Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Nothing Last Forever
-- Sidney Sheldon

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 27 hari yang lalu
ronniefinancehome: 38 hari yang lalu
MTMKi: 48 hari yang lalu
usop79: 49 hari yang lalu


Petua Warisan
Topik: Susahnya nak kurus


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Petua Warisan
    »» Susahnya nak kurus

Please Mendaftar To Post


Oleh Susahnya nak kurus

zuraida
Warga Rasmi
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2100
Posting: 13
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 08-04-07 11:48


salam....Hai.. kaum wanita semua... betul tak kata saya ni.. susahnya nak kurus.. macam-macam dilakukan.. jom kongsi pengalaman bagaimana nak kuruskan badan kita.. Sekian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zuraidaProfil   Hantar PM kepada zuraida   Quote dan BalasQuote

husna_nasiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22138
Posting: 233
Dari: UPM

Perak  


posticon Posting pada: 08-04-07 11:56


Emmm..Kalau sanggup, minum air cekur. Tumbuk ubi cekur dan campur dengan air, kemudian minum...Tapi rasanya sangat memualkan...pernah cuba tapi tak sanggup..

Kalau tak lalu, cuba petua ni...Minum air suam selalu, amalkan selepas sejam amalkan sejam selepas makan...

Kalau susah jugak, senaman selalu. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_nasihaProfil   Hantar PM kepada husna_nasiha   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 11:58


assalamualaikum..
hmm..byknye petua tapi saya tatau kenapa saya tak minat nak kurus..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 08-04-07 12:57


saya nak kurus...
bagi lah petua kat saya...
share lah kat ukhwah ni...
terima kasih ek...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 10-04-07 17:38


yang penting minda sihat,hati senang.senyum selalu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-04-07 18:57


senaman dan mengatur pemakanan dengan bijak tu saja kuncinye...sendayu tinggi ke...pil kurus ke semua tak boleh dipercayai

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 19:27


amalkan senaman petua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 10-04-07 19:29


senaman 2 penting..
amalkan selalu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

alliaazam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28915
Posting: 159
Dari: Damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 20:24


10 minit senaman setiap pagi.ala kejap saja tu.10 minit malam pulak.
minum air kosong banyak-banyak:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For alliaazamProfil   Hantar PM kepada alliaazam   Pergi ke alliaazam's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-04-07 20:42


jangan sesekali amalkan pil kurus..ada kesan2 sampingan...tak percaya cuba lah..
senang saja nak kurus..salah tu tajuk nya..yang penting kita kena sabar..
1- jangan makan selepas 7 mlm..kalau lapar makn roti @ biskut saja..jangan banyak-banyak pula, sekeping 2 saja
2- minum air masak 8 [email protected] lebih dalam sehari
3- kalau makn,jangan tambah...
4- kongsi maknn dengan org len..
5- sit-up100 pagi, 100ptg..
6- istiqomah..


he2..ini lah yang wawa buat..alhamdulillah..ada hasil..he2

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

al-faateh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.11.2005
Ahli No: 20250
Posting: 58
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 22:33


kejap....nak celah..
saya ni tengah cari petua nak berisi sikit...tapi xlah keris kering..
ada petua tak kawang2....???

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-faatehProfil   Hantar PM kepada al-faateh   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 22:43


senanam yang baik adalah sembahyang...diet yang baik adalah puasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-04-07 22:47


Pada 10-04-07 22:33 , al-faateh posting:

!!! QUOTE !!!

kejap....nak celah..
saya ni tengah cari petua nak berisi sikit...tapi xlah keris kering..
ada petua tak kawang2....???


