Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 46 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Jejak Pengantin


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Jejak Pengantin

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Jejak Pengantin

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 11:12


in the name of Allah the most gracious the most merciful

kepada tuan moderator,

ana minta izin nak buka topik baru ya.. apakah pandangan sahabat-sahabat yang ada dalam komuniti ini kalau kita adakan satu JK iaitu JK jejak pengantin.

JK ini hanya dikhususkan kepada pasangan ukhwah.com yang sudah mendirikan rumahtangga, tak kisahlah sama ada dua-dua yang join ataupun salah satu saja..

so ana tunggu response dari kalangan ahli komuniti dululah kalau ramai yang setuju mungkin kita boleh bentuk AJK khas untuk JK jejak pengantin ni.

ini sekadar pandangan ana.. mungkin kalau semua setuju kita boleh buat JK ni kat mana-mana pulau di malaysia lepas itu kita adakan beberapa aktiviti menarik contohnya ... akan dimaklumkan nanti.

p/s: tuan moderator kalau nak joint kenalah walimah dulu ye.. dan wassalam. tunggu response dulu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 12:48


Assalamualaikum..

Satu idea yang bagus dari saudara kita. Saya bersetuju dan insyaAllah akan mengikut program yang bakal diadakan ini.



:-) :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 13:18


Alhamdulillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 13:31


bagus juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-05-07 14:53


hukhuk...
ni syarat wajib jk ni mesti kena walimah dulu ni...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 12:34


in the name of Allah the most gracious the most merciful

ada tak sesiapa kat sini ataupun tuan penguasa yang boleh berikan senarai ahli ukhwah yang sudah walimah.. tak silap ana antaranya ialah:

1. kang + ?
2. khalifah + ?
3. subuhku + ?
4. nur_indah + ?
5. ...

ada sesiapa nak tambah?!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 12:36


Hanan bila nak kawin?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 12:40


setakat ni ana dapat kumpul 6 pasangan saja.. any?

1. kang + ?
2. khalifah + ?
3. subuhku + ?
4. nur_indah + ?
5. kasih_kekasih + ?
6. aidilshah + ?
7. ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 12:50


assalamualaikum..

-anis_zulaika + ?
- muslimah johor + ?
-itsjustme + ?

ni kalau tak silap lah..
kalau salah,minta maap lah ye kepada ketiga2 empunye diri..:-)
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 12:50


Riyas

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 13:04


setakat ni ana dapat kumpul 10 pasangan saja.. any?

1. kang + ?
2. khalifah + ?
3. subuhku + ?
4. nur_indah + ?
5. kasih_kekasih + ?
6. aidilshah + ?
7. anis_zulaika + ?
8. muslimah johor + ?
9. itsjustme + ?
10. riyas + ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 13:09


assalamualaikum..
ummiq + ?
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 13:11


so far..

1. kang + ?
2. khalifah + ?
3. subuhku + ?
4. nur_indah + ?
5. kasih_kekasih + ?
6. aidilshah + ?
7. anis_zulaika + ?
8. muslimah johor + ?
9. itsjustme + ?
10. riyas + ?
11. eyla05 + ?

Daeng_Jati hows about enta ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 13:11


nak tambah..

cinta_madinah82 + ?

erm..orait juga..gathering di pulau-pulau..:)


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::
[ Telah diedit oleh: RuMaishaaa pada 23-05-07 13:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 13:12


so far..

1. kang + ?
2. khalifah + ?
3. subuhku + ?
4. nur_indah + ?
5. kasih_kekasih + ?
6. aidilshah + ?
7. anis_zulaika + ?
8. muslimah johor + ?
9. itsjustme + ?
10. riyas + ?
11. eyla05 + ?
12. ummiq + ?

Daeng_Jati, lamyanunalif_mursyidah enta berdua macam mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 13:16


so far..

1. kang + ?
2. khalifah + ?
3. subuhku + ?
4. nur_indah + ?
5. kasih_kekasih + ?
6. aidilshah + ?
7. anis_zulaika + ?
8. muslimah johor + ?
9. itsjustme + ?
10. riyas + ?
11. eyla05 + ?
12. ummiq + ?
13. cinta_madinah81 + ?

thank you for the help.. for ukhti RuMaishaaa pls search mana-mana pulau yang elok sikit kat sana? pglh dengan sahabat ana tu ?jzkllh.. nanti ada masa kita buat sikit meeting insyaAllah. kirim salam kat buah hati ye?!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 13:24


Pada 23-05-07 13:12 , aidilshah posting:

!!! QUOTE !!!

so far..

1. kang + ?
2. khalifah + ?
3. subuhku + ?
4. nur_indah + ?
5. kasih_kekasih + ?
6. aidilshah + ?
7. anis_zulaika + ?
8. muslimah johor + ?
9. itsjustme + ?
10. riyas + ?
11. eyla05 + ?
12. ummiq + ?

Daeng_Jati, lamyanunalif_mursyidah enta berdua macam mana?


Teman dengan Lina Mursyidah, 4 tahun lagi...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-05-07 14:41


Pada 23-05-07 13:24 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-05-07 13:12 , aidilshah posting:

!!! QUOTE !!!

so far..

1. kang + ?
2. khalifah + ?
3. subuhku + ?
4. nur_indah + ?
5. kasih_kekasih + ?
6. aidilshah + ?
7. anis_zulaika + ?
8. muslimah johor + ?
9. itsjustme + ?
10. riyas + ?
11. eyla05 + ?
12. ummiq + ?

Daeng_Jati, lamyanunalif_mursyidah enta berdua macam mana?


Teman dengan Lina Mursyidah, 4 tahun lagi...



waaaa!!! itu dia pengakuan berani mati...oppss silap...pengakuan berani kawin.


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 15:00


erm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 15:01


Pada 23-05-07 14:41 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-05-07 13:24 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-05-07 13:12 , aidilshah posting:

!!! QUOTE !!!

so far..

1. kang + ?
2. khalifah + ?
3. subuhku + ?
4. nur_indah + ?
5. kasih_kekasih + ?
6. aidilshah + ?
7. anis_zulaika + ?
8. muslimah johor + ?
9. itsjustme + ?
10. riyas + ?
11. eyla05 + ?
12. ummiq + ?

Daeng_Jati, lamyanunalif_mursyidah enta berdua macam mana?


Teman dengan Lina Mursyidah, 4 tahun lagi...



waaaa!!! itu dia pengakuan berani mati...oppss silap...pengakuan berani kawin.


salam...

hehe.... hebat ni.

dah pakat nak bina masjid tahun yang sama.

**buat kat tempat yang sama ke??
:-) :-) :-)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 15:04


ye mohammad...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-05-07 15:18


mohamad nya bila pula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 15:56


Kami tak nak langkah bendul akhi mohamad..hehe..(^_^)
Betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-05-07 15:58


org yang dah bina masjid...nak bina satu lagi boleh tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 15:58


Azym...langkah saja bendui tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-05-07 17:13


daeng...daeng...kome ni mana 1 ni, sekali ingat dengan org tu bukan main lagi mesranya...macam org dah kawin mesranya... Ni dengan lina pula. Mana 1 ni daeng. Ke kome pasang 2 dalam 1 masa???
Jalok ampun, jangan marah ye :) ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 18:15


bio teman buat pengakuan berani mati kat sini supaya teman tidak lagi dibuli..

wahai orang kampung, teman dengan Lina Mursyidah Binti Hamzah akan berkahwin 4 tahun lagi selepas anak sulung Kasih_kekasih berumo 3 tahun, tiade aral melintang, InsyaAllah...

