Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bahkan orang yang ada penawar racun tak berani hendak minum racun
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 11 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 28 hari yang lalu
Kakngah: 28 hari yang lalu
lidah-penghunus: 29 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Pendapat Lelaki Lembut


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Pendapat Lelaki Lembut

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Pendapat Lelaki Lembut

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 14:02


Pada 09-12-08 10:55 , lemochi_adachi posting:

!!! QUOTE !!!

Kimia punca 'lembut'

Pencemaran ubah sifat lelaki, haiwan jantan: Saintis




hal ni memang betul....
macam salah satu episod CSI, bahan kimia di salurkan ke kolam berdekatan secara haram....
ikan semua pun tukar jantina....
dan satu boy tu mempunyai bentuk badan seperti wanita setelah meminum air tercemar dari kolam tersebut....
bahaya juga perkara macam ni....bahawa kimia boleh tukarkan seseorang menjadi "lembut"...


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-12-08 11:16


Pada 15-12-08 12:56 , sanada_yukimura posting:

!!! QUOTE !!!

Bro cendana. Bro, rileks al... jangan tension2 jangan susah hati. Bro sensitif sangat lah..
Lelaki tak boleh sensitif sangat bro ;)

Apa yang saya baca dari komen-komen, semua org tu niat nya baik, nak bagi pendapat. mungkin cara approach mereka tu yang buat bro terasa agaknya. betul?

Kalau bro nak berubah kami semua sapot dan doakan bro, insyaAllah. jangan tension jangan sedih ok?


Kenapa pula saya perlu malu bila saya terlalu sensitif ..malu dengan wanita sebab naluri saya sensitif...macam wanita...for what?selama ni pun saya dah menanggung pelbagai dugaan...saya sebenarnya dah tak peduli lagi dah sama ada sikap itu sikap lelaki atau pun wanita...itu lah diri saya yang sebenar-benarnya...hanya yang mengalami nya sahaja yang tahu...berubah atau tidak sekarang ni saya dah tak peduli lagi sebab saya dah pasrah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 10:53


Pada 08-11-08 11:01 , cendana posting:

!!! QUOTE !!!

lagi sekali saya tekankan di sini saya tidak sesekali mudah percaya sebarang nasihat atau apa sahaja..pendapat tanpa bukti yang kukuh...selagi org tersebut tak turun padang lihat sendiri...dan bukan hanya tahu bercakap sahaja...salah kan org ...macam hangat2x tahi ayam saja...mula2x saja suruh org buat tu buat ni...paksa kawin juga walupun tak ada perasaan...mungkin ibnu_musa ingat ni macam rambutan kawin...tak payah belajar aper2x pun...terus saja kawin sebab org lain kawin lagi pun ikut sunnnah...kan...nanti nabi tak mengaku umat pula...sebenarnya ia memerlukan penerangan yang jelas...dan lebih mendalam...bukan gunakkan ia untuk hentam org lain? kena lah tahu sunnah tu bagaimana? ayat tu di tujukan pada siapa Kenapa ada ayat yang kata tak mampu kawin kena puasa? Rasulullah ni semua sunnah nya kita boleh ke ikut bukan ke ada yang khusus itu baginda sahaja..? boleh ke kita ikut sunah yang lain kalau tak mampu ikut sunnah kawin tu? Rasulullah ni bagaimana org nya macam kita juga ke...dr segi penciptaannya...setahu saya baginda bukan lah manusia biasa ...?tanpa memikirkan perasaan org lain...kalau macam tu lah bagaimana lah dakwah nak berjaya....contoh kalau nak dakwah dengan org asli nak suruh masuk islam buat baik...kalau peringkat permulaan sahaja yang berkobar-kobar lepas itu biarkan mereka buat hal masing2x tak mustahil ramai yang akan keluar islam murtad balik...saya rasa ini pun dah cukup bagus lah saya nak masuk ke forum agama macam gini ..org gay macam saya ni...adakah anda semua pernah terfikir? saya dah terlalu banyak
berkorban hindarkan diri daripada kawan2x sejenis yang tak baik...sampai mereka kata tindakan saya adalah sangat bodoh sebab malukan diri saya dengan menaip masalah saya ni di sini...dan pelbagai tekanan lain lagi yang saya hadapi...bagi saya sebelum anda semua nak nasihati org lain...kena lah ada ilmu...terutama berkenaan dengan psikitri dan ilmu ketuhanan dan hukum hakam ..kalau tidak tak payah lah...cakap saja saya tak tahu...habis cerita...apa susah nya...nanti org itu akan jadi lebih bermasalah...ni nanti kalau org tu tersinggung bagaimana? kan dah dapat dosa...

boleh sesiapa jawab soalan saya ni....?masih tak berjawab lagi...soalan saya di atas ni /quote...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 22-12-08 11:14


aslmkm..maaf sblmnya..
dalam hal ni...banyak hal yang harus difikirkan..dalam dakwah..,ada masanya kita harus tegas dan keras,,adakalanya kita juga perlu bersikap lembut..tapi tetap tegas dan berhikmah...
adakalanya kita harus memukul orang dengan kata-kata yang menyakitkan agar orang tu sedar...tapi tetap harus dijelaskan bahwa apa pun yang kita lakukan..,bukan sebab kita benci..tapi sebab sayang sangat..sebab tak hendak kawan kita masuk neraka...

perlu kita ketahui cara islam menyayangi manusia...
islam lebih menyayangi jiwa manusia dan fisik berbanding perasaan manusia...
seperti hukum dera terhadap yang berzina..tu dilakukan agar yang melakukan tu bertobat...agar tubuhnya kembali sihat dan terhindar dari penyakit2 seperti HIV..hal ni terbukti...hukuman tu juga agar orang lain tak melakukan hal yang sama sebab takot di hukum...juga agar terhapus dosa2nya jika ia bertobat..

walau pun orang katakan hukum macam tu adalah KEJAM...

percayalah...kami tidak membenci orang2 yang lembut..kami hanya benci apa yang ALLAH BENCI" lelaki yang menyerupai perempuan, dan perempuan yang menyerupai lelaki.."

berusahalah..ALLAH takkan sia2kan setiap pengorbanan yang anda lakukan...ALLAH sangat menyayangi anda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 11:23


Pada 11-03-07 15:49 , ShahrulZaman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...sahabat-sahabat, apa pendapat antum tentang lelaki lembut?


Wanita pun ada yang 'keras' kerana itulah ada lelaki yang lembut. Kalau dua-dua lembut langsung tak ada yang jadi. Kalau dua-dua keras asyik berkelahi.

Zaman Nabi ada sahabat yang ada masalah pergi perang kerana dia tak mampu tengok darah. Ketika perang Khandak, dia di tugas menjaga orang perempuan yang dikumpulkan. Datang orang yahudi pembelot yang mengintai, ibu saudara Nabi, Safiah menyuruhnya membantai yahudi, itu, tetapi sahabat ini tidak mampu lalu Safiah ra sendiri memukul yahudi itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 12:06