1-makn 5-6 kali hidangan satu hari..contoh macam duduk asramah..

wawa bila duduk asramah berat badan mesti naik..kalau duduk rumah berat turun balik,sebab kat rumah wawa makan 1-2 kali saja hidangan satu hari


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 23:52


tiada pengalaman sendiri pula. sebab dah slim sejak kecik. huhuhu.

yang biasa para wanita lakukan untuk kuruskan badan:

- minum air banyak. (untuk tak lapar)
- makan banyak waktu tengah hari. makan malam jangan makan. minum sup saja. tak pun sayur-sayuran dan buah-buahan. biskut2 pun ok.
- kurangkan nasi waktu makan. lebihkan lauk-pauk.
- pergi gym!!!!!

p/s: saya memang tak mahu diet.. tapi, berminat nak pergi gym... ada muslimat2 ukhwah.com yang berminat nak selalu pergi gym tak? jom pergi...... :-D


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 10-04-07 23:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 00:01


berminat nak p gym.. tapi tak 'ter'pegi2... bagaimana itu...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 00:39


sebab tiada inisiatif... dan tak ada kawan nak diajak sekali kan... haha.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 15:41


dekat ruangan klinik ukhwah, hidayah (saya), ada tulis tips untuk kurus kan badan dengan cara sihat... selamat mencuba ye.... sebab saya melakukan, berkesan alhamdulillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-10-07 12:53


saya pula susahnya nak naik berat..betulkah orang ada gastrik susah naik berat?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-10-07 09:45


Assalamualaikum

petua ni senang agaknya buat saudari...

> makan waktu lapar berhenti sebelum kenyang..
> amal kan solat tahajud.. (kalau mampu)
>rajin senaman..atau buat kerja-kerja rumah..
>ataupun ambil masa 20minit setiap hari berjalan kaki (biar sampai keluaq peluh tau..) :kelip:

>setiap pagi sarapan makan oat... :-)

pengalaman ana lah... :sopan:

selamat mencuba.. :welcome:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-10-07 09:55


oat tak boleh nak telan lah...
boleh tak ganti dengan nestum...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

izzah84
Warga Rasmi
Menyertai: 04.12.2006
Ahli No: 27610
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 09:15


senaman.....paling simple...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzah84Profil   Hantar PM kepada izzah84   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 09:26


Pada 02-11-07 09:15 , izzah84 posting:

!!! QUOTE !!!

senaman.....paling simple...


betul-betul..bersenamlah setiap hari walau 10 minit


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-07 17:32


buat exercise agaknya.. dulu senang nak trun sampai 5 ke 6 kg hanya buat sit up, skipping dan nek trun tangga.. sekali stop badan nek balik.. mm susahnye nak trun berat.. apapun banyakkan puasa bagus tok berdiet juga .. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

aesa_85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2007
Ahli No: 31101
Posting: 71
Dari: batu pahat

japan  


posticon Posting pada: 06-11-07 17:38


puasa lah senang.puasa sunat banyak-banyak.seminggu 3 kali ke.lepas itu jangan lupa joging.sambil berpeluh boleh juga menikmati keindahan alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aesa_85Profil   Hantar PM kepada aesa_85   Quote dan BalasQuote

kalimah_cinta
Warga Rasmi
Menyertai: 12.04.2007
Ahli No: 29570
Posting: 4
Dari: SERDANG, SELANGOR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-08 21:28


..SALAM..saya DIET juga,ALHAMDULILLAH,bila kawan-kawan masa DIPLOMA jumpa BALIK mereka cakap dah SLIM sikit..MUDAH saja caranya INSYAALLAH.. :
1.STOP MAMAM NASI ( sebab biasanya dah TERLEBIH AMBIL KARBOHIDRAT)
2.BIASAKN MINUM AYAQ KOSONG saja..
3.OAT PENTING(kalau tak boleh nak TELAN,cuba buat dengan AYOR MILO (5 SUDU PUN CUKUP)
4.makan LAUK dan SAYUR saja..
5.EXERCISE lah(kalau tak dapat JOG,JALAN LAJU2 PUN OK.. :)
6.kalau rasa macam MAMAM banyak sangat, MINUM AIR ASAM JAWA.. :)
selamat MENCUBE..BISMILLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kalimah_cintaProfil   Hantar PM kepada kalimah_cinta   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-08 21:39


hemm, ni menu diet yang dicedok...

