Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 31-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Laut yang tenang tidak menghasilkan nelayan berani

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 4 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: Suami gemuk..


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» Suami gemuk..

Please Mendaftar To Post


Oleh Suami gemuk..

husna_nasiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22138
Posting: 233
Dari: UPM

Perak  


posticon Posting pada: 31-03-07 18:22


Assalamualaikum..

Saya pernah dengar tentang 'lelaki gemuk sukar nak dapat cahayamata'. Apakah betul? Kalau ada link yang sahih, boleh lah kongsi.:)


-----------------
Pernikahan menginsafkan kita..
Perlunya iman dan taqwa meniti sabar dan redha..
Bila masa senang syukuri nikmat Tuhan..
Susah mendatang tempuh


Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_nasihaProfil   Hantar PM kepada husna_nasiha   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 31-03-07 18:26


:) anak itu anugerah dan ciptaan Illahi.. ada seorang hamba Allah yang punyai pertalian darah dengan saya tu GEMOK..atau bahasa halusnya berbadan besar dan ada pingat PJK (perut jalan kedepan)

Alhamdulillah, tiap-tiap tahun isteri dia lahirkan seorang anak..

Sesungguhnya kita kena yakin dengan kekuasaan Allah SWT yang Maha Pencipta lagi Maha Agung..


-----------------
"..::peliharalah mata, kata dan hati kerana semuanya kan ditanya::.."
[ Telah diedit oleh: graduanislam22 pada 31-03-07 18:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-03-07 18:27


tak ada lah........ rasanya tak betul.......agaknya...macam mana yag dikatakan gemuk itu...? abang saya pun gemuk tapi sekarang alhamdulilah dah dapat cahaya mata perempuan lagi...comel pula itu....... itu semua kehendak ALLAH....S.W.T.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

husna_nasiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22138
Posting: 233
Dari: UPM

Perak  


posticon Posting pada: 31-03-07 18:28


tapi kalau ayahnya dah obes, anaknya at least seorang mesti ikut kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_nasihaProfil   Hantar PM kepada husna_nasiha   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 31-03-07 18:36


aii..begitu pula yang diakira :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 31-03-07 18:36


aii..begitu pula yang dia kira :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

shahsputra88
Warga Rasmi
Menyertai: 31.03.2007
Ahli No: 29399
Posting: 9
Dari: klunk

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-03-07 18:48


insya Allah. yakinlah pada rezeki Allah, insya Allah bukan setakat seorang, mungkin lebih boleh kita dapat. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahsputra88Profil   Hantar PM kepada shahsputra88   Quote dan BalasQuote

arsyie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5226
Posting: 230
Dari: mauritus

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 31-03-07 19:32


tak delah macam tu..Ttak ada bukti sains pun..tapi kalau perempuan gemuk ,adalah teori yang membuktikan sukar dapat anak..tapi semua tu bergantung pada rezeki ALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arsyieProfil   Hantar PM kepada arsyie   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-03-07 21:11


Pada 31-03-07 19:32 , arsyie posting:

!!! QUOTE !!!

tak delah macam tu..Ttak ada bukti sains pun..tapi kalau perempuan gemuk ,adalah teori yang membuktikan sukar dapat anak..tapi semua tu bergantung pada rezeki ALLAH..


betul cakap kak arsyie....semua tu rezeki...


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

wardah_qibtiyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26397
Posting: 45
Dari: bumi_waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-03-07 21:23


urm.....tak pernah pulak ana dengar....hurm.....(tengah pelik ni???)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_qibtiyahProfil   Hantar PM kepada wardah_qibtiyah   Quote dan BalasQuote

nurun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14200
Posting: 97
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 31-03-07 22:44


tak pernah pulak dengar........tapi ana suka muslimin yang gemuk nampak cute........

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurunProfil   Hantar PM kepada nurun   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-03-07 23:33


erm memang kalau gene family gemuk anak dia akan kemungkinan besar gemuk..

tapi sebenarnya ramai org salah paham..salah satu faktor ialah cara pemakanan keluarga tu sendiri...ada keluarga jenis makan banyak dan makan makanan segera saja banyak..tu yang anak-anak ikut jejak mereka..

jadi..sama-sama kita mengamalkan cara hidup sihat...dengan apa???
dengan menjaga pemakanan kita...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-04-07 00:48


Kalau sayang suami kenala jaga jangan bagi gemuk, bukan apa risiko penyakit jantung, darah tinggi, diabetes... paling sedih Kalau diuji kehilangan org tersayang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 01-04-07 00:55


Pada 31-03-07 21:23 , wardah_qibtiyah posting:

!!! QUOTE !!!

urm.....tak pernah pulak ana dengar....hurm.....(tengah pelik ni???)


tak ada yang pelik.. Kalau perempuan tu banyak lemak, mungkin ruang farajnya akan ditutupi lemak yang akan menyulitkan keadaan...bla3...tersebut.

