ilmu Allah yang berhubungan dengan hari akhir kerana dengan demikian ia dapat membangkitkan rasa cinta akan kampung akhirat dan tidak terlalu cinta pada dunia. Prinsipnya adalah “Bekerja untuk dunia seakan hidup selamanya dan beribadah untuk akhirat seakan mati esok.”

Sejak setahun belakangan ini, Ali selalu berusaha mencintai akhirat. Sunnah Rasululah saw ia gigit kuat dengan gigi gerahamnya agar tak terjerumus kepada bid’ah. Ali selalu menyibukkan diri dengan segala Islam. Ia sangat membenci sekularisme kerana menurutnya, sekularisme itu tidak masuk akal. Bukankah ummat Islam mengetahui bahwa yang menciptakan adalah Allah swt, lalu mengapa mengganti hukum Tuhannya dengan hukum ciptaan dan pandangan manusia? Bukankah yang menciptakan lebih mengetahui keadaan fitrah ciptaannya?

Allah swt yang menciptakan, maka sudah barang tentu segala sesuatunya tak dapat dipisahkan dari hukum Allah. Katakan yang halal itu halal dan yang haram itu haram, kerana pengetahuan yang demikian datangnya dari sisi Allah.

Sementara Ali membaca bukunya dengan tekun, dua mahasiswi yang duduk tak jauh dari Ali bercakap-cakap membicarakan Ali. Mereka menyukai sekali, Ali yang amat tampan dan juga pintar, namun belum mempunyai kekasih, padahal banyak mahasiwi cantik di kampus ini yang suka padanya. Tapi tampaknya Ali tidak ambil peduli. Sikapnya itu membuat para wanita menjadi penasaran dan justru banyak yang ber-tabarruj di hadapannya. Kedua wanita itu terus bercakap-cakap hingga lupa bahwa mereka telah sampai kepada tahap ghibah.

Ali memang tak mahu ambil tahu tentang urusan wanita kerana ia yakin jodoh di tangan Allah swt. Namun tampaknya iman Ali kali ini benar-benar diuji oleh Allah SWT.

Ali menutup bukunya ketika pensyarah telah masuk kelas. Tampaknya sang pensyarah tak sendirian, di belakangnya ada seorang mahasiswi yang kelihatan malu-malu memasuki ruang kelas dan segera duduk di sebelah Ali. Ali merasa belum pernah melihat gadis ini sebelumnya. Saat pensyarah mengabsen satu persatu, tahulah Ali bahwa gadis itu bernama Nisa.

Tanpa sengaja Ali memandang Nisa. Jantungnya berdegup keras. Bukan lantaran suka, tapi kerana Ali selalu menundukkan pandangan pada semua wanita, sesuai perintah Allah SWT dalam Al Qur’an dan Rasulullah saw dalam hadits. “Astaghfirullah…!”, Ali beristighfar.

Pandangan pertama adalah anugerah atau lampu hijau. Pandangan kedua adalah lampu kuning. Ketiga adalah lampu merah. Ali sangat khawatir bila dari mata turun ke hati kerana pandangan mata adalah panah-panah iblis.

***

Pada pertemuan kuliah selanjutnya, Nisa yang sering duduk di sebelah Ali, kian merasa aneh kerana Ali tak pernah menatapnya kala berbicara. Ia lalu menanyakan hal itu kepada Utsman, teman dekat Ali. Mendengar penjelasan Utsman, tumbuh rasa kagum Nisa pada Ali.

“Aku akan tundukkan pandangan seperti Ali”, tekad Nisa dalam hati.

Hari demi hari Nisa mendekati Ali. Ia banyak bertanya tentang ilmu agama kepada Ali.

Kerana menganggap Nisa adalah ladang da’wah yang potensial, Ali menanggapi dengan senang hati.

Hari berlalu… tanpa sengaja Ali memandang Nisa. Ada bisikan yang berkata, “Sudahlah pandang saja, lagipun Nisa itu tidak terlau cantik.. Jadi mana mungkin kamu jatuh hati pada gadis seperti itu” Namun bisikan yang lain muncul, “Tundukkan pandanganmu. Ingat Allah! Cantik atau tidak, dia tetaplah wanita.” Ali gundah. “Kurasa, jika memandang Nisa, tak akan membangkitkan syahwat, jadi mana mungkin mata, pikiran dan hatiku ini berzina.”

