Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"The word impossible is not in my dictionary"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 15 jam, 10 minit yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: yang study kat oversea sure balik malaysia ke?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» yang study kat oversea sure balik malaysia ke?

Please Mendaftar To Post


Oleh yang study kat oversea sure balik malaysia ke?

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 11:40


saya memang kena balik. i love malaysia. ramaikan pakar and profesional di negara sendiri.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 11:44


zc study medic kat mana ek? bila habis? hehe terkeluar topik pula.. :-D

saya rasa depend pada student jugak... kalau sayangkan Malaysia mereka akan balik jugak... kalau sayangkan duit memang tak balik lah... kalau jadi doktor, pengalaman kerja di malaysia dan oversea berbeza... sometimes apa yang di apply kat oversea tak sama yang dalam negeri, as well as the diseases are far more different.. at the end of the day, overseas doctor bila balik malaysia tpaksa belajar balik condition kesihatan di malaysia...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~
[ Telah diedit oleh: Meow pada 28-01-07 11:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 13:24


Pada 28-01-07 11:44 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

zc study medic kat mana ek? bila habis? hehe terkeluar topik pula.. :-D

saya rasa depend pada student jugak... kalau sayangkan Malaysia mereka akan balik jugak... kalau sayangkan duit memang tak balik lah... kalau jadi doktor, pengalaman kerja di malaysia dan oversea berbeza... sometimes apa yang di apply kat oversea tak sama yang dalam negeri, as well as the diseases are far more different.. at the end of the day, overseas doctor bila balik malaysia tpaksa belajar balik condition kesihatan di malaysia...


that is not a problem. belajar selagi bernyawa...
belajar kat yale university. habis 2 tahun lagi InsyaAllah.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 15:51


kalau saya pula belajar kat sni tapi nak tinggal kat luar ngara

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Ad-deen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15199
Posting: 75
Dari: Wara' Syabrawi

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 17:57


i'm sure...insya-Allah..
;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ad-deenProfil   Hantar PM kepada Ad-deen   Pergi ke Ad-deen's Website   Quote dan BalasQuote

fauziana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.07.2004
Ahli No: 10117
Posting: 103
Dari: Kuala terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 18:20


Pada 28-01-07 15:51 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

kalau saya pula belajar kat sni tapi nak tinggal kat luar ngara


erm...saya pun sama.study kat malaysia tapi terigin sangat nak p al azhar.tapi dah rezeki kat malaysia.a'lillah.insyaAllah nanti nak hantar adik lel saya kat sna...
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzianaProfil   Hantar PM kepada fauziana   Quote dan BalasQuote

irfaz_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2006
Ahli No: 21780
Posting: 146
Dari: banting

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 18:21


saya ada member belajor oversea..tapi dia nak balik taun depan...:(

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfaz_87Profil   Hantar PM kepada irfaz_87   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 28-01-07 18:38


assalamualaikum...
saya memang akan balik Malaysia...3thn lagi...insyaAllah....walau bagaimana pun..saya tetapi akan balik Malaysia...i love Malaysia so much...tapi rsnye apa yang saya belajar kat sni tak jauh bezanya dengan pnykt kat Malaysia,,,saya nak berkhidmat kepada rakyat Malaysia..memang tu yang saya nak lakukn dr dulu lagi...rmi yang perlukan khidmat bakti saya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 18:49


Pada 28-01-07 18:38 , dhamiraqistina posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...
saya memang akan balik Malaysia...3thn lagi...insyaAllah....walau bagaimana pun..saya tetapi akan balik Malaysia...i love Malaysia so much...tapi rsnye apa yang saya belajar kat sni tak jauh bezanya dengan pnykt kat Malaysia,,,saya nak berkhidmat kepada rakyat Malaysia..memang tu yang saya nak lakukn dr dulu lagi...rmi yang perlukan khidmat bakti saya....


