Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Help Ever, Hurt Never
-- Tulisan di belakang lori

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 5 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 15 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 16 hari yang lalu
eme86: 16 hari yang lalu
sunan-faqih: 21 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: tudung labuh tidak dilayan.??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» tudung labuh tidak dilayan.??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh tudung labuh tidak dilayan.??

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-09-03 15:24


Assalamualaikum.

ada tak sesiapa kat sini yang berpengalaman atau pernah ditemuduga sebelum mendapat kerja??

Betul ke jika bertudung labuh, ia takkan dilayan??sebab ada yg terjadi begitu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-09-03 16:25


Saya rasa memang ada tapi hanya jawatan tertentu je kot.Dan sekarang orang bukan tengok pemakaian tapi kepandaian seseorang betul tak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-09-03 16:38


em..ana ada pengalaman ditemuduga tp
bukan utk kerja. untuk melayakkan diri ambil tesl.

yg ana peliknya..kenapalah diaorg punya pemikiran sempit sangat? bukan nak kata apalah..tp pd pandangan ana.. mereka menganggap org yg bertudung labuh sesuai dgn profession ustazah shj.
soalan itu diajukan pd ana then ana jawab,it doesn't meant if I got A1 4 my syariah and quran sunnah i want to be ustazah.

hemm..terdiam interviewer tu..
tp mungkin tu bukan rezeki ana..ana tak dapat.
apapun..syukur ana sekarang berada di uia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-09-03 16:59


ermmm...ana tak pernah ada pengalaman pun...
tapi melalui apa yg ana baca...meme byk terjadi kes mcm tu....tak patut ada diskriminasi mcm tu..

tu yg kenkadang pelik....klu tudung labuh ajer...mesti kata nk jadi ustazah....malas nk layan orng2 yg b'fikiran sebegini....

apa2 pun....rezeki allah ada untuk setiap insan..yg penting...kita ikut apa yg allah dh syariatkan...tutup aurat....

p/s:nk murah rezeki...baca laa al waqiah setiap pagi....klu bleh disusuli ngan solat sunat dhuha..lagi elok.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-03 10:45


syukran atas nasihat anjang tu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

najwa_hayati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.09.2003
Ahli No: 3625
Posting: 182
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-03 11:22


assalamualaikum,

alhamdulillah saya tidak ada masalah dalam hal ni..

yang penting kene tengok juga laa apa yang kita apply tuh.. kalau kerjaya GRO takkan nak pakai tudung labuh.. =P.. berlawak sebentar..

apa-apa hal serahkan segalanya pada Allah .. tawakkal.. itu yang penting

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_hayatiProfil   Hantar PM kepada najwa_hayati   Quote dan BalasQuote

AmirSyuhada
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.06.2003
Ahli No: 1841
Posting: 31

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-09-03 11:52


Assalammualaikum Warahmatullah
InsyaAllah semoga berkongsi pengalaman sahabat ana ketika datang ke salah sebuah syarikat atas satu urusan. tetapi malangnya diperlekehkan kerana memakai tudung labuh. Wallahualam. Mereka berkata jika ingin berurusan dengan mereka harus memakai gaya tudung seperti mereka (tudung biasa). Apa yang menyedihkan mereka itu dikalangan umat islam yang tahu hukum-hukum Allah SWT. Wallahualam.

Pengalaman ana yang telah bekerja. Bagi mereka yang bertudung labuh ingin bekerja dalam sektor awam atau syarikat kepunyaan orang Islam, insyaAllah tiada masalah. Tetapi jika ingin melibatkan diri dalam sektor swasta setengah-setengahnya agak sukar menerima kerana kebanyakkan sektor swasta seperti sektor perkilangan dikuasai oleh kaum cina di bahagian admin. Inilah realiti yang sebenarnya. tetapi bukan semuanya. mungkin disetengah tempat.

Anyway rezeki itu datangnya dari Allah. Usahlah bimbang dengan rezeki kita pada masa akan datang kerana ia telahpun ditentukanNya. Cuma berserah dan bertawakkal.

Tiada daya upayaku melainkan pertolongan Allah Yang Maha Besar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmirSyuhadaProfil   Hantar PM kepada AmirSyuhada   Quote dan BalasQuote

shamosha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2003
Ahli No: 3576
Posting: 99
Dari: cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-09-03 17:28


assalamulaikum.
bagi sha, memang ada yang macam tu.contoh kawan sha sendiri,minta kerja tapi kena buka tudung lepas tu pulak kena pakai skirt.sebabnya nak jaga imej.

Bookmark and Share

    


  Member Information For shamoshaProfil   Hantar PM kepada shamosha   Quote dan BalasQuote

sebiru-laut
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.08.2003
Ahli No: 3107
Posting: 61
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 27-09-03 12:15



assalammualaikum..
kenapa leh jadi cam tu..........kenapa ek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sebiru-lautProfil   Hantar PM kepada sebiru-laut   Pergi ke sebiru-laut's Website   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-09-03 00:00


hemmm...payahla kalau majikan2 ni terlalu optimis terhadap org yg bertudung labuh ni...
sepatutnya mereka kenala menilai dari aspek kemahiran, keupayaan dan keperluan untuk pekerjaan itu sendiri.....
ish ish kalau asyik harapkan mini skirt saja, tak ke manala jawabnya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-03 13:33


kenapalaaa tak nak yang tudung labuh...kan bagus tu...kepandaian seseorang bukan bergantung pada tudung tapi bergantung pada akal fikiran. kalau pakai skirt dan free hair tapi kerja tak pandai nak buat apa....merugikan syarikat adalaaa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-03 15:37


Assalammulaikum...
memang itu realiti pun..tapi yaqin pada rezeki ketentuan Allah..
ikhlaskan hati..mantapkan niat..pasti diredai...


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-03 16:08


assalamualaikum
rasanya ada tapi mira tak de l;ah pengalaman tu lagi...sebab study pun belum habis lagi.....

tapi mira pernah tengok 3r......ada juga yg syarikat memilih pekerja dia tak tengok pada pencapaian akademik tapi pemakaian.....
tapi tak tahulah betul ker tak
ini hanya pendapat sahaja

wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

salmanalfarisi
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4042
Posting: 2
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-10-03 22:11


bagi ana,ana tak nampak tudung labuh boleh menyekat dari kita mendapat kerja yg bagus.....alhamdulillah ana melihat senior2 muslimat ana ramai bertudung labuh dan dapat kerja yg cukup bagus...ada senior ana yg bertudung labuh mendapat jawatan executive engineering dan ada yg mendapat pelbagai lagi jawatan besar di sykt yg mayhur antaranya petronas kompeni..dan mereka mengatakan yg bertudung labuh tidak pernah menghalng kerja mereka sbgai engineering...dan org ramai respect akan kita...kalau lah bnar tudung labuh tidak diterima di stgh2 tempat kerja..

pikirkan lah senior ana tuh berkerja sebagai engineer pelantar minyak.sorang muslimat bertudung labuh..menjawat jawtan enggineer..terlibat dalam aktivit2 engineering yg cukup lasak dan berkerja di syarikat bertaraf dunia iaitu petronas,...dan dia diterima

soal tudung labuh ini tidak memainkan peranan...yg penting kebijaksanaan kita dan degree yg kita pegang

Bookmark and Share

    


  Member Information For salmanalfarisiProfil   Hantar PM kepada salmanalfarisi   Quote dan BalasQuote

jundullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.09.2003
Ahli No: 3276
Posting: 105
Dari: kelate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-03 22:20


ade ke camtu...

nak dapat kerja maruah tergadai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullahProfil   Hantar PM kepada jundullah   Pergi ke jundullah's Website   Quote dan BalasQuote

aDiB_SaaT
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2513
Posting: 137
Dari: MaiN CaMPuS UIA, GomBaK.

