Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 19 jam, 12 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: boleh tolong ana settle masalah ni??


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» boleh tolong ana settle masalah ni??

Please Mendaftar To Post


Oleh boleh tolong ana settle masalah ni??

IlyaFarhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.10.2004
Ahli No: 11686
Posting: 149
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 21:02


Ana ada seorang kawan wanita.Dia ni seorang yang bagus dari segi akhlak,tingkah laku,pergaulan dan bagus dalam semua aspek.Dia juga seorang ketua badan dakwah di sekolah.dalam pelajaran pun dia seorang yang rajin study. Bila ana dah lama berkwn,ana saja saja tanya dia nanti bila dah tamat study dia nak kahwin bila??pstu dia jawab kalau boleh dia nak study sampai pringkat phd dan dia kata dia tak mahu kahwin dan tak mahu berkeluarga.kalau nak kahwin pun dalam usia yang tua sikit sebab dia nak cari ilmu.Pstu ana tanya dia Kenapa tak mahu kahwin dan bekeluarga???Dia jawab dia tak suka,dia malu dan geli bla dengan lelaki...jadi ana pun tak tahu nak cakap macam mana lagi kat dia.Ana dah bgitau dah semua pasai hukum2 kahwin,sunnah berkahwin dan lain-lain lagi...kalau boleh ana nak tanya pendapat antum semua lah...boleh xxx???

Bookmark and Share

    


  Member Information For IlyaFarhanProfil   Hantar PM kepada IlyaFarhan   Pergi ke IlyaFarhan's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 19-05-07 21:16


Assalamualaikum...mungkin dia ada peristiwa hitam yang tidak dapat lupakan...kalau dah sampai masanya hatinya terbuka mungkin kawan anta tu dapat terima....pengalaman ana banyak mengajar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

irfanmh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.06.2006
Ahli No: 24748
Posting: 127
Dari: Mersing ---> Kuantan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 21:19


Pada 19-05-07 21:02 , IlyaFarhan posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak kahwin pun dalam usia yang tua sikit sebab dia nak cari ilmu.



tu makna nak kawin lah tu. cuma malu saja nak cakap. eleeh


-----------------
tiada signature


Bookmark and Share

    


  Member Information For irfanmhProfil   Hantar PM kepada irfanmh   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 19-05-07 21:44


hati belum terbuka agaknya...sampai masa nanti insyaallah..pernah jugak ada kawan cakap tak nak kawin..alih2..nak kahwin pulak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 00:19


ada saja orang cakap tak nak kawin,,last2 dia yang kawin awal lagi dari kita yang rancang nak kawin,,ada jodoh tak kemananye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

nagibphg
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.04.2007
Ahli No: 29753
Posting: 104
Dari: Pantai_Timur_Tengah

Pahang  


posticon Posting pada: 20-05-07 04:25


assalamualaikum....
nampak nya awak tak payah bimbang lah..
semua org cakap dia ok...
nanti kawin lah dia tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nagibphgProfil   Hantar PM kepada nagibphg   Pergi ke nagibphg's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 21:38


salam...
tak matang lagi agaknya...umurnya berapa?nanti lm2 dia dia ok lah agaknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 21:50


dia hanya merancang, tapi Allah yang menentukannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-05-07 22:27


Pada 19-05-07 21:02 , IlyaFarhan posting:

!!! QUOTE !!!

Ana ada seorang kawan wanita.Dia ni seorang yang bagus dari segi akhlak,tingkah laku,pergaulan dan bagus dalam semua aspek.Dia juga seorang ketua badan dakwah di sekolah.dalam pelajaran pun dia seorang yang rajin study. Bila ana dah lama berkwn,ana saja saja tanya dia nanti bila dah tamat study dia nak kahwin bila??pstu dia jawab kalau boleh dia nak study sampai pringkat phd dan dia kata dia tak mahu kahwin dan tak mahu berkeluarga.kalau nak kahwin pun dalam usia yang tua sikit sebab dia nak cari ilmu.Pstu ana tanya dia Kenapa tak mahu kahwin dan bekeluarga???Dia jawab dia tak suka,dia malu dan geli bla dengan lelaki...jadi ana pun tak tahu nak cakap macam mana lagi kat dia.Ana dah bgitau dah semua pasai hukum2 kahwin,sunnah berkahwin dan lain-lain lagi...kalau boleh ana nak tanya pendapat antum semua lah...boleh xxx???
saya rasa ni bukan perkara pelik & bagi saya dia bukan songsang, saya percaya ramai yang pernah alami keadaan bgini. Alami perkara bgini bukan kerana ada peristiwa hitam, mungkin sebab selalu baca kes masalah rmhtangga yang berpunca dr lelaki yang lemah iman & tunduk pada nafsu & wanita. jadi memang sukar untuk terima lelaki dalam hidup pada awlnya malah susah untuk respect kecuali yang benar-benar jaga muamalat antara wanita & lelaki walaupun dia berkopiah nampak alim apa guna jk muamalat fail. Malah pernah utarakan pada ustaz, boleh tak jk saya tak hendak kawin. sebab tak ada confident kawin, tmbh2 apa guna kawin jk hanya untuk melukakan hati, makan hati dengan sikap lelaki yang tak bertgjwb. tapi bila ustaz bagitahu sanggup jadi rabiatul adawiayah, tu yang buat saya terfikir... malah antara yang datang menyampaikan hajat memang sukar untuk terima, nak kata tak suka ada yang suka tapi bila tahu dia suka juga jadi takut terus cari jalan untuk jauhkan diri. tapi dalam doa biasanya akan doa juga doa moga dikurniakan suami yang beriman benar-benar mancintai Allah, dapat bimbing, btgjwb, setia & tak menduakan saya. tapi pernah terima 1, sebab agama & sememangnya percaya org begini tak ada risiko untuk buat hal @ nafsu lebih.