!!! QUOTE !!!

MINGGU PERTAMA...

hari -1
cuma dibenarkan minum sup sayuran dan buah-buahan kecuali pisang
boleh makan buah tembikai
dibenarkan minum jus buah2an sahaja
banyakkan minum air kosong

hari ke-2
dibenarkan minum sup sayuran dan sayur-sayuran rebus sahaja ( sayuran kacang tidak dibenarkan)
dibenarkan makan kentang rebus (waktu mlm)
tidak boleh makan buah2an

hari ke-3
dibenarkan minum sup sayuran dan buah-buahan
(kentang tidak dibenarkan)

hari ke-4
dibenarkan minum sup sayuran dan 3 biji pisang

hari ke-5
dibenarkan makan ayam rebus dan tomato 6 biji
minum 8 gelas air
minum sup sayuran sekali saja

hari ke-6
dibenarkan minum 1 kali sup sayuran
boleh makan ayam rebus
tidak boleh makan kentang

hari ke-7
cuma dibenarkan makan beras india-itupan Kalau nak sangat dah makan nasi
jus buah2an tanpa gula
makan sayur2 rebus
minum sup sayuran


than timbang untuk minggu pertama...hahaha...2kg kompom boleh hilang lah untuk minggu ini..

di ingatkan di sini...sup sayuran itu..diminum..maksudnya, airnyer saja....cara nak buat sup itu..begini..

6 biji bawang besar
2 batang sadri
i biji kobis
2 biji cili hijau ( capsicum)
6 biji tomato

caranya,
panaskan 2000ml air dalam periuk dengan menggunakan api yang besar, masak sayur-sayuran tersebut hingga 15 minit, lepas itu kecikkan api dan masak sehingga bahan2 tersebut lembik dan hancur...

sebab itu boleh diminum sup itu..agak-agak lapar saja...minum sup itu..insyaAllah, bertenaga dan tak kebulur..hehehe...sup itu boleh diminum sepanjang hari...ok...

kalau dah berjaya minggu 1...aku akan beri yang minggu kedua punya pula...minggu kedua, dah selesa..boleh ambil nasi dan bihun...tapi ada cara masaknyer...berjaya minggu kedua...boleh lah maintain makan macam biasa...ok....cuba lah!!




Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 21:35


rajin2 puasa... makan dalam kuantiti sedikit...percayalah...mula-mula rasa tak puas dan kenyang...tapi selepas 15 minit baru terasa kenyang....
buat senaman yang termampu seperti berjalan, naik tangga dll...
lepas bangun tidur sebelum gosok gigi dan kumur mulut, minum air kosong satu gelas...baik untuk perut...nak lagi bagus lari keliling rumah satu pusingan selepas tu...heheh
apapun biarlah kita kurus perlahan-lahan dari drastik..lebih terjamin kesihatan kita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-02-08 22:23


nak kurus... tapi ada waktunye tak tahun tengok mknn... especially fast food. tapi, dah start lah slow2... huhu... agak sedih lah bila berat badan naik melampau2... cara yang selalu saya buat, kontrol makan dan ada lah senaman sikit-sikit... tapi kurang istiqamah... sebab sibuk sangat... hehe... tu yang tak efektif sangat...tak apa... insya Allah, lepas ni saya akan cuba istiqamah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 22:24


kurangkn makan nasi..atau tak makan terus dalam masa 3bulan..hehe hidupnya kalau tak makan nasi..makan bihun/koew tiaw..
senaman selalu..mnum air kosong..naik turun tgga kalau setakat 4tingkat..
nak makan nasi setengah senduk saja, lepas pukul 7 jangan makan berat2..kalau lapa makan buah/biskut..ptong siap2 buah, ptong kiub letak dalam peti ais.bila lapa terus ambil makan..
makan sayur..
sarapan penting kena ambil..antara srpan dengan makan tengah hari tu makan biskut,atau cereal..jangan biar perut lapa sangat, nt tengah hari makan banyak..nafsu saja lebih..
yakin dengan diri sendiri..bermula dr dalam, keazaman..baru senang..setakat cakap di mulut takkan menjadi..insyaAllah..usaha tangga kejayaan..hehe..
i lost 17kg..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 22:58


kak ipar bagi cara mudah...
minum saja air rebusan sirih...

