Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa-apa yang terjadi pada kita hari ini adalah hasil tindakan kita pada masa lalu
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 73
Ahli: 0
Jumlah: 73




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 27 hari yang lalu
ronniefinancehome: 38 hari yang lalu
MTMKi: 48 hari yang lalu
usop79: 49 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: sapa ada alergi?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» sapa ada alergi?

Please Mendaftar To Post


Oleh sapa ada alergi?

El-ittihadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.02.2006
Ahli No: 22625
Posting: 308
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 04:42


asslamualaikum...

antara sht2 kat sini sapa yang ada alergi?

tak kiralah alergi kat makanan dan sebagainya..sebab ana ada seorang kawan,dia alergi kat ikan...tak boleh makan lgsng..katanya kalau makan nanti muntah...
ada kawan ana lagi yang alergi nasi...fuh,dengar macam sram saja bunyinya...

8-) :lol: 8-) 8-) :lol: 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For El-ittihadiProfil   Hantar PM kepada El-ittihadi   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 06:21


saya alergi dengan jam besi,sampaikan abah saya pernah cakap saya kena pakai jam yang dibuat daripada emas..hehe..tapi yang plastik budak ok.dengan brooch...tapi sekarang kekadang saja alergi....lepas itu dengan makanan laut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 10:57


:-) Alhamdulillah....setakat ini, tak derlah alergi terhadap ubat ke, makanan ke....semua OK...cuma kalau makan "seafood", nanti jerawat saya naik.....tapi itu biasalah kan.... :-P


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 11:18


salam...

ana alergi dengan ketam...
lepas makan tu, mesti gatal2 kat mulut nagan tangan...
:-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 13:34


saya alergi dengan semua jenis jam.kalau pakai habis ruam2 tangan.tapi ruam tu cuma kena kat sebelah kanan saja.
so saya boleh pakai jam kat tangan kiri.hehe..
lagi..elergi kat benda-benda kotor.kalau kena cuci benda kotor yang dah lama tersimpan, habis kaki dan tangan merah2

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 13:35


eh.tebalik.saya tak boleh pakai jam kat tangan kiri.tapi sebelah kanan boleh.hehe..tersilap pula

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 14:55


Kita alergi habuk, bulu haiwan dan makanan yang tak di basuh bersih..aduh..seksa betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 17:31


alergi....
saya memang alergi dengan semua makanan laut termasuk ikan tapi kalau makan yang fresh tak mengapa. Lepas makan makanan laut mesti naik bintik2 merah kat badan tapi yang bagusnya bintik2 tu tak adalah menyebabkan badan ni gatal2...

saya pernah alergi udara, masa tu baru masuk matrik, udara kat situ agak busuk sebab berdekatan dengan matrik tu ada kilang ayam...bila bau busuk tu datang, saya akan rasa sakit dada dan macam susah nak bernafas sebab dada akan rasa mampat...bila keadaan macam ni berlaku saya pun jumpalh doktor, dia yang kata saya alergi udara (ada juga penyakit alergi udara ya?) kerana tak biasa lagi dengan keadaan kat situ.

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-03-07 18:18


assalamualaikum,

ada masalah dengan elergi...bukan alergi
elergi sepi..huhu
gurau saja...

ada masalah dengan makanan laut...nanti resdung makin menjadi-jadi

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

alliaazam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28915
Posting: 159
Dari: Damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 20:42


elergi dengan seafood:( kalau makan bibir jadi tebal smacam dan gatal tekak...
budu,sambal belacan pun elergi tapi ana hentam saja makan:D... lepas tu mulala satu badan gatal...apa lagi pergi mandila...hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For alliaazamProfil   Hantar PM kepada alliaazam   Pergi ke alliaazam's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 13-03-07 21:14


alergi dengan bantal, nampak saja, terus rasa nak tidur

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

El-ittihadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.02.2006
Ahli No: 22625
Posting: 308
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 13:45


ana alergi dengan sbhagian makanan,antaranya kacang parang,ikan parang...dan juga ubt gegat..kalau makan atau sentuh mungkin ana akan berubah...tak tahu jadi pa sebab mak ayah pernah psan banyak kali tentang benda ni...jadi incredible hulk agaknya..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For El-ittihadiProfil   Hantar PM kepada El-ittihadi   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 14:45


alergi dengan makanan laut,budu, cencalok....kalau makan sure gatal2 tangan...
tapi tak serik2 juga.....hehehe
terutamanya budu....tak sampai seminit makan mesti dah gatal tangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 02:08


elergik dengan air rebusan kerang...
kalau kena, sikit pun tangan boleh gatal dan kebas2 sikit...
makan boleh, buang kulit tak boleh...adess....


lagi satu dengan nenas..
sakit tekak then batuk yang lama... huhuhu...


-----------------

[ Telah diedit oleh: ismi_atikah pada 15-03-07 02:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

El-ittihadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.02.2006
Ahli No: 22625
Posting: 308
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 04:39


kalau dengan tomato ana kurang sikit nak boleh makan...pernah dan masuk mulut lepas tu rasa macam nak muntah...tak tahu kenapa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For El-ittihadiProfil   Hantar PM kepada El-ittihadi   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 08:09


ana tak boleh makan udang - nanti gatal2 :P
ana tak boleh makan sos cili - nanti rasa pedas :)
ana tak boleh makan nasi - nanti xkenyang... (roti tak apa huhu :P)

eh2.. ni alergi ke? huhu :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 08:16


Pada 13-03-07 21:14 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

alergi dengan bantal, nampak saja, terus rasa nak tidur

eerrmm...
ni pun elergi ke?...
tak tau lah pula.
:-) :-)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 15-03-07 08:18


