Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tak semestinya melakukan apa yang anda sukai tetapi menyukai apa yang anda lakukan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Tugas Hari Ini
Topik: nak tanya pendapat muslim semua


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Tugas Hari Ini
    »» nak tanya pendapat muslim semua

Please Mendaftar To Post


Oleh nak tanya pendapat muslim semua

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-02-07 11:38


Assalamualaikum...

Soalan pembukaan...apakah cinta? Kenapa mesti cinta? Tak bolehkah jika tiada cinta?

[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 02-03-07 23:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ana_redhuan
Warga Rasmi
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25707
Posting: 10
Dari: uni.m`sia terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-02-07 11:41


dalam konteks remaja macam mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_redhuanProfil   Hantar PM kepada ana_redhuan   Quote dan BalasQuote

irfaz_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2006
Ahli No: 21780
Posting: 146
Dari: banting

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-02-07 11:44


...nak handle forum ek..soalan seterusnya..cinta pada siapa yang kekal?..bagaimana? pula bercinta sesama insan kerana allah?..cinta macmne yang sebenarnya kita perlukan?..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfaz_87Profil   Hantar PM kepada irfaz_87   Quote dan BalasQuote

ana_redhuan
Warga Rasmi
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25707
Posting: 10
Dari: uni.m`sia terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-02-07 11:53


cinta pada Allah betul..tapi bagaimana kita nak relate cinta pada makhluk,ilmu,alam kepada cinta padaNya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_redhuanProfil   Hantar PM kepada ana_redhuan   Quote dan BalasQuote

aiezzat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2005
Ahli No: 20989
Posting: 76
Dari: kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-02-07 12:25


kita mencintaiNya melalui hubungan kita dengan ciptaanNya.Allah menyanyangi hambaNya yang menghormati sesama makhluk.carilah ilmu walau ke negeri China sekalipun bermakna kita patut mencintai ilmu untuk sampai kepada cintaNya.alam adalah anugerah daripadaNya.banyak yang kita perolehi daripada alam.saudara/saudari boleh lah tunjukkan contoh2nya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aiezzatProfil   Hantar PM kepada aiezzat   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 03-02-07 12:32


apa erti cinta dalam islam..
"ROMANTIK, CARING, SENTIMENTAL VALUE, SEHATI SEJIWA, FANTASTIC...SEMUANYA HANYALAH PLASTIK !

apa pendapat ahli panel?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 21:46


salam..

bagaimana dengan soalan :

Kenapa kerap kali keruntuhan akhlak dikalangan remaja dan seterusnya dikaitkan dengan cinta..? apa sebenarnya kita inginkan dengan cinta..?

apa persuratan cinta yang sebenarnya..? maksud ana, apa perbezaan antara cinta nafsu dan cinta hakiki..? bagaimana menzahirkan cinta melalui perspektif islam...

wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 06-02-07 22:42


Pada 03-02-07 11:38 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

Soalan pembukaan...apakah cinta? Kenapa mesti cinta? Tak bolehkah jika tiada cinta?



maybe second question....

bagaimana merasai cinta??


-----------------
-BERJUANGLAH KERANA ALLAH S.W.T.-


Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-02-07 11:40


ana_redhuan, bila forum tu? saya dah nak hbis taip ingat bagi idea semlm tiba-tiba komputr jam restart semula, hilang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-07 12:09


apa nasihat yang terbaik kepada mereka yang bercinta supaya mendapat keredhaan Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-02-07 13:15


tengah hayati nasyid Destinasi Cinta. untuk intro bgtaula hadirin adalah fitrah setiap umat islam untuk cinta kepada rasul, ibubapa & jantina berlawanan. Namun kesemua cinta tersebut adalah dalam destinasi menuju cinta Allah. Contohnya kita cinta kepada Ibubapa kerana suruhan Allah, begitu juga rasul & jantina berlawanan. Namun dalam menuju destinasi cinta Utama tersebut kita sering diuji & jika tidak kuat kita akan tersasar meyebabkan jauh dari landasan sebenar destinasi cinta Ilahi, iaitu cinta Allah. Soalannya:

1) Apakah punca sebilangan umat tersasar daripada landasan detinasi cinta Allah.
2) Bagaimana nak pastikan cinta yang kita bawa dalam hidup tidak tersasar & akhirnya sampai kepada Destinasi cinta Allah / bmn untuk buat cinta kita makhluk lain adalah kerana Allah
3) Allah itu maha Agung & Tuhan & Raja segala raja. Bagaimana kita hamba yang daif harus lakukan @ apa yang diperlukan bagi menagih & mdptkan Cinta yang paling Agung itu.