Sejak itu, Ali terus menjawab pertanyaan-pertanyaan Nisa tentang agama, tanpa ghadhul bashar kerana Ali menganggap Nisa sudah seperti adik… , hanya adik.

Ali dan Nisa kian dekat. Banyak hal yang mereka diskusikan. Masalah ummat maupun masalah agama. Bahkan terlalu dekat…

Hampir setiap hari, Ali dapat dengan bebas memandang Nisa. Hari demi hari, minggu demi minggu, tanpa disadarinya, ia hanya memandang satu wanita, NISA! Kala Nisa tak ada, terasa ada yang hilang. Tak ada teman diskusi agama…, tak ada teman berbicara dengan tawa yang renyah.., tak ada…wanita. Lub DUBB!!! Jantung Ali berdebar keras, bukan kerana takut melanggar perintah Allah, namun kerana ada yang berdesir di dalam hati…kerana ia… mencintai Nisa.

Bisikan-bisikan itu datang kembali… “Jangan biarkan perasaan ini tumbuh berkembang. Cegahlah semampumu! Jangan sampai kamu terjerumus zina hati…! Cintamu bukan kerana Allah, tapi kerana syahwat semata.”
Tapi bisikan lain berkata, “Cinta ini indah bukan? Memang indah! Sayang sekali jika masa muda dilewatkan dengan ibadah saja. Bila lagi kamu dapat melewati masa kampus dengan manis. Lagipula jika kamu berpacaran kan secara sihat, secara Islami.. ‘Benar juga..”

Ali mengangguk-anggukkan kepalanya. “Manalah ada pacaran Islami, bahkan hatimu akan berzina dengan hubungan itu. Matamu juga berzina kerana memandangnya dengan syahwat. Hubungan yang halal hanyalah pernikahan. Selain itu tidak!!! Bukankah salah satu tujuan pernikahan adalah untuk mengubur zina?”, bisikan yang pertama terdengar lagi.

Terdengar lagi bisikan yang lain, “Terlalu banyak aturan! Begini zina, begitu zina. Jika langsung menikah, bagaimana jika tidak sesuai? Bukankah harus ada beramah-mesra dulu agar saling mengenal! Apatah lagi kamu baru kuliah tahun pertama. Nikah susah!”

Terdengar bantahan, “Benci kerana Allah, cinta kerana Allah. Jika pernikahanmu kerana Allah, Insya Allah, Dia akan redha padamu, dan akan tenteram keluargamu. Percayalah pada Tuhan penciptamu! Allah telah tentukan jodohmu. Contohlah Rasululah SAW, hubungan beliau dengan wanita hanya pernikahan.”

Bisikan lain berkata. “Bla.., bla.., Ali,… masa muda.., masa muda…, jangan sampai disia-siakan, rugi!”

Ali berfikir keras. Kali ini imannya benar-benar dilanda godaan hebat. Syaitan telah berhasil memujuknya dengan perangkapnya yang selalu berjaya sepanjang zaman, iaitu wanita.

Ali mengangkat gagang telefon. Jari-jarinya bergetar menekan nomor telepon Nisa. “Aah.., aku tidak berani.” Ali menutup telefon.
Bisikan itu datang lagi, “Menyatakannya, lewat surat saja, supaya romantis…!” “Aha! Benar! “ Ali mengambil selembar kertas dan menuliskan isi hatinya. Ia bercadang akan memberikan kepada teman rapat Nisa. Jantung Ali berdebar ketika dari kejauhan ia melihat Nisa terlihat menerima surat dari temannya dan membaca surat itu.

***

Esoknya, Utsman mengantarkan surat balasan dari Nisa untuk Ali, sembari berkata, “Nisa hari ini sudah pakai jilbab, dia jadi cantik lho. Sudah jadi akhawwat!”

