Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Makin lama kita fikirkan sesuatu, makin malas kita nak buat sesuatu

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 27 hari yang lalu
ronniefinancehome: 38 hari yang lalu
MTMKi: 48 hari yang lalu
usop79: 49 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Student Malaysia luar negara... Do what U want to do!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Student Malaysia luar negara... Do what U want to do!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Student Malaysia luar negara... Do what U want to do!!

dr_daie
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25484
Posting: 20
Dari: kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 21:16


Assalamualaikum...

kat sini ana nak tanya pandangan antum dan antuna semua.. exspecially yang belajar kat Oversea..

anda rasalahkan.. adakah suatu kelebihan bila kita duduk kat oversea, and than kita bebas buat apa jr yang kita suka.. ye lah.. parents kan tak ada.. tak ada orang yang nak perhatikan atau nasihatkan.. kalau boleh ana nak share pendapat dengan anda semua... sebab ana sekarang belajr kat oversea dan ana lihat fenomena "Do wahat U want to do" mana berleluasa..
contohnya... berkepit 24 hours, Free hair atau lepas tudung, enjoy tak kira masa dan banyak lagi lah.. ana harap anda boleh share pendapat nagn ana sebab ana rasa benda macam ni perlu di bahaskan.. Wassalam :-?


-----------------
--MAWADDAH WA RAHMAH WA ROBBUL GHOFUR--


Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_daieProfil   Hantar PM kepada dr_daie   Quote dan BalasQuote

dan_ia
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27630
Posting: 35
Dari: merantau mencari ilmu

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 21:24


salam....
hm...saya nak bagi pendapat..saya pun baru kat oversea ni...tapi, bila dah tengok keadaan kat sini, ada satu kesimpulan yang saya boleh buat.....kat sini macam ada dua jalan yang sangat jelas yang boleh saya tengok...1 group,yang jenis 'keusrahan'..dan d other yang sebaliknya...
jadinya, yang penting, ikut sahabat yang memawa ke arah kebaikan...alhamdulillah, ramai sangat budak melayu kat sini yang berubah jadi baik bila datang sini...sangat islamik...alhamdulillah biah soleh/ah ada kat sini...mungkin kalau saya kat Malaysia, saya tak dapat brnda macam ni...maybe bila kita jadi minoriti islam kat tempat org, kat lagi hargai Islam dan iman...Sesungguhnya, hidayah itu hanyalah milik Allah..dan Dia berhak bagi kat sesiapa saja yang Dia nak...Alhamdulillah...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For dan_iaProfil   Hantar PM kepada dan_ia   Quote dan BalasQuote

dr_daie
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25484
Posting: 20
Dari: kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 21:40


dan_ai belajar di mana ya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_daieProfil   Hantar PM kepada dr_daie   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 04-05-07 22:16


erm..kat sini pula..ok saja...ada yang terlalu baik sangat..dan ada juga yang biasa-biasa saja..yang jahat atau pun buat kepala dia tu ..tak ada lah..rasanya sebab semua boleh fikir agaknya...ingat tujuan datang sini..dan kos yang dah dilaburkn untuk datang sini..bukan senang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

abadikan_03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.02.2006
Ahli No: 22544
Posting: 177
Dari: Negeri Sembila (N9)

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 22:31


salam dr abadikan_03
betul juga apa yang disebutkan oleh dan_ia tu..tapi kalau kat tempat abadikan study ni jarang nampak sebegitu sebab kami memang jaga kemaslahatan students disini..apa yang abadikan nampak disini (student Syria) menghabiskan banyak masa di cafe cyber tu saja yang paling ketara..setakat tu ana rasa tak ada masalah apa agaknya..
kebarangkalian apa yang dr_daie sebutkan tu berlaku di sesetengah tempat kan..contohnya di United kingdom,austtralia.. dan beberapa tempat lagi kerana tempat2 tu abadikan dah pernah melawat..dan apa yang dr_daie katakan tu berlaku disana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For abadikan_03Profil   Hantar PM kepada abadikan_03   Pergi ke abadikan_03's Website   Quote dan BalasQuote

dr_daie
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25484
Posting: 20
Dari: kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-05-07 21:49


SALAM...
mungkin juga sebab ana sekarang study kat Indonesia.. sini sosial nya boleh tahan juga.. munkin sebab serumpun dengan Malaysia jadi anak2 malaysia kat sini tak takut nak buat hal.. padahal dah macam-macam bencana dah jadi kat sini..
nauzubillah........

