Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Keep your friends close, and your enemies closer
-- Sun-Tzu

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 74
Ahli: 0
Jumlah: 74




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 19 hari yang lalu
ronniefinancehome: 30 hari yang lalu
MTMKi: 41 hari yang lalu
usop79: 42 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: wanita yang tak suka masak & pergi pasar...


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» wanita yang tak suka masak & pergi pasar...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh wanita yang tak suka masak & pergi pasar...

NurHidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2004
Ahli No: 9825
Posting: 101
Dari: Di MaNa SaJa KeLuArGaKu BeRaDa...

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 02:01


what u all think about this situation if happen???


-----------------
** A BeAutiFuL LiFe Does NoT Just HapPen..It iS BuiLt DaiLy, iN PraYer, HumiLity, SacRiFice aNd LoVe**


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurHidayah86Profil   Hantar PM kepada NurHidayah86   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-01-07 02:13


Mmmmmm.... still thinking.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

Mutiara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10684
Posting: 47
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 07:10


Assalamualaikum...

Memang ada wanita yang tak suka masak dan pergi pasar. Pada pendapat saya mereka terdiri daripada golongan keluarga yang kaya. Mempunyai tukang gaji untuk melakukan semuanya.

Rugi juga kalau mereka bersifat demikian kerana salah satu rasia keluarga yang bahagia ialah isteri yang pandai memasak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MutiaraProfil   Hantar PM kepada Mutiara   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 08:55


kena check balik tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 09:30


Pada 30-01-07 07:10 , Mutiara posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

Memang ada wanita yang tak suka masak dan pergi pasar. Pada pendapat saya mereka terdiri daripada golongan keluarga yang kaya. Mempunyai tukang gaji untuk melakukan semuanya.

Rugi juga kalau mereka bersifat demikian kerana salah satu rasia keluarga yang bahagia ialah isteri yang pandai memasak...



ana setujuuuu....
setinggi mana kita belajar dapur jangan di lupakan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 09:57


salam...

betul kata "MUTIARA" dan "JIHA"...
ana setuju...
walaupun ana bukan dari kalangan kaum hawa.
perkara ini mesti diteliti balik, bagi yang muslimah.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

klate_girl
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26984
Posting: 85
Dari: UM K.L

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 10:32


Tapi ada juga sesetengah wanita yang suka masak tapi tak suka pergi pasar..contohnya macam saya sendiri..hehe...

.....HaNya TuHaN YaNg TaHu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For klate_girlProfil   Hantar PM kepada klate_girl   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 30-01-07 10:44


Bagus lah macam tu... kat pasar tu memang banyak fitnah... Tak suka masak pun tak mengapa, kawin nanti suami dielah yang masak... Memang tugas suami pun sediakan makanan untuk isterinya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

princess_izny88
Warga Rasmi
Menyertai: 01.08.2006
Ahli No: 25547
Posting: 19
Dari: Sg Petani, Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 30-01-07 11:14


assalamualaikum...ana tak berapa setuju dengan pandangan MUTIARA...sejak ana lahir sampai lah sekarang..ana memang ada pembantu rumah.tapi alhamdulillah..ana boleh memasak dan ana memang suka memasak.tak semestinya ada pembantu rumah kita tak reti memasak.ana suka sangat pergi pasar...kadang-kadang ana teman pembantu rumah ana ke pasar.dekat pasar lah kita boleh kenal bermacam jenis sayur dan ikan.sapa kata anak orang berada tak boleh memasak dan malas ke pasar??

Bookmark and Share

    


  Member Information For princess_izny88Profil   Hantar PM kepada princess_izny88   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 11:46


Pada 30-01-07 07:10 , Mutiara posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

Memang ada wanita yang tak suka masak dan pergi pasar. Pada pendapat saya mereka terdiri daripada golongan keluarga yang kaya. Mempunyai tukang gaji untuk melakukan semuanya.

Rugi juga kalau mereka bersifat demikian kerana salah satu rasia keluarga yang bahagia ialah isteri yang pandai memasak...



Tak semestinya.... saya ni bukanlah dari golongan yang kaya dan juga tiada pembantu rumah tetapi saya memang kurang suka memasak dan pergi pasar.

Dan tak semestinya isteri yang pandai memasak tu, keluarga akan bahagia....ibu saudara saya memang sangat terrer memasak tapi akhirnya bercerai juga dengan suaminya....

Tapi tidak dinafikan, air tangan isteri pengikat perut suami.


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 12:52


Pada 30-01-07 11:14 , princess_izny88 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...ana tak berapa setuju dengan pandangan MUTIARA...sejak ana lahir sampai lah sekarang..ana memang ada pembantu rumah.tapi alhamdulillah..ana boleh memasak dan ana memang suka memasak.tak semestinya ada pembantu rumah kita tak reti memasak.ana suka sangat pergi pasar...kadang-kadang ana teman pembantu rumah ana ke pasar.dekat pasar lah kita boleh kenal bermacam jenis sayur dan ikan.sapa kata anak orang berada tak boleh memasak dan malas ke pasar??



ishh macam marah saja........

minat boleh dipupuk dan bgantung pada individu. kalau dah minat, apa-apa pun kita sanggup buat, tapi kalau dah tak suka tu...letak kat depan mata pun dia boleh buat dek saja...

rahsia rumah tangga bukan 1 tapi beribu...macam-macam care boleh takle hati suami...
ikut selera masing-masing....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 13:03


Wanita yang tak suka masak dan pergi pasar is not a big deal...biasa saja pada pandangan ana kalau berlaku...

Kalau tak suka masak, lama2 dia akan suka juga memasak bila dah berkahwin ada suami dan anak.Kalau duduk sendiri sampai bila asyik nak membeli..lama2 boring juga....benda ni perkara kecik saja...

bab pergi pasar ni..majoriti kawan-kawan ana lah..si ayah yang pergi pasar...jadi tak timbul masalah....nak belajar takkan nak pergi pasar baru nak kenal segala benda...manusia ni biasa lah..benda remeh temeh jangan lah jadi isu besar...dunia tak kiamat lagi kalau wanita tak suka masak dan tak ke pasar...

Bak kata cik mizie_hafiz80....kat pasar tu memang banyak fitnah... Tak suka masak pun tak mengapa, kawin nanti suami dielah yang masak... Memang tugas suami pun sediakan makanan untuk isterinya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 14:39


Susah lah kalau macam ini......kasihan dekat si suami....mesti susah nak rasa air tangan isteri yang buat,asyik makan kat kedai & masakan pembantu rumah saja, lama2 nanti suami ambil pembantu rumah jadi isteri number 2.....huhuuuu.... :-P


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 15:25


tak heranla kalau wanita tak suka masak..
tapi rugila..
saya suka masak, tapi kadang-kadang malas nak masak
saya suka pergi pasar
tapi bukan pasar borong
pasar malam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 16:22


Pada 30-01-07 10:44 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Bagus lah macam tu... kat pasar tu memang banyak fitnah... Tak suka masak pun tak mengapa, kawin nanti suami dielah yang masak... Memang tugas suami pun sediakan makanan untuk isterinya...


sukalah dengan kata-kata mizie_hafiz ni....
bagus kalau suami yang bantu isteri masak...
saya sendiri kurang suka memasak dan ke pasar...
salah satu sebab ialah duduk di kolej yang tak membenarkan pelajar masak sendiri...memang tak ada peluang langsung nak masak sendiri...kalau balik rumah kadang-kadang...rindu dengan masakan mak...so,mak yang masak...
tapi, walau apapun....perempuan memang kena pandai memasak...saya kena belajar memasak...setinggi mana ijazah yang kita perolehi tapi tak pandai memasak dan menjahit bagi org perempuan...amatlah rugi.....

p/s: menjaga suami adalah pada perutnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-01-07 18:13


Pada 30-01-07 10:44 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Bagus lah macam tu... kat pasar tu memang banyak fitnah... Tak suka masak pun tak mengapa, kawin nanti suami dielah yang masak... Memang tugas suami pun sediakan makanan untuk isterinya...


em... :roll: macam-macam pendapat ye..tak apalah, itu pendapat saudara.

bagi saya, tak mengapa pergi ke pasar dengan tujuan membeli bahan makanan.pergi ke mana-mana pun, datang juga fitnah kalau kita tak menjaga aurat & batas-batas & melanggar syariat Islam.

baguslah kalau suami turut serta membantu isteri memasak tapi kalau everything pasal masak memasak isteri tak ambik tau,atau tak tau langsung, sedihnya! :-(

wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 18:39


Pada 30-01-07 10:32 , klate_girl posting:

!!! QUOTE !!!

Tapi ada juga sesetengah wanita yang suka masak tapi tak suka pergi pasar..contohnya macam saya sendiri..hehe...

