Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal, air juga yang menenggelamkan kapal
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 8 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
eme86: 19 hari yang lalu
sunan-faqih: 24 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: Teknik Nasi Lemak Sedap


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» Teknik Nasi Lemak Sedap

Please Mendaftar To Post


Oleh Teknik Nasi Lemak Sedap

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 14-03-07 18:44


Saya tau sangat-sangat...semuaaa orang suka dengan nasi lemak. Cuma saya nak tau saja, siapa di sini ada berraniii mengeluarkan teknik resepi masakan Nasi Lemak yang sungguh-sunggguh sedap!!! So delicious....sehingga menjilat jari, dan sanggup basuh pinggan jika makan nasi lemak menggunakan pinngan.


-----------------
sama-sama mencari kebenaran,
HATI dikawal oleh AKAL,
AKAL dikawal oleh IMAN,
Jika HATI selalu kotor, selalulah tingkatkan kualiti IMAN


Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 18:58


Senang saja...

Bahan-bahan untuk dikisar:

Bawang merah
Bawang putih

Bahan lain:

Bunga cengkih
Bunga lawang
Buah pelaga
Lada hitam ditumbuk separa lumat
Kulit kayu manis
Santan pekat
Santan cair
Daun pandan
Beras


Cara memasak:

Tumis bawang merah, bwg putih, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis

Bila dah kuning, masukkan santan pekat dan lada hitam

Bila mula mendidih, masukkan santan cair dan daun pandan

Kemudian masukkan beras..

Masaklah sampai beras tu cukup masak..



p/s: Resipi nasi lemak ni memang lain dari yang lain... tapi try lah.. bukan setakat basuh pinggan.. dengan periuk, sudip semua sekali dibasuh... hehe...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-03-07 19:28


Wah..hebat ni doc meow..boleh tak santan ganti dengan butter? :roll: :roll: :roll:



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-03-07 19:30


Wah..hebat ni doc meow..boleh tak santan ganti dengan butter? :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 19:41


Kalau letak butter jadi nasi butter lah cik Bunga... :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 20:56


kena makan sedap baru basuh pinggan ke? iskh...iskh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

mia_sara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15946
Posting: 65
Dari: BUMI ALLAH

syria  


posticon Posting pada: 14-03-07 21:05


erm..memang berlemak nasi lemak doc meow..
siap santan cair dan pekat..

nasi lemak cara kami:
bahan nasi macam biasa:
beras +susu cair +air
halia + serai + daun pandan + garam sedikit

sedapnya nasi pada kuahnya kan?
kisar bawang merah/ putih
tumis dengan minyak + lada kisar
masak biar pekat dan lama-
masukkan air..mungkin boleh dibuat 2/3 kali..bila air kering, tambah lagi..(dengan cara ni, kuah tumis jadi makin sedap dan pekat elok)
masukkan lah apa yang disukai..kerang/bilis/udang/sotong/ikan tongkol dan sbgnya

selamat makan!:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mia_saraProfil   Hantar PM kepada mia_sara   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-03-07 21:20


mia_sara,
nanti bolehlah ajar saya ye..
bab sambal ni saya tak pandai nak bagi ada ummphh.. :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 21:43


saya pernah kerja kedai makan. untuk mendapatkan nasi yang lemak berkrim, santan yang digunakan hendaklah diperah menggunakan air kelapa itu sendiri... try lah... gerenti sedap

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 15:57


salam wr wb wm... :-)


ada pelbagai; cara mengikut citarasa masing-masing,
antaranya telah diberikan oleh akhi Meow, mia_sara dan Firdaus15, jazakALLAH khair...
dan ana pernah kongsi sama resipi Lemak Nasi -> disini...

dan ada juga yang mengunakan:

1. beras basmati, santan, bawang besar putih (bawang jepun),
bawang putih, halia, serai, buah pelaga, daun pandan dan garam secukup rasa.

2. beras, santan, bawang merah, halia, serai, lada hitam,
daun pandan dan garam secukup rasa.

3. beras, santan, bawang merah, bawang putih, halia, serai,
daun pandan dan garam secukup rasa.

4. beras, santan, bawang merah, halia, halba, serai,
daun pandan dan garam secukup rasa.

5. beras, santan, halia, daun pandan dan garam secukup rasa.

6. beras, santan, daun pandan dan garam secukup rasa.


ala kulli hal,
masakan akan lebih berkat dan enak jika dimulakan dengan basmALLAH.
diserikan pula dengan selawat, dzikrullah, asmaul husna dan rasa mahabbah.

insyaALLAH, selamat mencuba... :-)

ALLAHualam bisawab.


