Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Seekor ikan di tangan lebih berharga dari dua ekor ikan di kolam
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 39 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 49 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 50 hari yang lalu
eme86: 50 hari yang lalu
sunan-faqih: 55 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: teknik menangani murtad???


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» teknik menangani murtad???

Please Mendaftar To Post


Oleh teknik menangani murtad???

masliya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16260
Posting: 23
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 23-03-07 09:43


assalamualaikum warga ukhwah...ana nak tanya, sekarang ni murtad banyak terjadi di negara kita...jadi, apakah cara terbaik menangani murtad?ana tertanya-tanya..sebab kata si ibu bapa, mereka telah beri anaknya cukup pendidikan agama..betulkah cukup?atau sekadar hantar anak ke sekolah agama?sudi-sudilah kongsi maklumat...



Bookmark and Share

    


  Member Information For masliyaProfil   Hantar PM kepada masliya   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 10:57


memang ada orang menganggap menghantar anak ke sekolah agama bermakna lepas lah tanggungjawab mereka. rasa tak patut.

tapi ada juga yang memang dilindungi dan dibimbing bagai menatang minyak yang penuh. tapi, kesilapan diri anak tu sendiri.

sebagai muslim, kita bertanggjawab atas diri sendiri, berdoa agar diteguhkan iman.

orang sekeliling pun ada peranan masing-masing

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 11:03


murtad dah terlampau serius kat malaysia...
teman nak pancung orang rasanya...tak pernah makan darah orang lagi ni...
Pedang dalam almari dah berkarat dah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

masliya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16260
Posting: 23
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 23-03-07 11:07


daeng_jati...kenapa nak pancung org?nak pancung org murtad ke?tak semua org murtad dihukum bunuh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For masliyaProfil   Hantar PM kepada masliya   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 11:14


banyakkan dakwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 20:05


:-) Kalau tak dibenteras dari awal2 lagi, nanti semakin menjadi2 pula murtad ini......last2, habis lah negara kita ini ditimpa bencana sebab banyak sangat maksiat yang berlaku......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 20:10


bagitahu orang2 yang 'berilmu' supaya jangan sesuka hati MENGKAFIRKAN sahabat seagama dalam benda-benda khilaf

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 20:15


Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman

Siapa yang pergi prog JIM atau PAS..mesti ada idea bagaimana nak tanggani masalah murtad ni. So kongsikanlah kebaikan bersama...




Jangan lupa:

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman

Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-03-07 21:43


Pada 23-03-07 20:15 , gezerg posting:

!!! QUOTE !!!



Siapa yang pergi prog JIM atau PAS..mesti ada idea bagaimana nak tanggani masalah murtad ni. So kongsikanlah kebaikan bersama...



apa program Islam Had hari tak ada ke idea-idea untuk tangani masalah murtad? Heheh..Fikir-fikirkan lah..(tiru gaya Berita Dunia jam 11)


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 22:07


Pada 23-03-07 20:10 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

bagitahu orang2 yang 'berilmu' supaya jangan sesuka hati MENGKAFIRKAN sahabat seagama dalam benda-benda khilaf


:-)

Sepatutnya kita kena faham bahawa murtad adalah masalah iman.. jika iman tak dibina semenjak kecil, maka bila besar memang payahlah nak dijaga iman tu kecuali dengan usaha yang begitu kuat..

teringat apa yang disebut oleh penulis satu blog tu,

!!! QUOTE !!!


Hari ini balai bomba dah hidup 24 jam maka kita dapati kat malaysia ni tak adalah banyak rumah yang terbakar.., sebab balai bomba bukak 24 jam..

Dan bila doctor duduk kat klinik 24 jam, maka kita dapati kat malaysia ni tak adalah ramai yang berpenyakit serius, sebab klinik bukak 24 jam..
Dan bila polis duduk kat balai polis 24 jam, maka kita dapati kat malaysia ni tak adalah ramai sangat orang jahat, sebab balai polis bukak 24 jam..

Tapi bila masjid tak hidup 24 jam macam di zaman saidina Umar, apa dah jadi sekarang?, tiada suasana IMAN yang membuatkan Menteri besar jadi gila dunia, rasuah di sini sana, Hakim boleh di beli, remaja wanita buang anak macam buang tuala wanita, berzina di dalam masjid, merompak sambil merogol, hina Nabi, ajaran sesat dan termasuk gejala murtad!!!



