Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Matinya anak muda itu bukan kerana tergelincir kakinya, tetapi kerana tergelincir lidahnya.
-- Ilham Pujangga

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 3 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: jadi GURU???


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» jadi GURU???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh jadi GURU???

ifti_hanan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10965
Posting: 166
Dari: di sinilah 'ana'

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-02-07 18:13


seronok kah bergelar seorang pendidik...

mari kita kongsi sama-sama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ifti_hananProfil   Hantar PM kepada ifti_hanan   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 18:14


saya anak pendidik... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 18:43


Assalamu'alaikum wbt

Alhamdulillah, Allah swt bukakan jalan untuk lisa jadi seorang pendidik...


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 19:23


anis, suami, akak (2 orang) abang kandung , mak mentua , adik ipar semuanya guru :-)


dan ibu dan ayah lah guru yang terbaik... tanpa batang penyapu, getah paip dan lidi yang berbirat kat badan ni, mungkin ku jadi insan yang tak berguna...... terima kasih ayah kerana pukul anis, terima kasih ibu kerana cubit anis bila payah nak bangun subuh.....

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 14-02-07 19:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 20:31


Pada 14-02-07 18:13 , ifti_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

seronok kah bergelar seorang pendidik...

mari kita kongsi sama-sama..


assalamualaikum

alhamdulillah, ni lah kerjaya yang paling serasi dengan diri saya. insyaAllah bakal bergelar guru. kalau memang minat kerja apa pun pasti seronok. seronoknya jadi guru bagi saya kerana sentiasa perlu belajar sebelum mengajar, berhadapan dengan anak murid, kalau ikhlas... insyaAllah ni kerja yang besar pahalanya. :)



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 20:33


:roll: Dulu agak senang nak menjadi seorang guru....tetapi sekarang ini semakin susah.....ramai yang applied.......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

sujana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.12.2006
Ahli No: 27710
Posting: 32
Dari: bumi darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-02-07 21:43


salam 'alaik.

cg ana pernah cerita yang salah 1 p'kr yang istimewa dengan kerjaya ni ialah apabila cg masuk kls dan beri salam, mk kesemua pelajar dalam kelas tu akan m'doakan kesejahteraannya. alangkah seronok dan bahagiaanya apabila org m'doakan kesejahteraan kita, kan, kan, kan!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sujanaProfil   Hantar PM kepada sujana   Quote dan BalasQuote

mawarnanmerah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27678
Posting: 78
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 21:50


memang seronok jagi pendidik ni terutamanya bila pelajar kita faham apa yang kita ajar. sebenarnya bila jadi pendidik ni, kita pikul amanah yang besar untuk didik anak2 org. tapi kadang-kadang terfikir juga.. adakah aku menjalankan tanggungjawabku dengan sempurna. semoga kerjaku sentiasa diberkati-Nya

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarnanmerahProfil   Hantar PM kepada mawarnanmerah   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 22:12


Assalamualaikum... saya pun InsyaAllah bakal jadi cikgu... sekarang tengah kumpul ilmu banyak-banyak kat Tg Malim ni... Doakan bersama ye... saya memang dibesarkan dr family guru... Mak dengan ayah pun guru jugak... Kakak yang sulung pun guru... InsyaAllah saya akan meneruskan kerjaya generasi guru dalam family nanti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-02-07 22:25


Pada 14-02-07 22:12 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum... saya pun InsyaAllah bakal jadi cikgu... sekarang tengah kumpul ilmu banyak-banyak kat Tg Malim ni... Doakan bersama ye... saya memang dibesarkan dr family guru... Mak dengan ayah pun guru jugak... Kakak yang sulung pun guru... InsyaAllah saya akan meneruskan kerjaya generasi guru dalam family nanti...


akak sepupu pun bakal cikgu..
tambah satu lagi..

:-D ;-) :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

suffyan
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2006
Ahli No: 26749
Posting: 13

japan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 22:26


menjadi seorang pendidik memang impian ana sejak kecil. Alhamdulillah, ALLAH makbulkan doa ana, umi dan abah.. insyaallah ana janjikan yang terbaik untuk anak bangsa... walaupun ana dalam bidang sains dan teknologi, ana akan pastikan bidang ini seiringan dengan islam tercinta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For suffyanProfil   Hantar PM kepada suffyan   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 22:44


yelah2... saya terlupa nak mentioned... akak sepupu saya yang comel tu pun nak jadi ckgu juga... ckgu kimia.. ok azzahrah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

musafirahkelana
Warga Rasmi
Menyertai: 14.07.2006
Ahli No: 25211
Posting: 14
Dari: perlis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 22:56


salam'alaik..

dimana saja jadikan diri kita sebagai pelajar dan guru..sepanjang hayat..

wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirahkelanaProfil   Hantar PM kepada musafirahkelana   Pergi ke musafirahkelana's Website   Quote dan BalasQuote

musafirahkelana
Warga Rasmi
Menyertai: 14.07.2006
Ahli No: 25211
Posting: 14
Dari: perlis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 22:57


salam'alaik..

dimana saja jadikan diri kita sebagai pelajar dan guru..sepanjang hayat..

wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirahkelanaProfil   Hantar PM kepada musafirahkelana   Pergi ke musafirahkelana's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-02-07 23:02


Pada 14-02-07 22:44 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

yelah2... saya terlupa nak mentioned... akak sepupu saya yang comel tu pun nak jadi ckgu juga... ckgu kimia.. ok azzahrah...


oo..
akak sepupu yang comel ek..
nak beritahu dia lah..
:lol: :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 10:09


Pada 14-02-07 21:43 , sujana posting:

!!! QUOTE !!!

salam 'alaik.

cg ana pernah cerita yang salah 1 p'kr yang istimewa dengan kerjaya ni ialah apabila cg masuk kls dan beri salam, mk kesemua pelajar dalam kelas tu akan m'doakan kesejahteraannya. alangkah seronok dan bahagiaanya apabila org m'doakan kesejahteraan kita, kan, kan, kan!!!



memang pun, tiap kali jumpa budak mesti " assalamualaikum ustazah!!"

yang peliknya bebudak ni kengkadang, anis jalan dengan cikgu biasa,seorang muslim, seorang lagi non muslim... dia akan cakap, assalamualaikum ustazah, assalamualaikum teacher, salam sejahtera cikgu, sampai kami bertiga terpaksa stop mendengar salam yang panjang tu"

