Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Makin lama kita fikirkan sesuatu, makin malas kita nak buat sesuatu

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 2 hari yang lalu
Martyr: 6 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 10 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: KISAH RUMPUT DAN ORANG YANG DISAYANGI


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» KISAH RUMPUT DAN ORANG YANG DISAYANGI

Please Mendaftar To Post


Oleh KISAH RUMPUT DAN ORANG YANG DISAYANGI

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 14:38


Pada suatu pagi di satu
sekolah menengah, ada seorang pelajar
bertanya pada seorang guru yang sedang
mengajar. Ketika itu, guru tersebut
sedang menyentuh mengenai kasih dan
sayang secara am. Dialog di antara
pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :

Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak
pilih seseorang yang terbaik sebagai
orang paling kita sayang?. Macam mana
juga kasih sayang itu nak berkekalan?


Cikgu : Oh, awak nak tahu
ke?.Emmm...baiklah, sekarang kamu buat
apa yang saya suruh. Ikut saja
ye...mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.

Pelajar : Baiklah...apa yang saya harus buat?

Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah
yang berada di luar kelas sekarang juga.
Kamu berjalan di atas rumput di situ
dan sambil memandang rumput di depan
kamu, pilih mana yang PALING cantik
tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun
sekali. Dan kamu petiklah rumput yang
PALING cantik yang berada di depan kamu
tersebut dan selepas itu bawa balik ke
kelas.

Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan
buat apa yang cikgu suruh.

Apabila pelajar tersebut
balik semula ke kelas, tiada pun rumput
yang berada di tangannya. Maka cikgu
pun bertanya kepada pelajar tersebut.

Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?

Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas
rumput dan sambil memandang rumput yang
berada di situ, saya carilah rumput yang
paling cantik. Memang ada banyak yang
cantik tapi cikgu kata petik yang paling
cantik maka saya pun terus berjalan ke
depan sambil mencari yang paling cantik
tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi
sampai di penghujung padang , saya tak
jumpa pun yang paling cantik. Mungkin
ada di antara yang di belakang saya
sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak
boleh menoleh ke belakang semula, jadi
tiadalah rumput yang saya boleh petik.


Cikgu : Ya, itulah jawapannya.
Maknanya, apabila kita telah berjumpa
dengan seseorang yang kita sayang,
janganlah kita hendak mencari lagi yang
lebih baik daripada itu. Kita patut
hargai orang yang berada di depan kita
sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh
ke belakang lagi kerana yang berlaku
tetap dah berlaku. Dan semoga yang
berlalu tidak lagi berulang. Jika kita
berselisih faham dengan orang yang kita
sayang itu, kita boleh perbetulkan
keadaan dan cuba teruskan perhubungan
tersebut walaupun banyak perkara yang
menggugat perhubungan tersebut.

Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah
kita jumpa paling cantik dan paling baik
pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak
lagi yang cantik dan baik seperti rumput
tadi. KECUALILAH jika perhubungan
tersebut tak boleh diselamatkan lagi,
maka barulah kita mulakan sekali lagi.

Maka sayangilah orang yang berada di
depan kita dengan tulus dan ikhlas.

;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

cititel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2006
Ahli No: 21725
Posting: 150

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 15:54


uhhh, terasa betul dengan kisah ini... hargailah orang yang kita sayang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cititelProfil   Hantar PM kepada cititel   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 19-05-07 16:12


Pada 19-05-07 14:38 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!


Maka sayangilah orang yang berada di
depan kita dengan tulus dan ikhlas.

;-)


hargai segala nikmat yang Allah beri.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 18:30


thanks for sharing a nice story..


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 18:37


hhhmm.....

(^_^)

(",)

:-)

:-p

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

warissatulsina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26808
Posting: 34

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 19:22


Sayangi lah orang yang hampir dengan kita insayaallah yang dekat dan yang jauh juga menyayangi kita .. insyaallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For warissatulsinaProfil   Hantar PM kepada warissatulsina   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 19-05-07 21:06


Assalamualaikum...memang bagus cerita tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

pinky_sakura
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16577
Posting: 21
Dari: kuala langat

Selangor  


posticon Posting pada: 19-05-07 22:23


cerita yang menarik...penuh makna

Bookmark and Share

    


  Member Information For pinky_sakuraProfil   Hantar PM kepada pinky_sakura   Pergi ke pinky_sakura's Website   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 22:54


rumput yang cantik...susahnye nak pilih..satu hari pun tak jumpa punya.
ya betul..tepat sekali. 'rumput' yang kita pilih tu sepatutnya kita sayang dan hargai seadenya..konsep ini bersesuaian diaplikasikan dalam perkahwinan..

~baiknya aku,buruknya aku..terima aku apa adanya..
pastikan...eheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 02:16


Pada 19-05-07 22:54 , samirah posting:

!!! QUOTE !!!

rumput yang cantik...susahnye nak pilih..satu hari pun tak jumpa punya.
ya betul..tepat sekali. 'rumput' yang kita pilih tu sepatutnya kita sayang dan hargai seadenya..konsep ini bersesuaian diaplikasikan dalam perkahwinan..

~baiknya aku,buruknya aku..terima aku apa adanya..
pastikan...eheh

betul 2 samirah....
:lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 02:59


Pada 19-05-07 22:54 , samirah posting:

!!! QUOTE !!!


~baiknya aku,buruknya aku..terima aku apa adanya..
pastikan...eheh


jadi lagu pulak kan?
he he he


-----------------
Assubhubada'


Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

teratai_ikien
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30855
Posting: 21
Dari: batu pahat

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 13:45


YE BETUL itu....SETUJU SNGAT2

Bookmark and Share

    


  Member Information For teratai_ikienProfil   Hantar PM kepada teratai_ikien   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 13:59


!!! CODE !!!


dah jumpa maka hargailah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 14:07


erm

Bookmark and Share

    


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

ani_putrihijjaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1520
Posting: 159
Dari: Kuala Lumpur

Melaka  


posticon Posting pada: 26-09-07 14:43


Pada 19-05-07 18:30 , mujahidah_muslimah posting:

!!! QUOTE !!!

thanks for sharing a nice story..



erm..best cerita ni...
tersentuh hati ni...


-----------------
"kejayaan tanpa pengorbanan adalah mustahil..namun kegagalan setelah berusaha adalah suratan takdir..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For ani_putrihijjazProfil   Hantar PM kepada ani_putrihijjaz   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 15:06


tidak semuda itu..... keputusan yang paling teliti adalah penting untuk dapatkan yang terbaik daripada yang baik... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Nawarah
Warga Rasmi
Menyertai: 19.10.2006
Ahli No: 27045
Posting: 19
Dari: johor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 15:25


Syukran jazilan 4 d'nice story..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NawarahProfil   Hantar PM kepada Nawarah   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 15:43


ada maksud tersirat di sebalik yang tersirat... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 16:16


sayangilah semasa ada,jangan ditangisi jika dah tiada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127227 saat. Lajunya....