Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Makin lama kita fikirkan sesuatu, makin malas kita nak buat sesuatu

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 11 hari yang lalu
nur_tinta: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 33 hari yang lalu


Sukan dan Riadah
Topik: Nak kuruskan badan.. Apa cara yang terbaik??


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sukan dan Riadah
    »» Nak kuruskan badan.. Apa cara yang terbaik??

Please Mendaftar To Post


Oleh Nak kuruskan badan.. Apa cara yang terbaik??

hidayah_grasio
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23571
Posting: 146
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 20:56


Assalamualaikum

Saya adalah salah seorang hamba Allah, yang betul betul nak kuruskan badan.. Jadi bagaimana cara yang paling baik untuk turunkan berat badan saya??? Harap sahabat ukhwah dapat menolong saya.. Syukran jazilan


-----------------
Gerak Silat Olah Raga (grasio)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayah_grasioProfil   Hantar PM kepada hidayah_grasio   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 22:37


kakak saya pun tengah berdiet sekarang ini.nak kuroskan badan.
um..apa yang saya perhatikan, dia makan nasi cuma sekali saja.tu pun sebelah siang.
malam dia tak makan nasi.
banyakkan makan sayur dan buah.
um..malam2 kalau lapar, makan benda berat yang ringan.um..contohnya macam makan sup ke, dan seangkatan dgannya.
lagi..jangan makan malam lepas kol 9.maksudnya, makan sebelum kol 9. kalau tgh2 malam tu lapar, makan lah biskut wheat meal tu..
lagi..banyakkan minum air.
um..satu lagi, kena rajin bersenam.kakak saya dia rajin pergi gym.kalau tak ada masa, jog lah kat kawasan taman perumahan or kg masa pagi2.segar sikit badan.naik basikal pun ok juga.
paling kurang pun, solat 5waktu.
ok rasanya tu saja agaknya cara2 nak kurangkan berat badan secara fizikal.
Kalau secara psikologikal, tgk2 lah majalah2 yang tunjukkan badan perempuan yang cantik2 ni.tak pun, slalau timbang berat badan dan buat aim nak kurangkan berat sampai berapa kg.
ok?

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 17-01-07 00:55


Berpuasa, makan hanya ketika lapar, dan berhenti makan sebelum kenyang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

hananah
Warga Rasmi
Menyertai: 11.08.2006
Ahli No: 25740
Posting: 4
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 01:09


salam...
saya cakap berdasarkan pengalaman adik saya....sebelum ni berat dia +100kg...memang dalam keluarga dia seorang saja yang mmpunyai masalah berat badan...tapi alhamdulillah berat dia sekarang dalam +70kg (berat ideal bagi seorang lelaki remaja)...
kami masing-masing tinggal di asrama...so jarang jumpa...after hmpir setahun tak jumpa saya terkejut sebab fizikal dia memang jauh sangat berbeza...saya tanya macam mana boleh berubah dengan sangat drastik...katenya...dia makan nasi sekali saja sehari(same macam kata futurama 2)...makan sekali 2 kuatitinya hanya 1 mangkuk nasi saja...lepas 2 memang exercise gile2 lah...tiap-tiap hari pagi dan petang dia pergi jogging dan pergi gym...ditambah dengan latihan kawad setiap hari...mmm yang penting istiqamah dengan apa yang saudari buat...insyallah boleh!saya doakan saudari berjaya...ws

Bookmark and Share

    


  Member Information For hananahProfil   Hantar PM kepada hananah   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 01:47


Err...macam mana nak tambahkan berat badan pulak ye??? Saya punya ketinggian tak sesuai dengan berat.. (BMI 16-17)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 17-01-07 07:03


healthy diet
healthy lifestyle
healthy mind
insyaAllah...berjaya lah tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 08:28


salam...kalau nak kuruskan badan tidak berapa susah...
tapi, kalau nak tambah berat badan agak susah.
terutamanya lelaki...
harap saudara al-azym dapat bersabar dan cuba untuk menaikkan berat badan.
insyaALLAH kalau saudara ikut skop hidup sihat, berat badan boleh naik sedikit.
bertanyalah pada yang pakar....iaitu doktor. (^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 17-01-07 10:10