tapi nak bagitahu Ilya, bagi dia masa satu ketikayg terbaik bila jodoh dia dah dekat dia insyaAllah akan terbuka keinginan nak kawin tu seperti org lain tambah ni adalah fitrah kita semua. biasanya keadaan ini berlaku sebab belum masa lagi. Dr jodoh dia lambat lagi tapi duduk couple tak tentu arah better dia jauhkan diri dr jalinkan hubungan terlarang dengan ajnabi & sdiakan diri dia dengan harga mahal untuk suaminya (maksud suami dia mendapat dia dengan aurat yang terjaga, hampir 100% berbanding wanita lain yang mungkin menjaga tapi pernah keluar bersama, pernah bersentuh, pernah jual suara, pernah memadu kasih dll).

wallahua'lam.


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 22:56


Wah...Panjangnya cik muslimah_jun buat karangan...Lebih 120 patah perkataan ni... :-D

Kalau nak suami yang soleh berpada-pada lah...Jangan terlalu memilih...tak ada manusia yang sempurna...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 21-05-07 00:09


sampai jodoh, kahwin lah tu.

:-) :-) :-)

tak payah nak risau.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

haff
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6251
Posting: 253
Dari: Darul Aman

malaysia  


posticon Posting pada: 21-05-07 00:22


cuba tanya pada cik punya badan Kenapa dia nak kawin lambat.... cuba tanya pendirian dia pada lelaki?



Bookmark and Share

    


  Member Information For haffProfil   Hantar PM kepada haff   Quote dan BalasQuote

fasiha
Warga Rasmi
Menyertai: 07.05.2007
Ahli No: 29872
Posting: 3
Dari: dungun

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 12:17


alah, kadang-kadang perempuan memang macam tu.. buat istikharah ye.. hanya ALLAH sahaja boleh berikan penyelesaian yang terbaik untuk anta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fasihaProfil   Hantar PM kepada fasiha   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 25-05-07 13:11


macam na,,,tak terfikir pun nak kahwin...sebab 'seru' tak ada lagi....Kalau dah ada 'seru'....percayalah....tak kan ada yang mampu mengubah nya

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

maktam
Warga Rasmi
Menyertai: 18.05.2007
Ahli No: 29970
Posting: 13
Dari: TM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 13:44


Assalamualaikum.

Cinta & kasih sayang tu perkara fitrah bagi manusia.. ana selalu nasihat pada diri sendiri dan shabt2 lain, cinta akan datang dengan sendiri. InsyaAllah, jodoh tak kemana. mungkin kawan anta malu nak mengaku, tapi dia tak boleh tipu perasaan sendiri..


MANUSIA MERANCANG, ALLAH MERANCANG, TAPI ALLAH SEBAIK2 PERANCANG.

mana tahu hari ni dia kata tak nak, esok2 kata dah nak kawin. Allah kata jadi, maka jadilah ia..


SENYUM SOKMO...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maktamProfil   Hantar PM kepada maktam   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 14:45


maafkan ana..ana juga sebenarnya tidaklah layak untuk menasihati,cuma ingin bersama-sama memberi sedkit pandanan..

bagi ana..kita tak boleh kata begitu,bagi seseorang muslimah yang ada ilmu,ada agama..dia tidak sepatutnya mengatakan begitu..seperti berputus asa,takut menghadapi masa akan datang,kita tidak perlu takut atau risau memikirkan semua itu.biarkanlah semuanya itu mengalir sendiri..tanpa perlu merncang-rancangkannya.

..hati kita ini di dalam gengaman Allah..dalam masa 1 saat boleh berubah..jadi apa yang kita katakan itu,mana tahu 1 hari nanti Allah akan buka pintu hatinya,cuma masa yang menentukan...soal jodoh..semua ditgn Tuhan.percayalah pda hukum TUHAN.

ilyafarhan...sahabat enta itu seprti telah menrancang takdir dirinya,sedangkan masa depan hanya Allah yang tahu,enta..katakan padanya mohonlah doa pda Allah..

