Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Courage is like love; it must have hope for nourishment."
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 1 hari, 20 jam, 33 minit yang lalu
lidah-penghunus: 5 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu
nur_tinta: 27 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Bercinta atau Berkahwin???


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Bercinta atau Berkahwin???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Bercinta atau Berkahwin???

NurHidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2004
Ahli No: 9825
Posting: 101
Dari: Di MaNa SaJa KeLuArGaKu BeRaDa...

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 01:50


apa pandangan antum semua yang mana lebih mulia???


-----------------
** A BeAutiFuL LiFe Does NoT Just HapPen..It iS BuiLt DaiLy, iN PraYer, HumiLity, SacRiFice aNd LoVe**


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurHidayah86Profil   Hantar PM kepada NurHidayah86   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 01:55


pada pandangan saya xknl make xcinte.....

tapi janganlah bercinta macam nak rak....
tak perlu over sangat...

kahwin dulu baru bercinta lagi mulia!!!!!!

sekurang-kurangnya xmelakukan maksiat......

Bookmark and Share

    


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

darkeye_mania
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27963
Posting: 157

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 01:59


BERCINTA LEPAS KAWIN!!!! alahai indahnya dunia...... tapi masalah ibu bapa sekarang terlau terikat dengan cara org melayu ni yang nak kena habis study dulu, ada duit, ada harta baru boleh kawin.... alamatnya, makin banyak lah dosa si anak disebabkan ibu bapa yang sentiasa duduk bawah tempurung.....

bagi yang dah ada pasangan, bincang dengan ibu bapa.. tak kisah lah status anda sebagai student ataupun sebagai pekerja yang masih belum ada harta menggunung, teruskan niat anda untuk berkahwin.... yakinkan ibu bapa.... dan kita sendiri harus ada sifat kematangan dalam diri... dan bagi yang perempuan.......

'semulia-mulia wanita adalah yang rendah maharnya'

Bookmark and Share

    


  Member Information For darkeye_maniaProfil   Hantar PM kepada darkeye_mania   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 04:54


dua-dua mulia...p harus kena dengan caranya apa yang telah diperintahkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 23-01-07 09:12


Pada 23-01-07 01:59 , darkeye_mania posting:

!!! QUOTE !!!

BERCINTA LEPAS KAWIN!!!! alahai indahnya dunia...... tapi masalah ibu bapa sekarang terlau terikat dengan cara org melayu ni yang nak kena habis study dulu, ada duit, ada harta baru boleh kawin.... alamatnya, makin banyak lah dosa si anak disebabkan ibu bapa yang sentiasa duduk bawah tempurung.....

bagi yang dah ada pasangan, bincang dengan ibu bapa.. tak kisah lah status anda sebagai student ataupun sebagai pekerja yang masih belum ada harta menggunung, teruskan niat anda untuk berkahwin.... yakinkan ibu bapa.... dan kita sendiri harus ada sifat kematangan dalam diri... dan bagi yang perempuan.......

'semulia-mulia wanita adalah yang rendah maharnya'


yup..betul tu..bercinta lepas kawin lebih mulia..cuba tengok yang bercinta sekarang ni..tak ada yang berkekalan pun..janji2 manis saja..tetgk nanti tak jadi kawin..siapa susah..siapa yang bercinta tu lah :-D tak payah ikut cara orang melayu yang ikut adat sangat tu..Rasulullah dulu pun nak kawin..mana ada harta..kawin dalam keadaan miskin..begitu juga Saidina Ali bin Abi Thalib..kalau nak tunggu ada harta..melepasla jawapnya :-D


-----------------
Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

jue_86
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2007
Ahli No: 27983
Posting: 14
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 09:19


Pada 23-01-07 04:54 , nabilpoyo posting:

!!! QUOTE !!!

dua-dua mulia...p harus kena dengan caranya apa yang telah diperintahkan...


...
kedua-duanya mulia?errmmm...
kalau bercinta sebelum kahwin pun di kira mulia ke?
sekdr bertanya...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For jue_86Profil   Hantar PM kepada jue_86   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 23-01-07 09:38


hmmmm hehehehe.... :-)
yang mulia? senang saja... yang mengikut hukum2 Allah..... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 11:18


Kahwin lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-01-07 11:32


perlu ke bercinta dulu sebelum nak kawin??

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

cik_kembang
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2007
Ahli No: 28306
Posting: 2
Dari: tangkak,johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-01-07 11:50


kahwin dan bercinta...emm,cinta 2 pintu kepada kahwin...once u r in love,meaning that u r ready to take the responsibles of marriage...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_kembangProfil   Hantar PM kepada cik_kembang   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 23-01-07 12:07


Pada 23-01-07 11:50 , cik_kembang posting:

!!! QUOTE !!!

kahwin dan bercinta...emm,cinta 2 pintu kepada kahwin...once u r in love,meaning that u r ready to take the responsibles of marriage...


rasanya terbalik agaknya..kahwin dulu..baru datangnya cinta kerana cinta ni senang untuk berputik :-D tu kan yang terbaik dalam Islam..Kenapa nak menyanggah syariat pula


-----------------
Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

NurHidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2004
Ahli No: 9825
Posting: 101
Dari: Di MaNa SaJa KeLuArGaKu BeRaDa...

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 17:28


tapi apa pandangan antum semua kalau kita berkahwin dengan orang kita tak kenal lagi2 bila perkahwinan yang dirancang oleh orang tua kita???ana setuju dengan antum semua bercinta selepas kawin lagi baik tapi tak kan lah kita tak boleh kenal siapa yang kita akan berkahwin kan???what u all suggest...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurHidayah86Profil   Hantar PM kepada NurHidayah86   Quote dan BalasQuote

NurHidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2004
Ahli No: 9825
Posting: 101
Dari: Di MaNa SaJa KeLuArGaKu BeRaDa...

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 17:31


maksud saya jue_86 mulia itu bemaksud yang terbaik jika difikirkan bagi diri kita sendiri tetapi terpulang pada setiap individu...itu saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurHidayah86Profil   Hantar PM kepada NurHidayah86   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 18:18


:-D Mestilah berkahwin........


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 18:45


betul 2..ana pun skong..kalau ana..both mulia...tapi
bencinta lepas kahwin..lebih mnis dari bercinta sebelum kahwin

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 19:07


erm, pada saya pulak, kahwin dan kemudian bercinta..itulah kemuliannya..penatla bercinta tapi tak boleh watpapa...nak berkasih lebih2, Tuhan marah nanti..so, kalau dah kahwin, ha, bercintalah puas2...tidak ada sapa dah nak marah..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 24-01-07 19:19


Pada 24-01-07 17:28 , NurHidayah86 posting:

!!! QUOTE !!!

tapi apa pandangan antum semua kalau kita berkahwin dengan orang kita tak kenal lagi2 bila perkahwinan yang dirancang oleh orang tua kita???ana setuju dengan antum semua bercinta selepas kawin lagi baik tapi tak kan lah kita tak boleh kenal siapa yang kita akan berkahwin kan???what u all suggest...


sebenarnya lebih bahagia kalau pilihan tu datang daripada keluarga sendiri..kalau famili dah bekenan dengan seseorang..yang kita sendiri pun tak kenai..adalah lebih elok untuk menerimanya..keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibu bapa..tapi kalau pilihan sendiri..tetgk parent pun tak setuju..tak dapat keredhaan tu..takkan bahagia..bagi NurHidayah86..boleh saja kalau nak knai dengan pilihan keluarga yang kita tak knai tu..bila dah bertunang..diharuskan untuk mengenali bakal pasangan masing-masing sebelum mendirikan rumahtangga..time tu lah nak knai..tapi bukannya boleh buat sesuka hati nak keluar dedua..pastikan kalau nak jumpa..adanya muhrim menemani..takpun..datang saja time raya..boleh jumpa bakal mentua sekali :-D


-----------------
Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 21:01


Bercinta sebelum nikah banyak yang haram dari yang halal...Tapi bila dah nikah yang haram dah menjadi halal...Contohnya hubungan seks sebelum nikah adalah zina dan berdosa besar tapi bila ia di lakukan lepas akad nikah ia adalah sedekah dan berpahala pula....