Harap idea yang tak seberapa ni dapat membantu. Wallahu'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

ana_redhuan
Warga Rasmi
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25707
Posting: 10
Dari: uni.m`sia terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 12:32


syukran jazilan kawan-kawan....we xbuka lama dah intenet...buzy sokmo jah...k..wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_redhuanProfil   Hantar PM kepada ana_redhuan   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-02-07 12:40


Pada 17-02-07 11:40 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

ana_redhuan, bila forum tu? saya dah nak hbis taip ingat bagi idea semlm tiba-tiba komputr jam restart semula, hilang.


nak tau juga jawapan pada soalan last yang saya tanya dr ana-redhuan selepas forum tu. @ apa yang ana-redhuan dapat dr forum tu. sebab rasa diri dah lemah. tapi jk berkelapangan saja..


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 25-02-07 13:58


pada saya...
mesti CINTA sebab...
tanpa cinta kita tak dapat hidup sempurna....
lebih2 lagi cinta Ilahi...
lag satu yang petang...
cinta pada diri sendiri...
rasanya tanpa cinta kita pun tiada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 16:22


cinta tu fitrah manusia...tapi cinta tu bukan sahaja sesama manusia tapi cinta sejati hanyalah kepada Allah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

mechaboyz87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27308
Posting: 94
Dari: -ump->> kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 25-02-07 17:30


Pada 25-02-07 16:22 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!

cinta tu fitrah manusia...tapi cinta tu bukan sahaja sesama manusia tapi cinta sejati hanyalah kepada Allah....


ana setuju dengan pendapat rimbara.. KEJARLAH CITA-CITA SEBELUM MENGEJAR CINTA.


-----------------
"Kebahagiaan yang sebenar lagi utama terletak pada kemenangan dalam memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak-kehendak yang berlebih-lebihan."
-- Imam


Bookmark and Share

    


  Member Information For mechaboyz87Profil   Hantar PM kepada mechaboyz87   Pergi ke mechaboyz87's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 17:37


cinta tu suatu perasaan naluri fitrah manusia yang suka kan pada sesuatu :)
eh mesti kena bercinta... kalau xcinta mana nak kenal? ye budak?

kenal Allah?
kenal Nabi?
kenal kawan-kawan?
kenal "ehem2"
dan kenal lain2 lagi... heh! :P

eh mana boleh hidup ini tanpa cinta, tipu lah kalau ada yang cakap macam tu, binatang pun cintakan pada anak2 dia, cintakan pada kehidupan dalam hutan, even semua seluruh kehidupan sama ada yang hidup mahupun yang xhidup (xbergerak lah maksud ana, macam batu) semua nya mengabdikan cintanye kepada Yang Maha Esa, Allah swt heh! :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

mohdhanis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9883
Posting: 189
Dari: pahang, selangor, penang

Selangor  


posticon Posting pada: 25-02-07 22:01


memang tak boleh kalau tanpa cinta!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdhanisProfil   Hantar PM kepada mohdhanis   Pergi ke mohdhanis's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 00:31


Bercintalah selepas Berkahwin. Baru dapat elak lah Taqrabuzzina (Janganlah kamu menghampiri zina)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 10:37


Pembetulan - lah Taqrobuzzina (janganlah kamu mendekati zina)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 22:56


Pada 26-02-07 00:31 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Bercintalah selepas Berkahwin. Baru dapat elak lah Taqrabuzzina (Janganlah kamu menghampiri zina)


InsyaAllah...Akan di usahakan... :-) :-) :-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 23:08


Tapikan kawan-kawan saya kata saya ni makhluk aneh dan makhluk tak ada perasaan sebab saya tak pernah bercouple... :lol: :lol: :lol:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-02-07 23:27


