Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 39 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 49 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 50 hari yang lalu
eme86: 50 hari yang lalu
sunan-faqih: 55 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: merokok lagi....


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» merokok lagi....

Please Mendaftar To Post


Oleh merokok lagi....

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 03:11


rokok...
rokok...
rokok....

tak habis-habis rokok....
pada zaman ni,laki puan sama saja...
puan dah makin ramai yang merokok...

budak-budak sekolah pun dah berlambak yang merokok...
cikgu dah buat semua dah..
mak ayah dah didik yang terbaik...
tapi still jugak merokok...

Kalau rokok memudarat diri sendiri tu tak apa...
ni dah kait dengan org lain...
buat masalah kat org lain..
mereka tak rasa bersalah ke buat salah kat org lain?

mungkin dah ada topik ni...
Kalau dah ada,tak dibncangkan lagi..
so saya cuba bukak balik...
tapi tolong lah fikir ccara yang terbaik nak bagi sifar rokok...
tak suka bau rokok..lemas....


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

Vein
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.05.2007
Ahli No: 29913
Posting: 43
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 27-05-07 03:27


sifar rokok? mustahil, tu kena cantas akar umbi. kalau nak kurangkan mungkin


tak suka bau rokok? bagaimana ek hasilkan rokok tak ada bau. kena suggest depa rokok pakai mask. mereka pun tah apa lah kan. tak rimas ke bau rokok.

Bookmark and Share

    


  Member Information For VeinProfil   Hantar PM kepada Vein   Quote dan BalasQuote

asmahulhusna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23748
Posting: 106

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 03:39


rokok..rokok...saya pun rimas dengan bau rokok...rasanya memang susah nak jadi 0 rokok...memang kena banteras sungguh2 barulah tak mustahil..pendek kata,pemerintah, rakyat, pelajar, ibu bapa, masyarakat memang kena banteras habis-habisan barulah berhasil..tak begitu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For asmahulhusnaProfil   Hantar PM kepada asmahulhusna   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 04:21


tu lah...memang ada rokok yang bau sedap tu...
tapi still bhaya kan?
org yang hidu asap tu lagi berisiko kan nak dapat kanser....

Kalau ayah dah isap rokok,peratus anak nak isap juga tinggi...
Kalau ayah tak isap,anak mungkin segan nak isap...

Kalau dah pak pak menteri pun masuk sama,ayah fikir penda tu tak salah...
bukankah rokok dah di isytihar haram?

nak rokok,masuk dalam bilik khas....biar mereka saja bau asap2 tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 04:22


tu lah...memang ada rokok yang bau sedap tu...
tapi still bhaya kan?
org yang hidu asap tu lagi berisiko kan nak dapat kanser....

Kalau ayah dah isap rokok,peratus anak nak isap juga tinggi...
Kalau ayah tak isap,anak mungkin segan nak isap...

Kalau dah pak pak menteri pun masuk sama,ayah fikir penda tu tak salah...
bukankah rokok dah di isytihar haram?

nak rokok,masuk dalam bilik khas....biar mereka saja bau asap2 tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

arezy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25607
Posting: 124
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 09:58


mereka pun suka bau asap2 tuu...banyak kesan buruk akibat merokok ini...masalah hati, peparu dan macam-macam lagi.paling teruk org yang menghidu asap rokok tu.Risoko lebih tinggi sebab tak ada penapis...bagi perokok pulak kesan mungkin masa panjang sebab ada span untuk menapis...Dah difatwakan haram tapi masih jugak...tak dapat nak salahkan individu tu 100%...walaupun macam-macam kempen dah buat, tapi masih jugak benda ini berlaku...kalau boleh semua pihak,keluarga,masyarakat, atau pemimpin basmi rokok...jangan pulak beria-ia nak jayakan kempen rokok tapi diri sendiri yang merokok...ana ada jugak tanya mereka yang merokok Kenapa merokok...ada cakap nak kurangkan tekananlah, faktor keluarga dan kawan...tapi bagi ana banyak cara yang boleh dibuat untuk elakkan merokok sebab perkara2 macam tu...macam solat ke, baca Quran ke...tapi, yalah semua ini bergantung kepada individu...kepada perokok, hentikan merokok...nati disoal kat sana Kenapa membazir,mudaratkan diri sendiri, org lain dan alam sekitar nak jawab apa...