:-D :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

amylela
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5447
Posting: 54
Dari: malaysia

jordan  


posticon Posting pada: 19-02-07 02:07


saya pernah berangan2 menjadi seorang pendidik, tapi tak pernah yakin boleh mengajar....

namun Alhamdullillah nampaknye apa yang di angankan menjadi kenyataan...
rezeki saya dalam bidang ini

menjadi pendidik memang 1 tugas yang mulia

Betul tak???


http://3dalam1.com?a_aid=1a18ced9

Bookmark and Share

    


  Member Information For amylelaProfil   Hantar PM kepada amylela   Pergi ke amylela's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-02-07 12:03


seronok jadi cikgu sebenarnya.....
tapi sekarang nak jadi cikgu bukan senang macam dulu..
sekarang kerajaan nak melahirkan gru yang betul-betul berkualiti....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

bro_protaz
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2007
Ahli No: 28781
Posting: 4
Dari: Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-02-07 12:39


Assalamualaikum...bagi ana untuk menjadi Seorang guru,Seseorang itu perlu menguasai ilmu "IKHLAS"..sebab apa?..sebab kebanyakkan guru sekarang ni ramai tak ikhlas,bila kena posting kat kws pedalaman macam kat FELDA,kws2 pedalaman Sabah & Sarawak,dan perkampungan org asli,mulalah guru2 yang tak ikhlas ni cari alasan untuk tukar ke tempat lain...Guru2 beginilah yang menyusahkan murid,suka-suka saja keluar masuk sekolah ,budak-budak jadi lembab sebab guru2 asyik sangat bertukar2 untuk satu2 subjek tertentu...ana bercerita berdasarkan pengalaman di sekolah lm ana..maafla kalau ada yang terasa..tapi ni hakikat..kalau tak ikhlas jadi cikgu,baik lupakan sajalah..anyway thanks to Guru2 ku yang baik hati...yang tak suka tukar2 ke tempat lain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bro_protazProfil   Hantar PM kepada bro_protaz   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-07 12:49


Pada 19-02-07 12:39 , bro_protaz posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...bagi ana untuk menjadi Seorang guru,Seseorang itu perlu menguasai ilmu "IKHLAS"..sebab apa?..sebab kebanyakkan guru sekarang ni ramai tak ikhlas,bila kena posting kat kws pedalaman macam kat FELDA,kws2 pedalaman Sabah & Sarawak,dan perkampungan org asli,mulalah guru2 yang tak ikhlas ni cari alasan untuk tukar ke tempat lain...Guru2 beginilah yang menyusahkan murid,suka-suka saja keluar masuk sekolah ,budak-budak jadi lembab sebab guru2 asyik sangat bertukar2 untuk satu2 subjek tertentu...ana bercerita berdasarkan pengalaman di sekolah lm ana..maafla kalau ada yang terasa..tapi ni hakikat..kalau tak ikhlas jadi cikgu,baik lupakan sajalah..anyway thanks to Guru2 ku yang baik hati...yang tak suka tukar2 ke tempat lain..


bro, memang ikhlas tu perlu... tapi bukan bermakna guru2 yang dihantar kepedalaman, then minta pindah tu tak ikhlas... kemaslahatan guru pun perlu dijaga... macam kawan anis, baru lepas berpantang, terpaksa meninggalkan anak dan suami untuk kembali kepedalaman... untuk mengajar... ikhlas tu memang perlu, tapi, terlalu tinggi harga yang perlu dibayar menebus keikhlasan tu...

jangan lah menuding jari cakap cikgu tu tak ikhlas hanya kerana dia minta tukar.... cikgu pun ada perasaan, ada tekanan...mungkin kalau sendiri berada ditempat cikgu tu baru kita faham kenapa cikgu tu minta pindah...

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 19-02-07 17:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 19-02-07 17:12


makcik saya pun seorang guru...guru ERT...saya pun nak brcita-cita nak jadi macam dia juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

putericahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2006
Ahli No: 27888
Posting: 89
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 19-02-07 22:29


insyaALLAH ana bakal pendidik:)...walaupun cabarannye semakin berat tapi ana harap ana akan menjadi pendidik yang boleh dicontohi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For putericahayaProfil   Hantar PM kepada putericahaya   Quote dan BalasQuote

ridz07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2004
Ahli No: 11876
Posting: 102
Dari: Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Dato' Razali Ismail (IPGM-KDRI), Kuala Terengganu...

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-02-07 23:09


Ana pun bakal jadi guru beberapa tahun lagi, Insyaallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridz07Profil   Hantar PM kepada ridz07   Pergi ke ridz07's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-02-07 06:52


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah Tahniah kerana memilih kerjaya yang mulia di sisi Allah SWT. Jadilah guru yang soleh dan solehah. Ameen Ya Rabbal Alameen.

Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - teringat lagu Teacher oleh Sami Yusuf

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

miss_siti
Warga Rasmi
Menyertai: 28.01.2007
Ahli No: 28404
Posting: 14
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 20-02-07 13:11


Assalamualaikum...

ana pun bakal pendidik...sekarang ni tengah praktikum...

Em...seronok sangat dapat jadi cikgu...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_sitiProfil   Hantar PM kepada miss_siti   Quote dan BalasQuote

nuhasolehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25365
Posting: 57
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 20-02-07 14:47


assalamualaikum....

nuha alhamdulillah dah posting dikelantan...baru lagi menjadi pendidik... baru sebulan..alhamdulillah..seronok jadi pendidik ini....nuha mengajar fizik kat sekolah menengah sains pasir puteh... :).. pengalaman yang amat beharga... semoga kerjaya nuha sebagai pendidik ini akan sentiasa diredhai dan dirahmati Allah.. :)..amin...