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-01-07 21:18


betul..tak kenal maka tak cinta..
bila dah kenal dan rasa dah sesuai,eloklah percepatkn..
bercinta akan lebih indah selepas kahwin..
so,berkahwinla dulu baru bercinta..

..........................
CINTA ITU SUATU ANUGERAH, PELIHARALAH IA dengan SEBAIKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 23:28


bagi ana,kalau dah bercinta dulu sebelum kahwin...maka niatkanlah matlamat utama untuk berkahwin...tapi kita pun jelas bercinta selepas berkahwin memang lebih digalakkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 23:47


Assalammualaikum.w.b.t

Ustaz saya masih keliru mengenai hal2 perkahwinan dalam islam. Boleh tak ustaz huraikan mengenai perkahwinan dalam islam:-

Pertunangan-apa yang perlu dilakukan dan perbandingan dengan perlaksana umat Islam di Malaysia sekarang

Nikah- bagaimana, cara, dan juga perbandingan yang dibuat di Malaysia sekarang

Kenduri- dalam Islam dan juga perbandingan yang dilakukan di Malaysia sekarang.

Antara faktor utama pertanyaan saya begini kerana saya comfused mengenai hantaran + belanja. adakah hantaran dibuat pada hari pernikahan atau di hari kenduri? Untuk makluman ustaz hari nikah dan kenduri dibuat pada hari yang berbeza (selang berbulan). Saya mohon maaf atas soalan ini. ini kerana saya masih comfused mengenai Perkahwinan dilaksanakan. Diharap ustaz dapat uraikan mengenai masalah perkahwinan di Malaysia :confused:




thtl
Panel Feqh



Joined: Aug 21, 2001
Posts: 5338
Location: KL/WP/Mal
     Posted: Dec 25, 2002 - 06:05 AM    
Post subject: Re: saja-2107: Perkahwinan dalam Islam

--------------------------------------------------------------------------------

Jawab:
1. Kebanyakan pertanyaan anda tu banyak yang akan terjawab bila anda menjalani Kursus Perkahwinan atau memiliki kitab2 yang amat banyak dalam pasaran sekarang mengenai persiapan perkahwinan. Hawwin 'alaik (yakni anda tidak perlu panik) Oleh kerana prosedur perkahwinan ini banyak menyentuh soal adat resam Melayu, maka akan adalah pertembungan antara syara' dan adat.
2. Pertunangan: Islam mengiktiraf keperluan pertunangan sebagai fasa muqadimmah sebelum kahwin. Dalil: hari Ahmad, Ibn Majah, alHakim, Abu Daud dan alBaihaqee," apabila Allah menggerakkan hati seseorang untuk meminang seorang wanita, tiada salahnya ia melihat kepadanya."
Adat Melayu pula ada 4 tahap: meninjau-merasi-melamar dan akhirnya meminang dengan 6-7 dulang hantaran.
3. Nikah
Nikah kahwin di Malaysia hendaklah didaftarkan dan mestilah mengikut peraturan nikah-cerai-rujuk oleh pihak berwajib.
mengikut adat, nikah ada dua jenis:
a. Nikah biasa (jarak antara akad dan majlis kahwin itu dekat)
b. Nikah gantung (jarak antara akad dan majlis kahwin itu lama)
4. Kenduri kahwin: ia merupakan anjuran Islam (walaupun dengan seekur kambing, dalil: hari adDaylami dari Ummu Salamah," umumkanlah perkahwinan dan rahsiakanlah pertunangan." Kenduri yang bercanggah dengan Islam bila ia disertakan kemungkaran, membazir dan bermegah-megah

5. hantaran + belanja
Ini adalah istilah adat pada istilah syara' yakni mahar. Mahar itu disyari'atkan dan ia diserahkan pada adat setempat. Di Malaysia ada mahar yang ditetapkan oleh pendaftar Nikah tempatan ada mahar mithl yang ditakrifkan sebagai hantaran atau belanja. istilah2 mahar ini tidak bercanggah dengan Islam kerana Islam tidak menetapkan kadar dan nilai maksimanya.
6. Hari nikah (akad nikah) dan kenduri adalah menurut kebiasaan di Malaysia dilakukan sehari sebelum walimah (kenduri kahwin), tapi ada adat setempat yang melakukan nikah gantung yakni walimah dilakukan beberapa bulan selepas akad. Ini tiada asalnya dalam Islam. WA
Ruj:
1. DR Amran Kasimin, Istiadat Perkahwinan Melayu (kerjasama Universiti Aberdeen, Scotland, DBP, 1995
2. Syaikh Ali Qutb, Tuhfatul Aris wal Urus, terjemahan YB ustaz Taib Azimuddin (mantan Imam besar Mesjid Negara)
3. Prof Mahmud Zuhdi, Undang2 keluarga Malaysia

http://al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=9169&sid=49f1f5bf9444ee93f458dfd50013608f

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 01:39


!!! QUOTE !!!

yup..betul tu..bercinta lepas kawin lebih mulia..cuba tengok yang bercinta sekarang ni..tak ada yang berkekalan pun..janji2 manis saja..tetgk nanti tak jadi kawin..siapa susah..siapa yang bercinta tu lah tak payah ikut cara orang melayu yang ikut adat sangat tu..Rasulullah dulu pun nak kawin..mana ada harta..kawin dalam keadaan miskin..begitu juga Saidina Ali bin Abi Thalib..kalau nak tunggu ada harta..melepasla jawapnya


ehehehehehe.....menarik ni.....

/


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

pharmaton
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2005
Ahli No: 21480
Posting: 118
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 25-01-07 02:40


hidup berkeluarga, bukannya bercerai berai macam sekarang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pharmatonProfil   Hantar PM kepada pharmaton   Quote dan BalasQuote

klate_girl
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26984
Posting: 85
Dari: UM K.L

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 10:41


Bercinta rasanya tak salah kerana cinta adalah anugerah,yang salah adalah cinta yang melalaikan....tak kenal maka tak cinta...
Tapi nak tanya jugak ek,perkahwinan tanpa perasaan cinta ni bhgia ke??

.....HaNya TuHaN YaNg TaHu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For klate_girlProfil   Hantar PM kepada klate_girl   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 11:06


Pada 25-01-07 10:41 , klate_girl posting:

!!! QUOTE !!!

