Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila telah sampai di puncak tetapi meneruskan pendakian, bermakna anda sedang menurun, bukan lagi mendaki
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: atbar1981
Hari Ini: 1
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43128

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 31
Ahli: 0
Jumlah: 31




  Yang Masuk Ke Sini
atbar1981: 1 jam, 58 minit yang lalu
muslimin23: 1 hari, 17 jam, 19 minit yang lalu
z_tornado: 1 hari, 21 jam, 27 minit yang lalu
sarashanee: 8 hari yang lalu
CikIzzah1992: 10 hari yang lalu
Qiamulail: 26 hari yang lalu


Lirik Nasyid
Topik: apa ye maksud lirik ini...


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Lirik Nasyid
    »» apa ye maksud lirik ini...

Please Mendaftar To Post


Oleh apa ye maksud lirik ini...

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-04-07 11:31


Inspirasi
Album : Jalan Sehala
Munsyid : Nowseeheart
http://liriknasyid.com



Inspirasi...

Diriku berlari
Kejar buih di kaki sirahmu
Malangnya tak jumpa
Hilang ditelan ombak masa

Lelah aku
Dan termangu di sini
Mencari sinar

Ku cuba mengutip
Butir bistari di pesisir kalammu
Inginku sematkan
Menghiasi dada kehidupanku

lalu terang destinasi abadi
Di hujung langkahku

Kau inspirasi
Jiwa nan suci
Inginku terus selami

Di dasar dirimu kilau cahaya
Mutiara putih
Menyinar ke dalam lubuk jiwa
Nan gelap gelita

Di dasar dirimu
Karang indah
Halus penuh seni
meneguh perjuangan kebenaran
Hikmah pekerti

Kau inspirasi
Permata hati
Ingin ku terus selami

Kau inspirasi
Walau kau pergi
Namun ku tetap di sini..

Lagu : Aidit Alfian
Lirik : Bro Idz NSH

siapa sebenarnya yang di maksudkan dengan INSPIRASI...
:-?


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-04-07 11:54


Pada 01-04-07 11:31 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

Inspirasi
Album : Jalan Sehala
Munsyid : Nowseeheart
http://liriknasyid.com



Inspirasi...

Diriku berlari
Kejar buih di kaki sirahmu
Malangnya tak jumpa
Hilang ditelan ombak masa


Maknanya aku berusaha meniti sirah Rasulullah yang panjang.. cuba ikuti teladan sirah baginda, tapi jarak masa antara kita dan baginda telah menjauhkan kita sampai sebahagian sirah baginda hilang ditelan masa...

!!! QUOTE !!!


Lelah aku
Dan termangu di sini
Mencari sinar

Ku cuba mengutip
Butir bistari di pesisir kalammu
Inginku sematkan
Menghiasi dada kehidupanku

lalu terang destinasi abadi
Di hujung langkahku


Maknanya aku kepenatan di zaman ini untuk mencari sinar hidayah... kemudian aku berusaha mengkaji dan beramal dengan sunnah Nabi.. ingin aku sematkan pesanan Nabi ke dalam kehidupan seharian.. maka teranglah natijah kehidupanku iaitu kehidupan bahagia di syurga...

!!! QUOTE !!!


Kau inspirasi
Jiwa nan suci
Inginku terus selami

Di dasar dirimu kilau cahaya
Mutiara putih
Menyinar ke dalam lubuk jiwa
Nan gelap gelita


Nabi ada inspirasiku... jiwanya yang suci ingin diteladani.. dalam diri baginda petunjuk yang bercahaya... seperti mutiara.. menerangi jiwa manusia lain dengan sinar iman..

!!! QUOTE !!!


Di dasar dirimu
Karang indah
Halus penuh seni
meneguh perjuangan kebenaran
Hikmah pekerti



Di dalam diri Nabi ada pekerti indah.. halus dan santun... menegakkan kebenaran sepanjang masa...

!!! QUOTE !!!