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_daieProfil   Hantar PM kepada dr_daie   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 07-05-07 21:52


Subhi mana subhi? meke kan kat Ausiee

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

dan_ia
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27630
Posting: 35
Dari: merantau mencari ilmu

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 19:46


menjawab solan dr daie...:-)
saya study kat uni melbourne, australia..nak exam ni...doakan kejayaan kita semua,pejuang islam...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For dan_iaProfil   Hantar PM kepada dan_ia   Quote dan BalasQuote

puteri89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2004
Ahli No: 7852
Posting: 47
Dari: penang

Johor  


posticon Posting pada: 17-05-07 10:32


saya baru dapat offer JPA untuk ke mesir buat perubatan.. official letter belum sampai. Doa-doakanlah semoga jalan saya di permudahkan..

p/s: tak boleh imagine cener hidup dan budaya kat situ

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri89Profil   Hantar PM kepada puteri89   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 10:47


Pada 17-05-07 10:32 , puteri89 posting:

!!! QUOTE !!!

saya baru dapat offer JPA untuk ke mesir buat perubatan.. official letter belum sampai. Doa-doakanlah semoga jalan saya di permudahkan..

p/s: tak boleh imagine cener hidup dan budaya kat situ


Tahniah.. berusahalah untuk menjadi doktor yang berbakti.. :-)

Mudah-mudahan 6 tahun lagi bertambah lagi seorang doktor..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-05-07 10:56


Pada 17-05-07 10:32 , puteri89 posting:

!!! QUOTE !!!

saya baru dapat offer JPA untuk ke mesir buat perubatan.. official letter belum sampai. Doa-doakanlah semoga jalan saya di permudahkan..

p/s: tak boleh imagine cener hidup dan budaya kat situ


ehehe...puteri89...boleh lah kita berkawan..saya pun dapat.... :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 23:32


Pada 17-05-07 10:56 , miss_farhana posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-05-07 10:32 , puteri89 posting:

!!! QUOTE !!!

saya baru dapat offer JPA untuk ke mesir buat perubatan.. official letter belum sampai. Doa-doakanlah semoga jalan saya di permudahkan..

p/s: tak boleh imagine cener hidup dan budaya kat situ


ehehe...puteri89...boleh lah kita berkawan..saya pun dapat.... :-D





Salamm..!!

nak join boleh tak..?? :D :D

huehehee.... teman2 ini dapat mesir ke...?

ada tak yang dapat jordan..? saya dapat jordan... harap-harap sangat dapat kenal dengan teman2 yang akan "sekapal" nanti :-P

apa pun, jumpa kat intec nanti ya..! insyaAllah :)


-----------------
~ He knows the treachery of the eyes and that which the mind conceals ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 12:50


walaupun kita kat mana...walaupun parents tak ada....tapi Allah sentiasa melihat dan mendengar. jangan ingat boleh terlepas dari dosa. dan jangan mengada2 buat gila.

kat US banyak godaan. Ukhwah penting bila di perantaun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 13:23


salam~
rasanya depends on diri kita sendiri..dan of cos jugak suasana kita..kalau dekat mesir/ jordan insya Allah terkawal, dapat rasa suasana Islam di sini..alhamdulillah~~
tapi betul jugak macam dan_ia cakap, kalau di tempat Islam jadi minoriti, mungkin uga suasana iman dan ukhwah Islamiyah tu lebih dihargai..so overall, berbalik kepada yang empunya diri..pndai2 juga diri kat tempat org~

**jaga diri hiasi peribadi**

puteri89,gingie,miss_farhana
teeheehee..welcome to batch MEP7~~ ^__^
dok kat intec memang best sokmo~~ =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

hubbud_jariah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.11.2006
Ahli No: 27212
Posting: 32
Dari: jepang

malaysia  


posticon Posting pada: 19-05-07 13:46


assalamualaikum...
bagi saya bila kita belajar jauh di tempat orang ni akan ada 2 kemungkinan yang mungkin terjadi...daripada apa yang saya telah lalui dan saya perhatikan selama hampir 4 tahun saya di jepun ni...
sama ada dari seorang yang kurang baik berubah menjadi lebih baik ataupun sebaliknya...terpulang kepada individu dan situasi yang dihadapinya...

bagi diri saya alhamdulillah saya dapat rasakan perubahan yang positif...saya menjadi seorang yang lebih matang dalam berfikir dan membuat keputusan...everything semua kena hadapi sendiri...saya belajar mengenal erti tarbiyyah dan usrah...belajar mengenal erti cinta kepadaNYA...belajar mendekatkan diri kepadaNYA.

pengaruh rakan-rakan adalah perkara paling penting...kalau rakan di sekeliling kita jenis yang baik,kaki usrah insyaAllah kita akan turut mendapat tempiasnya..di sinilah pentingnya kita untuk pandai pilih kawan.Sebab hanya kawanlah orang yang paling rapat dengan kita di sini.

saya dah banyak lihat banyak kawan-kawan saya yang hanyut dengan dunia keseronokan dan dunia couple ni...dating,berkunjung ke rumah pasangan masing-masing,tinggal serumah?...seolah-olah dah menjadi perkara biasa...tak ada siapa yang nak tegur or marah.Malah yang tak bercouple pula yang dianggap pelik...Itu antara cabaran yang terpaksa dihadapi belajar di oversea ni.