Bagus lah kalau macam tu.. balik tolong orang Malaysia yang dah tolong kita semua time belajar... :-) Mudah-mudahan mendapat ganjaran dari-Nya.. amin..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 21:51


sure balik. insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 09:06


saya tak nak balik lagi ke malaysia serius ini.lagipun saya dah belajar kat sni kalau boleh saya nak pergi kat England sebagai pmain bola kat liga england.hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 10:52


Pada 29-01-07 09:06 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak nak balik lagi ke malaysia serius ini.lagipun saya dah belajar kat sni kalau boleh saya nak pergi kat England sebagai pmain bola kat liga england.hehehehe


Kenapa tak nak berkhidmat di malaysia? rashdin bukan malaysia citizen ke? ke tipu ni? tipu berdosa.....ke putus cinta sampai nak bawa diri....hehehe!
macam boleh saja jadi pemain bola sepak.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

lamka
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27100
Posting: 43
Dari: kelate

australia   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 12:21


sekali fikir macam tak nak balik malaysia... tapi kalau xbalik kang banyak pula problem. nak kena bayar balik kat sponsor tu yang sakit tu. kalau boleh bayar ansuran tak apa lah. ni kena bayar sekaligus. mana nak cari duit beratus-ratus ribu.

satu lagi problem, bagaimana nak kawin kalau xbalik??heheh.. tak nak kawin dengan minah saleh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamkaProfil   Hantar PM kepada lamka   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 13:48


ana teringin nak balajar kat oversea tapi belum ada rezeki....insyaAllah ada rezeki nanti ana nak pergi jepun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 22:29


Pada 29-01-07 10:52 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-01-07 09:06 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak nak balik lagi ke malaysia serius ini.lagipun saya dah belajar kat sni kalau boleh saya nak pergi kat England sebagai pmain bola kat liga england.hehehehe


Kenapa tak nak berkhidmat di malaysia? rashdin bukan malaysia citizen ke? ke tipu ni? tipu berdosa.....ke putus cinta sampai nak bawa diri....hehehe!
macam boleh saja jadi pemain bola sepak.





bukan apa,memang lah saya rkyat malaysia tapi saya dah cakap saya dah lahir,makan,minum,tidur dan belajar kat sni jadi apa slhnye kalau kita mcba nsib kita diluar ngara.Mak saya pun ada cakap,kalau kat luar Malaysia ni ada negara yang kita yakin boleh mgubah nasib kita pergilah lagipun walaupun ada bratus negara dalam dunia ni,tapi ia tetap milik DIA.Tak begitu?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-01-07 23:18


kalau ikutkan hati....naruto-san tak nak balik sebab malaysia penuh dengan corruption, birokrasi, kecewa sikap masyarakat malaysia susah nak berubah kepada yang lebih baik, inflasi tinggi, taraf hidup tinggi compare dengan gaji yang diperolehi.....tapi kena balik jugak sebab nak kahwin and berkhidmat untuk masyarakat.

kalau duduk england...kebanyakkan barang2 murah (inflasi rendah).....nilai angka gaji sama saja macam kat malaysia...cuma yang beza sebab inflasi mereka rendah, so harga barang2 pun murah (jangan convert pound kepada ringgit malaysia - guna nilai angka)

soal scholarship/pinjaman bank...tak ada masalah...duduk kerja kat oversea, lagilah senang nak bayar balik scholarship/pinjaman bank sebab currency oversea lagi tinggi...tukar ke ringgit malaysia terus jadi berlipat kali ganda...kalau duduk malaysia...jenuh sampai 10 tahun nak bayar pinjaman....duduk kerja kat oversea silap2 boleh habiskan bayaran dalam 4 tahun saja.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 29-01-07 23:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-01-07 23:42


hujan emas di negeri org

hujan batu di negeri snd

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 09:14


Pada 29-01-07 23:18 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

kalau ikutkan hati....naruto-san tak nak balik sebab malaysia penuh dengan corruption, birokrasi, kecewa sikap masyarakat malaysia susah nak berubah kepada yang lebih baik, inflasi tinggi, taraf hidup tinggi compare dengan gaji yang diperolehi.....tapi kena balik jugak sebab nak kahwin and berkhidmat untuk masyarakat.

kalau duduk england...kebanyakkan barang2 murah (inflasi rendah).....nilai angka gaji sama saja macam kat malaysia...cuma yang beza sebab inflasi mereka rendah, so harga barang2 pun murah (jangan convert pound kepada ringgit malaysia - guna nilai angka)

soal scholarship/pinjaman bank...tak ada masalah...duduk kerja kat oversea, lagilah senang nak bayar balik scholarship/pinjaman bank sebab currency oversea lagi tinggi...tukar ke ringgit malaysia terus jadi berlipat kali ganda...kalau duduk malaysia...jenuh sampai 10 tahun nak bayar pinjaman....duduk kerja kat oversea silap2 boleh habiskan bayaran dalam 4 tahun saja.