BELIA BENCI ROKOK,ISLAM BENCI ROKOK

Bookmark and Share

    


  Member Information For arezyProfil   Hantar PM kepada arezy   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 13:50


harga rokok mahal,lepas itu keluar rokok lain pula....
ish3.....Kenapa pada rokok tu ada tulis amaran dari kerajaan malaysa
merokok merbahayakan kesihatan...
dah tau bahaya,kenapa kasi jual...
dah tau haram,kenapa kasi jual...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-05-07 14:20


apa yang muslimah2 boleh buat, boleh tolong, boleh sumbang....supaya tercapai matlamat sifar rokok???

caranya...tanam dan sematkan dalam hati setiap muslimah, dalam hati setiap parents yang faham Islam....supaya menolak lamaran, luahan hati, tackle, risikan daripada lelaki yang merokok.

kalau setiap pihak main peranan....kerajaan Islam haram pengimportan rokok....polis dan mahkamah negara Islam menyaman dan mengenakan tindakan terhadap penjual dan peniaga rokok serta perokok di mahkamah...ibu bapa mengawasi tingkah laku anak masing-masing....parents muslimah dan muslimah itu sendiri menolak lamaran daripada perokok.....nescaya akan tercapai sifar rokok....tapi masalahnya....2 point kat atas itu tak ada kat malaysia...so...tinggal 2 point yang terakhir saja yang boleh dibuat dan dipraktikkan.

so....sama-sama kita jayakan kempen memboikot perokok...elakkan perokok daripada menjadi sebahagian daripada hidup kita...elakkan mereka jadi husband, jadi wife (kalau perempuan itu merokok), elakkan mereka jadi menantu kita.

semuanya berada ditangan kita (terutamanya muslimah)....marilah kita membuat perubahan dan menuju ke arah masa depan yang cerah dan gemilang (ceewah...macam dialog komik jepun pulak...hehehe :-P )
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 27-05-07 14:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 14:21


Pada 27-05-07 14:20 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

apa yang muslimah2 boleh buat, boleh tolong, boleh sumbang....supaya tercapai matlamat sifar rokok???

caranya...tanam dan sematkan dalam hati setiap muslimah, dalam hati setiap parents yang faham Islam....supaya menolak lamaran, luahan hati, tackle, risikan daripada lelaki yang merokok.

kalau setiap pihak main peranan....kerajaan Islam haram pengimportan rokok....polis dan mahkamah negara Islam menyaman dan mengenakan tindakan terhadap penjual dan peniaga rokok serta perokok di mahkamah...ibu bapa mengawasi tingkah laku anak masing-masing....parents muslimah dan muslimah itu sendiri menolak lamaran daripada perokok.....2 point kat atas itu tak ada kat malaysia...so...tinggal 2 point yang terakhir saja yang boleh dibuat dan dipraktikkan.

so....sama-sama kita jayakan kempen memboikot perokok...elakkan perokok daripada menjadi sebahagian daripada hidup kita...elakkan mereka jadi husband, jadi wife (kalau perempuan itu merokok), elakkan mereka jadi menantu kita.


betul tu...
anti rokok dan perokok!


-----------------
Hakikat Kejayaan Adalah Kebahagiaan Dalam Hidup....


Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 14:34


tu lah...
Kalau perempuan merokok?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 14:37


memang sah2 lah perempuan 2 tak ada akhlak..
jadi lelaki jangan lah terima perempuan yang merokok ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

Vein
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.05.2007
Ahli No: 29913
Posting: 43
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 27-05-07 14:50


nak sifar rokok tu nampak macam berangan2. nak tunggu semua parents faham islam, pun berangan2 jugak. rokok tu bahan dagangan merentas benua, bukan kat malaysia saja. berangan boleh tapi biarlah berpijak tanah. tapi inshallah tak mustahil, mungkin 10-20 tahun akan datang. masih lagi dalam proses nak membangun.

tak kira lah sapa yang merokok, kome semua ni berani nak tegur? walaupun tak kira jumpa perokok yang bukannya anda kenal? ngeh2.. ala selamba saja tegor, tak mati pun. selalunya kalau diri sendiri kuat prinsip, tegas berhemah, inshallah perokok2 ni pun paling kurang segan merokok depan kita (walaupun belum sampai hidayah mereka nak malu apa makna haram rokok tu).

sebab haram rokok tu tak sejelas haram arak atau haramnye bab*. tu yang liat sangat nak paham. tatau lah kalau depa sanggup jugak nak hisap rokok salut khinzir (ngeh2). harap sahabat2 semua rajin2 lah menyelit di kalangan2 mereka yang merokok, mereka ni dah kira ketagih. kalau dah ketagih tu same jugaklah tak waras akal. kena juga ada motivasi berterusan.

dan larangan !! bukan menyelit tumpang merokok sekali naa... !!