DISYORKAN BELI MAJALAH RAPI AWAK....hehehe. saya dah 2 keluaran terlepas....kering bebenau niii.....

betul kata kawan kita tu,kurangkan nasi....tapi lauk nak lebih tak apa....lebihkan dan pelbagaikan sayur-sayuran....Kalau kita kurangkan nasi....tenaga tetap sama....dengan Kalau kita makan nasi yang banyak...percaya tak???? percayalah....itulah kebaikan membeli majalan RAPI.....

satu lagi, makan nasi pagi atau tengahari...Kalau nak makn malam....makan macam sup ka...Kalau nak makan roti.,....makan roti potong bukan yang putih tuuu...yang coklat sikit tu...more wholemeal....dari mana saya dapat tips ni???dari RAPI.......

puasa....dengan niat kerna Nya...dalam masa yang sama....kita kan dapat menurunkan berat badan

dan jangan impikan penurunan berat badan....dalam masa terdekat ni.....sabau dan sabau.....buat secara istiqamah.....dan lihat perbezaannya....dan Kalau kita dapat turunkan berat badan...insyaallah ia bolehbertahan 2-3 tahun....kelakk

hehhe,.,,,saya pun nak turunkan berat badan....lepas habis bachelor....naik 10 kilo...nauzubillah, lalainya saya menjaga badan saya....sekarang dan turun 4 kg...dan masih nak turun lagi......

Kalau senaman tu....naik tangga turun tangga.....adalah satu efektif bagi kaum wanita.....boleh memejalkan peha....Kalau kita berlebihan berat badan...Kalau jogging.....atau skipping....takut...rahim akan jatuh...atau kaki akan membengkak.....( terpulang dengan individu itu sendiri)

Kalau peringkat awai, jalan dengan cepat.....dan be consistent sis...ya

peringatan untuk saya jugaaaa
[ Telah diedit oleh: budak_melaka pada 17-01-07 10:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 11:31


:) kawal lah pemakanan seharian..ambil sarapan ..minum banyak air suam..(2 liter sehari )jangan ambil ais(nanti urat kembang..badan cepat naik )..banyakkan makan sayur dan buah..

baca majalah berkaitan dengan diet seimbang..RAPI/SIHAT/ surfing kat internet pun banyak tips kawalan diet badan..kurangkan manisan..dan gantikan bahan-bahan yang boleh diganti dalam masakan seperti santan kepada susu, gula kepada manisan dan sbgnya..

seterusnya senaman, jangan tinggal..cuba bergerak pantas..belajar naik tangga turun tangga..bangun pagi, jangan tidur..jangan ajar memalaskan diri..jangan tension..jangan tak cukup tidur...makan vitamin..

seterusnya..untuk kekalkan berat badan..latih diri banyakkan ibadat sunat..qiam dan mandi pagi sebelum mentari terbit..serta minum teh kosong..puasa sunat, isnin dan khamis..insyaALLAH..jika ianya konsisten..dan berdisiplin ..anda pasti gembira dengan kesihatan badan anda..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-01-07 11:33


Assalamualaikum...
Maaf, sekadar bertanya, jangan ambil hati pula...
Saudari mengalami masalah berat badan yang kritikal ke...Jika tak, saya rasa tak perlu kepada usaha nak kuruskan badan tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

hidayah_grasio
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23571
Posting: 146
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 21:05


Terima kaish kepada semua.. memang kritikal, sampai tak ada yang nak berkawan dengan saya.. Terkilan benar.. Jadi, i need to diet just becouse of i need some one that can be my friend and of course im taking care of my health.. Bukan nak lawa saja... Ehk, saya bebual english, faham tak??? Bukan kata saya action, but its take time for me to type in malay... kalau nak, saya akan cuba bebual bahasa melayu