Pada 27-02-07 23:08 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Tapikan kawan-kawan saya kata saya ni makhluk aneh dan makhluk tak ada perasaan sebab saya tak pernah bercouple... :lol: :lol: :lol:



Ingat lagi dulu dalam memilih suami pertama sekali, reject yang pernah couple sebab ibarat bekas org...tapi sekarang sukar, rata-rata laki pernah couple... jadi antara memilih & ignore

jangan ambil kisah dengan kata kawan, org tak pernah couple lagi bersih & terjaga dr pernah couple, pernah buat maksiat.

Utamakan pandangan Allah dr pandangan manusia, mati mengadap Allah bukan manusia.


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

side
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2007
Ahli No: 28639
Posting: 52
Dari: Bumi pimpinan ulama'

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 23:31


Assalamualaikum...

cintalah kepada ALLAH sebelum cinta kepada sesama makhluk...
sesungguhnya apabila kamu cinta kepadaNYA, nescaya ALLAH akan mengurniakan cinta yang hakiki kepada kamu...
sememangnya perasaan cinta itu wujud dalam sanubari setiap insan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sideProfil   Hantar PM kepada side   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 23:47


sebab lumrah manusia, kita jangan menidakkan lumrah nanti ianya tidak stabil.
apa yang penting ikut lah arus dengan syarat mesti ada pendayungnya supaya selamat. jangan menongkah arus


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 27-02-07 23:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 10:04


Pada 27-02-07 23:27 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-02-07 23:08 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Tapikan kawan-kawan saya kata saya ni makhluk aneh dan makhluk tak ada perasaan sebab saya tak pernah bercouple... :lol: :lol: :lol:



Ingat lagi dulu dalam memilih suami pertama sekali, reject yang pernah couple sebab ibarat bekas org...tapi sekarang sukar, rata-rata laki pernah couple... jadi antara memilih & ignore

jangan ambil kisah dengan kata kawan, org tak pernah couple lagi bersih & terjaga dr pernah couple, pernah buat maksiat.

Utamakan pandangan Allah dr pandangan manusia, mati mengadap Allah bukan manusia.




Memang saya tak ambil kisah pun...Dia orang cakap saya anti-perempuan ke, gay ke saya buat tak tahu saja...Malas nak layan ego lelaki...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-03-07 00:04


Pada 02-03-07 10:04 , sailormoon posting:


Memang saya tak ambil kisah pun...Dia orang cakap saya anti-perempuan ke, gay ke saya buat tak tahu saja...Malas nak layan ego lelaki...



mm..betul tu. yang penting awak tahu apa awak buat & awak tau yang Allah lagi tahu perkara sebenar. bukan awak saja, malah saya juga pernah dianggap seperti les. memang sedih org yang tak tau apa-apa tentang kita,m'buat andaian sendiri seolah dia lagi tahu dr tuhan.

tapi ujian itu adalah penguat kesabaran kita, penguat hubungan kita dengan Allah. Apa yang saya pegang, Allah yang menguji saya, Dia yang kurnia saya sahabat sjati sebagai penguat, sebab Dia lagi mengetahui perkara sebenar & Dia Mh mendengar rintihan hmb2NYa.


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

AzwaAqilah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2007
Ahli No: 28986
Posting: 73
Dari: kubang kerian

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 00:39


dalam bercinta,apa yang penting kita tau apa yang kita buat..kita tau had dan batasan agama.itu yang paling penting..dalam bercinta,macam-macam dugaan yang kita terima.oleh tu,kita haruslah pandai mengatasinya...cinta adalah suci,janganlah kita mencemarkan nya dengan dosa-dosa..semoleknya semaikan cinta itu dengan keredhaan Ilahi agar perhubungan itu diberkati...Aminn...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzwaAqilahProfil   Hantar PM kepada AzwaAqilah   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 10:03


tidak salah kalau bercinta tapi tahu batas2nya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

sayyidah_nafisah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.06.2004
Ahli No: 9433
Posting: 90