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 09:47


Erm memang pun ramai yang berfikiran jumud cam tu... tak per, harap semua sahabiah sekalian akan terus komit dengan pakaian cam tu..

-----------------
ORaNGg YaNg TeRBaIk Di KaLaNgaN KaMu IaLaH OraNg YaNg BeLaJaR aL-QuRaN daN MeNgaJaRkaNNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aDiB_SaaTProfil   Hantar PM kepada aDiB_SaaT   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 11:31


Quote:

On 2003-10-15 09:47, aDiB_SaaT wrote:
Erm memang pun ramai yang berfikiran jumud cam tu... tak per, harap semua sahabiah sekalian akan terus komit dengan pakaian cam tu..



SOKONG !!!!



-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

al-umari
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4229
Posting: 381
Dari: ...:::JELAPANG PADI + PULAU MUTIARA:::
Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-10-03 01:33


hmmmm kenapa patut jadi begini? siapa yang patut dipersalahkan sebenarnye? kita?majikan?atau siapa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-umariProfil   Hantar PM kepada al-umari   Quote dan BalasQuote

syah_solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2858
Posting: 350
Dari: Johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-10-03 09:46


assalamualaikumm...

bagi ana dalam isu ini, memang ada benarnya... memang ada majikan yang memiliki fikiran macam tu tapi, pada ana, yang pentingnya mind setting kita sebagai umat islam yang perlu diperbetulkan dulu.kalau empunya diri dah meletakkan bahawa tudung labuh akan direject, maka apa lagi nak dikata.. yang penting tawakkal pada Allah.. apapun, kalau kita direject ingatlah... pasti ada hikmah disebaliknya.... wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syah_solehahProfil   Hantar PM kepada syah_solehah   Quote dan BalasQuote

faiszul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 306
Posting: 84
Dari: perak darul ridzuan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-10-03 13:27


assalamualaikum
salam ukhwah buat sahabat sahabiah.mengenai isu ini,memang ada benarnya tetapi harap sahabiah tidak berputus asa.ingatlah rezeki Allah amatlah luas dan ada dimana-mana.Allah sudah menetapkan rezeki kita dan kita mesti banyak bersabar, berusaha dan bertawakkal kepada-Nya insyaallah rezeki kita pasti ada.amalkan bacaan ayat 1000 dinar dan memohon dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.
Allah berfirman

"Sesungguhnya Tuhanmu lah yang meluaskan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya (mengikut undang-undang dan peraturanNya), dan Ia juga menyempitkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya.Sesungguhnya Ia Maha Mendalam PengetahuanNya, lagi Maha Melihat akan hamba-hambaNYa" - Surah Al-Israa' ayat 30 -

"Atau adakah (mereka menolak seruanmu itu kerana) engkau meminta kepada mereka suatu pemberian(sebagai hasil pendapatan seruanmu)?(inipun tidak!) kerana engkau percaya pemberian Tuhanmu lebih baik dan Dia lah jua sebaik-baik Pemberi rezeki" - Surah Al-Mu'minuun ayat 72 -

wallahualam...

-----------------
Dalam kerendahan diri,ada ketinggian budi.
Dalam kemiskinan harta,ada kekayaan jiwa.
Dalam kesempitan hidup,ada keluasan ilmu.
Insyaallah hidup ini akan indah jika segalanya kerana Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiszulProfil   Hantar PM kepada faiszul   Quote dan BalasQuote

kHaLiFaH_aLaM_MaYa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 802
Posting: 106
Dari: Capri Island

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-10-03 14:41


Assalamualaikum...ermm...sektor swasta dikuasai oleh non muslim...jd itu hak mereka untuk menentukan kriteria pekerja yg dikehendaki mereka !!!...inilah salah satu halangannya!!!....ekonomi umat islam lemah...lebih banyak berbicara ttg hal yg remeh temeh.....sedangkan...hanya kerana sesuap nasi...mampu mengubah akidah seseorang...mungkin perkara sebegini tidak berlaku di negara kita tp...banyak berlaku di negara2 islam yg lain terutamanya negara2 miskin...namun insya-ALLAH...moga ditetapkan ALLAH TAALA iman kita dan dipelihara kita dr sampai ke tahap yg sedemikian...menggadaikan suruhan agama......

p/s maaf kalau tersilap

Bookmark and Share

    


  Member Information For kHaLiFaH_aLaM_MaYaProfil   Hantar PM kepada kHaLiFaH_aLaM_MaYa   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 22-10-03 15:09


ana dah pernah mendegar kes macam nie...tapi bukan masa kerja...maksud ana masa kakak senior kat tempat study ana pergi temuduga untuk latihan industri...ramai yang kena reject sebab pakai tudung labuh...macam mana tu???

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-04 10:52




sue kerja disebuah badan berkanun dimana satu pejabat boleh memuatkan lebih kurang 200 orang, dan muslimah yang pakai tudung labuh pun seorang dua aje.. tak kisahla apa orang nak kata.. buat benda baik, bukan buat benda jahat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

sMiLeY_gURLz85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3456
Posting: 57
Dari: petaling jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 15-01-04 11:35



betul.....perempuan yang memakai tudung labuh sering diperlekehkan...terutama dalam bidang kerjaya..Don't judge a book by it's cover la...kadang 2 tu sering pula dikaitkan dgn politik...memang tidak patut...ana cukup tak puas hati...

-----------------
SeJaUh MaNa KiTa PeRgI, sEkUaT MaNa PuN kItA BeRLaRi, ApAPuN YaNg PaStI, ALLAH LAH jUa TeMpAt KiTa KeMBaLi.... sALaM uKhwAh DaRi... SmiLEy_GuRLz85

Bookmark and Share

    


  Member Information For sMiLeY_gURLz85Profil   Hantar PM kepada sMiLeY_gURLz85   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 15-01-04 11:37


hmmm.betul gakk tuh...ia nya satu fakta..sbb kakakk ana x di layan ketika ditemuduga sbb pakai tudung labuh....pastuh siap tanye lagi..bleh ke keje ngan pakaian yg melerett2 nih....hiiii...sabo jelaaaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

nurnisri
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.10.2003
Ahli No: 4613
Posting: 48
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-01-04 13:16




pakaian meleret2?? erk..jawatan aper yg dimintak tuh??? panjat pokok ker?? atau sapu lantai guna kain buruk jer?? kalo takat dok kat opis..ghasernyer tak pernah ader masalah pun... ok jer.. selsesa lg tuh..nak2 opis ader air cond..idak ler sejuk sgt...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurnisriProfil   Hantar PM kepada nurnisri   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-01-04 18:41


tengok jenis kerja. Ada kerja cam tak sesuai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

zeikiyya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.08.2004
Ahli No: 10442
Posting: 40
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-08-04 19:20



pd pndpt ana memang tak adil kalau still ade diskriminasi terhadap org yg pakai tudung labuh....
wallahu 'allam


Bookmark and Share

    


  Member Information For zeikiyyaProfil   Hantar PM kepada zeikiyya   Quote dan BalasQuote

Al_Basayuv
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6563
Posting: 199
Dari: UkrainE

ukraine  


posticon Posting pada: 07-08-04 22:35


................

senanglah ana nak cari calon Isteri kat sini niii........ semunya solehah belaka.... teruskan perjuangan sahabatku sekalian... ana akan terus menanti.....

p/s: gurau jak yaaa..... but if it true, apa salahnya kan..... heheheheeh....



