Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.
-- at-Taubah: 129

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 8 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
eme86: 19 hari yang lalu
sunan-faqih: 24 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Apa sebab org tidur time Khatib berkhutbah jumaat??


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Apa sebab org tidur time Khatib berkhutbah jumaat??

Please Mendaftar To Post


Oleh Apa sebab org tidur time Khatib berkhutbah jumaat??

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 14:47


Salam...
Alhamdulillah macam biasa tadi ana baru balik dari solat jumaat dekat masjid negara.....
Masya'Allah..... lebih separuh ana perhatikan ahli jemaah dalam masjid yang tidur....
Macam mana islam nak menang macam ni???
(diri yang dhoif ini pun selalu tidur juga)

pada pendapat antum Kenapa????


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 18-05-07 14:52


tidor sebab ngantuk
tidor sebab boring tak suka dengar khutbah
tidor sebab kena goda syaitan
tidor sebab penat
tidor sebab...huh, banyak saja alasan org lelaki ni nak tdor sebab tak nak dengar khutbah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-05-07 20:59


datang masjid bukan niat kerana ALLAH agaknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 21:15


mungkin sebel0m masuk masjid dia makan nasi lemak agaknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 22:35


Sebab mengantuk agaknya...Dulu masa dekat asrama dulu selalu juga tidur masa khutbah jumaat...hehe...Bukannya sengaja nak tidur tapi memang mengantok lah...Masa dengar khutbah tu sedar-sedar saja dah tidur...

Mungkin betul cakap harlique tu...Makan nasi lemak boleh ngantok juga...Masa dekat asrama dulu tiap-tiap pagi jumaat menu nasi lemak...Patut lah mengantok saja...(^^,)

Kadang-kadang cara Khatib baca khutbah pun boleh buat mengantuk juga...Suara mendatar saja...Kalau suara khatib yang baca khutbah tu bersemangat mesti orang yang dengar semangat juga...Jadi tak ada lah yang tidur...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 22:39


salam....

memang tak boleh nak nafikan, ramai yang ngantuk semasa khatib membaca khutbah.

tapi..... cara penyampaian khutbah juga boleh mempengaruhi jemaah masjid yang mendengar khutbah.

kalau baca khutbah macam nak tidur, maka jemaah pun akan ngantuk disebabkan "dodoian" khatib tadi.

kalau boleh, baca khutbah tu biar bersemangat dan lantang.

wallahu'alam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 23:03


Pada 18-05-07 22:39 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

memang tak boleh nak nafikan, ramai yang ngantuk semasa khatib membaca khutbah.

tapi..... cara penyampaian khutbah juga boleh mempengaruhi jemaah masjid yang mendengar khutbah.

kalau baca khutbah macam nak tidur, maka jemaah pun akan ngantuk disebabkan "dodoian" khatib tadi.

kalau boleh, baca khutbah tu biar bersemangat dan lantang.

wallahu'alam....


Betul lah...Kalau khatib bagi khutbah macam panglima perang bagi kata-kata semangat dekat tentera sebelum berperang mesti kurang yang tidur masa khatib baca khutbah...

:-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 23:10


salam...

tapi, tak semua tempat boleh buat.

kebanyakkan khatib dah berumur.

macam mana nak bagi khutbah yang power2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 23:32


Khatib kat rumah saya dah berumur juga...Nasib baik dah tak duduk dekat asrama...kalau tak mesti terlena masa dengar khutbah...(^^,)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-05-07 23:45


dulu ana pun selalu jugak tadi
tapi sekarang tak dah
sebab pukul 12 tidur kat bilik
pas tu baru pergi masjid
tak lah rasa ngantuk sangat

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-05-07 13:54


Ana memang akan ttido kalau khutbah tak 'best'...
:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-05-07 14:02


