Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bukanlah kerja yang membunuh manusia, sebaliknya rasa risau, bimbang, khuatir.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 31
Ahli: 0
Jumlah: 31




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 27 hari yang lalu
ronniefinancehome: 38 hari yang lalu
MTMKi: 48 hari yang lalu
usop79: 49 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: remaja bercouple.... lepas itu kawin ke?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» remaja bercouple.... lepas itu kawin ke?

Please Mendaftar To Post


Oleh remaja bercouple.... lepas itu kawin ke?

milenia_muslim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.01.2007
Ahli No: 28234
Posting: 67
Dari: sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 20-01-07 02:45


remaja sekarang ramai yang bercouple...
tapi, berapa ramai yang couple sampai bergelar suami isteri...
yang lain...
hangap.....
cinta monyet

Bookmark and Share

    


  Member Information For milenia_muslimProfil   Hantar PM kepada milenia_muslim   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-01-07 06:19


wah! banyak betul anda berposting ye... :roll:

em...tentang isu ni, of cos tiada jaminan.
kita hamba arRahman, hanya merancang tapi DIA menentukan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 20-01-07 06:22


> kita biasa dengar..jodoh..hidup dan mati ketentuan Illahi...

> siapa usaha dia akan berjaya..

> sesungguhnya setiap perkara itu dimulakan dengan niat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 20-01-07 08:30


ASSALAMMUALAIKUM......
BERCOUPLE TU HARAM........apa kata kalau sedang bercouple tiba-tiba meninggal......apa kah kesudahan mati kita tu....????????????


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 20-01-07 11:04


bercouple yang macammane?

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

mohdhanis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9883
Posting: 189
Dari: pahang, selangor, penang

Selangor  


posticon Posting pada: 20-01-07 11:34


apa itu couple?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdhanisProfil   Hantar PM kepada mohdhanis   Pergi ke mohdhanis's Website   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-01-07 12:07


tak ada istilah couple dalam islam kecuali untuk org yang dah kawin..
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

starfish
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14030
Posting: 76
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 12:19


tak terjamin pun pasangan couple2 ini akan berkahwin..niat yang tak menghalalkn cara..

Bookmark and Share

    


  Member Information For starfishProfil   Hantar PM kepada starfish   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 14:27


assalamualaikum

erm..tak banyak yang sampai ke jinjang pelamin. ada segelintir saja..
sebab couple zaman ni selalunya hanya sekadar ikut trend. org ber'couple' kita pun nak ber'couple' juga. walau apa pun, kena pandai jaga iman, jaga maruah.


-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 26-01-07 22:06


Pada 20-01-07 12:07 , umi_iium posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada istilah couple dalam islam kecuali untuk org yang dah kawin..
wallahua'lam


saya setuju!!..hehee..
tak payah lah couple2 ini..
niat yang tidak menghalalkan cara...

Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 22:17


Pada 20-01-07 06:19 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

wah! banyak betul anda berposting ye... :roll:

em...tentang isu ni, of cos tiada jaminan.
kita hamba arRahman, hanya merancang tapi DIA menentukan.


setuju dengan huda....


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

darkeye_mania
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27963
Posting: 157

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 22:57


macam mana pulak org yang bercouple tapi tau bercouple tu haram... memang bersungguh2 nak kawin awal sebab nak elak maksiat tapi still tak dapat kawin sebab macam-macam maslah yang timbul dari keluarga?

dan macam mana pulak org yang tak tau couple tu haram tapi masa keluar tak ada pegang2 macam belangkas.. jalan macam biasa saja..

apa nasihat sehabat semua bagi dua golongan diatas?

Bookmark and Share

    


  Member Information For darkeye_maniaProfil   Hantar PM kepada darkeye_mania   Quote dan BalasQuote

al-aziez
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17834
Posting: 26
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 23:41


assalamualaikum...
saya tak pandai nak komen lebih-lebih bab ni. bagi pendapat saya, nak couple tu kena juga batas-batas agar tak kat'laluan. bagi rmaja sek. yang couple ni rsnye tak elok sangat, sb umur belum cukup mtg lagi. lebih baik tumpukn kepada pljrn dulu. tapi bagi yang rmj di IPT rsnye mereka dah mtg berfikir yang mana baik & buruk. jadi pndai2lh bawa diri "tepuk dada tanya iman..." memang tak dinafikn ada sstngh mereka yang dot2.... itu semua terltk pada diri sendiri pandai mnjga maruah diri & tahu btsn p'hubungn... jangan biarkn emosi memandu kat tetapi akal mmandu yang berpndukn syariat...
sm2lh kat ingat mngingti sesm saudara seIslam. Maaf sekiranya ada tersalah kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-aziezProfil   Hantar PM kepada al-aziez   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-01-07 01:52


Rugi besar lah kalau couple tapi tak kahwin...Berapa banyak masa, tenaga dan wang ringgit yang telah kita bazirkan...Lebih teruk lagi kalau masa couple tu buat benda-benda yang tak senonoh...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-01-07 01:56


sebenarnya.....kalau antum semua perasan, bape banyak percent org couple TIDAK menjurus ke arah zina,

i mean MENJURUS KE ARAH ZINA bukan MELAKUKAN ZINA
dan pekara2 yang menjurus zina/menghampiri zina ni memang banyak

