Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Activity gets you busy. But productivity gets you results. Activity consumes time. Productivity frees it.

-- ummimq

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 24 hari yang lalu
ronniefinancehome: 36 hari yang lalu
MTMKi: 46 hari yang lalu
usop79: 47 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: belajar bahasa jepun


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» belajar bahasa jepun

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh belajar bahasa jepun

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 13-03-07 21:01


Moga memberi manfaat tak sikit pun banyak . Tak tau nak mulakan macam mana atau dari mana sebab kerjaya pun bukan SENSEI NIHON-GO (sensei=cikgu,nihon=Jepun, go= bahasa).. Mungkin doraemat-sensei atau yang lain2 yang tahu tu boleh turut membantu juga nanti . Yoroshiku douzo (yoroshiku=minta dibantu/tunjuk-ajar, douzo=sila).

OKlah, saya mulakan dengan jiko-shoukai (memperkenalkan diri).

Watashi no namae wa Mai_Izz desu (Nama saya Mai_Izz).
Mai o yonde-kudasai (Sila panggil/gelar saya Mai).

Huraian
Watashi = saya
no = (kepunyaan. Kalau bahasa omputehnya 's)
namae = nama (e=mengikut sebutan enak)
wa = (particle untuk subject watashi)*
desu = (auxiliary verb after after the noun. setiap ayat akan yang berakhir dengan noun akan disusuli dengan desu ni. Ini untuk menunjukkan ayat formal.)
yonde = panggil/gelar (e=mengikut sebutan enak)
-kudasai = Sila (untuk setiap ayat formal)

*agak memerlukan penerangan panjang lebar. Insyallah akan diterangkan kemudian (entah mana letak buku rujukan dulu )

Hait, koko-made wa wakarimashita ka? (Baiklah, hingga takat ni faham tak (semua)?)

Huraian
Hait = Ya/baiklah/OKlah
koko = ini
made = takat/hingga (e=mengikut sebutan enak)
wa = (particle untuk subject koko-made)*
wakarimashita= faham
ka = kah? (noun untuk pertanyaan)

OK, douzo jika ada kemusykilan atau nak cuba buat ayat ke


-----------------
sama-sama mencari kebenaran,
HATI dikawal oleh AKAL,
AKAL dikawal oleh IMAN,
Jika HATI selalu kotor, selalulah tingkatkan kualiti IMAN
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 24-03-07 15:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 22:10


nihongo wa omoshiroi desu mana... (bahasa jepun menarik kan...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 22:10


kelakar juga auto correct dalam forum ni...
nak tulis n_e jadi mana


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.
[ Telah diedit oleh: broshahir pada 13-03-07 22:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 22:20


Salam.Ayakkss! Susahnya nak praktik.terngeliat lidah den ni ha :-P .tapi antara impian ana memang nak belajar bahasa 'jepang' ni.nak melawat dan belajar budaya hidup org jepun dan korea.insyaAllah...ana akan cuba.Chayokk!! :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 22:29


dulu sek belajar arab, tapi kat sek ada 3 bahasa, arab, jepun, perancis, taula sikit-sikit dpd kawan-kawan yang ambil jepun...

memang best terutama kalau dengar dia cakap laju2...macam cerita ultraman tu..hehe..

yang ingat lagi sampai sekarang..."wakarimasenggg"

mksudnye: saya tak faham

betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 22:41


tak ada susah sangat...:D

sekadar nak ingat balik (1) oboemasho!~~

hajimemashite (how do you do)
watashi wa Samurice desu (I am Samurice)
watashi wa Mareshia desu (I am Malaysian)
douzo yoroshiku (nice to meet you)


marah-shia jin (orang Malaysia)

Nihon jin (orang Jepun)
Tai jin (orang Thailand)
Shingapouru jin (orang Singapura)

Chu-goku jin (orang China)
Indo jin (orang India)
Indone-shia jin (orang Indonesia)
Igirisu jin (orang Inggeris)

Kankoku jin (orang Korea)



ohayou (good morning) - 6.00 a.m to 12.00 p.m
konnichiwa (good afternoon) - 12.00 p.m to 6.00 p.m

kombanwa (good evening) - 6.00 p.m to 12.00 a.m
oyasumi (good night) - 12.00 a.m to 6.00 a.m

jaa (good bye)

Polite Form

ohayou gozaimasu (ohayou)

oyasumi nasai (oyasumi)
sayounara (jaa)

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 22:43


betullah tu..cuma tak ada pergi kat belakang :D
maksud wakarimasen = saya tak faham
wakarimasu = saya faham

