Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 76
Ahli: 0
Jumlah: 76




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 4 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 15 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 15 hari yang lalu
eme86: 15 hari yang lalu
sunan-faqih: 20 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: asp..insert record.


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» asp..insert record.

Please Mendaftar To Post


Oleh asp..insert record.

muslimah1301
Warga Rasmi
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23607
Posting: 20
Dari: kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 14:53


Assalamualaikum..nak tanya..macam mana cari nak insert record masuk dalam database..
form html saya dah buat..tapi coding insert dah puas cari..buat tak jadi..minta tolong sesangat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah1301Profil   Hantar PM kepada muslimah1301   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 00:30


Kalau guna dreamweaver tak payah tahu coding...Cuma drag and drop saja...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

khuwailid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5241
Posting: 139
Dari: marakka, mareisha

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 08:36


enti boleh cari kat internet ada banyak pasal insert record kat the script, asp forum.
kenapa tak boleh insert record?
connnection database dah buat?
apa error message dia?

Bookmark and Share

    


  Member Information For khuwailidProfil   Hantar PM kepada khuwailid   Pergi ke khuwailid's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah1301
Warga Rasmi
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23607
Posting: 20
Dari: kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 12:49


kat atas 2 coding yang saya masuk kan..
error ny..dia kata tak boleh insert sebab database 2 read only..
tapi nak search boleh pula..apa masalah ny ek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah1301Profil   Hantar PM kepada muslimah1301   Quote dan BalasQuote

khuwailid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5241
Posting: 139
Dari: marakka, mareisha

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-02-07 07:57


ooo...maksudnya, kamu nya database tu read-only, means u tak ada privilage untuk insert, delete dan update.
kamu guna database benda?
oracle?
sql server?
access?
since, it's read only, u must get the privillage to do insert, delete dan update action..ok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khuwailidProfil   Hantar PM kepada khuwailid   Pergi ke khuwailid's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah1301
Warga Rasmi
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23607
Posting: 20
Dari: kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 10:30


Pada 23-02-07 07:57 , khuwailid posting:

!!! QUOTE !!!

ooo...maksudnya, kamu nya database tu read-only, means u tak ada privilage untuk insert, delete dan update.
kamu guna database benda?
oracle?
sql server?
access?
since, it's read only, u must get the privillage to do insert, delete dan update action..ok..


maaf ye..saya ni agak kurang sikit bab ni..nak privilage kan proses 2 macam mana..sebab kat pc bos boleh insert...coding yang sama saja..saya guna db access..
[ Telah diedit oleh: muslimah1301 pada 26-02-07 10:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah1301Profil   Hantar PM kepada muslimah1301   Quote dan BalasQuote

khuwailid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5241
Posting: 139
Dari: marakka, mareisha

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 08:01


database tu read only kat pc kamu, jadi...kamu kena pergi kat database properties, then unselect 'read-only' attributes ok..
Kalau read-only memang tak boleh nak insert..jangan pilih read-only tau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khuwailidProfil   Hantar PM kepada khuwailid   Pergi ke khuwailid's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah1301
Warga Rasmi
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23607
Posting: 20
Dari: kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 09:16


saya dah check kat db properties 2..yang pelik ny..
memang dah unselect pun..saya tak tau dah apa masalah lagi..runsing..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah1301Profil   Hantar PM kepada muslimah1301   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 11:26


ana bagi code ni..try lah..ni contoh yang link dr button "ADD" k..
data : cat , it, am, date
database name : Record


if (Request("btnsend") == "     ADD     ")
    {
        var cat=Request.Form("Select_one");
        var it= Request.Form("it");
        var am= Request.Form("am");
        var date = Request.Form("date");
        
                                

        var DSN = "DSN=Record";                
        var Conn = Server.CreateObject("ADODB.Connection");        
        Conn.Open(DSN);

        if((am == 0)||(it==0)||(date=="mm/dd/yy"))
        {
            Response.Redirect("error.asp")
        }
        
        sql= "INSERT INTO list (Category, Item,Amount, ) VALUES('"+ cat +"', '"+ it + "', " + am + ", #" + date + "#)";
        Conn.Execute(sql);
    
        Conn.Close();
        Conn = null;
        Response.Redirect("menu.asp")

    }


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 11:28


1 lagi mungkin probnye database tu tak di share kan...
nanti perlu...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 12:27


Nak tanya jugak...huhu...
My database appear "undefined" after masukkan data dr asp..kenapa ye? sql ok, data type semua text..wlp pakai no,suppose to b..its ok..ada sesiapa boleh solve masalah? :-?


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 13:56


:-) tak fahamlah apa yang dibincangkan, tapi ini mesti kerja budak-budak sains com...tapi masuk ini sebab nak ambil tahu saja...heheee....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 14:36


assalamualaikum..
bagi ana kalau database tu read only means mybe in your company have many password and username..so setiap user ada password tersendiri..ni yang problem sebab in asp we have to define username and password in your file connection..so problem bila nak present ke pc lain..try using php

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 14:39


Pada 26-03-07 12:27 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

Nak tanya jugak...huhu...
My database appear "undefined" after masukkan data dr asp..Kenapa ye? sql ok, data type semua text..wlp pakai no,suppose to b..its ok..ada sesiapa boleh solve masalah? :-?



mybe anti xdefine kan database kat dalam page untuk confirmkan kemasukan data..please check dulu..your connection and your database..pastikan dia panggil database tu


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 17:29


Pada 26-03-07 14:39 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-03-07 12:27 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

Nak tanya jugak...huhu...
My database appear "undefined" after masukkan data dr asp..Kenapa ye? sql ok, data type semua text..wlp pakai no,suppose to b..its ok..ada sesiapa boleh solve masalah? :-?



mybe anti xdefine kan database kat dalam page untuk confirmkan kemasukan data..please check dulu..your connection and your database..pastikan dia panggil database tu



Semua ok sebenarnya..kalau read only..mesti takkan masuk apa-apa. Now, Primary key ok, data type ok. Connection ok..my frenz yang praktikal tempat lain pun dah try jugak solve diz masalah.. still dapat undefined...any solution or suggestion? btw, tx ika kerana memberi pandangan


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-07 08:38


Ok..xpe2..ana dah settlekan..sebab terlupe letak method saja..huhu... 8-) :-D


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112031 saat. Lajunya....