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al_BasayuvProfil   Hantar PM kepada Al_Basayuv   Pergi ke Al_Basayuv's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-08-04 09:52




syukran atas pendapat sahabat2 sekalian....
ana sekarang nekad...ana akan cuba ceburkan diri dlm bidang kerjaya apapun....janji keje tu halal...
apa org nk kata tentang pemakaian ana,terpulanglah...

moga2 peribadi muslimah sejati tetap sebati dlm diri......

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

ahmie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.07.2004
Ahli No: 9956
Posting: 39
Dari: tpGARANG

Selangor  


posticon Posting pada: 08-08-04 15:28


1. Mempersoalkan pd syarikat2/individu2 yg prejudis kepada pemakai tudung labuh TIDAK AKAN memberi sebarang kesan pd mereka. Sembang panjang2 tak guna. >> So TERIMA HAKIKAT... KECUALI jika anda sendiri jadi majikan.. Keputusan di tangan anda.

2. Yang penting.. tanya diri sendiri.
Salah ke bertudung biasa?
Salah ke wanita berseluar panjang?
Jawabnya TIDAK jika etika2 menutup aurat dgn SEMPURNA masih dipatuhi.
Jadi tak perlu persoal isu ini.

Dlm Fiqh ada kaedah 'Elak yg mana lebih buruk'.
Bertudung biasa rasanya boleh diterima majoriti syarikat...
Tapi kalau sampai kena free-hair, sendiri mau ingat la >> takyah kerja situ..
Kena berseluar kat tempat kerja.. perkara biasa.. ebih2 lagi kat kilang, & sitework dsb (utk engineer, atkitek dsb)..

Semoga kalian dpt kerja yg baik & HALAL!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmieProfil   Hantar PM kepada ahmie   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-08-04 15:54




Rata2 kerja di malaysia ni..jarang yang bertudung labuh...tapi kalau kerja sebagai pendidik insyallah bertudung labuh lebih baik...apa2 pun jangan kerana nak mengejar harta di dunia sehingga ada yang sanggup membuka aurat...Allah sendiri telah tentukan rezeki kita masing...pandai2lah berfikir mana yang baik dan mana yang buruk....

wallahu a'lam...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-08-04 15:56




Rata2 kerja di malaysia ni..jarang yang bertudung labuh...tapi kalau kerja sebagai pendidik insyallah bertudung labuh lebih baik...apa2 pun jangan kerana nak mengejar harta di dunia sehingga ada yang sanggup membuka aurat...Allah sendiri telah tentukan rezeki kita masing...pandai2lah berfikir mana yang baik dan mana yang buruk....

wallahu a'lam...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-10-04 15:25


saya ingin memberikan pendapat.saya mempunyai pengalam dalam interview dengan syarikat swasta dan juga government...nak berkongsi dgn sahabat2.saya bertudung labuh, tp sms interview, saya akan memakai tudung tiga segi yg agak besar sedikit...memang tidak dinafikan bg mereka yg bertudung labuh, peluang untuk mendapat kerja agak tipis even though result power dan can communicate dgn baik sms interview....ini termasuklah semasa interview utk menjadi cikgu sama ada sekolah menegah atau sekolah rendah, situasinya agak sama.........alhamd, kedua2 interview tersebut saya berjaya. the key words kat sini yg ingin saya sampaikan adalh semasa intv tu pakai tudung tiga segi yg agak besar sedikit dan jawab int dgn confident...insyaAllah bila dah berjaya jer dgn interview tersebut pakailah semula tudung labuh tu semasa bekerja...hanya waktu int shj, pastu kembali semula, lgpun kita masih menutup aurat dgn lengkap....zaman sekarang ssudah ramai yg tak faham ISLAM (sama2lah kita mendoakan agr sekalian umat manusai zaman sekraang dibukan pintu hati olh Allah utk kembali ke jalan yg benar)so, kita kena buat strategi yg bijak untuk memastikan kita semua mendapat tempat di sektor awam mahupun swasta......alhamd, utk kedua2 int saya berjaya dan sekarang saya bekerja dgn governmet...sahabat2 saya yg bertudung labuh jg akan membuat strategi yg sama jg sms int, bila dah berjaya int, pakai semula....mrk tak blh buang kita bekerja sbb pasti nampak sgt kan diskriminasi tersebut.....
Allah kurniakan kita akal fikiran utk bijak merancang strategi agr dapat menghadapi musuh2 Islam...memang rezeki tu dr Allah, tp Allah tak bg dgn biarkan ia datang bergolek....ini just pandangan dr saya...alhamd.byk yg Allah bantu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

Nuhdi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2004
Ahli No: 11722
Posting: 86
Dari: Cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-04 03:10


insyaallah rzk hak milik ALLAH swt...
klau kita jg hbungan kta dgn Khalik ada rzk tu..

JANGANLAH KITA MENJUAL IMAN KITA HANYA KERANA DUNIA YANG MURAH INI

firman ALLAH..."...jgn engkau ikut kehendak nafsu mereka..."......kekalkn apa yang kita jaga aurat,jgn kita ubah apa yang kita jaga hanya untuk memenuhi NAFSU mereka

UMAT AKHIR ZAMAN,APABILA MEMEGANG BETUL2 AJARAN ISLAM SEPERTI MEMEGANG BARA API

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuhdiProfil   Hantar PM kepada Nuhdi   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-04 11:05


assalamualaikum...

xpela..rezeki Allah tu ade di mane2. pasal bertudung labuh ssh nak dpt kerje mase skrngni mmg byk berlaku..tp utk post trtntu aje kot. macam sy, amik cos engineering, terang2 lecturer nasihatkn, klu nak gi interview, tlgla jgn pakai tudung labuh. siap suruh pakai make up lg.
bg muslimah yg bertudung labuh kat luar sane tu, jgnla sedih...insyaAllah...ade rezeki yg lbh baik utk kite...wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

insaf
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.07.2004
Ahli No: 9787
Posting: 122
Dari: Bumi Allah

Kedah  


posticon Posting pada: 10-10-04 11:30


assalamualaikum......

pada pendapat ana kan....wanita yg bertudung ni kan selalunya wanita yang pandai tentang agama ni.....i had an experience about this...bukan semua yg pakai tudung labuh hanya tahu bab agama..ader yg sesetengah tu lebih profesional bab lain...betul tak???

Bookmark and Share

    


  Member Information For insafProfil   Hantar PM kepada insaf   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-10-04 01:02


susah lah mcm nih...ish ish

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-12-04 09:58


sy rs mmg ada kot...tp ada ke tgk pemakaian?pelik kn zaman skrg..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-04 10:06




yang penting sekali orang akan memandang pada kekemasan pada pakaian.. setakat ini dimana - mana ana interview pun tawakal aje pakai tudung labuh. Kalau nak pakai tudung 3 segi yang besar pun tak salahnya, selepas itu pakai tudung labuh.

Yang nampak janggalnya masa sebelum pakai tudung labuh, tiba - tiba jadi tudung pendek..itu yang pelik sikit.

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-12-04 10:25



Biasalah dalam dunia akhir zaman ni. Orang yang mengikut sunnah ni ibarat batu yang menentang arus sungai. Arus sungai yang deras kalau tak mampu ditahan, nescaya kita semua akan hanyut. Insyaallah kita di jalan yang betul. Rezeki tu Allah yang beri. Di mana2 pun ada rezeki. Jangan takut jika kita betul2 trust kepada Allah............