Ali terkejut mendengarnya, namun rasa penasarannya membuatnya lebih memilih untuk membaca surat itu terlebih dahulu daripada merenungi ucapan Ustman tadi. Ali membaca surat itu dengan sungguh-sungguh. Ia benar-benar tak menyangka akan penolakan yang bersahaja namun cukup membuatnya merasa ditampar keras. Nisa menuliskan beberapa ayat dari Al Qur’an, isinya :

“Katakanlah kepada laki-laki yang beriman : Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat.” (QS. An Nuur : 30)

“Dia mengetahui (pandangan) mata yang khianat dan apa yang disembunyikan oleh hati.”(QS. Al Mu’minuun : 19).

Ali menghela nafas panjang… Astaghfirullah… Astaghfirullah… Hanya ucapan istighfar yang keluar dari bibirnya. Pandangan khianatku sungguh terlarang. Memandang wanita yang bukan muhrim. Ya Allah… kami dengar dan kami taat. Astaghfirullah…

(Judul asli: "Kala Iman Tergoda", dengan sedikit pembetulan. Pernah diterbitkan di Bulletin Biru SMUNSA Bogor No. 01/I/23 Shafar 1421 H)


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 15:19


assalamualaikum..
thanks to mr adam_muslimin sebab sudi share artikel ni..
banyak manfaatnye pada ana..
ana manusia yang sentiasa leka dan alpa..
ingatkan ana tau sahabat-sahabat sekelian..
kalau ana salah,tegur saja..tak mengapa..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-05-07 15:26


alangkah baiknya bila mana setiap jiwa tahu apa itu cinta...untuk apa ...bagaimana menghadapainya.

barulah cinta itu akan dihargai dan menjadi sejati.

jiwa yang tiada cinta ...tiadalah ertinya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 15:35


best!!!....

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 15:41


assalamualaikum..

begitulah iman kita..
kejap turun kejap naik..
di waktu iman turun tika itu syaitan sentiasa menggoda kita..
moga kita mengambil ikhtibar dr cerita ini..
untuk ingatan diri ana jua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-05-07 15:49


Wah bagus betul cerita ni. Cerita benar ke? Mujur Allah buat nisa bls surat dengan dengan penolakan, jk tak wallahua'lam, pasti hati ali masih tmbh2 tak mampu tersedar & terus2an dibelenggu. Biasanya dengan tamparan seumpama ini dll saja hati yang terbelenggu itu tersedar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Nur_ZiNnIraH
Warga Rasmi
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21148
Posting: 3
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 29-05-07 15:55


Cintakan Bungakan layu,cintakan manusiakan pergi,cintakan ALLAH cinta hakiki.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_ZiNnIraHProfil   Hantar PM kepada Nur_ZiNnIraH   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 15:58


bila nafsu berdiri, iman pulak tersungkur..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 16:07


sedangkan imam tergoda.... inikan pula kita insan biasa......

fikir-fikirkan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

Vein
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.05.2007
Ahli No: 29913
Posting: 43
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 29-05-07 18:41


Nisa yang sweet...

Bookmark and Share

    


  Member Information For VeinProfil   Hantar PM kepada Vein   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 21:06


hehe...Bagus betul watak Ali ni...Menundukan pandangan...Tapi kalau dalam dunia realiti ada sesetengah perempuan yang tak suka perangai macam Ali...

Ayat yang biasa di keluarkan oleh perempuan yang tak suka perangai macam Ali:

-Apa benda yang nak kau malu-malu kan...Aku bukannya nak ngorat kau pun!!!

-Bosan lah kau ni...Skema sangat!!!

-Kau ni macam tiang bendera lah...kau ni kayu lah...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...
[ Telah diedit oleh: sailormoon pada 29-05-07 21:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 29-05-07 22:35


Astaghfirullah
Astaghfirullah

kerana nafsu tercalar hati...
ampunkan dosa hamba mu ini Ya Allah

:-( :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 29-05-07 23:04


Assalamualaikum...

Insafnya...diri ini terlalu kerdil...dan lemah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 23:42


Pada 29-05-07 21:06 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

hehe...Bagus betul watak Ali ni...Menundukan pandangan...Tapi kalau dalam dunia realiti ada sesetengah perempuan yang tak suka perangai macam Ali...

Ayat yang biasa di keluarkan oleh perempuan yang tak suka perangai macam Ali:

-Apa benda yang nak kau malu-malu kan...Aku bukannya nak ngorat kau pun!!!