Pada 15-03-07 08:09 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

ana tak boleh makan udang - nanti gatal2 :P
ana tak boleh makan sos cili - nanti rasa pedas :)
ana tak boleh makan nasi - nanti xkenyang... (roti tak apa huhu :P)

eh2.. ni alergi ke? huhu :P

salam...

hhmm...elergi yang baik.
kalau macam tu, ana pun tak boleh makan sos cili, nanti pedas :-) :-)
eerrmmm...nasi makanan rutin ana, susah sikit kalau tak ada.
sekurang2nya 1 kali sehari pun jadilah. :-) :-)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

El-ittihadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.02.2006
Ahli No: 22625
Posting: 308
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 03:10


ana makan semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For El-ittihadiProfil   Hantar PM kepada El-ittihadi   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-03-07 07:37


Alergi sea food, tapi bantal saja juga kecuali udang memang kuat sikit alergi dia. tak tahulah protein jenis apa yang badan tak boleh terima penyerapan dia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 08:53


salam..
ana alergi dengan habuk dan bulu haiwan..makanan laut juga kadang-kadang ana alergi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 08:54


bila terkena bulu atau habuk,dengan zat Allah ana bersin-bersin lepas tu selesema terus..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 09:08


anis alergik dengan susu segar... huhu sedihnya, tak dapat nak minum susu segar....
ada tak sesiapa yang alergik susu segar same dengan anis?

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 19-04-07 10:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 09:11


Pada 16-03-07 09:08 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

anis alergik dengan susu segar... huhu sedihnya, tak dapat nak minum susu segar....
ada tak sesiapa yang alergik susu segar same dengan anis?

:-) :-)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 09:53


haa...lupa nak cakap.
ana alergik dengan asap rokok.
memang tak boleh bau walaupun sikit.
bila ana terbau saja, mesti sesak nafas.
hiissh....rimas dengan asap rokok ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

El-ittihadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.02.2006
Ahli No: 22625
Posting: 308
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 15:33


rokok membahayakan kesihatan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For El-ittihadiProfil   Hantar PM kepada El-ittihadi   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-04-07 08:16


saya tak tau ni alergik ke tak...
saya tak boleh makn pedas nanti lidah melecur dan sakit perut...
ada satu ketika tu nasi saya putih lagi ..tapi dah tak tahan dah
org sebelah saya ni pula, nasi dia punya lah merah kena sambal pun boleh selamba saja..
he2..


-----------------
[email protected]
[ Telah diedit oleh: redgirl pada 19-04-07 08:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

warissatulsina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26808
Posting: 34

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 10:09


Wahai sahabat2 yang di hormati, kalian semuani betul betul ke alergi dengan makanaun, emas, besi ,udara, air dan api- tanah tak ada pulak? ok kalau begitu apa kata kita join sama sama enjoy menikmati makanan sampingan yang ana nikmati sekarang ini, ianya terdiri dr 7 jenisa sayuran yang berbagai warna dan 7 jenis buah2 yang berbagai yang di kisar, untuk satu hidangan, yang mana dalam masa yang sama kita kena ambil sajian ini dalam berbagai hidangan. untuk jimatkan masa ianya hanya dibancuh dalam beberapa saat sahaja nak try... semuanya terdapat di bumi allah ini.. pas ni tak ada lagi yang alargi macam kalian..insyaallah sebab ana dah cuba cox ana juga banyak penyakit..disamping mengembalikan bentuk badan yang asal..... dr 67 kg dalam masa 2 mgg susut 4 kg.. nak cuba???? i testing pada bonda tersayang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For warissatulsinaProfil   Hantar PM kepada warissatulsina   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-07 10:20


entahlah..befioer ni makan apa saja ..ok saja..tak ada pula naik alergi yang gatal2 dan merah2 satu badan..tapi baru-baru ni..bila makan crab stick..tak tahu kenapa teruk sangat gatalnye..sampai nak nangis ..huhukk..dah makan CTM...lambat reaksi ubatnye..siap ngntuk lagi....lepas itu pergi klinik dan doktor tanya kenapa??...ish..dia bagi ubat incidal...ok lah lepas tu...
tapi baru-baru ni pula..minum kopi..(sebelum ni ok saja) ..naik lagi gatal2 macam di hari itu..nasib baik ada ubat yang di hari itu....dan sekarang ni..okla...alhamdulillah...harap-harap tak ada apa-apa lagi lepas ni..serik..huhukk.....ni baru dugaan sikit...belum lagi yang lebih besar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

warissatulsina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26808
Posting: 34

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 10:24


ooopsw ana terlupa satu lagi makanna ini mengenyangkan dan mengandungi banyak protien tanpa karbohaiderat yang berlebihan dan membekalkan metabolisma yang tinggi dalam badan dan memberi tenaga yang luar biasa, sesiapa yang rasa malas nak kekelas tu asyik mengantuk saja bila mengadap lecture so memang patu lah u all ambil , dan bagi pekerja pejabat, cikgu yang tak sempat nak siapkan sarapan lagi bagus cuma goncang saja dalam tumbler tu terus minum dan alhamdulilah kenyang dalam masa 4/5 jam jangan lupa terus ambil air yang banyak... amat sesuai bagi mereka yang rajin berpuasa sunat anta tidak akan merasa letih sepanjang menjalani ibadah dan riadah... wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For warissatulsinaProfil   Hantar PM kepada warissatulsina   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 10:59


alergik binatang berbulu dan karpet....
tapi xbmakne tak suka binatang kan hek2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 12:03


alergi pada bau rokok dan minyak wangi (perfume) esp yang budak perempuan selalu pake tu,
lain2 alhamdulillah tak ada

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118803 saat. Lajunya....