Kajang Pak Malau Kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Dagang Pak Malau dagang bertempat
Dagang hamba musafir lalu...

Kais pagi makan pagi, kais petang simpan untuk malam...


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 09-06-07 09:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 18:29


Pada 23-05-07 18:15 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

bio teman buat pengakuan berani mati kat sini supaya teman tidak lagi dibuli..

wahai orang kampung, teman dengan Lina Mursyidah Binti Hamzah akan berkahwin 4 tahun lagi selepas anak sulung Kasih_kekasih berumo 3 tahun, tiade aral melintang, InsyaAllah...

jangan buli teman lagi eik?

isk..isk... I want my mummy...





:-o :-o :-o
Berani matinya pengakuan ni... kena tunggu adik lamyanunalif_mursyidah kita jawab ni..



Pantun ni untuk Kasih_Kekasih dan Syuk...

Terbang merpati di dalam sumur,
Melintas merbah di tengah sawah,
Murah rezeki dipanjangkan umur,
Moga bertambah baby ukhwah..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-05-07 18:30


bukan apa daeng, kome dah tunjuk mesra dengan org lain, tapi nak kawin dengan org lain. adus...tpkan daeng, bukan ke ...teman minta maaf awal-awal lagi..dalam islam ni kawin saja kita disuruh heboh. ada hikmah tu Kenapa Islam suruh begitu. Kita mrcg, Allah jua mrcg, di lauh mahfuz tu rahsia Allah tak ada siapa tahu sehingga tiba waktu ketetapanNya. Teman doakan moga yang terbaik untuk kita semua. moga tercapai hajat kome. Minta maaf ye daeng. Kome tagurla juga teman yang selalu juga sasau sejak demam & walau tak demam ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 21:38


assalamualaikum..
ni tambahan list lagi..

elfudhail + ?
alin1605 + ?
tumpang + ?
matyr + ?
songkok_aji02 + ?
akhi_arab + ?
ctmuslimah + ?
ashabul_mukminin + ?
meowhidayah + ?
Al Qarni + ?

wassalam

[ Telah diedit oleh: lamyanunalif_mursyidah pada 23-05-07 21:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-05-07 21:41


bagus juga buat macam ni, nanti tak adalah disangka yang dah berpunya (kawin)masih bujang :) @ yang dah berpunya tiba-tiba buat-buat bujang :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 21:45


tak apa muslimah jun, kouta lelaki ada 4... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 21:51


Pada 23-05-07 18:15 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

muslimah_jun, kan teman dah kata dulu jangan lah buli teman macam ni, kasihanilah teman, teman orang lemah, dengan beliau yang meke maksudkan ni tiade apa-apa...

jangan lah 'gosip liar' kan teman ni...

bio teman buat pengakuan berani mati kat sini supaya teman tidak lagi dibuli..

wahai orang kampung, teman dengan Lina Mursyidah Binti Hamzah akan berkahwin 4 tahun lagi selepas anak sulung Kasih_kekasih berumo 3 tahun, tiade aral melintang, InsyaAllah...

Teman sedar siapa teman ni,

Kajang Pak Malau Kajang berlipat
Kajang hambe mengkuang layu
Dagang Pak Malau dagang bertempat
Dagang hambe musaffir lalu

teman orang dagang kebanyak saja, Kais pagi makan pagi, kais petang simpan untuk malam.

jangan buli teman lagi eik?

isk..isk... I want my mummy...

sekian terima kasih..


salam...

eh akhi daeng_jati, betul ke ayat ni

"teman dan lina mursyidah binti Hamzah akan berkahwain 4 tahun lagi selepas anak sulung kasih_kekasih berumo 3 tahun, tiada aral melintang, insyaALLAH... "

ana tak faham.

asif sebab tanya.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-05-07 21:53


Pada 23-05-07 21:45 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tak apa muslimah jun, kouta lelaki ada 4... :)
oh...terima kasih saja lah deang. Teman org lemah, tak layak dengan lelaki yang berhajat isi ke4-4 kuota tu. InsyaAllah moga dikurniakan yang sesuai seperti teman; insyaAllah setia & berasa cukup dengan yang 1 :).

kenapa daeng berhajat ke?


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 21:53


Pada 23-05-07 15:18 , redgirl posting:

!!! QUOTE !!!

mohamad nya bila pula..

salam...

hhmm....

bila sampai serulah...

(^_^)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-05-07 22:38


Pada 23-05-07 15:58 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Azym...langkah saja bendul tu...


Hehe..abang daeng bina dulu..
Saya menyusul kemudian..
Dah ada dah calonnye..InsyaAllah..(^_^)
Tapi lambat lagi lah,mungkin dalam 5,6 tahun lagi..


-----------------
http://azymechanical.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-05-07 09:29


Pada 23-05-07 21:38 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
ni tambahan list lagi..

elfudhail + ?
alin1605 + ?
tumpang + ?
matyr + ?
songkok_aji02 + ?
akhi_arab + ?
ctmuslimah + ?
ashabul_mukminin + ?
meowhidayah + ?
Al Qarni + ?

wassalam



alamak dik lina...ana masuk sekali ke dalam senarai...uuu best nya,maknanya boleh lah ye bina masjid lagi....betul juga tu..kuota muslimin ni ada 4..hehehe,untungnye jadi lelaki ni ye daeng...

p/s: sebaikla zaujah ana tak ada dalam ni...kalau tak mahu nya istihar perang..kuikuikui


-----------------
Jihad Dijalan ALLAH SWT....cita-cita mati sebagai JUNDULLAH!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 09:37


alhamdulillah so far.. dah ada 22 pasangan maknanya 44 orang tidak termasuk dengan baby dan anak-anak ahli ukhwah. so ana nak tanya pasangan-pasangan di bawah ini.. ana harap boleh laporkan kehadiran atau persetujuan entum untuk mengadakan JK Jejak Pengantin ni, insyaAllah kalau semua setuju kita akan adakan perjumpaan ringkas.

bagi pasangan-pasangan ukhwah yang belum berikan nama ana harap dapatlah berbuat sedemikian kerana penyertaan masih terbuka lagi.

1. kang + ?
2. khalifah + ?
3. subuhku + ?
4. nur_indah + ?
5. kasih_kekasih + ?
6. aidilshah + ?
7. anis_zulaika + ?
8. muslimah johor + ?
9. itsjustme + ?
10. riyas + ?
11. eyla05 + ?
12. ummiq + ?
13. elfudhail + ?
14. alin1605 + ?
15. tumpang + ?
16. matyr + ?
17. songkok_aji02 + ?
18. akhi_arab + ?
19. ctmuslimah + ?
20. ashabul_mukminin + ?
21. meowhidayah + ?
22. Al Qarni + ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 09:52


Bila agaknya perjumpaan ringkas tu nak diadakan.
Sebabnya insyaAllah 15-17 Jun saya bersama bakal zauj akan berada di KL. Kalau tiada aral boleh tak kita buat perjumpaan pada hari tu.