Bookmark and Share

    


  Member Information For VeinProfil   Hantar PM kepada Vein   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-05-07 15:12


di kebanyakkan negara western europe (UK, france, germany, ireland, spain, portugal, finland, norway and etc) dan jepun....smoking is prohibited, is banned in public places.....bermula dengan pengharaman merokok di hospital, di tadika, di sekolah....diikuti pengharaman di pejabat2 kerajaan, pejabat2 swasta, pub2 dan night club....dan terkini...merokok dalam kerata pun diharamkan....cuba lihat, negara2 berkenaan kebanyakkanya beragama kristian or tiada agama...tapi once bila dealing with health issues, the harmful of smoking proved by scientists....mereka mengharamkan terus merokok di tempat2 awam....mereka tahu rokok dan tembakau menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi, tapi mengapa parlimen mereka tetap mengharamkan rokok??

jawapannya...mereka menggunakan akal bila buat sesuatu keputusan dan tidak menggunakan hawa nafsu.

apa-apa pun....di malaysia rasanya lambat lagi untuk capai fenomena seperti di western europe dan jepun itu....tapi....belum terlambat untuk muslimah2 mengubah keadaan ini.....muslimah memainkan peranan yang penting dalam menjana perubahan dan matlamat sifar rokok....gambatee!!!

Mari sama-sama tolak dan boikot lamaran daripada perokok!!!!....jom jayakan kempen anti merokok dan perokok!!!
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 27-05-07 15:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 15:27


budak sekolah dah berlambak merokok....
apa lah nak jadi...
bkal2 pemimpin kita ni....
ish3...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

Vein
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.05.2007
Ahli No: 29913
Posting: 43
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 27-05-07 15:34


western dengan jepun tu bunyi saja haram, apa yang tak haram kat sana. dalam drama, dalam mubi, dalam komiknye , tak haram pun. ngeh2.. hehe.. realitinya manusia tu ada akal dan nafsu.

kalau nak kaitkan kesihatan, samalah jugak.. hey jangan makan tu jangan makan ni.. nanti penyakit. baik tak payah makan. alih2 sponsor hospital tu, pengedar rokok, huh tah apa saja.
realitinya manusia tu tetap ada akal dan nafsu

nak kata rokok tu bahan penjajah.. entah lah pula, dulu rokok daun org puteh ke yang hisap. tatau lah eden. manusie tu datangnya dengan akal dan nafsu.

Kenapa muslimah saja berkempen erk? org len ni merokok ke. ngeh2 jangan marah..


-----------------
semut yang kerdil di tanah, bersungguh di perjalanan
[ Telah diedit oleh: Vein pada 27-05-07 15:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For VeinProfil   Hantar PM kepada Vein   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-05-07 15:52


jawapan daripada Vein macam negative saja...kenapa??...makan cili diri sendiri rasa pedas ke??

movie dan cerite2 jepun yang ditayang kat malaysia maybe waktu itu belum lagi dikuatkuasa akta tersebut di jepun..tapi kini telah dikuatkuasakan...dan di malaysia jarang ada cerite2 daripada western europe...jarang ada cerita dari UK, cerita dari ireland, dari france, dari germany ditayangkan di malaysia....so...bagaimana Vein boleh cakap dalam drama dan movie europe mereka tunjuk adegan merokok di tempat2 awam (melainkan filem2 dan drama2 lama)??

kalau tak percaya....sila2lah melawat europe dan cubalah merokok di sana....tapi kenalah prepare at least 100 pound or lebih dalam poket untuk bayar saman dan prepare kemungkinan ditahan polis masuk lokap sebelum hari perbicaraan di mahkamah.....hehehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 27-05-07 16:39


tolonggggggggggggggggggggggg lah jangan merokok :roll:


-----------------
Islam itu indah
[ Telah diedit oleh: sahihnor pada 27-05-07 16:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 17:11


dalam pilem pun ada babak merokok...
punca dari pilem?kan?
hiburan salah satu punca...artis lah...
artis lah yang ramai isap rokok..
nak nak puan...
ish3....
dah tau diri tu glemer,tunjuk lah yang baik...
nak isap rokok.masuk jamban lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

Vein
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.05.2007
Ahli No: 29913
Posting: 43
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 27-05-07 18:32


