Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 31-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Help Ever, Hurt Never
-- Tulisan di belakang lori

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 4 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: mengapa perubahan yang positif sukar diterima???


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» mengapa perubahan yang positif sukar diterima???

Please Mendaftar To Post


Oleh mengapa perubahan yang positif sukar diterima???

eislamm
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2007
Ahli No: 30012
Posting: 28
Dari: pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 22:04


setiap manusa tidak pernah terlepas dari melakukan kesilapan dan mungkin pernah melalui zaman kejahilan mereka tetapi mengapa perubahan yang dilakukan sukar diterima sedangkan perubahannya itu kearah positif sebagai tanda seseorang ini betul-betul bertaubat.mengapa mesti dikritik oleh sesetengah golongan dan adakah perubahan ini menimubulkan rasa tidak puashati dalam diri seseorang sedangkan hamba Allah yang sedang mencari hidayah untuk menuju ke jalan Allah ini tidak melakukan sesuatu pekara yang boleh menimbulkan rasa tidak puas hati pada mana-mana orang...mengapa mesti ada hamba Allah yang lain timbul rasa tidak puas hati?? :-?
[ Telah diedit oleh: eislamm pada 25-05-07 22:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For eislammProfil   Hantar PM kepada eislamm   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 22:26


salam...
siapa yang kritik...?biasalah manusia ini memang macam-macam...
tapi tak semua...masih ada yang menyokong orang yang ingin atau dah berubah kearah kebaikan...
lagi satu...itu semua ujian dan dugaan kepada inividu tersebut....so..sabar2 by2k....perjuangan memang akan ada cabaran dan ujian...jangan cepat mengalah...teruskan perjuangan dengan Allah d cc...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

eislamm
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2007
Ahli No: 30012
Posting: 28
Dari: pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-05-07 01:15


kadang-kadang orang yang kritik 2 orang yang terdekat dengan kita.betul cakap awak,perjuangan perlu diteruskan walaupun kita berseorangan kerana Allah sentiasa disisi kita.rasa-rasa senang ke nak cari rakan yang punyai pengetahuan yang luas tentang soal agame ini?mungkin ada tapi kalau dilihat disekeliling kita ini hanya berapa kerat saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eislammProfil   Hantar PM kepada eislamm   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 11:36


erm...tak tahu nak cakap susah ke senang...bergantung pada persekitaran awak agaknya....tapi insyaAllah mesti ada....kat ukhwah ini pun kan ramai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 14:22


biasa lah... namanya pun manusia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 27-05-07 23:22


mesi akan ada yang tak puas hati..memang susah lau nak jaga hati semua org...biarkan saja...doa saja agar hdaiyah Allah sampai kepada mereka dan kita seniri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

eislamm
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2007
Ahli No: 30012
Posting: 28
Dari: pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-06-07 01:01


harap-harap macam tu lah hendaknye miledi.yang penting kesabaran sebab ALLAH sentiasa bersama-sama dengan orang-orang yang bersabar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eislammProfil   Hantar PM kepada eislamm   Quote dan BalasQuote

arezy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25607
Posting: 124
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 04-06-07 08:43


Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
saya pun macam tu jugak dahulu...rasa sedih jugak sebab ada kawan-kawan yang tak terima perubahan saya...namun Alhamdulillah sekarang bertambah baik dan kehidupan saya lebih tenang dan terurus..
segala ujian yang melanda adalah satu cabaran dalam mencari Hidayah ALLAH...cabaran mematangkan kita seterusnya mendidik kita menjadi manusia yang berakhlak mulia dan kuat menghadapi sgala dugaan di dunia...sabarlah menghadapinya kerana segalanya bermula dengan kesusahan...macam dakwah Rasulullah menyebarkan ISLAM...dakwah Islam yang ditentang dan dicaci...namun akhirnya Islam dapat bertapak dengan jayanya sehingga ke hari ini berkat kesabaran pejuang2 Islam dahulu. dalam mencari hidayah ALLAH setiap manusia akan diuji dengan pelbagai bentuk Ujian sama ada yang berbentuk kesenangan atau kesusahan...semuanya adalah kerana ALLAH sayang akan kita dan nak lihat sejauh mana kekuatan kita menghadapi ujian-Nya...Ingatlah segala yang berlaku ada hikmahnya...dunia adalah kunci kepada akhirat...seperti kita cari kunci yang sesuai untuk membuka satu pintu.Rahmat dalam ujian,Ujian dalam rahmat ALLAH...semoga berjaya dalam perjuangan mencari Hidayah ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arezyProfil   Hantar PM kepada arezy   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-07 08:49


salam 'alaik...

bukan sekadar perubahan yang positif....
untuk melakukan perubahan yang positif itu juga memerlukan
kekuatan untuk dilaksanakan....