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ashabul_mukminin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2403
Posting: 43
Dari: Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-12-04 16:25


..isk..geram betul dgn diskriminasi yg berlaku dewasa nih..


dlm satu sidang NGO, bila mana NGO2 dr non muslim meminta utk agama mrk dinobat dan diangkat sbg agama rasmi negara sama tinggi dgn Islam, jwb NGO Islam.."anda beruntung krn masih bebas mengamalkan sepenuhnya ajaran agama anda..tp kami tidak.."


kalau dimurahkan rezeki dan ana berpeluang utk buka syarikat sendiri..ana akan buka pluang kerja seluas2nya kpd yang berserban dan bertudung labuh nih..selain dr syarat wajib spt:- 1: anda mesti dikalangan ahli yg menunaikan solat 5waktu sehari semalam, 2:sanggup mengamalkan dan mendaulatkan Islam dimana berada, 3:kalau yg tak pakai tudung, mesti bertudung.. dll lg...

geram betul pd majikan yg optimis nih...


-----------------
"Ya Allah, jdknlh aku mcintaiMu&mencintai org yang mcintaiMu srta mencintai amalan2 yang myampaikn daku kepada mcintaiMu."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ashabul_mukmininProfil   Hantar PM kepada ashabul_mukminin   Pergi ke ashabul_mukminin's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-04 22:27




mungkin itu 1 cabaran utk mereka yg btudung labuh.. emm, takdela maksud ana tudungnya itu perlu disingkatkn atau x mengenakan tudung lansung. kita mesti buktikn dan berikn keyakinan kepada sesiapa shj bahawa kbolehan adalh pd kerjaya kite bukan pada imej semata-mata..

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

kakciknah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3875
Posting: 165
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-12-04 18:53



ana x pernah ditemuduga....tp ana rasa dia atas pekerjaan kot...org skrang ada yg pilih muka n penampilan utk menarik pelanggan....
susah laaa..skrang..macam2 jenis manusia....dunia semakin hampir ke akhirat...tuu laa..tanda2 orang tak nak terima islam....maksiat smkain byk.....wanita n lelaki tidak menutup aurat,,,ibarat kalu pakai baju tuuu..bertelanjang n nangka bungkus......MASYAALLAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakciknahProfil   Hantar PM kepada kakciknah   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-03-05 15:58


askum...

Nak bagi pandangan ckit..

Tentang tudunglabuh memang satu perkara yang wajib..sebagai org islam..anda perlu bijak dalam mentarjihkan apabila berlaku permasalahan wanita memakai tudung labuh dengan kesukaran mendapat kerja..apa ertinya memiliki kerjaya tetapi manggadaikan maruah dengan memakai tudung yang haya sekadar menutup kepala tetapi anggota lain terbuka untuk lelaki melihat sehingga menaikkan syahwat.. semoga pihak wanita khususnya perlu bijak dalam memilih kerjaya dan bersedia dengan unjian yang lebih besar...kerja dengan menutup aurat dpt menyelamatkan anda dari gangguan anasir jahat

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-03-05 15:58


askum...

Nak bagi pandangan ckit..

Tentang tudunglabuh memang satu perkara yang wajib..sebagai org islam..anda perlu bijak dalam mentarjihkan apabila berlaku permasalahan wanita memakai tudung labuh dengan kesukaran mendapat kerja..apa ertinya memiliki kerjaya tetapi manggadaikan maruah dengan memakai tudung yang haya sekadar menutup kepala tetapi anggota lain terbuka untuk lelaki melihat sehingga menaikkan syahwat.. semoga pihak wanita khususnya perlu bijak dalam memilih kerjaya dan bersedia dengan unjian yang lebih besar...kerja dengan menutup aurat dpt menyelamatkan anda dari gangguan anasir jahat

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

nurdina
Warga Rasmi
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15499
Posting: 5
Dari: bumi ALLAH

Melaka  


posticon Posting pada: 07-04-05 23:49


tak jugak yang pentingnya penampilan diri seseorang 2 yang boleh menarik minat,kemas ,pandai bergaya walaupun bertudung labuh dan yang tepat sekali ialah keyakinan diri contohnya dari segi percakapan,tahp pendidikan,pandai bersosialdan mempunyai pengalaman atau kemahiran dalam sesuatu bidang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurdinaProfil   Hantar PM kepada nurdina   Quote dan BalasQuote

muslimah87
Warga Rasmi
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6005
Posting: 6
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-05 00:26


.....
Berkenaan topik ni..saya pon ade kawan ..die mintak keje jd kerani..tapi time nk apply tuh..org cm pandang rendah je...sbb die pki tudung labuh....n last2 x dpt keje...x patut btol...

berkenaan pemakain tudung labuh tu..nk cite sket lah....saya ni nk jadi cikgu...x kesahlah subjek pe..kalo bole sains lah..tapi bile org tanye...mesti diorg pikir nk jadi ustazah..bg saya x semestinye org tudung labuh mmg bercite2 jd ustazah..byk lagi profesen lain yg bole diceburi...ok..tu je..

wassalam

-----------------
www.geocities.com/muslimah87

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah87Profil   Hantar PM kepada muslimah87   Pergi ke muslimah87's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 08-04-05 02:28




Em sian gak yek...em itulah realiti kehidupan...kalo nak ikut kan tue utk kaum hawa kalo kaum adam...yg solat lima waktu nie dlm satu syarikat leh kira ngan jari...org dah xamik peduli hal2 nie skang..halal haram semua main redah je..akibatnye hanya mengundung kemurkaan Allah..yg jd mangsa org islam gak..nak tegur pon xtau dari mane nak tegur..kdg2 kejahilan tue melampau sgt...kalo jahil ok gak lg..ade plak yg berilmu pon sama gak..ini lg parah..duniaa2

-----------------
Yang Mencari Keredhaan ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 08-04-05 07:13




well umm...it seems like some people has been discriminating other people's right...

but if we see from the positive point of view, who knows, the job that we're applying isn't good for us? That's why ALLAH prevent us from get the job...
Other better job in the future is waiting...

Only ALLAH knows better than us...
Wallahu'alam.


-----------------
"Perjuangan Ibarat Mata Rantai.. Kita Bukanlah Orang Yang Pertama Dan Kita Bukanlah Orang Yang Terakhir...Wallahua'lam"

Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-04-05 08:27


x semua company mcm tuh..
tp saya sokong ngan pendapat amirah
pasang strategi - pakai tudung 3 segi yg agak labuh pastuh bila dah dapat keja maintainlah semula tudung labuh..

~ mcm darurat lak ~

mmg rezeki hak milik Allah,tp kita kenalah berusaha.InsyaAllah


Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

acu_imah
Warga Rasmi
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15282
Posting: 9
Dari: Satu sudut di bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 08-04-05 10:25


Bismillahirrahmanirrahim....

Secebis pengalaman.....