Harap maklum~


-----------------
Ingatlah, nabi s.a.w telah didatangkan untuk memandu hidupmu maka ikutilah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-04-07 02:50


Pada 31-03-07 23:33 , fatimahzahra posting:

!!! QUOTE !!!

erm memang kalau gene family gemuk anak dia akan kemungkinan besar gemuk..



ayah saya kurus saja....cuma abang saya seorang saja yang gemuk ....dalam keluarga saya....abang saya masa umur around 18 tahun kurus lepas itu umur dia meningkat terus jadi gemuk...tak tahu Kenapa....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-04-07 09:32


Pada 01-04-07 02:50 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-03-07 23:33 , fatimahzahra posting:

!!! QUOTE !!!

erm memang kalau gene family gemuk anak dia akan kemungkinan besar gemuk..



ayah saya kurus saja....cuma abang saya seorang saja yang gemuk ....dalam keluarga saya....abang saya masa umur around 18 tahun kurus lepas itu umur dia meningkat terus jadi gemuk...tak tahu Kenapa....


macam mana pula mak & atu nenek belah mak & ayah? macam mana tabiat makan abang kapten06: suka makan fast food, minuman dalam tin, makan lewat mlm yang berat seperti mee goreng @ burger @ roti canai, lepas lepas makan tak ada buat aktiviti fizikal @ tidur ke, makan banyak melebihi tahap aktiviti fizikal ke (Kalau buruh memang kena makan banyak sebab dia pelukan kadar kalori tinggi untuk tenaga yang akan digunakan, tapi Kalau duduk pejabat saja makan sikit dah cukup sebab tak ada guna tenaga sangat. jk makan berlebih tapi kurang aktivt nanti makanan tersebut akan disimpan sebagai lemak).


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~
[ Telah diedit oleh: muslimah_jun pada 01-04-07 09:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-04-07 09:41


tak ada yang gemuk sebelah atuk mak dan ayah....tabiat makan tak pasti pula...masa itu dia sambung study....jadi taktau sangat kehidupan dia masa study...sekarang ini ok saja makanan dia dan selalu kerja kat luar..dia xmakan agaknya fastfood dan lain2....tapi yang peliknya abang saya yang satu lagi...makannya banyak....tapi still mantain kurus ...nak kata selalu exercise xlah pulak...konfius betul......

itu lah...kadang-kadang tak boleh nak kata makanan itu dan ini yang gemukkan padahal pada teorinya benar... ALLAH yang berkuasa.... macam contoh kisah nabi ibrahim yang mana kita tahu sifat api membakar....tapi bila nabi ibrahim dilemparkan kedalam api xlah api itu mebakar dia....kalau ada salah tolong betul kan...... :-).


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 01-04-07 09:46


gemuk tu mungkin sebab selalu makan dan hati gembira..:-) lebih2 lagi kalau isteri dia pandai masak..dan isterinya selalu mengembirakan suaminya..kan?kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-04-07 12:33


erm muslimah_jun,

cuba nanti baca sampai habis apa yang saya tulis..
sememangnya kalau gene gemuk anak dia bakal gemuk...tapi nak ongatkan kat sini..tak semestinya....kadang-kadang sebab gene dia tapi sebenarnya disebabkan oleh cara pemakanan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

songkok
Warga Rasmi
Menyertai: 30.09.2004
Ahli No: 11516
Posting: 19
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-07 12:57


hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkokProfil   Hantar PM kepada songkok   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-04-07 14:18


baguslah suami gemuk...isteri2 sure bangga suami naik berat badan sebab makan masakan isteri2...hahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-04-07 16:09


manusia ni Allah jadikan pelbagai, ada sihat ada sakit, ada kurus & sebalik. Itu baru luaran belum lagi zahir segi dalamam: segi fisiologi tubuh masing: sistem imun, matabolisme dll, belum lagi sudut lagi halus genetik. hati pun berbeza, tak ada manusia boleh nampak apa lagi sekecil biji sawi yang tersembunyi. segala pengetahuan milik Allah, kita hanya tahu apa yang terizin sahaja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-05-07 09:51


asyik topic kurus saja kasihan dkat yang bertentangan.