betul 2,kat england 2 cme cukai saja tinggi tapi kewangan dia kukuh jadi tu yang duit dia mahal.Hijrahlh skiranya tempat itu mnjnjikn rezeki yang lebih baik dr bumi sdiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 10:51


Pada 29-01-07 22:29 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-01-07 10:52 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-01-07 09:06 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak nak balik lagi ke malaysia serius ini.lagipun saya dah belajar kat sni kalau boleh saya nak pergi kat England sebagai pmain bola kat liga england.hehehehe


Kenapa tak nak berkhidmat di malaysia? rashdin bukan malaysia citizen ke? ke tipu ni? tipu berdosa.....ke putus cinta sampai nak bawa diri....hehehe!
macam boleh saja jadi pemain bola sepak.





bukan apa,memang lah saya rkyat malaysia tapi saya dah cakap saya dah lahir,makan,minum,tidur dan belajar kat sni jadi apa slhnye kalau kita mcba nsib kita diluar ngara.Mak saya pun ada cakap,kalau kat luar Malaysia ni ada negara yang kita yakin boleh mgubah nasib kita pergilah lagipun walaupun ada bratus negara dalam dunia ni,tapi ia tetap milik DIA.Tak begitu?.


mungkin betul...tapi ingat kat sana tak sama dengan malaysia. kalau saya lah kalau ada kepakaran baik dahulukan untuk negara sendiri baru patriotik.
biasa nya mulut mak kata lain, hati mak siapa yang tau. mak rapat dengan anak, sensitif mak dengan perangai anak.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 10:57


Pada 29-01-07 23:18 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

kalau ikutkan hati....naruto-san tak nak balik sebab malaysia penuh dengan corruption, birokrasi, kecewa sikap masyarakat malaysia susah nak berubah kepada yang lebih baik, inflasi tinggi, taraf hidup tinggi compare dengan gaji yang diperolehi.....tapi kena balik jugak sebab nak kahwin and berkhidmat untuk masyarakat.

kalau duduk england...kebanyakkan barang2 murah (inflasi rendah).....nilai angka gaji sama saja macam kat malaysia...cuma yang beza sebab inflasi mereka rendah, so harga barang2 pun murah (jangan convert pound kepada ringgit malaysia - guna nilai angka)

soal scholarship/pinjaman bank...tak ada masalah...duduk kerja kat oversea, lagilah senang nak bayar balik scholarship/pinjaman bank sebab currency oversea lagi tinggi...tukar ke ringgit malaysia terus jadi berlipat kali ganda...kalau duduk malaysia...jenuh sampai 10 tahun nak bayar pinjaman....duduk kerja kat oversea silap2 boleh habiskan bayaran dalam 4 tahun saja.


naruto-san...naruto-san...geleng kepala... awat fikir macam tu.? mujur lah kena balik juga kalau tak sampai bila2 lah malaysia tak maju dan kurang pakar. yelah, semua pakar berkhidmat untuk negara lain. nampak gaya nya malaysia kena import org luar lagi lah.


-----------------

[ Telah diedit oleh: zc pada 30-01-07 11:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

xyamani
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26226
Posting: 77
Dari: tepi dinding

yemen  


posticon Posting pada: 31-01-07 12:34


dah balik lama kat malaysia tapi masih terkenang kat sana...hujan batu kat negeri sendiri memang lah boleh terima tapi emas berlian yang jatuh kat negeri orang tu masih dirindui...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For xyamaniProfil   Hantar PM kepada xyamani   Pergi ke xyamani's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 31-01-07 13:55


Pada 30-01-07 10:51 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-01-07 22:29 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-01-07 10:52 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-01-07 09:06 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak nak balik lagi ke malaysia serius ini.lagipun saya dah belajar kat sni kalau boleh saya nak pergi kat England sebagai pmain bola kat liga england.hehehehe


Kenapa tak nak berkhidmat di malaysia? rashdin bukan malaysia citizen ke? ke tipu ni? tipu berdosa.....ke putus cinta sampai nak bawa diri....hehehe!
macam boleh saja jadi pemain bola sepak.