Bercinta rasanya tak salah kerana cinta adalah anugerah,yang salah adalah cinta yang melalaikan....tak kenal maka tak cinta...
Tapi nak tanya jugak ek,perkahwinan tanpa perasaan cinta ni bhgia ke??

.....HaNya TuHaN YaNg TaHu....


rasanya tak salah?erk main rasa2 pulak...sedih terang lagi bersuluh.tepuk dad tanya iman...mmpu iman kita untuk bercinta tanpa melalaikan? sebab iman manusia yazidu wayayanqus...tepuk dada tnay iman...yakin denagn janji Alalh pasti akan bahagia.insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 11:12


sudah terang lagi bersuluh...silap eja.wallaua'lam...moga Allah kuatkan iman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

NurHidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2004
Ahli No: 9825
Posting: 101
Dari: Di MaNa SaJa KeLuArGaKu BeRaDa...

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 19:29


tema kasih atas semua pendapat antum semua....ana sangat-sangat hargai sykran dan jika ada nasihat atau kata-kata dalam perkara ini sila tuliskan kat sini k....
sukran jazilan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurHidayah86Profil   Hantar PM kepada NurHidayah86   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 20:48


Pada 25-01-07 01:39 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

yup..betul tu..bercinta lepas kawin lebih mulia..cuba tengok yang bercinta sekarang ni..tak ada yang berkekalan pun..janji2 manis saja..tetgk nanti tak jadi kawin..siapa susah..siapa yang bercinta tu lah tak payah ikut cara orang melayu yang ikut adat sangat tu..Rasulullah dulu pun nak kawin..mana ada harta..kawin dalam keadaan miskin..begitu juga Saidina Ali bin Abi Thalib..kalau nak tunggu ada harta..melepasla jawapnya


ehehehehehe.....menarik ni.....

/



Hehehehe...Memang menarik ni...Tapi ada ke orang nak buat macam Rasulullah di zaman duit ni???Kalau ada orang yang nak buat memang salute habis.... :-D :-D :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 23:28


kawin......lah....
segala-galanya halal tak payah risau2 lagi
tak setuju bercinta sebelum kawin..
tak taula apa yang bestnya pada mereka2 yang bercinta ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

umairah_85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.01.2007
Ahli No: 28069
Posting: 25
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 28-01-07 11:31


cinta anugerah ALLAH.setiap insan diberikan perasan cinta..betul kata-kata sahabat kita yang lain..tak kenal maka tak cinta.kita yang perlu mencorakkan cinta itu menarik atau sebaliknya..tapi bagi ana,cinta selepas kawin lagi mulia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah_85Profil   Hantar PM kepada umairah_85   Quote dan BalasQuote

nur_muin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28280
Posting: 24
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 11:56


macam mana pula kalau nak yakinkan pihak lelaki yang nak tunggu stabil baru nak kawin? sdngkan pihak perempuan ni takut timbul fitnah bila lama2 sangat menunggu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_muinProfil   Hantar PM kepada nur_muin   Pergi ke nur_muin's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 13:01


Salah satu caranya dengan tidak meminta hantaran yang tinggi supaya lelaki tersebut tidak mengambil masa yang lama untuk kumpul duit...Pihak perempuan kena lah bertimbang rasa sikit dengan bakal suami...Kalau lelaki tu kerja biasa-biasa saja jangan lah minta hantaran tinggi-tinggi...Kalau tak ada hantaran lagi bagus...Tak payah kumpul duit untuk kahwin...Kita tak boleh terikat sangat dengan adat-adat yang menyusahkan diri sendiri...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

NurHidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2004
Ahli No: 9825
Posting: 101
Dari: Di MaNa SaJa KeLuArGaKu BeRaDa...

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 01:19


saya suka dengan pendapat sailormoon itu tapi ibu bapa kita sekarang tak semua yang bagi anaknya kawin free...so macam mana pulak itu???

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurHidayah86Profil   Hantar PM kepada NurHidayah86   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 30-01-07 11:08


Berkahwin lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

muslimahrushda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.06.2004
Ahli No: 9659
Posting: 23
Dari: Miri

Sarawak  


posticon Posting pada: 30-01-07 12:25


ibu bapa zaman sekarang takkan benarkan anak dia kawin selagi belum habis belajar, belum kerja. lebih2 lagi kalau family org swk. apa pendapat anda semua, penting tak taraf pendidikan zaman sekarang? contohnya yang perempuan ada degree, tapi lelaki cuma ada sijil dan belajar di institut yang mengajar kemahiran?

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahrushdaProfil   Hantar PM kepada muslimahrushda   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 12:34


ASSALAMUALAIKUM....
em,bagi ana....rasanya tak perlulah bercinta dulu...kawin saja terus...
sebabnya, mnurut syariat...walaupun kita tak kenal pasangan yang bakal djodohkn dengan kita tapi dalam waktu kita bertunang tu,dibenarkn untuk kita mngenali pasangan tapi ada hadnya...jadi dr situ kita boleh belajar mutk mngenali drinya secara lebih dekat..itulah kelebihan bertunang...sebab 2 Islam menggalakkan pertunangan sebelum kawin untuk mengelakkn perkara yang xbaik...
buknkh Islam itu agama yang SYUMUL?..

~JANGAN SESEKALI MENGGADAI PRINSIP untuk MNDAPAT DUNIA yang MENGGIURKAN~

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 12:37


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamduliillah walau apapun keputusan yang hendak dibuat jangan sekali-kali pinggirkan pandangan dan pendapat ibu bapa.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - siapalah kita tanpa ibu dan bapa

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 12:57


assalamualaikum..
Pada pandangan saya banyak pendapat mengatakan bercinta dulu baru kawin,ada yang cakap kawin dulu baru bercinta. tapi bagi saya bercinta dulu, kenali pasangan anda,lepas tu baru buat keputusan. lagipun sekarang ni dah banyak kisah runtuhnya institusi rumahtangga kan? cinta biarlah mendapat restu kedu2 belah keluarga, ia adalah penyatuan dua hati yang akan sama-sama mengharungi cabaran dan dugaan hidup di dunia ini, jadi biarlah kita sama-sama ikhlas dalam menyemai kasih sayang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-01-07 13:10


Kalau tengok zaman rasulullah dulu tak ada bercinta macam kita kan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 13:18


Memang zaman Rasulullah dulu tak ada....Masalahnya berapa kerat lah yang faham kalau boleh bercintalah selepas berkahwin..majoritinya nak bercinta dulu baru kahwin...nak ber darling sayang sebelum kahwin....cakap pun dok peha-peha jugok...di kata nya kita ni lurus sangat pulak..habis nak buek cmno itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

aisyah_yusro
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24903
Posting: 31
Dari: utm,skudai

Johor  


posticon Posting pada: 30-01-07 13:23


salam..

berkahwinlah dulu..kalau niat ikhlas selalu berdoa..tentulah kita dapat jodoh yang baik
...bila dah kawin nak bercinta ke ..apa ke..tiada masalah lagi..
bercinta pun banyak dugaan..susah nak lihat org betul-betul ikut lunas islam dalam bercinta sebelum kahwin ni..
bila dah bertemu 2 insan yang bukan muhram tentulah ada yang satu lagi kat tengah2 mereka..
wallahu a'lam


-----------------
cinta demi Ilahi
Bicara kita adalah bicara sufi
Tanpa suara dan kata-kata
Kerana penghubung kita adalah suara hati

[ Telah diedit oleh: aisyah_yusro pada 30-01-07 13:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyah_yusroProfil   Hantar PM kepada aisyah_yusro   Pergi ke aisyah_yusro's Website   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 22:10


Pada 30-01-07 12:57 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
Pada pandangan saya banyak pendapat mengatakan bercinta dulu baru kawin,ada yang cakap kawin dulu baru bercinta. tapi bagi saya bercinta dulu, kenali pasangan anda,lepas tu baru buat keputusan. lagipun sekarang ni dah banyak kisah runtuhnya institusi rumahtangga kan? cinta biarlah mendapat restu kedu2 belah keluarga, ia adalah penyatuan dua hati yang akan sama-sama mengharungi cabaran dan dugaan hidup di dunia ini, jadi biarlah kita sama-sama ikhlas dalam menyemai kasih sayang..

