Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.
-- at-Taubah: 129

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 12 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 13 hari yang lalu
nur_tinta: 19 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Asingkan penumpang lelaki, perempuan dalam LRT


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Asingkan penumpang lelaki, perempuan dalam LRT

Please Mendaftar To Post


Oleh Asingkan penumpang lelaki, perempuan dalam LRT

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 08:39


KUALA LUMPUR: Seorang anggota Parlimen hari ini mencadangkan supaya penumpang lelaki dan wanita yang menggunakan sistem Transit Aliran Ringan (LRT) diasingkan di dalam gerabak tren berbeza bagi mengelakkan masalah yang boleh menyebabkan ketidakselesaan penumpang.
Cadangan itu yang dibuat Datuk Mohamad Aziz (BN-Sri Gading) dan disokong penuh Chong Eng (DAP-Bukit Mertajam) dikemukakan semasa Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Douglas Uggah Embas menggulung perbahasan usul menjunjung kasih Titah Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin sempena perasmian sidang Parlimen, bagi kementeriannya di Dewan Rakyat di sini hari ini.
Mohamad berkata masalah gesel-menggesel antara lelaki dan perempuan sering kali berlaku khususnya pada waktu puncak, apabila penumpang bersesak-sesak di dalam gerabak, menimbulkan rasa tidak selesa di kalangan penumpang itu sendiri.


"Yang bergesel-gesel tu suami orang, isteri orang, jadi mereka minta saya sampaikan pada Yang Berhormat," katanya.
Chong yang meminta penjelasan daripada Douglas turut menyokong saranan Mohamad kerana perkara itu juga merupakan satu bentuk gangguan seksual dan membabitkan maruah khususnya kaum wanita.
Douglas berkata perkara itu akan disampaikan pihaknya kepada syarikat pengendali LRT, Rapid KL Sdn Bhd untuk tindakan lanjut.
"Tetapi saya rasa mungkin ada masalah teknikal yang akan dihadapi kelak. Kita memang sedar apabila waktu puncak memang tren sesak tetapi untuk atasi sebahagian daripada masalah ini kita akan berbincang dengan syarikat pengendali pengangkutan itu," katanya.


http://www.detikdaily.net/m3/modules.php?name=News&file=article&sid=341


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 08:41


Cek turut setuju dan menyokong cadangan ini. lah ni, cek sendiri pernah nampak beberapa perkara kurang senonoh berlaku. Malangnya, perkara sebegini selalu berlaku dengan begitu cepatnya hingga tiada siapa dapat menghalang.

Tapi cek harap agar pengasingan ini turut dipanjangkan ke perkhidmatan bas bandar dan komuter juga. Selalu berlaku, pihak wanita ditolak saja oleh lelaki yang ingin naik dulu. Hmm...bila lah orang Malaysia ni nak belajaq beratur?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 08:42


ana sokong sangat,kalau boleh apa saja perkara yang menjadi asbab lelaki dan wanita bercampur gaul pun wajib diasingkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-04-07 08:44


Tapi pengerusi RapidKL tak setuju?

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 08:46


salaM...

ana pun bersetuju dengan cadangan tu.
kalau dapat diasingkan lagi bagus.

bagi ana sendiri,
kalau nak jaga mata dalam LRT tu susah.
nak pandang depan "ada"...nak pandang bawah "ada"...nak pandang tepi "ada...
last2.....tidur saja. sampai stesen yang ingin ditujui, baru buka mata. (itu pun kadang-kadang saja ana buat macam tu).

hhmmm.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 11-04-07 08:51


ana juga bersetuju..sahabat handai ana sendiri pernah menceritakan bagaimana mereka di"sentuh" kat dalam tren walaupun berpakaian menutup aurat sepenuhnya..lagi2 ramai pekerja asing yang menggunakan perkhidmatan awam ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 09:16


salam..

ana setuju sesangat...
setuju 200%..

betapa tidak selesanya naik tren dalam keadaan yang sesak bercampur2 g2,
di tambah lagi dengan lelaki2 yang........
tak kiralah star ke, putra ke, komuter ke...

nak tunggu tak ramai org, jawabnye sampai ke malam lah menanti di situ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 09:33