-----------------
"AkHLaK MuLiA iBaRat SeKuNtUm BuNga WaLau Di MaNa BeRada PasTi SeMua OrAnG Suka"


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhasolehahProfil   Hantar PM kepada nuhasolehah   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 20-02-07 15:20


salam.
saya sekrang pelajar perubatan, tapi sebenarnya saya lebih berminat menjadi seorang pendidik...
suatu hari ketika mendengar seorang doktor dalam ATM bercerita Kenapa dia menjadi seorang doktor, dia dulu bercita2 menjadi seorang tentera sahaja, tapi ibunya menanyakan kepada dia "Kenapa tak jadi doktor dalam tentera saja? bukankah masih seorang tentera, dan juga seorang doktor?"
dan dia dapat memenuhi impian orang tuanya, dan dirinya sendiri.

dan saya masih minat untuk menjadi seorang pendidik, dan kini saya bercita2 untuk menjadi pensyarah perubatan...
dapat memenuhi harapan org tua, dan memenuhi minat diri sendiri :)

bagi saya, para guru merupakan inspirasi buat saya... saya ingin menjadi seperti mereka, menjadi inspirasi kepada org lain...

tetapi menjadi pendidik bukan pekerjaan mudah.
ada pepatah cina menyebut
"kalau muridnya tidak pandai, jangan salahkan si murid, tapi itu adalah salah gurunya"...

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-02-07 15:27


Pada 20-02-07 15:20 , budakbesar posting:

!!! QUOTE !!!



tetapi menjadi pendidik bukan pekerjaan mudah.
ada pepatah cina menyebut
"kalau muridnya tidak pandai, jangan salahkan si murid, tapi itu adalah salah gurunya"...


kata-kata ni buat saya teringat pada satu situasi.. seorang hosmet saya , dibuang kerja dari satu company dengan alasan, beliau tidak pandai buat kerja, lambat pick up.. dan so on.. then, lepas bincang dengan boss dan saya meyakinkan boss akan kemampuan hosmet aya ni, dan kuasa Allah yang menetapkan rezeki hosmet saya ni, di tempat kerja saya.. maka bermulalah tugas untuk mengajar kawan ni tentang bidang2 tugas beliau.. tapi, satu hari, hosmet ni buat satu kesalahan, maka boss panggil saya, waktu tu saya beritahu, saya dah ajar.. takkan tak ingat? kemudian, dengan sponton, boss terus cakap.. 'it's means you are not a good teacher dan guider' masyaAllah, tersentak sangat masa tu.. boss tu chinese, tapi dengan kalimah yang ringkas tu, amat menusuk hati dan terasa begitu insaf.. seringkali kita merasa kita betul, tapi tak sedar.. kesalahan itu sebenarnya berpunca dari diri kita sendiri..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 20-02-07 15:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-02-07 17:09


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah sebenarnya bukan mudah untuk menjadi guru kerana seorang guru adalah mentor kepada anak-anak muridnya. Untuk menjadi mentor perlukan sifat SABAR, TABAH, BERHIKMAH, BERTOLAK ANSUR, SENYUM SOKMO, PENDENGAR YANG BAIK DAN BERTANGGUNG JAWAB. Mungkin banyak lagi kriteria yang perlu ada tetapi yang dipaparkan itu adalah antara yang asas perlu ada pada seorang guru.

Contohnya apabila guru berhadapan dengan anak murid yang BIADAB. Bagaimana cara menangani murid yang berperangai begitu? DIMARAH? DIDENDA? DIROTAN?

Harap anak-anak yang sudah menjadi pendidik ataupun yang bakal menjadi guru sila jawapkan :).

Wallahuta'ala a'alam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Masih ingat guru yang paling emosional di sekolah rendah dulu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 20-02-07 18:35


hmm..saya pun sedang mjalani praktikal sebagai pendidik sekarang ni...alhamdulillah...memang seronok...paling seronok kalau pelajar berminat dengan kelas kita dan faham apa yang kita sampaikan...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-02-07 18:58


Pada 20-02-07 17:09 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!


Contohnya apabila guru berhadapan dengan anak murid yang BIADAB. Bagaimana cara menangani murid yang berperangai begitu? DIMARAH? DIDENDA? DIROTAN?

Harap anak-anak yang sudah menjadi pendidik ataupun yang bakal menjadi guru sila jawapkan :).


ummi, anis ni tak lah banyak pengalaman, baru naK MASuk tiga tahun menjadi guru... tapi alhamdulillah, setakat ni, anis rasa pendekatan anis masih boleh diterima... berdasarkan hubungan anis dengan nak murid disekolah lama yang masih kontek anis, walaupun anis dah pindah sekolah...

bagi anis, pendekatan kita nak hukum pelajar, kita kena letakkan diri kita ditempat pelajar..
kalau nak denda, jangan denda yang memalukan pelajar...kalau boleh, hukum pelajar biar sesuai dengan cara budak... kalau budak tu nakal, kena lah denda cara nakal sikit ... dan denda yang mendatangkan hikmah pada pelajar tu... sedih, bila dengar ada cikgu marah pelajar islam," diam lah kau bodoh!!" macam mana lah budak nak pandai, bila cikgu yang mengajar cakap budak tu bodoh....:-D :-D

:-D

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 20-02-07 19:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

mechaboyz87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27308
Posting: 94
Dari: -ump->> kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 20-02-07 20:42


ummi, anis ni tak lah banyak pengalaman, baru naK MASuk tiga tahun menjadi guru... tapi alhamdulillah, setakat ni, anis rasa pendekatan anis masih boleh diterima... berdasarkan hubungan anis dengan nak murid disekolah lama yang masih kontek anis, walaupun anis dah pindah sekolah...

bagi anis, pendekatan kita nak hukum pelajar, kita kena letakkan diri kita ditempat pelajar..
kalau nak denda, jangan denda yang memalukan pelajar...kalau boleh, hukum pelajar biar sesuai dengan cara budak... kalau budak tu nakal, kena lah denda cara nakal sikit ... dan denda yang mendatangkan hikmah pada pelajar tu... sedih, bila dengar ada cikgu marah pelajar islam," diam lah kau bodoh!!" macam mana lah budak nak pandai, bila cikgu yang mengajar cakap budak tu bodoh....:-D :-D

:-D





ana setuju lah dengan pendapat cikgu anis.