Assalamualaikum...pada pendapat saya kahwin lagi baik daripada bercinta...kalau bercinta dulu pun tak semestinya xruntuh institusi rumah tangga yang dibina...apapun petunjuk daripada Allah s.w.t adalah penting..apa yang terbaik untuk kita...sesungguhnya kita tak tahu apa yang akan berlaku pada masa hadapan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

NurHidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2004
Ahli No: 9825
Posting: 101
Dari: Di MaNa SaJa KeLuArGaKu BeRaDa...

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-02-07 00:56


ada lagi ke pandangan lain dari antum semua mengenai ini???

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurHidayah86Profil   Hantar PM kepada NurHidayah86   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 01-02-07 05:45


Kena pilih ke?
Kalau berkahwin dan bercinta tak boleh?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 01-02-07 07:57


berkahwin atau bercinta??...
bagi ana, kahwin dulu baru bercinta.
sebelum kahwin tu, kena betul-betul pilih.
kalau tak, susah juga. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-02-07 10:52


pandangan?....
emm, kalau berdasarkan pengalaman,
1st time terjumpa sept 2004.
november bertemu kali ke2 masa temukan dengan mak ayah...
mak ayah cakap ok,
on cinta... tapi biasa-biasa saja sebab tak jumpa... berjauhan...
may 2005 dirisik..
jun 2005 tunang... masih juga tak jumpa..
ogos 2005 nikah... baru lah tol2 dating....

so, moral of the story, boleh nak bercinta, tapi jangan habis-habis lah... sikit-sikit dan jangan selalu jumpa... selalu jumpa terdedah pada dosa...
nak bercinta sebelum kawin, biar ada batasan... jangan undang kemurkaan ALLAH.... dan jangan hebah2, takut tak jadi..

memang nampak mencabar bercinta lepas kawin, tapi zaman sekarang ni banyak yang tak boleh dipercayai... so, nak mencari cinta sebelum kawin, tapi betul-betul bercinta biarlah selepas kawin ....


selamat mencari cinta...tapi jangan habis2an bercinta sebelum kawin... cukuplah berpada2..

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 01-02-07 10:53 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-02-07 11:26


setuju dengan anis_zulaikha....memang betul.Dunia sekarang bukan macam dulu.kalau berkawin dulu baru nak kenal tinggi risikonye...kalau tak serasi apa kesudahannye..??jangan jadi macam penyayi semakin hari semakin serasi pula..elok-elok serasi tup2 bercerai.bukan bercinta..tapi berkawan.Berkawan tak salahkan...dari berkawan lah kita boleh kenal hati budi seseorang tu.kalau bercinta, belum tentu kita boleh tau perangai dia yang sebenar..ada ke orang bercinta nak tunjukkan keburukan dia kat pasangan??maybe ada lah, tapi banyak yang hipokrit.so, ana rasa cintan cintun ni tak penting...buang masa, buang tenaga, buang duit.Dan yang paling penting..dapat DOSE.

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-02-07 14:23


Bercinta lepas kawin lebih baik...
Namun nak kena kenal juga sebelum ambil keputusan kawin...


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

NurHidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2004
Ahli No: 9825
Posting: 101
Dari: Di MaNa SaJa KeLuArGaKu BeRaDa...

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-02-07 01:18


that good...anything else??

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurHidayah86Profil   Hantar PM kepada NurHidayah86   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-02-07 16:14


kawin terus tak payah cinta2...cinta semua lepas kawin baru romantik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-07 16:59


kahwin terus..tak perlu bercinta..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-02-07 22:56


Pada 02-02-07 16:14 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

kawin terus tak payah cinta2...cinta semua lepas kawin baru romantik....


romantik memang lah romantik... tapi bagaimana kalau dapat yang plastik????

kita perlu kenal, selidik dulu... zaman mak ayah kita tak sama dengan zaman kita....sebelum berkahwin, tak perlu lah bercinta, tapi start pupuk rasa sayang kalau orang tu kita nak kawin...

cukup sekadar wujud perasaan sayang....

em, bercakap memang teramat mudah, tapi melaksanakannya??? kamu nak ke kawin dengan orang yang kamu tak wujud langsung perasaan pada dia??? takut karam di tengah lautan... zaman sekarang ni, manusia banyak mencipta alasan, banyak yang hidung belang....

sekadar memberi pendapat

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 02-02-07 22:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-07 09:09


ada yang plastik ke?tak tahu pula ada yang plastik.... betul itu cakap ani saya setuju... :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-02-07 09:17


Pada 01-02-07 11:26 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

setuju dengan anis_zulaikha....memang betul.Dunia sekarang bukan macam dulu.kalau berkawin dulu baru nak kenal tinggi risikonye...kalau tak serasi apa kesudahannye..??jangan jadi macam penyayi semakin hari semakin serasi pula..elok-elok serasi tup2 bercerai.bukan bercinta..tapi berkawan.Berkawan tak salahkan...dari berkawan lah kita boleh kenal hati budi seseorang tu.kalau bercinta, belum tentu kita boleh tau perangai dia yang sebenar..ada ke orang bercinta nak tunjukkan keburukan dia kat pasangan??maybe ada lah, tapi banyak yang hipokrit.so, ana rasa cintan cintun ni tak penting...buang masa, buang tenaga, buang duit.Dan yang paling penting..dapat DOSE.