Alhamdulillah semua beri reaspon positif......
yelah sampai bila kita nak terus dalam maksiat mata kan??? kadang bukan setakat non-muslim saja yang pakai skirt atas luntut dan baju 'bigini', org islam pada namanya pun ramai.....
yelah....kadang-kadang mata ana pun nakal juga untuk 'mjamah' 'rezeki' depan mata........adui......hilang ayat2 hafalan dalam otak.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 09:36


bagus juga....ana sokong....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 13:07


Pada 11-04-07 08:46 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

salaM...

ana pun bersetuju dengan cadangan tu.
kalau dapat diasingkan lagi bagus.

bagi ana sendiri,
kalau nak jaga mata dalam LRT tu susah.
nak pandang depan "ada"...nak pandang bawah "ada"...nak pandang tepi "ada...
last2.....tidur saja. sampai stesen yang ingin ditujui, baru buka mata. (itu pun kadang-kadang saja ana buat macam tu).

hhmmm.....


Betul tu mohamad...Sangat susah untuk menjaga pandangan mata sekarang ni...Kalau saya naik komuter tu sampai sakit tengkuk saya pandang bawah...Kalau 100% nak menjaga pandangan mata kena duduk kat rumah saja lah...tak payah keluar ke mana-mana...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

zahratunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27966
Posting: 85
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 11-04-07 14:05


yaa...ana setuju sangat...
walaupun ana pernah naik lrt sekali saja..itupun dengan ayah ana
masa tu tak ramai sgat... so tak ada lah adegan2 yang menyemakkan mata
harap hasrat murni ni dapat dilaksankan secepat yang mungkin.. aminnn...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunnurProfil   Hantar PM kepada zahratunnur   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 15:47


satu cadangan yang amat bagus...
saya selalu berhimpit2 dalam komuter tu, al maklumlah tak ada kereta, so terpaksalah naik pengangkutan awam.

memang rasa tak selesa yang amat, tambah2 kalau berhimpit2 dengan lelaki.
bila dalam keadaan macam tu, Allah saja yang tahu perasaan saya, yelah mana tahu bila dalam keadaan macam tu tiba-tiba kena raba ke....
alhamdulillah setakat ni saya tak pernah lagi, tapi ada ramai jugak kawan-kawan saya yang kena. Bukan kerana pakaian yang menjolok mata tetapi biasalah lelaki.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

nni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15868
Posting: 107
Dari: kiri ada meja study, kanan ada katil, depan ada PC, belakang..??

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 15:53


http://forum.lowyat.net/index.php?showtopic=439995&pid=11126185&satu=140&#entry11126185

situ ada orang-orang lain yang tengah bincang pasal idea ini. tapi rasa nya ramai non-muslim, dan of sebab mereka tak setujuuu...

tapi saya setuju. maksudnya lain gerabak ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nniProfil   Hantar PM kepada nni   Pergi ke nni's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 15:55


ala..dulu pernah pergi mesir...gerabak perempuan memang diasingkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-04-07 15:59


memang setuju diasingkan, pengalaman masa krj KL dulu Kalau penuh tmbh2 masa kritikal tak ada masa nak tunggu yang tak penuh tah yang ke berapa, memang adus Kalau kita tak pernah terfikir nak bersentuh tapi Kalau dalam train macam ikan sardin dalam tin padat tu...ke kiri org ke kanan org tapi lebih selamat berhimpit dengan sesama wanita. tak suka, lagi 1 pykitkan ada yang merebak mmelaui titisan pernafasan dll Kalau batuk ke memang tak selamat & tak selesa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 16:29


ok juga kita buat macam malam kesenian di KB..... satu part untuk perempuan, satu part untuk lelaki dan satu part untuk family.....
OK tak????



hehe, macamlah ana ni YB boleh buat usul ke dewan palimen.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 17:25


Pada 11-04-07 13:07 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-04-07 08:46 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

salaM...

ana pun bersetuju dengan cadangan tu.
kalau dapat diasingkan lagi bagus.

bagi ana sendiri,
kalau nak jaga mata dalam LRT tu susah.
nak pandang depan "ada"...nak pandang bawah "ada"...nak pandang tepi "ada...
last2.....tidur saja. sampai stesen yang ingin ditujui, baru buka mata. (itu pun kadang-kadang saja ana buat macam tu).

hhmmm.....