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 22:44


watashiwa Mareshiajin desu (saya orang malaysia)

anatawa Nihonjin desuka (awak orang jepun ke?)
iie, watashiwa Nihonjin dewa arimasen (tidak, saya bukan orang jepun)
Mareshiajin desu (orang Malaysia)

anohitowa Nihonjin desuka (orang itu orang jepun ke?)
hai, anohitowa Nihonjin desu (ya, orang itu orang jepun)

anatawa dare desuka (awak siapa)
watashiwa Lim desu (saya Lim)

anatamo Mareshiajin desuka (awak juga orang Malaysia?)
iie, watashiwa Mareshiajin dewa arimasen (tidak, saya bukan orang Malaysia)
Kankokujin desu (orang Korea)


Nombor
0 - rei / zero
1 - ichi
2 - ni
3 - san
4 - yon / shi
5 - go
6 - roku
7 - nana / shichi
8 - hachi
9 - kyuu / ku
10 - juu
11 - juu ichi
12 - juu ni
13 - juu san
....
20 - ni juu
21 - ni juu ichi
22 - ni juu ni
... and so on


anatawa nansai desuka (berapakah umur kamu)
watashiwa nijuunisai desu (umur saya 22 tahun)
watashiwa nijuuissai desu (umur saya 21 tahun)


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.
[ Telah diedit oleh: broshahir pada 13-03-07 22:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-03-07 00:04


Bagus!! Bagilah bayak lagi yang biasa digunakan untuk perbualan harian..saya nak belajar sangat-sangat ni bahasa jepun ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 00:23


insyaAllah, nanti kalau rajin, saya masukkan...
cuba belajar dari website ni dulu
http://www.bahasajepun.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

HAFieZAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29019
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 00:34


Assalamualaikum
Waa...ini sudah bagus, sekarang ana tengah belajar Bahasa Arab, lepas ini bolehlah belajar Bahasa Jepun pulak...kalau Tun Perak boleh belajar banyak bahasa, takkan lah kita tak boleh belajar lebih dari satu bahasa asing.....ilmu yang bermanfaat....bukankah menuntut ilmu itu adalah wajib ke atas umat Islam lelaki dan perempuan.... jadi sebagai permulaan ...moshi2

Bookmark and Share

    


  Member Information For HAFieZAHProfil   Hantar PM kepada HAFieZAH   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 21:09


Hajimemashite.Watashi wa sailormoon desu.Watashi wa UiTM no gakusei desu.


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 21:15


tenki=weather
ame=rain
hare=sunny day
kumori=cloudy
yuki=snow


samui=cold
atsui=hot
suzushii=cool
atatakai=warm


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 21:17


koibito=sweetheart :-D :-D :-D
tomodachi=friend
ryoushin=parent
kodomo=child(kanak-kanak)
onna=woman/female
otoko=man/male


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 21:24


hm...pernah tusen tapi da berhenti....hehehe
ima-sekarang
nani-apa
kore-ini
sore-itu
ano-orang itu
san-mr/miss
owarimasu-habis

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 21:30


yaru saja mana ka... (boleh tahan juga) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 21:31


auto correct pula buat salah... -_-"""
sepatutnya yaru j_a n_e ka

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 12:21


Pada 15-03-07 21:24 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!


san-mr/miss


Nak tambah sikit lagi...

chan=untuk kanak-kanak
kun=untuk remaja
sama=untuk kerabat maharaja

Contoh:
Shin Chan
Kumai kun
Kimura sama


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 12:24


ala....bestnya bahasa jepun....tapi susaha lah nak belajar kalau macam ni...sebab tak dengar dan tak praktikkan...

actually teringin sangat nak balaja cakap jepun dan korea....sebab suka sangat tengok cerita2 dr 2 negara ni....

insyaAllah satu hari nanti nak belajar juga bahasa ni dan nak ke sana....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 16:17


Nihon-go no benkyo wa muzukashii desu ga, omoshiroi desu
(Belajar bahasa jepun susah tetapi menarik)

*muzukashii=susah
*omoshiroi=menarik


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-07 03:09


Pada 14-03-07 00:23 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

insyaAllah, nanti kalau rajin, saya masukkan...
cuba belajar dari website ni dulu
http://www.bahasajepun.com/


broshahir...ajarlah kami di sini. hehe


-----------------
sama-sama mencari kebenaran,
HATI dikawal oleh AKAL,
AKAL dikawal oleh IMAN,
Jika HATI selalu kotor, selalulah tingkatkan kualiti IMAN


Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-07 15:51


hara kiri...bunuh diri..betul ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 17:22