-Bosan lah kau ni...Skema sangat!!!

-Kau ni macam tiang bendera lah...kau ni kayu lah...


salam...

a'a

kadang-kadang ana pun mengalaminya.....

hhhmmm...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

teratai_putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27690
Posting: 77
Dari: J0hor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 00:26


manusia sekarang ini

ibarat

"paginya beriman

petangnya kufur"

Bookmark and Share

    


  Member Information For teratai_putihProfil   Hantar PM kepada teratai_putih   Quote dan BalasQuote

sof_wan88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28277
Posting: 127
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 01:13


iman manusia biasa kadang-kadang naik dan boleh turun bila2 masa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sof_wan88Profil   Hantar PM kepada sof_wan88   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 01:59


insaf rasa bila baca cerita niee....
syaitan selalu mengambil kesempatan untuk menggoda manusia......
Ya Allah....lindungilah aku dari hasutan dan godaan syaitan............

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 07:12


Pada 30-05-07 01:13 , sof_wan88 posting:

!!! QUOTE !!!

iman manusia biasa kadang-kadang naik dan boleh turun bila2 masa...


bukan naik turun saja....sekarang ini iman jenis keluar masuk pula...
hm..manusia2


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 09:48


salam....best cerita ini...
alhamdulillah...kat sini ada seseorang yang begitu...
bila berjalan tundukkan pandangan..dan berusaha menjaga dirinya dari fitnah wanita...mga Allah sentiasa memberi kekuatan kepadanya...ameen!
juga moga Allah memberi kekuatan pada kita semua untuk menjaga diri dari fitnah...ameen!

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 30-05-07 11:42


bagi na....lelaki memang lemah.....dan na tak salah 100 peratus kepada lelaki....dan bagi na....kaum na juga bersalah.......

walaupun ada di kalangan kami di anggap 'hampir dengan agama' turut sama menjadi 'anak setan'....kerna....walaupun bertutup litup....mereka masih lagi gagal untuk mempraktikkan 'Islam' dalam aspek 'pergaulan'.....maybe dalam mata masyarakat....mereka hampir sempurna...tapi...mereka mempunyai kedudukan yang rendah di sisi Nya....

tapi itu sebahagian sahaja....tapi na tak nafikan...ia memang berlaku....
tak percaya?,,,,percayalah......


dalam cerita ini...na akan cuba menjadi nisa....walaupun....ada kelebihan, dan confirm dia akan dapat si pemuda itu...., dia masih 'kuat' untuk menolak ajakan si pemuda walaupun dalam masa yang sama maybe dia ada juga perasaan 'suka'......kepada pemuda itu...susah kan....( nasib baik na tak diuji sedemikian rupa)

dan na percaya 'tak kan berbunyi Kalau hanya sebelah tangan sahaja....so...dalam konteks ini....tak kan terjadi sesuatu...percintaan...jika hanaya sebelah pihak sahaja kan....( releven untuk semua golongan...tak kiralah pak syeikh keerr,,,ustaz kerr...rock kerrr).........


...boleh ke na?..menakutkan Kalau memikirkan nya

..yang penting mencuba....Islam adalah untuk dipraktikkan....bukan hanya dipamerkan...dan selangkah kita mendekati Nya....10 langkah Dia mendekati kita
[ Telah diedit oleh: budak_melaka pada 30-05-07 11:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 30-05-07 12:16


banyak betul dugaan hidup niekan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-05-07 12:27


hmmmm....hmmm....curious...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

sahabat_amin
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 123
Posting: 1288
Dari: Bumi Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 12:38


kecantikan manusiawi adalah biasan daripada bayang-bayang kecantikan Allah
yang pada hakikatnya adalah datangnya dari Allah jua

- teringat kisah budak pondok yang terkatup mata dengan sendiri bila terlihat perempuan...jawabnya,'aku tak mahu dunia melalaikan hati aku kepada-Nya'


-----------------
Jana pendapatan anda, hanya di hujung jari...!