ustz mak pula bagi cara kedua mudah...
sebelum tidur minum 2 sudu besar jus sunquick

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 04-02-08 23:04


Salam Alaik

semangat tengok sahabat2 ukhwah kat sini yang nak kurus. insyaALLAH...usaha itu tangga kejayaan. don't give up... kena istiqamah. jangan nak rushing... biar slow2. yang paling penting, u have to exercise!! makan memang kena jaga... but once dah start semula makan berat2...then badan akan cepat naik. so kena exercise juga.. apapun...insyaALLAH mesti boleh.. :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 23:11


satu lagi nak sampaikan keperluan berberat badan unggul ni...

untuk masa depan...
kesuburan pun bergantung pada berat badan...
sebab ada sejenis simptom yang berlaku pada orang-orang lebihan berat badan ni...

simptom polisistik ovari.. di mana telur2 tak boleh menetas.. dan berkumpul dalam ovari sahaja...tu sebab peredaran hari tak teratur.. dan ada ciri-ciri lelaki pada badan.. contohnya bermisai.. dll... sebab hormon lelaki terlebih

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

akmalnajwa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2008
Ahli No: 32188
Posting: 99

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-02-08 07:30


Assalamualaikum

ada satu produk daripada ELKEN..nama dia Lactose-s...saya pernah mencubanya..bukan bertujuan untuk kurus..tapi supaya lebih berkesan apabila makan ubat nanti...sebab Lactose-s ni, dia mencuci toksin terutama dalam perut.

Tapi,,,bila dah habih makan ( minum sebenarnya )...jadi kurus lah pulak.....yang penting...ianya tak merbahaya...sebab ia bukan ubat untuk kurus..just untuk buang toksin & mencuci perut/usus. :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For akmalnajwaProfil   Hantar PM kepada akmalnajwa   Pergi ke akmalnajwa's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-08 07:39


amalkan senaman tua..kalau tak mampu buatlah senamrobik atau menari..ana pernah baca satu artikel tentang nak kurangkan berat badan dengan cara menari,ianya sangat berkesan hanya dengan zat Allah boleh kurangkan berat badan..boleh cuba insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

atiey11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15667
Posting: 93
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-02-08 07:45


Assalamualaikum

saya ada kawan-kawan yang dah berjaya menguruskan badan, kebanyakan mereka tak ambil nasi, cuma sayur, buah dan protein saja, kalau teringin sangat nak makan nasi mereka ambil sesudu saja, tapi mereka ambil oat untuk sarapan dan dinner, air sekurang2nya 3 botol 1.5L, lepas itu selalu pergi gym dan buat senaman.. ada yang lost 10 kg dalam sebulan, ada yang lost 3 kg dalam 2 minggu, tu depends pada tahap metabolism seseorang pulak, tapi jangan ambil pil atau tak makan langsung, nanti dapat gastrik pulak, berdiet cara yang betul dan kena kuatkan semangat dan istiqamah.. selamat berusaha.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiey11Profil   Hantar PM kepada atiey11   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 05-02-08 09:21


jenis diet dan senaman itu berbeze daripade satu individu ke individu yang lain kerana kadar metabolisma yang berbeza untuk setiap individu. maka, tak semua diet yang dibace di majalah dan berkesan terhadap orang lain akan berkesan walaupun 10% terhadap diri kita.

lalu, jenis diet yang bagaimanekah sesuai untuk kita dan macamane nak carik ?
trial and error lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 05-02-08 09:39


Salam Alaik

ana pernah dengar pakar cakap, kalau dalam masa yang singkat..berat badan kita turun mendadak..so ia adalah diet yang tak sihat. diet yang betul-betul sihat..at least sebulan turun dalam 2kg. ni contoh sajalah...
kalau sebulan turun dalam 8-10kg... bukannya impossible, tapi kalau berat badan cepat turun...then berat badan juga akan cepat naik. so, kena amalkan diet yang sihat...