Dulu kat U ada belajar Bahasa Jepun selama 2 semester...tapi tidaklah mahir sangat.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

rasyidahzawawi
Warga Rasmi
Menyertai: 16.03.2007
Ahli No: 29202
Posting: 2
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-03-07 12:41


arigatogozarimas...itu saja yang saya tau

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasyidahzawawiProfil   Hantar PM kepada rasyidahzawawi   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 10-04-07 02:28


ni hao ma? haoo..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 03:11


gambattene! / ganbarimasu!=berusahalah!..

ittadakkimasu=baca sebelum makan.. saya selalu anggap ni macam kita baca bismillah sebelum makan. hoho.

ittekimasu=saya pergi dulu

hontoni=betul-betul

chotto=sekejap/wait a sec

nandeska?=why?

aishiteru=i love u...

demo=tetapi

---> pengaruh tengok cerita naruto dan drama nihon... :-D :-D


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 10-04-07 03:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 10-04-07 03:18


waah..besla...
tak ada lah lagha sangat tengok cite2 katun 2 kan?
bagus..keep it up.amalkan.agaknya lah dapat pergi jepun suatu hari nanti

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 11:50


suka...suka... apa maksudnya? ni dalam bahasa jepun ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 11:57


suka???suki tahu lah...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

dhiyaul_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16468
Posting: 96
Dari: sini

malaysia  


posticon Posting pada: 10-04-07 14:00


waaa broshahir hebat lah... kagum! Ajarkan kami.. Kami banyak berminat! Arigato~


-----------------
ruhban fillail wa fursan finnahar


Bookmark and Share

    


  Member Information For dhiyaul_islamProfil   Hantar PM kepada dhiyaul_islam   Pergi ke dhiyaul_islam's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-04-07 15:18


nemui desu >> saya mengantuk...

betul ke? dah lupa..rasanya betul lah tu... :-D


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

mechaboyz87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27308
Posting: 94
Dari: -ump->> kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 10-04-07 17:15


salam.. best nya. rasa terhibur pulak belajar bahasa jepun ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechaboyz87Profil   Hantar PM kepada mechaboyz87   Pergi ke mechaboyz87's Website   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 10-04-07 17:20


ana ada kawan...
dia suka cakap 1perkataan jepun ini...
"nani"...=apa dia

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 11-04-07 19:38


mari kita orang serang marayaaaaaaaaaaaa!!(malaya)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 20:39


furui no topiku (topik lama)
mou sabishii (sudah sunyi)

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-01-08 21:14


Pada 13-03-07 21:01 , ShahrulZaman posting:

!!! QUOTE !!!

Moga memberi manfaat tak sikit pun banyak . Tak tau nak mulakan macam mana atau dari mana sebab kerjaya pun bukan SENSEI NIHON-GO (sensei=cikgu,nihon=Jepun, go= bahasa).. Mungkin doraemat-sensei atau yang lain-lain yang tahu tu boleh turut membantu juga nanti . Yoroshiku douzo (yoroshiku=minta dibantu/tunjuk-ajar, douzo=sila).

OKlah, saya mulakan dengan jiko-shoukai (memperkenalkan diri).

Watashi no namae wa Mai_Izz desu (Nama saya Mai_Izz).
Mai o yonde-kudasai (Sila panggil/gelar saya Mai).

Huraian
Watashi = saya
no = (kepunyaan. Kalau bahasa omputehnya 's)
namae = nama (e=mengikut sebutan enak)
wa = (particle untuk subject watashi)*
desu = (auxiliary verb after after the noun. setiap ayat akan yang berakhir dengan noun akan disusuli dengan desu ni. Ini untuk menunjukkan ayat formal.)
yonde = panggil/gelar (e=mengikut sebutan enak)
-kudasai = Sila (untuk setiap ayat formal)

*agak memerlukan penerangan panjang lebar. Insyallah akan diterangkan kemudian (entah mana letak buku rujukan dulu )

Hait, koko-made wa wakarimashita ka? (Baiklah, hingga takat ni faham tak (semua)?)

Huraian
Hait = Ya/baiklah/OKlah
koko = ini
made = takat/hingga (e=mengikut sebutan enak)
wa = (particle untuk subject koko-made)*
wakarimashita= faham
ka = kah? (noun untuk pertanyaan)

OK, douzo jika ada kemusykilan atau nak cuba buat ayat ke




moshi2...besnya belajar bahasa jepun.. :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 06-01-08 21:17


Watashi no namae wa ummusafiah desu
ummu o yonde-kudasai ..

wah!pandai copy dan paste :welcome:..eheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 06-01-08 21:55


Pada 13-03-07 22:10 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

nihongo wa omoshiroi desu mana... (bahasa jepun menarik kan...)


broshahir dulu kat sekolah ambil bahasa Jepun ye?...pandailah..boleh ajar kami kat sini.. :-) 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 21:57


tahu sikit-sikit saja..ada juga yang dah lupa..
dulu ambil opsyen bahasa jepun kat u.