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_aminProfil   Hantar PM kepada sahabat_amin   Pergi ke sahabat_amin's Website   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 30-05-07 15:44


Pada 30-05-07 12:38 , sahabat_amin posting:

!!! QUOTE !!!

kecantikan manusiawi adalah biasan daripada bayang-bayang kecantikan Allah
yang pada hakikatnya adalah datangnya dari Allah jua

- teringat kisah budak pondok yang terkatup mata dengan sendiri bila terlihat perempuan...jawabnya,'aku tak mahu dunia melalaikan hati aku kepada-Nya'



:-D :-D :-D :-D


-----------------
www.mujahidin07.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-07 20:11


salam'alaik....

nipisnya iman ku ini....
ya Allah....peliharalah hambaMu ini...


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 10-06-07 11:11


mujahadah tinggi....


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 10-06-07 11:19


insaf ana baca cerita ni...memang sedaya upaya tundukkan pandangan.tapi kadang-kadang langgar jugak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

muslimah_87
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.01.2004
Ahli No: 6527
Posting: 221
Dari: UM

Johor  


posticon Posting pada: 12-06-07 12:16


hmm...bestnya...sangat memberi pgajaran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_87Profil   Hantar PM kepada muslimah_87   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 12:54


iman manusia umpama roda,
sekejap di atas sekejap di bawah,
dugaan dari Allah adalah untuk menguji hamba-Nya,
begitulah yang terjadi pada Ali,
diuji bagi mengukuhkan lagi keimanannya serta menguatkan lagi jati dirinya

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 18:35


Pada 30-05-07 11:42 , budak_melaka posting:

!!! QUOTE !!!

bagi na....lelaki memang lemah.....


Betul tu...Lelaki memang sangat lemah dengan wanita walaupun mereka tidak akuinya kerana ego...

Menurut buku "Pendidikan Anak-anak menurut Islam" karangan Abdullah Nasahi 'Ilwan ialah;

Salah seorang tokoh penjajah berkata bahawa segelas arak dengan seorang wanita cantik cukup untuk menghancurkan umat Muhammad yang mana pengaruhnya lebih kuat daripada apa yang boleh dilakukan oleh seribu senapang lalu mereka dapat meninggalkan umat itu dalam mencintai kebendaaan dan syahwat.


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 13-06-07 18:58


salam...

iman manusia bertambah dan berkurang...ianya hanya setebal kulit bawang...itulah kita yang sentiasa perlu di ingatkan tambahan pula perkataan insan itu snd berasal dr perkataan nasi...iaitu lupa jadi perlu sentiasa di ingatkan...kadang-kadang di sebelah pihak biasa saja but sebelah lagi...itulah syaitan bila menggoda anak adam..
maka benarlah syaitan takkan pernah puas mengganggu anak adam hingga kita redha kepadanya...
maka apa lagi yang di tunggu marilah sama-sama kita berjihad...

jihad hawa nafsu itu lebih besar..........

wa Allah hu a'lam...


-----------------
hidup ini jihad menuju ilahi


Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 16-06-07 23:15


Takutilah dunia dan takutilah orang perempuan...Sesungguhnya fitnah pertama yang menimpa kaum bani Israel adalah di sebabkan oleh orang perempuan...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 22:18


kalaulah iman ni ada tahap selamat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 02:35


salam cete ni banyak pengajaranya terima kasih dah kongsi kat ukhwah ni. iman kita bagai lilin mudah tertiup angin. bila2 saja akan padam dek angin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-07 10:02


alhamudlillah...sungguh terkesan.. :bunga: :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 26-11-07 11:40


Pada 29-05-07 21:06 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

hehe...Bagus betul watak Ali ni...Menundukan pandangan...Tapi kalau dalam dunia realiti ada sesetengah perempuan yang tak suka perangai macam Ali...

Ayat yang biasa di keluarkan oleh perempuan yang tak suka perangai macam Ali:

-Apa benda yang nak kau malu-malu kan...Aku bukannya nak ngorat kau pun!!!

-Bosan lah kau ni...Skema sangat!!!

-Kau ni macam tiang bendera lah...kau ni kayu lah...




emm... actually ana lebih respect lelaki yang menundukkan pandangan macam Ali..kagum.. ana kurang suka lelaki yang ramah dengan perempuan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.14358 saat. Lajunya....