Khutbah yang tak best tu macam mana ye??? Kalau khutbah dah ngantuk bgmn dengan solat, bersemangat tak? tak longlai ke? :)

mungkin khatib kena baca2 dulu, minta dengan Allah moga dibukakan hati makmun yang hadir untuk mudah terima khutbah yang dibaca & moga Allah permudahkan apa yang nak disampaikan agar difahami & diterima.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-05-07 15:15


khatib tu best ke..tak best ke..tak mengapa.
lain kira..
tapi yang penting isi nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 11:10


Hari ini hari jumaat.. Kita tengok lah sapa yag posting tidur or tak tidur.. hehe..
Sebenarnya bukan time khutbah jumaat saja,time ceramah2 agama or majlis ilmu pun ramai yang ngantuk.. tak kira lah laki or perempuan.. tak begitu? :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 11:43


paling utama sebab tidur adalah syaitan..syaitan bergayut di mata agar jemaah mengantuk & tidur...dan berbisik kat telinga agar telinganya tertutup untuk mendengar khutbah tu....syaitan kan dah berjanji akan menggoda hamba ALLAH..tapi bila keluar dari masjid saja,konfem mata segar saja..lagi satu,tengok lah hari jumaat..berapa ramai orang lelaki yang tak solat jumaat..minggu lepas saya pergi pizza nilai..Ya Allah..sedih tengok..ramai lelaki tak solat..sedap saja duduk makan..ada tu pakcik..siap baju melayu bersampin lagi..cantik saja tengok..tapi solat jumaatnya kat pizza..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-01-09 11:49


ngantuk time khutbah?

hmmm saya juga antara yang mengantuk jika time khutbah tu..
sebabnya..

1.saya datang awal sangat kononnya nak dapatkan pahala duduk shaf depan dan mereka awal..pahala dengar khutbah fail pulak.. tapi berbanding yang bercakap masa khutbah tu kira oklah.

2.khatib baca khutbah bukan berkhutbah... jadinya isi khutbah tu bukan datang dari dalam jiwa khatib.. jadi kesannya kuranglah kepada kita pendengar.. jika khatib hanya sekadar baca khutbah..sesetengah dari kita pun pasang telinga sajalah. mata pejam(stanby mode).

3.letih kerana penat berkerja,bagi negeri yang kerja hari jumaat... letih tidur banyak sangat bagi yang negeri off hari jumaat.. jadi rehatkan mata masa khatib baca khutbah tulah memang macam khatib tu dodoikan untuk tidur.


4.syaitan duduk belai mata dan belakang kepada,sambil berbisik.. tidurlah alah isi khutbah tu tak penting pun, isu dah lapuk.. dah di ulang2.. anda lagi pandai dari khatib tua tu...

5.isi khutbah yang tidak menepati isu atau permasalahan semasa.. masalah gejala murtad atau rempit khutbah cara tanam pokok bunga dan sebagainya.

6.pak khatib tidak ada tarikan dari segi intonasi suara.. flat atau lemah dari segi penyampaian.. yelah teks khutbah sampai pagi tak sempat nak dalami isi khutbah... kadang-kadang baca tersangkut2.. kita pun 'anguk2' tanda faham. mata khatib pun tak berkomunikasi nga mata pendengar sibuk tengok teks.. jadi mata kita pun jadi lali...

cara mengatasi ngantuk..

1.boleh datang awal tapi pastikan badan cukup rehat.. tidur dalam masjid boleh sekejap sebelum azan tu.. macam saya pulak sekarang pergi lewat sikit... kadang-kadang memang lewat betul sampai separuh khutbah dah.. jadi tak ngantuk sebab kena berdiri kat luar masjid dah penuh.

2.khatib perlu mendalami atau menghayati isi khutbah bukan baca khutbah.. jadi tak payah tengok teks.. ini yang tukang sampaikan khutbah pun dah tunjukkan kelemahan kita tukang dengar lagilah lemah.. saya jika jumpa khatib berkhutbah tanpa teks memang mata bersinar fokus.. jiwa pun rasa bersemangat.. nak2 baca hadis atau quran lancar.

3.kena jaga kesihatan badan..insya'allah penat pun pasti tak tidur jika badan fit.. lagi satu pesan sebelum khutbah suruh memang sebelah sikukan atau tepuk lutut kita.. ini tak bercakap jadi tak batal pahala jumaat.. bertambah pahala lagi..