Setuju.....;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

ainulqalbi
Warga Rasmi
Menyertai: 15.01.2007
Ahli No: 28171
Posting: 4
Dari: SELANGOR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-07 10:36


topik ini adalah yang paling hangat dan selalu jadi perbincangan antara ana dan rakan- rakan. ramai antara kami pilih bercinta lepas nikah dan rata- rata Kalau boleh biar family yang arrange. ana pun Kalau boleh nak yang begitu. tapi kita tak tau ketentuan ALLAH kan. memang betul lah bercinta lepas nikah ini lebih indah.. sb dah ada Apa halangan. nak buat apa pun dah tak risau sangat. nak jalan- jalan pegang tangan pun tak apa.

bagi ana, bercinta dulu baru berkahwin atau berkahwin dulu baru bercinta ada hikmahnya masing-masing. tak boleh nak menafikannya. apa yang paling petang sentiasa ingat ALLAH dalam apa jua perkara yang kita buat. Insyaallah segalanya akan terkawal dan sentiasalah berdoa pada ALLAH moga sentiasa di bawah rahmat dan kasihNya...

pada yang dah jumpa...berdoalah selalu moga dia yang terbaik buat diri sendiri dan semoga hubungan berkekalan ke akhirat... bentuklah keluarga yang mawaddah, rahmah dan sakinah..

pada yang belum jumpa.. sama-sama lah kita berdoa moga dikurnia permata idaman di hati yang membimbing kita ke syurga... insyaallah.. doakan untuk ana sekali ye...hehehe

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainulqalbiProfil   Hantar PM kepada ainulqalbi   Quote dan BalasQuote

saffar
Warga Rasmi
Menyertai: 08.01.2007
Ahli No: 28066
Posting: 10
Dari: Bumi Allah Taala

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 15:09


salam buat semua.

ana kongsi pandanganlah dengan sahabat semua pasal masalah ni.
bagi ana lah kan...memang elok sangat kalau kawin dulu sebelum bercinta...macam ni...kita mesti kenal dulu sebelum bercinta tapi jangan bercinta...maksudnya...dalam saat perkenalan tu lah kita mencari keserasian dan jangan lah terlampau memikirkan pasal cinta...bak kata org siang malam asyik mengelamun fikir si dia...yang tu lah dikatakan bercinta...jadi yang terbaiknya...bulatkan hati bila dah jumpa yang sesuai terus saja kawin dan bercintalah puas2 lepas kawin...ingat! bercinta sebelum kawin susah nak dapat pahala...bercinta selepas kawin confirm dapat pahala.

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffarProfil   Hantar PM kepada saffar   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 15:28


mesti lah kahwin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

mohdhanis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9883
Posting: 189
Dari: pahang, selangor, penang

Selangor  


posticon Posting pada: 25-02-07 22:15


bercinta atau berkahwin?

kedua-duanya lah kena... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdhanisProfil   Hantar PM kepada mohdhanis   Pergi ke mohdhanis's Website   Quote dan BalasQuote

NurHidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2004
Ahli No: 9825
Posting: 101
Dari: Di MaNa SaJa KeLuArGaKu BeRaDa...

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 00:31


it's really go0d to share sumthink dengan antum semua...
syukran jazilan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurHidayah86Profil   Hantar PM kepada NurHidayah86   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 02:10


Pada 02-02-07 22:56 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-02-07 16:14 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

kawin terus tak payah cinta2...cinta semua lepas kawin baru romantik....


romantik memang lah romantik... tapi bagaimana kalau dapat yang plastik????

kita perlu kenal, selidik dulu... zaman mak ayah kita tak sama dengan zaman kita....sebelum berkahwin, tak perlu lah bercinta, tapi start pupuk rasa sayang kalau orang tu kita nak kawin...

cukup sekadar wujud perasaan sayang....

em, bercakap memang teramat mudah, tapi melaksanakannya??? kamu nak ke kawin dengan orang yang kamu tak wujud langsung perasaan pada dia??? takut karam di tengah lautan... zaman sekarang ni, manusia banyak mencipta alasan, banyak yang hidung belang....

sekadar memberi pendapat



kadang-kadang kita tak boleh terlalu berperasangka, berhati-hati tu perlu, guna pertimbangan yang betul, tak boleh terlalu negatif dan tak boleh terlalu positif.

Perkahwinan satu perjudian, lebih baik berkahwin dari cuma bercinta tanpa ikatan. yang penting kedua2 pihak betul-betul bersedia untuk komitmen perkahwinan. kalau pun mungkin panas tak sampai ke petang, sesungguhnya Allah memang selalu menguji hambanya...


-----------------
*Ukhwah itu Indah..*
[ Telah diedit oleh: Nilam_sejati pada 26-02-07 19:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 09:46


salam...

yang mulia?
bercinta pas kawin...sangat indah,menepati syarak...insyaAllah lebih mulia dan berkah :)

tapi bukan senang kan sekarang nak kawal hati dan prasaan kan...soal hati dan prasaan memang sukar djangka...tapi itu lah jihad kita...

kempen bercinta pas kawin :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 10:07


ana setuju 100%. apalah guna kita mengharap rumahtangga yang bahagia dan anak-anak yang soleh dan solehah kalau pada awal percintaan dinodai oleh nafsu syahwat yang terlarang. struggle untuk patuh pada perintah-perintah Allah, insya-Allah, Allah akan memudahkan segala urusan kita dan memakbulkan segala permintaan dan impian. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

Nafizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.03.2005
Ahli No: 15443
Posting: 80
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 26-02-07 21:02


cinta itu fitrah..ada care yang betul..melalui perkahwinan..

lah taqrabuzzina...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NafizatulProfil   Hantar PM kepada Nafizatul   Quote dan BalasQuote

husbah88
Warga Rasmi
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 27000
Posting: 16
Dari: tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 22:21


sya sangat tertarik dengan topik ni.....
     CINTA tu fitrah Malaysia..anugerah dr ALLAH untuk d'nikmati....
     tapi BAGAIMANA caranya??????????????

     mungkin kita tak sedar..CINTA tu ujian dr ALLAH...
     bahkan kita s'lalu m'rasakan CINTA adalah sgalanya...
     kita boleh b' cinta dengan siapa pun kita suka ...tapi s'jauh mana kita mampu
     m'perthnkan dan mjga batas-batas syariat yang telah ALLAH ttpkn...

     mari kita renungkn b"sama...Kenapa kita boleh m'cintai org lain lebih daripada c
     p'cipta CINTA(ALLAH)...adakh patut kita berbuat demekian....
     cuba tanya pada diri kita sendiri?????????

     bila kita m'yukai s'seorang,JANGAN jadikan P"CINTAAN sebagai jalan p'yelesaian.
     kerana ia lebih m'bawa k'mudaratn pada diri kita sdri....adalah lebih baik kita mengadu
     hanya pada ALLAH...kerana hanya dia yang m'getahui bertapa peritnya kita m'nanggung
     rasa cinta itu.....

     yakinlah wahai shbtku hanya CINTA ALLAH yang TULUS&SUCI..
     p'cyalah jk kita bercinta dengannya..kita takkan s'kali2 d kecewakn....
     bersamalah kita bermujahada dalam m'buru CINTA ALLAH..
     agar kita sedar itulah CINTA yang kita cari2 slma ini....


         CINTA ALLAH CINTA yang paling MAHAL....
            CINTA SLAIN DR NYA CINTA MURAHAN........

Bookmark and Share

    


  Member Information For husbah88Profil   Hantar PM kepada husbah88   Quote dan BalasQuote

kulidakwah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.01.2007
Ahli No: 28113
Posting: 109
Dari: raub

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 22:45


cinta manusia adalah fitrah,cinta Allah adalah cinta sejati...jangan tersalah tafsir....cuba jadikan cinta fitrah inilah kepada lebih rasa bersyukur pada cinta sejatii......bercinta tiada dalam islam sebelum kahwin....ulama' kontemporari kini..yusuf Qardawi lebih menjurus kepada kahwin...kalau nak kawin tak ada duit...nikah khitbah adalah satu penyelesaian....ana tertarik dengan kata-kata yusuf qardawi...beliau bernikah ketika di tahun kedua di al-Azhar..."andai aku tahu kelebihan dan kenikmatan berkahwin ini,aku nikah dari tahun 1 lagi (lebih kurangla...da tak ingat bagaimana,Kalau salah,tolong betulkan)...begitu juga dengan Dr Ramadhan al-Buty...nikah masa umur 18thn lagi...tapi mereka ni hebat,tak pernah bercinta sebelum kawin....mereka gunakan nikmat cinta fitrah ni untuk cari cinta sejati...subhanallah


-----------------
-aku berfahaman salaf,bermanhaj sunnah-


Bookmark and Share

    


  Member Information For kulidakwahProfil   Hantar PM kepada kulidakwah   Quote dan BalasQuote

wardah_qibtiyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26397
Posting: 45
Dari: bumi_waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 23:15


bercinta atau berkahwin???