Hanya sekadar cadangan dari saya. :)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 10:00


!!! QUOTE !!!



wahai orang kampung, teman dengan Lina Mursyidah Binti Hamzah akan berkahwin 4 tahun lagi selepas anak sulung Kasih_kekasih berumo 3 tahun, tiade aral melintang, InsyaAllah...

sekian terima kasih..



Daeng...
awat chek suka dok kata pasai anak kami ni..
ishhh malu aihhhh kami... :-D :-D

!!! QUOTE !!!

Pantun ni untuk Kasih_Kekasih dan Syuk...

Terbang merpati di dalam sumur,
Melintas merbah di tengah sawah,
Murah rezeki dipanjangkan umur,
Moga bertambah baby ukhwah..




ni pun sama siap berpantun lagi...
insyaAllah ada rezeki tu ada lah... :-D :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 10:01


so far yang lapor diri..

1. kang + ?
2. khalifah + ? (sudah lapor diri)
3. subuhku + ?
4. nur_indah + ?
5. kasih_kekasih + ? (sudah lapor diri)
6. aidilshah + ? (sudah lapor diri)
7. anis_zulaika + ?
8. muslimah johor + ?
9. itsjustme + ?
10. riyas + ?
11. eyla05 + ?
12. ummiq + ?
13. elfudhail + ?
14. alin1605 + ?
15. tumpang + ?
16. matyr + ?
17. songkok_aji02 + ?
18. akhi_arab + ?
19. ctmuslimah + ?
20. ashabul_mukminin + ?
21. meowhidayah + ?
22. Al Qarni + ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 10:03


CT Kasih, teman memang semedang suka cakap pasei anak sulung meke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 12:24


assalamualaikum..

erm ana tak sangka ramai pulak ahli ukhwah yang dekat sini dah berkahwin...yang bakal pun nak cari calon ahli ukhwah..tak sangka akhi daeng_jati dah istihar macam tu..ana doakan moga dikabulkan..moga bertambah pasangan ahli ukhwah:):) nanti bolehlah teman pergi rumah mike bila walimah nanti...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 12:30


emm,,,bagus jgkk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 13:10


Pada 23-05-07 18:29 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-05-07 18:15 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

bio teman buat pengakuan berani mati kat sini supaya teman tidak lagi dibuli..

wahai orang kampung, teman dengan Lina Mursyidah Binti Hamzah akan berkahwin 4 tahun lagi selepas anak sulung Kasih_kekasih berumo 3 tahun, tiade aral melintang, InsyaAllah...

jangan buli teman lagi eik?

isk..isk... I want my mummy...





:-o :-o :-o
Berani matinya pengakuan ni... kena tunggu adik lamyanunalif_mursyidah kita jawab ni..



assalamualaikum..

sudah bertanya dengan empunya diri..marilah kita sama-sama mendoakan mereka..bertambah lagi pasangan ahli ukhwah:-) :-)


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 13:29


Pada 24-05-07 12:24 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

erm ana tak sangka ramai pulak ahli ukhwah yang dekat sini dah berkahwin...yang bakal pun nak cari calon ahli ukhwah..tak sangka akhi daeng_jati dah istihar macam tu..ana doakan moga dikabulkan..moga bertambah pasangan ahli ukhwah:):) nanti bolehlah teman pergi rumah mike bila walimah nanti...:)


bagai orang ngantuk disorang bantal, seluas tapak tangan, baik nyiru teman tadahkan.

jemput..jemput
tambah nasik, tambah nasik
monggo..monggo


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 13:32


aik...bila matyr kahwin......tak tahu pun?????

Riyas and zaujah Ros_nur
nuraini
?????
?????
?????
?????siapa lagi ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 14:58


alhamdulillah ada penambahan dan ada yang laporkan diri masing-masing, cuma tunggu kang and the big geng belum lapor diri lagi.

1. kang + ?
2. khalifah + ? (sudah lapor diri)
3. subuhku + ?
4. nur_indah + ?
5. kasih_kekasih + ? (sudah lapor diri)
6. aidilshah + ? (sudah lapor diri)
7. anis_zulaika + ?
8. muslimah johor + ?
9. itsjustme + ?
10. riyas + ?
11. eyla05 + ?
12. ummiq + ?
13. elfudhail + ?
14. alin1605 + ?
15. tumpang + ?
16. matyr + ?
17. songkok_aji02 + ?
18. akhi_arab + ?
19. ctmuslimah + ?
20. ashabul_mukminin + ?
21. meowhidayah + ?
22. Al Qarni + ?
23. Riyas and zaujah Ros_nur (sudah lapor diri)
24. nuraini + ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 15:10


Pada 24-05-07 13:29 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-05-07 12:24 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

erm ana tak sangka ramai pulak ahli ukhwah yang dekat sini dah berkahwin...yang bakal pun nak cari calon ahli ukhwah..tak sangka akhi daeng_jati dah istihar macam tu..ana doakan moga dikabulkan..moga bertambah pasangan ahli ukhwah:):) nanti bolehlah teman pergi rumah mike bila walimah nanti...:)


bagai orang ngantuk disorang bantal, seluas tapak tangan, baik nyiru teman tadahkan.

jemput..jemput
tambah nasik, tambah nasik
monggo..monggo



bawak2 sabar akhi daeng..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 15:17


itsjustme and zaujah nice_pesan

Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 22:07


Pada 23-05-07 12:50 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

-anis_zulaika + ?
- muslimah johor + ?
-itsjustme + ?

ni kalau tak silap lah..
kalau salah,minta maap lah ye kepada ketiga2 empunye diri..:-)
wassalam


masuk book juga anis ek :-D

cano nak lapor diri?

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 24-05-07 22:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 22:22


Pada 24-05-07 22:07 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-05-07 12:50 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

-anis_zulaika + ?
- muslimah johor + ?
-itsjustme + ?

ni kalau tak silap lah..
kalau salah,minta maap lah ye kepada ketiga2 empunye diri..:-)
wassalam


masuk book juga anis ek :-D

cano nak lapor diri?



assalamualaikum
kak anis_zulaikha,maybe boleh pm saudara aidilshah agaknya untuk lapor diri..
wassalam



Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 22:34


Cikgu Anis, Lina Mursyidah ni setiausaha Aidlishah. ada apa-apa pm saja dia....
Dia bersusah payah mengumpul data


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 24-05-07 22:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 22:35


Pada 24-05-07 22:34 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Lina Mursyidah ni setiausaha Adlishah


salam'alaik..
mana ada setiausaha aidilshah..
org tolong cakap saja..
wassalam



Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 22:43


Pada 24-05-07 22:34 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Cikgu Anis, Lina Mursyidah ni setiausaha Aidlishah. ada apa-apa pm saja dia....
Dia bersusah payah mengumpul data



menyakat lina ye daeng..