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 16:29


wah...sedapnya nasi lemak...teringat nasi lemak saya masak sendiri kalau time cuti semester..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 11-09-07 01:15


sambal tumis untuk ns lemak tu kena sedap..baru best..letak serai sikit..wangi

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-09-07 09:57


erm...ada ilmu pasal masak nasik lemak sedap nier...erm..tapi kalau nasik saja yang sedap tapi matching tak sedap...makan pun tak selera jugak...camamne nak masaak sambal yang matching dengan nasik lemak yang sedap itu ek...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-07 10:21


erm..lapar pula rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-09-07 10:27


nasi lemak mak saya jugak yang sedap dan lembut..kalau nak nasi lembut, sebelum masak nasi, beras tu direndam dalam dua ti jam..lembut lah dia..sambal pulak terpulang pada individu..sambal tumis ikan bilis pun da cukup sedap kalau da lapar..hehe..selamat mencuba..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-07 11:31


paling sedap kalau dibungkus dengan daun pisang...fulamak..sedap gila..
bukan saja setakat menjilat jari, daun pisang pun licin..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

kunciair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2007
Ahli No: 30929
Posting: 184
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 11-09-07 11:50


alamak...saya tau makan saja...nak ajar pun tak tau lah..minta mf lah ek...hehehe.. :-D


-----------------
wanita hiasan dunia..adalah permata yang paling berharga bagi lelaki


Bookmark and Share

    


  Member Information For kunciairProfil   Hantar PM kepada kunciair   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 11-09-07 12:02


Assalamualaikum wwt..

Ana tak gemar makan nasi lemak ini..sebab ada santan..kalau ana makan saja..confirm mengantuk.. :-D


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

amirahni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.06.2006
Ahli No: 24839
Posting: 134
Dari: SHAH ALAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-07 13:49


Wah dekat2 ramadhan tanya apa fasal resepi...Nak berniaga ke ShahrulZaman?
Terima kasih pada yang sudi kongsi resepi...Ada masa nak cuba

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahniProfil   Hantar PM kepada amirahni   Pergi ke amirahni's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-10-07 13:12


taktau masaklah..kakak pandailah...kalau timun jangan potong nipis..potonglah besar2..barulah rangup


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 20:27


tak ada orang nak syare cara buat sambal nasik lemak yang paling best ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 20:34


nasik lemak ...

yang biasa anis buat simple saja...

beras, santan, halia, bwg merah, daun pandan...lepas itu masuk garam secubit.. :terliur: :terliur:

nasik lemak ni lagi sedap kalau sambal sedap... emm kena pula makan panas2 waktu pagi... memang best (tak sesuai untuk yang sedang diet) :sopan: :sopan: :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 21:17


baru pagi tadi makan nasik lemak...huhu
tak sempat pula ambil resepi dari mak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-12-07 23:50


nak buat sambal nasi lemak yang best...makcik2 yang jual nasi lemak pepagi sure tau..tapi mungkin depa tak berforum kat sini agaknya... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 00:19


Bahan-Bahan:
Bahan Nasi Lemak:
500 gm beras ( dikosek & ditoskan)
3 ½ cawan santan
Garam secukup rasa
3 helai daun pandan (disimpulkan)

Sajian-sajian Tambahan:
125 gm kangkung (dicelur & ditoskan)
2 biji telur (direbus,dibuang kulitnya & dihiris)
1 biji sedang timun (dipotong tebal-tebal)
90 gm kacang tanah (digoreng & dikupas kulitnya)
250 gm ikan selar kuning (diperap & digoreng)
1 sudu serbuk kunyit (digaulkan,untuk memperasakan ikan)
Garam secukup rasa    Bahan Sambal:
125 gm ikan bilis kerin (disiang, direndam & ditoskan)
125 gm bawang merah
60 gm lada kering (direndam & ditoskan)
6 biji buah keras
5 macam belacan (dibakar)
2 sudu minyak makan
1 batang serai (dititik)
1 cawan santan
1 sudu gula pasir
Garam & serbuk perasa secukup rasa
¾ cawan air asam jawa pekat
Cara:
Untuk memasak nasi:
Satukan semua bahan dalam sebuaha periuk.Masak dengan bertutup,atas api yang kecil,hingga nasi masak & cukup kering airnya.Kerah nasi dengan garpu untuk menggemburkannya. Buangkandaun pandan & isikan nasi ke dalam pinggan.
Untuk membuat sambal: Giling kelima -lima bahan yang pertama.Pijarkan minyak & tumiskan bahan giling hingga garing. Masukkan air asam jawa & teruskan memasak hingga keluar minyaknya.Buangkan serai. Rasalah asam garamnya & isikan ke dalam mangkuk. Hidangkan nasi lemak paans-panas atau sejuk, dengan sambal & sajian-sajian tambah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 05:53


