Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Activity gets you busy. But productivity gets you results. Activity consumes time. Productivity frees it.

-- ummimq

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: atbar1981
Hari Ini: 1
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43128

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 75
Ahli: 0
Jumlah: 75




  Yang Masuk Ke Sini
atbar1981: 2 jam, 5 minit yang lalu
muslimin23: 1 hari, 17 jam, 26 minit yang lalu
z_tornado: 1 hari, 21 jam, 33 minit yang lalu
sarashanee: 8 hari yang lalu
CikIzzah1992: 10 hari yang lalu
Qiamulail: 26 hari yang lalu


Lirik Nasyid
Topik: sejauh mana kesan lirik nasyid dalam bidang dakwah?


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Lirik Nasyid
    »» sejauh mana kesan lirik nasyid dalam bidang dakwah?

Please Mendaftar To Post


Oleh sejauh mana kesan lirik nasyid dalam bidang dakwah?

syeikh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17559
Posting: 115
Dari: terengganu darul iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-04-07 12:38


assalamualaikum....naka tau respond sahabat-sahabat sekalian tentang tajuk ini


-----------------
salam perkenalan.......


Bookmark and Share

    


  Member Information For syeikhProfil   Hantar PM kepada syeikh   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-07 12:43


bagi ana,nasyid yang menginsafkan benar-benar memberikan kesan pada ana..contohnya nasyid kumpulan ZIKRAA-5 pesanan,cinta abadi...lirik dan lagunya cukup mngingatkana, tentang kehidupan manusia yang tak kekal lama..hanya cinta Tuhan yang abadi....

bila dengar nsyid2 yang mnginsafkan ,,benar-benar mmbuatkan airmata kita gugur kebumi...dan kembali tersedar agar tidak terleka dengan dunia dan manusia yang fana ini................

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

syeikh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17559
Posting: 115
Dari: terengganu darul iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-04-07 08:51


assalamualaikum...bagi saya nasyid yang betul-betul nasyid adalah bukan sahaja mempunyai irama yang syahdu, tetapi juga membawa mesej yang jelas supaya masyarakat dapat memahami pengajaran atau panduan daripada nasyid itu sendiri...

memang diakui perubahan zaman membawa perkembangan dalam bidang nasyid contohnya daripada segi muzik yang kebanyakannya universal muzik, tetapi ini bukannya alasan bagi kumpulan nasyid untuk melupakan tujuan asal nasyid sebagaimana yang mereka maklum sebelum ini....

wassalam........

Bookmark and Share

    


  Member Information For syeikhProfil   Hantar PM kepada syeikh   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-07 09:26


waalaikumsalam....

betul tu....yang penting tujuan dan niat, insyaAllah jika niat nasyid untuk meyampaikn mesej pada pendengar Allah akan memberkatinya....nasyid yang baik adalah nasyid yang memberikn nashat,mengingatkan kita kepada Allah..,,,kkdang kita sebagai hambaNya selalu leka dan lalai,,,nauzubilah...moga-moga nasyid2 yang baik dapat memberikn kita hati yang insaf mendamba cinta ILAHI...

wasssalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

tereturubuzu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2006
Ahli No: 27162
Posting: 191
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-07 09:34


saya paling terkesan dengan lagu-lagu hijjaz...kadang-kadang menitis air mata ni dengar lagu2 mereka yang penuh dengan kebenaran dan keinsafan.. bukan kisah cinta remaja sebaliknya cinta pada Allah , Rasulallah S.A.W dan ibu bapa kita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tereturubuzuProfil   Hantar PM kepada tereturubuzu   Quote dan BalasQuote

2manis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1909
Posting: 139
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-04-07 11:36


tak ada kesan langsung dan selalu menyalahi tatabahasa.kalau dibuat kerana commercial mana ada kesan.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For 2manisProfil   Hantar PM kepada 2manis   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-07 12:05


hmm...
pada ana, lirik lagu yang bagus, akan memberi kesan pada ana andai iramanya juga masuk dengan liriknya...

contohnya lagu peristiwa subuh-raihan, tihamah-raihan,teman sejati-brothers, selamat berjuang-brothers,isteri solehah-the zikr,pemergianmu-inteam,maafkan teman-far east....

tapi, lately lirik lagu nasyid terlalu banyak mengenai cinta sesama manusia.. takat 2-3 ok jugak... nak jiwang2... tapi dah jadi satu lambakan pula...

p/s: lagu2 lama juga yang sedap diulang dengar... evergreen..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

putericahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2006
Ahli No: 27888
Posting: 89
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 12-04-07 00:26


Kalau bagi diri ana...ana ambik juga lirik lagu nasyid ni sebagai tazkirah diri dan untuk baiki diri serta semangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putericahayaProfil   Hantar PM kepada putericahaya   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 00:38


berkesan....i love nasyid so much...hmm...really effect me..tak kira dalam aspek apa pun...sebenarnya bergntung pada yang mndgr..sama ada nak berhibur semata-mata or ambil pngajaran dalam lirik tu....ana siap ada lagu2 khas lae untuk diri..dengan sahabat-sahabat...

lagu ana dan sahabat baik ana....untukmu teman-brothers, bingkisan rindu-far east, sahabat sejati + sebuah prtemuan-unic..yang ni lagu group usrah bersama ummi trsayang...ibu agkat kami...

kalau da masalah dengar rahmat ujian-mestica kalau rasa macam buat jahat saja di hari itu dengar layar keinsafan ke...damba kasih ke...dan banyak lae

kadang-kadang guna saja ayt2 lam lrik buat sebar dakwah tok kawan-kawan..dan mostly cukup tersentuh...padahal ana guna lirik nasyid saja..dan mostly dalam masalah cinta lah..biasalah..budak-budak zman sekarang...hehe

jadi..manfaatlah setiap patah lirik nasyid tu...bergntung pada diri utnuok mntafsir...yang baik ikt..yang kurang sesuai abaikan...diri sendiri yang mnghakim keputusan

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 00:43


assalamualaikum....

bagi ana nasyid adalah salah satu cara untuk berdakwah.
selain dapat berhibur(ala kadar), ia juga ada ilmu2 dan kata-kata hikmah yang boleh menginsafkan.


wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

nni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15868
Posting: 107
Dari: kiri ada meja study, kanan ada katil, depan ada PC, belakang..??

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 21:57


DAKWAH NASYEED YE... IT WORKS ON ME. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nniProfil   Hantar PM kepada nni   Pergi ke nni's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105744 saat. Lajunya....