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-05-07 02:33


Pada 24-05-07 13:32 , riyas posting:

!!! QUOTE !!!

aik...bila matyr kahwin......tak tahu pun?????

Riyas and zaujah Ros_nur
nuraini
?????
?????
?????
?????siapa lagi ye...


baru saja... tahun lepas.... :-P
nampak gaya macam tak boleh... zaujah tengah sarat dengan nunu...selepas itu berpantang pula nanti... :-)


-----------------




    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

ashabul_mukminin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2403
Posting: 43
Dari: Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 10:28


Pada 23-05-07 21:38 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
ni tambahan list lagi..

elfudhail + ?
alin1605 + ?
tumpang + ?
matyr + ?
songkok_aji02 + ?
akhi_arab + ?
ctmuslimah + ?
ashabul_mukminin + ?
meowhidayah + ?
Al Qarni + ?

wassalam



Assalamualaikum wbt
.. uiks, dah tak boleh nak menyorokkan diri dah ni. dah terpampang jelas nick saya ni. hohohoho...

maka dengan ini, saya secara rasmi melapor diri.. :-D


-----------------
"Ya Allah, jdknlh aku mcintaiMu&mencintai org yang mcintaiMu srta mencintai amalan2 yang myampaikn daku kepada mcintaiMu."


Bookmark and Share

    


  Member Information For ashabul_mukmininProfil   Hantar PM kepada ashabul_mukminin   Pergi ke ashabul_mukminin's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-05-07 11:02


Pada 24-05-07 13:29 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-05-07 12:24 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

erm ana tak sangka ramai pulak ahli ukhwah yang dekat sini dah berkahwin...yang bakal pun nak cari calon ahli ukhwah..tak sangka akhi daeng_jati dah istihar macam tu..ana doakan moga dikabulkan..moga bertambah pasangan ahli ukhwah:):) nanti bolehlah teman pergi rumah mike bila walimah nanti...:)


bagai orang ngantuk disorang bantal, seluas tapak tangan, baik nyiru teman tadahkan.

jemput..jemput
tambah nasik, tambah nasik
monggo..monggo



ada yang dah...tapi ramai yang belum..usaha ni murni 4 orang-orang yang tengah mencari...tgktkan lagi usaha..sian,ramai yang tak ketemu calon lagi....penting ni demi menjaga kemashalatan umat muhamad SAW


-----------------
Jihad Dijalan ALLAH SWT....cita-cita mati sebagai JUNDULLAH!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 11:03


Yang penting perhubungan berdasarkan syariat. InsyaAllah Kekal ke Akhir hayat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-05-07 11:12


ana nak sangat pergi pulau ini....uuu best nya....
zaujah ana sekarang ni pun tengah mengandung...tapi harap-harap jangan lah buat aktiviti bulan 10 ini....uuuu baby dah nak keluar ini...xdptla teman nak pergi nanti :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 12:03


Pada 25-05-07 02:33 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-05-07 13:32 , riyas posting:

!!! QUOTE !!!

aik...bila matyr kahwin......tak tahu pun?????

Riyas and zaujah Ros_nur
nuraini
?????
?????
?????
?????siapa lagi ye...


baru saja... tahun lepas.... :-P
nampak gaya macam tak boleh... zaujah tengah sarat dengan nunu...selepas itu berpantang pula nanti... :-)



lah..ye ke.... zaujah ana pun baru saja lepas bersalin...kira nak tu nak masuk 2 bulan dah..... cepat saja masa berlalu..... anta kahwin dengan org mana martyr


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-05-07 12:09


nanti last sekali buat lah senarai penuh ye org dah kawin ni :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

dhiyaul_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16468
Posting: 96
Dari: sini

malaysia  


posticon Posting pada: 25-05-07 12:29


Bagus ni...tapi saya tak dapatla nak join lagi... ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhiyaul_islamProfil   Hantar PM kepada dhiyaul_islam   Pergi ke dhiyaul_islam's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-05-07 23:41


kaween..jangan tak kaween...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-05-07 23:47


Pada 24-05-07 10:00 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!



wahai orang kampung, teman dengan Lina Mursyidah Binti Hamzah akan berkahwin 4 tahun lagi selepas anak sulung Kasih_kekasih berumo 3 tahun, tiade aral melintang, InsyaAllah...

sekian terima kasih..



Daeng...
awat chek suka dok kata pasai anak kami ni..
ishhh malu aihhhh kami... :-D :-D

!!! QUOTE !!!

Pantun ni untuk Kasih_Kekasih dan Syuk...

Terbang merpati di dalam sumur,
Melintas merbah di tengah sawah,
Murah rezeki dipanjangkan umur,
Moga bertambah baby ukhwah..




ni pun sama siap berpantun lagi...
insyaAllah ada rezeki tu ada lah... :-D :-D



alhamdulillah~~yeye!! saffa dah jumpa apa yang kanda arsyie sibuk cakap2kan ni
huhu~
daeng, jemput ea bila majlis nanti
saffa nak jual pantun dekat majlis nanti
kita nawak team2 pantun ukhwah, biar gempaq haha~
apa pun, taknak kenalkan lina mursyidah pada kami ke?


-----------------
hamba sehambanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 11:32


jumpa apa saffa?
nak pantun, boleh saja....
Ambil sopan pepahkan santun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 09:20


!!! QUOTE !!!


bio teman buat pengakuan berani mati kat sini supaya teman tidak lagi dibuli..

wahai orang kampung, teman dengan Lina Mursyidah Binti Hamzah akan berkahwin 4 tahun lagi selepas anak sulung Kasih_kekasih berumo 3 tahun, tiade aral melintang, InsyaAllah...



Assalamualaikum wbt...

Ni teman nak buat pengakuan berani mati lagi sekali,

oleh kerana teman tak reti menjaga hati wanite, teman memperkotak-katikkannye dan mempermainkannye, jadi teman disini merejek Lina Mursyidah. Teman tak jadi kawin dengan beliau. Ni adalah kerene teman ni kejam.

Kepada muslimat sekalian jangan ambik lelaki macam teman yang kejam ni.

Sekian Terima Kasih.


p/s

"Teman berani buat berani tanggung." - Daeng Jati Merah Silu


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 09:26


adess..... daeng... daeng....
kenapa nya meke ni...???

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-06-07 09:17


setakat ini yang laporkan diri 6 orang.. kepada mana-mana pasangan ukhwah yang hendak melaporkan diri entum hanya perlu copyn paste data dibawah dan taip (sudah lapor diri) sebelah nama entum.