"Ya Allah..janganlah nasibku ditentukan oleh dirku sendiri walau sekadar sekelip mata.."

ana faham perasaannya kerana ana muslimah sepertinya...ingin menuntut ilmu sepertinya juga,menghabiskan usia dalam mencari ilmu Allah...tetapi tidakkah dia (sahabat enta) telupa pada kisah Nabi..ada satu ketika para sahabat2 Nabi ingin mengikut jejak langkah Nabi..tidak mahu berkahwin,tidak mahu berbuka apabila berpuasa..sentiasa beribadah tidak mahu tidur...tetapi Nabi mengatakn bahawa..Nabi..walupun seorang Nabi.."Aku tidur setelah beribadah,aku berbuka setelah berpuasa...dan aku jua berkahwin..."


carilah ilmu setinggi langit biru...tapi jangan lupa rumput dibumi..jangan lupa pada pegangan kita, agama kita...jika di takdirkan sahabat enta itu lambat atau tidak betemu jodoh..barulah itu ketentuan Tuhan..barulah boleh kita redha dan sabar atas ketentuanNya..

wallahualam

selebihnya...mungkin diluar sana ada pendapat yang lebih baik lagi dr ana...amin "ana berlindung kepada Alah dari kata-kata yang tidak bermanfaat"

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 15:17


Pada 19-05-07 21:02 , IlyaFarhan posting:

!!! QUOTE !!!

Ana ada seorang kawan wanita.Dia ni seorang yang bagus dari segi akhlak,tingkah laku,pergaulan dan bagus dalam semua aspek.Dia juga seorang ketua badan dakwah di sekolah.dalam pelajaran pun dia seorang yang rajin study. Bila ana dah lama berkwn,ana saja saja tanya dia nanti bila dah tamat study dia nak kahwin bila??pstu dia jawab kalau boleh dia nak study sampai pringkat phd dan dia kata dia tak mahu kahwin dan tak mahu berkeluarga.kalau nak kahwin pun dalam usia yang tua sikit sebab dia nak cari ilmu.Pstu ana tanya dia Kenapa tak mahu kahwin dan bekeluarga???Dia jawab dia tak suka,dia malu dan geli bla dengan lelaki...jadi ana pun tak tahu nak cakap macam mana lagi kat dia.Ana dah bgitau dah semua pasai hukum2 kahwin,sunnah berkahwin dan lain-lain lagi...kalau boleh ana nak tanya pendapat antum semua lah...boleh xxx???


mungkin dia nak jadi seperti rabiatul adawiyah agaknya.... :lol:
dimana dikisahkan bahawa, Hassan Al-Basri datang berjumpa Rabi'atul-adawiyyah yang sedang sakit. Di pintu rumah beliau itu, Hassan bertemu dengan Amir Al-Basri yang sedang duduk dengan sebuah bag mengandungi wang. Amir itu menangis. Apabila ditanya Kenapa beliau menangis, beliau menjawab, "Aku hendak menghadiahkan wang kepada Rabi'atul-adawiyyah, tetapi aku tahu dia tidak akan menerimanya.Kerana itulah aku menangis. Bolehkah kamu menjadi pengantara dan meminta dia menerima hadiahku ini?" Hassan pun pergilah membawa wang itu kepada Rabi'atul-adawiyyah dan meminta beliau menerima wang itu. Tetapi Rabi'atul-adawiyyah berkata, "Oleh kerana aku telah kenal Allah, maka aku tidak lagi mahu bersembang dengan manusia dan tidak menerima hadiah dari mereka dan juga tidak mahu memberi apa-apa kepada mereka. Di samping itu aku tidak mahu sama ada wang itu didapatinya secara halal atau haram."
Sufyan Al-Thauri berkata, "Kenapa kamu tidak memohon kepada Allah untuk menyembuhkan kamu?" Rabi'atul-adawiyyah menjawab, "Kenapa aku merungut pula kerana itu hadiah Allah bagiku. Bukankah salah jika tidak mahu menerima hadiah Tuhan? Adakah bersahabat namanya jika kehendak sahabat itu tidak kita turuti?"
Malik bin Dinar pergi mengunjungi Rabi'atul-adawiyyah satu hari. Dilihatnya dalam rumah Rabi'atul-adawiyyah satu balang yang pecah dan mengandungi air untuk minum dan mengambil wuduk, satu bata sebagai bantal dan tikar yang buruk sebagai alas tempat tidur. Malik berkata, "Jika kamu izinkan, boleh aku suruh seorang kawanku yang kaya memberimu semua keperluan harian." Rabi'atul-adawiyyah menjawab, "Adakah satu Tuhan yang menanggung aku, dan Tuhan lain pula menanggung kawanmu itu? Jika tidak, adakah Tuhan lupa kepadaku kerana aku miskin dan ingat kepada kawanmu itu kerana ia kaya? Sebenarnya Allah itu tidak lupa kepada siapa pun. Kita tidak perlu memberi ingat kepada Tuhan itu. Dia lebih mengetahui apa yang baik untuk kita. Dia yang memberi kurnia dan Dia juga yang menahan kurnia itu."


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112864 saat. Lajunya....