Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"A leader is a dealer in hope"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 21
Ahli: 0
Jumlah: 21




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 23 hari yang lalu
izdham: 32 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 42 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Duit tak ada, tapi hati mahu kahwin!


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Duit tak ada, tapi hati mahu kahwin!

Please Mendaftar To Post


Oleh Duit tak ada, tapi hati mahu kahwin!

pewaris_negeri86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.11.2006
Ahli No: 27427
Posting: 116
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 20:35


Duit tak ada, tapi hati mahu kahwin!

"Jika ada IPT yang hendak diberikan penghormatan mengenai usaha menggalakkan perkahwinan para penuntutnya, markah yang penuh wajar diberikan kepada UIAM. Semenjak dahulu lagi UIAM menggalakkan siswa dan siswi bernikah dengan memberikan saguhati kepada mereka. Mungkin jumlah yang diberikan itu tidak lah dapat menampung sepenuhnya mahar yang tinggi di Malaysia, namun ianya akan dapat menampung serba sedikit bebanan itu. Diharapkan agar saguhati yang diberikan itu dapat digandakan di masa-masa hadapan demi mengurangkan gejala maksiat di kalangan siswa dan siswi yang kini tidak mengenal sempadan. IPT-IPT lain juga wajar mencontohi UIAM di dalam hal ini."


Sabda Rasulullah SAW: "Wahai orang-orang muda, sesiapa yang mempunyai kemampuan di kalangan kamu, hendaklah mereka berkahwin. Sesungguhnya ia lebih menjaga pandangan. Barangsiapa yang tidak mampu, hendaklah mereka berpuasa, sesungguhnya ia adalah perisai" (H.. al-Bukhari)

Antara keluhan yang sering diluahkan oleh para siswa-siswi di IPT ialah tidak mempunyai kemampuan untuk berkahwin. Tuntutan naluri muda mereka menyeru mereka untuk berkahwin. Persekitaran yang diwarnai oleh kefasadan dan maksiat juga menuntut mereka untuk menghalalkan perhubungan berlainan jenis yang merupakan sifat tabi'i manusia. Kajian-kajian oleh sesetengah pihak dan juga laporan-laporan media membuktikannya. sama ada hasil kajian yang pernah didedahkan oleh akhbar kosmo pada awal tahun 2006, mahupun apa yang telah dilaporkan oleh NST pada 18 Ogos 2006. Kesemuanya membuktikan kemelut yang sedang dihadapi oleh para siswa dan siswi di IPT-IPT. Sayang sekali, kemampuan material mereka tidak membenarkan pernikahan dilangsungkan di alam pengajian. Ibubapa moden yang berfikiran materialistik dan kolot juga menjadi penghalang utama. Bagi para ibubapa, anak-anak mestilah menghabiskan pengajian, mestilah mempunyai kerja yang tetap dan kukuh, membeli kereta, barulah anak-anak tersebut boleh berkahwin. Akhirnya, anak-anak di IPT bergelumang dengan dosa berpacaran dan berkhalwat yang dilarang oleh Allah SWT.

Adakah kemampuan untuk bernikah terletak pada kerjaya, segulung ijazah, kereta, ataupun gaji yang lumayan?

Menurut jumhur ulama, kemampuan yang dimaksudkan oleh hadis di atas adalah kemampuan untuk membayar mahar (mas kahwin dan bukan hantaran). Mahar boleh di dalam pelbagai rupa. Ada sahabat yang memberikan mahar hanya dengan sebentuk cincin besi sahaja. Malah ada yang memberikan mahar di dalam bentuk surah al-Quran yang mereka hafal. Apa yang menjadi persoalan utamanya, institusi kekeluargaan itu mesti dipopularkan. Usaha untuk memudahkan pembentukan sebuah institusi kekeluargaan itu adalah satu kewajipan di dalam mana-mana komuniti. Perhubungan secara halal akan dapat mengelakkan banyak masalah sosial yang dihadapi masyarakat. Sayang sekali jika usaha pembentukan mahligai yang suci ini sentiasa dihalangi oleh batas-batas material yang kita sendiri ciptakan.

Ibn al-Qayyim pula mempunyai pentafsiran yang lebih ekstrim berhubung "kemampuan" yang disebutkan oleh hadis tersebut. Bagi beliau, kemampuan yang dimaksudkan ialah "kemampuan fizikal". Oleh yang demikian, barangsiapa yang tidak mempunyai kemampuan "fizikal" untuk menjalankan tanggung jawab sebagai suami, hendaklah mereka berpuasa untuk menjana kekuatan "dalaman". Walau bagaimanapun, ini bukanlah pendapat yang popular. Pendapat jumhur ulama mengenai kemampuan yang ditafsirkan sebagai kemampuan untuk membayar mahar merupakan pendapat yang kuat.

Penentuan mahar

Antara persoalan yang mungkin timbul lewat perbincangan mengenai mahar ialah, milik siapakah "penentuan mahar" tersebut. Adakah ianya milik si dara, ataupun bapanya. Di dalam pengamalan masyarakat Melayu dari dahulu lagi, si bapalah yang menentukan kadar mahar si gadis. Jika mereka letakkan terlalu murah, nanti ada yang megatakan, anak gadisnya terlalu murah. Jika mereka letakkan terlalu mahal, nanti ada pula yang mengatakan, mereka menjual anak. Maka adat dan harga pasaran tempatanlah yang menjadi ukuran. Apa yang penting, mahar adalah hak mutlak si bapa untuk menentukannya. Lazimnya di Malaysia, orang utara terkenal dengan mahalnya mahar, orang Pantai Timur terkenal dengan mahar yang rendah, manakala orang di tengah dan selatan mengukurnya mengikut keadaan keluarga dan juga kebiasaan saudara mara. Adakah ini bertepatan dengan Islam?

Di dalam Islam, si gadislah yang mempunyai kuasa mutlak ke atas maharnya. Si gadis mempunyai kuasa penuh untuk menentukan jumlah mahar yang beliau kehendaki. Walaupun al-Quran dan al-Sunnah tidak menghadkan harga siling untuk mahar, namun Rasululah SAW menasihatkan anak-anak gadis agar tidak meletakkan mahar yang terlampau tinggi. Gadis-gadis yang menuntut mahar yang rendah dipuji oleh Rasulullah SAW. Perkara seumpama ini tidak berlaku di Malaysia kita, malah ianya juga tidak berlaku di kebanyakan negara-negara Islam. Uruf atau adat yang banyak memainkan peranan. Si bapa yang mempunyai kuasa dominan sering berperanan untuk menentukan jumlah mahar anak-anak gadis mereka. Kebiasaannya, ianya diukur menurut jumlah kos perbelanjaan perkahwinan yang terpaksa mereka tanggung.