Sebelum ini acu keje kat salah satu consultant company (terlibat dgn construction). 1st interview terus dapat, then boss ingatkan satu perkara : "awak kena buktikan yang saya tak silap memilih awak kerana mungkin ada orang yang mempersoalkannya.. ". Sahabat semua boleh bayangkan if terlibat dengan construction sure kena pergi site project, panjat sana lompat sini.. (opss.. dalam kondesi yang tidak mengaibkan..). my client and team consultant ada saudara seislam kita (tapi kurang faham sikit tentang kewajipan menutup aurat) bangsa cina, india ..etc. Satu pengajaran yang sangat bermakna, mula2 mereka was2 juga dgn keupayaan acu, tp setelah lama berurusan mereka sangat menghormati kita... boss gembira sebab acu berjaya buktikan dan yang paling membahagiakan mereka meyakini bahawa wanita muslim yang bertudung labuh mampu melaksanakan tugas dengan baik and secara tidak langsung kita dapat memberikan contoh seorang muslimah baik dan ISLAM itu tidak menyusahkan sebenarnya... Atas alasan tertentu, acu perlu bertukar kerja.. acu pergi interview dekat salah satu corporate company yang agak bertaraf international, semasa interview acu sorang je yang bertudung labuh, the rest yang lain memang berpakaian yang ada 'class' baik lelaki maupun perempuan... gerun juga, tapi acu yakinkan diri dan hanya berserah kepada Allah, acu akan buat yang terbaik... Alhamdulillah, kini acu dah berjaya menjadi salah seorang executive kat corporate company tu dan acu je yang memakai tudung labuh... bukan nak berbangga, tapi kehadiran acu disedari oleh semua kakitangan (sebab penampilan kita yang lain dari lain tu lah... advantage sebenarnya). Then, ada yang siap tegur nama walaupun belum berkenalan dengan mereka... Acu cuba risik kat interviewer, dia kata sekarang ni dah ramai yang terbuka minda.. memang pakaian bukan halangan, yang penting kita mempunyai credibility yang mantap dan personality yang bagus... mudah-mudahan kat sini acu masih kekal seperti sebelumnya, Ameen...

So, sahabat semua.. jangan risau, walaupun bertudung labuh insyaAllah niat yang ikhlas Allah akan membuka jalan...

Allahu Ta'ala A'lam.

-----------------
Bukan perjuangan tanpa kesulitan, tetapi dalam kesulitan ada ketenangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For acu_imahProfil   Hantar PM kepada acu_imah   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-04-05 11:53


InsyaAllah Kak Acu
ramai yg dah terbuka minda
cuma setengah2 tu jer yg kureng jelas & berpandangan negatif pad orang yg bertudung labuh
moga2 terbuka hidayah kepda mereka

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 11-04-05 10:56


Ader gak cam ni, specially kat private... ana, ader pengalaman sekali, bila dah lepas temuduga. Pastu. siap pesan datang keja, tudung tak leh k? sedih gak tau. Time nak cari keja part time dulu, ader gan beberapa agensi tak nak org pakai tudung ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 11:12


naper sampai mcm tuh skali??
kita boleh repot kat Pejabat Buruh kan..
bg saya ini satu penghinaan bg wanita muslim yang bertudung..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 12:54


mmmmmm...
cite last yearla..
masa bawa x-tunang pi interview..
mmmmm...
pakcik keje kat kementerian..
dia pesan jgn pakai jubah ngan tudung labuh..
nanti tak dpt..
tanya lak kenapa..
katanya arahan drpd org atas..

pakai la baju kurung ngan tudung biasa
(1st time aku tgk dia pakai)
alhamdulillah dpt...
tapi member dia yg pointer die tinggi kantoi..
entahlah........

p/s..semoga dia bahagia skang ni...
apalagi nak buatkan....hehe
layan frust lak.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 11-04-05 12:57


kalau camtu baik dok umah makan pisang goreng

-----------------
Al Islam Ya'lu Wala Yu'lah Alaih

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

raudhatulaqilah
Warga Rasmi
Menyertai: 07.05.2004
Ahli No: 8851
Posting: 12
Dari: bentong

morocco  


posticon Posting pada: 11-04-05 13:34


sedihnya bila berlaku macam tu...
harap mereka2 yang buat begini akan terbuka hati kelak...

-----------------
KEMULIAan YANG TERtinggi BUKANlah KERAna kitA tiDAK PErnah jaTUH,
melAINkan keRAna kiTA BERdiri kembALI Setiap KALI JAtuh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulaqilahProfil   Hantar PM kepada raudhatulaqilah   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 14:13


emm.. panjang citer rupanya
maaf ek..
mmg pelik kan bila org yg biasa bertudung labuh
tup2 pakai tudung 3 segi @ tudung bawal ..
nampak mcm kekurang sesuatu
tp kalau dah darurat nak wat camner

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

sitishuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11861
Posting: 132
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 23:46


rezeki datangnya dari Allah..bukan dari manusia..yakin,percaya dan berusahalah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishuhadaProfil   Hantar PM kepada sitishuhada   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-05 01:01


saya quote lirik lagu Halimattus Saadiah ye " pada sejarah mu terukir kenyataan, tidak kan miskin jika membela Islam, tidak hina meriba kebenaran yang mulia, jangan takut jika kau beriman.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-08-05 17:27


discrimination against women...
gender inequality...
whatever it is,rezeki Allah ada di mana-mana.
i definitely agree with SHAMR.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

mubarakah
Warga Rasmi
Menyertai: 14.07.2005
Ahli No: 17293
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-08-05 19:03


Kenapa jadi macam ni? sedangkan kita ini orang islam...tak apa Allah sentiasa bersama hambanya yang beriman...
wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mubarakahProfil   Hantar PM kepada mubarakah   Quote dan BalasQuote

SautulJannah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15806
Posting: 153
Dari: ippm

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-09-05 11:38


bila dilihat keadaan sekarang ni macam tu lah....lbh2 lagi kerja kat bank sebab mereka bimbang kita akan menakutkan pelanggan kalau bertudung labuh dan berpurdah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For SautulJannahProfil   Hantar PM kepada SautulJannah   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-12-05 23:08


saya tak ada pengalaman... tapi ada kawan saya, kos engineering..dia dapat tempat praktikal tu...bos dia kata pakai sesimple yang boleh..tudung selempang ke belakang..

hurmmm tak tahu la maybe kerja kat kilang tu takut tudung termasuk dalam mesin ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 13-12-05 23:37


bila agak2....kita boleh anggap orang2 putih ini adalah pengganas???...dan orang-orang yang bertudung labuh, yang berjanggu ini pulak orang yang baik2???

imagine....bila orang putih sampai saja kat KLIA....mereka kena tahan, mereka kena periksa satu badan, baggage2 mereka pun akan kena check...kan best kalau betul2 jadi macam ini.....tapi....rasanya agak susah nak buat macam ini sebab mind thinking orang malaysia sudah diputar belitkan oleh US.

takpelah....nanti bila naruto-san jadi PM malaysia...insyaAllah naruto-san akan tukarkan mind thinking semua orang malaysia...bahawa orang-orang US and orang-orang putih lah yang sebenarnya PENGGANAS....dan orang-orang Islam adalah umat yang paling baik.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 13-12-05 23:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 14-12-05 00:00


Napelah dikaitkan dengan orang putih.. tak baik tu. bukan semua orang US/jahat.. kan bil orang Islam US pun ramai xspecially lepas kes bom dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 14-12-05 02:21


jangan lah terlalu fanatik,epatutnya kita kena ada risau,mcam risau nabi.macam mana orang hari ini boleh diselamatkan dari api neraka ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-05 13:06


mungkin yang bertudung labuh bagi pelajar engineering agak dipinggirkan..
saya pun dah melaluinya..
tapi,alhamdulillah kawan2 semua berikan semangat..yang penting.kita istiqamah dan berikan fully attention ketika practical... :)


-----------------
..bila takwa pakaian kita, urusan kita dimudahkan, kerana kita sudah menjadi ahlillah, begitu indah hidup bersama Tuhan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

radioactive
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14256
Posting: 28
Dari: Malaysia

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-12-05 13:20


salam alaik...
pada saya ,jangan jadikan itu sebagai alasan untuk mengalah dlh hidup...
yang penting ikhlas.....dan yakin bahawa Allah sentiasa akan menolong hamba2Nya...lbh2 lagi kalau anda taat pada suruhanNya...so, tak perlu risau.Dia yang beri rezeki...
pasti ada hikmah disebalik apa yang berlaku...
yakinlah...berdoa selalu.