.....HaNya TuHaN YaNg TaHu.....


samala macam saya.....kedai pun tak suka pergi...:P
mak jrg suruh pergi kedai sebab tau anak dia tak suka pergi...jadi suruh sepupu yang pergi....:)


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 18:44


kalau tak suka pergi pasar tak pela..itu ok...normal..dan bagus...jangan tak reti masak pula berat jugak...tapi tak mengapa bagi suami yang pandai masak ..ajarlah isterinya masak....baru romantik..hehehhe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

faina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 607
Posting: 151
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 18:46


Pada 30-01-07 13:03 , ulfah_widad posting:

!!! QUOTE !!!

Wanita yang tak suka masak dan pergi pasar is not a big deal...biasa saja pada pandangan ana kalau berlaku...

Kalau tak suka masak, lama2 dia akan suka juga memasak bila dah berkahwin ada suami dan anak.Kalau duduk sendiri sampai bila asyik nak membeli..lama2 boring juga....benda ni perkara kecik saja...

bab pergi pasar ni..majoriti kawan-kawan ana lah..si ayah yang pergi pasar...jadi tak timbul masalah....nak belajar takkan nak pergi pasar baru nak kenal segala benda...manusia ni biasa lah..benda remeh temeh jangan lah jadi isu besar...dunia tak kiamat lagi kalau wanita tak suka masak dan tak ke pasar...

Bak kata cik mizie_hafiz80....kat pasar tu memang banyak fitnah... Tak suka masak pun tak mengapa, kawin nanti suami dielah yang masak... Memang tugas suami pun sediakan makanan untuk isterinya...


setuju dengan pendapat ulfah...
honestly...
tak ramai yang boleh accept bila sebut saja pasal wanita tak pandai/tak tau or yang sama waktu dengannya...
by the way...
even taktau...lama kelamaan dengan sendirinya wanita itu akan terasa nak belajar memasak...
sebab of their husband dan child...
tapi tak semua boleh memahami nya...
esp lelaki tu sendiri...
patutnye lelaki or husband kena bagi moral support...
bukan memaksa...or mengutuk if tak sdap...
tegur dengan cara yang baik..
pasti membuahkan kebahagiaan...insyaAllah...

p/s..seronok dapat masak..dan rasa puas bila org lain tau menghargainya(makan sampai liciiinn)hehe...


-----------------
Sedarkah kita!
::. kiTa terCari-cAri aPa yg kiTa Mahu .:: Tapi taK berTeMu ::. SedangKan kaDang ia Ada di DepaN MatA .:: cUMA kIta saja Yang taK tAu!! ::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For fainaProfil   Hantar PM kepada faina   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 18:58


Pada 30-01-07 18:44 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau tak suka pergi pasar tak pela..itu ok...normal..dan bagus...jangan tak reti masak pula berat jugak...tapi tak mengapa bagi suami yang pandai masak ..ajarlah isterinya masak....baru romantik..hehehhe...


harap-harap dapat jumpa suami yang pandai masak....boleh ringankan kerja sikit kalau ada yang tolong....:)


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 20:31


Pada 30-01-07 13:03 , ulfah_widad posting:

!!! QUOTE !!!

Bak kata cik mizie_hafiz80....kat pasar tu memang banyak fitnah... Tak suka masak pun tak mengapa, kawin nanti suami dielah yang masak... Memang tugas suami pun sediakan makanan untuk isterinya...

mana ada, tugas suami adalah mencari nafkah untuk keluarga, memasak tu kan kerja rumah, tentulah ia sebenarnya tugas isteri :-D

para muslimat jangan marah ye dengan kenyataan ni...

bezanya dengan realiti zaman sekarang adalah jika isteri juga bekerja untuk membantu suami cari nafkah, maka sepatutnya suami bertolak ansur dan bantu isterinya buat kerja rumah, sebab sama-sama dah penat bekerja kan, takkan isteri seorang saja yang buat kerja rumah, ni dah macam kes dera ni :lol:

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 31-01-07 13:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-01-07 13:38


sebenarnya...tugas seorang isteri hanya lah melahir ,menjaga,dan mendidik anak...yang lain tu semu kerja suami....so kerja rumah pun semua kerja suami...tak boleh nak d nafikan lagi...isteri hya bantu2 saja...mungkin ramai yang tak tau pasal penyataan ni....jadi tak boleh salah kan sesiapa....


-----------------
[email protected]
[ Telah diedit oleh: redgirl pada 31-01-07 13:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 31-01-07 13:41


masak saja lah...kan lebih elok, masak untuk suami.
tapi suami pun kenala tolong2, jangan tahu makan saja.....:-P

best apa Kalau kita masakk ada orang nak makan, terasa macam dihargai masakan kita...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-01-07 13:42


betul...lagi best kalau dapat suami yang pandai masak

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-07 13:52


mana ada, kerja suami kan kerja cari nafkah kat luar, habis tu isteri yang tak bekerja nak kena relaks saja kat rumah sebab tu tugas suami? :-?

satu hadith dari sahih muslim:

------------------------------
Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untuk membuat roti. Saidina Ali berkata :

"Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu."

Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah. Bagaimanapun Rasulullah s.a.w. tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu. Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya serta menantu itu. Baginda s.a.w. berkata:

"Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 34 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam."
---------------------------

dah jelas kan, semenjak zaman Nabi lagi kerja rumah itu asalnya adalah kerja wanita bukan lelaki. tugas suami adalah mencari nafkah kepada keluarga, manakala isteri yang duduk di rumah memanglah kena buat kerja rumah, takkan nak nafikan lagi :lol:

bezanya zaman sekarang kalau isteri bekerja, maka suami perlu bertolak ansur dalam buat kerja rumah ni, at least bantu isteri, betul tak?

Sayyidatuna Fatimah mengadu kat Nabi penat buat kerja rumah, Nabi bukan suruh Ali yang buat, malah tak bagi pembantu pun, tapi mengajar zikir yang jika diamalkan boleh hilangkan rasa penat.

kalau kerja rumah tu kerja lelaki, sudah tentu nabi suruh Ali saja yang buat, atau at least suruh dia bantu Fatimah. cuba fikirkan...

kalau redgirl rasa penat buat kerja rumah nanti, amalkanlah zikir di atas ye, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-02-07 11:51


eish...ana suka pergi pasar..best tengok sayur-sayuran dan ulam-ulaman yang menghijau.Hik!hik!macam kempen alam sekitar lah pulak.pergi pasar sendiri lah best, baru puas hati.boleh pilih yang segar-segar.lepas itu boleh tawar menawar..barulah ada nikmat sebagai pembeli profesional.he!he!pasal masak memasak ni..sebenarnya tugas perempuan, tapi kalau suami tolong lagi bagus. bak kata omputih ada give and take.pokoknye..perempuan mesti kena pandai memasak.air tangan isterilah yang akan buat suami sentiasa sayang kat isteri...betul tak pakcik2 kat luar sana????

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-02-07 11:56


air tangan isteri dapat mengikat hati suami.
air tangan suami dapat mengikat hati isteri.

setiap orang mempunyai pandangan tersendiri.
ana suka ke pasar kerana masa ni lah ana dapat bersama-sama dengan mama ana, setelah menghabiskan banyak masa di asrama dan sekolah dan sebelum cuti ana habis.


ps: pernah 'hilang' kat pasar. hehe. nasib baik dapat jumpa kembali mama.


-----------------
Jangan pandang remeh terhadap benda-benda yang remeh.
[ Telah diedit oleh: houri pada 08-02-07 15:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-07 12:13


xslh kalau nak pergi pasar.....
tapi janganlah sampai malas nak masuk....
kaum hawa patut pikirkan yang terbaik untuk dr nya!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-02-07 13:24


Pada 01-02-07 11:56 , houri posting:

!!! QUOTE !!!

air tangan isteri dapat mengikat hati suami.





sebagai insan yang bergelar muslimah,zaujah dan ibu..seseorang itu memang wajib kena tahu memasak..kalau tahu memasak,so maknanya rajinlah pergi pasar...saling berkait rapat.. :-)


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-02-07 13:44


Pada 31-01-07 13:52 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

bezanya zaman sekarang kalau isteri bekerja, maka suami perlu bertolak ansur dalam buat kerja rumah ni, at least bantu isteri, betul tak?


tahu tak mengapa.....bab masak ni seronok sebenarnya..tambah2 kalau ada tukang motivate..lagi bagus....tak payah suruh sendiri pergi buat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-02-07 13:50


kalau masak ni bila time jadi memang puas tak terkata...tapi kalau time tak menjadi...faham-faham saja lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 01-02-07 13:56


Pada 31-01-07 13:52 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

mana ada, kerja suami kan kerja cari nafkah kat luar, habis tu isteri yang tak bekerja nak kena relaks saja kat rumah sebab tu tugas suami? :-?

satu hadith dari sahih muslim:

------------------------------
Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untuk membuat roti. Saidina Ali berkata :

"Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu."

Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah. Bagaimanapun Rasulullah s.a.w. tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu. Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya serta menantu itu. Baginda s.a.w. berkata:

"Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 34 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam."
---------------------------

dah jelas kan, semenjak zaman Nabi lagi kerja rumah itu asalnya adalah kerja wanita bukan lelaki. tugas suami adalah mencari nafkah kepada keluarga, manakala isteri yang duduk di rumah memanglah kena buat kerja rumah, takkan nak nafikan lagi :lol:

bezanya zaman sekarang kalau isteri bekerja, maka suami perlu bertolak ansur dalam buat kerja rumah ni, at least bantu isteri, betul tak?

Sayyidatuna Fatimah mengadu kat Nabi penat buat kerja rumah, Nabi bukan suruh Ali yang buat, malah tak bagi pembantu pun, tapi mengajar zikir yang jika diamalkan boleh hilangkan rasa penat.

kalau kerja rumah tu kerja lelaki, sudah tentu nabi suruh Ali saja yang buat, atau at least suruh dia bantu Fatimah. cuba fikirkan...

kalau redgirl rasa penat buat kerja rumah nanti, amalkanlah zikir di atas ye, wassalam.




Betul tu...Siapa lagi yang nak kita ikut kalau bukan Rasulullah S.A.W...Baginda lah contoh terbaik untuk umat manusia...Walaupun cuma buat kerja rumah tapi besar pahalanya...

Kalaulah pahala tu benda yang kita boleh nampak macam duit, emas, berlian ataupun permata mesti tak ada isteri yang merungut buat kerja rumah kan... ;-) ;-) ;-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-07 15:20


saya pun tak reti masak dan tak suka pergi pasar
tapi bukan tak reti masak langsung.at least, tau jugak lah mask yang basic2 macam nasi dan masakn goreng.kalau nak masak berat2 sangat, tak pandai lagi
pasar, memang tak reti pergi.mak pun selalu tak bagi saya ikut kalau pergi pasar basah.haha..
btw,saya memang tak setuju kalau org kata yang tak pandai masak dan pergi pasar tu cuma anak org kaya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 01-02-07 16:38


..kena buat jugak macam-macam mana pun ... takkan nak beli saja agaknya...
lama2 sok kalau dah kawin suami pun lari...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

4_AllAh
Warga Rasmi
Menyertai: 26.10.2005
Ahli No: 20107
Posting: 18
Dari: rumah

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 01-02-07 21:21


saya lah tu..hehehehe..tak malu ponnnn

Bookmark and Share

    


  Member Information For 4_AllAhProfil   Hantar PM kepada 4_AllAh   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-02-07 21:35


:-) Assalamualaikum....


Dulu tergolong dalam golongan yang tak suka masak dan pergi pasar juga....lebih suka mengemas rumah...mungkin sebab pasar ni baunya tak berapa enak agaknya...heheheh..bila berada di bumi anbiya' ni..bau pasarnya lebih teruk dari malaysia(kerana adanya keldai2 dan kuda2)..mengajar diri lebih bermujahadah,sebab first time masuk pasar kat sini boleh termuntah...sekarang alhamdulillah..suka pergi pasar...
Sebenarnya semua ni kita boleh pupuk diri sendiri...dan boleh belajar,sebab perangai manusia ni kadang-kadang boleh berubah2 disebabkan masa,orang sekeliling pengalaman dan sebagainya....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-02-07 10:26


Pada 31-01-07 13:38 , redgirl posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya...tugas seorang isteri hanya lah melahir ,menjaga,dan mendidik anak...yang lain tu semu kerja suami....so kerja rumah pun semua kerja suami...tak boleh nak d nafikan lagi...isteri hya bantu2 saja...mungkin ramai yang tak tau pasal penyataan ni....jadi tak boleh salah kan sesiapa....




siapa yang keluarkn kenyataan ni??? :roll: :roll: :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

arif_afizah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.09.2006
Ahli No: 26360
Posting: 26
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 02-02-07 14:02


emm bagi saya wajib tau..
ada banyak kelebihan.. lagipun makanan kat luar tak jamin bersih ke tak halal ke tak. untuk lebih yakin baik istri yang sediakan sendiri. selamat. anak2 pun rasa happy saja balik sekolah dah ada makanan kat atas meja. senyum saja mereka makan. kalau beli tak bape elok.. sekali skala tak apa r.......
tak payah macam cef wan basic pun cukuplah..
betul orang lelaki lagi suka istri yang masak. lagi tambah sayng tau..tambah2 buat ikhlas..tak mrungut.. pernah juga dengar abh marah sebab tak masak. abang dan angah pun same. kadang-kadang orang yang jual tu tak solat banyak buat dosa sediakan mkanan.kita dan family makan air tangan mereka banyak kesan....... pk2 lah eh.. tak mati pun masak. paling lama pun 1 jam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arif_afizahProfil   Hantar PM kepada arif_afizah   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-02-07 16:05


kalau isteri masak satu makanan itu sedap.... jangan puji selalu nanti dia akan masak makanan itu saja setiap hari..hehe betul ke?.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 08-02-07 16:03


takkanlah dia nak masak benda yang sama everyday...mesti dia pun bosan jugak sebab dia pun akan makan sekali juga....tak begitu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 11:04


tak sempurna pula rasa kalau wanita tak tau langsung masak

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 18:02


macam tak masuk kriteria saja...hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 19:58


assalamualaikum

posting ibnu_musa dan sailormoon betul, tapi sebagai tambahan... walaupun nabi kata tugas tu tugas isteri, tapi lihatlah perbuatan rasulullah juga. bukankah perbuatan rasulullah perlu dituruti? saya tak kata ibnu_musa dan sailormoon menidakkan hadith dibawah ye.

ni pertikan dari khutbah jumaat singapura. wallahua'lam

Dalam sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari yang berbunyi:

Yang maksudnya: Aisyah .a. pernah ditanya seorang lelaki yang bernama Aswad tentang apa yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w ketika dalam rumahnya? Maka Aisyah menjawab: Rasulullah s.a.w sentiasa membantu ahli keluarganya dalam kerja rumah. Dan apabila sudah tiba masuk waktu solat, baginda keluar untuk solat.

Dalam sebuah hadith yang lain, yang diriwayatkan oleh Imam Tirmizi dalam kitabnya Asy-Syamail, Aisyah .a. berkata:

Yang maksudnya: Rasulullah s.a.w itu adalah seorang manusia, baginda menjahit sendiri bajunya, memerah sendiri susu dari kambingnya, dan melakukan sendiri perkara yang diingininya.

Imam Ahmad pula meriwayatkan dari Aisyah .a.:


Yang maksudnya: Rasulullah s.a.w menjahit sendiri bajunya, memperbaiki sendiri sepatunya, dan buat seperti apa yang dibuat oleh lelaki lain di rumah mereka.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,
Hadith-hadith yang saya bacakan tadi cukup jelas menggambarkan keperibadian Rasulullah s.a.w ketika bersama dengan ahli keluarganya.

Pertama sekali, baginda tidak memerintahkan isteri atau khadamnya melakukan sesuatu yang boleh dilakukan dengan sendiri. Malah, baginda membantu isterinya dalam menguruskan rumahtangganya. Baginda faham akan maksud ketua rumatangga yang sebenar. Baginda menunjukkan contoh. Baginda membantu dalam urusan rumahtangga. Baginda mendidik anak dan isteri dengan penuh kemesraan dan kebijaksanaan..

Saudara-saudara sidang Jumaat yang di rahmati Allah sekelian,
Lihatlah bagaimana Rasulullah s.a.w menunjukkan akhlak yang sangat mulia. Kewujudan Rasulullah s.a.w bukan setakat untuk beristirehat dan bermesra dengan ahli keluarganya sahaja. Bahkan, kewujudan baginda di rumahnya adalah juga untuk membantu isterinya menguruskan rumah tersebut. Ini baginda lakukan walaupun baginda mempunyai banyak tugas di luar rumah.

Baginda adalah seorang pendakwah, guru, imam solat, ketua negara, kaunselor, panglima perang dan berbagai lagi tugas. Tetapi kesibukan di luar tidak menghalang baginda dari membantu isterinya dalam menguruskan rumahtangganya. Begitu juga, pangkat dan keududukan baginda sebagai ketua umat Islam, ketua negara dan penghulu segala nabi dan rasul, tidak menyebabkan baginda rasa malu untuk membuat kerja-kerja rumah. Kepenatan akibat urusan yang banyak di luar rumah tidak juga menghalang baginda dari membantu tugas-tugas di rumah.

Inilah dia sikap seorang ketua. Ketua di luar rumah, dan ketua di dalam rumah. Baginda Rasulullah s.a.w menunjukkan bahawa bukanlah seorang ketua rumahtangga atau ketua sebuah kaum, yang tugasnya hanya memerintah sahaja. Tetapi seorang ketua adalah orang yang berkhidmat untuk orang lain. Dan ini telah dinyatakan oleh Rasulullah s.a.w dalam hadith baginda yang diriwayatkan oleh Ad-Dailami:

Yang bermaksud: Ketua sebuah kaum adalah yang sentiasa berkhidmat untuk mereka.