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayah_grasioProfil   Hantar PM kepada hidayah_grasio   Quote dan BalasQuote

fasehahnurilham
Warga Rasmi
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27311
Posting: 10
Dari: hutan sintok

Selangor  


posticon Posting pada: 21-01-07 13:43


hi hi... ana pun montel jugak...mak kata, ana memang montel sejk baby lagi, dulu-dulu time ana montel dithp maximum,ana selalu tension sebab org dok mengutuk dan mghina lntaran kemontelan ana itu...tapi alhamdulillah sekarang ni kira montel ditahap yang sihat lah...sebenarnya ana tak kisah sangat dengan mulut org ni, tapi bila teringat, Allah menyukai hambanya yang ringan badan=kurang makan. Ana jadi suspen, bahaya ni, maka ana cuba kurgkan berat badan untuk meraih cinta Allah..ana ada tips sikit, kita cuba dan istiqamah ye, caranya:
-jangan tidur lewt
-bangun semula sebelum masuk waktu subuh, sebaiknya pkul 1,2,3 pagi macam tu lah
-time tu kita wudhu' dan buat solat sunat tahajjud, sunat hajat etc.
-em, Kalau boleh istiqamahkan solat sunat tasbih, sama ada setiap hari, atau seminggu sekali, sbulan sekali, atau setahun sekali, tapi yang paling korok pun, seumur hidup sekali lah...ana sarankan anta usahakan seminggu sekali, biasanya solat sunat tasbih ni ambil masa lebih daripada setengah jam...em, sesi riadhah yang bagus tu
-lagi satu, amalkan mandi pagi sebelum masuk waktu subuh
-rajin2 lah beriadhah, gerakkan otot, petg2 tu elok joging, kalau tak pun power walk=jalan laju2 lintang- pukang, ala- ala macam kena kejr anjing lah
-akhir sekali, teringat ana kata-kata Dr Sidi Gazalba: alirn ahlul sunnah wal jamaah tegas mengatakan: kita tak boleh berserah kepada tqdir sahaja, sebab dalam hidup ni, ada lpgn tqdir tuhan, ada lpgn usaha, cuma kita tak tahu batas antara keduanya... maka teruskan usaha, dan jangan lupa panjatkan doa, semoga dikurniakan oleh Allah kepada kita kan badan yang sihat! alhamdulillah, terima kasih Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For fasehahnurilhamProfil   Hantar PM kepada fasehahnurilham   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 14:19


:-) Assalamualaikum...



     Saya amat bersetuju dengan saranan Futurama..apapun doa jangan dilupakan..kerana semuanya datang dari ALLAH....InsyaALLAH....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 16:00


owh..
ada juga yang setuju dengan saranan saya
hehe~gembira pula rasanya.
nway, saya cuma bantu apa yang mampu..
harap2nya saudari hidayah dapat sesuatu dari situ
dan sesiapa saja lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

nurim4n
Warga Rasmi
Menyertai: 24.01.2007
Ahli No: 28338
Posting: 4
Dari: bumi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 20:44


assalamualaikum

dengan Nama Allah Yang Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang dan selawat keatas Nabi Muhammad S.A.W.

saya pun besar juga, rangka besar, boleh dikatakan tinggi juga lah, so tambah dengan lemak2 yang banyak.hehehe..so lagi bertambah besar, sekarang diet...mungkin buat secara drastik..xmkn nasi, kalau teringin sangat makan seminggu sekali saja. dulu suka sangat minum ais, hari-hari asyik minum air yang berais. lah ni dapat semangat untuk stop minum air berais. walking ptg2, or jogging dalam rumah, ulang alik dr dapur ke ruang tamu sebab kalau jogging kat luar malu lah. Dulu cuba brdiet jugak masa study, tapi alami masalah kesihatan lain sebab angin akan senang masuk kapal dan kapal akan sakit yang amat sangat + migrain, so tak boleh baca buku sebab tu kena brhnti diet masa study, lepas tu jumpa doktor so doktor advice ambik suppliment, dah buat tapi xbrtahan lama. Tah macam mana sekarang ni, tb2 berazam dengan kuat nak kurgkn berat badan so cuba psikologi kat diri dengan bagi semangat kat diri sendiri, ALhamdulillah sakit kapal tak datang sangat. saya buat target juga, insya Allah dalam masa 6 bulan turun 20 kilo,amin. doakan saya...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurim4nProfil   Hantar PM kepada nurim4n   Quote dan BalasQuote