Pada 27-05-07 15:52 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

jawapan daripada Vein macam negative saja...Kenapa??...makan cili diri sendiri rasa pedas ke??

movie dan cerite2 jepun yang ditayang kat malaysia maybe waktu itu belum lagi dikuatkuasa akta tersebut di jepun..tapi kini telah dikuatkuasakan...dan di malaysia jarang ada cerite2 daripada western europe...jarang ada cerita dari UK, cerita dari ireland, dari france, dari germany ditayangkan di malaysia....so...bagaimana Vein boleh cakap dalam drama dan movie europe mereka tunjuk adegan merokok di tempat2 awam (melainkan filem2 dan drama2 lama)??

kalau tak percaya....sila2lah melawat europe dan cubalah merokok di sana....tapi kenalah prepare at least 100 pound or lebih dalam poket untuk bayar saman dan prepare kemungkinan ditahan polis masuk lokap sebelum hari perbicaraan di mahkamah.....hehehe.


ngeh2... org peminat drama jepon tau lah depa merokok.. ngeh2.. hihi.. ada ke jawapanku negatif? alahai .. org nak highlight saja, buat lah cenggane, rokok dengan duit, kalau org dah ketagih macam dadah lah. sanggup saja bayo nya. heh aku pula yang dinegatifnye. Aku ni reti asap dapo dengan asap kereta saja.. ngeh2..

haha.. gelak sendiri dengan jawapan kome ni. jom p europe :-D :-D :-D


-----------------
semut yang kerdil di tanah, bersungguh di perjalanan


Bookmark and Share

    


  Member Information For VeinProfil   Hantar PM kepada Vein   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-05-07 01:04


tak payah isap rokok...
bzir saja.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-05-07 21:14


Kalau naik harga rokok,keluar rokok baru...
tak pun keluar rokok tiruan....
tak boleh buat apa dah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-05-07 02:48


Pada 27-05-07 15:12 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

di kebanyakkan negara western europe (UK, france, germany, ireland, spain, portugal, finland, norway and etc) dan jepun....smoking is prohibited, is banned in public places.....bermula dengan pengharaman merokok di hospital, di tadika, di sekolah....diikuti pengharaman di pejabat2 kerajaan, pejabat2 swasta, pub2 dan night club....dan terkini...merokok dalam kerata pun diharamkan....cuba lihat, negara2 berkenaan kebanyakkanya beragama kristian or tiada agama...tapi once bila dealing with health issues, the harmful of smoking proved by scientists....mereka mengharamkan terus merokok di tempat2 awam....mereka tahu rokok dan tembakau menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi, tapi mengapa parlimen mereka tetap mengharamkan rokok??

jawapannya...mereka menggunakan akal bila buat sesuatu keputusan dan tidak menggunakan hawa nafsu.

apa-apa pun....di malaysia rasanya lambat lagi untuk capai fenomena seperti di western europe dan jepun itu....tapi....belum terlambat untuk muslimah2 mengubah keadaan ini.....muslimah memainkan peranan yang penting dalam menjana perubahan dan matlamat sifar rokok....gambatee!!!

Mari sama-sama tolak dan boikot lamaran daripada perokok!!!!....jom jayakan kempen anti merokok dan perokok!!!



saya setuju dengan naruto-san..katakan tidak pada rokok dan perokok..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 08:11


kawasan tak boleh merokok banyak...
contoh kat sek....
tapi cikgu2 ada juga yang merokok....
pegawai keselamatan ada juga yang merokok....
dah tu??
apa guna kawasan larangan merokok

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 08:29


Pada 27-05-07 16:39 , sahihnor posting:

!!! QUOTE !!!

tolonggggggggggggggggggggggg lah jangan merokok :roll:


salam...

betul tu.

benci orang yang merokok ni.
membahayakan kesihatan dirinya dan juga orang yang disekeliling.

benci...
geram...
marah..


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 08:48


katakan TAK NAK pada rokok


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 09:52


paper hari ni kata,penduduk asia ramai sakit barah....
sebab ikut cara barat...
ISAP ROKOK,minum arak......
Kalau nak sakit barah,isap rokok kat dalam bilik tertutup seorang-seorang k...
org lain tak hendak sakit tu....
dosa tak sebab kita yang isap rokok,org lain dapat sakit???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 10:40


:) perokok memang sedar risiko merokok,,,tapi, agak payah pada perokok tegar..macam pakcik..dia bab lain dia bagus..jaga ibadah, kebersihan..tapi..bab rokok..memang dia tak dapat tinggal..terus sakit kalau tak hisap..