Saudara-saudara kaum muslimin rahimakumullah,
Sebahagian dari umat Islam mempunyai salah tanggap bahawa adalah tugas isteri untuk menguruskan rumahtangga. Dan tugas suami adalah mencari nafkah sahaja, tanpa perlu menghiraukan urusan rumahtangga.

Tanggapan sedemikian tidak bertepatan dengan apa yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. Memanglah tugas utama isteri adalah menguruskan rumahnya, suaminya dan anaknya. Tetapi ini tidak bermakna si suami tidak perlu membantunya.

Rasulullah s.a.w telah menunjukkan kepada kita, bahawa walaupun baginda begitu sibuk dengan urusan di luar rumah, walaupun baginda mempunyai kedudukan yang sangat mulia dan paling tinggi di kalangan manusia, baginda tetap meringankan tangan membantu isterinya.

Kita perlu mencontohi akhlak dan keperibadian baginda tersebut. Sesibuk-sibuk kita, tidaklah seperti sibuknya Rasulullah s.a.w. Setinggi-tinggi pangkat kita di tempat kerja, tidaklah setinggi pangkat dan darjat Rasulullah s.a.w. Maka apakah yang menghalang kita dari membantu meringankan tugas dan urusan isteri kita di rumah?



Sebenarnya, Rasulullah s.a.w dalam membantu isterinya di rumah, menunjukkan kepada kita salah satu cara membina keluarga bahagia. Dengan membantu isteri di rumah, perasaan cinta dan sayang isteri tersebut kepada suaminya semakin bertambah. Begitu juga perasaan hormat kepada suami akan meningkat. Suami boleh membantu isteri dalam urusan-urusan ringan seperti membersihkan rumah, mengemas katil, menjemur kain, mencuci lantai, membeli barang dapur dan sebagainya.

Tugas-tugas seperti itu tidak mengurangkan sedikitpun kelakiannya atau martabatnya sebagai ketua rumahtangga. Bahkan, ia menunjukkan bahawa dia faham tentang konsep ketua rumahtangga. Hanya orang-orang yang tidak tahu mengenai cara Rasulullah s.a.w melayani keluarganya sahaja yang menganggap perbuatan seperti itu tidak tepat dengan Islam.

Tetapi dalam masa yang sama, setiap pasangan suami dan isteri perlu tahu tugas utama masing-masing. Tugas utama isteri adalah menguruskan rumahtangga, dan tugas utama suami adalah mencari nafkah bagi keluarga.

Marilah kita mencontohi Rasulullah s.a.w. Baginda diutuskan oleh Allah s.w.t bukan sahaja untuk membawa risalah Islam, tetapi baginda juga berperanan menjadi contoh bagi umat Islam dan manusia secara umum. Semgoa dengan mencontohi baginda, kita akan menjadi masyarakat yang cemerlang, yang sentiasa mengharapkan rahmat Allah s.w.t, dan banyak mengingatinya. Allah s.w.t berfirman dalam surah Al-Ahzab, ayat 21:

Maksudnya: Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu (yaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

azizah_smai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.07.2004
Ahli No: 10176
Posting: 63
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 19:59


salam...hem...topik yang menarik....

last week,my mother tak sihat,so, saya lah kena pergi pasar dan msk2 sikit...msk2 tak kisah,reti lah jugak...

tapi,pergi pasar?huhuhu...macam-macam pristiwa jadi...
1. kita xreti nak bercakap, so, kena bayar lebih dr yang mak kita selalu bayar kat org yang sama...huhuhu
2. tengah membeli, ada pulak yang saja mlawak...dia kata kita ponteng sekolah pulak dah..huhuhu..(tengah tunggu result spm)
3. bila balik rumah, mak tengok lah apa yang dibeli...rupa-rupanya tersilap beli ikan daa....huhuhuhu...

pengalaman2 yang memang xterjangka...huhuhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azizah_smaiProfil   Hantar PM kepada azizah_smai   Pergi ke azizah_smai's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 20:17


Pada 09-03-07 19:58 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

posting ibnu_musa dan sailormoon betul, tapi sebagai tambahan... walaupun nabi kata tugas tu tugas isteri, tapi lihatlah perbuatan rasulullah juga. bukankah perbuatan rasulullah perlu dituruti? saya tak kata ibnu_musa dan sailormoon menidakkan hadith dibawah ye.

ni pertikan dari khutbah jumaat singapura. wallahua'lam


syukran untuk petikan khutbah tu. betul tu, lebih2 lagi hadith2 yang disebutkan menerangkan bahawa baginda s.a.w. "membantu" kerja-kerja rumah.

yang saya sangkal adalah dakwaan bahawa kerja rumah itu adalah tugas suami, bukan isteri. kalau betul macam tu, apa tugas isteri lebih2 lagi yang memang suri rumah (rubbatul-bayt).

pasal suami menolong isteri tu, memang sangat-sangat dialu2kan dalam Islam, lebih2 lagi dengan sokongan khutbah & hadith di atas.

lebih jelas lagi bahawa membantu isteri itu adalah satu sunnah daripada Rasulullah s.a.w.

so apalagi... jomlah bantu isteri kita buat kerja rumah :-D

p/s: saya belum kawin lagi... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-03-07 21:08


ayah saya selalu cakap..."kalau malas masak...malas buat kerja rumah...belajar rajin2, belajar tinggi-tinggi, nanti ambil pbantu rumah" :D :D :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 09-03-07 21:37


Assalamualaikum...mungkin ada kebenarannya agaknya...tapi lebih baik tahu memasak....tu salah satu cara menambat hati keluarga...tak rugi pun kalau tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 09-03-07 21:40


mana boleh wanita tak masak dan pergi pasar...walaupun tak wajib bagi kita untuk masak untuk famly...tapi untuk jaga famly kita better kita seniri yang masakkan makanan untuk mereka...sekali sekala makan luar tu takperla...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 09-03-07 21:40


mana boleh wanita tak masak dan pergi pasar...walaupun tak wajib bagi kita untuk masak untuk famly...tapi untuk jaga famly kita better kita seniri yang masakkan makanan untuk mereka...sekali sekala makan luar tu takperla...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-07 14:47


Pada 09-03-07 20:17 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


syukran untuk petikan khutbah tu. betul tu, lebih2 lagi hadith2 yang disebutkan menerangkan bahawa baginda s.a.w. "membantu" kerja-kerja rumah.

yang saya sangkal adalah dakwaan bahawa kerja rumah itu adalah tugas suami, bukan isteri. kalau betul macam tu, apa tugas isteri lebih2 lagi yang memang suri rumah (rubbatul-bayt).

pasal suami menolong isteri tu, memang sangat-sangat dialu2kan dalam Islam, lebih2 lagi dengan sokongan khutbah & hadith di atas.

lebih jelas lagi bahawa membantu isteri itu adalah satu sunnah daripada Rasulullah s.a.w.

so apalagi... jomlah bantu isteri kita buat kerja rumah :-D

p/s: saya belum kawin lagi... :lol:



sebenarnya sebelum ini saya pun berpendapat seperti yang redgirl katakan. malah ada juga ustaz-ustaz yang mengatakan sedemikian. tapi bila dicari-cari rupanya berbeza. apa pun saya cadangkan penyertaan lebih ramai orang berdiskusi agar dapat menjelaskan lagi dan mengelakkan salah faham. maklumlah saya pun cuma paste kan apa yang saya dapat. walau apa pun... selagi benda tu baik, cuba lah kita buat. bila kita sayang seseorang... mesti kita cuba menyenangkannya. niat kerana Allah... besar pahala.

p/s: berkahwin lah. insyaAllah bahagia dan tenang hati. Amin



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 11-03-07 14:51


Pada 09-03-07 21:08 , zahrah_asrar posting:

!!! QUOTE !!!

ayah saya selalu cakap..."kalau malas masak...malas buat kerja rumah...belajar rajin2, belajar tinggi-tinggi, nanti ambil pbantu rumah" :D :D :D


saya pun pernah fikir macam tu..
tapi, sebenarnya, bila difikir balik...best lagi masak sendiri..especially untuk family...


