Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Raja yang setia pada dayang2 yang hanya inginkan kerusi empuk di singgahsana bukan sahaja akan meruntuhkan seluruh istana bahkan seluruh takluk jajahannya...
-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 74
Ahli: 0
Jumlah: 74




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 27 hari yang lalu
ronniefinancehome: 38 hari yang lalu
MTMKi: 48 hari yang lalu
usop79: 49 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Kenapa tension??sebab....


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Kenapa tension??sebab....

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa tension??sebab....

El-ittihadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.02.2006
Ahli No: 22625
Posting: 308
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 23:07


salam.....

satu fenomena bla time preksa...mesti kita semua tengah kalut study.ada yang sampai tak keluar rumah,tak kurang juga yang tak tidur malam!sampai jadi tension bila time periksa..Ishhh,bahaya tuu...

agak agak lah,macam mana yang dikatakan study terbaik.study awal ke,buat nota ke,study group ke atau pun????

Bookmark and Share

    


  Member Information For El-ittihadiProfil   Hantar PM kepada El-ittihadi   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 23:09


bagi ana lah,study awal2,buat discussion group,take note,tu cara paling sesuai...paling penting bila dalam kuliah,tak faham tanya...jangan malu jangan segan..kalau tak merana lah badan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

sof_wan88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28277
Posting: 127
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 23:59


kita juga hendaklah berdoa kepada Allah untuk dilapangkan dada untuk menerima ilmu dan semoga Allah membukakan hati kita untuk membaca topik-topik yang akan keluar dalam peperiksaan... itu lah yang ana amalkan dalam doa ana setiap kali lepas solat dan nak belajar. selain berusaha kita perlu berdoa. amal kan konsep D.U.I.T ,,, Doa, Usaha, Ikhtiar, Tawakal

Bookmark and Share

    


  Member Information For sof_wan88Profil   Hantar PM kepada sof_wan88   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 00:55


salam mesre......

doa,ikhlas dan jujur itu penting dalam hidup ini........

kita kena selalu berdoa kepada Allah swt dan minta pertolongan kepadanya.....
insyaAllah hati kita akan tenang walaupun banyak masalah......

hidup ni kita kena ikhlas dan jujur dengan org.....
baru org xakan mempermain2kan kita........

amin.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

El-ittihadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.02.2006
Ahli No: 22625
Posting: 308
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 02:29


tapi ada org kata study last minit cepay masuk sebab waktu tu time emergency....semangat tu lagi kuat nak study..betul ke????

Bookmark and Share

    


  Member Information For El-ittihadiProfil   Hantar PM kepada El-ittihadi   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 04:42


study dari awal,,buat study group, buat nota,,,banyakkan doa'...jaga kesihatan bagi cukup tidur...baru boleh jawab hari peperiksaan,,,,tawakkal..insyaAllah..najah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 08:43


Pada 23-01-07 02:29 , El-ittihadi posting:

!!! QUOTE !!!

tapi ada org kata study last minit cepay masuk sebab waktu tu time emergency....semangat tu lagi kuat nak study..betul ke????

salam...
bagi ana, org yang study last minit ni jenis org yang relax.
sebab tu dia boleh study last minit dan boleh tumpu.
sesetengah org, senang gelabah.....lagi2 kalau esok nak exaM.
susah nak tidur....(^_^)
ana rasa, cara yang terbaik adalah tumpu perhatian dalam kuliah, buat nota sendiri, study group dan juga sentiasa ulagkaji pelajaran..
waullahualam...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 09:25


Pada 23-01-07 02:29 , El-ittihadi posting:

!!! QUOTE !!!

tapi ada org kata study last minit cepay masuk sebab waktu tu time emergency....semangat tu lagi kuat nak study..betul ke????


erm..depends pada org juga..tak semua boleh buat study last minute ni..lebih2 lagi kalau bab menghafal..memang boleh tension..lebih baik sedia awal..rasa confident saja masuk dewan exam.


-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

nurfieza
WARGA SETIA
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22039
Posting: 416
Dari: utara...

Selangor  


posticon Posting pada: 23-01-07 11:45


...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfiezaProfil   Hantar PM kepada nurfieza   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-01-07 11:50


bak kata pepatah "sediakan payung sebelum hujan"..
jangan jadi macam kucing,nak buang baru nak korek lubang
got it?(^_~)

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 12:05


Assalamualaikum..

Ana rasa ada yang boleh study last minutes tapi tak semua orang boleh buat..ana zaman sekolah saja boleh buat macam itu...bila dah masuk U tak boleh..kena prepare awal segala notes dan apa nak di baca kena difahamkan betul-betul..kalau tidak tense...satu lagi selalunya zaman U ni..akan tension bila exam dengan assignment kena buat masa yang dekat sama...haa...memang tension..jadi kena ready awal lah..jangan last minutes...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

bilqis
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.08.2006
Ahli No: 25741
Posting: 29
Dari: selekoh

Perak  


posticon Posting pada: 23-01-07 14:10


Kalau ikut situasi yang anda ceritakan ti perkara tu semua terjadi akibat study last minit & tak sedia dari awal.sebabtu tansion.
kalau ssorg tu jenis yang boleh study last minit dia tak akan tension.so,penyelesaiannya mudah.stdylah awal and buat segala nota ringkas, perbincangan atau sebagainya.

Tapi kalau semua tu tak mahu dilakukan maka timbullah masalah seperti tension bila tiba waktu exam ni..

So semua tu bergantung kepada individu itu sendiri.kalau tak nak tension maka berubahlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bilqisProfil   Hantar PM kepada bilqis   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-01-07 14:59


:-D :roll: tak tahulah...kalau ada paper esok nya,mesti tak tidur malam.....last2,lepas paper baru tidur..........


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

El-ittihadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.02.2006
Ahli No: 22625
Posting: 308
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 03:51


banyak jugak cara orang study ye...tapi ada orang yang rasa senang bila study dengan radio ke,tv ke...kan???hai,macam-macamlah ragam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For El-ittihadiProfil   Hantar PM kepada El-ittihadi   Quote dan BalasQuote

Mutiara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10684
Posting: 47
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 06:21


Assalamualaikum...

Semuanya betul. Lain orang lain sifat dan tabiatnya. Yang penting kebersihan hati perlu dijaga semasa meuntut ilmu kerana ilmu itu cahaya dan tidak akan memasuki hati yang gelap. Kejernihan hati perlu dijaga dari empat cabang iaitu penglihatan, pendengaran, pemakanan dan pemikiran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MutiaraProfil   Hantar PM kepada Mutiara   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.094507 saat. Lajunya....