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-06-07 10:55


Pada 25-05-07 22:04 , eislamm posting:

!!! QUOTE !!!

setiap manusa tidak pernah terlepas dari melakukan kesilapan dan mungkin pernah melalui zaman kejahilan mereka tetapi mengapa perubahan yang dilakukan sukar diterima sedangkan perubahannya itu kearah positif sebagai tanda seseorang ini betul-betul bertaubat.mengapa mesti dikritik oleh sesetengah golongan dan adakah perubahan ini menimubulkan rasa tidak puashati dalam diri seseorang sedangkan hamba Allah yang sedang mencari hidayah untuk menuju ke jalan Allah ini tidak melakukan sesuatu pekara yang boleh menimbulkan rasa tidak puas hati pada mana-mana orang...mengapa mesti ada hamba Allah yang lain timbul rasa tidak puas hati?? :-?


assalamualaikum..

inilah hakikat kehidupan kita..
bila sekali kita membuat kejahatan...
selama itu org akan melihat jahat sajeq dalam diri kita...
walaupun selama ni org tak pernah melihat kebaikan kita...

perubahan yang mendadak tulah yang biasa org perkatakan..
tak kisah perubahan dr positif ke negatif or
negatif ke positif..
justeru biar apa jua org perkata...
pandangan Allah itu yang utama...
jika hati ikhlas bertaubat maka...
sepatutnya kita riso adakah taubat kita diterima Allah..
Allah itu Maha Pengampun...
insyaAllah dengan hati yang benar-benar ikhlas pasti diterima..

tentang masyarakat luar tu banyakkan berdoa...
moga terbuka pintu hati mereka untuk menerima kita..
yang penting jangan putuskan silaturrahim..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 05-06-07 10:17


memang susah nak berubah ke arah kebaikan ni...ana pernah cuba...dan sedang cuba lagi ini....kekadang takut juga org tak hendak terima..ana kena cari jalan untuk bagi mereka faham....bukan berubah begitu saja...kena bagi org paham..so that mereka juga boleh berubah ke arah kebaikan yang kita bawakan itu..insyaALLAH ana pun sedang berdoa untuk ALLAH beri kekuatan pada ana...kadangkala time kat dah berazam nak berubah tu lah syaitan mula merasuk pemikiran sampai kekadang ana tak jadi nak berubah..begitu payah nya.....moga ALLAH terus beri ana kekuatan....Allah berfirman setiap apa yang kamu lakukan adalah untuk diri kamu sendiri...(sory tak ingat dr ayat mana dan surah mana .....wallahua'lam....


doakan moga ALLAH bantu ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

edwina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9873
Posting: 72
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 05-06-07 11:22


sebenarnya ramai yang sukakan perubahan +ve dalam diri kita...
mungkin perubahan itu memerlukan masa kepada mereka yang sukar terima..
yang penting perubahan tu lebih baik jika dilakukan untuk agama...

jangan risau...semuanya tarbiah dari Allah....
dariNya kita datang.. kepadanya kita kembali.....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For edwinaProfil   Hantar PM kepada edwina   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 12:27


jangan pedulikan kata-kata orang lain tu...

as long as you yourself are firm with what you are doing. lantaklah apa orang nak kata.... suka hati depa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 12:31


Pada 05-06-07 11:22 , edwina posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya ramai yang sukakan perubahan +ve dalam diri kita...
mungkin perubahan itu memerlukan masa kepada mereka yang sukar terima..
yang penting perubahan tu lebih baik jika dilakukan untuk agama...

jangan risau...semuanya tarbiah dari Allah....
dariNya kita datang.. kepadanya kita kembali.....:)



setuju 100%

yang penting attitude dan tawakkal.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-06-07 14:05


Sabarlah eislamm...utamakan pandangan Allah. Jk nak ikut kehendak manusia yang bermcm jenis & ragam yang duduk ikut logik akal ni pasti sampai bila pun kita tak terpenuhi, tapi penuhilah apa yang dikehendaki Allah. Allah tu mh pPemgasih, Dia dah tetapkan hmb Dia standar pelu kita ikut. Jk tak faham kita rujuk org arif agama. Istiqomah & yakin pada Allah. Biasalah nak bawa kebaikan ni kita akan diuji, lagikan rasulullah lagi berat ujiannya. Pastikan anda di pihak benar (al-quran & sunnah pegangan), yakin & tetap dengannya, walau apa berlaku itulah tanda ketaatan hati kita pada Allah. :) wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-06-07 14:08


tapi andai kita ditegur hal agama pada perkara yang benar seandai kita terlupa sebab manusia tak lekang dek salah, buka hati kita untuk terima teguran itu untuk kembali berada pada landasan betul. Sentiasa doa & mohon pada Allah moga tergolong dalam golongan yang benar lagi dikasihiNYA hingga akhir hayat kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

eislamm
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2007
Ahli No: 30012
Posting: 28
Dari: pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 22:50


thanks muslimah dan kawan-kawan yang lain.kata-kata anda sebenarnya dapat buat saya rasa lebih yakin dan kuat untuk terus menuju kejalan Allah yang lurus....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For eislammProfil   Hantar PM kepada eislamm   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120554 saat. Lajunya....