1. kang + ?
2. khalifah + ? (sudah lapor diri)
3. subuhku + ?
4. nur_indah + ?
5. kasih_kekasih + ? (sudah lapor diri)
6. aidilshah + ? (sudah lapor diri)
7. anis_zulaika + ? (sudah lapor diri)
8. muslimah johor + ?
9. itsjustme + nice_pesan (sudah lapor diri)
10. riyas + ?
11. eyla05 + ?
12. ummiq + ?
13. elfudhail + ?
14. alin1605 + ?
15. tumpang + ?
16. matyr + ?
17. songkok_aji02 + ?
18. akhi_arab + ?
19. ctmuslimah + ?
20. ashabul_mukminin + ?
21. meowhidayah + ?
22. Al Qarni + ?
23. Riyas and zaujah Ros_nur (sudah lapor diri)
24. nuraini + ?

ana target 50 pasangan ukhwah yang akan hadir dan melaporkan diri dan insyaAllah meeting susulan akan diadakan selepas itu. masa majlis untuk mengadakan JK Jejak Pengantin ni sudah pasti akan dibuat pada waktu cuti sekolah insyaAllah..

mana-mana pasangan ukhwah yang belum melaporkan diri atau belum masukkan nama ana harap entum bolehlah berbuat demikian kerana kehadiran entum amatlah dihargai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-06-07 12:21


in the name of Allah the most gracious the most merciful

di sini ana ingin mengajak mana-mana ahli ukhwah yang belum mendirikan baitul muslim (berkahwin) ataupun yang masih solo untuk menawarkan diri menjadi AJK JK Jejak Pengantin.

kalau entum berminat bolehlah maklumkan pada ana dalam forum JK Jejak Pengantin ini, kerana tenaga entum amatlah dihargai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-06-07 14:38


Pada 11-06-07 12:21 , aidilshah posting:

!!! QUOTE !!!

in the name of Allah the most gracious the most merciful

di sini ana ingin mengajak mana-mana ahli ukhwah yang belum mendirikan baitul muslim (berkahwin) ataupun yang masih solo untuk menawarkan diri menjadi AJK JK Jejak Pengantin.

kalau entum berminat bolehlah maklumkan pada ana dalam forum JK Jejak Pengantin ini, kerana tenaga entum amatlah dihargai.



assalamualaikum...

insyaAllah jika diizinkan Allah..
ana sudi membantu..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-06-07 14:53


Nak bantu ke tak nak ???


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

ct_aishah
Warga Rasmi
Menyertai: 08.01.2007
Ahli No: 28056
Posting: 12
Dari: gOLden SanD

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-06-07 15:15


assalamualaikum...

ada apa-apa yang boleh ct bantu ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_aishahProfil   Hantar PM kepada ct_aishah   Quote dan BalasQuote

DinnaFatiha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5711
Posting: 106
Dari: kedah/selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-06-07 15:57


bantuan macam mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For DinnaFatihaProfil   Hantar PM kepada DinnaFatiha   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-06-07 16:16


Kepada muslimat sekalian jangan ambik lelaki macam teman yang kejam ni.




MANUSIA boleh BERUBAH, SAMA ADA MAHU @ TIDAK...


-----------------
[email protected]
[ Telah diedit oleh: redgirl pada 11-06-07 16:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-06-07 16:21


in the name of Allah the most gracious the most merciful

berikut adalah senarai nama AJK JK Jejak Pengantin ukhwah.com yang sudi menawarkan diri.

1. ika2410
2. are_peace82
3. ct_aishah
4. DinnaFatiha
5. redgirl (ente ni nak bantu ke atau apa?)


Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-06-07 16:32


Bajet Perkahwinan Lelaki
Berikut adalah beberapa perkara yang perlu (atau tidak) dalam sesebuah majlis perkahwinan Melayu.
Moh kita berkire2....

Pra-perkahwinan:

Kursus perkahwinan     
Wang hantaran    
Mas kahwin     
Upah jurunikah    
Kad jemputan    
Setem                
Cincin tunang     
Cincin kahwin    
Barang kemas    
Perjalanan pergi dan balik untuk rombongan            
Tempat penginapan untuk rombongan            
Barangan Hantaran:
Sirih junjung    
Potpurri                     
Al-Quran                    
Telekung/sejadah    
Kain ela                
Baju kurung
Beg tangan     
Tuala                    
Jam                 
Kasut                    
Satu set peralatan solek    
Satu set penjagaan badan    
Buah-buahan                    
Puding                                     
Cokelat                                    
Kek                                    

Juruandam:

Pelamin                                    
Bunga pahar                    
Bunga telur/cenderahati tetamu    
Baju songket                    
Hiasan bilik tidur                    
Pintu gerbang                    
Hiasan hantaran    
                
Abadikan memori:

Videografi yang siap disunting    
Jurugambar
                    
Kanopi:

Kanopi                                     
Kerusi dan meja                     
Alas meja                                     
Kipas siling                     
Lampu                                     
Upah pekerja                    
Hotel atau taman:
Sewa hotel atau taman    
Kerusi dan meja                    
Menu                                    
Penyambut tetamu                    
Pengiring                    
            
Makan beradap:

Set meja pengantin                    
Kerusi dan Meja                    
Alas meja                                    
Skirting                                     
Scallop                                    
Kerusi banquet                    
Bunga bouquet                     
Lauk pengantin                    
Penanggah                     
Katering:
Nasi dan lauk pilihan                    
Buah-buahan                    
Air (kordial)                    
Hiburan:
Kompang                                    
Silat pengantin                    
Cak lempong                    
Kumpulan marhaban/berzanji    

Sistem PA:
Satu set sistem PA                    
DJ / MC                     
                
Bulan Madu:
Percutian                                     
Jumlah perbelanjaan                     


Jom semak jom...

a)Perbelanjaan dari RM 10,000 – 15,500 Jumlah sebanyak ini adalah perbelanjaan yang agak mewah bagi pengantin lelaki. Walau bagaimanapun jumlah ini hanya sesuai untuk majlis perkahwinan di rumah, bukannya di hotel mahupun taman. Pun begitu, anda masih boleh menjadikan perkahwinan anda ini yang paling indah buat anda dan pasangan anda.

b)Perbelanjaan sebanyak RM 15,501 – 25,500. Jumlah yang dikeluarkan adalah mewah untuk majlis perkahwinan di rumah. Jumlah ini masih tidak berpadanan jika dilakukan di hotel atau taman. Ini kerana jumlah tersebut masih belum mencukupi atau anda terpaksa membuat pinjaman daripada kaum keluarga, sanak saudara atau rakan-rakan. Walau bagaimanapun, anda boleh menceriakan hati pasangan anda dengan hanya membuat majlis di rumah kerana pelbagai perkara yang boleh didapati daripada jumlah bajet sebanyak ini. Tentu sahaja apa yang anda idamkan atau impikan untuk majlis tersebut akan dapat anda dipenuhi.

c)Perbelanjaan sebanyak RM 25,501 – 35,500. Jumlah yang akan dikeluarkan ini adalah jumlah maksimum untuk majlis di rumah. Tentu sahaja anda mampu menyediakan apa jua yang anda inginkan untuk majlis perkahwinan anda ini. Apapun, jumlah ini masih boleh dikurangkan agar berpatutan dan beli perkara yang anda perlukan sahaja. Itu lebih jimatkan? Erm… jika diikutkan jumlah ini masih belum benar-benar cukup untuk melangsungkan perkahwinan di hotel. Pun begitu, jumlah ini membolehkan anda menyewa sebuah dewan sederhana di sesebuah hotel dengan jemputan yang terhad. Itupun jika anda berkeinginan untuk melangsungkannya di hotel.

p/s

Sekadar Pendapat. Tiada 'Bias' mana-mana pihak.