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-03-07 13:00


salam..
Kenapa mesti bercouple?
tak boleh ke kalau tak bercouple?
buat tambah dosa saja kan!
kahwin terus kan senang.
kalau nak tahu hati budi, tanyalah mak bapak dia @ kawan-kawan dia.
betul tak?
saya paling tak suka org yang bercouple
anti-couple :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayyidah_nafisahProfil   Hantar PM kepada sayyidah_nafisah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 18:12


Umi ingin sangat nak berkenalan dengan anakanda sailorman. Sebab anakanda memang pelik. Hari ini remaja lelaki sedih sekiranya tak ada gf atau diminati perempuan. Berlainan sungguh ni. Sekiranya sikap begini didorong oleh keimanan dan ketaqwaan kepada Allah SWT maka pahalalah ganjarannya dan insyaAllah. Tahniah dan Ameen.

Oh ya anakanda ni gemar ke tengok cerita kartun popeye the sailorman :).

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 18:19


Pada 03-03-07 13:00 , sayyidah_nafisah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
Kenapa mesti bercouple?
tak boleh ke kalau tak bercouple?
buat tambah dosa saja kan!
kahwin terus kan senang.
kalau nak tahu hati budi, tanyalah mak bapak dia @ kawan-kawan dia.
betul tak?
saya paling tak suka org yang bercouple
anti-couple :)


emmm harap-harap, saudari dapat melaksanakan.. sebab anis pernah jumpa, beria cakap depan kitorang... tak nak couple lah apa lah... tup2, kecoh tengok dia bercouple pas itu.. :-o :-o



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-03-07 21:21


Pada 03-03-07 18:12 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!


Oh ya anakanda ni gemar ke tengok cerita kartun popeye the sailorman :).


Mita maaf ye sailorman, rasa kelakar bila baca kata-kata ummiq. saya pun terfikir begitu sebenarnya sebelum ni. Ye kut ummiq peminat kartun sailormoon ni... :-) :-D


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~
[ Telah diedit oleh: muslimah_jun pada 03-03-07 21:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

try_mk
Warga Rasmi
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28833
Posting: 14

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 21:29


cerita katun paling best dah tntula sin chan...hehehehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For try_mkProfil   Hantar PM kepada try_mk   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:13


Pada 03-03-07 00:04 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!


mm..betul tu. yang penting awak tahu apa awak buat & awak tau yang Allah lagi tahu perkara sebenar. bukan awak saja, malah saya juga pernah dianggap seperti les. memang sedih org yang tak tau apa-apa tentang kita,m'buat andaian sendiri seolah dia lagi tahu dr tuhan.




Tu lah masalahnya...Mulut manusia ni sukar untuk di kawal...Suka sakitkan hati orang...Ada saja benda yang tak kena...Kalau saya diamkan saja...Saya malas nak cari gaduh...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:24


Pada 03-03-07 18:12 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Umi ingin sangat nak berkenalan dengan anakanda sailorman. Sebab anakanda memang pelik. Hari ini remaja lelaki sedih sekiranya tak ada gf atau diminati perempuan. Berlainan sungguh ni. Sekiranya sikap begini didorong oleh keimanan dan ketaqwaan kepada Allah SWT maka pahalalah ganjarannya dan insyaAllah. Tahniah dan Ameen.



Saya ni manusia biasa saja ummimq...Tak ada yang istimewa pun...Saya sama saja macam lelaki yang lain...Saya pun ada perasaan terhadap perempuan...Alhamdulillah saya masih dapat mengawal diri saya supaya tak bercinta sebelum kahwin...InsyaAllah saya akan hanya bercinta dengan isteri saya selepas kahwin...Doakan saya ye...:-) :-) :-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:28


Pada 03-03-07 21:21 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-03-07 18:12 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!


Oh ya anakanda ni gemar ke tengok cerita kartun popeye the sailorman :).


Mita maaf ye sailorman, rasa kelakar bila baca kata-kata ummiq. saya pun terfikir begitu sebenarnya sebelum ni. Ye kut ummiq peminat kartun sailormoon ni... :-) :-D



Hehehe...Masa kecik-kecik dulu saya suka tengok kartun sailormoon...Biasa lah budak-budak :-D ...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:37


Soalan pembukaan...apakah cinta? Kenapa mesti cinta? Tak bolehkah jika tiada cinta?

