Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 31-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang bodoh hanya berdiam diri, tetapi orang yang paling bodoh adalah yang bercakap perkara yang dia sebenarnya bodoh
-- -- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 4 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Shhyy...kisah suami isteri...


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Shhyy...kisah suami isteri...

Please Mendaftar To Post


Oleh Shhyy...kisah suami isteri...

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 16:33


Maybe ada yang pernah baca cerita ini,tapi aku nak cerita juga....


     Pada suatu malam,sepasang suami isteri sedang menonton televisyen.. ...rancangan apa tak dapat pula dikenal pasti.Tiba-tiba si isteri mendapat idea untuk mengisi masa lapang mereka.

Si isteri : Abang,nak tak kita catatkan sikap atau kelakuan kita yang tidak kita senangi.

Si suami : Untuk apa semua itu

Si isteri : Selain untuk mengenali abang dengan lebih rapat, kita juga boleh tahu                 apa sikap ayang yang abang tidak sukai dan begitulah sebaliknya

Si suami : Emmm...Baiklah

Si isteri : Tapi untuk lebih kepuasan dalam catatan kita nanti, kita berpisah tempat tidur malam ni.Untuk malam ni saja.

Setelah dipersetujui, malam itu mereka berpisah bilik tidur,si suami tidur di
ruang tamu manakala si isteri pula di bilik tidur.Mereka masing-masing kelihatan kusyuk mencatatkan segala keburukan masing-masing

Keesokan paginya,semasa pasangan ini bersarapan pagi, si isteri telah
mengeluarkan hasil catatan semalamanya. 3 helai kertas semuanya.Penuh ketiga-tiga muka surat tersebut..Si suami terkejut melihat sebanyak itukah buruknya
sikapnya selama ini terhadap isterinya.Tetapi si suami bersahaja walaupun
dalam diam ada hati yang terluka..

Si isteri : Abang,sebelum ayang bacakan semua ini ayang minta maaf sekiranya                 ada yang menyinggung perasaan abang nanti.

Si suami : Tidak mengapa sayangku..Bacalah. ..

Si isteri pun membaca satu persatu tentang sikap suami yang tidak disukainya.
Si isteri terus membaca dan membaca sehinggalah tamat catatan yang
terakhirnya. Dengan berpuas hati si isteri tersenyum kepada suaminya.

Si isteri : Sekarang giliran abang pula..

Si isteri berdebar-debar menunggu, Si suami mengeluarkan kertas-kertasnya,

Si suami : Sayang, abang minta maaf banyak-banyak sebab tidak ada apa yang                 perlu abang catatkan di kertas ini..Sesungguhnya sayang tidak ada                     kurangnya bagi abang.Ketika saat abang menerima ijab dan qabul lagi,                 abang sudah sedia menerima sayang dengan sepenuh hati dan jiwa.                     Sayang merupakan anugerah yang dikurniakan ALLAH S.W.T. kepada                 abang.Abang minta maaf sekali lagi jika selama ini terlalu banyak                     sikap abang yang tidak sayang senangi. Abang cuba membahagiakan                 sayang,tapi jika abang tidak mampu, MAAFKAN ABANG.......

Si isteri tidak terkata apa-apa.Yang ada cuma penyesalan yang sarat penuh di
dada.Si isteri menangis di dada suaminya..Memohon keampunan... ....

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 22:02


salam...
emm...mulianya suami ini....baguslah kalau ada suami yang mempunyai sikap macam ini....alangkah bagusnya dapat suami sebaik macamnie... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 22:07


harap-harap saya dapat menjadi suami yang soleh & membahagiakan rumahtangga..terutmanya isteri saya nanti..insyaallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 22:15


erm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 22:17


gila lah...sedih.harap-harap dapat lah isteri yang solehah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 14-04-07 22:59


ho begitu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-04-07 23:09


alaaaa...pendek lah...tak sempat nak feel betul-betul..baru ada terasa sedih sikit-sikit...huhuuu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 00:07


moralnya..terimalah seadanya..
hidup suami isteri saling melengkapi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 00:09


ya ALLAH....

syahdunya ana membaca kisah ini.
kan baik kalau sebegini. :-) :-) :-)

hhmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 00:14


sama-sama kita berdoa agar diberikan yang terbaik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 00:16


Terima lah seadanya segala keburukan dan kelemahan pasangan kita...Mana ada manusia yang perfect...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 22:25