4.banyakkan berzikir sambil dengar khutbah... baca ayat kursi dan pasti syaitan lari.. jika ngantuk juga tu kitalah sebenarnya syaitan hee hee..

5.isi khutbah perlu relevan, agar dapat membentuk jiwa pendengar bukan sekadar nak cukupkan rukun khutbah saja... ini panjang jela2 tapi isi kurang menarik.. yelah2 lebih-lebih kan kena gam.. takut nak katakan yang benar kena potong elaun atau gugur jawatan... juga khutbah tak perlu panjang2 ringkas tapi padat...

6.perlu ada kursus dan latihan bagi khatib... biar pandai public speaking.. tua2 pun tak mengapa janji bijak sampaikan maklumat.. lulusan universiti muda2 ramai tapi takut nak lantik bimbang tegur kerajaan yang buat kesalahan.

pada saya khutbah seminggu sekali inilah sebenar satu peluang untuk membina jiwa2 remaja kita... kerana mat rempit, kaki dadah, kaki solat jarang2 mereka pergi juga untuk solat jumaat..

ummah mampu kuat jika khutbah ini bisa digunakan dengan betul tapi sayangnya terlalu banyak karenah dan syarat dari kerajaan atau jabatan agama.

suka nak kongsi pengalaman saya masa belajar dulu... masjid kat tempat study saya dulu sempat saya jadi bilal jumaat..

fuh berdebar tak payah cerita masa azan tu sebab tahu ramai org tengok dan dengar kita azan... lepas itu masa pegang tongkat nak baca " innallaha wamalaika...
lagi mengigil tengok mata2 makmun.. tapi yang best dalam masa duduk baca tu rasa macam tiupan angin dari belakang terus jadi berani tatap mata makmun sehingga terdetik dalam hati.. ini agaknya nabi dan para sahabat rasa masa mengadap musuh dalam perang..

tak sempat nak baca khutbah saja walau rasa teringin sangat sebab ini perlukan kelulusan jabatan agama.. kononnya takut salah guna atau salah sebar maklumat...berpolitiklah senangnya.

balik kg bila minta nak jadi bilal sedih betul... ajk masjid cakap eh tak boleh bagi kena ada lantikkan khas dari jabatan agamalah itulah inilah .. jadi sampai sekarang hajat hati saya nak jadi bilal atau berkhutbah terhalang..

macam mana lah kita generasi muda nak dukung atau mewarisi ilmu agama dari golongan senior jika susah begini kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 16-01-09 11:50


rasanya tak semua org yang tunduk dan pejam mata tu tidur.. macam saya suka tunduk dan pejam mata tapi telingga tetap juga dengar khutbah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 12:02


dulu masa tak matured...selalu juga tertidur..

tapi sekarang dah tak...berusaha sedaya upaya mlwn mata yang mengantuk..kadang-kadang terangguk juga...

kalau sesiapa yang mngantuk tu...try lah brzikir masa dengar khutbah..

InsyaAllah hilang mgantuk...syaitan pun lari.. :-D


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Muslim_Cute95
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.12.2008
Ahli No: 36500
Posting: 41
Dari: Jelapang Padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 15:42


Saya selalu juga tidur masa khutbah kalau tinggal kat asrama.Memang ngantuk sebab tak cukup tidur.

Lagi satu,masjid tempat saya sembahyang tu macam ada satu effect lah.
Otomatik dah tertidur.Bangun-bangun tau-tau dah azan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muslim_Cute95Profil   Hantar PM kepada Muslim_Cute95   Pergi ke Muslim_Cute95's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 15:47


hehehe....

macam ada kuasa yang menutup mata.

dah tahan, tapi tak boleh juga.