nurim4n
Warga Rasmi
Menyertai: 24.01.2007
Ahli No: 28338
Posting: 4
Dari: bumi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 20:45


ralat: kapal tu sebenarnya kepala, sakit kepala

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurim4nProfil   Hantar PM kepada nurim4n   Quote dan BalasQuote

sephia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.07.2004
Ahli No: 9843
Posting: 70
Dari: kota bharu.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 21:44


mari saya tolong..hehehe..

atas pengalaman ni.dulu masa sekolah saya 'sihat' lah jugak..hehe..lepas itu kan dah besar panjang selalu saja nengok baju-baju cantik. nak melaram malu sebab kalau orang lain pakai tak nampak seksi saya pakai mesti nampak seksi.silap-silap terkoyak.dalam rumah pun selalu kena kutuk kat adik2..
lepas itu kan saya beli teh tau..teh pelansing.saya minum lah..pahit pun tahan juga.nak kurus punya pasal kan...saya minum air halia.tumbuk halia,campur dengan lada hitam..pedas lah sikit untuk bakar lemak dan kolestrol.
tapi kan..saya rajin buat senaman jugak.hari-hari dalam setengah jam saya buat exercise..
sekarang berat saya 45.orait lah tu..asal jumpa member2 time sekolah mesti kena tegur..eh.kurus ek sekarang..hahahahaha..bangganya saya(bukan riak tau)..adik yang ngutuk saya pun dah lebih besar dari saya.padan muka dia..wek!

p/s: moral of the story,jangan kutuk orang..gemuk pun lawa jugak kan.chubby...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sephiaProfil   Hantar PM kepada sephia   Quote dan BalasQuote

darkeye_mania
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27963
Posting: 157

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 23:51


remember one thing..     
THE FASTER YOU LOSE WEIGHT, THE FASTER YOU’LL GAIN IT BACK!!!

So, don’t be too extreme in controlling what you eat. Yeah its obvious that you’ll kinda lose your weight quite fast but once you change a lil bit your eating style, your body will gain the weight as fast as you lose them. Logically, nobody can stick to their ‘extreme diet’ for the rest of their life right? I’m talking based on my own experience. I’ve tortured myself by not eating anything except oat dan Maggie dan sometimes bread plus an extreme exercise. I even do some stretching while watching tv. I am darn slim at that time. Heh, even my face looks ‘long’, no more chubby round face, no more double chin. But once I change my style of eating a bit, I gained back that 14 kg that I’ve lost..

But now Alhamdulillah, I can control my eating dan I exercise regularly.. I am a member of one famous gym in KL. Its good to go to gym. The impact is different compared to just doing some jog because using different equipment will work different muscles on your body. Unfortunately I have to suspend my membership for a year because of my knee.. My ligament was thorn few years back dan I am facing the effect now.. I’ve done some consultation before and here are some advice for you dear :

- dont skip breakfast
- take only 1 or 1/2 cup of rice a day with healthy dishes (no deep fried,no coconut milk and please dont eat rice together with potatoes. its too heavy)
- if you’re too hungry in between meals, eat light snacks such as fruits, 1 or 2 pieces of biscuits, low fat yoghurt, 1 slice of bread with jam (no butter/margarine)
- take your dinner before 8.30. Soups are recommended (not the creamy soup like campbell’s)
- no chocolate with milk (only dark chocolate allowed) milo is also fattening
- steamed fish dan chicken is good (no red meat)
- no ROTI CANAI or NASI LEMAK (the most irresistible fattening food)
- drink 3.5 liter minimum!!! And I mean plain water, not the others. It will flush away all the unwanted things in your body (don’t drink too many water in one shot. Drink every hour or so, because from time to time our body needs water to replenish)
- exercise regularly..(3 or 4 times a week) if you’re busy, 30 minutes of walking will do
- avoid to take kuih often especially which is fried dan contain coconut milk
- stop saying “alah… just take a little bit is ok..” (change your mind setting)