Isu yang cuba diketengahkan di sini ialah, adakah perletakan mahar yang tinggi sesuai untuk warga IPT?, ataupun kita terus akur dengan adat lantas menghalang anak-anak di IPT daripada berkahwin, semata-mata kerana halangan mahar yang tidak mampu untuk mereka bayar?

Berterusanlah anak-anak di IPT di dalam gelombang maksiat di atas nama coupling dan kebebasan individu.

Cara mengatasinya

Jika benar para siswa dan siswi ingin mengelakkan diri dari melakukan maksiat dan berniat untuk menghalalkan perhubungan mereka, mereka hendaklah bernikah. Itulah sahaja penyelesaiannya. Seumpama tema NOKIA, "Nokia – connecting people", kita mengatakan "NIKAH – Connecting people". Alasan yang sering diungkapkan ialah "Duit tak ada, tapi hati mahu kahwin..."

Apakah tiada solusi yang praktikal di dalam hal ini?, tidak!, solusinya ada, Cuma kesungguhan yang tiada. Apakah solusinya?

1. Peranan Jabatan-jabatan agama dan pusat-pusat zakat

            Salah seorang siswa pernah mengadukan kerenah birokrasi yang dihadapi beliau untuk bernikah di zaman pembelajaran. Jabatan-jabatan agama bagaikan tidak menggalakkan anak-anak IPT bernikah dengan mudah. Mungkin mereka lebih gemar untuk mengendap dan memberkas pasangan yang berkhalwat daripada menggalakkan anak-anak muda bernikah. Imam-imam dan para kadi juga nampaknya kurang "jantan" di dalam perkara ini. Majoriti mereka lebih takutkan prosedur dan juga apa yang termakstub di atas kertas berbanding dengan apa yang tertulis di dalam al-Quran dan sunnah. "Saya tidak ada kuasa, nanti saya yang akan kena dakwa!", merupakan ungkapan-ungkapan yang biasa didengari dari mulut para imam dan kadi yang diminta untuk memudahkan urusan perkahwinan anak-anak muda IPT yang tidak dapat melalui proses birokrasi yang konvensional.

Pernah berlaku, seorang muallaf yang ingin bernikah tetapi tidak mendapatkan surat pengesahan masuk Islam dari negara asalnya telah dihalang daripada berkahwin oleh seorang jurunikah di ibu negara. Muallaf tersebut telah membandingkan proses perkahwinan yang jauh lebih mudah di negaranya yang kafir melalui khidmat gereja berbanding dengan proses pernikahan di Malaysia "Darul Islam" ini. Bukan sekali, sepanjang umur saya yang masih muda ini, sudah dua tiga kali para muallaf mengadukan hal yang sama. Lebih parah, ada di antara juru nikah yang tidak berani menikahkan sepasang muallaf hanya kerana tiada surat sokongan dari bapa si gadis yang bukan Islam. Mungkin gambaran ini hanya segelintir kerenah yang terpaksa dihadapi oleh anak-anak muda bila berhadapan dengan kerenah birokrasi jabatan-jabatan agama dan juru nikah-juru nikah. Realitinya mungkin lebih banyak lagi masalah yang mereka hadapi. Tidak hairanlah mereka mengambil jalan yang mudah, iaitu dengan berzina atau bersekedudukan mahupun berpacaran yang jauh lebih mudah. Malangnya, di dalam kes mengendap dan mencekup pasangan yang berzina dan berkhalwat, personel-personel agama ini akan beriskap pro-aktif!

Sewajarnya jabatan-jabatan agama dan personel-personel agama ini memudahkan proses perkahwinan anak-anak muda. Lebih baik lagi jika disediakan satu pakej perkahwinan IPT di mana prosesnya dimudahkan dan diberikan bonus serta saguhati. Bukankah di dalam usul al-fiqh ada kaedah "fath al-dharai'" (membuka jalan-jalan kebaikan). Bukankah juga kaedah fiqh juga ada yang mengatakan "al-wasilah yak hudhu hukmu al-ghayah" (hukum kepada jalan yang membawa kepada sesuatu perkara adalah mengikut hukum matlamatnya). Rasulullah SAW juga ada bersabda: "Penunjuk jalan kebaikan akan mendapat pahala seperti pembuatnya".

Jabatan-jabatan agama juga sepatutnya tidak hanya mengadakan kursus-kursus perkhawinan, tetapi juga hendaklah menganjurkan kursus "promosi perkahwinan" dan juga "karnival nikah" seperti karnival membeli belah. Eksperiman Jabatan Agama Wilayah menganjurkan perkahwinan beramai-ramai patut dicontohi oleh semua jabatan agama di seluruh Malaysia. Pusat zakat juga sepatutnya bekerjasama dengan jabatan-jabatan agama agar dapat mengurangkan beban mahar yang terpaksa ditanggung oleh pasangan-pasangan muda ini. Upacara perkahiwnan beramai-ramai ataupun "karnival nikah" ini juga sepatutnya dijadikan upacara penarik pelancong. Laksanakan ia di Dataran Merdeka ataupun di dataran KLCC agar ianya benar-benar dijadikan sebagai karnival. Biarlah seluruh negeri melakukannya, biarlah ianya menjadi lebih hebat dari "Jom Heboh". Rasanya, kerjasama TV3 juga perlu, mungkin mereka juga boleh menjadikannya sebagai acara "Nikah Heboh". Karnival tersebut jangan hanya diserikan dengan acara nikah dan makan sahaja, tetapi pameran, forum perdana, ceramah, persembahan nasyid dan sketsa serta jualan murah barang-barang keperluan harian untuk keluarga juga patut dijadikan acara sampingan.

2. Peranan IPT

Jika ada IPT yang hendak diberikan penghormatan mengenai usaha menggalakkan perkahwinan para penuntutnya, markah yang penuh wajar diberikan kepada UIAM. Semenjak dahulu lagi UIAM menggalakkan siswa dan siswi bernikah dengan memberikan saguhati kepada mereka. Mungkin jumlah yang diberikan itu tidak lah dapat menampung sepenuhnya mahar yang tinggi di Malaysia, namun ianya akan dapat menampung serba sedikit bebanan itu. Diharapkan agar saguhati yang diberikan itu dapat digandakan di masa-masa hadapan demi mengurangkan gejala maksiat di kalangan siswa dan siswi yang kini tidak mengenal sempadan. IPT-IPT lain juga wajar mencontohi UIAM di dalam hal ini.