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 11-06-07 16:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-06-07 16:33


Pada 09-06-07 09:20 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!



Assalamualaikum wbt...

p/s

"Teman berani buat berani tanggung." - Daeng Jati Merah Silu



assalamualaikum...

perancangan Allah itu lebih baik..
dari perancangan manusia..
kerana itu sebelum melafazkan sesuatu..
berfikir dahulu..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-06-07 16:37


Pada 11-06-07 16:33 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-06-07 09:20 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!



Assalamualaikum wbt...

p/s

"Teman berani buat berani tanggung." - Daeng Jati Merah Silu



assalamualaikum...

perancangan Allah itu lebih baik..
dari perancangan manusia..
kerana itu sebelum melafazkan sesuatu..
berfikir dahulu..



Waalaikumusalam wbt...

teman dah pikio...

biasa lah teman ni....kejam


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-06-07 16:47


Bajet Perkahwinan Perempuan
Berikut adalah beberapa perkara yang perlu (atau tidak) dalam sesebuah majlis perkahwinan Melayu. Sila cetak dan masukkan jumlah yang mampu dikeluarkan untuk setiap perkara berikut. Kira jumlah perbelanjaan anda dan semak panduan perbelanjaan perkahwinan yang diberikan di bawah.

Pra-perkahwinan:

Kursus perkahwinan     
Kad jemputan
Setem    
Cincin kahwin    
Perjalanan pergi dan balik untuk rombongan    
Tempat penginapan untuk rombongan    
Barangan Hantaran:
Sirih junjung    
Potpourri    
Al-Quran    
Sejadah    
Samping    
Songkok    
Kain pelekat    
Baju Melayu    
Tuala     
Kasut     
Jam     
Satu set penjagaan diri    
Kek    
Pulut kuning    
Puding     
Cokelat    
Buah-buahan
    
Juruandam:

Pelamin    
Baju songket    
Bunga pegang    
Bunga pahar    
Bunga telur/cenderahati tetamu    
Jurusolek     
Baju persalinan    
Hiasan bilik tidur    
Pintu gerbang    
Barangan hantaran    
Hiasan hantaran    
Solekan pengapit dan flower girls    

Abadikan memori:            

Videografi yang siap disunting    
Jurugambar
    
Kanopi:

Kanopi     
Kerusi dan meja     
Alas meja     
Kipas siling     
Lampu     
Upah pekerja    

Hotel atau taman:

Kerusi dan meja    
Menu    
Penyambut tetamu    
Pengiring    

Makan beradap:

Set meja pengantin    
Kerusi dan Meja    
Alas meja    
Skirting     
Scallop    
Kerusi banquet    
Bunga bouquet     
Lauk pengantin    
Penanggah
    
Katering:

Nasi dan lauk pilihan    
Buah-buahan    
Air (kordial)
    
Hiburan:

Kompang    
Silat pengantin    
Cak lempong    
Kumpulan marhaban/berzanji    

Sistem PA:

Satu set sistem PA    
DJ / MC     

Bulan Madu:

Percutian         
Jumlah perbelanjaan


p/s

tiade 'bias' mana-mana pihak


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-06-07 17:01


Senarai Semak Bagi Bakal Pengantin Kaum Melayu

MERISIK:

Pihak lelaki yang ingin melamar dan merisik si gadis pilihan, mereka perlulah memastikan perkara-perkara berikut di bawa bersama. Antaranya ialah:

Cincin belah rotan. (cincin tanda)

Wang tanda (hantaran)

Baju sepasang atau kain

Buah-buahan

Kuih-muih

Menentukan siapakah yang akan menjadi wakil anda. (ibu bapa atau ibu bapa saudara)

Wakil pihak lelaki tersebut perlulah bertanya kepada ibu bapa si perempuan sama ada anak gadisnya itu telah mempunyai teman atau tidak.

Jika tidak, maka wakil pihak lelaki perlulah menyatakan hajat untuk melamar si gadis.

Jika ibu bapa si gadis telah bersetuju, maka cincin tanda dan lain-lain barang iringan seperti wang tanda, kain, buah-buahan dan kuih-muih diberikan.

Jika mereka menerima barang-barang yang diberikan, maka secara tidak langsung, si gadis telahpun bersetuju untuk melayari hidup bersama lelaki tersebut.

Wakil pihak lelaki berbincang tentang wang hantaran.
Menetapkan hari untuk melangsungkan majlis pertunangan.

PADA HARI PERTUNANGAN:

Cincin berlian

Sirih junjung

Lain-lain hantaran (separuh dari wang hantaran, sepasang baju, buah-buahan, kasut, kek, dan lain-lain) bergantung kepada apa yang telah anda rancangkan.

Wakil pihak lelaki (ibu atau ibu saudara) yang akan menyarungkan cincin kepada si gadis.

MALAM BERINAI:

Minta bantuan dari ahli keluarga dan sanak saudara untuk menginaikan anda.

Jika ingin mengenakan henna, pastikan anda telah menempah mereka yang pakar dalam hal sedemikian sebulan sebelum majlis malam berinai anda.

Berikut adalah senarai semak untuk majlis perkahwinan atau persandingan. Sebaik sahaja kedua-dua belah keluarga telah menetapkan hari persandingan, maka perkara-perkara di bawah boleh dijadikan landasan dalam memastikan kelancaran majlis perkahwinan anda.

LAPAN – ENAM BULAN SEBELUM perkahwinan:

Bakal pengantin lelaki dan perempuan perlulah berbincang terlebih dahulu tentang beberapa perkara seperti berikut:

Bagi pengantin lelaki dan perempuan:

Berbincang hal-hal perkahwinan (adat perkahwinan) dengan ibu bapa dari kedua-dua belah pihak bakal pengantin.

Menentukan perbelanjaan yang akan dikeluarkan oleh kedua-dua belah pihak pengantin untuk majlis perkahwinan tersebut.

Menentukan konsep majlis perkahwinan (hantaran, pelamin, bilik tidur dan lain-lain hiasan) yang anda ingini.(Majlis di hotel atau taman.)

Rujuk direktori perkhidmatan perkahwinan (jurusolek, koleksi pakaian pengantin, bunga, kad jemputan perkahwinan dan lain-lain) di majalah, internet, buku atau melalui rakan-rakan yang telah berkahwin bagi mendapatkan gambaran awal.

Mengenalpasti baju pengantin serta tetapkan bilangan pakaian persalinan yang diingini.

Tempah jurusolek/juruandam untuk majlis perkahwinan anda

Mencari rumah baru, sama ada sewa atau membelinya.

Kenalpasti Jabatan Agama Islam, Pejabat Agama Islam Daerah atau badan-badan Islam (swasta) yang berdekatan dengan kawasan anda, untuk mendaftar kursus pra perkahwinan.

Bagi pengantin lelaki:

Semak semula jumlah sebenar wang hantaran yang dikenakan, (jika berlaku perubahan pada wang hantaran yang telah ditetapkan pada hari pertunangan anda) dan lain-lain hantaran.