-mesej2(lalai)
-telefon2(lalai)
-cakap-cakap kosong (lalai)
-solat xkhusyuk(asyik trigt2)
-pegang2
-banyak lagi lah(phm2 sendiri)

xkisahlah dari bidang apa, kadang-kadang yang dr bidang agama pun ada yang teruk(realiti)..
betul tak?
so, ada ke istilah couple ni dalam ISLAM sebenarnya?
cuba fikir smule...renung2...

walaupun niat baik(nak test seswai ke tak jadi pasangan hidup) tapi ia tetap menghampiri zina kan...

sedangkan ahli sufi pun boleh terjebak dalam zina akhirnya inikan pulak kita yang imannya...alahai..
lagi satu kita kena sedar

kalau kita baik sekarang tak semestinya kita akan baik selamanya...
dan kalau kita jahat sekarang pun tak semestinya kita jahat sampai mati...

sebab iman seorang mukmin itu bertambah dan berkurang...
so, pandai2lah kita memelihara iman kita yang seciput ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-01-07 02:25


Betul...Mungkin pada mulanya niat baik tapi kita mesti ingat syaitan sentiasa mencari peluang untuk menjahanamkan manusia...Di tambah pula dengan nafsu yang tengah membara...

Dah lah nafsu ni susah untuk di kawal, lepas tu syaitan pulak datang mencelah...Memang teruk kalau tak di sertai dengan Iman yang kuat...

Sebab tu kita tak boleh buat benda-benda yang mendekatkan diri kepada zina...Rasanya orang yang berzina tu tak terus buat perbuatan yang keji tu...Mesti dia orang buat perbuatan-perbuatan yang mendekatkan diri mereka kepada zina...Mula-mula pandang-memandang, lepas tu pegang, lepas tu peluk, lepas tu berlakulah perbuatan yang keji tu...

Kalau kita lihat perbuatan zina ni ada peringkatnya...Bukannya baru berjumpa terus berzina...Kalau kita dapat elakkan peringkat yang awal insyaAllah kita akan terhindar dari perbuatan yang keji ni...

Mencegah lebih baik dari mengubati...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 28-01-07 20:47


erm...
bape ramai dari anda semua yang pernah couple?
maklumlah, kadang-kadang kena batang hidung sendiri.... :-)


p/s:sekadar renungan buat diri yang hina :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

thoha
Warga Rasmi
Menyertai: 30.11.2006
Ahli No: 27545
Posting: 8
Dari: dulu melaka sekarang johore

Johor  


posticon Posting pada: 28-01-07 20:53


*** MENYINTAI TIDAK BERMAKNA MEMILIKI ***

Janganlah kau angkuh melaungkan...
Si dia kepunyaanmu...
Atau kau kepunyaan si dia ...
Kerana hakikatnya...
Kita tidak pernah memiliki sesiapa...
Walau sekeping hati seorang insan...
Tidakkah kau sedar...
Hukum alam menyatakan...
Menyintai tidak semestinya memiliki?...

Manusia pandai berpura...
Berlakon di pentas dunia...
Dan bertopeng menutup rahsia..
Tetapi hati...
Tidak pernah berdusta pada empunya...
Tentang perasaan yang bergolak di dalamnya...

Tidakkah kau sedar...
Mungkin si dia melafazkan...
Ungkapan cinta padamu...
Tetapi hati dan perasaannya...
Tidak pernah berniat begitu...
Dia hanya berselindung...
Di sebalik sejuta alasan...

Dan kau...
Begitu jujur dan setia menyintainya..
Sehingga terlupa..
Hukum alam menyatakan..
Menyintai tidak bermakna memiliki..

Sesungguhnya...
"Aku tidak pernah memiliki dirimu..."
"Dan kau jua tidak memiliki diriku."

Mengertilah...
Kita sebenarnya kepunyaan..
Yang Maha Esa...
Tiada sesiapa berhak memiliki diri kita...
Kecuali Dia...
Dia mengasihi hambaNya...
Dia memiliki hambaNya...
Dan ke pangkuan Dia kita akan dikembali......

Bookmark and Share

    


  Member Information For thohaProfil   Hantar PM kepada thoha   Pergi ke thoha's Website   Quote dan BalasQuote

areu
Warga Rasmi
Menyertai: 29.01.2007
Ahli No: 28436
Posting: 4
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-02-07 17:39


wah...
kagum ana tengok puisi di atas...
cipta sendiri ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For areuProfil   Hantar PM kepada areu   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-02-07 17:59


Pada 20-01-07 02:45 , milenia_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

remaja sekarang ramai yang bercouple...
tapi, berapa ramai yang couple sampai bergelar suami isteri...
yang lain...
hangap.....
cinta monyet


saya tak setuju remaja perlu cinta dalam usia remaja...
sb banyak lagi tanggungjawab & amanah yang perlu diselesaikan....
semua itu hanya ajakan syaitan semata2....