IPT-IPT juga wajar menganjurkan karnival nikah untuk mengurangkan perbelanjaan kenduri kahwin oleh para pasangan muda. Jadikan ia acara tahunan. Pusat zakat juga boleh memainkan peranan mereka untuk membantu IPT-IPT di dalam menjayakan hal ini. Saguhati atau bonus juga sepatutnya diberikan kepada pasangan-pasangan yang berjaya mendapat keputusan yang cemerlang di dalam peperiksaan mereka. Sebagai contoh, mereka yang mendapat CGPA melebihi 3.5, bonus daripada HEP akan diberikan. Melalui cara yang sedemikian, masalah penurunan prestasi belajar siswa dan siswi yang telah berkahwin akan dapat diatasi. Blok asrama untuk kelamin juga wajar diwujudkan untuk mengurangkan kos sewa rumah di kalangan pasangan-pasangan muda di IPT.

Yakinlah, jika perkara seperti ini tidak dilakukan, gejala maksiat akan semakin berleluasa di masa hadapan. Lebih ditakuti lagi, apabila maksiat sudah dipandang biasa dan sudah menjadi norma. Pada waktu itu, masyarakat yang wujud akan menjadi masyarakat yang bobrok serta punah. Jika IPT-IPT tidak mengambil inisiatif pun, akan sentiasa terdapat pasangan siswa dan siswi yang akan menggunakan cara lain untuk bernikah. Kelazimannya, Golok akan menjadi destinasi terkahir mereka untuk menghalalkan perhubungan cinta yang sudah tidak dapat dibendung dan dihalang.

3. Simpanan khas

Para siswa dan siswi tidak sewajarnya hanya mengharapkan pihak lain melakukan sesuatu sahaja. Mereka perlu bersikap pro aktif. Para siswa dan siswi sepatutnya telah mula merancang kehidupan mereka di masa hadapan semenjak hari mereka mengakhiri peperiksaan SPM. Satu akaun khas untuk kehidupan masa depan wajib diusahakan. Pastikan sejumlah daripada segala pendapatan bulanan dimasukkan ke dalam akaun khas tersebut. Lebih baik jika ianya dimulakan lebih awal daripada itu. Bukan hanya pihak siswa sahaja, malah pihak siswi pun sepatutnya juga mempunyai usaha yang sama. Pastikan segala duit perolehan hasil durian runtuh juga dimasukkan ke dalam akaun khas berkenaan. Usaha sebegini akan memberikan keyakinan kepada ibubapa bahawa anak-anak mereka sudah matang dan mempunyai wawasan.

Kebiasaannya ibubapa ragu-ragu tentang kematangan anak-anak. Mereka masih lagi risaukan tahap pemikiran dan kematangan anak-anak mereka. Turut silap juga ialah anak-anak juga yang tidak menunjukkan kesungguhan dan kematangan. Para ibubapa tidak dapat melihat bukti yang anak-anak mereka benar-benar mampu untuk berdikari. Perkara sebaliknya jika mereka mendapati anak-anak tersebut telah mempunyai perancangan dan mempunyai wawasan. Kematangan anak-anak akan segera dapat dihidu. Amat mengecewakan ramai di kalangan siswa dan siswi yang ingin berkahwin tetapi tidak mempunyai perancangan yang teliti dan boleh dipercayai. Lebih mengharukan lagi jika mereka hanya beriya-iya hendak kahwin di mulut sahaja, tetapi tidak bersikap matang di dalam tindakan. Di dalam hal ini jangan dipersalahkan ibubapa yang bersikap konservatif, salahkan diri sendiri dahulu. Moralnya, mulalah mengumpul duit dari sekarang!

4. Pendapatan sampingan

Di pasaran kini, buku-buku mengenai mencari duit tambahan akan laku seperti goreng pisang panas. Buku-buku karangan Robert Kiyosaki, Azizi Ali, dan lain-lain tokoh dalam dan luar negara menjadi "best seller". Mengapa?, kerana tuntutan hidup di era globalisasi ini memaksa kita mencari pendapatan sampingan. Begitu juga halnya dengan para siswa dan siswi. Apabila disebutkan pendapatan sampingan, jangan hanya terbayangkan restoran-restoran makanan segera sahaja. Zaman kini adalah zaman "outsourcing". Kebanyakan projek-projek yang dilaksanakan oleh syarikat-syarikat besar akan dibahagi-bahagikan kerjanya kepada syarikat-syarikat kecil yang lain. Bagi sesiapa yang pandai di dalam bidang grafik, reka bentuk, media, multimedia, peluang untuk mendapatkan pendapatan sampingan sentiasa terbuka luas. Hanya perlu rajin lebi sedikit sahaja.

Bagi yang pandai menulis dan melukis, mereka juga boleh menggunakan bakat tersebut untuk menjana pendapatan. Penjualan buku-buku, terutamanya novel dan cerpen kini menjadi begitu popular. Terokailah ia untuk mendapatkan pendapatan sampingan. Bagi yang tidak mampu untuk melakukan perkara-perkara yang telah disebutkan di atas, ruang motivasi, tiusyen, dan banyak lagi kerja-kerja akademik yang boleh mereka lakukan. Bagi sesiapa yang lebih rajin, carilah pensyarah-pensyarah yang sedang melakukan pengkajian dan juga penyelidikan. Kebiasaannya para pensyarah tidak akan cukup dengan seorang pembantu kajian (research assistant). Tawarkan khidmat anda, mereka pasti akan gembira untuk mengupah anda bekerja. Peluang perniagaan melalui khidmat-khidmat juga ruang yang boleh dieksplorasi oleh para siswa. Terdapat juga di kalangan siswa dan siswi yang terlibat dengan perniagaan MLM, tetapi risikonya tinggi. Perkara yang sering berlaku ialah waktu mereka akan dihabiskan dengan banyak untuk tujuan berkenaan. Mungkin perniagaan insurans lebih ringan daripada MLM.

Apa yang penting di sini, para siswa dan siswi hendaklah mula mengumpul duit untuk berkahwin melalui pendapatan sampingan. Usaha ini akan membantu para siswa dan siswi membina keyakinan di hati para ibubapa. Jikalaulah mereka beralasan anak-anak tidak mampu lagi untuk berkahwin kerana kelemahan di bidang material, maka jika siswa dan siswi tadi sudahpun mempunyai pendapatan sampingan, mereka akan mati hujah. Pengalaman mencari duit di alam kampus juga akan membantu para siswa dan siswi di dalam alam kerjaya mereka. Mereka akan menjadi lebih berdikari, berpengalaman dan lebih berkeyakinan untuk menempuhi kehidupan pasca kampus. Jika mereka ikhlas, Allah akan sentiasa membantu. Apatah lagi jika kerja-kerja itu dilakukan untuk menyahut seruan Allah dan RasulNya.