-----------------
berjihad kerana Allah swt


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-07 15:32


Pada 09-03-07 21:08 , zahrah_asrar posting:

!!! QUOTE !!!

ayah saya selalu cakap..."kalau malas masak...malas buat kerja rumah...belajar rajin2, belajar tinggi-tinggi, nanti ambil pbantu rumah" :D :D :D


eh..sama lah bapa ana pun cakap begitu kat adik-adik ana....pada ana lah kan, tak suka masak, maknanya orang tu kena juga masak, cuma dia tak suka memasak kalau diberi pilihan....tapiiii kalau dia kata tak nak masak..haru rasanya..:-P..confirm memang tak berasap lah dapur..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

ibtisam_02
Warga Rasmi
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25173
Posting: 6
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 12-03-07 10:26


salam alaik...
pendapat ana kewajipan mengurus rumah seperti masak dan pasar bukanlah terltk pada bahu isteri semata!tapi pada isteri2/bakal2 isteri ingatlah anda bahawa keistimewaan kita lebih banyak dr kaum lelaki, jadi apa salahnyer klw kat rebut peluang ni...jadi mudahlah kita masuk syurga dari mana-mana pintu yang kita suka!em...
"berfikirlah seperti orang yang cerdik"....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibtisam_02Profil   Hantar PM kepada ibtisam_02   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 10:51


kan best kalau dapat makan dari hasil air tangan isteri sendiri...
pembantu rumah nya tak mahu... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 11:01


Pada 30-01-07 14:39 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

Susah lah kalau macam ini......kasihan dekat si suami....mesti susah nak rasa air tangan isteri yang buat,asyik makan kat kedai & masakan pembantu rumah saja, lama2 nanti suami ambil pembantu rumah jadi isteri number 2.....huhuuuu.... :-P



dah warning awal2 tuu......hehe


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-03-07 13:45


salam,
tak tahu nak komen apa.
yang penting kita suka pergi pasar dan memasak.
tngok dr sendirila...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-03-07 17:01


Pada 12-03-07 13:45 , FIENDA posting:

!!! QUOTE !!!

salam,
tak tahu nak komen apa.
yang penting kita suka pergi pasar dan memasak.
tngok dr sendirila...


bagus FIENDA
ada ciri-ciri nak jadi isteri solehah :-D :-D :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 12-03-07 22:53


kat melaysia ni, kalau perempuan tu tak pandai masak, make, kuranglah nilai kewanitaannye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-03-07 23:07


Pada 31-01-07 13:52 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

mana ada, kerja suami kan kerja cari nafkah kat luar, habis tu isteri yang tak bekerja nak kena relaks saja kat rumah sebab tu tugas suami? :-?

satu hadith dari sahih muslim:

------------------------------
Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untuk membuat roti. Saidina Ali berkata :

"Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu."

Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah. Bagaimanapun Rasulullah s.a.w. tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu. Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya serta menantu itu. Baginda s.a.w. berkata:

"Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 34 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam."
---------------------------

dah jelas kan, semenjak zaman Nabi lagi kerja rumah itu asalnya adalah kerja wanita bukan lelaki. tugas suami adalah mencari nafkah kepada keluarga, manakala isteri yang duduk di rumah memanglah kena buat kerja rumah, takkan nak nafikan lagi :lol:

bezanya zaman sekarang kalau isteri bekerja, maka suami perlu bertolak ansur dalam buat kerja rumah ni, at least bantu isteri, betul tak?

Sayyidatuna Fatimah mengadu kat Nabi penat buat kerja rumah, Nabi bukan suruh Ali yang buat, malah tak bagi pembantu pun, tapi mengajar zikir yang jika diamalkan boleh hilangkan rasa penat.

kalau kerja rumah tu kerja lelaki, sudah tentu nabi suruh Ali saja yang buat, atau at least suruh dia bantu Fatimah. cuba fikirkan...

kalau redgirl rasa penat buat kerja rumah nanti, amalkanlah zikir di atas ye, wassalam.


saya tak pula kata penat buat kerja rumah..saya lagi suka adalah...dan saya akan rasa tak selesa kalau duduk diam saja tak buat apa-apa..saya kalau tak buat kerja..mula lah dok kacau orang len ..hehe..


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 23:35


Pada 12-03-07 23:07 , redgirl posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak pula kata penat buat kerja rumah..saya lagi suka adalah...dan saya akan rasa tak selesa kalau duduk diam saja tak buat apa-apa..saya kalau tak buat kerja..mula lah dok kacau orang len ..hehe..


bagus2, ada ciri isteri yang akan disayangi suami, sebab nakal :-D :lol:

p/s: jangan marah, nanti muka merah 8-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-05-07 00:06


hmm.tak tau nak cakap apa..tak pernah mengalami perasaan tak suka masak atau tak suka pergi pasar itu...sepanjang hidup ni memang suka mmsk..lagi pun..boleh fikir balik..rasa bahagia kalau dapat sediakan makanan yang sedap untuk yang tersayang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 01:20


assalamualaikum wbt.

malas masak ye.

kalau malas masak, memang takkan saya pilih jadi isteri sayalah.

sebab mak saya nak perempuan yang pandai buat kerja-kerja rumah, pandai kemas rumah, suka masak etc.

kalau dah mak tak suka, hehhe minta maaple cik adik oi! lawa bagaimana pun xnaknye saya masuk minang. awal-awal dah reject.

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 01:41


bukan susah nak masak..nak taknak saja..
boleh belajar apa kalau tak tahu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 15-05-07 07:42


erm..
tak suka xbermakna tak tahu...
tak suka xbermakna xberdikari...

ada sesetengah org,memang tak suka tapi bila da sekali dia masak.....perrrgghhh.....sedaaap!!!!
hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 21-05-07 23:13


sekarang dah tak ramai perempuan yang juga full time housewife...kbanyakannya bkerjaya...
so tak boleh lah nak harapkn kerja rumah semua kat wife...
kemes rmh,jadi anak,bsh baju,masak,ect.....
kena lah bagi2 tugas bila kat rumah 2...
jangan bila balik kerja,husband duduk atas sofa buka paper,tengok tv...tapi wife berlari sana sini nak siapkn semua kerja rmh...sama-sama pnt saja kan sebab sama-sama kerja...lain lah Kalau wife memang full time housewife....
susah dan senang kena lah dkongsi bsame...
Kalau husband and wife sama-sama masak kan lebih romantik...;p
boleh eratkn kisah sayang.....
:-) :-) :-) :-) :-)
[ Telah diedit oleh: raihan2004 pada 21-05-07 23:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 21-05-07 23:22


Pada 21-05-07 23:13 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

sekarang dah tak ramai perempuan yang juga full time housewife...kbanyakannya bkerjaya...
so tak boleh lah nak harapkn kerja rumah semua kat wife...
kemes rmh,jadi anak,bsh baju,masak,ect.....
kena lah bagi2 tugas bila kat rumah 2...
jangan bila balik kerja,husband duduk atas sofa buka paper,tengok tv...tapi wife berlari sana sini nak siapkn semua kerja rmh...sama-sama pnt saja kan sebab sama-sama kerja...lain lah Kalau wife memang full time housewife....
susah dan senang kena lah dkongsi bsame...
Kalau husband and wife sama-sama masak kan lebih romantik...;p
boleh eratkn kisah sayang.....
:-) :-) :-) :-) :-)

eerrmm....


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 00:25


Pada 21-05-07 23:13 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

sekarang dah tak ramai perempuan yang juga full time housewife...kbanyakannya bkerjaya...
so tak boleh lah nak harapkn kerja rumah semua kat wife...
kemes rmh,jadi anak,bsh baju,masak,ect.....
kena lah bagi2 tugas bila kat rumah 2...
jangan bila balik kerja,husband duduk atas sofa buka paper,tengok tv...tapi wife berlari sana sini nak siapkn semua kerja rmh...sama-sama pnt saja kan sebab sama-sama kerja...lain lah Kalau wife memang full time housewife....
susah dan senang kena lah dkongsi bsame...
Kalau husband and wife sama-sama masak kan lebih romantik...;p
boleh eratkn kisah sayang.....
:-) :-) :-) :-) :-)


Penat ek...tak mengapa...Amalkan apa yang Rasullulah ajar dekat puterinya, Saidatina Fatimah...



(Ambil dari posting ibnu_musa)
satu hadith dari sahih muslim:

------------------------------
Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untuk membuat roti. Saidina Ali berkata :

"Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu."

Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah. Bagaimanapun Rasulullah s.a.w. tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu. Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya serta menantu itu. Baginda s.a.w. berkata:

"Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 34 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam."
---------------------------


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 00:31


Kepada muslimat sekalian, kalau ada masa download, dengar dan fahamkan kuliah dekat bawah ni...Ada nasihat yang berguna untuk anda semua...