time qamat saja, mata automatik segar.
hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

izam0308
Warga Rasmi
Menyertai: 17.10.2008
Ahli No: 35444
Posting: 19
Dari: UPSI

Perak  


posticon Posting pada: 16-01-09 16:20


betul... sekarang ni kalau kita budak muda yang teringin untuk malungkan azan menjadi bilal tak dibenarkan banyak birokrasi.. xpahm2.. ptutnye budak-budak muda ni diberi lah kebenarn untuk sekali skala menjadi bilal.. agar dapat menimbulkan rasa takwa tu... lagi bab tidur masa khutbah ni... kebnyakan khatib.. dia baca teks ada tu tergagap pula tu... ni slalau terjadi kawasan kg... lepas itu nada tak ada intonasi... perlu ada intonasi bla nak naik turun.. masa baca tu..
pernah dengar orang arab berkhutbah jumaat kat cd... cukup bersemangat... tapi tak berapa faham... maklumlah b.arab tak berapa pandai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izam0308Profil   Hantar PM kepada izam0308   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 16:34


Jumaat sepatutnya cuti..macam kelantan, ganu dan kedah..Kalau jumaat kerja, letih badan waktu siang..jalan pula jem..macam-macam hal lah nak buat..Kalau jumaat cuti, kan tenang nak beribadah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 13:23


kalau kat masjid depan rumah saya d kg ni lain ket hehe..
memang isi khutbah dah ditetapkan oleh pihak2 tertentu, tapi bergantung juga pada yang menyampaikannye...kat masjid depan rumah saya 2, khatibnya dah berumur, 'mungkin pipi dah kendur, gigi dah berterabur, yang menunggu lubang kubur' (petikan dr ceramah ustz akhil hayy)...kalau macam itu gaya nya, dengan bacaan yang kurang jelas, memang kompem lah ramai yang 'mengangguk paham'..
biasa saya boleh dengar dr rumah, tapi sejak akhir2 ni, saya kurang dengar, tau2 saja dah solat jumaat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 13:36


Pada 19-01-09 13:23 , ardani posting:

!!! QUOTE !!!

kalau kat masjid depan rumah saya d kg ni lain ket hehe..
memang isi khutbah dah ditetapkan oleh pihak2 tertentu, tapi bergantung juga pada yang menyampaikannye...kat masjid depan rumah saya 2, khatibnya dah berumur, 'mungkin pipi dah kendur, gigi dah berterabur, yang menunggu lubang kubur' (petikan dr ceramah ustz akhil hayy)...kalau macam itu gaya nya, dengan bacaan yang kurang jelas, memang kompem lah ramai yang 'mengangguk paham'..
biasa saya boleh dengar dr rumah, tapi sejak akhir2 ni, saya kurang dengar, tau2 saja dah solat jumaat..


mungkin juga sebab khatib yang membaca khutbah tu tak dapat tarik perhatian jemaah..tu pasal tertidur..kalau yang gaya penyampaiannya tegas & jelas,mungkin boleh celik mata..bagus rumah dekat masid..dengar sama..tapi ada rumah tu depan masjid..org tengah solat berjemaah ( waktu siang ), dia boleh pasang radio kuat2..macam mana tu..rumah sewa saya kat bangi, kat tingkatan 3..bawah tu ada surau..selalu lah dengar kuliah maghribnya dari rumah..kalau malam jumaat, dengar jemaah baca yassin..pagi-pagi sebelum subuh kalau tersedar,dengar baca al-quran pula..untung duduk dekat dengan surau dan masjid..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-01-09 15:05


Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah Sekelian,

Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru kepada sidang Jumaat yang dikasihi sekelian, marilah sama-sama kita bertakwa kepada Allah SWT dengan sebenar-benar takwa serta melaksanakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita mendapat keberkatan hidup di dunia dan di akhirat. Mimbar pada hari ini akan memperkatakan khutbah bertajuk: "UMAT ISLAM WAJIB MENYOKONG PERJUANGAN PALESTIN ".