Kesimpulan

Tiada masalah yang Allah berikan kecuali di sana ada jalan penyelesaiannya. Di sebalik semua ujian dan cabaran ada hikmahnya. Kelebihan anak-anak Adam yang tiada pada makhluk lain adalah akalnya. Lontaran ide-ide di dalam artikel ini hanyalah sebahagian dari cetusan minda seorang pendidik. Para siswa dan siswi tentunya lebih kreatif dan lebih mengetahui hal keadaan mereka. Seperkara yang penting, para siswa dan siswi Muslim harus sedar tujuan kehidupan kita diciptakan. Kemuncak kehidupan seorang hamba ialah jika mereka dapat memastikan setiap detik dan saat di dalam kehidupannya berlandaskan syariat Allah. Pastikan juga redha dan juga cinta Allah yang menjadi buruan. Pernikahan adalah sebahagian daripada usaha untuk mendapatkan keredhaan Allah dan RasulNya. Perkahwinan juga merupakan wasilah untuk seorang hamba menjauhi larangan Allah. Perkahwinan juga akan dapat membantu para hamba untuk melalui setiap langkah di dalam hidupnya di atas naungan kecintaan Allah. Mengapa bertangguh lagi?, ayuh segera mulakan langkah!


Maszlee Malik

Bookmark and Share

    


  Member Information For pewaris_negeri86Profil   Hantar PM kepada pewaris_negeri86   Pergi ke pewaris_negeri86's Website   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 02:27


Assalamualaikum... saya pernah terdengar istilah perkahwinan khitbah dan ia dikatakan sesuai untuk pelajar2 IPTA yang ingin berkahwin... Boleh tolong jelaskan tentang perkahwinan khitbah ni? Saya tidak berapa pasti tentang konsep nikah khitbah ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 01:29


:-) Assalamualaikum....


ISLAM itu mudah...tak menyusahkan..namun kitalah yang buat ianya nampak susah...sememangnya yang wajib dibayar adalah mahar sahaja,bukan hantaran,namun konsep pelik budaya Melayu di Malaysia adalah hantaran..yang kadang-kadang tidak munasabah....
Ada yang bercerita...kalau wanita yang tak belajar tinggi hantaran sampai Rm8000,kalau yang belajar sampai universiti sampai Rm10 000 ke atas....kalau keluarga pihak lelaki mampu takpelah...kalau tak mampu..ini salah satu sebab juga banyaknya maksiat di kalangan remaja,kerana tidak mampu dari segi kewangan...
Saya bersetuju jika ada mana-mana pihak yang hendak memberikan bantuan atau isentif bagi pelajar atau para remaja yang hendak melangsungkan perkahwinan..ini adalah perkara mulia yang patut digalakkan....

Mabruk UIAM!!!!


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......
[ Telah diedit oleh: alexander pada 14-03-07 01:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-08-07 22:35


Sebab itu menabung dari kecil bukan setakat untuk pelajaran, pergi haji tetapi untuk berkahwin juga.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
ps - "The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn, and relearn." -- Alvin Toffler

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-08-07 12:22


Pada 10-08-07 22:35 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Sebab itu menabung dari kecil bukan setakat untuk pelajaran, pergi haji tetapi untuk berkahwin juga.

ummi, budak-budak kecik mana ada fikir pasal kawin lagi :lol:

p/s: saya masa kecik dulu pernah menabung untuk beli barang mainan :-D


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-08-07 13:30


memang tak terfikir pasal kahwin, tapi untuk kepentingan di masa hadapan..
kahwin tu kan penting juga dalam hidup ni..
zaman sekarang ni, ramai yang nak kahwin, tapi fulus kering.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 11-08-07 15:00


Manusia semakin materialistik sebab menilai dari sudut kebendaan sahaja...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-08-07 15:12


Pada 11-08-07 12:22 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-08-07 22:35 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Sebab itu menabung dari kecil bukan setakat untuk pelajaran, pergi haji tetapi untuk berkahwin juga.

ummi, budak-budak kecik mana ada fikir pasal kawin lagi :lol:

p/s: saya masa kecik dulu pernah menabung untuk beli barang mainan :-D


:lol: :lol:

"ibu, saya nak menabung supaya nanti taklah susah untuk saya bayar hantaran dan maskahwin yang sememangnya cekik darah bila saya dah besar nanti" kata ikhwan yang berumur 4 tahun kepada ibunya.

"buang tebiat ke anak aku ini...kecil-kecil lagi dah fikir nak kahwin...tapi bunyi itu macam lazer saja, macam kena batang hidung aku saja, mas kahwin campur hantaran aku dulu memang mahal, sampai menyusahkan suami masa nak kahwin hari itu " bisik hati ibu ikhwan.

:-D

pengajaran....rendahkanlah nilai hantaran dan maskahwin antum semua...kejarlah keberkatan Allah SWT....tinggalkanlah kesombongan, tinggalkanlah kemegahan, tinggalkanlah sifat menunjuk2 dan etc.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 11-08-07 15:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-08-07 15:57


Alahai anak-anak ni :). Yang kena buatkan tabung mama dan papalah kan. Budak-budak mana pandai cari duit lagi kan kan kan :).

InsyaAllah menabung tu satu hobi yang paling baik sekali.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
ps -
“Allah tidak meletakkan bebanan ke atas seorang insan kecuali apa yang dia mampu”

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 11-08-07 19:30


Em susah2

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 11-08-07 21:02


Pada 11-08-07 15:12 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!


"buang tebiat ke anak aku ini...kecil-kecil lagi dah fikir nak kahwin...tapi bunyi itu macam lazer saja, macam kena batang hidung aku saja, mas kahwin campur hantaran aku dulu memang mahal, sampai menyusahkan suami masa nak kahwin hari itu " bisik hati ibu ikhwan.

:-D


Pergh...Makan dalam ayat ni... :-D ...Bak kata pepatah, siapa yang makan cili dia lah yang terasa pedasnya... :-P


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 11-08-07 21:16


Samalah di Indonesia, Budaya Materialistis, bukan jadi hamba Tuhan malah jadi hamba wang!

Memang wang perlu, tapi karena banyak wang orang bisa sombong dan menyulitkan orang lain.