Salam.....
rasanya semua org yang da tahu nikmat berkahwin, pasti nak kahwin tak mahu bercintan cintun dah...tapi tu lah, ana setuju dengan ap yang diutarakan oleh anis_zulaikha....seeloknya kalau da sampai seru tu kahwin saja, tak payah nak becinta lelame k...sat pergi jadi lain pula..dan kalau yang bercinta tu, jangan seronok sangat pula bila ada org yang kata bercinta tu boleh..kena lah berwaspada dan menilai bercinta yang macamane yang dibolehkan...apa pun bercinta lah lepas kawin ye..^_^ moga cinta Allah mengiringi kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_qibtiyahProfil   Hantar PM kepada wardah_qibtiyah   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 07-03-07 15:40


bercinta selepas kahwin....more afdhal

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

zulmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2006
Ahli No: 22909
Posting: 134
Dari: Bandar Baru Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 19:50


ya Allah lindungilah kami dari cinta hawa nafsu, hanya kepadaMu kami memohon, kurniakanlah kami pasangan yang baik dan keturunan yang mentaati MU, Amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmiProfil   Hantar PM kepada zulmi   Pergi ke zulmi's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 26-02-08 14:38


Bismillahhirrahmanirrahim

erm..berkahwinlah..bercintalah setelah berkawin..itu lebih baik.. :-) bercinta lepas kawin akan menbuatkan cinta itu terasa begitu indah.. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-02-08 14:48


Pada 25-01-07 20:48 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-01-07 01:39 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

yup..betul tu..bercinta lepas kawin lebih mulia..cuba tengok yang bercinta sekarang ni..tak ada yang berkekalan pun..janji2 manis saja..tetgk nanti tak jadi kawin..siapa susah..siapa yang bercinta tu lah tak payah ikut cara orang melayu yang ikut adat sangat tu..Rasulullah dulu pun nak kawin..mana ada harta..kawin dalam keadaan miskin..begitu juga Saidina Ali bin Abi Thalib..kalau nak tunggu ada harta..melepasla jawapnya


ehehehehehe.....menarik ni.....

/



Hehehehe...Memang menarik ni...Tapi ada ke orang nak buat macam Rasulullah di zaman duit ni???Kalau ada orang yang nak buat memang salute habis.... :-D :-D :-D



ADA
ayah and mak kawan ana,dia ni senior kat sekolah dulu,depa berkahwin umur 20tahun,asalnya mak dan ayah dia tak bagi,tapi lepas diterangkan oleh anak dia(tahfizah),ayah dia terima,erm kedua-duanya mempelai ini sekarang kat mesir,depa balik malaysia untuk kawin ,and yang paling best,ayah kawan ana ni tanggung makan minum anak saudara/i; menantu dia,di samping keluarga laki bantu juga,huhu sebab dia xamik pinjaman,ayah dia pun tanggung sebab tak mahu anak dia dalam kemaksiatan,Kalau ana bagitahu,sapa orgnya,mungkin ada yang kenal,
ayahnya salah seorang yang berpengaruh juga dalam bidang penididkan


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 27-02-08 15:53


Pada 23-01-07 01:50 , NurHidayah86 posting:

!!! QUOTE !!!

apa pandangan antum semua yang mana lebih mulia???



Bismillahhirrahmanirrahim

erm..berkahwinlah..dan bercintalah setelah itu..insyaAllah.. ;-)


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

nurfarhanazulkafli
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2006
Ahli No: 27242
Posting: 46
Dari: Perak Darul Ridzuan

Perak  


posticon Posting pada: 03-03-08 15:37


Pada 23-01-07 09:19 , jue_86 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-01-07 04:54 , nabilpoyo posting:

!!! QUOTE !!!

dua-dua mulia...p harus kena dengan caranya apa yang telah diperintahkan...


...
kedua-duanya mulia?errmmm...
kalau bercinta sebelum kahwin pun di kira mulia ke?
sekdr bertanya...

wassalam


mm..muLia..tapi,kalau kena cranya lah....
means dat,tak langgar syariat such as,xkuar b2,xbsentuhan,etc...
tapi,SUSAH bangat deh nak juga..IMAN kena KUAT+MANTOP!!!! :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfarhanazulkafliProfil   Hantar PM kepada nurfarhanazulkafli   Quote dan BalasQuote

nurfarhanazulkafli
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2006
Ahli No: 27242
Posting: 46
Dari: Perak Darul Ridzuan

Perak  


posticon Posting pada: 03-03-08 15:51


urm..saya rasa lah..2'2 mulia kalau kena cranya..ikut syariat..
kalau kwen sebelum bcinta atau ikut piLihan famiLy,selalunya dapat kberkatan..
urm,tapi tkot jugak kLu2 yang dpilih parents tu,xbkenan dihati pula kan..
kalau bcinta before kwen pula memang banyak dugaan..even yang kuat iman pun,tkut2 lain pula jdinye..'nauzubiLLah min zaLik..' bagi yang tengah bcinta tu,bcinta Lma2 pun,kurang manisnye jugak kannn...
so,Apapun pun semuanya bgantung pada individu itu sendiri..Pndy2La juga DIRI,MARUAH dan AGAMA...
wallahua'lam..

"ALLAH don't give us what we want, instead He gives us what we need.. redha di atas setiap ketetapannya..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfarhanazulkafliProfil   Hantar PM kepada nurfarhanazulkafli   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 10:08


mcamana cinta yang anda semua istilahkn? iyalah..sebelum kahwin mstilah kenal. bila dah rancang saja nak kahwin, pasangan tu dikatakan bercinta lah. sikit sangat org yang tak kenal lgsung , atau tak pernah contact lgsung pasangan dia sebelum kahwin. mesti punya knl2 jugak,,ha,,tu kira bcinta lah tu.

kerana cinta lah seseorang tu kahwin.. cintakan lumrah manusia.. kita kena kawal caranya.jangan sampai tersasar dr landasan nya..

ada yang jumpa jodoh awal tapi tak ada rezeki nak kahwin lagi >>bercinta
jumpa jodoh lepas nikah >>brulah dikatakan bercinta lepas kahwin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 10:16


mana yang lebih mulia?
of course berkahwin lebih mulia...bercintu tu lepas dah kawin baru mulia...kalau bercinta sebelum berkahwin tu fikir sendiri lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 04-03-08 10:28


berkahwin lebih elok dari bercinta...
bercinta lepas kahwin pun boleh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 10:29