:) syahdunya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-07 22:48


bagusnya dapat suami yang dapat terima kelebihan dan kekurangan kita ni kan..
bila lah agaknya Allah akan temukan saya dengan lelaki begitu...
Doa sajalah kepadaNya..moga-moga dipertemukan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

alSubhi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.01.2007
Ahli No: 28403
Posting: 137
Dari: KL, melbourne, australia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 22:50


nice story.. memang dah pernah dengar dah... mana nak cari ynag solehah ni? susah betul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alSubhiProfil   Hantar PM kepada alSubhi   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-04-07 00:02


insyallah jadi suami begitu nanti..azam... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 00:17


baik punya suami daa....harap-harap dapat suami soleh lagi penyayang dan menerima saya seadanya...ecece.....ameen...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

fiez85
Warga Rasmi
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 3896
Posting: 6
Dari: bangi,selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 02:32


erm..bgsnye suami dia..hope ana akan jupe macam tu.. insya-allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiez85Profil   Hantar PM kepada fiez85   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-07 03:00


Hehee....pakat2 lah cari yang sesuai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 04:20


lahai....sweetnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

afiq_ghani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.02.2007
Ahli No: 28739
Posting: 34
Dari: United KingdoM

uk  


posticon Posting pada: 20-04-07 08:59


heheh...cerita ini memang best..kalau tak di post kan rugi..
baik copy masuk kat friendster pula..takpun magazines ke
bagi sedaq sikit perempuan zaman sekarang ini..berkira saja memanjang..sampai suami pun pandang atas bawah....huh... tension tension

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiq_ghaniProfil   Hantar PM kepada afiq_ghani   Pergi ke afiq_ghani's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-07 09:08


Bagusnya dapat suami yang macam tu..
semoga dipertemukan dengan hamba Allah yang soleh dan dapat menerima diri ini dengan seadanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

fisabilillah85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27180
Posting: 41

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 11:29


jadi lah suami yang penyayang...dan bertangungjawab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fisabilillah85Profil   Hantar PM kepada fisabilillah85   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 20-04-07 11:59


segala yang baik datangnya daripada Allah,kekurangan 2,dari sendiri...
hendak seribu daya,mahu seribu cara...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-04-07 12:43


sdihnya cerita ini.
harap-harap kita yang wanita boleh jadi insan yang solehah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 16-08-07 15:49


sian suami itu...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 16-08-07 16:11


macam kisah olin dan fad dr tuah....


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 16-08-07 17:40


macho aa si suami ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-08-07 17:48


isk isk isk

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 16-08-07 18:59


Assalamualaikum

susah nak dapat suami yang terima kita seadanya.. semoga kita dapat suami seperti itu.. dan kita dapat menjadi isteri yang solehah... insya Allah...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

rie_boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26704
Posting: 133
Dari: upm bintulu,sarawak

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-08-07 19:47


Insyaallah ana akan jadi suami macam tu...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rie_boyzProfil   Hantar PM kepada rie_boyz   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 16-08-07 20:37


...apela suami dalam cerita tu...kalau ana lah

isteri dah tulis kesilapan kita sampai 3 helai kertas...ana terus keluar rumah cari lain...hahahahahah

just joke..:D

*bagus cerita tu...suami penyayang*

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 09:50


huhu..suami soleh sungguh...
Alhamdulillah dia dapat menyedarkan isteri dia...mesti lepas ni isteri dia dah tak sanggup lagi nak lukakan hati suami dia...dan bersama2 lah melayari bahtera kebahagiaan ke jalan yang diredhai Allah...


**Suami yang diidamkan**

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 15:02


Assalamualaikum...

Maaf, sebagai seorang yang telah berkahwin agak lama, boleh ana katakan bahawa suami tersebut adalah seorang yang hipokrit ...

Kita ni manusia, bukan malaikat. Bila sebut manusia, maka banyak kesalahan. Banyak yang tak puas hati dan sebagainya.

Bagi ana, untuk membina kebahagiaan rumah tangga, memang sangat perlu sikap "terima seadanya" namun kadang-kadang sikap sebegini membuatkan kita terlalu memendam perasaan dan akhirnya meletup dan tidak boleh diubat lagi.

Tidak menjadi kesalahan kepada si isteri andai dia list down 3 helai perkara yang dia rasa perlu perubahan pada suaminya. Bukan untuk memalukan suami, tapi untuk menambahkan rasa cintanya kepada suami.. Bukankah kita dituntud berlapang dada di dalam perhubungan, lebih2 lagi dalam perhubungan suami isteri.

Bagi ana tak salah andai sekali sekala suami dan isteri duduk bersama berbincang tentang apa yang perlu improve dalam diri masing-masing. Perbincangan itu sangat-sangat perlu kedua2 pihak berlapang dada, demi kepentingan perhubungan dan moga perhuungan lebih diberkati oleh Allah.

Masa asyik bercinta, memanglah terima seadanya. Kununnya lautan api sanggup diredah untuk pasangan tercinta. Namun kita kena tahu pasangan kita tak sempurna. dan kita juga tak sempurna. So Kenapa kita nak menipu diri sendiri dengan sanggup telan semua yang tidak elok tentang pasangan?