-----------------
"Kebahagiaan yang sebenar lagi utama terletak pada kemenangan dalam memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak-kehendak yang berlebih-lebihan."
-- Imam


Bookmark and Share

    


  Member Information For mechaboyz87Profil   Hantar PM kepada mechaboyz87   Pergi ke mechaboyz87's Website   Quote dan BalasQuote

anis_farihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2006
Ahli No: 26369
Posting: 87
Dari: terengganu, sarawak

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-02-07 21:04


assalamualaikum...

tugas guru adalah sangat mulia...guru juga dianggap satu profession yang perlu dibanggakan...siapa kata tugas guru senang? tak ada senang nya...tanya lah pelajar-pelajar dan bekas2 pelajar-pelajar yang mengambil bidang pendidikan...tu pasal kami didedahkan dengan subjek pendidikan seperti pedagogy pendidikan, psikologi pendidikan, dll.... supaya pendekatan ini dapat di aplikasi kan sms proses p&p....

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_farihahProfil   Hantar PM kepada anis_farihah   Quote dan BalasQuote

nur88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27875
Posting: 98
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 20-02-07 22:34


''Guru ku kau ibrat sebatang lilin,menerangi alam ini, akan ku anggapkan di9rimu sebagai ibu bapa ku"...menjadi pendidik memang tugas yang mulia..mendidik dan mengajar untuk anak bangsa tanpa jemu.terima kasih 4 all teachers in the world..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur88Profil   Hantar PM kepada nur88   Quote dan BalasQuote

wedelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18715
Posting: 84

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 09:34


Pada 14-02-07 18:13 , ifti_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

seronok kah bergelar seorang pendidik...

emm kakak ana bakal menjadi seorang pendidik.mesti seronok.semoga ana dapat mengikut jejak langkah beliau satu hari nanti :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For wedeliaProfil   Hantar PM kepada wedelia   Quote dan BalasQuote

ainsafia
Warga Rasmi
Menyertai: 27.03.2005
Ahli No: 15356
Posting: 9
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 21-02-07 10:18


:-) Alhamdulillah.....
     sedikit pengalaman yang boleh dikongsi bersama.
     cara saya menangani anak murid yang sebegini adalah
     saya kenal pasti dulu apa kesukaan mereka.kadang kala
     cara penyampaian pembelajaran yang kita berikan tak sampai kepada mereka.kadang kala mereka memberontak dan tertekan.ikutkan hati memang lah nak marah.....nak rotan.
tak salah untuk mengajar mereka dengan merotan....tapi biarlah berpada hanya sekadar peringatan dan tidak melampau.

" Guru itu umpama lilin....yang membakar dirinya menerangi kegelapan......guru juga dianggap idola kepada pelajarnya...."
Wallu a'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainsafiaProfil   Hantar PM kepada ainsafia   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 10:21


nak cari isteri yang kroje cikgu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-02-07 23:44


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah semoga cikgu anis dapat terus sabar dan tabah menghadapi kerenah anak-anak murid yang ramai itu. Sememangnya belum ada jawapan bagi soalan umi itu tetapi sebenarnya seorang pendidik hendaklah juga menjadi pembimbing bukan setakat pelajaran di sekolah tetapi juga menyediakan mereka dapat berdikari bila keluar sekolah kelak.

Kaedah untuk mendidik dan membimbing anak murid yang biadab ialah dengan menyuruh mereka lakonkan watak baik bila dalam kelas bahasa Malaysia atau bahasa Inggeris.

Selain itu psycho sikit mereka dengan menyuruh tulis seratus ayat contohnya - saya seorang anak yang soleh dan murid yang ingin berjaya dalam pelajaran.

Memang tak marah tetapi bawa mereka ke arah yang positif. Dalam pelajaran beri ruang mereka untuk belajar dalam kelas. Maksud umi golongan yang biadab ni kekadang cerdik tapi kurang dari aspek akhlak. Jadi beri mereka tugasan ajar murid yang lemah. Jadikan mereka orang yang bertanggungjawab insyaAllah lama kelamaan mereka yang faham niat cikgu mereka tu.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - a teacher in need is a teacher indeed

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 01:53


Jadilah seorang Guru yang bertanggungjawab.

Jangan jadi guru yang menjadi penyebab kepada pelajarnya lari tidak mahu datang sekolah lagi!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 04:04


Pada 20-02-07 18:58 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-02-07 17:09 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!


Contohnya apabila guru berhadapan dengan anak murid yang BIADAB. Bagaimana cara menangani murid yang berperangai begitu? DIMARAH? DIDENDA? DIROTAN?

Harap anak-anak yang sudah menjadi pendidik ataupun yang bakal menjadi guru sila jawapkan :).


ummi, anis ni tak lah banyak pengalaman, baru naK MASuk tiga tahun menjadi guru... tapi alhamdulillah, setakat ni, anis rasa pendekatan anis masih boleh diterima... berdasarkan hubungan anis dengan nak murid disekolah lama yang masih kontek anis, walaupun anis dah pindah sekolah...

bagi anis, pendekatan kita nak hukum pelajar, kita kena letakkan diri kita ditempat pelajar..
kalau nak denda, jangan denda yang memalukan pelajar...kalau boleh, hukum pelajar biar sesuai dengan cara budak... kalau budak tu nakal, kena lah denda cara nakal sikit ... dan denda yang mendatangkan hikmah pada pelajar tu... sedih, bila dengar ada cikgu marah pelajar islam," diam lah kau bodoh!!" macam mana lah budak nak pandai, bila cikgu yang mengajar cakap budak tu bodoh....:-D :-D

:-D




betul kata cikgu anis...guru ni perlu gunakan psikologi dan akhlak dalam mendenda pelajar...


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 09:59


sekarang ni nak denda kena beragak.. sebabnya, nanti mak bapak akan datang komplen... kalau denda dengan rotan, mak bapak (sesetengah lah) akan datang komen saya tak pernah jentik pun anak... tapi cikgu sesenang saja pukul..

murid dulu tak sama dengan murid sekarang, murid dulu cikgu boleh denda macam-macam. anis pernah kena tulis " saya budak bodoh" 1000 kali... time sekolah rendah.tapi anis tulis " saya budak pandai"... pernah terpkir nak buat begitu, tapi, yakin bebudak ni takkan buat...depend dengan studen kita.. mereka boleh dibentuk dengan pelbagai cara... anis selalu rapatkan diri dengan mereka, seolah-olah akak dengan adik... alhamdulillah, pelajar2 anis, anis rasa kebanyakan nya walaupun agak nakal, tapi dengar kata anis...

anis pula, memang suka rapat dengan bebudak nakal... dulu anis pernah kejar budak yang nak ponteng kelas anis, tak kira, yang anis tahu, dia mesti masuk kelas anis... alhamdulillah, sampai sekarang ... studen tu rapat dengan anis, dan tak pernah ponteng...

memang betul cakap ummi, bagi ruang pada budak-budak nakal ni...mereka ni kengkadang nakkan perhatian dari cikgu... mereka boleh dibentuk sebenarnya,cuma ada cara... praktikkan kaedah yang kita pernah belajar... dan, ingat lah, mengajar ni amanah ALLAH dan setiap amanah akan dipersoalkan....