-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-03-07 22:50


assalamualaikum..didikan agama dan pengamalannya amat penting,terutama pada anak-anak sejak kecil lagi dan dakwah yang berterusan amat penting..pencegahan dari awal lebih penting daripada rawatan selepasnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

Al_Basayuv
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6563
Posting: 199
Dari: UkrainE

ukraine  


posticon Posting pada: 23-03-07 23:01


betul-betul.... didikan sejak kecik... dan kalau nak tangani gejala nii.. kita kena ckitkan cakap... nbayakkan buat kerja amal islami.... :-) pasal kita zaman niii banyak sangat cakap....idea bertimbun2... hujah berjela2... kuarkan dalil dengan smgt... tapi buatnye secubit saja.... takut2 kita jadi macam yahudi yang banyak tau ilmu tapi tak amal.... :-) lalu mereka dimurkai Allah dan dilaknat di dalam alquran... :-) tak jadi juga begitu kan... :-) sekadar pendapat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al_BasayuvProfil   Hantar PM kepada Al_Basayuv   Pergi ke Al_Basayuv's Website   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 23:28


Betul didikan agama itu penting..
namun, kalau kita sesetengah kes murtad, ada yang punyai didikan agama yang cukup. Mereka dibimbing sejak kecil..

tapi, bila dah besar tiba-tiba murtad. Takkan masih nak salahkan ibu-bapa?

pentingnya sekarang kita cuba cari jalan mengatasi. Bukan sahaja untuk mencegah tetapi cara untuk menarik kembali golongan murtad ke pangkal jalan.

Saya difahamkan, di Malaysia banyak sangat orang murtad. Tapi mereka masih bersembunyi di sebalik nama Islam, jadi kalau ada sahabat2 yang tahu cara untuk mengenal pasti golongan ini sila kongsikan..

"Benarkah tahap keimanan itu bergantung kepada selama mana kita menganuti? Atau sekuat mana hati kita ingin mencari sinar hidayahNya?"

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 23:35


Pada 23-03-07 23:28 , tengku_anis posting:

!!! QUOTE !!!



"Benarkah tahap keimanan itu bergantung kepada selama mana kita menganuti? Atau sekuat mana hati kita ingin mencari sinar hidayahNya?"


Saya rasa tahap keimanan itu bergantung kepada sehebat mana ujian yang dihadapinya... :-)

Memang betul yang beriman dan dibimbing sejak kecil dengan Islam tu pun murtad, tapi berapa ramai setakat ni yang kita tahu bebudak yang pada awalnya disematkan iman yang kuat semasa kecik tu murtad? saya masih berpendapat penanaman dan penyuburan serta memperkuatkan iman sejak awal itu yang paling penting untuk mengelakkan dari murtad ini.. kalau dilihat pada hari ini, kadangkala ibu ayah sendiri tak tahu baca al-Quran, tak solat dan tak puasa... kalau kepala keretapi dah salah jalan, takkan kita nak expect gerabak di belakang mengikut jalan yang betul?


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 01:08


Pada 23-03-07 21:43 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-07 20:15 , gezerg posting:

!!! QUOTE !!!



Siapa yang pergi prog JIM atau PAS..mesti ada idea bagaimana nak tanggani masalah murtad ni. So kongsikanlah kebaikan bersama...



apa program Islam Had hari tak ada ke idea-idea untuk tangani masalah murtad? Heheh..Fikir-fikirkan lah..(tiru gaya Berita Dunia jam 11)



Mana saya tahu prog ISLAM HADHARI bagus ke macam mana. yang pasti, jom kita terus bincang bagaimana nak tanggani akannya.

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 03:42


Pada 23-03-07 23:28 , tengku_anis posting:

!!! QUOTE !!!

Betul didikan agama itu penting..
namun, kalau kita sesetengah kes murtad, ada yang punyai didikan agama yang cukup. Mereka dibimbing sejak kecil..

tapi, bila dah besar tiba-tiba murtad. Takkan masih nak salahkan ibu-bapa?

pentingnya sekarang kita cuba cari jalan mengatasi. Bukan sahaja untuk mencegah tetapi cara untuk menarik kembali golongan murtad ke pangkal jalan.

Saya difahamkan, di Malaysia banyak sangat orang murtad. Tapi mereka masih bersembunyi di sebalik nama Islam, jadi kalau ada sahabat2 yang tahu cara untuk mengenal pasti golongan ini sila kongsikan..