Akhir zaman seperti ini, sungguh sulit mencari manusia mulia seperti Sayyid Bin Musayyib.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-08-07 22:22


Anakanda pulu ... ceritalah sikit pasal Sayyid bin Musayyib tu ya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 15-08-07 23:08


Sayyid Bin Musayyib, adalah ulama zuhud dan wara.

Suatu hari... Beliau sedang memberikan nasihat-nasihat agama pada murid-muridnya di Masjid.
Nampak terlihat beberapa orang pesuruh Istana datang dan hendak bertemu dengan beliau, tetapi beliau tetap tenang dalam duduknya sembari terus memberikan nasihat-nasihat dan tak menghiraukan para pesuruh istana yang sudah gerah, karena dari kejauhan mereka telah memberikan isyarat, agar Ulama yang mulia itu berdiri dan menemui mereka.

Akhirnya... seorang pesuruh istana mendekati beliau, dan saat nasihat-nasihat agama dari bibir mulia beliau berakhir, pesuruh istana itu menyampaikan pesan Khalifah, agar Sayyid Bin Musayyib datang bertemu dengan Khalifah di istana. Tetapi beliau menolak, karena yang membutuhkan bukan beliau tapi Khalifah, jadi Khalifah harus datang ke Masjid untuk bertemu beliau.

Pokok dari cerita adalah Sayyid Bin Musayyib takut dan menolak fitnah dunia, Khalifah ingin menikahkan putranya dengan putri beliau, tapi beliau segera menikahkan anak gadisnya dengan seorang muridnya yang miskin dan sedang berduka karena istrinya meninggal dunia/wafat. Bahkan dalam riwayat (sudah pernah saya baca dan saya dengar) bahwa Sayyid Bin Musayyib mengantarkan sendiri anak gadisnya ke rumah muridnya itu bahkan beliau memberikan wang. Subhanaullaah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-08-07 23:23


Jzkk :). Sesungguhnya kisah yang boleh dijadikan teladan.

Wallahuta'ala a'lam bissawab.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-08-07 23:27


maaf..saya nak jadi jutawan dulu baru minang anak org..huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 16-08-07 09:15


Pada 15-08-07 23:08 , pulu posting:

!!! QUOTE !!!

Sayyid Bin Musayyib, adalah ulama zuhud dan wara.

Suatu hari... Beliau sedang memberikan nasihat-nasihat agama pada murid-muridnya di Masjid.
Nampak terlihat beberapa orang pesuruh Istana datang dan hendak bertemu dengan beliau, tetapi beliau tetap tenang dalam duduknya sembari terus memberikan nasihat-nasihat dan tak menghiraukan para pesuruh istana yang sudah gerah, karena dari kejauhan mereka telah memberikan isyarat, agar Ulama yang mulia itu berdiri dan menemui mereka.

Akhirnya... seorang pesuruh istana mendekati beliau, dan saat nasihat-nasihat agama dari bibir mulia beliau berakhir, pesuruh istana itu menyampaikan pesan Khalifah, agar Sayyid Bin Musayyib datang bertemu dengan Khalifah di istana. Tetapi beliau menolak, karena yang membutuhkan bukan beliau tapi Khalifah, jadi Khalifah harus datang ke Masjid untuk bertemu beliau.

Pokok dari cerita adalah Sayyid Bin Musayyib takut dan menolak fitnah dunia, Khalifah ingin menikahkan putranya dengan putri beliau, tapi beliau segera menikahkan anak gadisnya dengan seorang muridnya yang miskin dan sedang berduka karena istrinya meninggal dunia/wafat. Bahkan dalam riwayat (sudah pernah saya baca dan saya dengar) bahwa Sayyid Bin Musayyib mengantarkan sendiri anak gadisnya ke rumah muridnya itu bahkan beliau memberikan wang. Subhanaullaah...


hhmm....ada 2 main point yang cuba dihighlightkan oleh sayyid bin musayyib ini....satu... beliau tak mahu urusan rumahtangga anaknya nanti dijadikan macam business atau rasuah oleh khalifah...kot2 lah nanti khalifah gunakan kedudukannya sebagai besan dan juga khalifah mengugut dan tekan sayyid bin musayyib.

kedua....sayyid bin musayyib tidak ingin anak perempuannya hidup dengan orang2 yang selalu lupakan Allah SWT, hidup dengan golongan2 yang cintakan dunia.

moral of the story....sesiapa yang ada anak dara....janganlah kahwinkan anak itu dengan anak2 datuk, anak2 tan sri, anak2 VIP ....terutamanya anak2 mereka2 ini yang playboy, yang kaki kelab2 malam.....hancur rumah tangga anak itu nanti.

wallahua'lam
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 16-08-07 09:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 16-08-07 09:53


jika ada ilmu mahu kahwin kahwin lahhhhhhh..
kerana gan berkahwin menambah rahmat allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 16-08-07 10:52


Teringat tentang apa yang pernah ana baca mengenai antara sebab kaum Luth as memilih pasangan sejenis - kerana perkahwinan menjadi terlalu mahal!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-08-07 03:04


Pada 16-08-07 10:52 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Teringat tentang apa yang pernah ana baca mengenai antara sebab kaum Luth as memilih pasangan sejenis - kerana perkahwinan menjadi terlalu mahal!


mungkinkah yang berlaku sekarang ni rentetan perkara ini...?
:-? :-?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

nur-ika
Warga Rasmi
Menyertai: 04.02.2005
Ahli No: 14109
Posting: 12
Dari: new johor

Johor  


posticon Posting pada: 20-08-07 14:38


hmm semua ok...sampai famili 'dia' tak boleh lah..kena tnggu dia habis study..hu hu hu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur-ikaProfil   Hantar PM kepada nur-ika   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 20-08-07 15:21


Pada 16-08-07 09:15 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-08-07 23:08 , pulu posting:

!!! QUOTE !!!

Sayyid Bin Musayyib, adalah ulama zuhud dan wara.

Suatu hari... Beliau sedang memberikan nasihat-nasihat agama pada murid-muridnya di Masjid.
Nampak terlihat beberapa orang pesuruh Istana datang dan hendak bertemu dengan beliau, tetapi beliau tetap tenang dalam duduknya sembari terus memberikan nasihat-nasihat dan tak menghiraukan para pesuruh istana yang sudah gerah, karena dari kejauhan mereka telah memberikan isyarat, agar Ulama yang mulia itu berdiri dan menemui mereka.

Akhirnya... seorang pesuruh istana mendekati beliau, dan saat nasihat-nasihat agama dari bibir mulia beliau berakhir, pesuruh istana itu menyampaikan pesan Khalifah, agar Sayyid Bin Musayyib datang bertemu dengan Khalifah di istana. Tetapi beliau menolak, karena yang membutuhkan bukan beliau tapi Khalifah, jadi Khalifah harus datang ke Masjid untuk bertemu beliau.