bukan apa,memang lah saya rkyat malaysia tapi saya dah cakap saya dah lahir,makan,minum,tidur dan belajar kat sni jadi apa slhnye kalau kita mcba nsib kita diluar ngara.Mak saya pun ada cakap,kalau kat luar Malaysia ni ada negara yang kita yakin boleh mgubah nasib kita pergilah lagipun walaupun ada bratus negara dalam dunia ni,tapi ia tetap milik DIA.Tak begitu?.


mungkin betul...tapi ingat kat sana tak sama dengan malaysia. kalau saya lah kalau ada kepakaran baik dahulukan untuk negara sendiri baru patriotik.
biasa nya mulut mak kata lain, hati mak siapa yang tau. mak rapat dengan anak, sensitif mak dengan perangai anak.




tak mngapa,aslkn ada keredaan mak ayh kalau kita kat mne2 pun dibumi DIA ni pun kita boleh cari rzki...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-07 13:55


:roll: tak kan tak nak balik agaknya ke tempat tanah tumpah nya darah......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-01-07 15:51


yelah. jangan lupa agama sudah! :-)


-----------------

[ Telah diedit oleh: zc pada 31-01-07 15:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-01-07 15:52


rashdin ambil apa kat universiti?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-02-07 09:31


Pada 31-01-07 15:52 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

rashdin ambil apa kat universiti?




ooo,saya ambil IT kat sni---->www.iic.edu.my

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-02-07 21:02


ooo....
under uia holding tu ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-02-07 17:36


Pada 06-02-07 21:02 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

ooo....
under uia holding tu ek?



ye,ni belajar kat mana pula?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-07 20:35


:-) Assalamualaikum...........


     InsyaALLAH...akan balik ke Malaysia..berkhidmat untuk agama,bangsa dan negara.....kawan-kawan saya yang study di Jepun,Ireland,Jordan dan United Kingdom pun lebih suka berkhidmat di Malaysia berbanding di luar negara..memang diakui berada di Malaysia barang2 keperluan harian mahal,susah untuk mencari kerja dan 1001 masalah lagi..namun keluarga tersayang disana....mengharap diri ini membawa kejayaan untuk mereka....dan insyaALLAH lepas ni nak balas jasa family pulak...doakan......


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

sitizubaidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13162
Posting: 51
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 10-02-07 21:40


ana sure ana akan balik ke Malaysia.. ntikan kepulangan ana tahun 2008.. ana akan pulang ke Malaysia juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitizubaidahProfil   Hantar PM kepada sitizubaidah   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 11-02-07 00:16


insyaAllah..
lepas saja habis ku gali ilmu di mesir ni...
mest nak bliknye...
kerja kat Malaysia pula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-02-07 10:57


duit yang kita belajor kat over sea tu duit orang malaysia....ingat tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 12-02-07 09:34


Pada 11-02-07 10:57 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

duit yang kita belajor kat over sea tu duit orang malaysia....ingat tu...




ooo ye,sbut pasal duit saja baru saya ingat.saya ada pamplete pasal pnjaman duit untuk belajar.kalau iktkn syarak,pemerintah wajib menyediakn kemudahan pendidikan secara PERCUMA.Rasul SAW pernah bsabda "Seorang imam(pemimpin) itu adalah pengembala(pemelihara) dan dia bertanggungjawab diatas pemeliharaannya(hari Ahmad,Syaikhan,Tirmidzi,Abu Daud dan Ibnu Umar).Hadis ini jelas meletakkn tanggungjawab penjagaan keatas bahu pemimpin.Di dalam pendidikan,pemimpin WAJIB menyediakan segala kemudahan pendidikan secara PERCUMA kepada rakyat.Bebanan yang diletakkn keatas bahu rakyat adalah ZALIM
[ Telah diedit oleh: Rashdin pada 12-02-07 09:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 12:49


yelah2 tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-02-07 12:55


ana pun sure ana akan balik....insyAllah ujung tahun ini, sampailah kat rumah hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 21:41


Pada 15-02-07 12:49 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

yelah2 tu....




macam xstuju saja.awak ada apa-apa pandangan ke?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 16-02-07 04:40


Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

dr_daie
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25484
Posting: 20
Dari: kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-07 14:29


assalamualaikum...

ana InsyaAllah balik.. berkhidmat utknegara.. lagipula ana ambil law kat cne... doakan ye... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_daieProfil   Hantar PM kepada dr_daie   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 16-02-07 20:44


bismillahhirrahmanirrahim..
assalamualaikum

dengan izin Allah, insyaAllah ana akan ke New Zealand akhir tahun depan untuk sambung study,insyaAllah,kalau tak ada aral. akan balik ke mlaysia of course sebab disinilah ana lahir dan membesar,dan orang-orang serta 'orang' yang ana sayang kat sini. cuma mungkin lambat.....biar hati jauh kat sana barulah ana akan pulang.......