LIMA BULAN SEBELUM perkahwinan:

Bagi pengantin lelaki dan perempuan:

Menghadiri kursus pra perkahwinan di tempat dan pada tarikh yang telah ditetapkan oleh Jabatan Agama Islam, Pejabat Agama Islam Daerah atau badan-badan Islam swasta.

Menempah tok kadi untuk majlis pernikahan anda.

Menempah videografi atau jurufoto untuk merakamkan detik-detik indah majlis perkahwinan anda.

Membeli cincin kahwin.

Tentukan sama ada anda ingin memasak sendiri atau menggunakan khidmat katerer. Jika ingin menggunakan khidmat katerer bincangkankan menu hidangan untuk majlis anda, serta harga yang ditawarkan.

Menyediakan senarai tetamu yang akan dijemput

Menempah sekumpulan pemuzik dan DJ (jika perlu)

Lakukan rawatan muka, badan dan rambut.

Jika ingin berbulan madu (dalam negara atau luar negara), tentukan tempat dan budjet untuknya. Segerakan bayaran pendahuluan bagi mengelakkan tempat ditempah orang lain.

TIGA BULAN SEBELUM perkahwinan:

Bagi pengantin lelaki dan perempuan:

Memilih dan mencetak kad jemputan kahwin.

Mengesahkan tempahan di hotel atau taman termasuk jumlah meja dan kerusi, menu dan sebagainya.

Melakukan pemeriksaan kesihatan di klinik atau hospital.

Rawatan intensif muka, badan dan rambut.

Bagi pengantin lelaki:

Memaklumkan kepada saudara-mara tentang hari berlangsungnya majlis pernikahan anda.

Mengenalpasti beberapa orang (saudara mara atau jiran-jiran) yang akan menyertai rombongan pihak lelaki.

Bagi pengantin perempuan:

Kenalpasti dua orang saksi untuk majlis pernikahan anda.

Bagi wanita yang kematian bapa, sila pastikan siapa wali nikah anda.

Jika anda tidak mempunyai wali nikah, sila dapatkan wali hakim, dari mana-mana Jabatan Agama Islam untuk menikahkan anda.

DUA BULAN SEBELUM perkahwinan:

Bagi pengantin lelaki dan perempuan:

Membeli barang kemas

Tentukan pengapit anda, jika perlu carikan baju yang bersesuaian untuk pengapit anda.

Menghantar kad jemputan kepada para tetamu yang ingin dijemput.

Merujuk kepada Jabatan Agama Islam dan Pejabat Islam Daerah untuk proses mendaftar pernikahan anda.

TIGA MINGGU SEBELUM perkahwinan:

Bagi pengantin lelaki dan perempuan:

Pastikan pakaian pengantin anda telah siap dan ambil pakaian tersebut jika anda telah berpuashati.

Pastikan ada seseorang yang akan menjaga barang-barang anda semasa majlis perkahwinan berlangsung.


TIGA – SATU HARI SEBELUM perkahwinan:

Bagi pengantin lelaki dan perempuan:

Menghias pelamin, bilik tidur pengantin, membuat sirih junjung dan lain-lain hantaran.

Sediakan seterika, papan seterika, cermin, jarum dan benang, bagi memudahkan anda jika berlaku kecemasan.

Jika perlu ingatkan tetamu anda tentang majlis perkahwinan anda melalui telefon.

Hubungi jurufoto, juruvideo dan lain-lain (kompang, silat dan sebagainya) anda dan minta mereka datang awal pada majlis tersebut.

Sediakan (packing) barang-barang yang perlu dibawa ke majlis tersebut. Elakkan melakukannya di saat-saat akhir kerana dikhuatiri ada barang yang tertinggal.

Mandi air panas bersama aromaterapi untuk kesegaran badan.

Tidur awal dan bersedia untuk menghadapi hari bahagia anda.

Bagi pengantin lelaki:

Tentukan siapa yang akan menjadi jurucakap bagi rombongan pihak lelaki dan tuan ruamh pada majlis pernikahan.

Bagi pengantin perempuan:

Kenalpasti siapakah yang akan ditugaskan untuk menyambut tetamu pada hari perkahwinan anda. (begitu juga bagi majlis di pihak lelaki)

PADA HARI PERNIKAHAN:

Bagi pengantin lelaki dan perempuan:

Pastikan anda membawa kad pengenalan, gambar, dan apa-apa dokuman yang diperlukan semasa majlis ijab dan kabul.

Bagi pengantin lelaki

Pastikan anda telah menyediakan wang mas kahwin pada hari pernikahan anda.

Pastikan wang hantaran (terutamanya wang tunai) diamanahkan kepada orang yang boleh dipercayai.

Pastikan anda telah menyediakan wang (upah) untuk diberikan kepada tok kadi.

Cincin / gelang tangan / rantai.

Sirih junjung dan lain-lain hantaran.

Pihak lelaki dan pengiring mestilah datang lebih awal sekurang-kurangnya setengah jam daripada waktu yang telah ditetapkan.

Pastikan mereka yang menjadi saksi dan wali turut ada pada majlis pernikahan tersebut.

Pastikan tok kadi yang akan menikahkan anda, telah diberitahu lebih awal tentang hari pernikahan anda.     

Pada malam majlis pernikahan, majlis persalinan baju (jika perlu) diadakan. Pakaian yang biasa dipakai ialah baju yang menjadi kebanggan sesebuah negeri seperti baju Sari, Cheongsam, Minangkabau, Jawa, Mendaling dan lain-lain.

PADA HARI PERKAHWINAN:

Bagi pengantin lelaki dan perempuan:

Ambil sarapan seawal tujuh pagi, bagi mengelakkan anda lapar, mengantuk dan tidak bermaya.

Jangan takut untuk menghadapi hari bahagia anda. Bertenang dan sentiasa senyum.

Pastikan majlis anda berjalan lancar seperti yang telah dirancangkan.

Bagi pengantin lelaki:

Pastikan anda datang tepat pada masanya atau sekurang-kurangnya sepuluh minit awal dari waktu yang telah ditetapkan
Pastikan kesemua hantaran telah dibawa termasuk sirih junjung

Bagi pengantin perempuan:

Pastikan anda telah bersiap satu setengah jam lebih awal sebelum pengantin lelaki sampai ke rumah anda.

TIGA HARI SELEPAS perkahwinan:

Melawat keluarga dan sanak saudara kedua-dua pihak.


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 11-06-07 17:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-06-07 17:06


Pada 11-06-07 16:21 , aidilshah posting:

!!! QUOTE !!!

in the name of Allah the most gracious the most merciful

berikut adalah senarai nama AJK JK Jejak Pengantin ukhwah.com yang sudi menawarkan diri.

1. ika2410
2. are_peace82
3. ct_aishah
4. DinnaFatiha
5. redgirl (ente ni nak bantu ke atau apa?)


Aik?? Awat nama ana pun ada??


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-06-07 17:29


Pada 11-06-07 17:06 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-06-07 16:21 , aidilshah posting:

!!! QUOTE !!!

in the name of Allah the most gracious the most merciful

berikut adalah senarai nama AJK JK Jejak Pengantin ukhwah.com yang sudi menawarkan diri.

1. ika2410
2. are_peace82
3. ct_aishah
4. DinnaFatiha
5. redgirl (ente ni nak bantu ke atau apa?)