saya amat mengharapkan selepas ini tiada lagi kata2x yang dilemparkan ke atas saya yang menunjukkan 100% adalah kesalahan saya...di sini kita dapat lihat sendiri ada nya unsur empati yang diselitkan di dalam dakwah islam itu sendiri...so selepas ini juga diharap tiada lagi timbul isu tentang mengapa lelaki lembut tiada perasaan pada wanita...tak minat wanita...lain lah kalau dia sendiri yang hendak kawin...tetapi isu terbesarnya di sini adalah lelaki lembut itu sendiri sebab golongan tersebut telah dimasukkan ke dalam kes khas sama macam kanak2x pendidikan khas pemulihan(kanak2x lembam) yang diletakkan di satu tempat dan tak bercampur dengan kanak2x yang normal...kerana mereka ini memerlukan pemulihan khas...jadi tak perlu dipaksala golongan lembut ni berkawin juga/paksa juga minat pada wanita... kerana tak mampu dr segi batinnya...kerana majoritinya mengikut pengalaman saya lelaki lembut tak minat /tak ada perasaan pada wanita...kerana diri nya lebih tahu dan lebih arif daripada org lain...apa yang penting sekarang ialah menjaga imannya jika dia rasa tak kawin lebih baik bagi nya dan berpuasa serta ambil anak angkat go on saja lah...apa salah nya berdosa besar ke...of course tak...harap tidak ada lagi pertikaian selepas ini terhadap perkara ini...perlu jelas dan terang...kerana hukum Islam telah jelas dan terang jangan kaburkan ia...harap ada golongan macam saya ni di luar sana baca posting ni...anda tak perlu risau dan bimbang ...berpijak lah di bumi yang nyata...jangan terlalu dengar sangat kata2x org...tanya lah pada diri anda sendiri...anda yang tentukan segalanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 22-12-08 12:07


apakah yang lembut yang dimaksudkan yang ni...or yang dimakudkn lelaki lembut/pondan..??lebut macam zaman nabi tu..boleh saja..tak dibenci..yang dibenci tu lelaki lembut yang menyerupai perempuan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 12:08


dan sayangi lah diri anda (lelaki lembut) kerana sesungguhnya diri anda adalah unik/istimewa lain dr lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 12:11


Pada 22-12-08 12:07 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

apakah yang lembut yang dimaksudkan yang ni...or yang dimakudkn lelaki lembut/pondan..??lebut macam zaman nabi tu..boleh saja..tak dibenci..yang dibenci tu lelaki lembut yang menyerupai perempuan...
harap anda rujuk balik mesej saya sebelum ni...dr mula...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 12:12


Pada 22-12-08 12:07 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

apakah yang lembut yang dimaksudkan yang ni...or yang dimakudkn lelaki lembut/pondan..??lebut macam zaman nabi tu..boleh saja..tak dibenci..yang dibenci tu lelaki lembut yang menyerupai perempuan...
harap anda rujuk semula mesej saya dr awal lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 22-12-08 13:12


saya faham..tapi tadi kat atas ada yang bincang tentang lelaki yang xkuat..

sayangi diri anda lelaki lembut..,sayangi dari siksaan api neraka..lembut xmasalah..tapi jangan menyerupai perempuan...yang dilaknat ALLAH adalah yang menyerupai perempuan..lebih-lebih yang homosex...

jaga diri kita dan keluarga kita dari siksa api neraka..jangan tunggu besok baru nak bertobat..,sebab petang ni kita akan mati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-12-08 14:09


Pada 11-03-07 17:47 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

hhmmm..... memang susah ni.
marah saja dia.
kalau dah lelaki tu, buat cara lelaki lah.
bukan nak suruh dia belasah orang untuk tunjuk kuat, cuma cara dan gaya tu.
selalulah solat jemaah dimasjid.
kalau dia tak hendak, ajak baik-baik.
insyaALLAH....lama2 keraslah tu.

wallahualam..


Tak jugak kerasnya...ambe dulu ada kawan begini..sekolah agama memang hari2 sembahyang jemaah 5x shari...tapi tak jugak keras...dia punya cenderung pun ke arah kemas bilik..tapi bila sosialiti tak ke arah gay.,..insya allah tak ada apa-apa...yang jadi masalah bila dah bergaul and join geng yang ke arah tersebut...bukan yang lembut saja kalau yang keras pun gay hukum tetap sama HARAM jugak..

Sebenarnya bagi ambe ia adalah semulajadi prasaan tu ..tapi ianya perlu dikontrol dan diajar untuk mengelakkan dr terjebak ke kancah maksiat..memang org golongan ni lebih mudah untuk dipusing agar terikut geng2 yang memang lembut and nak jadi perempuan...tapi isilah ilmu di dada dan iman di kalbu agar benda tu tak terjadi..zahirnya lembut tapi IMAN bukan dinilai lembut atau kerasnya dia..kalau ikut semua ajaran Islam semua prinsip dan ketetapan Allah..tak ada masalah..lelaki lembut bukan alasan untuk menjauhkan diri dr agama.. :jangan:


-----------------
kepada NYa kita kembali...


Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

Balada_95
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.12.2008
Ahli No: 36448
Posting: 27
Dari: Bandaraya Bersejarah

Melaka  


posticon Posting pada: 22-12-08 15:15


Pada 22-12-08 14:09 , lat-terang posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-03-07 17:47 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

hhmmm..... memang susah ni.
marah saja dia.
kalau dah lelaki tu, buat cara lelaki lah.
bukan nak suruh dia belasah orang untuk tunjuk kuat, cuma cara dan gaya tu.
selalulah solat jemaah dimasjid.
kalau dia tak hendak, ajak baik-baik.
insyaALLAH....lama2 keraslah tu.

wallahualam..


Tak jugak kerasnya...ambe dulu ada kawan begini..sekolah agama memang hari2 sembahyang jemaah 5x shari...tapi tak jugak keras...dia punya cenderung pun ke arah kemas bilik..tapi bila sosialiti tak ke arah gay.,..insya allah tak ada apa-apa...yang jadi masalah bila dah bergaul and join geng yang ke arah tersebut...bukan yang lembut saja kalau yang keras pun gay hukum tetap sama HARAM jugak..

Sebenarnya bagi ambe ia adalah semulajadi prasaan tu ..tapi ianya perlu dikontrol dan diajar untuk mengelakkan dr terjebak ke kancah maksiat..memang org golongan ni lebih mudah untuk dipusing agar terikut geng2 yang memang lembut and nak jadi perempuan...tapi isilah ilmu di dada dan iman di kalbu agar benda tu tak terjadi..zahirnya lembut tapi IMAN bukan dinilai lembut atau kerasnya dia..kalau ikut semua ajaran Islam semua prinsip dan ketetapan Allah..tak ada masalah..lelaki lembut bukan alasan untuk menjauhkan diri dr agama.. :jangan:



betul-betul..... :oops:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Balada_95Profil   Hantar PM kepada Balada_95   Pergi ke Balada_95's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-12-08 15:49


lembut tak semestinya ala-ala pondan begitu.....maybe lembut dari segi perbuatan dan tutur kata.Bukan lembut macam nyah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 16:17


Pada 22-12-08 15:49 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

lembut tak semestinya ala-ala pondan begitu.....maybe lembut dari segi perbuatan dan tutur kata.Bukan lembut macam nyah...


setuju....setuju...setuju.... :-) lembut tak semestinya dia tu nyah kan...pengalaman saya sendiri time sekolah...ustaz saya tu berperwatakan lembut tapi tak pula nyah....


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 16:17


Pada 22-12-08 15:49 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

lembut tak semestinya ala-ala pondan begitu.....maybe lembut dari segi perbuatan dan tutur kata.Bukan lembut macam nyah...


setuju....setuju...setuju.... :-) lembut tak semestinya dia tu nyah kan...pengalaman saya sendiri time sekolah...ustaz saya tu berperwatakan lembut tapi tak pula nyah....