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 06-01-08 21:59


:-) ok..saya cuba ya,,kalau salah bolehlah siapa2 tolong betulkan...
Watashiwa PermataHiJau desu...
Watashiwa UTeM no seito desu...
hihi...apa-apaan ini...
tak apalah ganbate nee!!! :-) :-) 8-)
dulu kat sekolah ada kawan ambil bahasa Jepun...tapi budak-budak baru masuk macam saya tak boleh..jadi ni dengar mereka ajar masa minggu bahasa jepun 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

muslimah_aLfA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30865
Posting: 217
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 23:05


nak tambah sikit..

tosho-shitsu = library
kumo =spider
yumei = famous
kioku =memory
mikata = friend
neko = cat
issho-kemmei = try hard
itoko = cousin
zasshi = magazine
netsu = fever
shukuga = congratulation
gyunyu = milk
hoshi = star
jitensha = bicycle
kaimono = shopping

pnt juga belajar bhasa jepun ni..:roll:
tapi sebab minat..tsuzukimasu saja.. ;-)

tsuzukimasu = teruskan 8-)

-------------------------------------------
~Alangkah indah hidup ini..bila ISLAM bersinar kembali...cahaya iman menyuluh tiap sanubari..kebenaran mewarnai bumi~

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_aLfAProfil   Hantar PM kepada muslimah_aLfA   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 23:17


nak tambah vocab juga..

hara hetta - lapar sangat
nemui - nak tidur atau mengantuk
aitai - nak jumpa
keitai - henset
buku - hon
kamus - jisho
emak - okaasan
ayah - otosan
bunga - hana
tangan - te
mata - me
spek mata - megane
dame - jangan
hoshii - nak
wasureta - dah lupa
oboimasu - ingat
komputer - konpyuta
pintu - doa
anjing - inu
monyet - saru
tingkap - mado
jam - tokei
televisyen - terebi


tsuzuku (bersambung)

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

hamnah_02
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.05.2007
Ahli No: 29821
Posting: 69
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 23:29


erm...
saya suka sangat bahasa jepun..
tapi ...tak reti langsung nak cakap jepun..
boleh lah saya nak belajar bahasa jepun kat sini..:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For hamnah_02Profil   Hantar PM kepada hamnah_02   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 07:07


minna...ohayou gozaimasu (selamat pagi semua)
nak sambung lagi...

asagohan - sarapan
pan - roti
tamago - telur
sakana - ikan
nashi remaku - nasi lemak
kawaii - comel
kirei - cantik
tomodachi - kawan
kusuri - ubat
okane - duit
otobai - motosikal
kuruma - kereta
hayai - cepat
osoi - lambat
furui - lama
atarashii - baru
uta - lagu
mirai - masa depan
kekkon - kahwin
tanjoubi - harijadi
itsu - bila
modore - balik
shimbun - surat khabar
yasashi - baik
suki - suka
kirai - benci
takai - tinggi
mijikai - pendek

apa lagi ek..
jaa..mata kondo (bye..next time)

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 09:52


menarik jugak bahasa ni..ni first time dengar istilah-istilah yang pelik-pelik ni...ahakss..insyaAllah ada masa hamba nak cuba belajar kecek jepang ni..:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 10:39


ohayogozaimas...:)

susah blj bahasa tapi menarik...
kalau dah minat tak ada hal nyeeee
kannnn...
:)

gambate kudasai....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 10:42


paling suka pekataan dalam jepun ialah....koibito.....kwikwikwikwiwkwi...:):):)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 09-01-08 09:03


nama-nama jepun pilihan
1. yang pemarah- KEJI CACIMAKI

2. yang tak suka barang mahal- SATO SUKAMURA

3. yang bisu- KITA TADASUARA

4. yang suka makan tose- NANACHI HITOSE

5. yang suka lagu blues- APO NADIKATO

6.yang suka belajar- ASIKO ULANGKAJI

7. yang kerap bikin ribut- WAKASI HURUHARA

8. yang masih bujang- MATIMATI TAMOKASI

9 .yang asyik berbini - ASIKO GILOBETINOKO


p/s: jangan marah ye..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 10:31


hehe...kelakar hafeezul

nak tambah lagi vocab...

ittai - sakit
kokoro - hati
atama - kepala
itsumo - selalu
jikan - masa
isogashi - sibuk
hima - free/masa lapang
yama - gunung
fune - kapal
shitsumon - soalan
ada - arimasu
itsu - bila


eto,,, shitsumon arimasuka? ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-01-08 21:27