Pokok dari cerita adalah Sayyid Bin Musayyib takut dan menolak fitnah dunia, Khalifah ingin menikahkan putranya dengan putri beliau, tapi beliau segera menikahkan anak gadisnya dengan seorang muridnya yang miskin dan sedang berduka karena istrinya meninggal dunia/wafat. Bahkan dalam riwayat (sudah pernah saya baca dan saya dengar) bahwa Sayyid Bin Musayyib mengantarkan sendiri anak gadisnya ke rumah muridnya itu bahkan beliau memberikan wang. Subhanaullaah...


hhmm....ada 2 main point yang cuba dihighlightkan oleh sayyid bin musayyib ini....satu... beliau tak mahu urusan rumahtangga anaknya nanti dijadikan macam business atau rasuah oleh khalifah...kot2 lah nanti khalifah gunakan kedudukannya sebagai besan dan juga khalifah mengugut dan tekan sayyid bin musayyib.

kedua....sayyid bin musayyib tidak ingin anak perempuannya hidup dengan orang2 yang selalu lupakan Allah SWT, hidup dengan golongan2 yang cintakan dunia.

moral of the story....sesiapa yang ada anak dara....janganlah kahwinkan anak itu dengan anak2 datuk, anak2 tan sri, anak2 VIP ....terutamanya anak2 mereka2 ini yang playboy, yang kaki kelab2 malam.....hancur rumah tangga anak itu nanti.

wallahua'lam


mm,jadi,kesimpulan dia,kahwinla dengan naruto son..:-P lelaki sejati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 20-08-07 15:28


kena lah sabar dulu...
kata nabi s.a.w bila kahwin rezeki akan bertambah...

oleh itu kahwin lah cepat.... namun tanggungjawab suami isteri kena lah faham...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

asrul_safwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 213
Posting: 154
Dari: Shah Alam....

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-08-07 16:44


Kawin....tak kawin.....kawin.....tak kawin....
Pada analah....kumpul duit dulu....bantu keluarga dulu...lepas itu baru fikirkan soal kawin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asrul_safwanProfil   Hantar PM kepada asrul_safwan   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 17:30


mmm....ish...ssah ni....:=?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-08-07 18:15


hmm...nak kawin bagaimana, ptptn tengah tunggu nuuuu...


-----------------
_TerUsKan MenCaRi ReDha AllaH deNgAn MeneNtanG GoV yang ZaLiM_
[ Telah diedit oleh: aku_hambamu pada 20-08-07 18:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 22:55


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah masalah utama nak kawin adalah kewangan. Jadi anak-anak hendaklah jalin silaturrahim bersama keluarga sendiri dan juga keluarga sebelah ayah dan juga ibu dan tubuhkan koperasi keluarga ataupun satu yayasan bagi membantu ahli keluarga yang memerlukan bantuan. Tetapi semua ini mestilah berdasarkan keikhlasan dan juga bina silaturrahim yang sebenarnya. Dan lantik dari kalangan keluarga mereka yang berakhlak mulia dan juga tahu hukum hakam.

InsyaAllah ini akan memudahkan bila salah satu agenda ialah tabung bantu ahli keluarga yang perlu untuk bernikah cepat.

apa macam :).

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 20-08-07 23:25


Pada 16-08-07 10:52 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Teringat tentang apa yang pernah ana baca mengenai antara sebab kaum Luth as memilih pasangan sejenis - kerana perkahwinan menjadi terlalu mahal!


betul tu..sekarang ni gejala lasbian dan gay semakin menular...bahaya sungguh....ish2.. :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

syahadaiman86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.03.2007
Ahli No: 29321
Posting: 31
Dari: Johor - Selangor

Johor  


posticon Posting pada: 21-08-07 01:58


Pada 20-08-07 22:55 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah masalah utama nak kawin adalah kewangan. Jadi anak-anak hendaklah jalin silaturrahim bersama keluarga sendiri dan juga keluarga sebelah ayah dan juga ibu dan tubuhkan koperasi keluarga ataupun satu yayasan bagi membantu ahli keluarga yang memerlukan bantuan. Tetapi semua ini mestilah berdasarkan keikhlasan dan juga bina silaturrahim yang sebenarnya. Dan lantik dari kalangan keluarga mereka yang berakhlak mulia dan juga tahu hukum hakam.

InsyaAllah ini akan memudahkan bila salah satu agenda ialah tabung bantu ahli keluarga yang perlu untuk bernikah cepat.

apa macam :).

Wallahuta'ala a'lam bissawab


ana sokong idea ummimq ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadaiman86Profil   Hantar PM kepada syahadaiman86   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 21-08-07 08:32


an pun setuju gan idea ummimq...

kita kahwin dulu...


hehehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 08:48


if ikut betul-betul cara islam....
mudah saja kan? ada lagi ke yang bakal bapa mertuanya kata

"buat yang wajib...yang dituntut saja"

Islam itu mudah..lagi memudahkan.... bagi orang yang betul-betul implement lah..

but bukan pasal jodoh atau kahwin saja...semuanya pun..

macam seorang kawan saya.... dia baru balik dr.mesir... tapi tak bekerja tetap...
dia jadi pengajar al-quran dari rumah ke rumah..... dan dalam kereta..duduk..berdiri..baring... mulut dia terkumat kamit dengan

AL-MATHURAT

tiba masa dia kata godaan harini terlalu hebat...dia takut ayat-ayat quran dalam dadanya terkikis...dia ingin berkahwin.... lalu berkenalan dengan seorang doktor wanita..... bayangkan..doktor.... =) kalau ikut adat...doktor ni mahu kurang2 10k.... simpanan dia ada 6k saja.....

atas sebab niat dia kerana ibadah mungkin Allah permudahkan jalan bagi dia =)

dia beli kereta tanpa berhutang = tak kena dosa riba'
dia bernikah dengan cara betul-betul yang dituntut sahaja=    nikah di masjid, lengkap syarat sah...dan jamuan di masjid.... =)


yang jadi susahnye...orang lebih berpegang pada adat dari agama dan sunnah rasulullah =)


tapi kalau bapa mertua minta syarat 30juzuk dalam dada sebagai mahar...mampukah????         :#)

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 08:56


Pada 21-08-07 08:48 , agmnhob posting:

!!! QUOTE !!!

if ikut betul-betul cara islam....
mudah saja kan? ada lagi ke yang bakal bapa mertuanya kata