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-02-08 11:06


ana pun nak kurus juga...ramai dah tegur badan da gemuk...ana ingat nak selalu jogging, control makan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

fazilah_fazie89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32700
Posting: 55
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-04-08 20:44


Assalamualaikum

saya pun tengah dalam usaha nak kuruskan badan... sejak2 masuk ostel ni badan da makin naik... so, marilah sama-sama kita berusaha ye... chayok2... ;-) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazilah_fazie89Profil   Hantar PM kepada fazilah_fazie89   Quote dan BalasQuote

akmalnajwa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2008
Ahli No: 32188
Posting: 99

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 12:08


Assalamualaikum

sesiapa yang nak kurus, sila PM saya..hehe
mungkin saya boleh bantu anda... ( siapa cepat dia dapat, huhu )
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For akmalnajwaProfil   Hantar PM kepada akmalnajwa   Pergi ke akmalnajwa's Website   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-04-08 16:48


salam...
senang saja...nak kurus ni...
tak payah makan nasi 3-4 minggu...
gerenti kurus...tapi kena tahan lah...
satu lagi jangan makan nasi waktu mlm...
cuba lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

akmalnajwa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2008
Ahli No: 32188
Posting: 99

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 22:35


Assalamualaikum

petua kuruskan badan untuk dikongsi bersama...dipetik dari majalah..selamat mencuba

1- sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari, setelah itu perah airnya ke dalam gelas yang berisi air sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk. setelah itu bolehlah dijadikan air minuman setiap kali selepas anda makan tengahari dan makan malam. cara ini boleh diikuti dengan senaman ringan. amalkanlah meminumnya selama sebulan, berat badan anda akan beransur turun. insya allah.

2- ambil 3 sudu besar serbuk teh cina dan rendam dalam air. tapis dan campurkan dengan air perahan limau nipis. amalkan selalu meminumnya 2 kali sehari iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur.

3- jika anda mengalami masalah berat badan, air asam jawa baik dijadikan minuman harian. air asam jawa akan mengurangkan kadar lemak dalam badan anda. caranya, ambil sebuku asam jawa, ramas ke dalam air sebanyak segelas. masukkan ke dalam peti sejuk, anda jadikan minuman, selepas anda makan tengahari atau makan malam. amalkan setiap hari, anda akan dapati tubuh anda akan bertambah segar dan langsing.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For akmalnajwaProfil   Hantar PM kepada akmalnajwa   Pergi ke akmalnajwa's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 25-05-08 23:04


amalkan pemakanan buah sebagai rutin harian ganti nasi.

minum banyak sangat air.

kedua-duanya ni membantu pembuangan air.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 08:08


Pada 10-04-07 22:43 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

senanam yang baik adalah sembahyang...diet yang baik adalah puasa...


setuju sangat..
puasa sunat twice a week..
insyaAllah...di samping dapat pahala sunat..boleh maintain berat badan..

puasa juga bagus untuk org gastrik macam saya, :D
boleh rehatkan digestive system..