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 16-02-07 21:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-02-07 15:46


kenapa anda semua tak mahu mncuba nasib diluar ngara?.sedangkan bumi Dia ni kan luas dan rezeki ada dimana-mana?.Hijrahlh skiranya tempat lain slain di negara sdri mnjnjikn rzki dan peluang yang lebih baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

azrina_zainal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.10.2006
Ahli No: 27023
Posting: 189
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 23:31


Pada 20-02-07 15:46 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa anda semua tak mahu mncuba nasib diluar ngara?.sedangkan bumi Dia ni kan luas dan rezeki ada dimana-mana?.Hijrahlh skiranya tempat lain slain di negara sdri mnjnjikn rzki dan peluang yang lebih baik.


maaflah Kalau mencelah..mungkin zc ada fikiran sendiri tentang kerja dan all that, dan maybe rashdin pun ada idea sendiri.. tapi setau saya lah.. lama mana pun seseorang tu di negara org, akhirnya akan balik jua ke tanah air sendiri.. wallahuallam, tapi tak salah mencari rezeki di negara org...tu yang pastinya..bergantunglah kepda niat masing-masing

Bookmark and Share

    


  Member Information For azrina_zainalProfil   Hantar PM kepada azrina_zainal   Quote dan BalasQuote

alliaazam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28915
Posting: 159
Dari: Damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-03-07 23:37


insya'Allah sampe lah ana kat malaysia 31 july ni.:D:D:D
tak sabar dah nak balik...hehehehe:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For alliaazamProfil   Hantar PM kepada alliaazam   Pergi ke alliaazam's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 01:33


tak fikir nak dopk Malaysia lama-lama lagi..pani nak sambung kat eropah pulak lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 14:54


negara kita kurang pakar...siapa yang dah pakar and kerja nya amat2 malaysia perlukan balikla....
kat malaysia pun dapat gaji....tak kebulurnyer

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

salsyafiqah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4174
Posting: 53
Dari: temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 20:58


nak balik, tiap hari fikir nak balik...tak ada yang lagi best selain kat mas...tapikan tak boleh balik lagi...masih ada 3tahun waaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For salsyafiqahProfil   Hantar PM kepada salsyafiqah   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 10:19


ada orang kan...sedih tak kesudahan...sebab...
tak sempat tengok wajah mak bapak buat kali terakhir...sebab...
tak balik malaysia...kejar sangat duit.
bila parents mati tak sempat jumpa baru menyesal seumur hidup.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 13:31


salam~
saya memang nak balik Malaysia..selain sebab sayangkan Malaysia, windu kat Malaysia, of cos lah tenat oo nak bayar kat sponsor..ish ish..lagipun sebenarnya khidmat kita kat tanah air sendiri tu yang lagi bermkne daripada duit kan..kan kan kan?
teeheehee..lambat lagi saya nak balik..baru 1st year..prjlnn masih auh..doa2kanlah ye..ameen :-)


-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~


Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 13:39


Kalau rasa terhutang budi pada orang Malaysia, baliklah..

Kalau rasa nak kejar kekayaan, glamour dan yang sama waktu dengannya, duduklah luar negara sana..

InsyaAllah.. yang sayang negara ni masih ramai.. seburuk mana pun Malaysia, di sinilah saya lahir.. membesar.. belajar.. dan berkhidmat..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 19-05-07 13:45


Pada 15-05-07 10:19 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

ada orang kan...sedih tak kesudahan...sebab...
tak sempat tengok wajah mak bapak buat kali terakhir...sebab...
tak balik malaysia...kejar sangat duit.
bila parents mati tak sempat jumpa baru menyesal seumur hidup.....


betul 2...
ana setuju sangat!!

hendak seribu daya,mahu seribu cara...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-05-07 17:56


Pada 15-05-07 10:19 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

ada orang kan...sedih tak kesudahan...sebab...
tak sempat tengok wajah mak bapak buat kali terakhir...sebab...
tak balik malaysia...kejar sangat duit.
bila parents mati tak sempat jumpa baru menyesal seumur hidup.....
siapa tu zc? patient ke? macam sama dengan kisah saya saja, tapi tak tahu nak balik tak lepas parent dah meninggal, PR pun dah dapat, tak balik sebab 2 bulan lagi nak dapat PR. sekarang puas hatilah sgup lepaskan ibu yang duduk bagi kasih sayang besarkan dia demi PR.