"buat yang wajib...yang dituntut saja"

Islam itu mudah..lagi memudahkan.... bagi orang yang betul-betul implement lah..

but bukan pasal jodoh atau kahwin saja...semuanya pun..

macam seorang kawan saya.... dia baru balik dr.mesir... tapi tak bekerja tetap...
dia jadi pengajar al-quran dari rumah ke rumah..... dan dalam kereta..duduk..berdiri..baring... mulut dia terkumat kamit dengan

AL-MATHURAT

tiba masa dia kata godaan harini terlalu hebat...dia takut ayat-ayat quran dalam dadanya terkikis...dia ingin berkahwin.... lalu berkenalan dengan seorang doktor wanita..... bayangkan..doktor.... =) kalau ikut adat...doktor ni mahu kurang2 10k.... simpanan dia ada 6k saja.....

atas sebab niat dia kerana ibadah mungkin Allah permudahkan jalan bagi dia =)

dia beli kereta tanpa berhutang = tak kena dosa riba'
dia bernikah dengan cara betul-betul yang dituntut sahaja=    nikah di masjid, lengkap syarat sah...dan jamuan di masjid.... =)


yang jadi susahnye...orang lebih berpegang pada adat dari agama dan sunnah rasulullah =)


tapi kalau bapa mertua minta syarat 30juzuk dalam dada sebagai mahar...mampukah????         :#)


salam....
memang zaman sekarang org lebih pgg adat dr agama..kan bagus kalau kita kembali kepada pegangan agama dimn laksanakn yang wajib dan yang dituntut sahaja...mslhnyer org sekeliling pulak yang lebih-lebih dalam menilai majlis perkahwinan org lain...
emmm...ada ke bapa mertua yang minta syrt 30 juzuk sebagai mahar...bagusnya kalau begitu...alangkah indahnyer dapat suami yang mempunyai pggn agama yang dapat membimbing suami...


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 21-08-07 09:04


bagus lah pada mereka yang faham...

berilah kefahaman ini pada saudara2 kita yang lain...
amin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 23-08-07 20:55


Pada 16-08-07 09:15 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-08-07 23:08 , pulu posting:

!!! QUOTE !!!

Sayyid Bin Musayyib, adalah ulama zuhud dan wara.

Suatu hari... Beliau sedang memberikan nasihat-nasihat agama pada murid-muridnya di Masjid.
Nampak terlihat beberapa orang pesuruh Istana datang dan hendak bertemu dengan beliau, tetapi beliau tetap tenang dalam duduknya sembari terus memberikan nasihat-nasihat dan tak menghiraukan para pesuruh istana yang sudah gerah, karena dari kejauhan mereka telah memberikan isyarat, agar Ulama yang mulia itu berdiri dan menemui mereka.

Akhirnya... seorang pesuruh istana mendekati beliau, dan saat nasihat-nasihat agama dari bibir mulia beliau berakhir, pesuruh istana itu menyampaikan pesan Khalifah, agar Sayyid Bin Musayyib datang bertemu dengan Khalifah di istana. Tetapi beliau menolak, karena yang membutuhkan bukan beliau tapi Khalifah, jadi Khalifah harus datang ke Masjid untuk bertemu beliau.

Pokok dari cerita adalah Sayyid Bin Musayyib takut dan menolak fitnah dunia, Khalifah ingin menikahkan putranya dengan putri beliau, tapi beliau segera menikahkan anak gadisnya dengan seorang muridnya yang miskin dan sedang berduka karena istrinya meninggal dunia/wafat. Bahkan dalam riwayat (sudah pernah saya baca dan saya dengar) bahwa Sayyid Bin Musayyib mengantarkan sendiri anak gadisnya ke rumah muridnya itu bahkan beliau memberikan wang. Subhanaullaah...


hhmm....ada 2 main point yang cuba dihighlightkan oleh sayyid bin musayyib ini....satu... beliau tak mahu urusan rumahtangga anaknya nanti dijadikan macam business atau rasuah oleh khalifah...kot2 lah nanti khalifah gunakan kedudukannya sebagai besan dan juga khalifah mengugut dan tekan sayyid bin musayyib.

kedua....sayyid bin musayyib tidak ingin anak perempuannya hidup dengan orang2 yang selalu lupakan Allah SWT, hidup dengan golongan2 yang cintakan dunia.

moral of the story....sesiapa yang ada anak dara....janganlah kahwinkan anak itu dengan anak2 datuk, anak2 tan sri, anak2 VIP ....terutamanya anak2 mereka2 ini yang playboy, yang kaki kelab2 malam.....hancur rumah tangga anak itu nanti.

wallahua'lam



:) Analisis yang bagus, naruto.

Tapi :D anak2 datuk, anak tan sri anak2 VIP, Playboy yang kaki kelab2 malam... bisa saja berubah bahkan menjadi ujung-ujung tombak perjuangan menegakkan kalimatullah, karena perantara manusia yang memiliki jutaan ide, melaui mimpi, atau hidayah langsung dari Allah.

Manusia berencana Tuhan yang menentukan.

Mahasuci Allah yang memiliki segala ilmu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-08-07 21:56


Pada 23-08-07 20:55 , pulu posting:

!!! QUOTE !!!



:) Analisis yang bagus, naruto.

Tapi :D anak2 datuk, anak tan sri anak2 VIP, Playboy yang kaki kelab2 malam... bisa saja berubah bahkan menjadi ujung-ujung tombak perjuangan menegakkan kalimatullah, karena perantara manusia yang memiliki jutaan ide, melaui mimpi, atau hidayah langsung dari Allah.

Manusia berencana Tuhan yang menentukan.

Mahasuci Allah yang memiliki segala ilmu.


memanglah manusia itu bisa berubah....tapi siapakah diantara kita ini yang mampu meramal bilakah seseorang manusia itu akan berubah???....siapakah di antara kita yang tahu bila seseorang itu akan kembali ke jalan Allah SWT???.....can anybody answer these questions???

kita kalau nak bersangka baik pada seseorang itu biarlah berpada-pada....jangan kita bersangka baik kepada penyamun, penipu, perompak (melainkan selepas mereka menerima hukuman sepertimana dalam Islam - bukan dalam undang2 british seperti sekarang)....kita tahu seseorang itu penyamun, perompak, penipu tapi kita kahwinkan jugak anak dara kita dengan mereka2 yang jahat ini......maka nanti tengoklah apa yang Allah SWT janjikan kepada ibu bapa yang mengahwinkan anak gadis mereka kepada mereka2 ini...janji Allah SWT pasti datang tiba.

ingatlah....hidayah itu adalah milik Allah SWT....bukan milik kita....masa depan itu milik Allah SWT, bukan milik kita manusia.....kita tidak boleh meramal apa yang akan berlaku pada masa depan....boleh jadi seseorang itu akan menjadi baik....boleh jadi seseorang itu akan jadi BERTAMBAH JAHAT.