Pasangan yang ikhlas adalah yang sanggup menegur pasangannya dengan harapan perhubungan itu akan lebih berseri dan lebih diredhai Allah...

Secara ikhlas, setelah beberapa tahun kahwin, ana dan zaujah still amalkan kaedah "hisbah" seperti itu dan Alhamdulillah, hubungan kami semakin mesra selepas setiap sesi sebegini.....


Yang ana faham, SUAMI SOLEH bukanlah suami yang sanggup lihat sahaja kelemahan isteri atas dasar TERIMA SEADANYA tapi suami soleh adalah yang boleh bangkit dan tegur setiap kesalahan isteri dengan penuh hikmah, di samping sanggup berlapang dada dengan segala teguran isteri......
[ Telah diedit oleh: jundullah81 pada 17-08-07 15:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-08-07 15:25


saya setuju dengan jundullah81...yelah no body is prefect...tak salah kalau ditegur to improve relationship..al least kita jujur pada pasangan kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

masz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2005
Ahli No: 17165
Posting: 96
Dari: kuala lumpur

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 17-08-07 16:39


terharu rasanya..
bahagia hidup kalau dapat suami yang baik macam ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

citot
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2007
Ahli No: 28091
Posting: 16
Dari: lekir

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 10:16


alhamdulillah........
moga dapat yang terbaik

Bookmark and Share

    


  Member Information For citotProfil   Hantar PM kepada citot   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 10:41


yup...suami isteri saling melengkapi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 23-08-07 10:45


baik sungguh lah hai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-08-07 10:55


mengikut kaedah islam...wanita perlu dibentuk seperti mana tulang belakang seorang lelaki....1st tulang tu tak boleh terlalu bengkok,makna kata tak boleh sangat nak ikut kata-kata dia..nanti mengada2 sangat dan tak nak dengar kata....2nd tulang tu tak boleh kita nak bentuk lurus sangat,makna kata terlalu sangat serius dan kasar serta garang terhadapnya,sebab sikap wanita ini perlulah dibelai serta layanan yang mesra....akhir kata, dalam rmhtgga memang perlu sikap terima seadanya semua kelemahan...kalau ada perlu yang dibaiki,maka perlula sama-sama baiki antara satu sama lain...suami ada kelemahan,isteri sebagai pendorong...isteri ada kelemahan,suami akan baiki,sebab suami adalah pemimpin rmhtgga...

nak walimah ni banyak yang perlu kita pelajari sebelum melayarinya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 23-08-07 11:35


bagi ana pula semua itu terpuang lah, yang paling penting isteri mengaja maruah dan rahsia suami, dan suami pun sama.. jangan lah bercerita tentang keburukan yang ada pada pasangan kita pada orang lain.. jaga sesama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 23-08-07 11:36


maaf silap eja..


mengaja = menjaga

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 12:33


ana pun berazam jadi suami macam tu..insyaallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 11:34


Assalamualaikum..

berazam nak jadi suami macam tu?...

Sila rujuk ciri-ciri suami soleh...

Wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 01:21


terharunya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 11:48


sebenarnya kisah ni terbalik.....

si penulis ni sebenarnya lelaki. apa yang berlaku tu kisah yang sebenar yang berlaku antara dia & isteri dia.

penulis cerita ni adalah salah seorang motivator kat Malaysia ni. dr tuah. isteri dia yang menerima dia seadanya. bukan seperti yang di catat di atas :)

** lelaki jangan bangge sangat no.... jangan biasakan sangat cari salah isteri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-09-07 15:29


huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

kopi
Warga Rasmi
Menyertai: 13.09.2007
Ahli No: 31052
Posting: 7
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-09-07 21:29


betul ke cerita ini terbalik????huhuhuuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For kopiProfil   Hantar PM kepada kopi   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-09-07 23:29


Pada 13-09-07 21:29 , kopi posting:

!!! QUOTE !!!

betul ke cerita ini terbalik????huhuhuuh


ada tercatat dalam salah satu rencana bawah Dr. tuah sendiri.. boleh refer dalam salah satu mingguan wanita beberapa tahun yang lepas(siapa ada simpan koleksi)seingat akak kisah ni dia selitkan sekali mula-mula dengan kisah dia di oversea dulu.. dengan pasangan suami isteri warga jerman (agaknya, tak ingat) yang amat romantis dalam perhubungan s&i even dah berumur..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 08:53


Assalamualaikum..

betulkah cara "menerima seadanya" macamtu? Realistik ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

annamuslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1423
Posting: 149
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 28-01-08 11:03


harap-harap ana pun akan dipertemukan jodoh dengan suami macam ni..tapi ana tak nak jadi isteri yang macam ni...kena terima pasangan seadanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For annamuslimahProfil   Hantar PM kepada annamuslimah   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 28-01-08 13:29