Pada 09-01-08 10:31 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

hehe...kelakar hafeezul

nak tambah lagi vocab...

ittai - sakit
kokoro - hati
atama - kepala
itsumo - selalu
jikan - masa
isogashi - sibuk
hima - free/masa lapang
yama - gunung
fune - kapal
shitsumon - soalan
ada - arimasu
itsu - bila


eto,,, shitsumon arimasuka? ..


eto ? maksudnya ap?tambah lah vocab lah..arigato kuzaimas :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 21:28


eto... selalunya macam reaksi tengah berfikir.... erm.. macam tu lah :D


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 21:36


sepatutnya arigatou gozaimasu bukannya arigato kuzaimas

more vocab...

chotto - sebentar
shukoshi - sedikit
takusan - banyak
taihen - sangat
mezurashii - jarang
hen - pelik
tokidoki - kadang-kadang
mada - belum
ichiban - terbaik
saisho - pertama
saigo - terakhir
zenzen - kesemuanya
motto - lebih
zettai - pasti
yakusoku - janji

sugiwa.... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-01-08 21:42


Pada 09-01-08 21:36 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

sepatutnya arigatou gozaimasu bukannya arigato kuzaimas

more vocab...

chotto - sebentar
shukoshi - sedikit
takusan - banyak
taihen - sangat
mezurashii - jarang
hen - pelik
tokidoki - kadang-kadang
mada - belum
ichiban - terbaik
saisho - pertama
saigo - terakhir
zenzen - kesemuanya
motto - lebih
zettai - pasti
yakusoku - janji

sugiwa.... :berfikir:


oops..haiit..arigatou gozaimasu.. :malu: ..sugiwa?huhu..maksudnya ap?macam bersugi saja..kihkih :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 21:45


sugiwa... tu macam lepas tu... next...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 09-01-08 23:22


waaa..banyaknyer vocab jepun broshahir.. minta izin ye :bye:


best sangat belajar bahasa jepun ni..
hanya nak tambah sikit tentang sebutan perkataan jepun bagi yang jurang tahu.
ok..kita ambil contoh perkataan "wakarimasu=saya faham" bunyinya cuma " wakarimas"... means.. huruf u di hujung perkataan tak perlu dibunyikan..
contoh lain.. " ohayou gozaimasu---->ohayou gozaimas..

takat ni dulu lah,,, act tengah nak revise semula untuk bahas jepun level 2 :-)

ada masa dan wireless laju saya akan kongsi tentang grammer pula ye.
:welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-08 23:52


Pada 09-01-08 23:22 , lukluk_assyifa posting:

!!! QUOTE !!!

waaa..banyaknyer vocab jepun broshahir.. minta izin ye :bye:


best sangat belajar bahasa jepun ni..
hanya nak tambah sikit tentang sebutan perkataan jepun bagi yang jurang tahu.
ok..kita ambil contoh perkataan "wakarimasu=saya faham" bunyinya cuma " wakarimas"... means.. huruf u di hujung perkataan tak perlu dibunyikan..
contoh lain.. " ohayou gozaimasu---->ohayou gozaimas..

takat ni dulu lah,,, act tengah nak revise semula untuk bahas jepun level 2 :-)

ada masa dan wireless laju saya akan kongsi tentang grammer pula ye.
:welcome:


sila2... betullah tu..
masa perkataan tu disebut, u dibelakang tidak dibunyikan..
dipanggil 'u senyap'.
wah..dah masuk level 2..
bolehlah jadi sensei kat sini.


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 02:01


salam
sebelum aku menyampuk lebih-lebih ni...aku pun minat juga dengan bahasa jepun, dulu belajar kat radio dengan kak nani @ nani-san, kat radio THR tapi sekarang rasanya rancangan tu dah tak ada agaknya, nm slot tu subarashi banggumi (rancangan menarik)
tapi yang aku belajar kat situ dia bagitahu sebutan untuk lelaki dan perempuan berbeza. So kalau nak belajar bahasa jepun better lelaki dengan cikgu lelaki, perempuan dengan cikgu perempuan sebab sebutan dia lain, lelaki kasar, perempuan lemah lembut sikit nada pecakapn nya. err...nak tya, betul ke fakta yang aku belajar ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 07:51


a'a...dulu pernah juga dengar kat radio...belajar jepun bersama kak nani.
kalau cara sebutan lemah lembut atau kasar itu normal lah..
kan lelaki suaranya agak kasar...dan perempuan pula suaranya agak lemah lembut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 12:28


maksud aku, bukan pronouns tapi ada words yang digunakn untuk lelaki tapi perempuan xgn words tu dan sebaliknya...
...faham tak apa yang aku cakap ni. Aku pun konpius dengan ayat aku sdiri :roll: :lol:


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 15:05


Pada 07-01-08 07:07 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

minna...ohayou gozaimasu (selamat pagi semua)
nak sambung lagi...
pan - roti
tamago - telur


pan to tomago --> roti dengan telur...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 15:08


Pada 07-01-08 07:07 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!


okane - duit


Mari buat ayat dengan perkataan ni...contoh ayat:

Watashi wa okane ga arimasen. (Saya tak ada duit)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 10-01-08 15:27


okane eh

gaban no naka ni okane arimasu ( di dalam beg ada duet)

betul ke susunan ni huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-01-08 15:43


Tak pasti lah...nampak macam betul saja...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 08:56


Pada 10-01-08 12:28 , nurulislamiafiqah posting:

!!! QUOTE !!!

maksud aku, bukan pronouns tapi ada words yang digunakn untuk lelaki tapi perempuan xgn words tu dan sebaliknya...
...faham tak apa yang aku cakap ni. Aku pun konpius dengan ayat aku sdiri :roll: :lol:



oh, ada kut..
macam watashi digunakan oleh orang lelaki
atashi pula digunakan oleh orang perempuan.

watashi/atashi - saya


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 08:58


Pada 10-01-08 15:27 , lukluk_assyifa posting:

!!! QUOTE !!!

okane eh

gaban no naka ni okane arimasu ( di dalam beg ada duet)

betul ke susunan ni huhu...


erm.. :berfikir:

mungkin macam ni kut...

kaban no naka ni okane ga arimasu


kaban - beg
gaban - yang lawan makhluk gorgon tu... wakasau wakasau te nan da :D


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 09:02


Pada 10-01-08 15:05 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-01-08 07:07 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

minna...ohayou gozaimasu (selamat pagi semua)
nak sambung lagi...
pan - roti
tamago - telur


pan to tomago --> roti dengan telur...



pan to tamago -> roti dan telur

to - dan


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 09:07


vocab untuk perbuatan...

doshi - perbuatan
arimasu - ada
kimasu - datang
nemasu - tidur
okimasu - bangun
kakarimasu - ambil (masa)
tsukarimasu - letih
kaerimasu - balik
tabemasu - makan
nomimasu - minum


* try to refresh my japanese language back...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 21:10


konbanwa.....
o namae wa fira desu

lagi..erm...dah tak ingat hehe...


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 21:13


.. wa Doraemon wa Shin Chan wa Naruto wa Honda wa Suzuki wa Yamaha wa Sushi wa Toyota wa Mitsubishi.. fuhh susah juga nak cakap Jepun ini:lol:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 21:15


sugei na.. kakisamun kun...
motto motto gambarimasu..
jodan j a nee yo..
koko wa, nihongo no benkyo dake..
wakarimasuka?


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 15:09


Pada 11-01-08 21:15 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

sugei na.. kakisamun kun...
motto motto gambarimasu..
jodan j a nee yo..
koko wa, nihongo no benkyo dake..
wakarimasuka?



wakarimasen broshahir-san... :berfikir:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 15:13


kira yamato, dozo!!!

siapa yang tengok gundam seed mesti pernah dengar ayat ni...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 15:28


Pada 12-01-08 15:09 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-01-08 21:15 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

sugei na.. kakisamun kun...
motto motto gambarimasu..
jodan j a nee yo..
koko wa, nihongo no benkyo dake..
wakarimasuka?



wakarimasen broshahir-san... :berfikir:



maksud dia cenggini...

sugei na kakisamun kun - hebatnya kakisamun
jodan j a nee yo - jangan bergurau
koko wa, nihongo no benkyo dake - kat sini hanya belajar jepun
wakarimasuka - faham tak

tu saja.... :D


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 15:29


Pada 12-01-08 15:13 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

kira yamato, dozo!!!

siapa yang tengok gundam seed mesti pernah dengar ayat ni...



kira yamato, silakan :D

dulu tengok juga cerita gundam seed ni... suka tengok robot dan time lawan saja..


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 12-01-08 15:32


aiseh! jelez lah pula tengok org pandai cakap japang . .