Apapun yang paling penting adalah keimanan di hati.Perlunya menyiapkan diri dengan benteng iman yang kukuh untuk menghadapi godaan2 itu.Contohnya dengan join usrah,khemah ibadah,berkawan dengan orang2 yang baik,banyak berdoa dan letakkan sepenuhnya pengharapan hanya kepadaNya,InsyaAllah...u can do it

Bookmark and Share

    


  Member Information For hubbud_jariahProfil   Hantar PM kepada hubbud_jariah   Quote dan BalasQuote

dr_daie
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25484
Posting: 20
Dari: kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 19:58


SALAM..
BUAT HUBBUD_JARIAH.. macam tulah yang saya tengok kat Indonesia mana.. tapi Alhamdulillah tak sampai tingal serumah lagi.. yang bisa kita andalkan sekarang adalah jati diri dan keimanan yang teguh saja lah... ye tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_daieProfil   Hantar PM kepada dr_daie   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 19-05-07 21:01


Assalamualaikum...semoga kalian berjaya di luar sana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 16:23


Pada 19-05-07 13:23 , annafira posting:

!!! QUOTE !!!

salam~
rasanya depends on diri kita sendiri..dan of cos jugak suasana kita..kalau dekat mesir/ jordan insya Allah terkawal, dapat rasa suasana Islam di sini..alhamdulillah~~
tapi betul jugak macam dan_ia cakap, kalau di tempat Islam jadi minoriti, mungkin uga suasana iman dan ukhwah Islamiyah tu lebih dihargai..so overall, berbalik kepada yang empunya diri..pndai2 juga diri kat tempat org~

**jaga diri hiasi peribadi**

puteri89,gingie,miss_farhana
teeheehee..welcome to batch MEP7~~ ^__^
dok kat intec memang best sokmo~~ =)


hehee... thank you thank you .. :D :D


-----------------
~ He knows the treachery of the eyes and that which the mind conceals ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

shas_uom
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2007
Ahli No: 30019
Posting: 42
Dari: Australia

malaysia  


posticon Posting pada: 27-05-07 19:03


Salam
Kita tak boleh menjadikan Belajar di perantauan sebagai satu saluran dimana kita 'bebas' untuk berbuat apa sahaja ( Do what u want to do)..Adakah kita mendefinisikan bebas sebagai jauh dr ibubapa...jauh dr peraturan2 sekolah mahupun negara sebagai bebas???..
Bukankah Allah sentiasa mengawasi kita?..bukan kan Allah telah pun meletakkan 2 malaikat di sisi kita untuk mencatat setiap amalan kita..tidak kira di ceruk mana kita berada..
Adakah kita masih mengatakan diri kita bebas????

Sebelum ke australia..saya sendiri tertanya2..adakah saya akan terjebak dengan segala gejala kemungkaran itu..dah lah jauh dari ibubapa..
tapi alhamdulillah..
di sinilah saya mengenal apa itu islam...apa itu muslim..apa itu solehah..
di sini kita menjadi contoh kepada orang2 lain..jangan sangka, semasa kita berdoa sebelum memulakan lecture, ataupun semasa kita mendirikan solat di tengah2 padang, atau pun kita memakai pakaian menutup aurat, ini tidak di ambil endah oleh orang2 bukan islam itu....di sinilah kita dapat menunjukkan apa itu islam kepada mereka...betapa indahnya islam..

jazakillah...segalanya dari allah jua


-----------------
-Allah Knows Best-
[ Telah diedit oleh: shas_uom pada 04-06-07 17:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For shas_uomProfil   Hantar PM kepada shas_uom   Pergi ke shas_uom's Website   Quote dan BalasQuote

yusof88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28247
Posting: 249
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-06-07 19:26


emmm......
apa tujuan kita belajar kat luar negara?
nak bebas or demi masa depan kita dan harapan keluarga......
walo kat mana pun kita belajar....
kita kena ingat yang kat ATAS tu sentiasa nampak dan tahu apa yang kita buat kat bawah ni....
so,betul kan lah niat kita....
setiap aml perbuatn tu hendaklah dimulai dengan niat.....



~menyemai kasih memupuk ukhwah~

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusof88Profil   Hantar PM kepada yusof88   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 16-06-07 08:50


bagi ana study kat mana-mana pun same saja
yang penting kita tak lari dr lndasan syariat yang di tetapkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-07-07 04:14


ho, sapekah gingie? c ya this september!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.125933 saat. Lajunya....