Sidang Jumaat Yang Berbahagia,

Negara Palestin adalah tempat lahir dan tinggal sebahagian besar para Rasul dan Nabi Allah menyebarkan Islam, kawasan terletaknya Masjid al-Aqsa, tempat berlakunya Israk dan Mikraj dan kiblat pertama umat Islam. Menurut sumber sejarah, bangsa Yahudi hanya duduk memerintah selama 4 kurun sahaja semenjak zaman Nabi Allah Daud, Nabi Sulaiman dan dijajah pula oleh bangsa Parsi dan Rom selepas itu. Manakala umat Islam memerintahnya semula selama 12 kurun semenjak ditadbir oleh Saidina Umar .a pada tahun 636 Masihi sehinggalah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengeluarkan Ketetapan 181 pada November 1947.

Ketetapan ini telah membahagikan 2/3 tanah Palestin kepada pendatang haram Yahudi dan selebihnya diserah kepada penduduk asal Palestin yang sah. Akhirnya Yahudi berjaya menubuhkan negara Israel secara haram pada 1948 dengan sokongan Britain dan nasionalis Arab Palestin.

Kita amat kesal tanah tempat suci dan ibadah umat Islam dirampas bahkan menjadi tempat umat Islam Palestin dibunuh kejam. Sejak Yahudi menduduki Palestin pada tahun 1948 hingga kini dianggarkan seramai 282,700 orang rakyat Palestin telah terkorban kerana mempertahankannya. Serangan terbaru rejim zionis Israel ke atas Palestin dalam beberapa hari ini menyebabkan kira-kira 400 orang Palestin lagi maut.

    Bangsa Yahudi tidak pernah mengenal mangsa sama ada bayi, kanak-kanak, remaja, lelaki, wanita, Nabi-nabi, Rasul-rasul Allah atau orang biasa. Mereka akan membunuh tanpa rasa belas kasihan dan hak. Ini dirakamkan oleh Allah SWT dalam surah an-Nisa' ayat 157:

Maksudnya: " Maka dengan sebab mereka mencabuli perjanjian setia mereka dan mereka kufur akan ayat-ayat keterangan Allah dan mereka menbunuh Nabi-nabi dengan tiada suatu alasan yang benar dan mereka berkata: hati kami tertutup. Bahkan Allah telah memeterai hati mereka disebabkan kekufuran mereka. Oleh itu mereka tidak beriman kecuali sedikit sahaja diantaranya. "

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-01-09 15:05


Sidang Jumaat Yang Berbahagia,

Persoalan besar timbul ialah mengapa Yahudi berterusan menjadi ganas dan kejam tanpa ada rasa peri kemanusiaan?. Ini disebabkan mereka terlalu taksub dengan bangsanya yang dianggap sebagai pilihan Tuhan, bangsa yang disayangi Tuhan, halal membunuh orang yang bukan Yahudi, mendapat sokongan kuat daripada Amerika Syarikat dan beberapa negara Eropah serta negara Islam yang bersekongkol dengan mereka. Kita amat kesal, negara Barat yang kononnya kuat mempertahankan hak-hak asasi manusia, kanak-kanak, wanita, orang tua, demokrasi dan sebagainya, tetapi berlepas tangan apabila berlaku pencabulan hak asasi rakyat Palestin. Penubuhan negara Israel secara haram diiktiraf sah oleh pihak Barat tetapi mereka tidak mengiktiraf pergerakan Hamas yang memenangi pilihanraya secara demokrasi.

    Kadangkala kita amat sedih terdapat negara Islam terpaksa bertungkus lumus dan bersusah payah menjawab surat tunjuk sebab kepada PBB kerana dikatakan melanggar hak asasi manusia, sedangkan PBB sendiri tidak bertanggungjawab dengan deklarasi sedia ada untuk Palestin atau negara Islam yang lain. Oleh itu, mimbar menyeru umat Islam di negara ini, jangan bersyubhat dan terikut-ikut serta tertarik dengan perjuangan hak asasi manusia yang dipelopori Barat dan proksi Yahudi di negara ini, kerana mereka bersikap 'Talam Dua Muka', penuh penipuan dan tiada integriti.