You can take your favorite food once in a while just to fulfill the cravings.. yeah, I know the list looks a bit ‘horrifying’ but that’s the fact that all of us have to face.. theres no easy way to get healthy dan lose weight.. and DON’T take any inlet such as slimming pills or shakes or tea or whatever! The effect of those things will occur later….

Its good that our body easily gain weight when we eat inappropriately.. some of us can eat whatever we want without gaining wheigt but remember….. you are also adding unwanted carbs, sugar, fat…

So, chubby girls out there…… you are luckier than them sebab you can watch everything u eat from now to lead a better life later….

Bookmark and Share

    


  Member Information For darkeye_maniaProfil   Hantar PM kepada darkeye_mania   Quote dan BalasQuote

hidayah_grasio
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23571
Posting: 146
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 17:15


Thanks untuk semua... Saya amat menghargainya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayah_grasioProfil   Hantar PM kepada hidayah_grasio   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 28-01-07 18:49


mnm apple fuji yang di blend..tapi jangan tapis..jangan letak gula..every nite..before tidur....ok...paling senang..dan tanpa menyeksa diri sendiri...good luck

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

darkeye_mania
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27963
Posting: 157

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 20:21


tapi kan tak bagus makan atau minum benda-benda yang agak berat bagi perut untuk proses before kita tidur?

Bookmark and Share

    


  Member Information For darkeye_maniaProfil   Hantar PM kepada darkeye_mania   Quote dan BalasQuote

alliaazam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28915
Posting: 159
Dari: Damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-03-07 19:55


hehehe..nak kongsi juga..dulu masa mula-mula masuk uni slim begitu lepas tu berat badan naik pecut sampe 12kg:D banyak tu...bila berat dah naik susah sangat nak turun...sejak duduk d perantauan ni...terkejut bila timbang berat tempoh hari...dekat 10 kg berat saya turun dalam masa 3 bulan.petuanya

1)dont skip your breakfast and kalau boleh jangan ambil makanan berminyk.cukup lah sekadar roti,
2)lunch makan nasi spinggan atau ganti dengan makan sayur banyak...hehehe...macam salad lah:D
3)before mandi buat exercise...sekejap pun dah memadai
4)bnykkan berjalan kaki...tak payah naik bus...(kecuali kalau musim sejuk:D)
5)minum air mesti nak kena banyak
6)saya memang tak makan malam:D..kalau lapar juga..makan salad atau sup:D
7)disiplinkan diri...hahahaha:D..good luck:):D

Bookmark and Share

    


  Member Information For alliaazamProfil   Hantar PM kepada alliaazam   Pergi ke alliaazam's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 17-03-07 20:00


jangan makan fast food dan jangan minum air gas

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-03-07 21:07


elakkan makan sebelum tidur

amalkan pusa sunat

exercise

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

Norazwan
Warga Rasmi
Menyertai: 13.03.2007
Ahli No: 29147
Posting: 10
Dari: TM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-07 00:23


assalamualaikum.......
Ni saja saja nak kongsi...hari tu ana ada tangok cerita extreme makeover....yang penting exercise tapi kelajuan atau kuatnya kita buat exercise tak penting...yang penting kerap...dengan kata lain istiqamah....exercise tak perlulah sampai menyekse badan just buat sekadar yang termampu dan kita boleh rasa yang kita buat exercise tu....yang penting sentiasa ada perubahan ke lebih baik contohnya kalau harini joging 1/2km esok 1km dan seterusnya........
Tapi yang paling penting adalah pemakanan, dalam rancanagan tu cakap kita takkan dapat melakukan perubahan kalau kita tak merubah corak pemakanan kita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NorazwanProfil   Hantar PM kepada Norazwan   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 17:18