Hidup ni mesti dan wajib ada cinta Allah dan Rasul. Kalau tak ada cinta Allah dan Rasul, maka akan terjadilah kulat2 najis cinta dunia, cinta harta, cinta pekerjaan, cinta keluarga, wang ringgit, wanita dalam hati.

Setiap amal org Islam mestilah untuk sukekan Allah untuk dpr cinta Allah....Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:37


Soalan pembukaan...apakah cinta? Kenapa mesti cinta? Tak bolehkah jika tiada cinta?

Hidup ni mesti dan wajib ada cinta Allah dan Rasul. Kalau tak ada cinta Allah dan Rasul, maka akan terjadilah kulat2 najis cinta dunia, cinta harta, cinta pekerjaan, cinta keluarga, wang ringgit, wanita dalam hati.

Setiap amal org Islam mestilah untuk sukekan Allah untuk dpr cinta Allah....Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:37


Soalan pembukaan...apakah cinta? Kenapa mesti cinta? Tak bolehkah jika tiada cinta?

Hidup ni mesti dan wajib ada cinta Allah dan Rasul. Kalau tak ada cinta Allah dan Rasul, maka akan terjadilah kulat2 najis cinta dunia, cinta harta, cinta pekerjaan, cinta keluarga, wang ringgit, wanita dalam hati.

Setiap amal org Islam mestilah untuk sukekan Allah untuk dpr cinta Allah....Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah1301
Warga Rasmi
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23607
Posting: 20
Dari: kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:39


Assalamualaikum..
nak tanya sikit..awak ni berapa umur nya..kalau muda dan masih belajar lagi.memang elok lah tak couple lagi..tapi kalau dah lwt..saya rasa elok lah cari cepat-cepat..hehehe..
bukan nak dorong awak bercouple..takut jadi bujang lapok..hehehe..jangan marah ye sailormoon..gurau saja..nak couple tak salah..cuma kena tau batas-batas nya..jangan terluper haram halal yang d tetapkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah1301Profil   Hantar PM kepada muslimah1301   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 13:39


Hehehe...kalau ikut umur dah lama layak untuk berkahwin...Dah boleh dapat 2, 3 orang anak... :-D :-D :-D ...Tapi saya masih belajar...Kena tunggu habis belajar lepas tu kerja beberapa tahun baru kahwin...Mak saya suruh beli kereta dulu baru kahwin...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-03-07 14:40


setiap insan ingin disayangi dan menyayangi..sapa yang taknak disayangi kan,baik disayangi daripada dibenci orang kan..cinta,banyak takrifnya..cuma terpulang kepada kita nak memberi cinta pada orang yang betul-betul memahami apa itu cinta...tapi,cinta kepada Allah swt adalah cinta yang hakiki...tak salah rasanya bercinta,tapi biarlah mengikut syariat yang ditetapkan dalam islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 15:07


Pada 07-03-07 13:39 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Hehehe...kalau ikut umur dah lama layak untuk berkahwin...Dah boleh dapat 2, 3 orang anak... :-D :-D :-D ...Tapi saya masih belajar...Kena tunggu habis belajar lepas tu kerja beberapa tahun baru kahwin...Mak saya suruh beli kereta dulu baru kahwin...



tak mengapa, patuh cakap mak...
sok dapat ganjaran yang maveles!! :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 16:20


Pada 03-03-07 13:00 , sayyidah_nafisah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
Kenapa mesti bercouple?
tak boleh ke kalau tak bercouple?
buat tambah dosa saja kan!
kahwin terus kan senang.
kalau nak tahu hati budi, tanyalah mak bapak dia @ kawan-kawan dia.
betul tak?
saya paling tak suka org yang bercouple
anti-couple :)

salam....

sepatutnya begitulah....
bukan macam sekarang ni.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 17:49


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah syukran jazilan anakanda sailorman atas respons. Emak suruh beli kereta dulu? Alahai .... bincanglah dengan emak bila dah selesai belajar. Katakan kalau dah nikah mudah sikit nak beli kereta cepat sebab pendapatan dua orang lebih banyak dari seorang (sekiranya anakanda bernikah dengan yang bekerja InsyaAllah). Pandailah-pandailah mengayat emak tu :). Tetapi sekiranya nak bernikah semasa belajar boleh juga sekiranya ada MOU dua belah pihak (keluarga lelaki dan perempuan untuk bersama-sama masa susah dan senang tetapi dalam syarak). Dan sekiranya nak beli kereta pun boleh sebab sekarang boleh dapat kereta proton harga 3, 4 ribu sajakan.