    Berdasarkan pemerhatian, pergerakan Islam Hamas di Palestin dan pergerakan Islam Hizbullah di Lubnan adalah pertubuhan jihad paling berkesan mempertahankan hak asasi Palestin. Kedua-dua pertubuhan ini juga paling ditakuti oleh Israel dan pakatannya kerana mampu mengugat kerajaan haram Israel. Umat Islam diseru agar berdiri teguh dibelakang dua pertubuhan ini dalam mempertahankan hak dan martabat Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-01-09 15:06


Sidang Jumaat Yang Berbahagia,

Umat Islam bertanggungjawab membantu penduduk Palestin dalam pelbagai cara. Sama ada bersifat kebendaan atau sebaliknya mengikut kemampuan. Kita mestilah berdoa demi keselamatan dan kebebasan bumi Palestin dari ancaman musuhnya. Sheikh Yusof al-Qardhawi dan Dr. Wahbah Zuhaili adalah ulamak terkemuka dunia menegaskan bahawa umat Islam wajib membantu saudaranya yang kesusahan dalam pelbagai aspek yang diperlukan walaupun terpaksa mengikat perut. Mimbar ini juga menyokong penuh fatwa Sheikh Yusof al-Qardhawi bahawa jihad pengebom berani mati khususnya di Palestin adalah tidak bercanggah dengan Islam dalam usaha mempertahankan Islam dan tanah air.

Oleh yang demikian selari dengan peristiwa Hijratur Rasul SAW, maka sewajarnya mampu menjadi pemangkin kepada kita untuk bersama-sama dengan pertubuhan gerakan Islam menghapuskan kezaliman, penindasan dan keganasan di Palestin.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Mengakhiri khutbah, mimbar yang mulia ini menyeru semua umat Islam, marilah kita sama-sama membantu mempertahan dan menyelamatkan maruah bumi Palestin dengan tindakan berikut:

Pertama:    Umat Islam wajib bersatu padu mempertahankan Islam dan tidak bergantung harap bantuan orang bukan Islam untuk menyelamatkan maruah Islam;
Kedua:     Sikap tidak peduli umat Islam tentang persoalan akidah, ibadah, syariat dan akhlak akan menjerumuskan umat Islam di bawah telunjuk Yahudi dan pakatan mereka;
Ketiga:     Pemimpin dunia Islam hendaklah berani memberi sokongan kepada Hamas dan Hizbullah untuk mempertahankan Islam dan tanah air;
Keempat :     Menjiwai dan sensitif terhadap sebarang bentuk pencabulan harta, nyawa dan maruah umat Islam;
Kelima:     Menghulurkan bantuan derma mengikut kemampuan; dan
Keenam:    Memulaukan pembelian barangan yang dikeluarkan oleh syarikat-syarikat yang ada kaitan dengan Yahudi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

PuteraAlamMaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2009
Ahli No: 36871
Posting: 51
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 12-02-09 15:23


terinagat ana masa dok asrama dulu-dulu...
bas sampai masjid saja...lepas wudhu' terus cari tiang..
senang nak landing hehe...

org dok tidur masa khatib berkhutbah sebab..
Dia tak ada motivasi diri nak dengar khutbah...
Penat kerja...kenyang makan...ngantok...tak cukup tidur..
Boring dengo khatib berkhutbah..

tapi yang dok bersembang pun boleh tahan jugak...
riuh rendah kat belakang masjid macam pasar sampai khatib khutbah pun tak dengo...
biasanya budak2lah...

Dengolah khutbah, seminggu sekali saja, tak sampai pun setengah jam...
Antara waktu yang mustajab doanya adalah ketika khatib duduk iaini antara dua khutbah....bbyaklah berdoa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteraAlamMayaProfil   Hantar PM kepada PuteraAlamMaya   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 19-02-09 16:17


khatibnya baca buku..dan suaranya diatur dibuat2 sehingga macam orang yang tengah baca cerita..hhmm..apa lagi,orang dah ngantok dibacakn cerita..,tidur lah jawabnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 00:59