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 19-05-07 18:00


ilmu ada dimana-mana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 21:11


Pada 19-05-07 13:39 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau rasa terhutang budi pada orang Malaysia, baliklah..

Kalau rasa nak kejar kekayaan, glamour dan yang sama waktu dengannya, duduklah luar negara sana..

InsyaAllah.. yang sayang negara ni masih ramai.. seburuk mana pun Malaysia, di sinilah saya lahir.. membesar.. belajar.. dan berkhidmat..



setuju sokmo~!


-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~


Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

AtikahBahtiar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12288
Posting: 48
Dari: Bandung

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 23:19


:-) Insya Allah..pasti balik...nak berkhidmat kat negara tercinta :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For AtikahBahtiarProfil   Hantar PM kepada AtikahBahtiar   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 23:50


nak balik juga,,tapi lambat lagi agaknya,,rindu kat Malaysia

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 11:12


Pada 19-05-07 17:56 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-05-07 10:19 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

ada orang kan...sedih tak kesudahan...sebab...
tak sempat tengok wajah mak bapak buat kali terakhir...sebab...
tak balik malaysia...kejar sangat duit.
bila parents mati tak sempat jumpa baru menyesal seumur hidup.....
siapa tu zc? patient ke? macam sama dengan kisah saya saja, tapi tak tahu nak balik tak lepas parent dah meninggal, PR pun dah dapat, tak balik sebab 2 bulan lagi nak dapat PR. sekarang puas hatilah sgup lepaskan ibu yang duduk bagi kasih sayang besarkan dia demi PR.


baliklah...kita kena sedar kita lahir di malaysia, dibesarkan di malaysia, darah malaysia etc. nak timba ilmu di over c tak salah tapi lepas tu balik lah. jangan lupa malaysia, tu kan tanah air kita. kalau saya lah rasa lebih berbagga berkhidmat di tanah air sendiri dari berkhidmat di negara orang.

kalau parents dah tak ada pun, balik apa salahnyer. boleh ziarah kubur mereka, tanda kita masih hormat dan kenang mereka. tak tau lah kalau ada anak2 bila parents dah tak ada lupakan mereka terus. teruk tu!!! satu lagi, kenangan parents tetap ada dan tak luput walaupun mereka dah pergi. jadi balik lah malaysia.

jangan menyesal dikemudian hari, tak balik malaysia, bila tua nanti garenti nak balik. tapi masa tu dah uzur...tak ada daya...ikut psikologi memang macam tu. masa tu baru tau.

bila kawin dengan mat saleh, anak pun nanti hilang jati diri melayu, tak nak kenal pun malaysia...masa tu baru tau...
kita kena fikir untuk jangka masa panjang!!!
rugi pada mereka yang tak mahu balik...RUGI!!


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 11:37


siapa tu zc? patient ke? macam sama dengan kisah saya saja, tapi tak tahu nak balik tak lepas parent dah meninggal, PR pun dah dapat, tak balik sebab 2 bulan lagi nak dapat PR. sekarang puas hatilah sgup lepaskan ibu yang duduk bagi kasih sayang besarkan dia demi PR.

tak ehh!!! kawan lama...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 22:24


Pada 29-01-07 10:52 , zc posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-01-07 09:06 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak nak balik lagi ke malaysia serius ini.lagipun saya dah belajar kat sni kalau boleh saya nak pergi kat England sebagai pmain bola kat liga england.hehehehe


Kenapa tak nak berkhidmat di malaysia? rashdin bukan malaysia citizen ke? ke tipu ni? tipu berdosa.....ke putus cinta sampai nak bawa diri....hehehe!
macam boleh saja jadi pemain bola sepak.




hmm,gurau saja.hmm nak minta pendapatla,saya baru saja dapat tawaran belajar kat UK.syukur sangat-sangat sebab terus masuk final year.ada sesiapa kat sini boleh tolong tak dari segi cara nak buat projek tahun akhir?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.169798 saat. Lajunya....