Insya Allah terima kasih semua.. Saya dah tak pakai hidayah_grasio lagi.. Pakai nick name ni saja.. Ada error arh nick name lama 2.. Tak tau Kenapa

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 17:26


ada seorang polis pesan kat saya cara nak kuruskan badan
iaitu...kurangkan makan, banyakkan buang air besar....hehehee
tak taulah kalau polis tu cuma bergurau saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 17:44


Hehehehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

lukmanulhakim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.12.2005
Ahli No: 21214
Posting: 62
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 18:50


Tekan tubi dan sit up.
Kalau joging, kesannya lambat sikit.
Itu ikut pengalaman lah...
dulu seluar saiz 36, sekarang dah 30... heheheheh
wallahutaala a'lam =).

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukmanulhakimProfil   Hantar PM kepada lukmanulhakim   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 20:44


banyak kali makan tapi dalam kadar sedikit..jangan makan sekali banyak terus.. tryla control makan disamping senaman yang bersesuaian..good luck!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-03-07 21:40


saya pun sedang berusaha nak turun kan berat badan
saya buat sit-up 100kali pagi,100petg...seminggu trun 4 kilo
kalau sebulan ....dah berapa banyak tu..kalau setahun..lagi banyak..kirala...
tapi malm tak payah buat...setiap kali lepas buat sit-up, buat [email protected] tekan tubi 10 kali..ini u sesiapa yang mals nak keluar joging lah...


-----------------
[email protected]
[ Telah diedit oleh: redgirl pada 24-03-07 21:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-03-07 21:44


jaga permakanan..jangan makan    makn sayur hijau...
satu lagi jangan makn nestum..makan lah oat..
sebab nestum boleh naikkan berat badn..

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-03-07 23:36


Pada 24-03-07 17:26 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!

ada seorang polis pesan kat saya cara nak kuruskan badan
iaitu...kurangkan makan, banyakkan buang air besar....hehehee
tak taulah kalau polis tu cuma bergurau saja....

mita maaf memang lawak betul, bukan apa mana boleh paksa nak buang air besar, bergantung pada keadaan org tu & apa yang dimakan. Kenapa dah rimbabara dah amalkan ke ni? :-)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 18:18


banyak care..care yang tebaik adalah puasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 08-04-07 18:52


Assalamualaikum....amalkan diet yang betul...dan berpuasa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

kublai
Warga Rasmi
Menyertai: 27.02.2007
Ahli No: 28927
Posting: 9
Dari: kat pekan IPOH

pakistan  


posticon Posting pada: 09-05-07 02:51


aku pergi gym nak kasi kurus dan kasi kempis perut tapi masih boroi macam dulu lagi badan pula jadi besar macan hulk. pelajar isteri aku kata aku ni macam kaki pukul pula. sekarang aku tak pergi gym lagi , aku pergi joging pula kasi kempes perut. tak tau lah berjaya atau tidak. baru start 2 hari. Aku ada simpan gambar aku masa zaman bujang kat dalam wallet aku, kalau sapa sapa gelak aku tunjuk kat mereka. masa tu berat 70kg. lani 102kg.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kublaiProfil   Hantar PM kepada kublai   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 09-05-07 12:11


makan sekadar yang perlu saja lah..
berhenti sebelum kenyang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 09-05-07 13:01


Pada 17-01-07 00:55 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Berpuasa, makan hanya ketika lapar, dan berhenti makan sebelum kenyang.


setuju!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 13:02


ANA nak GEMUK...
tak ada lah gemuk...berisi da ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-05-07 15:12


tapi kwan saya sorag, gal lah...kata..nak puasa lah, bdan gemuk lah sekarang...
hm..boleh ke cakap g2?
-sbrag niat yang bercampur dalam ibadah tak boleh kan? sure tak boleh..-

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-05-07 15:58


Pada 24-03-07 21:40 , redgirl posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun sedang berusaha nak turun kan berat badan
saya buat sit-up 100kali pagi,100petg...seminggu trun 4 kilo
kalau sebulan ....dah berapa banyak tu..kalau setahun..lagi banyak..kirala...
tapi malm tak payah buat...setiap kali lepas buat sit-up, buat [email protected] tekan tubi 10 kali..ini u sesiapa yang malas nak keluar joging lah...



last last takdek berat..