Assalamualaikum...ana harap dapat membentuk keluarga yang diredhai Allah..yang penting mengikut landas agama..saling betulkan antara satu sama lain untuk mendapat keredhaanNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 13-02-08 14:55


bismillahhirrahmanirrahim..

erm..bahagianya mendapat suami seperti itu..:-) moga-moga rumah tangga yang baru ku bina bersama suami tercinta, jugak seutuh kasih sang suami dalam kisah itu..moga-moga jodoh dan kebahagiaan ini ke akhir nyawa,insyaAllah..amin..

ana : abang, terima kasih kerana menerima diri ini seadanya.. sebagai tanggungjawab abang..sudi medidik diri ini..susah senang bersama..menerima dan menyayangi familiku.. :bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

khairani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.01.2008
Ahli No: 32319
Posting: 221
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-08 15:04


erm... terharunya bila baca kisah di atas


-----------------
Vote For Hizbul Islam
PERTAHANKAN KELANTAN DI BAWAH KEPIMPINAN ULAMAK




Bookmark and Share

    


  Member Information For khairaniProfil   Hantar PM kepada khairani   Pergi ke khairani's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-02-08 15:06


Semoga semua lelaki akan menghargai isterinya sebagai amanah dari Allah SWT..allahua'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 14:08


terharunya...
semoga dapat suami macam ni..
yang dapat terima kita seadanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 15:01


hidup ini penuh cbrn & dgaan terutama dalam hidup berumah tngga.kena sling bertolak ansur tambah-tambah pula pasangan yang masih muda.darah muda lah ktakn..(ana cakap macam ada pengalaman pula.kawin pun belum.mude remaja lagi.hehehe)apa-apa pun semuanya berdasarkan pemerhatian ana terhadap fmily abang ana..belajar dari pemerhatian.. (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 17-02-08 18:56


Nak tau susah senang berumahtangga, kenale berumahtangga dulu. Kalau yang belum tu, masih peringkat ilmu, belum 'beramal' lagi.

Macam mana agaknya kalau pasangan suami isteri tu terpisah jauh dek kerna kerja atau sebagainya?

Kengkadang tanya indon-indon yang kerja kontrak di pembinaan tu, tinggalkan isteri dan keluarga jauh2 semata-mata nak cari rezeki, nak balik sekali setahun pun susah...


-----------------
Bhinneka Tunggal Ika
Mari Klik http://preview.tinyurl.com/2ckx3e


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 18-02-08 00:36


Pada 17-08-07 15:02 , jundullah81 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

Maaf, sebagai seorang yang telah berkahwin agak lama, boleh ana katakan bahawa suami tersebut adalah seorang yang hipokrit ...

Kita ni manusia, bukan malaikat. Bila sebut manusia, maka banyak kesalahan. Banyak yang tak puas hati dan sebagainya.

Bagi ana, untuk membina kebahagiaan rumah tangga, memang sangat perlu sikap "terima seadanya" namun kadang-kadang sikap sebegini membuatkan kita terlalu memendam perasaan dan akhirnya meletup dan tidak boleh diubat lagi.

Tidak menjadi kesalahan kepada si isteri andai dia list down 3 helai perkara yang dia rasa perlu perubahan pada suaminya. Bukan untuk memalukan suami, tapi untuk menambahkan rasa cintanya kepada suami.. Bukankah kita dituntud berlapang dada di dalam perhubungan, lebih-lebih lagi dalam perhubungan suami isteri.

Bagi ana tak salah andai sekali sekala suami dan isteri duduk bersama berbincang tentang apa yang perlu improve dalam diri masing-masing. Perbincangan itu sangat-sangat perlu kedua2 pihak berlapang dada, demi kepentingan perhubungan dan moga perhuungan lebih diberkati oleh Allah.

Masa asyik bercinta, memanglah terima seadanya. Kununnya lautan api sanggup diredah untuk pasangan tercinta. Namun kita kena tahu pasangan kita tak sempurna. dan kita juga tak sempurna. So Kenapa kita nak menipu diri sendiri dengan sanggup telan semua yang tidak elok tentang pasangan?

Pasangan yang ikhlas adalah yang sanggup menegur pasangannya dengan harapan perhubungan itu akan lebih berseri dan lebih diredhai Allah...

Secara ikhlas, setelah beberapa tahun kahwin, ana dan zaujah still amalkan kaedah "hisbah" seperti itu dan Alhamdulillah, hubungan kami semakin mesra selepas setiap sesi sebegini.....


Yang ana faham, SUAMI SOLEH bukanlah suami yang sanggup lihat sahaja kelemahan isteri atas dasar TERIMA SEADANYA tapi suami soleh adalah yang boleh bangkit dan tegur setiap kesalahan isteri dengan penuh hikmah, di samping sanggup berlapang dada dengan segala teguran isteri......


Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.172392 saat. Lajunya....