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 15:42


nak tanya, kirayamato tu apa maksudnya? biasa juga tengok orang pakai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 15:47


kira yamato tu nama watak dalam anime Gundam Seed ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 12-01-08 15:48


Pada 11-01-08 08:58 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!



mungkin macam ni kut...

kaban no naka ni okane ga arimasu


kaban - beg
gaban - yang lawan makhluk gorgon tu... wakasau wakasau te nan da :D



arigato gozaimas sensei... :-D

see...saya masih banyak tidak tahu dan buat ayat yang salah..nak tulis kaban sebenarnya tertulis gaban 8-)
baru perasan..

kalau susunan gini ( place+ ni+ Noun+ ga+ imasu/arimasu)
contoh seperti ayat di atas kan ...
atau gini :
kyoushitsu ni sensei ga imasu

susunan kedua ( Noun + wa + Place + ni + imasu/arimasu)
contoh ayat:
siti san wa kyoushitsu ni imasu


please,,sensei broshahir check kan... nak ambil level 2 tapi banyak dah lupa :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 15:51


saya pun sebenarnya ingat ingat lupa ni :D

kyoushitsu tu apa? saya pun dah lupa :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 20:02


chotto matte kudasai :)
download free eBook-> http://rapidshare.com/files/53823422/Japanese_for_Busy_People.pdf

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 13-01-08 08:59


Pada 12-01-08 15:51 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun sebenarnya ingat ingat lupa ni :D

kyoushitsu tu apa? saya pun dah lupa :P



bilik kuliah

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 12:42


oh..bilik kuliah..

berbalik kepada grammar... (saya rujuk buku ni)

"wa" dan "ga" tiada persamaannya dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris. Ia selalunya digunakan di hadapan perkara atau topik dalam ayat.

contoh ayat 1

watashi wa Ahmad desu (saya ialah Ahmad)

Dalam ayat di atas "wa" menegaskan "En.Ahmad" bukannya "saya".


contoh ayat 2

watashi ga Ahmad desu (saya ialah Ahmad)

Dalam ayat ini, "ga" menegaskan "saya" bukannya "en.Ahmad".


Di harap nampak perbezaan di antara 2 ayat di atas.

Owarimasho (setakat ini dulu)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 16:46


Pada 12-01-08 15:28 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!



maksud dia cenggini...

sugei na kakisamun kun - hebatnya kakisamun
jodan j a nee yo - jangan bergurau
koko wa, nihongo no benkyo dake - kat sini hanya belajar jepun
wakarimasuka - faham tak

tu saja.... :D



so desu ka...arigato gozaimasu sensei... :-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 16:47


douitashimashite . . . (sama-sama . . . )

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 13-01-08 18:33


interesting dan very interesting....teringin nak further study kat japan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 18:34


soro soro ikimasu ... (dah nak pergi ...) :bye:

assalamualaikum wrwbt... :-)


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-01-08 23:12


Pada 12-01-08 20:02 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

chotto matte kudasai :)
download free eBook-> http://rapidshare.com/files/53823422/Japanese_for_Busy_People.pdf





untuk learning arabic language tak ada ke? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 23:59


Pada 13-01-08 23:12 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-01-08 20:02 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

chotto matte kudasai :)
download free eBook-> http://rapidshare.com/files/53823422/Japanese_for_Busy_People.pdf


untuk learning arabic language tak ada ke? :berfikir:


2006 Arabic-English Dictionary 0.6 (980 KB) - Freeware

download kat sini -> http://www.brothersoft.com/qdict-2006-arabic-english-dictionary-50366.html

or boleh belajar kat web saja -> http://www.madinaharabic.com/


-----------------
Web, Graphic, Multimedia & Animation Service


Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 15:40


mareshia no tenki wa atsui desu.(cuaca dekat malaysia panas)

tenki = cuaca
atsui = panas


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 15:44


Kaikyoo --> Masjid
Isuramu kyooto --> Muslim

Rujukan:nihon no jisho


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 16-01-08 15:46


Assalamualaikum
watashi..athrun zala....huhu... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 16:00


Pada 16-01-08 15:46 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
watashi..athrun zala....huhu... :welcome:



ZAFT no athrun zala... :-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 16:03


Isnin --> getsu-youbi
Selasa --> ka-youbi
Rabu --> sui-youbi
Khamis --> moku-youbi
Jumaat --> kin-youbi
Sabtu --> do-youbi
Ahad --> nichi-youbi

raishuu --> minggu depan

raishuu no kin-youbi --> Jumaat minggu depan


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-02-08 19:07


hajime mashite... watashiwa aisya_aqmar desu... watashiwa nihon go no bekyoushimasu... hehe... ayat berterabur baru saja belajar level2 dan tlsn katakana...
sekadar nak tambah vocab...
shitsureishimasu - maaf m'ganggu
gomenasai - maafkan saya, i'm sorry
sumimasen - excuse me
kazoku - family
kaizoku - lanun
ittekismasu - saya pergi dulu...
itteirasshai - selamat jalan
mata ashita - jumpa lagi esok
mata aimashou - jumpa lagi lusa
mata raishuu - jumpa lagi minggu depan
minna - semua
hehe... cukup lah dulu agaknya..
lain kali kita smbung lagi...
nihon go ga suki desu...!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 20:12