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

ZHAFRAN
Warga Rasmi
Menyertai: 18.10.2005
Ahli No: 19917
Posting: 9
Dari: kubang kerian

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 19:12


Muka macam pecah rumah.. tapi lembut.. haha :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZHAFRANProfil   Hantar PM kepada ZHAFRAN   Pergi ke ZHAFRAN's Website   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 10:37


tapi ada juga gejala sekarang ni insan yang normal yang mengatal mengedik..dan suka bermesra dan bergaul rapat dengan bukan muhrim antara lelaki dan wanita ...siapa nak jawab tu...takkan salah lembut saja ...tak begitu?
fikir-fikirkan lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 10:28


harap anda semua berlapang dada dalam hal ini...perbincangan perlu lah seimbang dan adil...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 24-12-08 11:25


takkan lah itu menjadi alasan bagi lelaki lembut untuk bermesra sesama jenis...semua dosa tetap harus dihindari...semua tetap tak boleh..lelaki bermesra dengan perempuan yang bukan muhrim haram...
lelaki bermesra dengan sesama jenis...sampai kiamat tetap haram..walau pun ada yang kahwin..iii...iii...lelaki kahwin dengan lelaki..nak jadi apa...??iii...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-12-08 16:22


Pada 24-12-08 11:25 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

takkan lah itu menjadi alasan bagi lelaki lembut untuk bermesra sesama jenis...semua dosa tetap harus dihindari...semua tetap tak boleh..lelaki bermesra dengan perempuan yang bukan muhrim haram...
lelaki bermesra dengan sesama jenis...sampai kiamat tetap haram..walau pun ada yang kahwin..iii...iii...lelaki kahwin dengan lelaki..nak jadi apa...??iii...


jadi lah aper2x pun apa lah anda ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-12-08 16:25


nampak macam tiada sambutan saja susah lah saya nak teruskan perbincangan ..sebab saya suka bincang secara adil dan saksama..memang perit menerimanya tapi demi mendapatkan kebenaran yang pasti...memang kena berbincang secara menyeluruh...sebenarnya kesalahan terjadinya lelaki lembut ni bukan di sebabkan golongan itu sahaja...semua terlibat...kalau gini nampaknya...semakin menjadi2x lah...maksiat gay di tasik permaisuri dan bukit bintang tu...jika dakwah tidak secara berhikmah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 12:41


sampai bila2x lah takkan selesainya masalah ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 16:32


cendana, saya quote kata-kata anda dari PM masuk sini ye, letih kalau asyik ikut PM saja, tak nampak flow...

On 30-12-08 15:11 , cendana Wrote:

!!! QUOTE !!!


On 30-12-08 13:29 , ibnu_musa Wrote:

!!! QUOTE !!!


On 30-12-08 13:18 , cendana Wrote:

!!! QUOTE !!!


sebab anda tidak nyatakan di dalam forum kasihan lah yang lelaki lembut ni...kena kawin juga...anda tak fikir ke ok kalau macam begitu saya kawin lepas itu kalau aper2x terjadi anda berjawab lah dengan saya nanti di akhirat sana...nanti saya akan kata lah anda yang suruh saya kawin...boleh begitu? kawin yang pertamanya anda kena tahu apa tanggugjawab lelaki...ilmu agama kena tahu semua ..ok...tak sah sebab ikut sunnah...anda tak faham sebenarnya ni...so anda setuju lah semua org kawin ikut sunnah tak payah lah kira dan fikir dengan mendalam apa tu sunnah Rasulullah tu siapa tak payah lah kaji selidik ilmu ketuhanan semua boleh kawin sesiapa sahaja anak artis ke..menteri ke..janji ada duit begitu ke maksud anda? kalau macam tu kawin lah bukannya nikah macam haiwan dan juga tumbuhan...bezanya manusia ni kan dibekalkan dengan akal fikiran...tu yang tanggungjawab kita ni berat macam zaman para sahabat nabi dulu lain lah...mereka semua nak penuh semua ilmu di dada di akhir zaman sekarang ni dengan ramai org islam liberal murtad lagi buat maksiat...boleh dikiradgn jari saja ibnu yang tul2x ikut jalan agama ni...yang ikut sunnah...tengok lah realiti org islam akhir zaman ni...tu lah kalau kita belajar ilmu ketuhanan ibnu baru lah kita ni tak ada ego senang boleh terima Kenapa maknyah tak kawin...Kenapa org yang miskin melarat tak mampu kawin kalau lebih ilmu feqah dan mementingkan pahala ...tu yang susah saya nak cakap ni...dia akan kata semua org yang tak setuju dengan pendapat saya..dulu ayah saya pun macam ibnu juga pas dia jumpa guru saya tu...baru dia ok sekarang ni kalau tidak ada saja yang tak kena skit2x salahkan org lain Kenapa begitu Kenapa begini...ada seorang pakcik tu dulu dia kuat sangat ilmu feqah nya...lepas itu dah meninggal dunia pun masa time ayah mandikan dia ada sesuatu yang tak pernah dilihat terjadi alhamdulillah dia dah sedar sebelum dia pergi menemui ilahi...takkan kema ibnu kalau feqah saja kata ikut sunnah semua tu melainkan kita sendiri belajar menuntut ilmu...ketuhanan seimbangkan... lah tak tahu lah kaalau anda setuju begitu...berapa kerat manusia sekarang yang kawin betul2x ikut sunnah...kalau masa zaman dulu tok nenek lain lah...lihat lah senbdiri ibnu...bagaimana tok nenek kita dulu kalau siang nya baik malam pun baik tak macam sekarang ni ...ramai yang berpura-pura...saja...kawin ada kawan seorang dia gay kawin tapi dia masih berhubungan dengan gay lagi...tu lah saya cakap tadfi ibnu kena seimbang kan feqah ni kalau tidak akan menyalahkan org lain saja...haaa..teringat saya ada seorang ustaz ni kata org sekarang kawin konon ikut sunnah lepas itu dendangkan muzik bermewah-mewah megah2x...dia kata mula2x Rasululllah datang lepas itu tak jadi masuk kerana disebabkan oleh keduniaan..saya puntanya pelbagai org ibnu sebelum saya taip begini...sebab guru saya pun kata jangan berguru dengan seorang guru dan satu kitab sahaja...tu ygb ssampai susah nak terima pendapat org ..
cendana, kahwin tapi tak ikut cara sunah, itu dikira ikut sunnah ke? kata-kata anda tak menjawab kata-kata anda sebelum ni, yang orang kahwin sebab nak ikut sunnah, tak sah! cuba buktikan...

orang yang kahwin sebab kekayaan pun, atau buat majlis karaoke, adakah pernikahan mereka batal? tak sah? sila jelaskan...

lagi satu, Kenapa saya kena jawab di akhirat kalau anda berkahwin? bila masa saya ada paksa? kalau begitu, anda suruhla imam2 hadith tu jawab sekali, Kenapa sebut nikah itu sunnah dalam kitab mereka? nanti orang tak faham da... lagi-lagi orang macam anda, tak begitu?

apa yang anda nak dari saya ni? dah lepas bab minta maaf, dan dah masuk fasa lain pulak? sila nyatakan, anda nak minta maaf ke, atau anda ada niat lain di sebalik minta maaf tu, sebut biar jelas2...

wassalam.