Surah Al-Kahfi - Siri 16.mp3

Surah Al-Kahfi - Siri 17.mp3


p/s:Kalau yang muslimin nak download juga tak ada masalah...:-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 01:30


Pada 21-05-07 23:13 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

sekarang dah tak ramai perempuan yang juga full time housewife...kbanyakannya bkerjaya...
so tak boleh lah nak harapkn kerja rumah semua kat wife...
kemes rmh,jadi anak,bsh baju,masak,ect.....
kena lah bagi2 tugas bila kat rumah 2...
jangan bila balik kerja,husband duduk atas sofa buka paper,tengok tv...tapi wife berlari sana sini nak siapkn semua kerja rmh...sama-sama pnt saja kan sebab sama-sama kerja...lain lah Kalau wife memang full time housewife....
susah dan senang kena lah dkongsi bsame...
Kalau husband and wife sama-sama masak kan lebih romantik...;p
boleh eratkn kisah sayang.....
:-) :-) :-) :-) :-)



setuju dengan raihan2004....
alam perkahwinan akan lebih bahagia if susah senang dkongsi bersama...
jangan jadi suami yang pentingkn diri sendiri,yang ego.....yang ingat semua kerja rmh 2 kerja perempuan,laki tak boleh buat....
semua kerja rmh nak harapkn wife...
dah lah wife kat pun sama pnt saja dengan kat (Kalau wife bkerjaya lah)......
lain lah if full time housewife......;p
so tolong menolong lah buat kerja rmh 2..........;p
baru aman bahagia,bkekalan bahagia rmh tangga....INSYAALLAH...;p
contoholah baginda Rasulullah s.a.w.....Baginda sentiasa tolong isteri2 baginda buat kerja rmh...malah,tak pernah nak susahkan isteri2 baginda...baru aman bahagia keluarga.......malah akan eratkan kisah sayang antara suami isteri Kalau buat semua kerja sama-sama....romantik pula 2.....;p
dan wife pulak,jangan lah lepas tangan pulak....
sama-sama lah tolong menolong....
INSYAALLAH bahagia rumah tangga.....Amin...
:lol: :lol: :lol: :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-05-07 04:52


Pada 22-05-07 00:25 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-05-07 23:13 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

sekarang dah tak ramai perempuan yang juga full time housewife...kbanyakannya bkerjaya...
so tak boleh lah nak harapkn kerja rumah semua kat wife...
kemes rmh,jadi anak,bsh baju,masak,ect.....
kena lah bagi2 tugas bila kat rumah 2...
jangan bila balik kerja,husband duduk atas sofa buka paper,tengok tv...tapi wife berlari sana sini nak siapkn semua kerja rmh...sama-sama pnt saja kan sebab sama-sama kerja...lain lah Kalau wife memang full time housewife....
susah dan senang kena lah dkongsi bsame...
Kalau husband and wife sama-sama masak kan lebih romantik...;p
boleh eratkn kisah sayang.....
:-) :-) :-) :-) :-)


Penat ek...tak mengapa...Amalkan apa yang Rasullulah ajar dekat puterinya, Saidatina Fatimah...



(Ambil dari posting ibnu_musa)
satu hadith dari sahih muslim:

------------------------------
Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untuk membuat roti. Saidina Ali berkata :

"Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu."

Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah. Bagaimanapun Rasulullah s.a.w. tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu. Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya serta menantu itu. Baginda s.a.w. berkata:

"Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 34 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam."
---------------------------



bagus ni..nanti boleh try pada masa depan..sebelum tidur bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 34 kali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 01:25


Pada 21-05-07 23:22 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-05-07 23:13 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

sekarang dah tak ramai perempuan yang juga full time housewife...kbanyakannya bkerjaya...
so tak boleh lah nak harapkn kerja rumah semua kat wife...
kemes rmh,jadi anak,bsh baju,masak,ect.....
kena lah bagi2 tugas bila kat rumah 2...
jangan bila balik kerja,husband duduk atas sofa buka paper,tengok tv...tapi wife berlari sana sini nak siapkn semua kerja rmh...sama-sama pnt saja kan sebab sama-sama kerja...lain lah Kalau wife memang full time housewife....
susah dan senang kena lah dkongsi bsame...
Kalau husband and wife sama-sama masak kan lebih romantik...;p
boleh eratkn kisah sayang.....
:-) :-) :-) :-) :-)

eerrmm....



eeermmmm kenapa ini....hehe
:lol: :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 01:30


Pada 22-05-07 01:30 , asroal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-05-07 23:13 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

sekarang dah tak ramai perempuan yang juga full time housewife...kbanyakannya bkerjaya...
so tak boleh lah nak harapkn kerja rumah semua kat wife...
kemes rmh,jadi anak,bsh baju,masak,ect.....
kena lah bagi2 tugas bila kat rumah 2...
jangan bila balik kerja,husband duduk atas sofa buka paper,tengok tv...tapi wife berlari sana sini nak siapkn semua kerja rmh...sama-sama pnt saja kan sebab sama-sama kerja...lain lah Kalau wife memang full time housewife....
susah dan senang kena lah dkongsi bsame...
Kalau husband and wife sama-sama masak kan lebih romantik...;p
boleh eratkn kisah sayang.....
:-) :-) :-) :-) :-)



setuju dengan raihan2004....
alam perkahwinan akan lebih bahagia if susah senang dkongsi bersama...
jangan jadi suami yang pentingkn diri sendiri,yang ego.....yang ingat semua kerja rmh 2 kerja perempuan,laki tak boleh buat....
semua kerja rmh nak harapkn wife...
dah lah wife kat pun sama pnt saja dengan kat (Kalau wife bkerjaya lah)......
lain lah if full time housewife......;p
so tolong menolong lah buat kerja rmh 2..........;p
baru aman bahagia,bkekalan bahagia rmh tangga....INSYAALLAH...;p
contoholah baginda Rasulullah s.a.w.....Baginda sentiasa tolong isteri2 baginda buat kerja rmh...malah,tak pernah nak susahkan isteri2 baginda...baru aman bahagia keluarga.......malah akan eratkan kisah sayang antara suami isteri Kalau buat semua kerja sama-sama....romantik pula 2.....;p
dan wife pulak,jangan lah lepas tangan pulak....
sama-sama lah tolong menolong....
INSYAALLAH bahagia rumah tangga.....Amin...
:lol: :lol: :lol: :-D :-D


sangat setuju........200%...hehehe
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 02-11-07 12:13


salam
for me,depends kat org.......most kawan-kawan saya bukan tak suka masak tapi malas saja...........saya wajib belajar masak sebab mak saya begitu strict pasal semua benda.....sekolah pergi pasar sebabnya ayah saya selalu ajak pergi ngeteh or breakfast di luar.....huuhuhuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 02-11-07 12:23


bismillahhirrahmanirrahim

ana suka bebenor masak dan pergi pasar..seronok rasa bila tengok orang makan makanan yang kita masak :-) ..

ana: belajar nak masak kuih ada inti pulak..ada orang suka makan ;-)


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 02-11-07 12:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 17:09


Assalamualaikum

ana suka pergi pasar... ambil duit dr abah...lepas itu pergi pasar...beli lah apa-apa pun..sebab best sikit nak masak...ada semangat begitu..heheh! :sopan:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 19:45


dulu saya tak suka masak..kakak nak ajar pun taknak..ayah pujuk masak baru masak..ayah kata teringin nak makan masakan saya yang sedap padahal tak pernah masak..hehe..tak pandai masak nanti orang tak makan..terbiasa masak bila tinggal dengan abang..abang makan masakan saya mesti bersih pinggan mangkuk..hehe terperasan masakan sedap..tapi sebenarnya sebab abang saya tak suka membazir..sejak tu suka masak..sekarang pula kalau balik rumah kakak mesti masak sambil berangan seorang ibu yang tengah memasak..

saya suka pergi pasar..suka tengok sayur, ikan, udang dan kerang..kalau boleh semua nak beli..kalau tak beli pun sekadar melihat dan memuji2 dalam hati..

tak pernah lagi jumpa kawan yang tak suka masak tapi terjumpa diri sendiri dulu :oops:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 21:38


Pada 30-01-07 07:10 , Mutiara posting:

!!! QUOTE !!!


Memang ada wanita yang tak suka masak dan pergi pasar. Pada pendapat saya mereka terdiri daripada golongan keluarga yang kaya. Mempunyai tukang gaji untuk melakukan semuanya.



pada pandangan saya dan pengalaman dr org keliling pula, ni semua bergantung pada cara mak ayah mendidik sejak kecil.

kalau dah dari kecik dok disuruh belajar, ngadap buku memanjang, tak pun membelek muka yang lawa semedang walau belajar tak tinggi, maka sampai bila2lah takkan geti buat apa pun, waima masak mahupun mencuci 'seluar kecik sendiri' walau sedikitpun.

tak kira walau apa latar sekalipun, kaya mahupun MISKIN. bandar besau mahupun kg.
:roll: :roll:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 10:08


Pada 30-01-07 20:31 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


mana ada, tugas suami adalah mencari nafkah untuk keluarga, memasak tu kan kerja rumah, tentulah ia sebenarnya tugas isteri :-D


Pada 31-01-07 13:52 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

mana ada, kerja suami kan kerja cari nafkah kat luar, habis tu isteri yang tak bekerja nak kena relaks saja kat rumah sebab tu tugas suami? :-?