Betul tu mohamad...Sangat susah untuk menjaga pandangan mata sekarang ni...Kalau saya naik komuter tu sampai sakit tengkuk saya pandang bawah...Kalau 100% nak menjaga pandangan mata kena duduk kat rumah saja lah...tak payah keluar ke mana-mana...


salam...

kalau dok rumah saja, mana boleh.
rezeki takkan datang bergolek.
macam ana ni, ilmu mesti dicari dan bukannya datang sendiri.
kalau kita nak jaga sangat, beli kereta sebuah. (kalau mampu lah).

**ana sokong cadangan untuk asingkan jantina ikut gerabak.

wallahualam...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

SaaDaH6320
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28834
Posting: 70
Dari: mersing

Johor  


posticon Posting pada: 11-04-07 17:30


setuju sangat
tak lah maksiat berlaku dalam lrt...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaaDaH6320Profil   Hantar PM kepada SaaDaH6320   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 17:34


ana agkat sribu tangan sokong...
lebih2 lagi kat putra masjid jamek...
hm......menguji kesabaran betul.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 11-04-07 17:37


nampak gayenye suami isteri pun kenalah dok len2 gerabak...kalau cucu lelaki yang bawa neneknye pun kena asing2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

nurun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14200
Posting: 97
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 11-04-07 18:10


ana pun setuju ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurunProfil   Hantar PM kepada nurun   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 11-04-07 18:16


Assalamualaikum...ana pun setuju sangat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 18:38


Pada 11-04-07 13:07 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-04-07 08:46 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

salaM...

ana pun bersetuju dengan cadangan tu.
kalau dapat diasingkan lagi bagus.

bagi ana sendiri,
kalau nak jaga mata dalam LRT tu susah.
nak pandang depan "ada"...nak pandang bawah "ada"...nak pandang tepi "ada...
last2.....tidur saja. sampai stesen yang ingin ditujui, baru buka mata. (itu pun kadang-kadang saja ana buat macam tu).

hhmmm.....


Betul tu mohamad...Sangat susah untuk menjaga pandangan mata sekarang ni...Kalau saya naik komuter tu sampai sakit tengkuk saya pandang bawah...Kalau 100% nak menjaga pandangan mata kena duduk kat rumah saja lah...tak payah keluar ke mana-mana...



erm, sian kat kaum adam ya. sebab org lani memang ramai nak tunjuk apa yang sepatutnya ditutup..mungkin semua tu juga tak ramai laki yang boleh jadi sangat-sangat hebat. ilmu payah masuk sebab TERnampak benda-benda yang macam tu. ish2...saya memang simpati. tapi anggap ujian ya sebab semua ni mesti sebagai tiket untuk kaum adam jadi adam yang lebih gah..insyaAllah..

soal nak asingkan tu, mg2 terlaksana. kalau tak boleh juga, kena pakai kuasa veto lah ya duhai pemimpin2 ku yang sekarang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 11-04-07 19:40


oohhh memang perlu!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

alliaazam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28915
Posting: 159
Dari: Damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 20:12


kita ni nama lagi ISLAM for sure memang setuju nak asingkan lelaki perempuan tapi takut nanti yang timbulkan masalah tak menjadi asingkan tu bila org melayu kita sendiri tak hendak diasingkan...macam mana tu?
macam hukum hudud lah....ada jugak melayu kita tak nak dijalankan hukum hudud tu.sedih sangat tengok keadaan melayu kita zaman moden.modenkah kita?atau kembali semula ke zaman jahiliah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alliaazamProfil   Hantar PM kepada alliaazam   Pergi ke alliaazam's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 20:18


salam...
memang setuju sangat dengan cadangan ini...yela,sampai bila kita nak berada dalam keadaan bercampur dengan yang bukan mahram kita,terpegang sana,terusik sini,tertengok sana,ternampak sini...sedangkan bila xsesak pun boleh jadi,niekan bila dah waktu puncak..gerenti ada aktiviti yang xdiingini punya...tapi kalau setakat cadangan tapi xdilaksanakan pun tak boleh jadi kan?so,apa kata survey?????


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.
[ Telah diedit oleh: ctnurbebo pada 11-04-07 20:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 21:01


Pada 11-04-07 17:25 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!


salam...

kalau dok rumah saja, mana boleh.
rezeki takkan datang bergolek.
macam ana ni, ilmu mesti dicari dan bukannya datang sendiri.
kalau kita nak jaga sangat, beli kereta sebuah. (kalau mampu lah).