Ok untuk kuruskan badan kita pergi peringkat awal yang patut kita tahu... Sebenarnya dalam kuruskan badan bagi saya AZAM & DISIPLIN dalam melaksanakan usaha kuruskan badan amat penting. Kuruskan badan bukanlah untuk kecantikkan semata, tapi untuk kesihatan selain menjaga imej umat Islam. Malah bukan isteri yang pelu jaga untuk suami, tapi suami pun pelu juga jaga. lagi pun rasul telah berpesan makan berpada2, berhenti sebelum kenyang. He..he..siapa suruh makan ikut nafsu :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 09:53


erm....gemuk vs kurus

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-05-07 10:00


Pada 17-05-07 09:53 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

erm....gemuk vs kurus
tak apa daeng..nanti saling membantula... :)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-05-07 10:11


Kawalan Neural:
Pengambilan makanan dikawal dr otak. dalam otak terdapat hipotalamus yang dianggap sebagai pusat kawalan pengambilan makanan. Hipotalamus ventromedial dilabel sebagai ‘pusat kenyang’ dimana akan menyebabkan berhenti makan. Pemusnahan HVM akan menyebabkan hipertagia (makan berlebihan) sehingga menyebabkan obes yang teruk. Hipotalamus Lateral (HL) dilabel ‘pusat makan’. Peransangannya akan menyebabkan mula makan. Lesi dibahagian HL menyebabkan haiwan kurang mknseolah2 sudah kenyang menyebabkan kehilangan berat badan yang bayak.
    
~saya before ni pun masa selera naik bimbang juga walau BMI still kurang 24, bimbang jadi comel org kata :). saya set mind saya tak ada selera..tak lalu, bukan sebab putus cinta. Sehari 2-3 memang mind kita tak jalan tambah nak control nafsu makan ni yang tengah naik mestila ambil masa. tapi lama2, betul-betul jadi. makan ambil setakad pelu, ikut jdual petang maksud saya 3 waktu utama wajib breakfast, lunch & dinner…tak meleret waktu antara makan dengan snek pelbagai. tapi dalam nak kuruskan badan, makanan berkhasiat perlu sebab badan kita memerlukan nutrien untuk fungsi tubuh. Jk kekurangan contoh ferum yang kaya dalam daging, sayur hijau, kerang, hati kita mungkin akan mendapat penyakit anemia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 17-05-07 10:32


Pada 01-04-07 00:48 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau sayang suami kenala jaga jangan bagi gemuk, bukan apa risiko penyakit jantung, darah tinggi, diabetes... paling sedih Kalau diuji kehilangan org tersayang.


eya betul tu.. sebagai isteri ambik lah peranan seperti kawal pemakanan suami.. jangan asyik hidangkan makanan yang berlemak saja tiap-tiap hari..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-05-07 10:46


Pada 17-05-07 10:32 , Putri_Cahaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-04-07 00:48 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau sayang suami kenala jaga jangan bagi gemuk, bukan apa risiko penyakit jantung, darah tinggi, diabetes... paling sedih Kalau diuji kehilangan org tersayang.


eya betul tu.. sebagai isteri ambik lah peranan seperti kawal pemakanan suami.. jangan asyik hidangkan makanan yang berlemak saja tiap-tiap hari..
betul tu. kadang-kadang org ingatkan genetik bila 1 family sihat, tapi sebenarnya penyedia mknn yang main peranan dalam menghidangkan makanan seisi keluarga. Contoh darah tinggi: sebab penyedia jenis pemasin jadi selalu sediakan makanan yang masin & tinggi lemak juga, jadi seisi keluarga yang dihidang & makan makanan tersebut sebulan setahun & bertahun akan dapat juga impak lama2. :) jadi jangan salahkan penyedia sahaja, kita yang belajar & dah nama seisi keluarga perlu sama-sama menjadikan untuk famili kita yang terbaik.


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 24-10-07 10:25


betul tu semua..gemuk bukan faktor utama k...ada juga yang kurus tapi tetap tak ada anak. ikut rezeki masing-masing..berdoa lah pada ALLAH dan berusaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-10-07 11:03


Assalamualaikum
tak langsung..fakta apakah ini..anehnya....

P/S : kalau betul pun....nasib baik saya ni kurus...huhu....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

fasihah_umairah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31465
Posting: 10

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 11:05


assalamualaikum...bila sya dengar komen-komen dari teman semua lega rasanya...sebb tunag sya pun gemuk jugak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fasihah_umairahProfil   Hantar PM kepada fasihah_umairah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 12:43


Pada 31-03-07 23:33 , fatimahzahra posting:

!!! QUOTE !!!

erm memang kalau gene family gemuk anak dia akan kemungkinan besar gemuk..

tapi sebenarnya ramai org salah paham..salah satu faktor ialah cara pemakanan keluarga tu sendiri...ada keluarga jenis makan banyak dan makan makanan segera saja banyak..tu yang anak-anak ikut jejak mereka..