Sebenarnya saya masih lagi tak fahamaper yang anda cakap ni...?tak apa lah saya cuba lah jawab juga nanti takut anda tak puas hati pula dengan saya...kalau dah campur aduk antara muzik yang diharamkan dengan budaya adat yang tidak sepatutnya Kenapa pula tak batal perkahwinan tu...?adakah ia mengikut unsur-unsur dalam Islam...kalau ikut of course lah sah..kalau dah mampu zahir dan batin..dan majlis kahwin tidak dicampur dengan perkara yang bertentangan dengan syariat apa lah ibnu ni anda hanya kata ahli hadith saja yang cakap pasal kahwin anda terangkan lah lagi..saya bukannya mudah percaya hanya kata2x yang begitu sahaja.saya nak tanya pada anda lah..kalau anda benar2x ikhlas Kenapa anda tak posting di forum masa kita berbincang dulu.. bahawasanya ada jugak golongan yang tidak mampu kawin...???sehingga sekarang saya tunggu..dah tak larat lagi dah...nak tunggu jika anda benar2x ikhlas kerana ALLAH S.W.T Kenapa? adakah anda masih nak poertahan kan bahawasanya kawin itu wajib macamana keadaan sekalipun? tak ada jugak anda berkata begitu dalam forum tu..saya tunggu jugak...anda hanya tergantung sahaja ayat anda/pendapat anda lepas itu terus blah pergi macam tu sahaja itu kah ia kerana ALLAH S.W.T..dan begitu kah juga cara nak belajar? jika terguris sikit atau tegur sikit terus merajuk mengalahkan perempuan lagi...saya pun tak macam tu...kalau boleh anda baca lah dulu majalah makalah tentang lelaki lembut ni pinjam buku di library ke dan jangan lupa juga baca buku tentang psikologi terutamanya bidang psikitri...kalau nak jadi seorang islam yang berilmu kena semua tahu bukan bidang agama sahaja sebab yang anda terangkan tadi tu...hanya agama sahaja.tak ada sangkut paut dengan psikologi /psikitri ni maksud saya naluri maknyah cammaner boleh jadi begitu dan anda boleh tahu ada banyak lagi jenis penyakit yang memerlukan rawatan psikitri ni...kalau boleh juga kena ada lah kawan biasa lelaki lembut baru boleh faham lelaki lembut ni macamaner...ye lah kan dalam islam sendiri pun org bukan islam kita tak boleh benci tanpa sebab yang munasabah...jadila seorang yang berlapang dada jangan terlalu rigid/tak mahu berubah...sebab lihat lah sekarang ni JAKIM pun dah ada anjakan paradigma dlmm dakwah..ye lah sekarang ni pun mereka dah kena belajar bahasa inggeris nak wujudkan masjid untuk cina mualaf bagus lah begitu..begitu lah cara dakwah penuh hikmah...saya nak anda terang dr semua segi agama psikologi psikitri sains..dll baru boleh saya percaya kata2x anda tu...sebab semua tu ilmuNYA...datang darinya jangan sekularkan ia...nak selesaikan sesuatu masalah pun kena berbincang bersama-sama ..baru boleh dapat jawapan yang padu...pandai lah ibnu cakap saya kena kawin dengan perempuan yang garang lah ..ramai gadis suka saya lah....macam dah jadi tuhan pula boleh tentukan org ni macamana...?lihat posting anda ni..bawah ni...?
sebagai contoh: seorang gay yang membiasakan diri melakukan hubungan seks sesama jenis (homoseks) dan ingin kembali ke pangkal jalan, insaf dan bertaubat... kalau dia mampu secara zahir dan batin, maka hendaklah dia berkahwin, jika dengan tidak berkahwin itu membawa dia kepada zina sesama jenis..."

tergantung kan? tak habis penerangannya siapa yang nak terima macam ni..???kalau dia tak mampu batinnya adakah dia wajib juga kawin? tak terang dengan jelas pun..? apa ni...ibnu..? saya taktahu lah kalau anda masih lagi nak mempertahan kan kata2x anda tu...ini dah menunjukkan anda memang anda rasa tak suka pada lelaki lembut tak payah lah nak bohong...org kawan saja lah dengan sesiapa layan saja...nak buat apa pilih.... saya dulu pun masa di universiti..dah masuk silat sukan kawan dengan jenis lembut keras brutal..tabligh ....ada kenalan tareqat...kerja dengan org cina siap kena maki hamun bagi gaji sikit saja...semua tu saya dah rasa..saja nak tahu psikologi setiap daripada mereka ni..tu yang saya dah tahu sekarang ni..kalau ibnu tak buat begitu saya tak tahu lah...hidup kena lah jadi fleksibel...saya pun kena tengok org juga kalau saya nak ikut kalau org tu punjenis yang dot dot dot...minta maaf lah...mesti ibnu jawab pendek saja kan terpulang lah ...



-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 16:37


Payah nak selesai jika hanya sibuk nak suruh orang berposting semat-mata...

Apa yang ada kat sini.... sekadar posting sahaja. Bukan kuasa untuk mengubah seseorang jadi lebih baik. Sendiri yang alami, sendiri sahaja fahami.

p/s: Biasa orang sebut Salam Hijrah...bukan Salam Berhijrah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 16:47


saya jawab satu persatu ye...

!!! QUOTE !!!

Sebenarnya saya masih lagi tak fahamaper yang anda cakap ni...?tak apa lah saya cuba lah jawab juga nanti takut anda tak puas hati pula dengan saya...kalau dah campur aduk antara muzik yang diharamkan dengan budaya adat yang tidak sepatutnya Kenapa pula tak batal perkahwinan tu...?adakah ia mengikut unsur-unsur dalam Islam...kalau ikut of course lah sah..kalau dah mampu zahir dan batin..dan majlis kahwin tidak dicampur dengan perkara yang bertentangan dengan syariat apa lah ibnu ni
ulama' mana yang kata perkahwinan tu tak sah? batal? sila nyatakan...

!!! QUOTE !!!

bahawasanya ada jugak golongan yang tidak mampu kawin...???sehingga sekarang saya tunggu..dah tak larat lagi dah...nak tunggu jika anda benar2x ikhlas kerana ALLAH S.W.T Kenapa? adakah anda masih nak poertahan kan bahawasanya kawin itu wajib macamana keadaan sekalipun? tak ada jugak anda berkata begitu dalam forum tu..saya tunggu jugak...anda hanya tergantung sahaja ayat anda/pendapat anda lepas itu terus blah pergi macam tu sahaja itu kah ia kerana ALLAH S.W.T..dan begitu kah juga cara nak belajar? jika terguris sikit atau tegur sikit terus merajuk mengalahkan perempuan lagi...

saya tak faham, cendana ni macam berdendam dengan saya ke? saya dah bagitahu dalam PM yang saya ok, tak berdendam apa-apa pun dengan anda, anda pun dah minta maaf, saya pun dah minta maaf, so apa lagi yang tak dipuashatikan?

sila tengok apa yang saya cakap:
sebagai contoh: seorang gay yang membiasakan diri melakukan hubungan seks sesama jenis (homoseks) dan ingin kembali ke pangkal jalan, insaf dan bertaubat... kalau dia mampu secara zahir dan batin, maka hendaklah dia berkahwin, jika dengan tidak berkahwin itu membawa dia kepada zina sesama jenis..."

ada saya sebut nikah tu wajib macam mana keadaan sekalipun? apa yang saya sebut tu general, kalau anda tak mampu, jangan kahwin, sebab anda tak tergolong dalam golongan yang saya maksudkan, jelas?

lagi satu, tak ada apa-apa kaedah yang menyebut kalau saya silent perkara itu, maka telah jatuh hukum! saya bukan ulama' lah bro, takkan kalau saya tak sebut ada orang yang tak mampu kahwin, maka hukum kahwin terus jatuh wajib tak kira apa-apa keadaan sekalipun... :jangan:

malah saya dah sebut dengan jelas, "kalau dia mampu secara zahir dah batin", saya dah cukup berhati-hati kat situ supaya kata-kata saya tak disalahtafsirkan, kalau ada yang salah tafsir juga nak buat macam mana :sopan:

harap cendana boleh faham ye, kalau susah sangat silalah besangka baik dengan saya... sebab saya ingat dengan saya senyap tu lebih baik daripada terus balas posting dan anda terus tuduh saya macam-macam dan kita seolah-olah bergaduh, so kali ni saya minta anda berhusnul-zhan dengan saya ye...

lagi pun kita dah saling minta maaf, harap boleh selesai di pihak anda, saya tak ada simpan apa-apa.

salam ukhwah, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

lelaki_5585
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34924
Posting: 35

thailand   avatar


posticon Posting pada: 03-01-09 17:27


Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Selamat Tahun Baru Hijrah 1430,

Sudah lama hambanya ini tidak dapat menaip kerna tangan hamba telah patah akibat kemalangan jalanraya beberapa masa yang lalu. sekarang ini, hambanya ini cuba menaip setakat terdaya.