abah pun dulu perokok tegar,.sebab kerja dia banyak di lautan..bila nak pencen, umur pun dah tua..anak2 pun ada yang terikut..dia pun kini dah berhenti,,

saya memang pantang perokok..jika abang datang rumah, saya halau dia keluar jika nak merokok..asap ubat nyamuk merbahaya apatah lagi asap rokok..

jangan LAH MEROKOK..kecuali jika tak sayang nyawa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 11:17


Kalau nak berhenti,kena ada cara2 dia kan?
kena istiqamah lah kan....
ada tak ustaz yang isap rokok?
tak kan ustaz pun tak tau halal haram?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 11:37


Antara makanan jin adalah asap..........sapa isap rokok tu adik-beradik jin lah...........hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 11:45


niza_ati...
apa maksudnya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-06-07 16:23


null


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-06-07 21:34


boleh tak merokok dikira membunuh diri?sebab dah tau bahaya tapi buat..siapa boleh tolong jawab?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-06-07 21:34


boleh tak merokok dikira membunuh diri?sebab dah tau bahaya tapi buat..siapa boleh tolong jawab?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-06-07 21:07


tak tau

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

Vein
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.05.2007
Ahli No: 29913
Posting: 43
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 04-06-07 23:21


jom boikot kedai2 makan yang jual rokok.

Bookmark and Share

    


  Member Information For VeinProfil   Hantar PM kepada Vein   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 00:16


kebanyakan kedai makan ada jual rokokk...
mereka tau,perokok biasa isap rokok lepas makan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 09:30


BANGI 13 Jun – Muzakarah Imam-Imam Peringkat Kebangsaan 2007 yang berlangsung di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini hari ini sebulat suara bersetuju supaya imam di negara ini berhenti merokok.

ALhamdulillah...imam dah berenti......
moga lepas ni,menteri....
pahtu artis.....
or yang org tengok ni,wajar lah berenti....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

Nur_DeHearty
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.05.2007
Ahli No: 30099
Posting: 26
Dari: Negeri Adat Perpatih

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 11:39


bebaskan diri anda dari rokok,perokok dan asap rokok!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DeHeartyProfil   Hantar PM kepada Nur_DeHearty   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 12:12


suah...
kemungkinan 1/3 dari rakyat malysia adalah perokok...(anggaran peribadi)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-06-07 17:26


Kesan Asap Rokok Terhadap Isteri Perokok Adalah :
- Melahirkan bayi yang kurang berat badan
- Melahirkan bayi yang tidak cukup bulan
- Lebih terdedah kepada kanser
- Mengurangkan kesuburan dan putus haid awal

Kesan Asap Rokok Terhadap Anak Perokok :
- Lebih mudah mendapat lelah
- Mendapat jangkitan paru-paru
- Pertumbuhan paru-paru kanak-kanak terganggu
- Mudah menjadi perokok apabila dewasa kelak

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-07-07 22:26


ana ada satu cerita pasal rokok, perokok dan merokok.

dalam satu dewan seminar, seorang penceramah bercerita.
seorang petani menanam pokok pisang, tetapi bila pisangnya berbuah, khinzir makan kesemua pisangnya.
seterusnya petani menanam sayur. masalah yang dihadapi petani tetap sama, khinzir makan keseluruhan sayurnya.
kemudian petani menanan tembakau. kali ini tembakau hidup subur sehingga sesuai untuk dipetik dan diproses. khinzir tidak 'kacau' tanaman tembakau, apatah lagi untuk makan.
penceramah memberitahu, khinzir pun tahu tembakau itu membahayakan kesihatan. buktinya, tanaman tembakau ( contoh:di kelantan, terengganu) tidak dipasang pagar dan tiada binatang yang memakan daun tembakau.
kata penceramah 'binatang kaki pendek pun tahu tembakau membahayakan kesihatan'.
dan seluruh dewan seminar dipenuhi dengan gelak ketawa.
gelak ketawa mereka yang tidak merokok+ golongan yang merokok.

hmm, bagi golongan yang merokok.
sedarkah mereka, mereka sedang mentertawakan diri mereka sendiri!
[ Telah diedit oleh: houri pada 28-07-07 22:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-07-07 22:34


kepada yang merokok..cuba-cubalah tinggalkan tabiat itu..sesuatu yang tak mustahil..ayah saya dulu pun merokok juga..addicted dengan rokok..but then right now beliau bebas dari rokok even asap rokok sekali pun :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.161653 saat. Lajunya....