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 24-02-07 10:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

rauQah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.04.2006
Ahli No: 24387
Posting: 24
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 10:30


salam'alaik..ana pun bakal ckgu..tapi lagi 3 tahun lah..insyaAllah..moga dmudahkn urusan olehNya.. tak sabar rasa nak mngajo ini. harap dapat jadi ckgu yang solehah. harap ckgu2 dan bakal ckgu dapat jadi ckgu yang soleh solehah dan wujud bi'ah soleh solehah pada anak2 murid nanti..amal ma'ruf nahi mungkar.. moga anak2 didik kita nanti dapat dperkasakn dengan iman dan dapat harungi dunia yang penuh cabaran sekarang..mudah-mudahan..insyaAllah.
moga Allah merahmati


-----------------
do trust Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For rauQahProfil   Hantar PM kepada rauQah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 18:19


Tahniah anakanda anis zulaikha kerana bakal menjadi seorang ibu :).

InsyaAllah sekiranya kita ikhlas menjadi guru kerana ingin mendidik ke arah menjadi insan yang berguna kepada diri dan masyarakat maka itu satu bukti ke arah menjadi seorang guru mithali.

Wallahuta'ala a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 18:23


Pada 03-03-07 18:19 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Tahniah anakanda anis zulaikha kerana bakal menjadi seorang ibu :).

InsyaAllah sekiranya kita ikhlas menjadi guru kerana ingin mendidik ke arah menjadi insan yang berguna kepada diri dan masyarakat maka itu satu bukti ke arah menjadi seorang guru mithali.

Wallahuta'ala a'lam


syukran ummi.. moga anakanda dapat menjadi guru yang baik untuk zuriat anakanda.... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-03-07 21:29


Pada 03-03-07 18:23 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-03-07 18:19 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Tahniah anakanda anis zulaikha kerana bakal menjadi seorang ibu :).

InsyaAllah sekiranya kita ikhlas menjadi guru kerana ingin mendidik ke arah menjadi insan yang berguna kepada diri dan masyarakat maka itu satu bukti ke arah menjadi seorang guru mithali.

Wallahuta'ala a'lam


syukran ummi.. moga anakanda dapat menjadi guru yang baik untuk zuriat anakanda.... :-)



amin... :-) :-) :-)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

nuzra_awatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14676
Posting: 99
Dari: Bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 03-03-07 23:54


hmm...saya anak pendidik dan insyaallah bakal mengikut jejak langkah bonda..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzra_awatifProfil   Hantar PM kepada nuzra_awatif   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-03-07 01:21


Pada 03-03-07 23:54 , nuzra_awatif posting:

!!! QUOTE !!!

hmm...saya anak pendidik dan insyaallah bakal mengikut jejak langkah bonda..


saya juga anak pendidik..
both my mum & ayah pendidik..
& bakal menjadi pendidik insya allah tahun depan..

;-) ;-) ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

sayyidah_nafisah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.06.2004
Ahli No: 9433
Posting: 90

PulauPinang  


posticon Posting pada: 04-03-07 02:04


salam.......
bapak saya pendidik dan dah nak pencen pun tahun ni..
semua kakak saya seramai 3 org tu pun guru..
mak saya guru kat rumah..hehe..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayyidah_nafisahProfil   Hantar PM kepada sayyidah_nafisah   Quote dan BalasQuote

nurun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14200
Posting: 97
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 04-03-07 03:08


ayah ana bekas guru agama.......
yang mengikuti jejak ayah ana akk sulung ana saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurunProfil   Hantar PM kepada nurun   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-03-07 07:31


Pada 04-03-07 02:04 , sayyidah_nafisah posting:

!!! QUOTE !!!

salam.......
bapak saya pendidik dan dah nak pencen pun tahun ni..
semua kakak saya seramai 3 org tu pun guru..
mak saya guru kat rumah..hehe..:)


selalunya macam tu lah
kalau mak atau ayah yang jadi pendidik
at least seorang anak akan ikut jejak langkah mak atau ayah tadi
kedua-dua orang adik saya pun ambil course pendidikan juga
mak saya kata perempuan lebih elok jadi cikgu
banyak masa untuk family dan didik anak-anak... ;-) :-D :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 17:31


minta2 dapatlah jadi guru.... Amin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

HAFieZAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29019
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 22:10


Mengajar itu adalah tanggungjawab.....
Mendidik itu adalah amanah yang akan dipertanggungjawabkan kelak....
Menuntut ilmu itu adalah wajib bagi setiap umat Islam....
Marhaban...marhaban....kepada yang berminat untuk menjadi guru. Tapi, pastikan guru bukanlah pilihan terakhir untuk mencari pekerjaan. Setapak melangkah ke alam perguruan, didiklah anak bangsa dengan seikhlas mungkin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HAFieZAHProfil   Hantar PM kepada HAFieZAH   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 22:51


Pada 04-03-07 17:31 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!

minta2 dapatlah jadi guru.... Amin....

insyaALLAH...
ammiinn....


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-03-07 23:17


Pada 04-03-07 22:10 , HAFieZAH posting:

!!! QUOTE !!!

