Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perkataan yang baik tidak akan muncul dari jiwa yang kotor sebagaimana biji benih takkan tumbuh pada tanah yang gersang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 27 hari yang lalu
ronniefinancehome: 38 hari yang lalu
MTMKi: 48 hari yang lalu
usop79: 49 hari yang lalu


Sajak
Topik: Secangkir kasih


Carian Forum

Moderator: Administrator, kasih_kekasih
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sajak
    »» Secangkir kasih

Please Mendaftar To Post


Oleh Secangkir kasih

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 05:43


Malam semakin meminggir
Membuka laluan kepada pagi untuk mencelah
Dingin malam berganti
Kepada ketarnya sang embun pagi

Secangkir ingatan kuhirup
Dapat kurasa manisnya cinta
Dapat kuhidu aroma rindu
Betapa cangkir ini isinya kasih
Gerangan siapakah yang membancuhnya?

Indah sekali cangkir itu
Ampuh tangkai imannya
Takkan terlepas cangkir itu kerana isinya
Halus juga corak akhlaknya
Berseni dalam menghias kata
Beradab dalam mengatur bicara
Pandanglah warna hikmahnya
Adunan warna yang mempesona
Lembut alunannya
Tapi jelas hala tujunya
Adakah di dalamnya kasih kita ditempat?

Hiruplah kasih itu sepuasnya
Pandanglah cangkir itu semoleknya
Cangkir itulah pagar cinta kita
Iman pemegangnya
Akhlak mencoraknya
Dan hikmahlah yang mewarnainya

Kalau tangkai itu goyang
Teguhkanlah ia dalam hatimu
Kalau coraknya janggal
Carilah di mana seninya
Dan kalau warnanya sundal
Warnalah kembali cangkirmu itu

Selagi ada nyawa yang menghirupnya
Selagi itulah kasih itu abadi
Kekal harum aromanya
Sentiasa manis rasanya
Buat insan yang tahu harganya
[ Telah diedit oleh: themartyr pada 05-05-07 03:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 08:55


assalamualaikum..


erm sedap sajak ni...syukran buat bacaan ana dan semua ahli ukhwah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

azree_mh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29809
Posting: 92
Dari: Dari mandala kesumat

Johor  


posticon Posting pada: 06-05-07 22:12


Hurm. Saya rasa macam rangkap pertama itu seakan tidak memberikan apa-apa maksud. Macam sekadar ditempel-tempel sahaja.

Tapi keseluruhan sajak ini saya faham.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azree_mhProfil   Hantar PM kepada azree_mh   Pergi ke azree_mh's Website   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-05-07 02:00


Well, thanks for the comments...

It's called "marji'iyyah" in Arabic poems, but I don't know the real word in English or Malay. Sorry for that. Kinda give it a meaning for the whole thing.

Anyway, thanks a lot.

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-05-07 09:22


salam...
sedap sangat puisi ini...alhamdulillah...saya rasa maksudnya sampai kat saya...nak save boleh tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-05-07 10:03


themartyr, few times dah saya baca tapi tak faham juga makna tersirat :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-05-07 10:15


minta maaf cakir tu cawan ke apa???

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-05-07 15:02


kalau tak silap cangkir tu 'bekas air'...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 05:36


Pernah dengar secangkir kopi? Mungkin ada maksud lain yang saya tak tahu, tapi saya maksudkan cawan.

Kepada yang tak berapa faham, saya minta maaf. Boleh minta pendapat sahabat-sahabat lain. Perbincangan terbuka.

P/s: Baru belajar sajak Guantanamo dalam kelas Tatbiqat Lughawiyyah tadi, indah sangat. Oleh penyair Jordan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

azree_mh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29809
Posting: 92
Dari: Dari mandala kesumat

Johor  


posticon Posting pada: 14-05-07 09:24


Hurm.

Cangkir itu maksudnya cawan yang diperbuat daripada tembikar. Bagus kalau saudara mengkaji sajak-sajak dari Timur Tengah sebab sastera mereka lebih jauh ke depan berbanding Malaysia. Begitu juga Indonesia, sajak-sajak mereka lebih mendahului penyair Malaysia. Bayangkan sahaja dari tadika lagi sudah diajar KOMSAS di Indonesia.

Saya pernah jumpa satu buku Indonesia, "Asas mereka sajak untuk Tadika". Lebih kurang macam ini lah tajuknya. Saya pun tak ingat.

Secara keseluruhan, sajak ini baik bagi saya kerana simbol-simbolnya tidak bersimpang-siur. Maksudnya imej-imej dalam sajak ini ada kesatuan - tentang cangkir, tangkai, corak, aroma dan sebagainya. Cuma seperti yang saya katakan tadi saya agak terganggu dengan rangkap pertama.

Tapi selepas kita menulis sajak, cuba soal balik diri kita Kenapa kita menggunakan imej-imej tersebut. "Kenapa hanya secangkir kasih? kedekutnya hanya secawan kasih sahaja?"

Lebih kurang beginilah soalannya. Cuba amalkan dan insyaAllah saudara boleh menjadi penyair hebat.

Saya suka menekankan kesatuan imej. Sebab kita menulis sajak masih dalam jalur realisme. Kalau dah advanced, bolehlah try tulis sajak surrealis, mistik dan sufi yang saya sendiri pun tak reti-reti!

Bookmark and Share

    


  Member Information For azree_mhProfil   Hantar PM kepada azree_mh   Pergi ke azree_mh's Website   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 16:51


Seronok rasanya ada pengkritik profesional kat sini, banyak dapat ilmu. Insya-Allah, ada masa dikit lagi, saya cuba majukan lagi karya saya. Setakat ni hanya menulis untuk suka-suka, tidak berhasrat untuk menjadi penulis atau penyair yang prolifik.

Suka juga membaca ulasan Rahman Shaari, tapi tak berapa berminat untuk mendalami sedalam-dalamnya. Masih banyak lagi tugas yang lain dalam rencana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

azree_mh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.04.2007
Ahli No: 29809
Posting: 92
Dari: Dari mandala kesumat

Johor  


posticon Posting pada: 17-05-07 20:15


Maaf. Saya pun sama macam sdr themartyr. Masih menulis untuk suka-suka. Cuma selalu hantar sajak kepada penyair mapan yang lain. Jadi masa awal-awal dulu selalu kena komen. Tu yang sampai saya nak buat sajak, fikir berpuluh kali sebelum hantar. Asyik terfikir Kenapa saya menggunakan word tu bukannya word yang ni. Huhu.

Kalau ada Fahd Razy di sini tentu lebih meriah.

Rahman Shaari jenis yang tegas dalam berkarya. Pernah ada seorang penyair hantar sajak kepada dia. Lalu, dia kata ,"Ini ke sajak?"

Bookmark and Share

    


  Member Information For azree_mhProfil   Hantar PM kepada azree_mh   Pergi ke azree_mh's Website   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-05-07 22:13


sedap sajak ni...enak di makan begitu sahaja...:)

maksud yang mendalam ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-07-08 04:05


minta permission copy sajak ni.
Terlalu minat~

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 12-07-08 16:09


secangkir kopi,
seputar jarum jam.

lama dah tak bersajak, hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.13582 saat. Lajunya....