Berkenaan dengan pertanyaan Prof yang berkaitan dengan perbezaan simpati dengan empati. secara ringkanya hamba ambilkan satu contoh.

Simpati:(Pengemis)
Simpati ini adalah suatu perasaan kasihan yang wujud/dipandang daripada luaran terhadap pengemis tersebut.

Empeti:(Pengemis)
Empeti ini pula adalah suatu pandangan/perasaan yang cuba diselami seolah-olah kita sendiri yang mengalaminya sebagaimana keadaan pengemis tersebut. Ianya melibatkan segala punca/ keadaan/penyebab yang menyebabkan akan demikian itu.

Berkenaan dengan persoalan yang dikemuka oleh Saudara Cendana:

Saudara cendana sebenarnya telah mengkategorikan akan dirinya yang seorang gay lagi lembut ( walaupun tdklah bgt lembut sangat). Beliau ini bukanlah biseksual.
Dan beliau bukanlah seorang yang pelaku maksiat yang sebagaimana yang bgt banyak berlaku sekrang ini.

Kecenderungan nafsu/naluri beliau adalah lebih terjurus kearah golongan sejenis (lelaki), keadaan nalurinya tiada langsung terhadap perempuan.

Keadaan yang terjadi ini bukanlah suatu yang dipinta/direka/diciptakan sendiri oleh beliau.

Beliau bukan sahaja telah berusaha untuk memperbaiki keadaan permasalahan kesongsangan naluri beliau, malah beliau sendiri telah beribu2 kali berusaha dengan sedaya upaya. Dan... boleh dikatakan sudah berpuluh/beratus cara yang telah diusahakannya. Namun, ianya bukan sahaja tidak berhasil, malah menambahkan lagi dukalara. Ini adalah kerana setiap kali beliau mencuba sesuatu kaedah/cara, sudah pastinya terdpt pelbagai halangan/dugaan/ujian.

Malang sekali, hingga saat ini beliau masih belum lagi dapat memperbetulkan naluri songsang yang berada di dalam dirinya.

dalam keadaan usia beliau yang kini semakin meningkat, sudah pastilah kebimbangan yang telah dirasai selama ini kian bertambah.

Di Saat sudah ramai teteman/ rerakan yang seusianya telah mendirikan rumahtangga dan sudahpun mempunyai anak. Persoalan demi persoalan kian bermain difikiran. ( kekawan sudah beristeri, malah sudah pun punyai anak. Aku ini pula bagaimana?/hendak berkahwin pula....naluri pulak songsang/ kalau kahwinpun sekadar aku tengok engkau, engkau tengok aku, tak mampu nak buat apa-apa, buat nanye anak dara org pulak, tak pasal2 pulaknye dituntut fasakh.)

Maaf, Disini hambanya ringkas sahaja kerna tangan tersa sakit sangat.

Hamba pergi terus kepada persoalan Cendana yang bertanya tentang adakah wajib bagi beliau untuk bernikah/berkahwin dalam keadaan/kondisi beliau yang sebagaimana sekarang ini?

Jawapannya adalah tidak wajib untuk saudara Cendana untuk bernikah buat masa ini, Melainkan dengan izin Allah pada suatu saat nanti, Naluri cendana telah pulih, maka ketika itu, dilihatlah pula syarat2 yang lain. Namun, biasanya syarat 2 lain itu, tidaklah bermasalah sangat.

Namun, Hambanya ini Bermohon kehadrat Allah s.w.t agar Saudara seagama kita ini iaitu cendana akan dipulihkan naluri dan perwatakannya oleh Allah s.w.t menjadi seorang lelaki yang sejati lagi mancho, segak, tampan malah semoga dikurniakan seorang isteri yang solehah yang cantik menawan lagi sejuk mata memandang dan dikurniakan anak-anak yang ramai yang soleh dan juga yang solehah. InsyaAllah....Amin...

Dan semoga sahabat-sahabat ukhwah yang lain jua turut sama-sama mendoakannya. InsyaAllah. Amin......................Amin.......................Amin............................Ya Rabbal a'lamin..................

Bookmark and Share

    


  Member Information For lelaki_5585Profil   Hantar PM kepada lelaki_5585   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 13:17


terima kasih lah di atas semua posting anda di sini saya ingat anda semua dah tak sudi...aper2x pun biar lah saya menjadi diri saya sendiri...hanya yang merasainya sahaja yang tahu...biar lah apa yang org nak cakap tentang diri saya termasuk lah akan berkahwin lah ..semoga dapat isteri yang solehah lah...anak ramai lah...maybe itu pandangan peribadi...sebab org tersebut tak berada di tempat saya....berat mata memandang berat lagi bahu yang memikulnya...aper2x pun saya tetap berpegang teguh dengan apa yang saya katakan sebelum ni di mana saya tak mudah untuk percaya akan kata2x org lain ni...biar lah mereka nak taip apa sahaja tentang diri saya ...saya sedar siapa diri saya ...kerana saya yang lebih memahami diri saya sendiri...bukannya org lain...of course saya rasa ramai lelaki lembut di luar sana tu yang bersetuju dengan kata2x saya ni...saya hanya percaya kata2x guru saya dan juga mereka yang dah kenal lama dengan saya ..kawan baik dan memahami serta menerima saya seadanya diri sayani ...sahaja...kerana saya tak bersetuju dengan mereka yang bersikap lain daripada apa yang mereka taipkan di dalam ini...saya inginkan seseorang yang tulus ikhlas ...anda kena bukti kan pada saya sejauh mana dan sedalam mana anda semua mengenali siapa sebenar2x nya lelaki lembut.
kebanyakan apa yang anda taip adalah hasil daripada pandangan anda yang agak cetek...aper2x pun saya dah tak lama di sini...ingin berhijrah....ingat ye hijrah lah semata-mata kerana Allah s.w.t bukannya kerana Wanita, Harta..., Anak...dan sebagainya...selain daripadanya tidak diterima...ok...fikir2x kan lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 13:38


haaahh...hampir2x saya terlupa...diri saya ni apa yang saya rasa selama ini lah....jika ingat kawin nak bernikah dengan wanita dan yang berkaitan dengan perkara tersebut lah...akan menyebabkan fikiran saya ni terganggu dengan kronik sekali sampai tak boleh tidur saya dibuatnya ...dan hidup saya tak tenang...ye lah salah satu sebabnya tak mampu kan...jadi apa yang saya lakukan saya dah pasrah kan dan serahkan segala-galanya padaNYA...buat apa saya nak fikir sebab itu semua kerja nya...itu lah sebab nya saya tak setuju dengan kata2x anda di sini....guru saya kata jelas dan terang tak payah fikir sebab semua tu kerja NYA bukannya kerja kita...di sini ada saya lihat bertuhan kan usaha...dia tak puas hati selagi saya tak kata saya akan kawin pada hakikatnya saya dah banyak kali usaha dah...bukannya goyang kaki..pun ...usaha kita ni tak memberi bekas maksud saya ....tak ada aper2x ...macam dalam ilmu matematik ni di kenali dengan dua pemboleh ubah yang tidak bersandar bukannya bersandar...iaitu usaha dan juga kehendak Allah s.w.t...kerana majoriti anda di sini lebih ke arah feqah ...bukan tak betul ..betul cuma anda kena ikut tempat keadaan org tersebut...dan kena letakkan hukum itu di tempat yang sebenar-benarnya...bukan sekadar ikut kehendak sendiri sahaja...itu lah apa yang guru saya cakap pada saya ...Islam ni indah sangat sebenarnya...jangan di cemarkan...satu lagi perkara dalam mesej saya di atas tu saya terlupa nak taip perkataan Kawin... kalau Hijrah kerana nak Kawin pun tak boleh juga sebab kena hijrah semata-mata keranaNYA sahaja...itu lah menurut apa yang guru saya beritahu...kata2x nya memang amat mendalam dan penuh makna sehingga kita menitiskan air mata...sedar diri yang teramat hina dan dhaif sekali ni...tetapi dalam masa yang sama tidak menguris perasaan org lain yang nak belajar...itu lah kehebatan guru saya...mengajar secara berhikmah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

lelaki_5585
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34924
Posting: 35

thailand   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 14:26


Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani

Maafkan hambanya ini andainya ada istilah atau ungkapan yang tidak tepat atau tersalah / lari maksudnya berkenaan dengan dengan apa-apa yang telah hambanya ini coretkan.