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-02-07 18:11


tak ramai rasanya....Kalau kahwin pun....jika ketika dulu, mereka tidak menjaga laranganNya...pasti tidak se'murni' bahtera perkawinan berbanding dengan mereka yang berpegang dan yakin dengan janji Allah.....

ustaz na kata lah: 1. Allah akan tarik nikmat pada malam pertama bagi orang yang bercouple ( di mana mereka tak mengikuti dan melanggar LaranganNya....) kerna mereka sudah pun merasa nikmat yang sepatutnya mereka rasa selepas berkahwin...

couple tapi tak kahwin pun, macam tuut..tuttt.....dah banyak kali putus...tertonggeng2 dibuatnya!!! tapi sampai sekarang tak kahwin pun......walaupun di mata manusia....depa semua 'dekat' dengan jalan Allah.....sebabnya....jodoh belum sampai....Allahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-02-07 18:14


Pada 28-01-07 20:47 , ibnutuki posting:

!!! QUOTE !!!

erm...
bape ramai dari anda semua yang pernah couple?
maklumlah, kadang-kadang kena batang hidung sendiri.... :-)


p/s:sekadar renungan buat diri yang hina :-D


couple? tak pernah....dan tak nak

tapi kawan laki hasrat nak kahwin dengan na...adalah....tapi kesimpulannya :.....ia bukan terbaik untuk na, dan na bukan terbaik untuk dia..... alhamdulillah, kami tak pernah bertemu

doakan na...diberi kekuatan untuk menjadi muslimah yang sejati....

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-02-07 22:02


matlamat dah betul tapi syariat tetap tak menghalalkan method...no coupling in Islam...mungkin sesi ta'ruf penting sebelum meneruskan hasrat yang lebih jauh tapi biarlah kena care...tiada istilah kawan antara lelaki dan perempuan..mak ana selalu pesan sentence ni dan alhamdulillah ana pegang nasihat mak ana...berhati-hati dalam melakukan sesuatu,,,kita tetap berhak untuk memilih...semua hanya dengan izin-Nya.mudah2an.insya'Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 07-02-07 22:14


alhamdulillah...ana tak pernah bercouple.....tapi hasrat untuk berkahwin dengan seseorang yang dicintai itu ada...moga Allah mudahkan segala urusan....maa ada istilah couple lam Islam lagi pun....da kalaupun dah bercouple lama mana pun...tak lah semestinya sampai ke jinjang plamin....hanya Allah saja penentu segala...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

affenry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25617
Posting: 130
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 02:53


salam.........................
couple??????????????????????????????????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For affenryProfil   Hantar PM kepada affenry   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-02-07 08:20


Kenapa majoritinya fikir dari sudut -ve?.zaman sekarang, kalau kita nak atasi @ elakkan remaja daripada bercinta memang tak dapat..kalau berjaya pun, mungkin 6 @ 7peratus saja.apa salahnya masing-masing cuba berikan jalan penyelesaian untuk golongan adik2 remaja ni..kita semua pun dah sedia maklum zaman remaja adalah zaman mereka mencuba sesuatu yang baru..so, kita kawal lah cara pergaulan mereka, aktiviti mereka, hatta kalau bercinta sekalipun..kita jangan cepat kata itu tak boleh ini tak boleh tanpa fikir jalan penyelesaian..bagi saya, nak bercinta tiada halangan dan tiada paksaan..cuma yang penting, kawal batasan yang telah ditetapkan...kawin atau tidak, itu urusan yang maha Agung...
[ Telah diedit oleh: ibn_wanza pada 08-02-07 08:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 08-02-07 08:47


Pada 08-02-07 08:20 , ibn_wanza posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa majoritinya fikir dari sudut -ve?.zaman sekarang, kalau kita nak atasi @ elakkan remaja daripada bercinta memang tak dapat..kalau berjaya pun, mungkin 6 @ 7peratus saja.apa salahnya masing-masing cuba berikan jalan penyelesaian untuk golongan adik2 remaja ni..kita semua pun dah sedia maklum zaman remaja adalah zaman mereka mencuba sesuatu yang baru..so, kita kawal lah cara pergaulan mereka, aktiviti mereka, hatta kalau bercinta sekalipun..kita jangan cepat kata itu tak boleh ini tak boleh tanpa fikir jalan penyelesaian..bagi saya, nak bercinta tiada halangan dan tiada paksaan..cuma yang penting, kawal batasan yang telah ditetapkan...kawin atau tidak, itu urusan yang maha Agung...


bukan pa...baik hindarkan daripada tak terkawal nanti....bukan tak ada bukti pun, banyak terbabas...

kan elok Kalau remaja sibukkan diri dengan benda yang lebih berfaedah....dari pada bercinta...

bagi na, bercinta dan berkenalan atas nama urusan....lain.....

cinta diselitkan dengan nafsu.....dan na tak kata Kalau kita berurusan dengan kaum tak sejenis dengan kita tak ada nafsu.....tapi gitulah lumrahnyerr

tapi na cukup tak setuju!!!!!! Kalau biarkan remaja bercinta....tapi lebih elok Kalau berkawan dengan semua orang di samping jaga adab2.....

lagipun, masa belajar ni...masa muda ni....mari lah kita mencari Dia....na pernah remaja....tak effect pun Kalau kita tak merasa cinta....macam zaman sekarang ni....lagi indah Kalau bersama Dia...

Allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-02-07 09:20


sebenarnya, kita tak boleh nak samakan diri kita dengan masyarakat awam di luar sana.mungkin kita boleh kata untuk kita tidak bercinta, sedangkan anak2 remaja yang di bandar2 metropolitan ni dah terbiasa dengan cinta2..apa masalahnya kalau cinta mereka dapat support mereka dalam pelajaran, dan kehidupan?.peranan ibubapa untuk mengawal anak2 jangan dilupakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 08-02-07 10:58


Pada 08-02-07 09:20 , ibn_wanza posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya, kita tak boleh nak samakan diri kita dengan masyarakat awam di luar sana.mungkin kita boleh kata untuk kita tidak bercinta, sedangkan anak2 remaja yang di bandar2 metropolitan ni dah terbiasa dengan cinta2..apa masalahnya kalau cinta mereka dapat support mereka dalam pelajaran, dan kehidupan?.peranan ibubapa untuk mengawal anak2 jangan dilupakan...



...buat pa....kita nak galakkan perkara yang kebarangkalian nya tinggi untuk menghampiri zina....

cuba fhmkan balik pendapat na....dan baca semula....

na tak kata kaum na and kaum anta tak boleh nak berhubung....boleh....kita boleh bersama2 bergading bahu untuk sesuatu perkara...contohnya mencari ilmu.....menjayakan sesuatu program....dan sebagainya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

klate_girl
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26984
Posting: 85
Dari: UM K.L

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 12:19


Kalau couple tapi tak kawin memang rugi lah sebab buang masa,duit,topup,dan yang paling penting buat sakit hati...

....HaNya TuHaN YaNg TaHu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For klate_girlProfil   Hantar PM kepada klate_girl   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 12:49


Pada 08-02-07 08:20 , ibn_wanza posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa majoritinya fikir dari sudut -ve?.zaman sekarang, kalau kita nak atasi @ elakkan remaja daripada bercinta memang tak dapat..kalau berjaya pun, mungkin 6 @ 7peratus saja.apa salahnya masing-masing cuba berikan jalan penyelesaian untuk golongan adik2 remaja ni..kita semua pun dah sedia maklum zaman remaja adalah zaman mereka mencuba sesuatu yang baru..so, kita kawal lah cara pergaulan mereka, aktiviti mereka, hatta kalau bercinta sekalipun..kita jangan cepat kata itu tak boleh ini tak boleh tanpa fikir jalan penyelesaian..bagi saya, nak bercinta tiada halangan dan tiada paksaan..cuma yang penting, kawal batasan yang telah ditetapkan...kawin atau tidak, itu urusan yang maha Agung...



nak bercinta?

boleh...

caranya, tak boleh jumpa, tak boleh call dan buat hal masing-masing...
bila tiba waktu dan ketika yang anda rasa anda dah bersedia nak kawin, jumpa, lepas tu terus kawin....

setuju!!!


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 08-02-07 12:51


Pada 08-02-07 10:58 , budak_melaka posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-02-07 09:20 , ibn_wanza posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya, kita tak boleh nak samakan diri kita dengan masyarakat awam di luar sana.mungkin kita boleh kata untuk kita tidak bercinta, sedangkan anak2 remaja yang di bandar2 metropolitan ni dah terbiasa dengan cinta2..apa masalahnya kalau cinta mereka dapat support mereka dalam pelajaran, dan kehidupan?.peranan ibubapa untuk mengawal anak2 jangan dilupakan...



...buat pa....kita nak galakkan perkara yang kebarangkalian nya tinggi untuk menghampiri zina....

cuba fhmkan balik pendapat na....dan baca semula....

na tak kata kaum na and kaum anta tak boleh nak berhubung....boleh....kita boleh bersama2 bergading bahu untuk sesuatu perkara...contohnya mencari ilmu.....menjayakan sesuatu program....dan sebagainya....



betul22...risiko tgi...Allah takkata jangan berzina...Allah kata...."JANGAN KAMU HAMPIRI ZINA"....lihat betapa Allah sayangkan kita semua.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

ibtisam_daiman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 634
Posting: 43

egypt  


posticon Posting pada: 08-02-07 13:11


Pada 08-02-07 12:51 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-02-07 10:58 , budak_melaka posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-02-07 09:20 , ibn_wanza posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya, kita tak boleh nak samakan diri kita dengan masyarakat awam di luar sana.mungkin kita boleh kata untuk kita tidak bercinta, sedangkan anak2 remaja yang di bandar2 metropolitan ni dah terbiasa dengan cinta2..apa masalahnya kalau cinta mereka dapat support mereka dalam pelajaran, dan kehidupan?.peranan ibubapa untuk mengawal anak2 jangan dilupakan...



...buat pa....kita nak galakkan perkara yang kebarangkalian nya tinggi untuk menghampiri zina....

cuba fhmkan balik pendapat na....dan baca semula....

na tak kata kaum na and kaum anta tak boleh nak berhubung....boleh....kita boleh bersama2 bergading bahu untuk sesuatu perkara...contohnya mencari ilmu.....menjayakan sesuatu program....dan sebagainya....



betul22...risiko tgi...Allah takkata jangan berzina...Allah kata...."JANGAN KAMU HAMPIRI ZINA"....lihat betapa Allah sayangkan kita semua.....



salam'alaik. ana sokong pendapat anta 900%... takbir !!!