KAWIN...
hehehe...
lagi elok kan bercinta lepas kawin?
dapat curah segala-galanya....terhindar dr dosa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-03-08 12:15


macam mana pulak kalau nak kawin tapi tak ada pasangan pun lagi... hehehe...
pada saya lah... bercinta lah selepas kahwin... beri lah hak cinta itu kepada yang berhak... jangan curahkan cinta kepada yang tak berhak... sia-sia saja semua tu... memang... tak kenal maka tak cinta... tapi, kalau dah kenal pun, tak semestinya kita cinta. dan lagi... cintailah Pencipta cinta itu s'diri... kerana cinta yang benar-benar kerana Allah adalah cinta yang sejati...
saya pun nak bercinta selepas kawin jugak lah... penat bercinta sebelum kawin... huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 12:40


assalamualaikum....

kalau ana, kahwin terus juga... cinta2 ni lepas kawin lah. tapi ada ke zaman sekarang macam tu? sebab sekarang ni cinta tu sama saja dengan couple. m.... macam mana tu ek? ai... ana rasa lebih baik suruh ayah ana juga tolong carikkan. lagi senang. tapi masalahnya ayah ana suruh ana carik sendiri. tapi susah lah. kebanyakan lelaki mesti nak couple.... entah lah.... tapi ana tak hendak couple2.... tak suka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

e_yahan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29636
Posting: 93
Dari: kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 13:46


Pada 24-01-07 17:28 , NurHidayah86 posting:

!!! QUOTE !!!

tapi apa pandangan antum semua kalau kita berkahwin dengan orang kita tak kenal lagi-lagi bila perkahwinan yang dirancang oleh orang tua kita???ana setuju dengan antum semua bercinta selepas kawin lagi baik tapi tak kan lah kita tak boleh kenal siapa yang kita akan berkahwin kan???what u all suggest...






betul tu nurhidayah86....memang lah bercinta lepas kawin tu lebih bagus tapi macam mana kalau kita tak mengenali org yang akan kita kahwini...macam mana perangainye..ok ke tak ok ke...
ye lah kan zaman sekarang ni manusia ni luarannya lain dalamannye pun lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For e_yahanProfil   Hantar PM kepada e_yahan   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 04-03-08 14:35


Kena pilih ke?

Apa kata kalau berkahwin dan bercinta, kedua-dua sekali pada masa yang sama?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 04-03-08 14:47


Pada 04-03-08 14:35 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Kena pilih ke?

Apa kata kalau berkahwin dan bercinta, kedua-dua sekali pada masa yang sama?


erm..betul tu..itulah yang paling indah..bercinta lepas kawin.. ;-)

ana : sedang dilamun cinta.. :-P :-D


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 15:14


Pada 04-03-08 14:47 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-03-08 14:35 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Kena pilih ke?

Apa kata kalau berkahwin dan bercinta, kedua-dua sekali pada masa yang sama?


erm..betul tu..itulah yang paling indah..bercinta lepas kawin.. ;-)

ana : sedang dilamun cinta.. :-P :-D



kak sufti_ilham...
cerita lah pengalaman sikit... hehehe..


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 04-03-08 15:19


Pada 04-03-08 15:14 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-03-08 14:47 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-03-08 14:35 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Kena pilih ke?

Apa kata kalau berkahwin dan bercinta, kedua-dua sekali pada masa yang sama?


erm..betul tu..itulah yang paling indah..bercinta lepas kawin.. ;-)

ana : sedang dilamun cinta.. :-P :-D



kak sufti_ilham...
cerita lah pengalaman sikit... hehehe..



pengalaman apa dik..?
malu ahh.. :malu: :malu: :malu:
akak bagi bunga jeqlah untuk awak.. :-P
:bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 15:31


ke kak sufti nak immad tolong story kan atau buku kan?
heheh sedia membantu

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 04-03-08 15:33


Pada 04-03-08 15:31 , immad posting:

!!! QUOTE !!!

ke kak sufti nak immad tolong story kan atau buku kan?
heheh sedia membantu


story apa dik..??aduh..kena call prof serba tau sat..hehe :-D

akak nak dengar story awak dulu.. :-P


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 15:49


kawin ni antara $kenikmatan dunia yang paling nikmat,betul ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 15:49


kawin ni antara kenikmatan dunia yang paling nikmat,betul ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 15:51


Pada 04-03-08 15:33 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-03-08 15:31 , immad posting:

!!! QUOTE !!!

ke kak sufti nak immad tolong story kan atau buku kan?
heheh sedia membantu


story apa dik..??aduh..kena call prof serba tau sat..hehe :-D

akak nak dengar story awak dulu.. :-P



uhuk2
tunggula lapan puluh purnama lagi ye sapa nak dengar cerita imad,kakakaka

hukhuk
kak sufti :jangan: :jangan:
jangan nakal2
report kat ustaz nanti bawu tahu

huhu teringt pula masa pergi jalan-jalan kat pasar malam,ustaz ingat IMMAd lelaki,kikiki kasihan ustaz,


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 15:57


Pada 04-03-08 15:49 , mukmin0904 posting:

!!! QUOTE !!!

kawin ni antara $kenikmatan dunia yang paling nikmat,betul ke?


betul ke tak?
heheh en mukmin cuba dulu,baru tahu nikamt ke tak
Kalau dapat yang paham ok lah,hukhuk asenya boleh baca kat blog ana ni pasal ni
Kalau yang kahwin tu dapat suami o oisteri yang teruk,mungkin tu dugaan bagi dia,cubalah cari kat blog ana,tajuk layakkan aku,tu kesinambungan dari artikel adakah anda wanita solehah,dalam kategori tazkirah

jawapan layakkah aku tu dijawab oleh seorang sahabat


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 04-03-08 16:02


Pada 04-03-08 15:51 , immad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-03-08 15:33 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-03-08 15:31 , immad posting:

!!! QUOTE !!!

ke kak sufti nak immad tolong story kan atau buku kan?
heheh sedia membantu


story apa dik..??aduh..kena call prof serba tau sat..hehe :-D

akak nak dengar story awak dulu.. :-P



uhuk2
tunggula lapan puluh purnama lagi ye sapa nak dengar cerita imad,kakakaka

hukhuk
kak sufti :jangan: :jangan:
jangan nakal2
report kat ustaz nanti bawu tahu

huhu teringt pula masa pergi jalan-jalan kat pasar malam,ustaz ingat IMMAd lelaki,kikiki kasihan ustaz,



hahhaa..teruk dia garu kepala yang tak gatal malam tu..hehe..bio ke dia..heheh.. :-D awak tau dia tanya akak apa.."sayang,lelaki ke perempuan..kenapa nama pelik jeq..?" hahaha.. :-P


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 20:02


Pada 04-03-08 16:02 , sufti_ilham posting: awak tau dia tanya akak apa.."sayang,lelaki ke perempuan..Kenapa nama pelik jeq..?" hahaha.. :-P



hukhukhuk
kasihan ustaz,sebab nma ku ini,dah macam-macam kesah dah keluar,adesh apa cadangan re branding itu perlu dilakukan?

hukhuk apela ustaz ni,Kalau immad ada,mahu saja imad cakap,saya muslimat lah ustaz,tak tipu punya,takkan lah lelaki pakai baju kurung agaknya
ustaz ni
isk2
kasian kat saya

p/s:apakah ini kategori perempuan menyamai lelaki?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 11-03-08 11:39