-----------------
Nurul AH


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 08:32


senang saja.
pagi-ambil makanan yang berat supaya boleh guna untuk kerja...
tengahari -ambil light dishes, contohnya macam biskut,kalau suka boleh makan sayur saja bnyak2
malam - makan buah saja...kalau lapar jugak makan buah yang banyak serat supaya rasa kenyang.

lepas itu bolehlah tidur...kena disiplin sikitla

Bookmark and Share

    


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-05-08 11:57


rasanya bukan nak kurus tapi nak dapat tubuh badan yang ideal.kalau kurus pun tak elok kan...betul tak

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 26-05-08 12:02


Pada 08-04-07 12:57 , bayti_jannati posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak kurus...
bagi lah petua kat saya...
share lah kat ukhwah ni...
terima kasih ek...


em pegang cangkul, lepas tu cangkullah tanah kat belakang rumah setiap hari..anda akan rasa kelainannya.. :kelip:


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 27-05-08 12:05


salam...he..he..bukan perempuan saja yang nak kuruskn badan..lelaki pun jaga badan(jangan tinggal tulang dah lah..)

dalam islam banyak aktiviti2 untuk jaga badan dan kesihatan..
-perbanyak rakaat untuk sholat tahajut
-perbanyak zikir malam
-muhasabah diri
bersangka baik terhadap allah
-setelah makan, jangan terus tidur
-kunyah lama2 makanan yang akan ditelan(jangan baru 2 kali kunyah dah telan)
-kurangkan tidur malam dan siang
-buat senaman dan joging untuk membakar lemak
ADA SATU yang SPECIAL..."perbanyak PUASA SUNNAH", puasa senin kamis or puasa daud..
ana dah try cara ni..,alhamdulillah..,dari awal tahun ke ujung tahun berat ana tak jauh berubah...hanya 1/2 kg saja...
selamat mencoba dan selamat beramal..."jaga badan sambil beramal.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-08 13:20


err...kalau CB pun boleh kurus jugak apa..huhu.. :sopan: :-P 3hari kena CB,memang rasa ringan badan..he.. :-D


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 18:04


Pada 29-10-07 09:45 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

petua ni senang agaknya buat saudari...

> makan waktu lapar berhenti sebelum kenyang..
> amal kan solat tahajud.. (kalau mampu)
>rajin senaman..atau buat kerja-kerja rumah..
>ataupun ambil masa 20minit setiap hari berjalan kaki (biar sampai keluaq peluh tau..) :kelip:

>setiap pagi sarapan makan oat... :-)

pengalaman ana lah... :sopan:

selamat mencuba.. :welcome:



saya jalan pergi uni..dalam 15-20 minit,peluh tak keluar pun
kalau jogging satu round pun tak keluar peluh
macam mana itu?
sekarang winter lagilah tak keluar peluh...


-----------------
Nurul AH


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 21:01


Pada 05-02-08 07:30 , akmalnajwa posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

ada satu produk daripada ELKEN..nama dia Lactose-s...saya pernah mencubanya..bukan bertujuan untuk kurus..tapi supaya lebih berkesan apabila makan ubat nanti...sebab Lactose-s ni, dia mencuci toksin terutama dalam perut.

Tapi,,,bila dah habih makan ( minum sebenarnya )...jadi kurus lah pulak.....yang penting...ianya tak merbahaya...sebab ia bukan ubat untuk kurus..just untuk buang toksin & mencuci perut/usus. :-)



ha ana pun pernah cuba.mak datuk p toilet tak hingat punya bila makan produk ini..habis segala isi perut dicucinya..huhu..


kenapa ye rasa badan macam berisi tapi semua org kata ana kurus kering..hmm..pelik.. :berfikir:


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 22:44


nah ini petua yang kawan ana post kat buletin frenster..tryla mana tau berkesan..
antaranya..

JANGAN BERLAPAR
Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar 'muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi

2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

6. AMBIL SARAPAN PAGI
Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di
dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.

11. Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan anda. Kalau boleh, usah ada di dalam peti ais anda.

12. Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula.

13. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan kandungan lemak yang rendah.

14. Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. Jika anda minum banyak, dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet

15. Ambil makanan yang berempah
Sesetengah rempah seperti cili, biji sawi, didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak.

16. Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam Makanan
Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.

17. Simpan Satu Diari
Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan, dan perasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada
keinginan makan anda. Setelah beberapa lama membuat catatan, perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Mulakan diari makanan anda
dan rajin-rajinlah membuat catatan.