-----------------
~Bagaikan permata,di celahan kaca,kerdipnya sukar untuk dibezakan,kepadaMu Tuhan,ku pasrah harapan,moga tak tersalah pilihan~


Bookmark and Share

    


  Member Information For radioactiveProfil   Hantar PM kepada radioactive   Quote dan BalasQuote

britaniasky
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17549
Posting: 93
Dari: terengganu

lithuania   avatar


posticon Posting pada: 16-12-05 02:55


bismillah...

bersabarlah atas segala tekanan... sebenarnya inilah zaman perang salib yang sangat dahsyat.. diketuai B&B (bush and blair) laknatullaahia'laihima wa man ma'ahum.. (bush pernah melaungkan 'crusade' terang-terangan ketika kejadian 911 dulu)tapi mereka bukan musuh yang paling kita paling bahaya.. sesungguhnya penyebaran agama islam di negara mereka adalah lebih rancak dan bebas berbanding negara kita... dan kita tahu mereka adalah kuffar dengan jelas... kalau anda hendak tahu.. hampir setiap sektor pekerjaan di UK yang ada muslim ada surau tempat solat... dan anda jarang sekali dihalang untuk pergi solat jumaat... kerana mentaliti kuffar ini lebih terbuka...

namun bandingkan dengan apa yang kita hadapi di tanah air sendiri.... tanpa kita sedari.. berapa ramai antara kita sudah tergolong dalam golongan ketiga yang disebut Allah di dalam al-quran surah al-baqarah ayat 8 dan seterusnya... na'uzhubillahi min zhalik...

ikwah akhawat!!!! teguhkanlah pendirian... kuatkan semangat serta berhati2 dengan akidah!!!

Kawan yang baik ialah kawan yang mendekatkan kita kepada ALLAH
Membuatkan kita cinta terhadap RASULULLAH
Berwaspada dengan DUNIA
dan
Tidak gentar untuk MATI

Bookmark and Share

    


  Member Information For britaniaskyProfil   Hantar PM kepada britaniasky   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-12-05 15:03


kalau pnemuduga tu sindir pemakai tudung labuh, usah sedih2 lagi, terus cow...

sebab tempat tu kalau kerja pun dah tak dapat berkat...

syukur pada ALLAH sebab kita terhindr tempat yang macam tu, usaha lagi dan Insyaallah lu rsult baik, kerja akan dapat...

yang penting RESULT dan kpndaian kita dalam ilmu INTERPERSONAL...

wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-12-05 15:17


assalamualaikum..

ana setuju dengan pandangan aku_eus85 tu..
inilah cabaran dalam menegakkan syariat Islam.
jangan putus asa beristiqamahla dengan apa yang dilakukan.


HaRuS AdA rasa bErSyUkUr
DiSeTiAp KaLi UjIaN MeLanDa
ItU JeLaS DaN MeMbUkTiKaN
ALLAH mENgAsIhImU SeTiAp mAsA..


TERUSKAN PERJUANGAN...TAKBIR!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-12-05 15:51


bAGI orang ISLAM yang ada kemampuan ....berusaha la buka syarikat./buat perniagaan ....kan ini akan beri daya saing kepada syrikat mereka yang tak berapa sukakan orang islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 04:04


ada jugak kes macam tu..tapi tengok tempat yang nak apply kerjala..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 07:37


tak kisahlah macamana asalkan mulia disisiNya

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

maizan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13637
Posting: 64
Dari: Putrajaya

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-01-06 14:17


tak salah rasanya kita nak bertudung labuh semasa temuduga cuma adala.. tempat2 yang tak menggalakkan kita bertudung labuh terutama sekali company swasta.........

tapi Alhamdulillah sebab kawan saya yang bertudung labuh melebihi tangan dengan izinNya mudah saja dapat kerja....

rasanya sapa2 yang bertudung labuh tu tak perlu khuatir...jika ada rezeki InsyaAllah dapat la...kerja tu...

yang penting ikhlaskan hati kita nak dapatkan pekerjaan itu semata-mata untuk beribadah kepadaNya.......

Wallahualam......:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For maizanProfil   Hantar PM kepada maizan   Quote dan BalasQuote

teru_teru_bozu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14371
Posting: 177
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-01-06 15:19


teru xrasa begitu la...tudung labuh bukan halangan untuk mencari kerja..tempat teru praktikal ini pun majoriti bertudung labuh...alhamdulillah...teru sangat bersyukur sebab dapat praktikal disini....islamic area tau...:))

Bookmark and Share

    


  Member Information For teru_teru_bozuProfil   Hantar PM kepada teru_teru_bozu   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-01-06 15:53


assalamualaikum
sms ana belajar di sabah, seorang guru bahasa inggeris telah menegur ana sebab pakai tudung, katanya peluang pekerjaan orang yang bertudung labuh ni terhad. dia bertudung, cuma pendidikannya lebih kebaratan. terkedu jugak, tapi biarlah apapun dia nak kata. ana tetap juga bertudung macam biasa. agaknya sakit agaknya mata dia tengok tudung ana :) yang penting nawaitu kita nak tutup aurat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-06 16:10


rosak akhlak agaknya!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-01-06 16:38


lecturer abang dekat uitm cakap orang yang pakai tudung labuh susah dapat kerja,memang betul pun tapi semua ni menguji diri kita.Ni lectirer saya yang cerita sendiri adalah kawan dia pergi interview untuk jadi lecturer di uitm,dia nak jadi lecturer for art.Masa interview tu tanya dia tak kotor ke tudung dia masa mengajar art nanti,as u all know,mereka yang involve art ini tentulah bermain2 dengan warna..so kawan lecturer saya cakap bukannya dia tak boleh naik tudung dia semasa membuat kerja tu./interviewer tu trdiam.Rasanya mereka susah hati tengok orang pakai tudung labuh ini.They think that mereka ini tak capable untuk buat semua ni.Nasib baiklah kat uia ini tak macam tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

teru_teru_bozu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14371
Posting: 177
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-01-06 16:42


syukur la

Bookmark and Share

    


  Member Information For teru_teru_bozuProfil   Hantar PM kepada teru_teru_bozu   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-01-06 17:24


kalau anda pandai "jual diri", berkeyakinan dan berkemahiran, insya-Allah bukan setakat tudung labuh, anda pakai purdah pun orang berlumba nak ambil anda bekerja.


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

teru_teru_bozu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14371
Posting: 177
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-01-06 17:31


saya nak jugak orang macam itu

Bookmark and Share

    


  Member Information For teru_teru_bozuProfil   Hantar PM kepada teru_teru_bozu   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-06 18:23


Pendapat ana, pokok pangkal diri sendiri. kalau company yang boleh terima orang bertudung labuh ni mesti company yang baik..