jadi..sama-sama kita mengamalkan cara hidup sihat...dengan apa???
dengan menjaga pemakanan kita...huhu



sekarang hampir semua pun dikaitankan dengan gene..memang anak2 boleh mewarisi gene gemuk dari parents tapi peratus bergantung kepada sama ada kedua2 mak ayah gemuk atau cuma ayah atau cuma ibu..risiko anak lelaki dan perempuan pula berbeza..kalau kedua2 mak ayah ada gene tu, maka anak perempuan yang lebih tinggi risiko..lupalah peratus2nya

betul, dengan jaga cara hidup anak yang mewarisi gene tersebut takkan menunjukkan kegemukan. apa dah istilah masa matrik, lupalah..macam kawan saya semua adik-beradik dia berisi cuma dia seorang tidak sebab dia aktif sukan..bila dia pasif sekejap berat cepat naik..jadi maksudnya dia ada gene gemuk tu tapi tak diekspes sebab aktif bersukan..

amalkan cara hidup sihat selain dari segi pemakanan, aktifkan hidup dan jangan merokok..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-10-07 12:46


Pada 31-03-07 18:22 , husna_nasiha posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

Saya pernah dengar tentang 'lelaki gemuk sukar nak dapat cahayamata'. Apakah betul? Kalau ada link yang sahih, boleh lah kongsi.:)



mitos saja tu


-----------------
~Cemerlang Dunia Akhirat~


Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 24-10-07 12:48


Pada 24-10-07 11:03 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
tak langsung..fakta apakah ini..anehnya....

P/S : kalau betul pun....nasib baik saya ni kurus...huhu....



ek'ele..
tuan tetap tuan ni..
:malu: saya pun kurus juga..... :malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 12:49


pasal gemuk dikaitkan dengan sukar dapat anak tak tahulah pula..tapi yang pasti tabiat merokok boleh menyebabkan mandul..
apapun sesuatu itu hanya dengan izin Allah


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-10-07 13:39


Assalamualaikum
dongeng.....huhik...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 13:47


segemuk2 badak gemuk lagi si gajah.....


-----------------

[ Telah diedit oleh: kapten06 pada 24-10-07 14:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 14:01


Pada 24-10-07 13:39 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
dongeng.....huhik...



taklah dongeng..tapi berapa peratus risiko tu tak tahulah..peratus risiko tu boleh berbeza ikut jantina, kaum, genetik dan sebagainya..kena tanya pakar ni..mesti ada kajian saintifik lepas2..
apapun kegemukan memang banyak risiko untuk penyakit2 tertentu..lagipun kegemukan ini sangat berkait rapat dengan gaya hidup tak sihat dan pasif..contoh minum arak boleh menyebabkan perut boroi..ibu yang gemuk pun ada masalah dalam melahirkan anak..ada saudara keluarga angkat saya tu sebab berat badan banyak lebih, terpaksa melahirkan anak dengan cara pembedahan..o ya..peratus lemak dalam badan boleh mempengaruhi kitaran haid wanita..jadi hmm fikir secara logik mempengaruhi sistem pembiakan juga lah ye.. :berfikir:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 14:04


sapa yang minum arak perut boroi ke? atau sesetengah saja.....yang boroi itu disebbkan minum arak......

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 14:07


tak semestinya yang boroi tu disebabkan minum arak..tapi minum arak boleh menyebabkan boroi..tengok di kampung kawan saya orang2 kafir yang amalkan minum arak walaupun badan taklah besar..badan tak gemuk tapi perut boroi2 belaka termasuklah orang yang masih muda2 wanita dan lelaki


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 19:20


hmmm...

ayah ana mr roi...
tapi lepas kawin, dah ada anak 1, baru dapat title... huhuhu...
tapi, ana rasa, lebih kepada cara hidup, dari pemakanan...
ummi saja dari muda sampai ke lebih muda sekarang ni, maintain... hmmm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 00:44


boroi ni macho apa...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 07:37


mujur lah saya slim... huhu :-D

kalau family saya, ikut genetiknya, tak ada pun gemuk2...

kalau dapat pasangan yang gemuk pun, saya akan suruh dia pergi gym setiap hari.... biar nampak fit lah sikit kan.... :sopan:

lagipun, tak elok gemuk2 ni... berisiko diabetis, darah tinggi, sakit jantung etc...


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 03-11-07 07:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 07:42


Syahidatul adalah seorang Slim River...
Moh dereh kita bersenam moh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 11:37


daeng slim river itu bukan nama tempat kat perak ke? dekat dengan sungkai..kalau tak silap lah...


-----------------

[ Telah diedit oleh: kapten06 pada 03-11-07 12:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.148738 saat. Lajunya....