-----------------
"syukur itu indah jika diselami dengan hati yan redha"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibtisam_daimanProfil   Hantar PM kepada ibtisam_daiman   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-07 15:28


ada kebenarannya apa yang diperkatakan ibn wanza tapi cuba anta cek semula buat PMI tentg isu bercinta ni..ana rasa bercinta dan berkawan 2 benda asing..word 'berkawan' berlainan gender ana ambik sebagai sesuatu yang berat apatah lagi bercinta...bercinta melalaikan rite?setiap saat akan teringat pada org tu...ana lebih suka guna perkataan ta'ruf atau sesi perkenalan yang dibolehkan antara berlainan gender untuk tahu sedikit atau surface tentang seseorang sebelum ambik keputusan ke sesi yang seterusnya...bercinta..ana tak nampak baiknya kat mana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 08-02-07 16:10


bercinta dengan Allah dan ilmuNya saja yang ada baiknya...cinta pada Rasul kita...itu kan lebh baik......tak myakitkan hati..malah menangkan dan membersihkan jiwa raga.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

hilyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.01.2007
Ahli No: 28324
Posting: 30
Dari: bumi AL-KHALIQ

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-02-07 02:47


alhamdulillah...rata2 semua macam tak setuju
dengan pasangan couple.
ana pun macam tu juga sebabnya bercouple
mendekatkan diri dengan pelbagai maksiat
seharusnya hanya pasangan yang benar-benar akan melangsungkan pernikahan
sahaja yang patut berpacaran sekejap
itupun untuk menguruskan hal2 perkahwinan.
sekian, wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hilyahProfil   Hantar PM kepada hilyah   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 12-02-07 03:07


nak tanya pendapat...
saya ada seorang kawan,..dy neih lahir dalam family yang agak mementingkan agama,..parents dy anta dy masuk sekolah agama swasta,..sekolah rendah dan menengah,..tapi dy sekolah menengah sekejap saja kat sekolah agama itu,..sebab pastuh dy keluar dan sekolah kat sekolah harian biasa saja..kemudian,..sekarang neih dy couple,..dy neih kategori agak cantik jugaklaa..bila couple,..strt holdng hands,..kemudian saya pernah tengok gambar dy kat frenster,..tak pakai tudung dengan boyriend dy...hum..tak tau ar parents dy tau ke tak dy buat cmtuh..as a friend,..apa yang kita patut buat..??kalau da thp macam neih,..apa hukum couple neih..??dan cerita neih bukan 1 cerita yang hardly heard,..always,..remaja malaysia neih,..especially perempuan,..couple saja mesti strt holding hands..tak ada lah semua..tapi Selalunya..hum..berpegang pada janji Allah saja kan senang..lelaki baik untuk perempuan baik,.lelaki jahat untuk perempuan jahat,..lelaki jahat takkan pernah tertarik pun dengan perempuan berpurdah..betul tak..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 12-02-07 15:11


salam...dah menjadi tgas kita nasihatkan dia...sedarkan dia tentang asal usulnya...dan ingat...walaupun mak bapak dia tak nampak apa dia buat...ALLAH sentiasa melihat dia

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

saffar
Warga Rasmi
Menyertai: 08.01.2007
Ahli No: 28066
Posting: 10
Dari: Bumi Allah Taala

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 19:56


assalamualaikum.....

kalau nak couple pun jangan sampai melanggar batas syariat....pastikan Cinta Allah sentiasa dihadapan.

ni tak...baru saja couple nak panggil abang, darling, sayam, ayam, itik dan setarafnya...apa ke jadah semua ni!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffarProfil   Hantar PM kepada saffar   Quote dan BalasQuote

melon
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.02.2007
Ahli No: 28719
Posting: 65
Dari: kuala lumpur

saudiarabia  


posticon Posting pada: 13-02-07 23:20


asssalamualaikum...
ikut pengalaman saya lah bercouple ni tak bagus lebih- lebih lagi time tengah belajar kat sekolah.ada seorang kawan saya ni dia memang pandai dalam pelajaran.tapi bila dia start bercouple, pelajaran habis jatuh.So,bila nak bercouple ingatlah parents kita dan harapan mereka.sesungguhnya jodoh itu di tangan Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For melonProfil   Hantar PM kepada melon   Quote dan BalasQuote

teratai_putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27690
Posting: 77
Dari: J0hor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 01:12


dia janji couple kali ni dia dah janji kat diri sendiri
tak mahu pegang tangan,tak mahu naik moto sama
pendeknya..tak mahu lah buat benda pelik-pelik ni
sudahnya masuk bulan ke3 ke4..janji melayang entah kemana
katanya "org yang tak pernah couple ini tak faham" :roll:
memangla saya tak paham gelodak jiwa orang-orang yang bercouple ini
yang saya paham perasan a.k.a gelodak jiwa ini mampu dikawal
dan diletakkan pada tempat yang sepatutnya..
sama lah seperti amarah kita

saya hanya mampu mandengar saja komennya,ceritanya..
kadang-kadang saya rasa bersalah sebab tak mampu menghalang
malah tak mampu menegur pun..kerana saya rasa diri tak cukup baik,hanyalah insan yang sangat-sangat sederhana dan biasa