So kalau rasa tudung tu jadi penghalang, maka kebarangkalian nak dapat company yang baik tu susah. Company yang baik ni maksudnya company yang mudahkan pekerjanya solat dan beribadah.

Kesusahan dihadapi dengan kesabaran, dan Allah bersama dengan orang2 yang sabar. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

an-nursyahadah
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18971
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-01-06 21:49


asalkan kita ikhlas kerana Allah segalanya tak menjadi masalah. kita bertudung labuh tu kerana Allah.kita sanggup bermujahadah pun kerana Allah.kalau kita lakukan sesuatu tu untuk mencari mardhotillah.insyaAllah kita akan dibantu.ingat rezeki ditanganNya bukan ditangan manusia.cuba balance kan antara duniawi dan ukhrawi.nawaitu apa yang kita lakukan disandar kan kepadanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For an-nursyahadahProfil   Hantar PM kepada an-nursyahadah   Quote dan BalasQuote

nadia_is
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1432
Posting: 236
Dari: awang-awangan

jordan  


posticon Posting pada: 18-01-06 18:52


masih ada lagi orang yang berfikiran kolot zaman ni ye..
walaupun berpendidikan tinggi..
teringat masa ana join prog latihan khidmat negara
satu masa dulu (ecceh...)
masa tu memang gerunlah nak pakai tudung labuh..
sebab dengar cerita kakak2 yang dah pernah pergi
mereka kena potong tudung spy jadi pendek...
tapi tak taulah..Allah beri kekuatan pakai jugak..
try sehari, tak jadi apa-apa pun..
2 kali, 3 kali...still tak ada tindakan..
syukur! jurulatih dan kawan2 paham..
bahkan memuji lagik...
tapi itu di kem....bape peratus saja dari masyarakat..
tak tau lah nanti bila dah keluar bekerja,etc..

* akhir zaman...amal islam seperti genggam bara api...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_isProfil   Hantar PM kepada nadia_is   Quote dan BalasQuote

diyan_huwaina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2005
Ahli No: 21127
Posting: 102
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-02-06 16:39


ish still ada bias lagi ke dalam hal ini?
saya lihat ramai yang pakai tudung labuh berjaya mjawat jwtn tinggi...dean fakulti saya,(TESL) perempuan pakai tudung labuh juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For diyan_huwainaProfil   Hantar PM kepada diyan_huwaina   Quote dan BalasQuote

atuk
Warga Rasmi
Menyertai: 13.01.2006
Ahli No: 21899
Posting: 6
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 17:23


syukurlah. kalau kita dalam pihak yang benar memang kuat tentangannya...dah menjadi 'tabiat' dah'wah sebegitu..tapi kalau rasa senang saja dalam tegakkan dah'wah,cuba check balik,maybe ada sumthin wrong... :-)


-----------------
"indah bersahabat bersama pengorbanan
indahnya hati bersama keikhlasan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For atukProfil   Hantar PM kepada atuk   Quote dan BalasQuote

hakikat
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6664
Posting: 19
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 26-02-06 08:35


assalamualaikum

ana pun pakai tudung labuh kat u dulu. tapi sekarang dah bekerja dalam sektor swasta. kerja yang agak lasak dan memerlukan ana involve sekali dengan operator dalam menyiapkan wyre harness, angkat board, tukar board( besar macam white board) dan banyak lagi perkara yang lasak. jadi perlu ikut kesesuaian. bukan suruh membuka aurat. dalam al quran cakap kita perlu melabuhkan tudung hingga bawah dada. jadi kalau kita pakai tudung biasa pun(jangan jarang pulak. sekang banyak tudung yang jarang) tapi tutup aurat juga. insyaalah selagi perkara yang dilakukan tidak melanggar al quran dan sunnah kita boleh lakukan.
tapi bila nak keluar shopping pakai la tudung labuh balik. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hakikatProfil   Hantar PM kepada hakikat   Pergi ke hakikat's Website   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 07-03-06 15:07


macam2 lah hal zmn ni..saya sendiri tak faham

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 07-03-06 15:16


bagi ana pendapat tu tak benar...bergantung pada seseorang indivdu tu untuk meletakkan diri mereka macam mana...apa kurangnya golongan2 yang bertudung labuh....apa bezanya mereka....malahan, sekarang ni ana tengok makin ramai golongan2 profesional adalah terdiri daripada mereka2 yang bertudung labuh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-03-06 16:47


Yakinlah dengan janji Allah...rezeki kita semua dah ditetapkan..INSYALLAH:) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-06 17:36


:-o dunia sekarang...memang macam tu,wujud nya diskriminasi terhadap para wanita yang menutup aurat...serta laki2 muslim.

:oops: di negara2 barat,kita dapat lihat bahawa ramai penganut muslim yang ditindas oleh para kafir.... :-(

p/s: kesilapan kita sendiri juga.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 17:54


cakap saja kat interviewer itu....islam tu indah dan luas..tapi bukan sempit...bukannya tade orang yang pakai tudung labuh ni tak pegang post yang tinggi..mak kawan saya tu pakai tudung labuh,pernah jadi ceo pernas....gaji dia pernah cecah 5 angka...yang menyempitkan tu orang-orang yang macam awak ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 17:55


cakap saja kat interviewer itu....islam tu indah dan luas..tapi bukan sempit...bukannya tade orang yang pakai tudung labuh ni tak pegang post yang tinggi..mak kawan saya tu pakai tudung labuh,pernah jadi ceo pernas....gaji dia pernah cecah 40k...yang menyempitkan tu orang-orang yang macam awak ini...kun wasi'an!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Angahmuslimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.04.2004
Ahli No: 8556
Posting: 53
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-03-06 18:08


bagi saya...kita kena tutup aurat walau mcmmn pun..
tapi memang orang bfikiran sempit bila melihat perempuan bertudung labuh...
kuarang yakin.tapi bagi ana...macam ni paling mengagumkan ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AngahmuslimahProfil   Hantar PM kepada Angahmuslimah   Quote dan BalasQuote

nurirshad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23047
Posting: 214
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 18:14


mereka yang anggap begitu adalah golongan kolotttt...
soal pemakaian bergantung kepada individu..hal ini tak patut berlaku..
sungguh memalukan kalau orang yang pakai tudung dianggap ustazah..
kolot benar pemikiran sebegitu...apapun jangan rasa terpinggir dengan bertudung labuh...sebabnya,kita patut berbangga kerana
antara ramai orang kita lebih sempurna menutup aurat..
Allah pandang kita lebih daripada mereka,ALLAHUAKBAR.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurirshadProfil   Hantar PM kepada nurirshad   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 18:15


biarlah tak dilayan...mybe bukan rezki kita..yang penting redha allah bukan redha manusia...jika manusia tu tak layan kita coze kita ikut tuntutan agama..biarlah.insyallah allah akan bagi yang lebih baik...dari kita dedah sana sini semata2 untuk dapat kerja..kan tak barkah macam tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 12-03-06 18:33


konsep Aurat dengan Hukum Fizik

Dalam Fizik, konsep ketahanan mental, emosi dan spiritual ditekankan dalam bab haba pendam tentu dan berhubungkait dengan penjagaan aurat. Jika dikaji tentang formula yang digunakan:

J = mc tak tetha

J ialah haba pendam tentu: Kuantiti haba yang boleh diserap oleh suatu objek yang mempunyai jisim tertentu dalam suatu kuantiti masa.

m ialah jisim objek yang menerima perubahan suhu.

c ialah keupayaan haba tentu: Keupayaan suatu objek yang mempunyai jisim tertentu menerima suatu kuantiti suhu dalam suatu kuantiti masa.

tetha ialah perubahan suhu.