18. Tumpukan perhatian untuk sihat, bukan kurus
Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan.

19. Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak(misalnya satu sudu minyak masak). Hindari minyak atau lemak haiwan.

20. Ketika memilih piring makanan , ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya. Jika ingin tambah, hanya sayuran yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di
sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. Sebab, makin menarik program tv, semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan!

21. Selain memberi peluang makanan untuk turun , kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi.

22. Khusus bagi kaum wanita , yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perut kosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Jika ingin membeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Gerai makanan
segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya.

23. Untuk mengempiskan perut , gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek, dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik.

24. Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori.

25. Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing
i. Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat
ii. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi,naik tangga untuk beberapa tingkat, kemudian sambunglah denagan menaiki lif
iii. Renang adalah latihan menyeluruh. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam
iv. Bersenam atau peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah
v. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 22:45


PETUA UNTUK KURUS DAN LANGSING

Berat yang Berlebihan

Dibawah ini ada beberapa cara untuk menurunkannya.

26. Jika anda mengalami berat badan yang berlebihan, air limau nipis yang anda minum boleh menurunkan berat badan anda.
Caranya: Sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari, setelah itu perah airnya ke dalam gelas yang berisi dengan air sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk. Setelah itu bolehlah dijadikan air minuman setiap kali selepas anda makan tengahari dan makan malam. Cara ini boleh diikuti dengan senaman ringan. Amalkanlah meminumnya selama sebulan, berat badan anda akan beransur turun.

27. Ambil 3 sudu besar serbuk teh cina dan rendam dalam air. Tapis dan campurkan dengan air perahan limau nipis. Amalkan selalu meminumnya 2 kali sehari iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur.

28. Jika anda mengalami masalah berat badan, air asam jawa baik dijadikan minuman harian. Air asam jawa akan mengurangkan kadar lemak dalam badan anda. Caranya: Ambil sebuku asam jawa, ramas ke dalam air sebanyak segelas. Masukkan ke dalam peti sejuk, anda jadikan minuman, selepas anda makan tengahari atau makan malam. Amalkan setiap hari, anda akan dapati tubuh anda akan bertambah segar dan langsing.

29. Nak Turunkan Berat Badan
Selepas makan amalkan meminum Teh Hijau atau Teh Cina tambah dengan serbuk Kayu Manis dan Madu

30. Badan Langsing Selepas Bersalin
Untuk mengelakkan badan menjadi gemuk selepas bersalin, cuba petua berikut : Ambil 5 halia bara ( Halia Cina ), 10 biji lada hitam, 30 ekor ikan bilis.
Tumbuk kesemua sehingga lumat. Perahkan air Limau Nipis. Dan makanlah bersama nasi panas waktu pagi dan malam, setiap hari sewaktu dalam pantang.

31. Mengurangkan buncit
Bagi lelaki yang mengalami masalah perut buncit, anda boleh mencuba petua ini.iaitu ambil sedikit kapur makan dan sebiji limau purut yang telah di perah jusnya.kapur dan limau tadi dicampur dan digaul hingga sebati. Amalkan sapu disekeliling perut sebelum masuk tidur biarkan kering sehingga pagi.

32. Mengempiskan Perut
Petua yang mudah dan kos yang murah. Anda perlu mengambil limau nipis yang telah dicampur dengan teh tanpa gula untuk tiap-tiap hari kemudian diminum. Amalkan meminum air ini dan insyaallah perut anda yang buncit akan menjadi kempis. Petua ini untuk orang yang tiada mengidap sebarang penyakit. Selamat mencuba

33. Kempiskan Perut Anda
Nak kempiskan perut senang saja, ambil air limau nipis dan campur dengan kapur sirih. Lumurkan atau sapu dekat perut, amalkan setiap malam. Insyaallah perut anda akan lebih menarik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Kakzaa
Warga Rasmi
Menyertai: 20.06.2008
Ahli No: 33740
Posting: 5
Dari: BBBangi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 23:20


Asslmualaikum...