"Benarkah tahap keimanan itu bergantung kepada selama mana kita menganuti? Atau sekuat mana hati kita ingin mencari sinar hidayahNya?"


1.Kalau dah baligh, nak salah ibu bapa kebenda nya...sendiri tanggunglah..kalau mak bapak dah bagi didikan sedaya upaya mereka

2.antara cara nak mengatasi ialah buat hukum hadd untuk mereka yang RIDDAH ni...tapi nak buat hukuman hadd..nanti ada yang cakap Islam agama kuno pula. Kita duduk sibuk bincang murtad, orang lain buat strategi alih pandangan..bincang bab intip lah itu lah..

Satu lagi, masa nur aisyah bukhori hari tu punya kes..siapa saja yang duduk berjuang untuk ayah dia lawan mahkamah? soorry to say lah..sedarkah kita, pada waktu itu juga berlaku revolusi dan 'pemberontakan' kerana kes DSAI?

Saya tak ada tak suka, atau suka dengan DSAI...tapi inilah strategi alih pandangan..mengapa budak-budak 'islamik' ni boleh berpiket berpapan bertanda berarak berjalan bermacam2 lagi kes DSAI tapi bab aisyah bukhori, dan sebagainya (murtad sejak kes tahun 50-an dulu) KE MANA SEMUANYA MENGHILANG??

Yelah, saya simpati juga hamba Allah tu kena torture, tapi torture2 diapun AKIDAH DIA TETAP ISLAM..tapi bab aisyah bukhori dan sebagainya? akidah dah BERUBAH!

Mana lagi aula? dharuri? maksud saya ialah antara jalan penyelesaian ialah TUMPUKAN betul-betul ke arah MENCARI JALAN PENYELESAIAN!

bagai jatuh ditimpa tangga...lepas itu jatuh pula dalamlopak air. dalam tu pula ada 'baja' ayam...itlah akibat nya kita umat islam di malaysia..dah kena teruk baru nak sedar? tak juga..tak sedar2 (termasuk diri saya)

3.Nak kenal ni payahlah..setakat ni tak taula macam mana nak kenal dengan tengok saja kalau tak ada

4.Nak kata iman lama dengan anut tak juga..nak kata ekuat mana hati ikhlas pun tak juga..sebab ikhlas2 pun kena betul caranya. macam ada orang cakap asal ikhlas saja sesiapa boleh tafsir quran..suka hati mak bapak dia saja..
[ Telah diedit oleh: swordofdeen pada 24-03-07 03:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 20:58


Ana ada cerita menarik ni..... Mula-mula:

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman




Petikan ini saya jumpa sebentar tadi...tetapi masyaALLAH best baca.



Cara mula mula untuk kenalkan ISLAM kepada orang yang hampir nak murtad:

You may be an atheist or an agnostic or you may belong to any of the religious denominations that exist in the world today. You may have been a Communist or a believer in democracy and freedom. No matter what you are, and no matter what your religious and political beliefs, personal and social habits happen to be— YOU STILL MUST KNOW THIS MAN!

He was by far the most remarkable man that ever set foot on this earth. He preached a religion, founded a state, built a nation, laid down a moral code, initiated numberless social and political reforms, established a dynamic and powerful society to practice and represent his teachings, and he revolutionized the worlds of human thought and human action for all time.His name was Muhammad (peace and blessings of Almighty Creator be upon him)

Penjelasan daripada artikal pendek di atas:

So, jikalau mereka yang hampir nak murtad berdialog dengan anda...anda banyakkan SELAWAT dan ZIKIR dan berkata juga:
(sebagai langkah awal) ingatkan dan kaitkan diri si dia dengan kehebatan seorang manusia bernama MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW). Katakan secara baik kepada si dia itu bahawa tiada lagi orang yang datang daripada mana-mana agama pun yang mampu dan sebaik apa yang telah dibuat oleh MUHAMMAD..... ambil saja nama mathma gandi, john paul sekalipun...tidak mungkin sama. Sedikit pun belum ada sifat seperti Junjungan Besar Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman

Wallahu'alam bissowab


Jangan lupa:

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman

Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-03-07 20:45


Andai MANAGER BESAR tidak ambil peduli dan berat, rakyat yang kecil ini ikut sama lah bukan?

Andai dulu (zaman kesultanan Melayu Melaka), Sultan masuk ISLAM...semua rakyat turut memeluk ISLAM.... itulah beza zaman Hadhari dengan zaman ini. Ini pandangan ana yang lemah di sisi ALLAHU RABBI..... Andai nak lagi best, baca sejarah Khalifah Uthmaniyyah ya....