Islam dah beri garis panduan dalam memilih bakal menantu, memilih bakal suami, memilih bakal isteri....maka kita follow sahaja apa yang Islam cadangkan....

tapi kalau tak mahu ikut Islam....nak jugak kahwin dengan orang jahat....maka kahwinlah...silakan.....tapi sendiri tanggunglah akibatnya nanti.

wallahua'lam
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 23-08-07 22:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 01:03


****tapi kalau tak mahu ikut Islam....nak jugak kahwin dengan orang jahat....maka kahwinlah...silakan.....tapi sendiri tanggunglah akibatnya nanti.***

Petikan kata-kata anakanda naruto-san ni jelas sekali. Berani buat berani tanggung kan kan kan.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
ps - Sepatutnya kita berhenti memberi alasan dan akur dengan perintah Allah SWT:
“Katakanlah,’Aku minta perlindungan dari Tuhan sekelian manusia , raja sekelian manusia, sembahan sekelian manusia, dari kejahatan bisikan yang biasa bersembunyi, yang membisikan ke dalam dada manusia. Dari kalangan jin dan manusia”

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 01:18


assalamualaikum...........

bagi ana,di zaman ini masalah sekarang ibu bapa dimana tunggu ibu bapa ada kerja tetap dan pelajaran baru nak menglangsungkan perkahwinan ana...

bagi ana tu saja masalah yang agar besar daripada yang lain....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 11:59


Benar. Hidayah milik Allah, tidak bisa dibeli, manusia hanya perantara saja. Semoga akhir nafas selalu dalam kebaikan, di tempat yang baik, dengan orang-orang yang baik. Aamiiin, Yaa awwal Yaa akhiru.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 12:27


saya pun kalau nak dikira dah boleh kawin...tapi 1 saja masalah...duit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-09-07 12:33


Pada 11-08-07 12:22 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-08-07 22:35 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Sebab itu menabung dari kecil bukan setakat untuk pelajaran, pergi haji tetapi untuk berkahwin juga.

ummi, budak-budak kecik mana ada fikir pasal kawin lagi :lol:

p/s: saya masa kecik dulu pernah menabung untuk beli barang mainan :-D



saya memang menabung dr kecik, saya simpan dalam tabung haji, Alhamd, sekarang dah berkahwin dan dah dftr haji, tunggu turn nak pergi menunaikan hj..

p/s:
Rindu dengan Baitullah :-)


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....
[ Telah diedit oleh: nafisah pada 14-09-07 12:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

kunciair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2007
Ahli No: 30929
Posting: 184
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 14-09-07 13:04


sebelum kahwin kena pkir soal duit dulu...bukan apa...sekarang ni banyak benda kena beli guna duit...sedangkan nak pergi tandas pun kena bayar... :-D
so sesiapa yang nak kahwin tapi tak ada duit....beringat dulu...jangan dah kahwin anak dah berderet tapi hutang tak habis bayr lagi...
nauzubillah...jauhkn lah dr saya...


-----------------
wanita hiasan dunia..adalah permata yang paling berharga bagi lelaki


Bookmark and Share

    


  Member Information For kunciairProfil   Hantar PM kepada kunciair   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 14-09-07 14:44


assalammualaikum...
hmmmm....begitu....kalau tak silap saya jabatan agama wilayah ada beri bantuan untuk berkahwin....betul ke.....


http://studiouniversiti.blogspot.com/


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

annamuslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1423
Posting: 149
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 14-09-07 15:45


Tapi kalau yang nak kawin, tapi tak ada calon, macamana pulak ek?sapa boleh bantu? hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For annamuslimahProfil   Hantar PM kepada annamuslimah   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 14-09-07 16:28


!!! QUOTE !!!

Tapi kalau yang nak kawin, tapi tak ada calon, macamana pulak ek?sapa boleh bantu? hehe


mari sini!jumpa ana..
kahwin gan ana pun tak apa.. :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-09-07 16:31


Pada 14-09-07 16:28 , hanif posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Tapi kalau yang nak kawin, tapi tak ada calon, macamana pulak ek?sapa boleh bantu? hehe


mari sini!jumpa ana..
kahwin gan ana pun tak apa.. :lol: :lol: :lol:



Tu dia. Hanif sudah meng'offer'kan dirinya. cepat-cepat sapa mahu lagi. hehe :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-09-07 16:40


Pada 17-09-07 16:31 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-09-07 16:28 , hanif posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Tapi kalau yang nak kawin, tapi tak ada calon, macamana pulak ek?sapa boleh bantu? hehe


mari sini!jumpa ana..
kahwin gan ana pun tak apa.. :lol: :lol: :lol:



Tu dia. Hanif sudah meng'offer'kan dirinya. cepat-cepat sapa mahu lagi. hehe :-)


Hanif ni memang kena kahwin dah ni....... :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nadeeya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.01.2006
Ahli No: 21680
Posting: 70
Dari: sarawAk..

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-09-07 17:08


hehe...cerita pasal kahwin..banyak perkara kena fikir...tapi kita..mostly malays, memang terikat dengan adat..susah nak pahamkan especially kalau org tua lebih pentingkan adat..betul itu annamuslimah..kalau semua cukup..tapi tak ada calon pula..susah juga itu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadeeyaProfil   Hantar PM kepada nadeeya   Pergi ke nadeeya's Website   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 11:34


Kita bersyukur diberi nikmat dari jutaan sel, kita yang terpilih, nimat hidup, walau hidup di akhir zaman ini, tapi dalam topik ini bisa saja kita tentu akan lebih beruntung bila hidup di zaman Kepemimpinan Khalifah Umar Bin Abdul Aziz, sebab zaman beliau sudah sangat sulit bahkan sebagian riwayat mengatakan tidak ada orang yang miskin/melarat/susah/poor, semua bisa membayar zakat, sampai-sampai Baitul Maal kelebihan wang teramat banyak, hingga Khalifah membagi-bagikan wang itu kepada para bujang agar segera menikah :) Subhanaullaah...

Zaman sekarang ini wang memang banyak, banyak orang-orang kaya tapi wang mereka lebih suka/cinta masuk bank for deposit untuk memperkaya diri. Kedekut untuk membantu sesama. Astagfirullaah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.155944 saat. Lajunya....