Pernah tak baca pasal diet ikut jenis darah,,,mungkin akan membantu..Diet Atkin nama dia..

Kalau kita jenis darah O, kena kurangkan karbohidrat seperti nasi, : makan lebih Protein, tapi kurangkan susu, dan gandum- sayur & buahan jangan lupa

Kalau jenis darah A, kena diet Vegeterian... kena kurangkan protein haiwan, boleh makan protein tumbuhan seperti soya, kekacang, susu elok ambil susu kultur apt yogurt, vitagen

Kalau jenis darah B, boleh makan karbohidrat lebih tapi kena kurangkan protein/seafood, elakan makanan dalam tin, jeruk, frozen...susu ok boleh minum lebih, buahan dan sayur lebihkan

Kalau jenis darah AB pulak, ok Protein seafood, telur, susu kultur, veg oil, nasi @karbohidrat sederhana, banyakan buah dan sayuran, elakan makanan jeruk, ikan masin dan sebagainya.


Asasnya, lebihkan sayuran dan buahan...mulakan setiap kali nak makan dengan buahan dan sayuran...lepas makan minum air suam...sebab kalau minum air sejuk, lemak yang kita makan akan bergumpal sebab sejuk, susah nak diproses, dia akan bertukar jadi kolesterol...

wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakzaaProfil   Hantar PM kepada Kakzaa   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-06-08 07:44


sebelum mengandung, susah bangat nak turunkan berat badan, susah nya nak dengar orang tegur "eh dah kurus lah" :lol: :lol:

yang selalu dengar, sihat sekarang, tak pun bulatnye sekarang... tak kurang juga yang cakap, kenapa dah "comel" sangat ini:cry: :cry: :cry:

tapi sejak2 mengalami alahan yang agak teruk sepanjang mengandung ni... tiap-tiap kali timbang... berat tak naik.. tapi turun saja manjang... sehingga sekarang dah 9 kg turun... bestnya sekarang ni, ramai yang tegur... eh dah kurus lah :lol: :lol:

emmm... tapi memang tak dinafikan, sampai satu umur... kita susah sangat nak turunkan berat badan... mungkin tahap metabolisma kita dah lemah... ubatnye tak lain tak bukan, amalkan pemakanan sihat dengan selalu2 lah buat senaman...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-06-08 09:05


kalau dr cerita kak anis ni.. boleh lah tambah petua bagi nak kurus..

kawin dan mengandung cepat-cepat..gerenti kurus :-P hehehe

tapi memang tak nafi pun, ada yang boleh jadi kurus kerana alahan mengandung, pernah baca ada yang turun 25kg kerana alahan semata-mata.. untung pun ada.. kan.. tapi bahaya juga lah untuk baby..

macam saya..naik tak ketara sangat sepanjang hamil ni.. kena marah ada lah, siap dapat injection lagi sebab badan tak naik! walhal bukan kita tak makan..hehehe

anyway..bagi yang nak kurus tu..jaga pemakanan dan buat senaman yang konsisten.. itu ramuan utama..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-06-08 11:45


Pada 21-06-08 09:05 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dr cerita kak anis ni.. boleh lah tambah petua bagi nak kurus..

kawin dan mengandung cepat-cepat..gerenti kurus :-P hehehe

tapi memang tak nafi pun, ada yang boleh jadi kurus kerana alahan mengandung, pernah baca ada yang turun 25kg kerana alahan semata-mata.. untung pun ada.. kan.. tapi bahaya juga lah untuk baby..

macam saya..naik tak ketara sangat sepanjang hamil ni.. kena marah ada lah, siap dapat injection lagi sebab badan tak naik! walhal bukan kita tak makan..hehehe

anyway..bagi yang nak kurus tu..jaga pemakanan dan buat senaman yang konsisten.. itu ramuan utama..:)


25kg??? huhuhu...cemano itu :berfikir: :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.139875 saat. Lajunya....