Mengajar itu adalah tanggungjawab.....
Mendidik itu adalah amanah yang akan dipertanggungjawabkan kelak....
Menuntut ilmu itu adalah wajib bagi setiap umat Islam....
Marhaban...marhaban....kepada yang berminat untuk menjadi guru. Tapi, pastikan guru bukanlah pilihan terakhir untuk mencari pekerjaan. Setapak melangkah ke alam perguruan, didiklah anak bangsa dengan seikhlas mungkin.


wah, penuh semangat...
bagus bagus :-D :-D :-D

HAFieZAH bakal guru ke? :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

HAFieZAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29019
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 23:20


Salam...
Ana dah jadi guru, cikgu, pendidik untuk tahun ke-11 dah ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HAFieZAHProfil   Hantar PM kepada HAFieZAH   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-03-07 23:24


kak HAFieZAH lah ni ye..

bagusnya pendidik macam akak ni..
bersemangat walaupun dah tahun ke11 jadi pendidik.. :-) :-) :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 23:24


err..kakak lah ni ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 23:25


Assalamualaikum kakak hafizah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

HAFieZAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29019
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 23:36


Wsalam w.b.t..... salam untuk semua
Kakak? emmm...mak cik pun boleh...tak ada masalah :-D
[ Telah diedit oleh: HAFieZAH pada 04-03-07 23:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For HAFieZAHProfil   Hantar PM kepada HAFieZAH   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-03-07 23:39


baru tahun ke11 jadi pendidik
muda lagi tu kak.. :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

misspurple
Warga Rasmi
Menyertai: 05.03.2007
Ahli No: 29023
Posting: 1

Selangor  


posticon Posting pada: 05-03-07 02:08


hanya nak mintk pandangan..bagaimana kalau suami yang jadi guru..isteri bekerja sebagai eksekutif?sesuai ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For misspurpleProfil   Hantar PM kepada misspurple   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 12:03


salam~
saya nak jadi cikgu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wassalam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 05-03-07 16:02


ikhlas hatimu bicara
kau lakukan demi cinta
yang kan mmbawa mu ke syurga
o guruku d hatiku.. doaku utkmu selalu...

-firdaus- kini aku kernamu-


ana tak mint jadi cikgu sebenarnya...jadi ckgu ni last resort kira lau tak ada rezeki nak buat kerja lain...apa pun ana respect kerjaya guru ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 05-03-07 16:04


Pada 05-03-07 02:08 , misspurple posting:

!!! QUOTE !!!

hanya nak mintk pandangan..bagaimana kalau suami yang jadi guru..isteri bekerja sebagai eksekutif?sesuai ke?


boleh saja asal tahu tangungjawab memasing..insyaAllah semua ok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

HAFieZAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29019
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:59


Guru dulu dan guru sekarang memang jauh berbeza peranannya. Jika kita hanya melihat tetapi tidak memandang dan merenung kerjaya guru ini, maka terjadilah kata-kata....alah, jadi cikgu bukannya susah..cuti banyak, balik pukul satu. Tapi cuba kita tanya rakan-rakan yang menjadi guru, ahli keluarga, atau sesiapa yang berstatus 'guru'....hanya Allah swt yang tahu betapa beratnya amanah yang dipikul. Jika ingin lebih memahami apa kata cuba melangkah ke alam perguruan. Cabaran sebenar bukan di maktab tetapi apabila menghadapi sendiri realiti kehidupan seorang guru di sekolah. Sekolah di bandar atau di pedalaman, kedua-duanya sama cabarannya tetapi dalam situasi yang berbeza. Rambut sama hitam, hati lain-lain. Jika ada yang mengatakan kerjaya guru ini mudah, mungkin baginya mudah, di pandang mudah, atau dipermudahkan. Namun berdasarkan pengalaman yang tidak seberapa ini, tambahan pula mengajar di kota metropolitan, jadi cikgu bukannya mudah. Apa yang boleh dilakukan....hanya kembali kepada Allah swt. Mudah-mudahan diberikan kekuatan dan kesabaran.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For HAFieZAHProfil   Hantar PM kepada HAFieZAH   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 17:07


Pada 05-03-07 16:59 , HAFieZAH posting:

!!! QUOTE !!!

Guru dulu dan guru sekarang memang jauh berbeza peranannya. Jika kita hanya melihat tetapi tidak memandang dan merenung kerjaya guru ini, maka terjadilah kata-kata....alah, jadi cikgu bukannya susah..cuti banyak, balik pukul satu. Tapi cuba kita tanya rakan-rakan yang menjadi guru, ahli keluarga, atau sesiapa yang berstatus 'guru'....hanya Allah swt yang tahu betapa beratnya amanah yang dipikul. Jika ingin lebih memahami apa kata cuba melangkah ke alam perguruan. Cabaran sebenar bukan di maktab tetapi apabila menghadapi sendiri realiti kehidupan seorang guru di sekolah. Sekolah di bandar atau di pedalaman, kedua-duanya sama cabarannya tetapi dalam situasi yang berbeza. Rambut sama hitam, hati lain-lain. Jika ada yang mengatakan kerjaya guru ini mudah, mungkin baginya mudah, di pandang mudah, atau dipermudahkan. Namun berdasarkan pengalaman yang tidak seberapa ini, tambahan pula mengajar di kota metropolitan, jadi cikgu bukannya mudah. Apa yang boleh dilakukan....hanya kembali kepada Allah swt. Mudah-mudahan diberikan kekuatan dan kesabaran.......


betul..memang jauh berbeza....saya dah dengar macam-macam cerita dari kakak dan mak sedara yang jadi cikgu....saya pun ambil sebagai panduan sebelum jadi cikgu...kakak,mak pun bagi macam-macam nasihat kat saya...


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 07-03-07 14:56


memang berat amanah itu..sesuai lah dengan ganjaran yang akan Allah berikan kelak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 22:11


alhamdulillah..mak saya cikgu abah jurutera..
anak2nya semua menjadi org..
jadilah cikgu!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-07 08:37


Win their hearts and minds
09 Mar 2007
M.A. NAIR, Bandar Muadzam Shah


--------------------------------------------------------------------------------
WHY the physical punishment of pupils in school? Do pupils need to be caned, slapped, pinched and mentally tormented to make them study? Or, could it be just because some teachers are not patient enough and are easily irritated when handling children?

Basically, it is the lack of self-control and the unexpressed anger that leads to this form of physical outrage.

Some pupils, no doubt, are delinquent. Others are just innocent but weak in their studies.

There are many pupils who are ignorant of what education means to them because of their poor family background. If teachers are harsh and do not empathise with their pupils, they would soon realise that pupils would distance themselves from them.