Wallahu'alam bissowab



Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman

Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-03-07 21:41


kekuatan jema'ah masyarakat Islam juga perlu...mesti ada kepekaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

masliya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16260
Posting: 23
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 26-03-07 12:08


saya ada satu cara bagaimana nak tangani murtad..nak tau...pm saya...dan sekarang ni pun saya nak cari sesiapa yang volunteer nak tolong kerja-kerja ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For masliyaProfil   Hantar PM kepada masliya   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-03-07 11:05


murtad terjadi sebab orang islam nak berdakwah ada orang susah nak bagi. setakat ceramah tak bawa kesan sangat.
orang bukan islam especially kristian sanggup keluar duit nak tarik orang islam.

tak ada isu terpencilnya kes murtad ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-04-07 12:19


Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 01:06


Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.....

Tangani isu murtad dengan tenang dan bijak... boleh sesiapa di sini ajarkan??


Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 06:58


kerajaan wajib jalankan hukum Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 07:05


jangan Ulama' untuk berdakwah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-05-07 00:11


Pada 24-03-07 01:08 , gezerg posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-07 21:43 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-07 20:15 , gezerg posting:

!!! QUOTE !!!



Siapa yang pergi prog JIM atau PAS..mesti ada idea bagaimana nak tanggani masalah murtad ni. So kongsikanlah kebaikan bersama...



apa program Islam Had hari tak ada ke idea-idea untuk tangani masalah murtad? Heheh..Fikir-fikirkan lah..(tiru gaya Berita Dunia jam 11)



Mana saya tahu prog ISLAM HADHARI bagus ke macam mana. yang pasti, jom kita terus bincang bagaimana nak tanggani akannya.

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman



Teruskan ingat ALLAH dan Rasul... ini lebih penting. Andai nak soal tentang Islam Hadhari tidak ada jalan pintas. Betulkan juga diri kita sendiri dulu..insya-ALLAH kemudian berbicara yang lebih mendalam

Wallahu'alam bissowab


Jangan Lupa:


Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.....


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-05-07 11:40


Pada 23-03-07 22:07 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-07 20:10 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

bagitahu orang2 yang 'berilmu' supaya jangan sesuka hati MENGKAFIRKAN sahabat seagama dalam benda-benda khilaf


:-)

Sepatutnya kita kena faham bahawa murtad adalah masalah iman.. jika iman tak dibina semenjak kecil, maka bila besar memang payahlah nak dijaga iman tu kecuali dengan usaha yang begitu kuat..

teringat apa yang disebut oleh penulis satu blog tu,

!!! QUOTE !!!


Hari ini balai bomba dah hidup 24 jam maka kita dapati kat malaysia ni tak adalah banyak rumah yang terbakar.., sebab balai bomba bukak 24 jam..

Dan bila doctor duduk kat klinik 24 jam, maka kita dapati kat malaysia ni tak adalah ramai yang berpenyakit serius, sebab klinik bukak 24 jam..
Dan bila polis duduk kat balai polis 24 jam, maka kita dapati kat malaysia ni tak adalah ramai sangat orang jahat, sebab balai polis bukak 24 jam..

Tapi bila masjid tak hidup 24 jam macam di zaman saidina Umar, apa dah jadi sekarang?, tiada suasana IMAN yang membuatkan Menteri besar jadi gila dunia, rasuah di sini sana, Hakim boleh di beli, remaja wanita buang anak macam buang tuala wanita, berzina di dalam masjid, merompak sambil merogol, hina Nabi, ajaran sesat dan termasuk gejala murtad!!!




Masjid belum 24jam, hanya 24min saja org pergi...andai 24jam? Macamna agaknya Masjid...tok imam saja agaknya? Hmm, bagus mengajak kepada kebaikan. Ikut cara Tabligh ajak org ke RUMAH ALLLAHU RABBI sementara ikut pula NGO ISLAMIK untuk membangunkan semua perkara dengan ISLAM insya-ALLAH

Pilihlah yang terbaik (NGO ke apa ke) lagipun tidak semuanya lengkap....maka ambillah yang hampir hampir dengan ISLAM pun sudah memadai... ALLAHU RABBI is ALLAHU AKHBAR


Jangan lupa:

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya
[ Telah diedit oleh: gezerg pada 13-05-07 11:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.115941 saat. Lajunya....