Pada 13-01-08 23:59 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-01-08 23:12 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-01-08 20:02 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

chotto matte kudasai :)
download free eBook-> http://rapidshare.com/files/53823422/Japanese_for_Busy_People.pdf


untuk learning arabic language tak ada ke? :berfikir:


2006 Arabic-English Dictionary 0.6 (980 KB) - Freeware

download kat sini -> http://www.brothersoft.com/qdict-2006-arabic-english-dictionary-50366.html

or boleh belajar kat web saja -> http://www.madinaharabic.com/





Kenapa tak boleh nak downlod pun 2006 Arabic-English Dictionary 0.6 (980 KB) - Freeware??
dimane silapnya...

p/s: ana dah pening nak translate BI ke Arabic and Arabaic ke BI :cry: ..Kalau ada software ini ringan sikit... :welcome:


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 10:51


erk..ada arabic dalam topik ni..
tak mengapalah, sekadar iklan.


nak paste dari blog lama..

ok lah murid-murid ..hajimemasuka (boleh mula ke)..hehe..sebenarnya saya pun tak hebat sangat..sama-samalah kita belajar ^-^tak

hari ni..kita belajar pasal sentence ending particels...dalam bahasa jepun, banyak partikel yang ditambah dihujung ayat..partikel ini menggambarkan emosi kita semasa bercakap..seperti ketika ragu-ragu..berhati-hati..tegas..tertanya-tanya dan sebagainya..sesetangah partikel adalah berbeza mengikut percakapan lelaki atau perempuan..jom lihat contoh di bawah..

No
(1) menunjukkan penjelasan atau penekanan. Hanya digunakan oleh perempuan atau kanak-kanak dalam perbualan harian.

Kore jibunde tsukutta no (ini, saya buat sendiri)

Onaka ga itai no (saya sakit perut)

(2)membuat ayat dalam bentuk pertanyaan ( dengan nada yang tinggi).

Ashita konai no (kamu datang tak esok?)

Doushita no (Kenapa dengan kamu ni?)


Sa
Penekanan ayat. Hanya digunakan oleh lelaki.

Sonna koto wa wakatteiru sa (saya benar-benar mengetahui sesuatu perkara ini)

Hajime kara umaku dekinai no wa atarimae sa (Sudah menjadi lumrah..kamu tidak dapat membuat begitu baik pada permulaan)

Wa
Hanya digunakan oleh perempuan. Digunakan untuk penekanan atau untuk kesan yang lembut.

Watashi ga suru wa (saya akan lakukannya)

Sensei ni kiita hou ga ii to omou wa (saya rasa lebih baik kita tanya cikgu)


Yo
(1)Menekankan arahan

Benkyou shinasai yo! (belajar lah!)

Okoranaide yo! (janganla terlampau marah kat saya!)


(2)Menunjukkan penekanan sederhana.Selalu diguna apabila hendak memberitahu satu maklumat baru.

Ano eiga wa sugoku yokatta yo. (cerita tadi sangat bagus)

Kare wa tabako o suwanai yo. (Kamu tahu, dia tidak merokok)


Ze
Digunakan semasa mendapatkan persetujuan. Digunakan oleh lelaki semasa perbualan bersama rakan atau bersama orang bawahan.

Nomi ni ikou ze (Jom, pergi minum)


Zo
Menekankan pandangan atau keputusan seseorang. Selalunya digunakan oleh lelaki.

Iku zo (Jom pergi)

Kore wa omoi zo (berat ni..tau)

tu saja lah..ni pun dah panjang bebenor..jaa minna..mata nee


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 14:56


wahh broshahir boleh ke faham kalau orang cakap jepun?
boleh berbual dalam jepun ke?
kalau pergi jepun tak sesatlah kan... :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 15:34


bolehlah tahu basic sikit-sikit...
tapi kalau mereka cakap cepat...susah juga nak tangkap..
insyaAllah, kalau pergi jepun nanti...tak sesat sangat :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

riz_eiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30946
Posting: 78
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 08-02-08 17:29


'kyo o no' tu maksudnya apa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For riz_eizaProfil   Hantar PM kepada riz_eiza   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 17:31


kyo - hari ni
macam tak habis saja ayat tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» belajar bahasa jepun

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.288538 saat. Lajunya....