When children are constantly punished and cannot express their true feelings of frustration under any circumstance, they would only end up with a low sense of worth. They will grow up to be sceptical and indignant. They live to become introverts and grow up to become even more disruptive.

A healthy school environment is where high standards of emotional intelligence are present in teachers.

With emotional maturity, teachers would be more sympathetic.

Teachers should learn to acknowledge, understand and value feelings in their pupils before meting out any form of punishment.

Teachers should first try to understand their own personal qualities and that of their pupils before a punishment is meted out as any wrong move would irreparably harm the pupils’ sense of worth. Communicate with the pupils patiently.

Try to inspire and motivate and empathise with them. Win their hearts with a lot of tolerance and punish them only through subtle means.

Refraining from any form of physical punishment is still the best option for teachers.

http://www.nst.com.my/Current_News/nst/Friday/Letters/20070309102256/Article/index_html

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

secerahpawarna
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.05.2005
Ahli No: 16384
Posting: 34
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-03-07 14:32


saya juga masih setahun jagung dalam bidang perguruan ni..memang besar amanah yang harus dipikul oleh seorang guru..bila dah jadi cikgu, baru tau susah payah cikgu2 kita dulu nak mendidik kita....apapun, pengalaman masa praktikum adalah pengalaman yang paling best...ishh memang tak boleh lupa lah...Moga Allah sentiasa merahmati anak2 muridku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For secerahpawarnaProfil   Hantar PM kepada secerahpawarna   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-03-07 23:31


Pada 10-03-07 08:37 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Win their hearts and minds
09 Mar 2007
M.A. NAIR, Bandar Muadzam Shah


--------------------------------------------------------------------------------
WHY the physical punishment of pupils in school? Do pupils need to be caned, slapped, pinched and mentally tormented to make them study? Or, could it be just because some teachers are not patient enough and are easily irritated when handling children?

Basically, it is the lack of self-control and the unexpressed anger that leads to this form of physical outrage.

Some pupils, no doubt, are delinquent. Others are just innocent but weak in their studies.

There are many pupils who are ignorant of what education means to them because of their poor family background. If teachers are harsh and do not empathise with their pupils, they would soon realise that pupils would distance themselves from them.

When children are constantly punished and cannot express their true feelings of frustration under any circumstance, they would only end up with a low sense of worth. They will grow up to be sceptical and indignant. They live to become introverts and grow up to become even more disruptive.

A healthy school environment is where high standards of emotional intelligence are present in teachers.

With emotional maturity, teachers would be more sympathetic.

Teachers should learn to acknowledge, understand and value feelings in their pupils before meting out any form of punishment.

Teachers should first try to understand their own personal qualities and that of their pupils before a punishment is meted out as any wrong move would irreparably harm the pupils’ sense of worth. Communicate with the pupils patiently.

Try to inspire and motivate and empathise with them. Win their hearts with a lot of tolerance and punish them only through subtle means.

Refraining from any form of physical punishment is still the best option for teachers.

http://www.nst.com.my/Current_News/nst/Friday/Letters/20070309102256/Article/index_html



syukran 4 the info ya ummimq..a good article for us as teachers :-)


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

sir_jab
Warga Rasmi
Menyertai: 31.03.2007
Ahli No: 29398
Posting: 2
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 08-04-07 11:33


ok apa jadi guru...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sir_jabProfil   Hantar PM kepada sir_jab   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-07 01:40


salam...
saya amat hargai dan sanjungi insan yang bergelar GURU..kerana tanpa mereka saya takkan berjaya sehingga kini...family sebelah mak pun ramai juga yang jadi cikgu tapi saya tak berapa minat nak jadi cikgu..sebab tak berapa tabah dan sabar dengan karenah pelajar..(he..he..faham bagaimana? perangai pelajar sekarang..)apapun,GURU KAULAH PELITA HIDUPKU... =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 19:01


Pada 05-03-07 16:59 , HAFieZAH posting:

!!! QUOTE !!!

Guru dulu dan guru sekarang memang jauh berbeza peranannya. Jika kita hanya melihat tetapi tidak memandang dan merenung kerjaya guru ini, maka terjadilah kata-kata....alah, jadi cikgu bukannya susah..cuti banyak, balik pukul satu. Tapi cuba kita tanya rakan-rakan yang menjadi guru, ahli keluarga, atau sesiapa yang berstatus 'guru'....hanya Allah swt yang tahu betapa beratnya amanah yang dipikul. Jika ingin lebih memahami apa kata cuba melangkah ke alam perguruan. Cabaran sebenar bukan di maktab tetapi apabila menghadapi sendiri realiti kehidupan seorang guru di sekolah. Sekolah di bandar atau di pedalaman, kedua-duanya sama cabarannya tetapi dalam situasi yang berbeza. Rambut sama hitam, hati lain-lain. Jika ada yang mengatakan kerjaya guru ini mudah, mungkin baginya mudah, di pandang mudah, atau dipermudahkan. Namun berdasarkan pengalaman yang tidak seberapa ini, tambahan pula mengajar di kota metropolitan, jadi cikgu bukannya mudah. Apa yang boleh dilakukan....hanya kembali kepada Allah swt. Mudah-mudahan diberikan kekuatan dan kesabaran.......


saya setuju sangat-sangat dengan akak....... :-)


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

tereturubuzu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2006
Ahli No: 27162
Posting: 191
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 20:18


saya memang nak jadi guru..tapi bidang saya lari pulak.. tapi saya tetap akan cuba apply untuk jadi guru walau diletak kat pedalaman sabah..semangat dan cita-cita mesti ada...tak kira sesusah mana...yang penting niat yang ikhlas ... tu memang cita-cita saya dari kecil.. emm...lepas this final sem .. nak apply kpli lah.. warga ukhwah doakanlah ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tereturubuzuProfil   Hantar PM kepada tereturubuzu   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 20:20


KPLI dah tak ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 21:41


belum da pengalaman. just pernah jadi tutor kat kawan-kawan saja dulu.insyaAllah, lagi setahun lebih baru nak ada LM (latihan mengajar). masa tu baru boleh bagitau apa rasanya..iA..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 12:32


Assalamua'laikum.

Kalau tak silap, KPLI ada, tapi cuma untuk ambilan sekolah rendah sahaja. 16/4 ni dah boleh p beli no pin kat BSN.