Kau inspirasi
Permata hati
Ingin ku terus selami

Kau inspirasi
Walau kau pergi
Namun ku tetap di sini..



Nabi adalah inspirasi diriku.. permata kesayangan daku... akan terus aku teladani baginda... inspirasi aku.. walau baginda sudah tiada di sisi. Aku di sini tetap akan mengikuti jejak langkah inspirasiku iaitu nabi...



So, INSPIRASI di sini adalah Nabi Muhammad saw.. Nabi kesayangan kita :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-04-07 14:40


Terima Kasih.... :-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-04-07 16:04


alhamdulillah, bagus dr. meow ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 23:55


Subjektif..

tapi pada ana, lagu ini menjadikan Rasulullah yang dimaksudkan sebagai inspirasi :-)


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 00:08


saya pun suka lah lagu ni... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 00:12


Pada 16-12-07 00:08 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun suka lah lagu ni... :-)



tak pernah nak dengar..jarang dengar nasyid..serius!! 8-)


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 00:16


saya pun jarang. tapi, yang mana yang tertentu tu, kalau ia menarik, dapat terus memikat hati....

nowseeheart sememangnya selalu memiliki lagu2 yang bermutu saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 11:35


Pada 16-12-07 00:16 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun jarang. tapi, yang mana yang tertentu tu, kalau ia menarik, dapat terus memikat hati....

nowseeheart sememangnya selalu memiliki lagu2 yang bermutu saja....


ehem..betul tu...

suka lagu 'seorang gadis'... :-)


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 11:39


Pada 16-12-07 11:35 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-12-07 00:16 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun jarang. tapi, yang mana yang tertentu tu, kalau ia menarik, dapat terus memikat hati....

nowseeheart sememangnya selalu memiliki lagu2 yang bermutu saja....


ehem..betul tu...

suka lagu 'seorang gadis'... :-)




saya pun suka seorang gadis... :welcome:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 13:22


jom ramai-ramai tengok akademik nasyid 1.30pm, hari ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 14:25


mmm rasanya betul lah tu terjemahan pada lirik nasyid berkenaan....
Tapi saya 'letih' dengan lirik yang terlalu puitis dan mengandungi banyak makna yang tersirat...
Pada saya nasyid yang hebat tu ialah yang mengandungi unsur nasihat/pengajaran untuk dijadikan iktibar...dan ia mestilah jelas serta senang difahami...kalau terlalu banyak dan tinggi permainan bahasanya, dikhuatiri sukar difahami makna dan mengganggu penghayatan...orang akan suka pada melodinya saja...wallahuallam

p/s sampai sekarang tak suka lagu intifada...selain dari muziknya rancak habis...liriknya juga 'tak terpijak' di bumi nyata.....sekadar pendapat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 28-06-08 23:54


HHHmmmm...
pada ana pulak..
Nasyid adalah satu dakwah islamiah..
tapi dakwah dalam saluran nasyid ini jadi tak dapat diterima hati ana..
apabila ada dikalangan kumpulan nasyid terkemuka..Tidak mempamerkan atau menghayati serta mempraktikkan setiap lirik lagu yang dinyanyikan sendiri..

(sekadar memberi pendapat)

Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 103
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 00:20


pernah dengar temubual dj irwan dengan satu group nasyid..betullah "inspirasi" tu menujukan kepada Rasulullah s.a.w

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 07:22


hmmm.............inilah salah satu lagu nasyid kegemaran saya..
selalu mainkan lagu ni time nak dapatkan inspirasi..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 05-11-08 15:36


tak pernah dengar lah pulak.dekat radio ikim tak pernah nak keluar lagu2 nasyid yang baru dan berllirik kan mudah di fahami.banyak nya lagu nasyid lama walaupun time permintaan lagu pilihan...Kenapa kat malaysia tak ada stesen radio islamic untuk bagi saingan yang sihat pada stesen yang sedia ada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.115475 saat. Lajunya....