Tu lah masalahnya...kita dapat nak elak benda ni...Bukan setakat dalam LRT saja...Dalam kuliah pun sama juga...Waktu pagi ilmu belum masuk dah tengok aurat perempuan...entah berapa banyak titik hitam dalam hati saya ni.....:roll:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 21:05


Pada 11-04-07 18:38 , bintubahariyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-04-07 13:07 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-04-07 08:46 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

salaM...

ana pun bersetuju dengan cadangan tu.
kalau dapat diasingkan lagi bagus.

bagi ana sendiri,
kalau nak jaga mata dalam LRT tu susah.
nak pandang depan "ada"...nak pandang bawah "ada"...nak pandang tepi "ada...
last2.....tidur saja. sampai stesen yang ingin ditujui, baru buka mata. (itu pun kadang-kadang saja ana buat macam tu).

hhmmm.....


Betul tu mohamad...Sangat susah untuk menjaga pandangan mata sekarang ni...Kalau saya naik komuter tu sampai sakit tengkuk saya pandang bawah...Kalau 100% nak menjaga pandangan mata kena duduk kat rumah saja lah...tak payah keluar ke mana-mana...



erm, sian kat kaum adam ya. sebab org lani memang ramai nak tunjuk apa yang sepatutnya ditutup..mungkin semua tu juga tak ramai laki yang boleh jadi sangat-sangat hebat. ilmu payah masuk sebab TERnampak benda-benda yang macam tu. ish2...saya memang simpati. tapi anggap ujian ya sebab semua ni mesti sebagai tiket untuk kaum adam jadi adam yang lebih gah..insyaAllah..

soal nak asingkan tu, mg2 terlaksana. kalau tak boleh juga, kena pakai kuasa veto lah ya duhai pemimpin2 ku yang sekarang...



Alhamdulillah:-) ...Masih ada perempuan yang memahami...Kan bagus kalau semua perempuan macam ni...

:-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 23:38


Pada 11-04-07 20:12 , alliaazam posting:

!!! QUOTE !!!

kita ni nama lagi ISLAM for sure memang setuju nak asingkan lelaki perempuan tapi takut nanti yang timbulkan masalah tak menjadi asingkan tu bila org melayu kita sendiri tak hendak diasingkan...macam mana tu?
macam hukum hudud lah....ada jugak melayu kita tak nak dijalankan hukum hudud tu.sedih sangat tengok keadaan melayu kita zaman moden.modenkah kita?atau kembali semula ke zaman jahiliah?

salam..

a'a betul cakap anta.
tadi, semasa ana sedang menaip mesej ni, roommate ana terbaca tentang ni.
dia kata "eh mana boleh buat macam ni".
ada ke patut.
ana pun apa lagi "kau tu siapa nak cakap macam tu??". nasib baik ana boleh kawal marah lagi. kalau tak, dah kena "FIRE" dia.
sedih ana. :-( :-(


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 12-04-07 02:18


memang kena asingkan...pertamanya sebab keadaan sesak dan ada lelaki yang nak ambil kesempatan...ni saya pernah kena dan saya terus blah dr train walaupun belum sampai destinasinya...
bab yang tak tutup aurat tu, lelaki ada saja alasan nak slhkn perempuan...jagalah mata dan diri masing-masing, jangan jaga orang lain...kaum lelaki cakap kuat takkan susah sangat nak kawal diri../yang ada hanya alasan...
saya memang dah lama tak keluar walaupun dok dekat kl...akhir2 ni selalu jugak pergi kl naik lrt dan lain2...tak sangka sekarang lain dr dulu ya...pasangan banyak buat kelakuan tak senonoh yang melampau...dalam lrt atau luar tempat tunggu lrt tu memang jadi port tempat buat tak elok...peliklah nak buat depan public...ingat org suka ke, org meluat adalah...siap kutuk2 lagi sebab meyemakkan mata...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 11:56


Yup....perempuan kena bkerja keras beri pemahaman kat kaum hawa.... juga 'perhiasan' diri elok??
hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Qibas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2006
Ahli No: 25060
Posting: 81
Dari: Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 12-04-07 12:03


Pada 12-04-07 02:18 , ladybirdy posting:

!!! QUOTE !!!