Pada 04-03-08 20:02 , immad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-03-08 16:02 , sufti_ilham posting: awak tau dia tanya akak apa.."sayang,lelaki ke perempuan..Kenapa nama pelik jeq..?" hahaha.. :-P



hukhukhuk
kasihan ustaz,sebab nma ku ini,dah macam-macam kesah dah keluar,adesh apa cadangan re branding itu perlu dilakukan?

hukhuk apela ustaz ni,Kalau immad ada,mahu saja imad cakap,saya muslimat lah ustaz,tak tipu punya,takkan lah lelaki pakai baju kurung agaknya
ustaz ni
isk2
kasian kat saya

p/s:apakah ini kategori perempuan menyamai lelaki?



hahah..lepas tu akak pulak akan cakap kat zauji.."abang,buat adik iparlah..ada 2 calon..yang 22 ada..yang tingkatan 2 pun ada.." :-P


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 12:14


sebelum bkawen taaruflah yang perlu....jangan sampai tahap bcinta, sebab kita tiada hak untuk memberi dan memiliki 'cinta' daripada org yang bukan mahram kita....
lepas kahwin nanti cinta lah betul-betul, macam ukhti sufti sekarang ni yang sedang hangat dilamun cinta.... :-D :-D
nanti dapat anak, insya'Allah menjadi solex yang boleh mengikat cinta dr tlerai... hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 12:14


Pada 11-03-08 11:39 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-03-08 20:02 , immad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-03-08 16:02 , sufti_ilham posting: awak tau dia tanya akak apa.."sayang,lelaki ke perempuan..Kenapa nama pelik jeq..?" hahaha.. :-P



hukhukhuk
kasihan ustaz,sebab nma ku ini,dah macam-macam kesah dah keluar,adesh apa cadangan re branding itu perlu dilakukan?

hukhuk apela ustaz ni,Kalau immad ada,mahu saja imad cakap,saya muslimat lah ustaz,tak tipu punya,takkan lah lelaki pakai baju kurung agaknya
ustaz ni
isk2
kasian kat saya

p/s:apakah ini kategori perempuan menyamai lelaki?



hahah..lepas tu akak pulak akan cakap kat zauji.."abang,buat adik iparlah..ada 2 calon..yang 22 ada..yang tingkatan 2 pun ada.." :-P




hukhuk,boleh2

besar tapak tangan,nyiru saya tadahkan,huhu Kalau tak cukup juga nyiru tu,tak tau lah

hukhuk ni boleh perasan surang2 ni,

hukhukhuk


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

anina8
Warga Rasmi
Menyertai: 02.03.2007
Ahli No: 28989
Posting: 5
Dari: Tanjung Malim

Kedah  


posticon Posting pada: 11-03-08 12:22


erm, brcinta lepas kawinla lagi baik, lagi mulia dan lagi manis...brcinta sebelum kawin ni ok juga tapi kena kuatkan iman di dada nak tepis godaan dan dugaan syaitan.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anina8Profil   Hantar PM kepada anina8   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 12:23


cinta paling mulia adalah cinta pas kahwin.,..kalau bpegang tangan tunjukan sayang pas kahwin adalah pahala,,dosa2 gugur,,sebelum kahwin kalau pegang tangan tanda sayang,,dosa,,bukan tanda sayang,,tapi tanda gtl....so pkir lah sendiri...pro dan kontranye.....yang haram tu da terang,,yang halal pun da terang..tapi ditgh2nye 2 syubahat..so..berbahagialah bagi yang tglkan syubahat tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 11-03-08 12:23


Pada 11-03-08 12:14 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

sebelum bkawen taaruflah yang perlu....jangan sampai tahap bcinta, sebab kita tiada hak untuk memberi dan memiliki 'cinta' daripada org yang bukan mahram kita....
lepas kahwin nanti cinta lah betul-betul, macam ukhti sufti sekarang ni yang sedang hangat dilamun cinta.... :-D :-D
nanti dapat anak, insya'Allah menjadi solex yang boleh mengikat cinta dr tlerai... hehe


insyaAllah,amin..aye.. :-) aye nak jadi pak cik angkatnya,kan..?ke nak jadi pak cik betulnya..hehe..jatuh cinta dengan suami atau isteri sendiri ni aye,insyaAllah,akan kekal dan sentiasa baru dan mekar perasaan itu..setiap saat akan terasa jatuh cinta pada suami atau isteri itu,insyaAllah.. :-) ate,aye..cepat-cepatlah; berdua..hehe..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 15:00


Pada 11-03-08 12:23 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-03-08 12:14 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

sebelum bkawen taaruflah yang perlu....jangan sampai tahap bcinta, sebab kita tiada hak untuk memberi dan memiliki 'cinta' daripada org yang bukan mahram kita....
lepas kahwin nanti cinta lah betul-betul, macam ukhti sufti sekarang ni yang sedang hangat dilamun cinta.... :-D :-D
nanti dapat anak, insya'Allah menjadi solex yang boleh mengikat cinta dr tlerai... hehe


insyaAllah,amin..aye.. :-) aye nak jadi pak cik angkatnya,kan..?ke nak jadi pak cik betulnya..hehe..jatuh cinta dengan suami atau isteri sendiri ni aye,insyaAllah,akan kekal dan sentiasa baru dan mekar perasaan itu..setiap saat akan terasa jatuh cinta pada suami atau isteri itu,insyaAllah.. :-) ate,aye..cepat-cepatlah; berdua..hehe..



amien.... :malu: :malu:
insya'Allah... sampai masa ana send lah kad jemputan...tak jauh kan, tanah merah nak datang pasir puteh... itu pun kalau ukhti sufti duduk kat malaysia lagi.... :-) :-)


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 11-03-08 15:09


Pada 11-03-08 15:00 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-03-08 12:23 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-03-08 12:14 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

sebelum bkawen taaruflah yang perlu....jangan sampai tahap bcinta, sebab kita tiada hak untuk memberi dan memiliki 'cinta' daripada org yang bukan mahram kita....
lepas kahwin nanti cinta lah betul-betul, macam ukhti sufti sekarang ni yang sedang hangat dilamun cinta.... :-D :-D
nanti dapat anak, insya'Allah menjadi solex yang boleh mengikat cinta dr tlerai... hehe


insyaAllah,amin..aye.. :-) aye nak jadi pak cik angkatnya,kan..?ke nak jadi pak cik betulnya..hehe..jatuh cinta dengan suami atau isteri sendiri ni aye,insyaAllah,akan kekal dan sentiasa baru dan mekar perasaan itu..setiap saat akan terasa jatuh cinta pada suami atau isteri itu,insyaAllah.. :-) ate,aye..cepat-cepatlah; berdua..hehe..



amien.... :malu: :malu:
insya'Allah... sampai masa ana send lah kad jemputan...tak jauh kan, tanah merah nak datang pasir puteh... itu pun kalau ukhti sufti duduk kat malaysia lagi.... :-) :-)



insyaAllah aye,amin..terima kasih.. :-) kalau dalam 3-4 tahun ni,insyaAllahlah kami kat malaysia lagi..sebabnya abang dok rancang2 nak sambung study ke oversea bila anak2 dah besar sikit kalau kami ada rezeki sebagai ibu ayah,insyaAllah.. :-)


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Bercinta atau Berkahwin???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.235214 saat. Lajunya....