Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Usah merungut bila gelap; pasang lampu teranglah ia
-- Peribahasa Jawa

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 2 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: oversea vs local


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» oversea vs local

Please Mendaftar To Post


Oleh oversea vs local

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 14-03-07 00:23


Assalamualaikum..
Ana sekadar bertanyakan pendapat antum semua, manakah yang lebih baik , belajar di oversea ke, kat u tempatan.Bukan apa ana jadi pelik bila ramai student yang excellent dalam SPM nak further study kat oversea.Keadaan ni seolah-olah menunjukkan u kat negara kita bukan menjadi pilihan utama, sedangkan kebanyakannya setaraf dengan u kat oversea.Mungkin nak timba pengalaman kat negara orang.Antum semua pulak macam mana?


-----------------
-BERJUANGLAH KERANA ALLAH S.W.T.-


Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

AzwaAqilah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2007
Ahli No: 28986
Posting: 73
Dari: kubang kerian

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 06:26


jika belajar kat oversea lebih bagus,apa salahnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzwaAqilahProfil   Hantar PM kepada AzwaAqilah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 06:31


rasanya topic ni pernah dibuka lama dahulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 15-03-07 09:05


bagi saya, semua sama...maybe kemudahan dan corak pembelajaran yang lain sikit agaknya....Allahu'alam...

kejayaan boleh diperolehi di mana-mana....macam na, duduk belajar di u tempatan dapat juga second class upper....tak ada masalah....( bagi na yang sederhana otak nya,,,hehehe) yang penting....sedia kan otak.. untuk belajar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 12:05


salam~
tempat nak menuntut ilmu pun jadi isu juga ke?pelik-pelik...belajar kat mana-mana pun sama saja..yang penting depends pada tuan empunya diri tu..
ada saja org yang tak ada ijazah,diploma,PHD..jadi org juga..insan berguna gakk berbanding dengan org yang belajar tinggi-tinggi tapi tak amalkan apa yang dipelajari..
pengalaman pun boleh jadi cikgu kita jugak..
wel..sekadar pendapat..kalau salah tolong betulkan..
wassalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-03-07 12:44


salam... sesiapa nak merasai perbezaan sistem kita dan sistem oversea, boleh lah belajar dalam negara time sarjana muda dan then sambung OC prngkat sarjana dan phd. insyaallah, saya pilih begini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 17-03-07 16:47


Terima kasih kepada yang memberi pendapat..Topik ni dah ada ke? Sorilah ana tak perasan.apa-apapun, syukran jazilan kepada yang sudi berkongsi pengalaman dan pendapat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-03-07 17:48


belajar kat mana-mana pun sama...yang penting ilmu yang pelajari mestilah digunakan untuk kepentingan agama dan bangsa...bukan untuk kepentingan peribadi.

even kalau grad dari tempat yang famous lagi established sekalipun...macam oxford, nottingham, london....tapi bila balik malaysia amalkan rasuah, amalkan kronism, masuk campur hal ehwal pentadbiran negara padahal tak ada pun jawatan dalam organisasi kerajaan, just semata2 ada connection family....kalau macam nielah....baik tak payah belajar oversea...menghabiskan wang rakyat saja.

patutnya gunakan otak yang bijak itu untuk kesejahteraan rakyat....bukannya menindas, memutar belit fakta, menghasut, mengungut, practice rasuah, kronism dan etc.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 17-03-07 17:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 17-03-07 18:49


salam 'alaik..

nampak saja topik ni..terus ana terpanggil untuk beri komen..sebagai wakil kepada mereka yang belajar di oversea.. :-)

ana akui, belajar di mana-mana sama sahaja..tujuan kita adalah untuk menuntut ilmu Allah sebagai bekalan di dunia dan di akhirat..

tapi, menipulah Kalau ana kata tak ada beza langsung belajar di oversea dan di local..jangan lah kita bergaduh untuk mempertikaikan mana yang lebih baik dan sebagainya..kualiti itu boleh dinilai dr pelbagai sudut..

ana akui, belajar di oversea ni banyak juga baiknya..contoh, kami di sini xterlalu stress seperti sistem pembelajaran di Malaysia..ana bukanlah nak mempertikaikan sistem pembelajaran kita di Malaysia..tapi exam-oriented system yang diamalkan di Malaysia boleh mmbebankan pelajar secara xlangsung ataupn secara langsung..

pengalaman ana sendiri..belajar di oversea..lebih tenang..tak ada tekanan dan sbgnya..satu saja masalah yang susah untuk diselesaikan..rindu pada family yang jauh..

tetapi banyak juga kebaikan untuk studnt yang belajar di oversea ni..ana akui, ramai yang mula mndapat hidayah sejak melanjutkan pelajaran ke luar negara..sebabnya, kebenaran dan kebatilan di luar negara ini memang jelas nyata..kita juga terpanggil untuk lebih dekat pada Allah..agar diri tidak terus hanyut dibuai arus duniawi..jadi, duduk di oversea ni kena lah pandai jaga diri..

ana rasa..itu sjalah pendapat ana yang dhoif ini..xkesah belajar di mana-mana pun..yang penting..niat kita dalam menuntut ilmu itu..kerana Allah taala..wallahua'lam..

-salam ukhwah penuh mahabbah-

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 23:15


sama saja...kat over sea technology lebih sikit lah.
kalau student medic kat local lagi payah. oversea boleh juga relax2 sikit sebab kelas tak banyak macam kat malaysia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 23:30


sama saja....masing-masing ada kelebihan dan kekurangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106 saat. Lajunya....