Hambanya ini hanyalah sekadar ingin menolong saudara cendana berdasarkan informasi, maklumat, pengetahuan dan pengalaman yang hambanya ada.

Oleh kerna keuzuran diri ini dan begitu terasa kepayahan untuk hamba menekan satu-satu huruf, jadi hamba ringkaskan sahaja.

Hambanya ini dengan sejujur hati dan perasaan malah dengan penuh rasa rendah diri, mendoakan kehadratNya agar Allah swt memperkenankan segala hajat / permintaan cendana, kerna hanya seenya Allah swt shjlah yang lebih memahami lagi mengerti akan apa-apa yang telah terjadi kepada cendana. Hanya IaNya shjlah yang dapat menunaikan segala permintaan Hamba2Nya.
Amin......

Dengan ini juga Hambanya ini sekali lagi memohon jutaan permohonan maaf diatas sebarang kesilapan/ kesalahan sekiranya ada.

Ya Allah Ya tuhanku, Dengan ini, hambaMu ini bertawakkal. Dan menyerahkan segalanya kehadratmu.

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lelaki_5585Profil   Hantar PM kepada lelaki_5585   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 14:52


Pada 30-12-08 12:41 , cendana posting:

!!! QUOTE !!!

sampai bila2x lah takkan selesainya masalah ni...


saudara..cadangan senantiasa ada..cuma pelaxanaannya saja yang patutnya telah dan akan ada..

daripada apa yang saya baca dr awal-awal posting, umumnya cadangan itu lebih kepada persoalan feqh yang menstatekan bahawa keadaan (naluri) songsang cendana adalah terkutuk dan menyalahi norma2 seorang islam (juga manusia normal).. tidak ramai yang melihat situasi ini dr perspektif sosial (serta psikology)..ramai juga yang menghentam berbanding memberi moral support.. bahkan cadangan2 yang ada bagi menolongnya keluar drpada belenggu masalah ini kebanyakkannya adalah tuntutan supaya berkahwin..

sebenarnya anda yang mmberi pandnagan itu tidak merasai apa yang dirasai oleh cendana.. anda sepatutnya cuba meletakkan diri anda ditempatnya..baru lah merasa payahnya menjadi seorang cendana seterusnya mengenalpasti cara utus mengatasi masalah ini..

apa yang ada majoritinya memberi idea ikut suka hati memasing..itu yang kadang kala kawan kita ni memangkah apa yang dipercadangkan itu disebabkan jalan yang dinyatakan itu seolah-olah melepaskan batuk ditepi tangga..

erm...maaf atas kenyataan saya ni wahai cendana (juga kawan-kawan lain).. :oops:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 17:39


terima kasih syermarly di atas pendapat anda tu... saya bersetuju...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 11:44


Salam Ukhwah lelaki_5585

Semoga anta sembuh dan sihat cepat. Amin

Terima kasih kerna berkongsi ilmu dan kasihan bersusah payah nak membalas persoalan prof. Sebenarnya prof sahaja suka-suka nak tanya tetapi untuk kita fahami bersama apa yang kita bersama bincangkan.

Lihat dari semua sudut baik luaran baik dari dalaman....

Asas perbincangan kita adalah dengan ilmu bukan dengan perasaan ditambah mesti kaitkan dengan pengalaman semata-mata.

Lelaki_5585, nasihat prof untuk kebaikan kesihatan carilah Jus Pegaga atau Madu Lebah untuk pulihkan kecederaan dalaman.

Untuk Madu Lebah...sediakan satu gelas air dahulu dan dicampur dengan madu tadi digaul hingga betul-betul larut. Minum setiap pagi dan jadikan amalan. Bimbang kesan angin yang masuk dalam tulang boleh ganggu saraf...

Begitu juga Jus Pegaga ...


p/s: pastikan produk Halal buatan orang Islam sahaja. Moga kerbekatan-Nya lebih baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

lelaki_5585
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34924
Posting: 35

thailand   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 13:52


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani

Semuga Allah merahmati dan memberkati hubungan persaudaraan ukhwah islamiyyah kita semua. insyaAllah. Amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lelaki_5585Profil   Hantar PM kepada lelaki_5585   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 18:36


encik cendana.. saya rasa semua netter yang pernah posting sini da bagi idea yang terbaik utuk anda.. memang d akui adanya pendapat yang seolah-olah 'melepas batuk d tangga'..namun ambilla secara potitif..sekuarg2nya ada rasa tgugjawab mereka utuk sama-sama membantu..sesuai atau tidak anda saja yang perlu nilai.. tapi tak mungkin tak ada jalannya jika setiap satunya anda cuba lakukan.. kata org kegagalan yang sebanr adalah bhenti untuk mencuba sesuatu.. buangkan ego dan pronsip yang menolak semuanya..melainkan memang anda telah lakukannya sebelum ini.. lain org lain acuan.. jadi cuba seuaikan dan ubah/modify searas dengan kesesuaian hati dan iman anda.. sekian saja dr saya..

wabillahitaufiqwalhidayahwassalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 19:06


Pada 30-12-08 12:41 , cendana posting:

!!! QUOTE !!!

sampai bila2x lah takkan selesainya masalah ni...


cendana, memang susah nak selesaikan sesuatu masalah.. tapi... jangan risau, setiap masalah ada jalan penyelesaian... awak da jumpa pakar motivasi ke... jumpa kaunseling ke... saya rasa itu jalan yang dekat... awak dan dia bertemu muka/bersua muka bincangkan masalah ini lebih mendalam... Insya Allah... kita ikhtiar... Semoga usaha awak mendapat keberkatan dari Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 19:10


Pada 11-01-09 18:36 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

encik cendana.. saya rasa semua netter yang pernah posting sini da bagi idea yang terbaik utuk anda.. memang d akui adanya pendapat yang seolah-olah 'melepas batuk d tangga'..namun ambilla secara potitif..sekuarg2nya ada rasa tgugjawab mereka utuk sama-sama membantu..sesuai atau tidak anda saja yang perlu nilai.. tapi tak mungkin tak ada jalannya jika setiap satunya anda cuba lakukan.. kata org kegagalan yang sebanr adalah bhenti untuk mencuba sesuatu.. buangkan ego dan pronsip yang menolak semuanya..melainkan memang anda telah lakukannya sebelum ini.. lain org lain acuan.. jadi cuba seuaikan dan ubah/modify searas dengan kesesuaian hati dan iman anda.. sekian saja dr saya..

wabillahitaufiqwalhidayahwassalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.


benar sungguh kata-kata kamu itu syemarly... harap cendana mengerti... kami cuba tolong selesaikan masalah kamu ini... semoga berjaya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 16:49


Pada 08-01-09 13:52 , lelaki_5585 posting:

!!! QUOTE !!!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani

Semuga Allah merahmati dan memberkati hubungan persaudaraan ukhwah islamiyyah kita semua. insyaAllah. Amin...