Aik?? Awat nama ana pun ada??


selagi diizinkan ALLAH..insyaallah akan membantu..he2


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

permata_ayah_bonda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2005
Ahli No: 19302
Posting: 78
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-06-07 21:35


assalamualaikum
tambah 1 lagi, permata ayah bonda..hehe..tapi tak boleh join sorry.. sebab hujung tahun ni baru balik malaysia lagi.. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_ayah_bondaProfil   Hantar PM kepada permata_ayah_bonda   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-06-07 22:42


insyaallah..ana boleh bntu dengan izinnNYA

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-06-07 23:18


assalamualaikum..
ana rasa ana boleh tolong yang belakang tabir saja..
depan tabir ana tak berani sangat..
kalau ada apa-apa nak ditolong,ana sedia menolong..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 15:45


in the name of Allah the most gracious the most merciful

berikut adalah senarai nama AJK JK Jejak Pengantin ukhwah.com yang sudi menawarkan diri.

1. ika2410
2. are_peace82
3. ct_aishah
4. DinnaFatiha
5. redgirl
6. lightarrowss
7. lamyanunalif_mursyidah


sekali lagi ana ingin menyeru pasangan ukhwah agar melaporkan diri entum disini bagi mencukupi 50 pasangan ukhwah dan seterusnya kita bersama-sama menjayakan JK Jejak Pengantin.

Jzkllh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 15:46


akhie are_peace jika enta keberatan ana kecualikan enta untuk jadi AJK JK Jejak Pengantin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 12:29


in the name of Allah the most gracious the most merciful

ana mohon bantuan mana-mana ahli ukhwah.com yang tinggal ataupun pernah berurusan dengan pengurusan Pulau Tioman, Pahang Darul Makmur agar sudi memberikan bantuan untuk menjayakan JK Jejak Pengantin ini.

jazakallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 12:31


Pada 14-06-07 12:29 , aidilshah posting:

!!! QUOTE !!!

in the name of Allah the most gracious the most merciful

ana mohon bantuan mana-mana ahli ukhwah.com yang tinggal ataupun pernah berurusan dengan pengurusan Pulau Tioman, Pahang Darul Makmur agar sudi memberikan bantuan untuk menjayakan JK Jejak Pengantin ini.

jazakallah..


salam'alaik..
pulau tioman???
biar benar..
dah lama teringin nak pergi situ..
tak pernah pergi pula itu..
ades...
melepas nak pergi tioman..
isk..isk..
tapi saudara aidilshah..maaf banyak-banyak lah sebab tak pernah pergi dan berurusan dengan tioman...
wassalam

[ Telah diedit oleh: lamyanunalif_mursyidah pada 14-06-07 12:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 08:50


in the name of Allah the most gracious the most merciful

ana mohon sekali lagi bantuan mana-mana ahli ukhwah.com yang tinggal ataupun pernah berurusan dengan pengurusan Pulau Tioman, Pahang Darul Makmur agar sudi memberikan bantuan untuk menjayakan JK Jejak Pengantin ini.

kalau tak ada.. ana rasa elok tak kalau kita buat kat pulau perhentian..? sebab ana kenal dengan seorang pemilik di sana. apa pandangan entum semua.

jazakallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 09:14


Pada 18-06-07 08:50 , aidilshah posting:

!!! QUOTE !!!

in the name of Allah the most gracious the most merciful

ana mohon sekali lagi bantuan mana-mana ahli ukhwah.com yang tinggal ataupun pernah berurusan dengan pengurusan Pulau Tioman, Pahang Darul Makmur agar sudi memberikan bantuan untuk menjayakan JK Jejak Pengantin ini.

kalau tak ada.. ana rasa elok tak kalau kita buat kat pulau perhentian..? sebab ana kenal dengan seorang pemilik di sana. apa pandangan entum semua.

jazakallah..


assalamualaikum..

terpulang pada akhi mana yang terbaek..
insyaAllah ana akan membantu...
setakat yang termampu..
kita hanya merancang tapi Allah yang menentukan..
jika itu yang terbaek..go on..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

DinnaFatiha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5711
Posting: 106
Dari: kedah/selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 09:41


saya ad kenal juga org kat tioman..blhlaa kalau nak saya cntact mereka p untuk bantuan macam mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For DinnaFatihaProfil   Hantar PM kepada DinnaFatiha   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 09:44


Pada 18-06-07 09:41 , DinnaFatiha posting:

!!! QUOTE !!!

saya ad kenal juga org kat tioman..blhlaa kalau nak saya cntact mereka p untuk bantuan macam mana?



assalamualaikum..

erm baguslah macam tu DinnaFatiha..
moga dipermudahkan urusan akhi aidilshah...
syukran kerana sudi nak bantu..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

DinnaFatiha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5711
Posting: 106
Dari: kedah/selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 09:57


insyaallah semampu yang boleh..p saya masih belum dapat gambarn yang jelas mengenai jejak pengantin ni..dan apa bntuan yang saya dapat salurkn

Bookmark and Share

    


  Member Information For DinnaFatihaProfil   Hantar PM kepada DinnaFatiha   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 15:09


in the name of Allah the most gracious the most merciful

ukht DinnaFatiha boleh tak kalau ente tolong pergi tanya kat sana tentang
i. sebut harga
i.i harga chalet
i.ii harga pengangkutan (Bas, feri, taksi dll)
i.iii harga persegaran

ii. pakej untuk hari keluarga
ii.i permainan
ii.ii scuba diving
ii.iii aktiviti secara pakej dll

perkara di atas perkara yang perlu ana tahu tapi kalau ada makluman yang ente rasa ana patut tahu ana harap ente dapat maklumkan pada ana. untuk makluman nanti ente bolehlah bagitahu dalam ni pun tak apa.

p/s: kepada mana-mana pasangan ukhwah yang belum lapor diri bolehlah berbuat sedemikian kerana masih banyak lagi tempat kosong yang boleh diisi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

DinnaFatiha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5711
Posting: 106
Dari: kedah/selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-06-07 17:29


saya kat mlka sekarang..memang tak boleh survey secra direct terus ni...but kalau nak dapatkan harga2 chalet saya cbalaa..urgent ke?
nanti saya akan cuba dapatkan apa boleh dahulu k..try my bestlaaa cntact balik orang-orang kat sana....

Bookmark and Share

    


  Member Information For DinnaFatihaProfil   Hantar PM kepada DinnaFatiha   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-06-07 07:51


in the name of Allah the most gracious the most merciful

tak adalah urgent sangat tapi ana nak nilai costing dulu sebelum buat meeting nanti..

so far pasangan komuniti ukhwah.com yang ingin menyertai masih tiada perubahan.. ana minta mana-mana ahli ukhwah.com yang mengenali sahat2 lain harap dapat maklumkan pada mereka ye.

jzkllh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 15:21


in the name of Allah the most gracious the most merciful

DinnaFatiha where your u ? any news from pulau tioman?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-06-07 16:07


nak lapur diri ini...tapi tak tahu gane

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Jejak Pengantin

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.194112 saat. Lajunya....