hm..betul juga..macam bedtime story lah jadinya..huhu.. ana rasa,kalau disuruh berkhutbah betul-betul (bukan baca khutbah) , ramai imam fail..sekadar pemerhatian ana lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 27-02-09 11:44


he..he..cuba perhatikan khutbah rasul..beliau menyampaikan ilmu yang ada dihatinya..bukan apa yang dibacanya..dia sampaikan apa yang perhatikannya...
kalau bicara tentang neraka..merah mata rasul dan berkaca-kaca....suaranya keras macam petir..rasul memberi gambaran tentang neraka sehingga jema'ah merasa seakan2 neraka tu berada tak jauh dari mereka..
tapi kalau bicara tentang syurga..suaranya agak lembut dan wajah rasul penuh senyum...beliau menceritakan dengan cara menggambarkan..jema'ahnya seakan2 merasa disyurga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

fizizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.02.2009
Ahli No: 37209
Posting: 40

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 11:50


CUBA TENGOK KHUTBAH KARANG,ADA SESETENGAH TU TUNDUK,GOYANG KEPALA KANAN KIRI,INGATKAN KHUSYUK TAWADHUK DENGAR KHUTBAH..RUPA-RUPANYA KROOOIIIHHH....KROOOIIIHHH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizizzuddinProfil   Hantar PM kepada fizizzuddin   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 27-02-09 12:07


ha..ha..ha..ada yang tunduk2..anggok-anggok...(macam orang faham..)geleng-geleng..(macam orang kagum)..ternyata sudah tertidur lena entah sampai kat mana dah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 27-02-09 12:07


Cuba kita teliti isi kandungan khutbah, jelas pengisiannya tidak mencerdaskan pemikiran ummat Islam. Isinya disunting supaya selari dengan dasar kerajaan sekular hari ini. Memang tak pelik orang boring atau mengantuk dengar khutbah jumaat, memang membosankan dan bukan mencerdikkan minda.

Walau bagaimana pun kita tidak boleh jadikan ia alasan untuk tidur semasa khutbah jumaat. Walaupun boring, hatta benda mengarut yang disampaikan, tetap wajib juga dengar.

selamat solat jumaat :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-04-09 14:56


Assalamualaikum..........
tak semestinya yang pejam mata tu tidur..
mata saja pejam tapi telinga dengar dan masuk dalam hati..

rasa mengantuk kita juga kesan daripada cara penyampaian khatib..

khatib hendaklah bersemangat semasa menyampaikan khutbah,..
w/bagaimanapun yang petang hati dan keiikhlasan kita..
kalau kita kuat iman, kita akan dengar kuthbah walaupun khutbah itu tak sedap..
dan sebaliknya Kalau iman kita lemah, maka kita akan lena di goda oleh syaitan..


-----------------
gunakanlah hidup ini ke jalan yang betul supaya mendapat keredhaan dan rahmat dari Allah...
sentiasa mencari ilmu Allah dan beramal dengannya...


Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-04-09 21:16


ERM...kalau kat masjid saya,
buat tayangan slide...lepas itu sehari seblom buat prektikal untuk lebih berkesan...
kira setakat ni masa palestin tu yang paling gempak...
siap bertakbir makmum kat belakang..tah sapo lah tu..huhuh


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-04-09 23:14


jangan makan sebelum khutbah tu,,,kalau makan,,perut kenyang,,tu yang boleh lentok tu,,satu lagi kadang-kadang faktor khatibnye,,ada yang tak berseni dalam berkhutbah tu yang boleh buat ngantok...yang utamanya musuh kita si setan dok pujuk2 rayu time majlis ilmu,,bukan antum tak tahu hal ni kan,,so..sama-sama beringat...



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-12-09 23:18


nak berseni bagaimana khatib..kadang-kadang tu saja yang ada kat kampong tu...
nak resign tapi tak ada calon yang sesuai...
kalau ada anak muda yang Boleh diharap, berhijrah lah pulak...:)


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-12-09 06:37


itulah belitan iblis kepada pendengar khutbah/penuntut..dalam majlis ilmu pun sama..


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.158003 saat. Lajunya....