Pada 14-12-07 23:50 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

nak buat sambal nasi lemak yang best...makcik2 yang jual nasi lemak pepagi sure tau..tapi mungkin depa tak berforum kat sini agaknya... :-)
:-D :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 17:59


Pada 14-12-07 23:50 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

nak buat sambal nasi lemak yang best...makcik2 yang jual nasi lemak pepagi sure tau..tapi mungkin depa tak berforum kat sini agaknya... :-)


emm tak berpeluang jugak aku nak masak sambal nasik lemak yang sedap sehingga menjilat lutut... :-( :-( :cry:

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

Syairadhan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.02.2009
Ahli No: 37067
Posting: 39
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 07-02-09 15:40


Saya minta diberi halal resipi diatas.. wah!! sedapnya pekena nasi lemak bersama teh tawar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyairadhanProfil   Hantar PM kepada Syairadhan   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 03-01-10 18:28


saya pun suka makan nasi lemak..sedap sangat-sangat..


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-01-10 00:28


ALhamdulilah..resipi nasi lemak kat sini adalah yang paling sedap..dah banyak kali dah cuba masak untuk housemate...

http://www.myresipi.com/top/detail/851


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

ainulhayat
Warga Rasmi
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38569
Posting: 6
Dari: kl

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-01-10 12:24


SALAM...Saya pernah mendengar seorang chef berkata, jika inginkan masakan yang kita masak sedap,bacalah selawat dan puji-pujian kepada Allah semasa sedang memasak.selamat mencuba.....InsyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainulhayatProfil   Hantar PM kepada ainulhayat   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-01-10 15:32


nasi lemak kalau tak guna daun pisang, aromanya kurang umph..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 04-01-10 19:10


rasa lapar lah pulak bila baca komen kat sini..nak pergi makan nasi lemak kejap lah.bye bye............



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-01-10 12:56


Assalamualaikum wah ramai sungguh chef2 terpendam kat ukhwah ni. abisslah warung kak limah macam ni. kena tutuplah sebab dah ramai sangat tau buat nasi lemak kat rumah. :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-01-10 14:00


tak apa kak limah..different people different style....heh
e..kick dia lain...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 20:23


nak nasi lemak ayam..ada sesiapa tau ns lemak yang sedap area kluang??


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 12:33


saya suka nasi lemak kat depan rumah saya.. selalu beli dengan kuih karipap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 19:41


Pada 22-02-10 12:33 , hajime_kindaichi posting:

!!! QUOTE !!!

saya suka nasi lemak kat depan rumah saya.. selalu beli dengan kuih karipap..



saya suka beli nasi lemak dengan rendang daging kat restoran dekat rumah saya...
karipap daging kat bkt antarabangsa sedap...selalu juga beli....
hehe :-D


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-02-10 11:17


aro ni tidak pergi beli, makcik tu tak buka pulak

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

Kokseikokde
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.03.2008
Ahli No: 32873
Posting: 48

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-02-10 11:56


nasi lemak tidak baik untuk kesihatan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For KokseikokdeProfil   Hantar PM kepada Kokseikokde   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-02-10 20:19


Pada 23-02-10 11:17 , hajime_kindaichi posting:

!!! QUOTE !!!

aro ni tidak pergi beli, makcik tu tak buka pulak



kat sini tiap-tiap hari buka kecuali hari ahad saja.... :-D


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

perak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2006
Ahli No: 25855
Posting: 138
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 22:59


untuk sambal yang sedap, semasa kisar belacan bawng, merah dan putih kisar bersama sedikit ikan bilis yang telah dibersihkan...
cara membuat pula anda boleh guna cili kering atau cili segar. bezanya adalah dr segi warna dan rasa pedasnya. jika mngginakan cili kering, pastikan anda menumis cili tersebut shingga betul-betul garing supaya telinga tidak berasap nanti. selepasitu barulah dimasukkan bahan2 kisar dan kacau sebati sehingga kering dan naik minyak kemudian baru masukkan air asam jawa gula garam dan perasa biarkan sebentar anda juga boleh menambah sedikit santan pekat untuk menambah rasa lemak pada sambal akhir sekali baru masukkn ikan bilis yang telah digoreng terlebih dahulu serta serta bawang besar ......try tau

Bookmark and Share

    


  Member Information For perakProfil   Hantar PM kepada perak   Pergi ke perak's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 11:49


makcik ni buat saya panas lah.. kejap buka kejap tak buka.. suka-suka hati saja nak berniage hari apa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 12:31


Pada 08-03-10 11:49 , hajime_kindaichi posting:

!!! QUOTE !!!

makcik ni buat saya panas lah.. kejap buka kejap tak buka.. suka-suka hati saja nak berniage hari apa..



lain kali minta jadual dari dia tau..... :-D


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.164932 saat. Lajunya....