Eksperimen 1: Haba Pendam Tentu (Fizik Tingkatan 4- BAB 2.3)

Abstrak/Pengenalan

Dalam kajian ini, "eksperimen" dilakukan ke atas 3 jenis wanita: wanita A- wanita bertudung labuh dan menjaga lengan daripada terdedah, wanita B-wanita memakai pakaian biasa tetapi masih menutup aurat dan wanita C- wanita yang lebih selesa memaparkan rambut yang lurus setelah melalui teknik rebonding, menunjukkan keputihan dan kehalusan kulit lengan, mendedahkan kerampingan bentuk badan dan berhias laksana model-model muka hadapan majalah hiburan.

Tujuan

Mengkaji tahap ketahanan spiritual, mental dan emosi wanita terhadap tekanan yang diberi berdasarkan cara pemakaian.

Hipotesis

Semakin baik cara pemakaian yang diamalkan mengikut tatacara yang disyorkan dalam Islam, semakin tinggi tahap ketahanan mental, emosi dan spiritual atas tekanan yang diberi. Begitu juga sebaliknya.

Inferens

Wanita A mempunyai tahap ketahanan yang tinggi, wanita B mempunyai tahap ketahanan yang sederhana dan wanita C mempunyai tahap ketahanan yang lemah.

Pembolehubah manipulasi

c atau keupayaan suatu objek yang mempunyai jisim tertentu menerima suatu kuantiti suhu dalam suatu kuantiti masa mempunyai hubungan dengan ketahanan seseorang terhadap tekanan yang dikenakan. Bercakap tentang konsep aurat, ia mempunyai kaitan dengan suhu. Ramai yang membuka aurat atas alasan panas dan lebih suka bebas dari suatu kongkongan. Seorang pensyarah wanita di UIA dari New Zealand (bukan Islam) mempersoalkan istilah baju kurung. Adakah istilah baju kurung tercipta kerana sifatnya "mengurung" wanita di Malaysia? Sehinggakan ramai wanita sekitar KL dan Selangor lebih suka memakai jeans dan t-shirt?

Pembolehubah malar

m atau jisim objek yang menerima perubahan suhu. Anggap jisim, bentuk badan, bangsa, agama, dan ciri-ciri fizikal ketiga-tiga jenis wanita adalah sama.

tetha atau perubahan suhu. Ia adalah tekanan yang diberi secara automatik oleh Pencipta alam di mana wanita berhadapan dengan perubahan biologi seperti haid (datang bulan), nifas (keadaan yang berlaku semasa bersalin), menopause (berlaku pengurangan hormon estrogen) dan tekanan persekitaran (kerja, pelajaran dan lain-lain).

Pembolehubah bergerakbalas

J atau kuantiti haba yang boleh diserap oleh suatu objek yang mempunyai jisim tertentu dalam suatu kuantiti masa. Ia berkaitan dengan setinggi mana tahap ketahanan spiritual, emosi dan mental ketiga-tiga jenis wanita terhadap daya tekanan yang diberi.

Kaedah

1) Melalui pemerhatian kritikal terhadap perubahan personaliti ketiga-tiga jenis wanita dalam suatu jangka masa.

2) Bertanya secara berhikmah tentang perspektif ketiga-tiga wanita terhadap cara pemakaian.

3) Eksperimen diulang keatas wanita-wanita lain yang mempunyai ciri yang sama.

4) Eksperimen juga dilakukan keatas 2 jenis lelaki: Lelaki A- Lelaki yang menutup aurat dengan baik dan Lelaki B- Lelaki yang suka mendedahkan pusat sewaktu berlengging dan memaparkan lutut serta paha sewaktu bersukan atau berjalan-jalan.

Pemerhatian

1) Wanita A kelihatan humble, tenang, happy, ceria, lembut, sopan, pendiam, bercakap ketika perlu, berhati-hati dengan perhubungan dan berkemampuan mengawal perkataan yang dikeluarkan dari mulut.

2) Wanita B juga kelihatan tenang, ceria, happy tetapi kadangkala kelihatan risau dan bimbang seperti ada sesuatu yang tak kena. Ada masanya terlepas juga kata-kata yang kurang baik ketika marah. Tapi kembali normal setelah beberapa ketika. Penulis yang berjurusan senibina pernah menegur seorang studiomate wanita yang menggunakan spray dengan cara yang salah ketika menyembur model yang dibuat sehingga menyebabkan cat yang terhasil rosak. Lalu dalam keadaan marah, penulis dikatakan penyibuk walaupun niat penulis ingin menegur kesilapan yang dibuat. Penulis terus berlalu kerana tahu tetha sedang dikenakan terhadap studiomate tersebut. Selepas kejadian tersebut, keadaan kembali normal.

3) Wanita C kelihatan kelam-kabut, mempunyai stail tersendiri, kurang menjaga perkataan yang dilafazkan, overexcited, mudah melenting, agak sombong, materialistik dan sosial.

4) Lelaki A kelihatan normal, tetapi lelaki B agak stylo, mudah marah, ego yang terlampau tinggi, sukar menerima nasihat, memandang rendah atas kemampuan orang lain dan lebih agresif.

Kesimpulan

Dari eksperimen yang dijalankan, wanita dan lelaki yang mempunyai nilai J yang tinggi adalah mereka yang menjaga cara pemakaian dengan baik mengikut syariat Islam dan sensitif terhadap aurat. Seperti dalam formula yang diberi:

J = mc tak tetha

Oleh itu, hipotesis diterima.




Mengkaji Fizik melalui perspektif Islam

Dalam usaha penyampaian Islam kepada individu yang faham tentang Islam, individu yang kurang faham tentang Islam dan individu yang tidak faham tentang Islam, pendekatan melalui ilmu duniawi berdasarkan kaedah saintifik dan empirik adalah salah satu cara yang sesuai kerana tak semua daripada mereka akan menerima jika menyampaikan melalui ilmu Tauhid. Masalah berlaku di Malaysia di mana persepsi masyarakat berubah iaitu belajar adalah untuk bekerja, bukan belajar untuk mencari ilmu.

Adalah menghampakan situasi yang sama berlaku pada mereka yang mengambil jurusan agama dan mereka yang menghafal kalam-kalam Allah. Jika perspektif ini berterusan, mereka tidak akan mampu untuk mengislamisasi ilmu yang dipelajari, melakukan integrasi antara ilmu duniawi dan ilmu Islam, menyampaikan ilmu pada peringkat antarabangsa agar mesej Islam sampai ke serata tempat seterusnya mencapai kecemerlangan menyeluruh.

Seperti yang tertera dalam misi UIA iaitu Triple ICE (Integrations, Islamizations, Internationalizations dan Comprehensive Excellence), adakah pelajar UIA akan mencapai misi UIA andai masih lagi belajar untuk bekerja? Bukan untuk pelajar UIA sahaja, malah kepada pelajar institusi lain sekali. Tidak malukah kita kepada mereka yang bukan Islam mengkaji ilmu sains melalui al-Quran lantas memeluk Islam atas kesedaran? Di manakah perginya reputasi pelajar Islam yang cuba dipertahankan? Fikirkan...


-----------------
"Whenever there is justice, There is a life" ... HUndred Beast Sentai ! Gaoranger !!
[ Telah diedit oleh: yanokage pada 12-03-06 18:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» tudung labuh tidak dilayan.??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.185214 saat. Lajunya....