:-(
yang saya mampu...
berdoa agar mereka akan cepat-cepat kawin
dan diri saya dijauhkan dr perkara2 yang buruk

ya Allah..sesungguhnya iman hambaMu ini selemah-lemah iman ya Allah

couple itu salah ke?saya TIADA JAWAPAN UNTUK SOALAN ITU
tapi yang saya sangat-sangat yakin
kalau dah pegang2 tangan, dah naik moto bersama, dah buat perkara yang tak sepatutnya..kalau sentiasa lalai
itu memang salah

kerana sepatutnya seorang perempuan itu mencari seseorang
yang dapat membuatnya berasa tenang,selamat,dan semakin
dekat pada yang Maha Esa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For teratai_putihProfil   Hantar PM kepada teratai_putih   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 14-02-07 04:28


kita sebenarnya kenalah lihat dari pelbagai sudut.memang tidak dinafikan terdapat sesetengah remaja gagal mengawal diri tatkala dilamun cinta.tapi, cubalah kita lihat yang berjaya mengawal diri.sebagai contoh, saya ada seorang kawan yang belajar di timur tengah.dia bercouple dengan seorang yang sealiran dengannya.kedua-duanya mendapat keputusan cemerlang dalam pelajaran.yang membuatkan saya kagum, dia hanya berhubung melalui email, dan sms jarang2 sekali..lihat, dia mampu buktikan bercinta tidak menghalang untuk mencapai kejayaan, dan berusaha untuk mendirikan rumahtangga, serta tidak menjurus ke arah negatif..Kenapa cinta ini tidak pernah di ketengahkan untuk dijadikan contoh?.Kenapa cinta yang memandu ke arah negatif juga yang hendak di kecoh2kan?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 14-02-07 04:30


Pada 08-02-07 12:49 , triptofana posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-02-07 08:20 , ibn_wanza posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa majoritinya fikir dari sudut -ve?.zaman sekarang, kalau kita nak atasi @ elakkan remaja daripada bercinta memang tak dapat..kalau berjaya pun, mungkin 6 @ 7peratus saja.apa salahnya masing-masing cuba berikan jalan penyelesaian untuk golongan adik2 remaja ni..kita semua pun dah sedia maklum zaman remaja adalah zaman mereka mencuba sesuatu yang baru..so, kita kawal lah cara pergaulan mereka, aktiviti mereka, hatta kalau bercinta sekalipun..kita jangan cepat kata itu tak boleh ini tak boleh tanpa fikir jalan penyelesaian..bagi saya, nak bercinta tiada halangan dan tiada paksaan..cuma yang penting, kawal batasan yang telah ditetapkan...kawin atau tidak, itu urusan yang maha Agung...



nak bercinta?

boleh...

caranya, tak boleh jumpa, tak boleh call dan buat hal masing-masing...
bila tiba waktu dan ketika yang anda rasa anda dah bersedia nak kawin, jumpa, lepas tu terus kawin....

setuju!!!



tepuk dada tanya jiwa...kalau mampu, go on...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 07:28


Pada 14-02-07 04:28 , ibn_wanza posting:

!!! QUOTE !!!

kita sebenarnya kenalah lihat dari pelbagai sudut.memang tidak dinafikan terdapat sesetengah remaja gagal mengawal diri tatkala dilamun cinta.tapi, cubalah kita lihat yang berjaya mengawal diri.sebagai contoh, saya ada seorang kawan yang belajar di timur tengah.dia bercouple dengan seorang yang sealiran dengannya.kedua-duanya mendapat keputusan cemerlang dalam pelajaran.yang membuatkan saya kagum, dia hanya berhubung melalui email, dan sms jarang2 sekali..lihat, dia mampu buktikan bercinta tidak menghalang untuk mencapai kejayaan, dan berusaha untuk mendirikan rumahtangga, serta tidak menjurus ke arah negatif..Kenapa cinta ini tidak pernah di ketengahkan untuk dijadikan contoh?.Kenapa cinta yang memandu ke arah negatif juga yang hendak di kecoh2kan?...


betul tu...selagi mana bercouple tu ada batasan yang dijaga & membawa kepada kebaikkan kepada 2 belah pihak serta seterusnya berakhir ke jinjang pelamin..itu tak ada masalah..kerana ALLAH TAALA jadikan manusia ini berpasangan...Usaha kita adalah salah satu cara untuk kita bertemu jodoh kita,disamping bertawakkal kepada ALLAH...


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 14-02-07 08:35


...yang penting...kita kena ambil average...makna nya lebih banyak menjurus....kepad keburukan...jadi elakkan...

semua org ada hak untuk memilih jalan...cuma kita tengoklah sapa yang rugi nanti

Allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 14-02-07 08:35


...yang penting...kita kena ambil average...makna nya lebih banyak menjurus....kepad keburukan...jadi elakkan...

semua org ada hak untuk memilih jalan...cuma kita tengoklah sapa yang rugi nanti

Allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

wardatul_shuhada
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27283
Posting: 43
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 14-03-07 19:34


ada yang kata bercouple ini haram... xkra ar dengan niat baik atau sebalikny... yang mana betul ini ek??