Ana pun dah jadi cikgu, cuma di sekolah rendah islam. Alhamdulillah, dapat pengalaman. Paling best, dapat dengar laungan asma ul husna setiap hari... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

nrelisa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26937
Posting: 33
Dari: tempat beradanya makhluk Allah

haiti  


posticon Posting pada: 14-04-07 12:52


Pada 14-04-07 12:32 , ismi_safiza posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamua'laikum.

Kalau tak silap, KPLI ada, tapi cuma untuk ambilan sekolah rendah sahaja. 16/4 ni dah boleh p beli no pin kat BSN.

Ana pun dah jadi cikgu, cuma di sekolah rendah islam. Alhamdulillah, dapat pengalaman. Paling best, dapat dengar laungan asma ul husna setiap hari... :)




kpli ni.....kpli jqaf ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nrelisaProfil   Hantar PM kepada nrelisa   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 11:39


ye nrelisa

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 11:57


aah, dah ada balik..
baru saja apply :)

mula-mula beli no pin kat bsn dengan harga rm6..
lepas itu isi borang secara online kat http://apps.emoe.gov.my/kpli/

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 13:21


i will become a teacher after i graduate, insya-Allah. my lecturer once said "don't you dare be a teacher if you are not interested in the profession. i don't want unwilling teachers to teach my children!"


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-04-07 13:59


Pada 13-04-07 20:20 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

KPLI dah tak ada...



Permohonan KPLI Ambilan Januari 2008 ini ditutup pada 1 Mei 2007.

http://apps.emoe.gov.my/kpli/


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...
[ Telah diedit oleh: izzul_islam pada 21-04-07 14:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 21-04-07 15:06


even ana sekarang mdalami bidang guaman...but deep in my heart...ana nak jadi pendidik...insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

suad_suadah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.04.2007
Ahli No: 29452
Posting: 30
Dari: bUmI bERtUAH

Selangor  


posticon Posting pada: 21-04-07 15:23


tanpa guru...tak adalah cendiakawan2 islam hari ini...
yang bestnya jadi guru...semakin lama mengajar semakin nak lagi belajar...
nabi kita Muhammad sallallahualaihi wasallam juga pernah bersabda.."sampaikanlah daripadaku walau satu ayat"...
besar maknanya tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For suad_suadahProfil   Hantar PM kepada suad_suadah   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-04-07 15:47


KPLI dah keluar ni..mari ramai-ramai online

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_tapah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2007
Ahli No: 29441
Posting: 145
Dari: Nilai_Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-04-07 21:08


emm...memang seronok tengok cikgu mengajar...tambah2 yang selalu bagi motivate kat anak murid.....i love to hear it...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_tapahProfil   Hantar PM kepada ainul_tapah   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 21:19


saya xgeti nak mengajar org..
kalau saya mengajar mesti semua anak-anak murid sakit telinga....
so xberape nak sesuai tok jadi guru....
huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-04-07 21:31


seronok.. :)
insyaAllah jika saya grad sem ini, tahun depan Kalau ada rezeki posting lah mana-mana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-04-07 21:46


Pada 24-04-07 21:31 , PuteriDesa posting:

!!! QUOTE !!!

seronok.. :)
insyaAllah jika saya grad sem ini, tahun depan Kalau ada rezeki posting lah mana-mana.


dah nak grad ye PuteriDesa..
teacher to be juga insyaAllah next year :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 24-04-07 23:59


best nya jadi guru ini..
jasanyer dikenang sampai bila-bila..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 00:40


bila hari guru dapat hadiah..hahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 00:40


bila hari guru dapat hadiah..hahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 00:44


Pada 25-04-07 00:40 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

bila hari guru dapat hadiah..hahaha

hehe...

dah berapa banyak hadiah meke dapat??

mesti dah "ber peti-peti" kan??


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ridz07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2004
Ahli No: 11876
Posting: 102
Dari: Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Dato' Razali Ismail (IPGM-KDRI), Kuala Terengganu...

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 00:48


Hmm itu secara lahiriah yang kita dapat lihat...
Secara batinnya, guru ni tugasnya berat sangat, bukan sekadar mengajar tetapi mendidik.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridz07Profil   Hantar PM kepada ridz07   Pergi ke ridz07's Website   Quote dan BalasQuote

yusof88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28247
Posting: 249
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 01:24


ana pernah dapat tawaran belajar kat maktab perguruan tengku ampuan afzan di kuala lipis pahang.........
tapi tak pergi pun sebab ana kurang berminat sebenar nya jadi guru ni......
lagi pun masa tu ana dah pun belajar kat tempat lain sekarang ni.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusof88Profil   Hantar PM kepada yusof88   Quote dan BalasQuote

amira_najihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22568
Posting: 107
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 01:43


best jugak..
agak mencabar..
kena banyak sabar..
jasa dikenang sampai bila2 walaupun dah tak ada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_najihahProfil   Hantar PM kepada amira_najihah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 01:49


dua pekerjaan.. bila dapat gelaran tu.. sampai mati akan dikenang.. Cikgu.. Doktor.. :-) sampai mati org still akan panggil jenazah cikgu A, jenazah doktor B.. menunjukkan penghormatan yang diberikan pada dua pekerjaan yang mulia ni.. so.. those who are blessed by these titles, jagalah amanah yang sangat besar tu..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Syamiras
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.10.2006
Ahli No: 26753
Posting: 51
Dari: Melaka

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 05:50


Insya-Allah..lagi 2 tahun belajar..lepas tu keluar jadi Cikgu..sekarang ngah kumpul ilmu nak jadi ckgu..sem depan dah kena praktikum tapi tak tahu lagi kat sek mana..kalau boleh nak post kat Sabah Sarawak..cari pengalaman..



Bookmark and Share

    


  Member Information For SyamirasProfil   Hantar PM kepada Syamiras   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-04-07 09:51


Sebagai seorang pendidik, ingatlah kata-kata ini

dulu DIA pegang rotan, kau kata DIA garang,
bila DIA lambat masuk ke kelas, kau kata DIA malas,
bila DIA marah2. kau kata DIA melampau,
kina kau adalah DIA

Bookmark and Share

    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» jadi GURU???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.233929 saat. Lajunya....