Pada 09-03-07 19:58 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

posting ibnu_musa dan sailormoon betul, tapi sebagai tambahan... walaupun nabi kata tugas tu tugas isteri, tapi lihatlah perbuatan rasulullah juga. bukankah perbuatan rasulullah perlu dituruti? saya tak kata ibnu_musa dan sailormoon menidakkan hadith dibawah ye.

ni pertikan dari khutbah jumaat singapura. wallahua'lam

Dalam sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari yang berbunyi: ...


Pada 09-03-07 20:17 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


syukran untuk petikan khutbah tu. betul tu, lebih-lebih lagi hadith2 yang disebutkan menerangkan bahawa baginda s.a.w. "membantu" kerja-kerja rumah


Pada 11-03-07 14:47 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya sebelum ini saya pun berpendapat seperti yang redgirl katakan. malah ada juga ustaz-ustaz yang mengatakan sedemikian. tapi bila dicari-cari rupanya berbeza. apa pun saya cadangkan penyertaan lebih ramai orang berdiskusi agar dapat menjelaskan lagi dan mengelakkan salah faham. maklumlah saya pun cuma paste kan apa yang saya dapat. walau apa pun... selagi benda tu baik, cuba lah kita buat. bila kita sayang seseorang... mesti kita cuba menyenangkannya. niat kerana Allah... besar pahala.

p/s: berkahwin lah. insyaAllah bahagia dan tenang hati. Amin


Salam.
Maaf, setelah setahun lebih saya nak betulkan komen saya dalam topik ini. Masa saya post dulu, saya tak jumpa bahan untuk menguatkan apa yang saya pernah dengar dalam ceramah yang mengatakan kerja rumah tu kerja suami. Masa tu saya jumpa khutbah jumaat ini yang mengatakan kerja rumah tu kerja isteri. Jadi bila saya dah jumpa salah satu ceramah tu, saya nak kongsi di sini sekaligus betulkan post saya sebelum ini.

Saya minta maaf tak dapat upload ceramah ni untuk semua sebab saya tak pernah mencuba meminta kebenaran ustaz mahupun penerbit cd ini.

lebih kurang begini bunyinya
"Dalam satu kitab fiqah yang saya sebutkan di masjid Al-Kaf, nama kitab tu Al-Muhimmah. Dalam kitab itu mengatakan bahawasanya tugas cuci kain bukan tugas isteri, tugas masak bukan tugas isteri, tugas pergi pasar bukan tugas isteri, tugas sapu rumah bukan tugas isteri, ini semua tugas suami. Apa makna tugas suami? Suami hendaklah mengadakan seorang tukang gaji waktu kerja"


Sebenarnya sebelum jumpa ceramah yang ini, saya ada pernah dengar ceramah lain. Tapi tak dapat kemukakan untuk menyokong hujah saya. Saya hanya jumpa petikan khutbah jumaat (singapura) tersebut yang bertentang dengan isi ceramah ini.

Walaubagaimanapun, saya percaya bahawa isteri membuat kerja rumah tu dikira membantu suami. Tapi kalau golongan lelaki sedar sebenarnya tanggungjawab dia tentulah lain cara menilai kerja tersebut dan sedar tentang apa yang patut dilaksanakan. Wallahua'lam. Maafkan saya di atas segala kesilapan dan kekeliruan.

p/s: maaflah panjang lebar dan penuh quote, supaya tak salah faham dan saya pun bukan selalu post sekarang. Sorry.



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 11:21


Pada 17-09-08 10:08 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

Dengar lah penuh terutama track ke empat. minit ke 1.30.

lebih kurang begini bunyinya
"Dalam satu kitab fiqah yang saya sebutkan di masjid Al-Kaf, nama kitab tu Al-Muhimmah. Dalam kitab itu mengatakan bahawasanya tugas cuci kain bukan tugas isteri, tugas masak bukan tugas isteri, tugas pergi pasar bukan tugas isteri, tugas sapu rumah bukan tugas isteri, ini semua tugas suami. Apa makna tugas suami? Suami hendaklah mengadakan seorang tukang gaji waktu kerja"


saya setuju tu, tugas suami adalah menyediakan khadam/orang gaji, itu pun jika berkemampuan, bukan melakukan tugas2 itu sendiri kan? tapi kalau suami tak mampu maka para2 isteri silalah amalkan apa yang disarankan oleh hadith di atas ye kalau penat buat kerja rumah ... ;-)

kena bezakan antara tugas sebenar dan membantu tugas isteri, walau apa pun, membantu isteri melakukan kerja rumah adalah sunnah yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w., baik untuk mengeratkan hubungan suami isteri.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 17-09-08 12:01


waaaaaaaa... saya mahu kahwin........ :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 13:08


salam ramadhan kareem..
ehehe.. tersenyum baca posting ni..
topik yang 2007. kini bersambung semula..

wah..IM.. actually tugas masak bukan lah 180% pada isteri saja.
Kalau suami yang bguih.. dia willing to tolong juga isterinye di dapur..
so, tak perlulaa sampai bagi 180% tu pada zaujah saja..eheh..

tentang tajuk ni.. Kalau dibilang rmdhn kali ni.. ss banyak lah masak di dapur.
bazar rmdhn.. nth kat mana pun tak tahu..ehehe.almaklumlah baru
jadi warga serdang beberapa bulan.. lepas ni tak pasti adakah masih
lagi jadi warga serdang au... ?? ehehe..

kekadang ke kedai beli makanan siap.. order nasi goreng etc..
most probably masak lah lagi jimat.. bagus...
dan yang penting HOt lagi fresshh
hihiii..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 13:14


em... tadi cerita bazar rmdhn ye.. bila amati tajuk ni.. pasar.
so, pasar basah lah ye. ehehe..

Kalau dulu, time belajar memang lah sokmo ke pasar. mak suruh beli brgn dapur.
lah ni, dah dok dengan kwns ss saja yang masak.. so, ke pasar dalam giant depan rumah saja.

apapun.. pada yang jarang-jarang ..kadang-kadang.. kena juga pergi sekali sekala.. eheh. nanti tak kenal pokok togeh.. daun kalsom.. ulam raja..
susah..hehehe.. =D

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 13:24


kesimpulannye dari kenyataan simple shida, simple shila amat sesuailah jadikan isteri.... :) sebab dia suka pergi pasar dan masak.... heheheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 13:31


Pada 17-09-08 13:24 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

kesimpulannye dari kenyataan simple shida, simple shila amat sesuailah jadikan isteri.... :) sebab dia suka pergi pasar dan masak.... heheheheh

simple shila tu adik simple shida ke? :berfikir: :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 14:40


Pada 17-09-08 13:14 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

em... tadi cerita bazar rmdhn ye.. bila amati tajuk ni.. pasar.
so, pasar basah lah ye. ehehe..

Kalau dulu, time belajar memang lah sokmo ke pasar. mak suruh beli brgn dapur.
lah ni, dah dok dengan kwns ss saja yang masak.. so, ke pasar dalam giant depan rumah saja.

apapun.. pada yang jarang-jarang ..kadang-kadang.. kena juga pergi sekali sekala.. eheh. nanti tak kenal pokok togeh.. daun kalsom.. ulam raja..
susah..hehehe.. =D


saya setuju sangat..nanti kalau kena tanya dengan mak mertua, buat malu saja tak tahu dan tak kenal dengan daun2 ulam tu..rasa tak sempurna hidup seorang wanita kalau dia tak reti masak..

:-D :-D


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 14:59


Pada 17-09-08 13:08 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!



wah..IM.. actually tugas masak bukan lah 180% pada isteri saja.
Kalau suami yang bguih.. dia willing to tolong juga isterinye di dapur..
so, tak perlulaa sampai bagi 180% tu pada zaujah saja..eheh..

insyaAllah SS, isteri saya nanti saya akan potong 100% tu kepada 80% saja, ngeh3x

at least kalau 50% - 80% tu kira ok lah kan, kalau dah sama-sama kerja tu sepatutnya si suami pun sama-sama membantu isterinya di dapur barulah aci.

lainlah kalau isteri tu kerjanya suri rumah, takkan nak tunggu suami masak juga, penatla suami nak pergi kerja kena sediakan breakfast, lepas itu tengahari kena balik sediakan lunch, lepas itu balik kerja kena masak dinner... wah2 goyang kaki sakan lah isteri tu dok kat rumah :sopan:

itu bagi yang beranggapan bahawa kerja di dapur itu tugas suami lah...

hohoho, entah apa yang saya dah merapu ni, layan saja lah... ;-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 15:17


ish...ish...
salah ejaaan tu..
simple-shida.. or ada iinsan lain tu..ehem...ehem..

nak jadikan ana calon..? ups.. ana dah offline & sokmo invisible.. eheh..
so, kena menjejaki yang online sokmo...hihii..

harap clear dengan kenyataan ana.. kalau tak clear juga.
buka kamus muka surat 787, baca muka surat tu..ehehiii