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardatul_shuhadaProfil   Hantar PM kepada wardatul_shuhada   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-03-07 19:58


Pada 14-03-07 19:34 , wardatul_shuhada posting:

!!! QUOTE !!!

ada yang kata bercouple ini haram... xkra ar dengan niat baik atau sebalikny... yang mana betul ini ek??


kena minta cop halal JAKIM agaknya...but JAKIM keluarkan untuk barang saja kan..hehehe
[ Telah diedit oleh: izzul_islam pada 14-03-07 19:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-03-07 20:02


Remaja bercouple....lepas itu buat maksiat ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-07 11:17


insyaAllah.. nak bercouple kena jumpa family pasangan tu terdahulu.. pas mereka berkenan baru lah bercouple

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-07-07 11:26


ada yang berkahwin dan ada yang putus ditengah jalan

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

kestari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.12.2006
Ahli No: 27622
Posting: 90
Dari: e_poh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-07-07 19:44


sesetengah berjaya ke jinjang pelamin tetapi ada sesetengahnya tersungkur di tengah jalan.

~jodoh, pertemuan, ajal dan maut semuanya di tangan Yang Maha Esa~


-----------------
$eNyumAn Itu PengUbat LukA di HAtI..


Bookmark and Share

    


  Member Information For kestariProfil   Hantar PM kepada kestari   Pergi ke kestari's Website   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-07-07 20:28


betul ke couple tu haram???

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-07-07 20:30


kalau sekadar nak seronok2 memang tak patut pun..
tapi yang couple then kahwin pula macam mana?
nak kahwin pun mestilah kena kenal dulu kan..???
jangan dah jumpa terus kahwin..
sebab sekarang ni ramai yang "ALIM2 KUCING..."
WALLAHUA'LAM..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

azaha85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.07.2007
Ahli No: 30484
Posting: 92
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-07-07 09:28


remaja sekarang memang seronok bila couple,semuanya indah,
tapi dosa pahala meraka tak nampak.ana nasihatkan supaya couple
lah pas kahwin.tak semua pasangan couple dapat mengakhiri dengan perkahwinan.betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaha85Profil   Hantar PM kepada azaha85   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 28-07-07 10:53


Pada 27-01-07 01:56 , zinniratunnajua posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya.....kalau antum semua perasan, bape banyak percent org couple TIDAK menjurus ke arah zina,

i mean MENJURUS KE ARAH ZINA bukan MELAKUKAN ZINA
dan pekara2 yang menjurus zina/menghampiri zina ni memang banyak

-mesej2(lalai)
-telefon2(lalai)
-cakap-cakap kosong (lalai)
-solat tak khusyuk(asyik teringat-ingat)
-pegang-pegang
-banyak lagi lah(phm2 sendiri)

tak kisahlah dari bidang apa, kadang-kadang yang dr bidang agama pun ada yang teruk(realiti)..
betul tak?
so, ada ke istilah couple ni dalam ISLAM sebenarnya?
cuba fikir smule...renung2...

walaupun niat baik(nak test sesuai ke tak jadi pasangan hidup) tapi ia tetap menghampiri zina kan...

sedangkan ahli sufi pun boleh terjebak dalam zina akhirnya inikan pulak kita yang imannya...alahai..
lagi satu kita kena sedar

kalau kita baik sekarang tak semestinya kita akan baik selamanya...
dan kalau kita jahat sekarang pun tak semestinya kita jahat sampai mati...

sebab iman seorang mukmin itu bertambah dan berkurang...
so, pandai2lah kita memelihara iman kita yang seciput ini..

salam...

itulah sebenarnya tak bagus dan memang tak elok "couple".

mana ada istilah couple dalam ISLAM.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-07-07 15:04


Cinta itu boleh diumpamakan bagai makan sambal belacan,
Walau pedas mengalir air mata,
masih dimakan jua,

Cinta jangan buat macam goreng pisang,
sungguh enak dimakan panas-panas,
bIla sudah sejuk sudah kurang enak...hoho


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama
[ Telah diedit oleh: Prof_Muslim pada 28-07-07 15:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-07-07 16:24


hm.. isu realiti.. cakap puntung kayu bagaimana sekali pun.. tak makan.. conclusionnya.. jangan sesekali terjebak dengan couple. Islami ke tak islami ke sama saja. ianya akan menghancur-leburkan hubungan dengan Allah SWT... caranya senang sahaja.. kawin.. Kalau serius nak.. pergi jumpa mak ayah dia.. buat perjanjian.. tapi bukan menghalalkan luahan cinta couple..


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-07 20:45


ni nak tambah sikit lah...
orang-orang yang tegur dalam ni... ni semua alim2 kucing juga agaknya huhu! :D
kalau tak percaya, ana rasa ramai saja antara kita ni kalau nampak org buat maksiat depan mata...

kita senyap saja kan2 "_? + perasaan benci...
ana pun begitu juga, senyap juga... ada sesiapa yang berani tegur??? bila antum berada dalam keadaan2 macam ni->>>

1) pesta konvo ke...
2) pasar mlm ke...
3) kat supermarket ke...
4) masa borak2 dengan kawan ke...
5) masa tengah makan2 kat restoran kat luar...
6) dan macam-macam lagi keadaan semasa yang kita akan bertembung dengan pasang2 bercouple muslim ni....

adakah antum tegur mereka???

jawapan ana...
ana senyap dan rasa benci dengan perbuatan tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

NurAihana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2007
Ahli No: 31065
Posting: 91
Dari: Kuala Lumpur

Selangor  


posticon Posting pada: 14-09-07 16:07


tak pernah teringin nak bercinta masa remaja hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurAihanaProfil   Hantar PM kepada NurAihana   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 14-09-07 16:10


!!! QUOTE !!!