Amin...ya rabba Alamin...


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 16:44


terpulang lah kepada anda semua di sini tetapi aper2x pun saya tetap dengan pendirian saya...seperti yang telah saya taip sebelum ni...hanya orang yang senasib dengan saya sahaja yang boleh memahami saya...tak apa lah anda semua jadikan lah apa yang anda taipkan di sini untuk muhasabah diri anda...kerana sebelum ni pun saya dah cuba apa yang dicadangkan di dalam laman web ini...sebetulnya saya bukan lah wali ...saya hanya manusia biasa ...sebab anda kata macam saya ni kena jadi perfect 100% ...alim ...sepenuhnya...jangan ada sikit pun silap atau salah...cuba anda semua cuba ...anda alihkan apa yang anda taip tu kepada diri anda sendiri...tujukan kepada diri anda sendiri ok apa cadangan saya ni...? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 19:09


Pada 16-01-09 16:44 , cendana posting:

!!! QUOTE !!!

terpulang lah kepada anda semua di sini tetapi aper2x pun saya tetap dengan pendirian saya...seperti yang telah saya taip sebelum ni...hanya orang yang senasib dengan saya sahaja yang boleh memahami saya...tak apa lah anda semua jadikan lah apa yang anda taipkan di sini untuk muhasabah diri anda...kerana sebelum ni pun saya dah cuba apa yang dicadangkan di dalam laman web ini...sebetulnya saya bukan lah wali ...saya hanya manusia biasa ...sebab anda kata macam saya ni kena jadi perfect 100% ...alim ...sepenuhnya...jangan ada sikit pun silap atau salah...cuba anda semua cuba ...anda alihkan apa yang anda taip tu kepada diri anda sendiri...tujukan kepada diri anda sendiri ok apa cadangan saya ni...? :berfikir:


cendana... :kelip: kamu seolah-olah memperkecilkan pendapat kami semua :berfikir:

terpulang lah pada kamu... hendak memilih jalan yang mana satu??? :bye:

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-01-09 10:53


salam alaik,
cendana...sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu mengubah dirinya sendiri...

jadi,walau sesusah mana pun halangan itu,insyaAllah dengan berkat usaha dan ketekunn serta tawaduk,tiada apa yang mustahil di dunia ini kecuali memmpunyai dua Tuhan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-09 11:27


Pada 17-01-09 10:53 , idie04 posting:

!!! QUOTE !!!

salam alaik,
cendana...sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu mengubah dirinya sendiri...

jadi,walau sesusah mana pun halangan itu,insyaAllah dengan berkat usaha dan ketekunn serta tawaduk,tiada apa yang mustahil di dunia ini kecuali memmpunyai dua Tuhan....


ana sokong..sokong sangat...kalau banyak mana pun nasihat diberi...
diri masih lagi dengan macam-macam alasan...itu lah..ini lah...takkan ke mana pun...

"Allah tak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu mengubah dirinya sendiri"...

dan...

"Allah tidak akan memberi dugaan yang terlampau berat sekiranya hambaNya tidak mampu menghadapinya"....

yang baik datangnya dari Allah..dan yang buruk itu datang dari kekhilafan kita sendiri...Fikir fikirkan lah...


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-01-09 12:23


selagi anda tak boleh terima kata2x saya di atas selagi itu lah ...saya tidak akan menuruti apa yang anda suruh tu...apa yang saya cakap tu benar...terpulang lah pada anda...di sini mesti kena ada timbal balik lah...tak boleh lah sebelah pihak sahaja yang betul...dalam Islam pun begitu juga...berkenaan dengan org yang telah berdosa pun masih ada lagi syarat2x nya sebelum dijatuhkan hukuman ini kan pula saya ni yang anda tak ketahui...tak boleh lah begitu... harap anda teliti lah balik apa yang saya katakan dalam forum ni dan jugak satu lagi dalam ruangan suara hatiku..bawah tajuk masalah suka sesama jenis lelaki...saya rasa anda tak berapa faham lah...lagi pun dah banyak kali dah saya taip...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-01-09 12:29


satu lagi anda sendiri pun tak memaparkan sikap yang sepatutnya ..bagaimana saya nak ikut segala nasihat anda tu...nasihat yang dipenuhi dengan kata2x marah...nafsu..suruh jugak minat wanita macamana keadaan sealipun...?lepas itu...tak posting pun tak cerita tentang siapa yang tak mampu kawin...? apa semua ni...lepas itu salahkan saya...?ini bukan alasan sebab Islam kena jelas dan terang bukan samar2x macam agama kristian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 18:50


selagi anda tak ubah cara dakwah dan tiada nya sikap bertolak ansur terhadap apa yang saya taip sebelum ni selagi itu ..sukar bagi saya untuk menerima segala nasihat anda tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 23:32


tu lah cendana... ikut anda lah konak buat apa..
anda dah besar..dah ada akal....
cuma nafsu saja senget.... anda luruskan saja ikut kemampuan anda...
Kalau tak mampu..anda kasi potong saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-09 08:40


Pada 19-01-09 23:32 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

tu lah cendana... ikut anda lah konak buat apa..
anda dah besar..dah ada akal....
cuma nafsu saja senget.... anda luruskan saja ikut kemampuan anda...
Kalau tak mampu..anda kasi potong saja...


tak baik buang nikmat Allah rdwira... :jangan:
tapi ni kira jalan alternatif yang ekstrem.... :-P


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-01-09 17:17


siapa lah yang nak potong benda tu cuba lah bagi nasihat yang warars sikit...suka hati anda lah ...saya tetap diri saya aper2x pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-01-09 17:18


seperti yang termaktub dalam kata2x saya yang telah di taip di atas...tak apa lah anda ikut lah cara anda saya ikut cara saya..itu sahaja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-01-09 03:04


rasanya akhi cendana ini berhujah atau point yang diberi macam tak ada arah tuju saja.

Kenapa cendana tak cakap macam ini saja...."kenapalah Allah tak faham-faham perasaan aku yang sukakan lelaki ini??"......"kenapalah Islam tak halalkan hubungan sama jenis lelaki dengan lelaki ini???"......."Kenapa Allah tak turunkan ayat menghalalkan hubungan sejenis lelaki lelaki??"......"kenapalah Islam tegas sangat sampai mengharamkan hubungan sama jenis ini??"......"cuba tengok UK, US & holland. mereka sangat cool & terbuka dalam isu gay ini. mereka siap bagi penghormatan & pengiktirafan kepada pasangan2 gay lagi. siap boleh daftarkan perkahwinan gay. siap bagi gelaran SIR kepada golongan terbabit. Kenapa Islam tak boleh buat macam ini???"

p/s: nak seribu daya...tak nak seribu dalih.....kalau tak mahu berubah, bermacam2 alasan akan diberikan.....tapi kalau nak berubah, nasihat yang sedikit yang kecil sekali pun confirm akan dihargai & akan berterima kasih.....apa-apa pun, terpulang kepada tuan punya badan....hukum tentang benda ini dah tahu.....kisah sejarah kaum Nabi Luth a.s pun dah tahu....kalau tak mahu berubah, tak mahu berubat, degil tak mahu ubah tabiat.....anda sendiri dah tahu akibatnya nanti.