Walau apapun sekedar pandangan dari seorang ibu yang ingin melihat anak-anak bahagia di dunia dan akhirat.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - "Pahala kamu adalah berdasarkan tahap keletihan dan kesukaranmu' (Hadith riwayat Aisyah ra)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

wardatuljannah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23334
Posting: 55
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 18:05


Assalamu'alaikum wbt....soalan yang cukup subjektif.. cinta itu fitrah.. tipu, jika ada manusia yang tidak pernah jatuh cinta...hatta dia tidak meluahkan.. sebab tulh, dalam Islam, cinta bukan untuk dizahirkn dengan bercouple.. tetapi ada cara tertentu...tidak salah jatuh cinta, yang salah adalah cara kita m'pamerkn cinta... apabila ada org yang mengatakn ni'matnya bercouple..itu adalah salah...kerna itu tandanya dia berada dalam bahaya... tetapi, pernah tak kita rasa ni'matnya apabila tidak bercouple...amat lazat...apabila kita menyedari hakikat seorang khalifah dan seorang hamba...

Cinta Allah adalah yang hakiki...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardatuljannahProfil   Hantar PM kepada wardatuljannah   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 19:55


betul tu wardatuljannah..:)
nikmatnya kalau tak couple...
kenapa?? sebab kita kita sebenarnya terlepas dari dosa2 yang biasanya org couple lakukan..
jiwa lebih tenang..insya Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 20:33


bila da wujud rasa sayang maka akan wujudlah rasa cinta....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 22:41


Pada 07-03-07 15:07 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-03-07 13:39 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Hehehe...kalau ikut umur dah lama layak untuk berkahwin...Dah boleh dapat 2, 3 orang anak... :-D :-D :-D ...Tapi saya masih belajar...Kena tunggu habis belajar lepas tu kerja beberapa tahun baru kahwin...Mak saya suruh beli kereta dulu baru kahwin...



tak mengapa, patuh cakap mak...
sok dapat ganjaran yang maveles!! :-D



Hehehe...InsyaAllah :-) :-) :-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 22:55


Pada 07-03-07 17:49 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah syukran jazilan anakanda sailorman atas respons. Emak suruh beli kereta dulu? Alahai .... bincanglah dengan emak bila dah selesai belajar. Katakan kalau dah nikah mudah sikit nak beli kereta cepat sebab pendapatan dua orang lebih banyak dari seorang (sekiranya anakanda bernikah dengan yang bekerja InsyaAllah). Pandailah-pandailah mengayat emak tu :). Tetapi sekiranya nak bernikah semasa belajar boleh juga sekiranya ada MOU dua belah pihak (keluarga lelaki dan perempuan untuk bersama-sama masa susah dan senang tetapi dalam syarak). Dan sekiranya nak beli kereta pun boleh sebab sekarang boleh dapat kereta proton harga 3, 4 ribu sajakan.

Walau apapun sekedar pandangan dari seorang ibu yang ingin melihat anak-anak bahagia di dunia dan akhirat.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - "Pahala kamu adalah berdasarkan tahap keletihan dan kesukaranmu' (Hadith riwayat Aisyah ra)



Terima kasih umi atas cadangan dan pandangan yang diberikan... :-) ...Pasal nikah tu mungkin lambat lagi agaknya sebab saya tak ada calon lagi...:-P...Emak saya pun suruh kerja dulu untuk kumpul duit sebelum kahwin...
InsyaAllah saya akan cuba sedaya upaya untuk gembirakan hati emak saya...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.155708 saat. Lajunya....