memang kena asingkan...pertamanya sebab keadaan sesak dan ada lelaki yang nak ambil kesempatan...ni saya pernah kena dan saya terus blah dr train walaupun belum sampai destinasinya...
bab yang tak tutup aurat tu, lelaki ada saja alasan nak slhkn perempuan...jagalah mata dan diri masing-masing, jangan jaga orang lain...kaum lelaki cakap kuat takkan susah sangat nak kawal diri../yang ada hanya alasan...
saya memang dah lama tak keluar walaupun dok dekat kl...akhir2 ni selalu jugak pergi kl naik lrt dan lain2...tak sangka sekarang lain dr dulu ya...pasangan banyak buat kelakuan tak senonoh yang melampau...dalam lrt atau luar tempat tunggu lrt tu memang jadi port tempat buat tak elok...peliklah nak buat depan public...ingat org suka ke, org meluat adalah...siap kutuk2 lagi sebab meyemakkan mata...

nak kawal macam mana Kalau dah tayang betul-betul depan mata. sampe mata kita ni dah tak ada tempat lagi dah nak pandang kat dalam lrt tu. ibarat perempuan ni macam trigger lah. Kalau tutup aurat org tak pandang, Kalau dedah sana sini terjeling lah jugok.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For QibasProfil   Hantar PM kepada Qibas   Pergi ke Qibas's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 12:04


assalamualaikum..
SETUJU sangat-sangat!!!
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

Yob
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11600
Posting: 57
Dari: KL

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 12:04


Assalamualaikum...

Persoalannya...........adakah akan terlaksana perkara ni...kalau tokey lrt,komuter dan yang seangkatan dengannya tak setuju itu bukan masalah kerana siapalah mereka ni..kalau tak di beri peluang oleh pemimpin negara memiliki perkhidmatan itu.....so adakah pemimpin negara akan laksana perkara ni...Saya yakin tidak akan terlaksana..sebab nanti ramai orang-orang yang masih hidup di zaman jahiliah yang akan menentang..DAN mereka ini ramai serta ada kuasa....fikir-fikirkan lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For YobProfil   Hantar PM kepada Yob   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 14:01


Pada 12-04-07 02:18 , ladybirdy posting:

!!! QUOTE !!!


bab yang tak tutup aurat tu, lelaki ada saja alasan nak slhkn perempuan...jagalah mata dan diri masing-masing, jangan jaga orang lain...kaum lelaki cakap kuat takkan susah sangat nak kawal diri../yang ada hanya alasan...


Cik ladybirdy tak boleh samakan lelaki dengan perempuan...Orang lelaki lebih tertarik dengan apa yang di pandang...Mata orang lelaki dengan tubuh badan orang perempuan macam magnet kutub utara dengan magnet kutub selatan...Daya tarikannya memang kuat...

Berbeza dengan perempuan...Orang perempuan kalau ada lelaki yang tak berpakaian, dia tak ada rasa nak tengok pun...Nak buat macam mana, lelaki dan perempuan memang di cipta berbeza antara satu sama lain...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 14:58


betul-betul...
perempuan cakap senang ...
ini tak...makin ditego makin mengada ngada cari alasan...


~life is short~

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 15:04


Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat".

Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putra-putra mereka, atau putra-putra suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertobatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.


Surah An-Nur 30-31

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 12-04-07 15:16


idea ni memang lah bagus dan bernas...tapi dr segi positive nya idea ni...ada tak unsur negative nya...saya bukan nak membangkang idea ni...tapi nak ajak antum semua berpike...jadi sebelom apa-apa dont get me wrong ok...

kalau kita asing kan antara lelaki dan wanita memang lah baik dan bagus...tapi ianya akan menyusahkan mana-mana pihak2 tak?maksud nya naik train ni untuk lelaki dan train yang selepas nya untuk wanita pula....ke atau gerabak nya yang lain?kalau gerabak nya yang lain bagus ok juga...

tapi saya ada satu lagi idea...apa kita dipanjangggkn lagi train yang ada...pada saya train di lrt ni pendek sangat xpecially kat putra...lepas itu bila kat klcc bersesak2...tapi control station lrt dibina panjang2 tapi lrt nya pendek pula...adoi kenapa tak dua-dua saja pnjang kan secocok tu...

mungkin walaupon tak dapat menyelasaikan seluruh masaalah di peak hours tapi dapat menyelesakan sikit....

dan kerapkan lrt di peak hours...macam setiap 5 min k...saya pernah naik komuter kalau tak silap nak ke midvalley...lama kami tunggu dalam 15min org pun jadi ramai...tempat yang dituju satu stesen tapi dalam lrt tu memang ckop sengsara sebab org terlalu ramai...dan itu pertama kali saya naik lrt yang begitu sesak sampai saya rasa macam nak nangis...sebab saya merasakan saya dapat rasa apa yang tak patut di rasa...serik da tknk pergi midvalley lagi...

itu idea saya...maaf kalau ada sesiapa yang tak setuju...dan marah dengan kenyataan saya diatas...