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 17-09-08 15:28


Pada 17-09-08 15:17 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

so, kena menjejaki yang online sokmo...hihii..


gulp?! alamak. terasa lah.....

ehehehe



Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 17:25


suka masak, tapi berat sikit kalau nak ke pasar.. esp pasar basah.. (macam pasar borong tu...

hmm.. kalau diberi pilihan... takmo p pasar.. uhuk... :malu:
kat pasar ramai sangat orang.. pening...
kat rumah pun,ummi tak p pasar..ummi listkan saja... dan bagi skek kriteria... ayah yang p...

tapi kalau pasaraya, tak mengapa...adess... tak suruh pun nak pergi jugak...:malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 17:33


Pada 17-09-08 15:17 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

ish...ish...
salah ejaaan tu..
simple-shida.. or ada iinsan lain tu..ehem...ehem..

nak jadikan ana calon..? ups.. ana dah offline & sokmo invisible.. eheh..
so, kena menjejaki yang online sokmo...hihii..

harap clear dengan kenyataan ana.. kalau tak clear juga.
buka kamus muka surat 787, baca muka surat tu..ehehiii


heheheheheheh

ala, teman bukan apa, teman nak pergi bertandang rumah meke lagi. Kali ni teman nak pergi makan nasik pula, kalau boleh nak bersilat pulut depan kedua mempelai. Teman buat spesel untuk meke dek sebabkan meke kawan teman kat sekolah kecik dulu. Lebih hebat dari persembahan depan Tun Dr. Mahathir dulu.....

jap2, teman buka kamus tak jumpa lah. Kamus dewan pun same.

p/s

nak bisik kejap.... meke tak perlulah bermain pembalikan saikologi dengan teman, teman dah masak bebenor dengan ilmu2 ni. heheheh


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 18:09


Pada 15-05-07 07:42 , dueramiela posting:

!!! QUOTE !!!

erm..
tak suka xbermakna tak tahu...
tak suka xbermakna xberdikari...

ada sesetengah org,memang tak suka tapi bila da sekali dia masak.....perrrgghhh.....sedaaap!!!!
hehehe


hohohoz
setujuuu!

tak berapa suka..but since it's responsible kenala buat jugak ye budak..

nak ambil org gaji pun pkirla dlm2 dulu..memasak tu salah satu cara sampaikan kasih sayang..org gaji masak...hurm....abislah..

dan orang lelaki pun can cook right?..sama-sama lah memeriahkan dapur ye..hiksss


:-P


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 17-09-08 22:06


Wawa suka memasak tapi kalau ada ramai org kat rumah .. (Even masakan tak sesedap mana..) kalau setakat 2-3 org saja, better pergi beli makanan sendiri saja agaknya.. Mnjimatkan .. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 11:51


Pada 17-09-08 11:21 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


saya setuju tu, tugas suami adalah menyediakan khadam/orang gaji, itu pun jika berkemampuan, bukan melakukan tugas2 itu sendiri kan? tapi kalau suami tak mampu maka para2 isteri silalah amalkan apa yang disarankan oleh hadith di atas ye kalau penat buat kerja rumah ... ;-)

kena bezakan antara tugas sebenar dan membantu tugas isteri, walau apa pun, membantu isteri melakukan kerja rumah adalah sunnah yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w., baik untuk mengeratkan hubungan suami isteri.

wassalam.



Betul tu...Walaupun buat kerja rumah tak dapat gaji beribu-ribu ringgit sebulan tapi besar pahalanya...Yang penting hati kena ikhlas...InsyaAllah kerja akan jadi mudah...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 12:52


hid suka memasak tapi kurang sikit pergi pasar ni..rimas dengan bau dan ramai org,huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 13:50


!!! QUOTE !!!

heheheheheheh

ala, teman bukan apa, teman nak pergi bertandang rumah meke lagi. Kali ni teman nak pergi makan nasik pula, kalau boleh nak bersilat pulut depan kedua mempelai. Teman buat spesel untuk meke dek sebabkan meke kawan teman kat sekolah kecik dulu. Lebih hebat dari persembahan depan Tun Dr. Mahathir dulu.....

-------------------

oh.boleh. insyaallah..nanti ana buat open house
jemputlaa ye.. yang nak makan nasi yang ada letak minyak..
dapat ole-ole tu.. nanti lah ye.. tungguu lah belum jumpa date..
nak tengok atlas dulu..hehehe


jap2, teman buka kamus tak jumpa lah. Kamus dewan pun same.


--------------------------

ada saja.. meke tengok bebetoi...
ke muka surat tu missing in action.. ups.. missing in the pages..
tak kisah lah tak jumpa tengok kamus jepun..
insyaallah..memang tak jumpa juga.. =D



p/s

nak bisik kejap.... meke tak perlulah bermain pembalikan saikologi dengan teman, teman dah masak bebenor dengan ilmu2 ni. heheheh


-------------

waduh.. kok bukan bisik tu. wisperingg..
erm.. ok.. bereh.. pahee... hik..hik..
ss ni memang suka bahasa simplistikss.. bombasstiksss..

!!! QUOTE !!!

hid suka memasak tapi kurang sikit pergi pasar ni..rimas dengan bau dan ramai org,huhu..


nampaknya rata-rata macam kemalasan p pasar..
boleh bina weebsite
pasar.order.com macam mangkuk tingkat tu kan..
erm.. haa. umar ke.. mujahid ke. apa lagi..

onn lah.. kak suluh lampu ijo .. :-D :sopan: :-D


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 14:38


amboi kak shida, ngusik2 siap bagi idea buat bisnes sekali.hehe..

hid memang suka bila barang-barang online ni lebih-lebih lagi pakai maybank2u tapi kalau order barang-barang psar takut dah busuk lah bila sampai rumah.huhu...kecuali tkar cari packaging yang bagi dia sts sgar dalam tempoh ttentu...baru bez nak order2...ayam sekor,sayur bayam seikat, ikan sekilo, daging setengah kilo..bla.bla..bla..etc...:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 20:29


Saya selalu pergi pasar basah (pasar borong selangor tu..)
Memasak jarang-jarang. Tapi boleh lah kalau nak memasak yang simple-simple tu. Tapi tak se-simple simple_sHida.

ps:- boleh jadi calon ke begini.....? ngeh ngeh ngeh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 18-09-08 21:20


Pergi pasar?? :-) Wawa pun sebenarnya memang lah tak suka pergi pasar kalau difikirkan keadaan yang sesak tapi .. trpaksa. Dulu masa arwah Ayah Wawa ada, Wawa selalu pergi pasar dengan Ayah tapi bila Ayah dah tak ada, Wawa pergi seorang-seorang saja lah .. :-) At least, kita tau sikit-sikit macam mana nak beli barang-barang dapur ni ..di samping mnjamu mata melihat keadaan sekeliling .. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

NisaAdDeen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2008
Ahli No: 32631
Posting: 92
Dari: ulu kinta,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 11:27


Salam..

Minat ana lebih kepada perhiasan rumah dan mengems rumah, memask ni jarng...bila dah puas mengms, nak keluar rumah pun tak nak, jadi jrng p psr..tapi mama selalu bising suruh belajar mask, jahat, p psr..biar tahu sikit...mama ana ni cerewt skt dalam hal-hal ni, mungkin dia bimbangkan anak perempuan dia...tapi ana belajar masuk juga sikit-sikit...bla mama nak beli banyak brng setiap hjng bulan, mama akan ajk ana tmnkan dia..dptla belajar sikit..tapi selalu kalau beli sikit-sikit, mama akan minta adik laki or papa yang p pasar blikan...jadi mereka lebih tau banyak prkra dr ana..nanti ana nak cari suami yang selalu tolong maknya beli brng d psr..ana cuma list saja,,tapi bab memilih, peka...kena tahu juga, untuk dapatkan brng yang berkualiti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NisaAdDeenProfil   Hantar PM kepada NisaAdDeen   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 13:18


sekadar berkongsi pengalaman..
saya memang tak suka pergi pasar..apatah lagi masuk ke dapur..
saya hanya membantu sekali sekala saja terutama bila ada majlis yang ramai orang datang ke rumah..mungkin sebab adik berdik saya semua perempuan jadi saya tak suka kat dapur..saya lebih suka mengemas dan duduk memerap dalam rumah..tapi satu hari tu mak sakit ayah outstation,,saya terpaksa pergi pasar..nak beli barang2 nak masak (walaupun tak suka duduk dapur tapi nak masak tu taulah sikit-sikit)..waktu tu barulah saya tercangak2 nak beli sayur mana yang elok..hurm..sejak dari tu..saya tak mengelak dah kalau mak suruh pergi pasar..erm lagi pun sampai bila saya nak buat perangai begitu..tapi kalau saya dah kawin nanti saya rasa suami saya perlu pergi ke pasar agaknya..:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» wanita yang tak suka masak & pergi pasar...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.207301 saat. Lajunya....