* dicopy-and-paste dari topic masalah suka sesama jenis(lelaki)


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 12:21


tapi masalah nya sekarang ini...Kenapa ahli-ahli di sini yang berforum , tak semua lah. ..saya malas lah nak cakap siapa dia ...banyak daripada apa yang saya rasa seperti macam dalam laman web melayu ...bukannya islam...saya tak rasa pun macam laman web islam...bila saya kemukakan idea ...saya terus ditolak... dalam islam sendiri pun adernya tolak ansur toleransi...sebab apa yang saya cadangkan pun benar bukannya benda yang salah pun...macam berpuasa ambil anak angkat semua tu...tidak dilayan langsung lepas itu nak paksa saya pula nak ikut kata2x dan nasihat anda...apa semua ni....? semua saya yang salah...bagaimana tu...
so kalau anda benci sangat bunuh lah semua gay kat dunia ni...anda yang keras hati tak nak terima pendapat org lain anda boleh pula cakap saya pulak yang keras hati tak nak berubah...dah lah saya dah taip yang saya dah usaha semua tu sebelum ni...bukannya nak baca pun apa yang saya taip sebelum ni...begini ke nak bagi nasihat pada org lain kalau diri sendiri tak tunjukkan contoh yang baik? sedar lah hakikat tu....buat apa nak tunjuk diri bagus...betul tak? saya cakap perkara yang benar...saya senang saja selagi anda tak ubah sikap anda tu selagi tu lah tiada sesiapa pun lelaki lembut di luar sana tu yang nak ikut nasihat anda tu...serius saya cakap ni...anda guna pakai
nasihat tersebut untuk diri saya sendiri...maaf andai terasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 12:26


terserah kepada anda ..saya tidak tahu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 17:39


sebenarnya saya niat nak join perbincangan ni...tapi da telampau jauh tertinggal...so nak bagi pendapat sajalah...bagi saya laki lembut tak ada masalah selagi dia tidak meninggalkan suruhan Allah dan melanggar laranganNya..saya pun pernah bekwn dengan seorang lelaki lembut..kawan baik saya masa sekolah rendah..dia ok dr semua hal..cumenye tang lembut dia taklah nak control..memang dr dalam jiwe dia...dulu masa kecil-kecil kami suka ejek dia..almaklum lah tak faham apa-apa..bila fikir balik sekarang ni rasa besalah pula...

pada cendana...kalau anda rasa kelembutan anda tak minumbulkan kemurkaan Allah..anda boleh teruskan...tapi seandainya ianya da melanggar garis panduan yang ditetapkan Allah maka anda harus berusaha untuk berubah

teringat saya pada sebuah kisah zaman rasulullah s.a.w...dimana sedang baginda duduk bersama sahabat...tiba-tiba datang seorang lelaki lembut dimana gaya lenggoknya menyerupai wanita mendekati mereka..baginda terus menyuruh lelaki tersebut pergi dari situ..maka pergilah lelaki tersebut...hmdrp kisah ni anda fikir lah sendiri apa yang sepatutnya anda lakukan...sedangkan rasulullah s.aw. yakni sebaik-baik contoh tidak menerima golongan sbegini...apetah lagi umatnya yang hanya berusaha mencontohi baginda untuk mendapatkan tempat disyurga sana

saya paham bila awak kata dugaan yang awak terima daripada masyarakat sekeliling...namun yakinlah Allah takkan membebankan seseorang melainkan dengan kemampuannya...lah yukallifullahu nafsan wus 'aha laha ma kasabat wa 'alaiha maktasabat...wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 20:29


pendapat saya jangan jadi hipokrit...mesti ada sebab islam melarang hubungan sejenis,bukan saja-saja nak letak hukum,apa-apapun terpulanglah pada individu itu sendiri nak pilih yang macam mana.ikut kata hati mati :-(


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 18:52


so ok lah kalau begitu bagaimana pula hubungkaitnya dengan masalah kronik sekarang ni ... hubungan terlarang dengan lelaki dan juga wanita...termasuk lah hubungan di laman web ni sejauh mana ianya boleh menjadi berdosa maklum lah dengan kecanggihan teknologi masa kini dunia terbuka luas ni hanya dengan satu klik sahaja kita boleh buat dosa...bagaimana tu...?sebab saya ragu2x...termasuk lah dengan org yang memberi nasihat pada saya di sini...so bagaimana boleh ke kita jadi baik dalam dunia akhir zaman ini...yang banyak ujian terhadap iman ini...macam zaman sekarang ni ramainya hanya pandai bercakap saja kalau ada maknyah ke pondan terus dia benci halau dan tak boleh terima terus...Rasulullah lain dalam pada dia buat begitu kalau org tersebut masih lagi solat , puasa dll suruhan yang wajib tu...dia buat kita masih tak boleh bunuh atau membenci mereka cuma apa yang Rasulullah buat cuma menyatakan kebencian terhadap sikap mereka yang meyerupai wanita itu sahaja tapi masayarakat kita lain...itu sebab ramainya kurang ilmu...walaupun dosa banyak mana sekalipun masih ada ruang untuk di sedarkan dan diinsafkan tapi masyarakat kita ni indah khabar dr rupa saja...hanya tahu bercakap saja tapi pelaksanaanya entah lah...berdasarkan pengalaman saya lah...banyak lagi lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 22:09


hm..saya faham...bukan awak seorang saja pernah ada pengalaman pahit dengan masyarakat...saya pun...hidup ni tak indah kalau tak ada masalah...kita sebagai manusie biasa akan terus menerus melakukan kesilapan..namun yang penting kita sedar dan cepat-cepat bataubat..saya sendiri mengaku banyak buat dose dan harapkan peluang ke2 untuk berubah...walopun tak semua org di sekeliling berfikiran +ve...saya da tak ambil pusing..ini urusan saya dengan Allah..

teringat satu ayat...kalau kita buat apa yang org suka namun Allah tak suka..lama kelamaan org akan membenci kita..tapi andai kita buat apa yang Allah suka tapi org tak suka..lama kelamaan org pun akan suka...awak peganglah pada tu...Allah tu maha adil..tiap yang berlaku mesti ada sebab yang tertentu...letakkan Allah diatas segale2nye...jangan hiraukan cemuhan masyarakat kalau awak yakin awak berade dipihak yang benar..igtlah Allah sentiasa besame orang-orang yang benar

yang pasal hub terlarang lelaki dan perempuan tu saya tak pasti kenapa awak harus petikaikan...itu hal masing-masing...mereka tau mereka salah dan mereka terus dengan kesalahan tu walopun dalam sedar...kalau ye mereka melakukan dose, itu hal mereka dengan Allah..apa kaitannye dengan awak...saya disini cuba nak bagi pendapat kalau dapat membantu awak...awak minte hal ni dibincangkan..so saya pun nak join..tapi mereka tak pernah minta pendapat pun atas perlakuan mereka...melainkan hal tu(dose yang awak mskdkan) berlaku depan mata..barulah saya berhak menegur dan bersuare...

wallahu 'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-02-09 16:19


ok....saya cuba cetuskan tentang isu itu kerana ia ada kaitan dengan lelaki lembut juga sebab ada lelaki lembut yang tiada perasaan pada wanita terselamat lah daripada fitnah wanita ni...berbanding dengan lelaki normal kerana pengalaman banyak mengajar saya termasuk lah sikap wanita pada masa kini...itu sahaja dan saya taknak jadi seperti paku dulang paku serpih mengata org dia yang lebih harap anda faham...jadi elokla saya undur diri sahaja jika tiada nya persefahaman atau tidak boleh bertolak ansur dengan idea saya disini dan bagi saya tak ada gunanya kalau saya lama di sini cuma saya kasihan sangat nasib melayu yang suka bertelagah sesama sendiri tetapi tuhan dan kiblat yang sama...saya mohon maaf jika pernah melakukan kesilapan/kesalahan selama saya menaip di sini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 16:43


saya mohon ampun maaf zahir dan batin selama saya menaip di sini jika pernah terkasar bahasa...serta saya mohon undur diri dulu...bermuhasabah lah diri kita masing-masing...dan juga diri kita sendiri...untuk kebaikan bersama... Wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Pendapat Lelaki Lembut

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.180576 saat. Lajunya....