Posting pada: 14-09-07 16:07


tak pernah teringin nak bercinta masa remaja hehe..



jom kita bercinta..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 14-09-07 16:11


:-D :-o :roll: ;-) :-? :-? :-P :-P :-| :-( :-D :-o :lol: 8-) ;-) :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

NurAihana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2007
Ahli No: 31065
Posting: 91
Dari: Kuala Lumpur

Selangor  


posticon Posting pada: 14-09-07 16:12


Pada 14-09-07 16:10 , hanif posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Posting pada: 14-09-07 16:07


tak pernah teringin nak bercinta masa remaja hehe..



jom kita bercinta..


mekacih saja lah :-D


-----------------
"Wanita Yang Baik Adalah Untuk Lelaki Yang Baik"


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurAihanaProfil   Hantar PM kepada NurAihana   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 14-09-07 16:58


Assalamualaikum...
:-) :-P :-? :oops: :-| :-( :-D :-o :lol: 8-) ;-) :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

abqoriah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.07.2007
Ahli No: 30530
Posting: 43
Dari: senawang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 20:56


erm sekarang kalau org bercouple tu banyak tujuannyer...ada suka-suka lah..yang serius pun ada...
tapi apa pun biarla hubungan tu diakhiri dengan pernikahan...itu yang seafdhalnyer...
amin


selamat berpuasa...
salam dr bumi andalus

Bookmark and Share

    


  Member Information For abqoriahProfil   Hantar PM kepada abqoriah   Quote dan BalasQuote

azaha85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.07.2007
Ahli No: 30484
Posting: 92
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 21:01


salam.semoga kita doakan supaya semua psgan coulpe cepat-cepat kawin, betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaha85Profil   Hantar PM kepada azaha85   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 15:29


Pada 14-09-07 21:01 , azaha85 posting:

!!! QUOTE !!!

salam.semoga kita doakan supaya semua psgan coulpe cepat-cepat kawin, betul tak?


perkara baik toksah ditangguh...
AAAAAAAAAAAAMMMMMMMMMMMMMIIIIINNNNNNNNNNNNNN!!!!~~~ yaaa Robb! :-D :-D :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-09-07 15:52


!!! QUOTE !!!

Cinta itu boleh diumpamakan bagai makan sambal belacan,
Walau pedas mengalir air mata,
masih dimakan jua,

Cinta jangan buat macam goreng pisang,
sungguh enak dimakan panas-panas,
bIla sudah sejuk sudah kurang enak...hoho


prof....macam pernah bercinta jerrrrrrrrr...... :lol: :-P :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 03:52


Assalamualaikum...

kalau bercouple tu belum pasti lagi akan menjadi suami isteri pada masa akan datang.. :-)

:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 10:52


Pada 20-01-07 02:45 , milenia_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

remaja sekarang ramai yang bercouple...
tapi, berapa ramai yang couple sampai bergelar suami isteri...
yang lain...
hangap.....
cinta monyet


betulll...betull....

p/s : couple..??? :jangan: :jangan:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 11:12


cinta tu menyakitkan kalau dengan cara yang salah dan tak sah..baik jangan..katakan tak nak!hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 05-11-07 11:17


Assalamualaikum
majoriti yang couple sebelum kawin ni tak kawin pun...yang banyaknya putus dipertengahan jalan setelah muak dengan pasangan dia tu....sampai ada yang sanggup lukakan hati pasangan dia lagi...jadi tak usah lah bercouple sebelum kawin ni...merugikan saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

fatimah-azzahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25632
Posting: 113

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-11-07 12:49


tak payah couple lah

jangan banyak soal jawab Kenapa dan Kenapa

kepada adik2 remaja yang masih sekolah

ni cikgu nak pesan, belajar dulu

ni ada satu kes cikgu duduk mengajar kat depan

mereka duduk maen peluk2 kat belakang

apalah nak jadi dengan bangsa melayu ini dik oiii

dimana bumi dipijak di situ islam dijunjung..

elakkan maksiat, sejahtera hidup

insyaallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimah-azzahraProfil   Hantar PM kepada fatimah-azzahra   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 05-11-07 13:33


Assalamualaikum...memang budaya couple ni, menakutkan...lebih-lebih bagi yang tak ingat Allah & agama...semoga mereka ni diberkati & dipermudahkan laluan untuk bersatu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-11-07 13:45


mudahan sesiapa yang bercouple tu berkekaln hingga ke jinjang pelamin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 15:25


couple tak semsti berkawin.. hahah... macam aku dah 3 org couple... semua dah clash... sudah muak di permain kan wanita :((.ha ha ha ha


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo
[ Telah diedit oleh: akasia pada 05-11-07 15:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

fatimah-azzahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25632
Posting: 113

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-11-07 08:44


Pada 05-11-07 15:25 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

couple tak semsti berkawin.. hahah... macam aku dah 3 org couple... semua dah clash... sudah muak di permain kan wanita :((.ha ha ha ha



owh begitu sekali

anyway, semoga berjaya untuk percintaan yang seterusnya

hahha, cinta lepas kahwin lah


-----------------
'tuhan ganjarkan upaya untukku menyusuri jalan Mu agar tak tersasar haluan kiblatku oh, tuhan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimah-azzahraProfil   Hantar PM kepada fatimah-azzahra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.160342 saat. Lajunya....