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 12-04-07 15:23


setuju sangat... tapi pastinya akan mendapat tentangan dari mereaka yang bercouple dan mnjadkan LRT sebagai pengangkutan rasmi. yelah, masa nak peluk couple msng2 masa inilah. lepas itu bagi alasan sesak. jadi kena lindungi awek dari diganggu oleh lelaki lain.

malaysia kan negara Islam sepatutnya memandang berat perkara seperti ini. senang-senang boleh dapat dosa sebab bergesel antara yang bukan muhrim

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 20:58


!!! QUOTE !!!

kalau kita asing kan antara lelaki dan wanita memang lah baik dan bagus...tapi ianya akan menyusahkan mana-mana pihak2 tak?maksud nya naik train ni untuk lelaki dan train yang selepas nya untuk wanita pula....ke atau gerabak nya yang lain?kalau gerabak nya yang lain bagus ok juga...

tapi saya ada satu lagi idea...apa kita dipanjangggkn lagi train yang ada...pada saya train di lrt ni pendek sangat xpecially kat putra...lepas itu bila kat klcc bersesak2...tapi control station lrt dibina panjang2 tapi lrt nya pendek pula...adoi Kenapa tak dua-dua saja pnjang kan secocok tu...

takkan berlaku sampai tren pun asing2 antara laki & puan, at least kalau diasingkan pun gerabak sajalah paling jauh pun, tu pun kalau dibuat. atau tempat tunggu train sebelah lelaki sebelah perempuan.

kalau dilaksanakan nanti mungkin ada juga masalah lain yang akan timbul, contohnya satu keluarga atau suami isteri. setiap perkara pasti ada manfaat dan mafsadahnya, jadi kena pilih yang mana lebih ringan mafsadah dan lebih banyak manfaatnya.

masa solat kat masjid boleh saja asing2 antara laki & puan, antara suami & isteri, takkan dalam train tak boleh agaknya :-D

kalau teringin suasana perjalanan yang romantik antara suami & isteri (bagi yang dah nikah), apa kata naik kereta saja, atau motosikal. lebih2 lagi suami/isteri bukannya boleh nak bermesra sangat pun ditempat awam, lebih2 lagi dalam kenderaan awam :lol:

sekadar pendapat, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syasya2130
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.01.2007
Ahli No: 28380
Posting: 36
Dari: sentul,kl

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 22:03


saya setuju dengan cadangan tersebut..susah lah nanti nak ada kecurian dari penyeluk saku :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For syasya2130Profil   Hantar PM kepada syasya2130   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 22:17


Pada 12-04-07 12:04 , Yob posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

Persoalannya...........adakah akan terlaksana perkara ni...kalau tokey lrt,komuter dan yang seangkatan dengannya tak setuju itu bukan masalah kerana siapalah mereka ni..kalau tak di beri peluang oleh pemimpin negara memiliki perkhidmatan itu.....so adakah pemimpin negara akan laksana perkara ni...Saya yakin tidak akan terlaksana..sebab nanti ramai orang-orang yang masih hidup di zaman jahiliah yang akan menentang..DAN mereka ini ramai serta ada kuasa....fikir-fikirkan lah...


salam....

tak apa...tak apa...
kita kumpul org yang setuju dengan perkara ni.
lepas itu, tunggu pilihanraya yang akan datang.
Lihat siapa yang bawa islam betul-betul, kita undi "mereka".
bukan islam yang separuh-separuh, tapi islam yang betul-betul @ keseluruhannya

lepas tu, perkara macam ni senang saja nak selesaikan.

**sekadar pendapat. tiada kena mengena antara bernyawa dan mati.


wallahu'alam...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 16:35


saya sokong sangat-sangat....bukan lam lrt saja...lam bus ke...mana-mana punla...asingkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 20:37


ana setuju sangat-sangat...org mudah ambik kesempatan bila time kemuncak ni...maka akan berlaku lah adegan2 yang tidak menyenangkan berlaku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 21:26


dah lama dah isu ini..kenapa sekarang baru dibangkitkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.169653 saat. Lajunya....