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

deenbahri
Warga Rasmi
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30094
Posting: 1
Dari: Puchong

Selangor  


posticon Posting pada: 29-05-07 01:08


Pada 09-05-07 02:51 , kublai posting:

!!! QUOTE !!!

aku pergi gym nak kasi kurus dan kasi kempis perut tapi masih boroi macam dulu lagi badan pula jadi besar macan hulk. pelajar isteri aku kata aku ni macam kaki pukul pula. sekarang aku tak pergi gym lagi , aku pergi joging pula kasi kempes perut. tak tau lah berjaya atau tidak. baru start 2 hari. Aku ada simpan gambar aku masa zaman bujang kat dalam wallet aku, kalau sapa sapa gelak aku tunjuk kat mereka. masa tu berat 70kg. lani 102kg.


Assalamu'alaikum Kublai,

Apa yang kublai lakukan itu - pergi ke gym, mahupun mula berjogging - kedua-duanya boleh mengempiskan perut.

Dan apa yang lukmanulhakim cakap

!!! QUOTE !!!

Tekan tubi dan sit up.
Kalau joging, kesannya lambat sikit.


Dari pengalaman saya juga pun begitu tapi tanpa 'sit up' terlebih dahulu.

Tapi kena banyak bersabarlah sebab bagi lelaki yang ada p.j.k (perut jalan ke depan) terutamanya, lemak yang menyebabkan perut boroi adalah lemak yang akhir sekali akan turun setelah lemak-lemak di bahagian lain kurang.

Disamping senaman, makan mesti jaga.

Saya pun sedang mengempiskan perut saya balik. Dan cara yang berkesan yang saya jumpai ialah dengan mengurangkan makan nasi dengan mengambilnya dengan sedikit contohnya, kalau sebelum ni dalam sekali makan itu 2-3 pinggan, sekarang satu pinggan.

Dan dalam pinggan itu pula, paling banyak pun sepertiga pinggan adalah nasi, sepertiga lagi sayuran-sayuran dan sepertiga sumber protin - ikan ke ayam ke tempe ke.

Cuba elakkan makan lepas maghrib kalau tidak dapat, elakkan daripada makan sebelum 4 jam tidur.

Alternatif nasi putih ialah nasi perang (brown rice) adalah lebih bagus untuk mengawal berat badan berbandingkan dengan nasi putih sebab nasi perang masih ada sedikit sebanyak serat dan juga kalsium. Kedua-dua nutrient ini sangat membantu dalam menurunkan berat badan. Nasi putih boleh dikatakan sudah tiada serat.

MasyaAllah panjangnya....ok, tip satu lagi ialah sebaik-baiknya buat senaman itu masa perut kosong. Pagi lepas bangun dari tidur atau 3-4jam selepas makan. Sebabnya ialah, masa senaman itu badan kita akan membakar kalori.....dan bila perut kita dalam keadaan kosong, badan kita akan bakar kalori dari sumber lemak tapi kalau tidak kosong, badan kita akan ambil dari makanan yang masih berada dalam perut kita.

Kalau nak makan makanan yang berkarbohidrat agak tinggi (nasi putih, roti putih) pula boleh tapi dalam tempoh 1-2 jam selepas senaman yang berat (contoh senaman yang berat ialah senaman yang menyebabkan kita tercungap-cungap selepas melakukannya) sebab ketika itu badan kita perlu merawat otot-otot kita yang telah 'stress' daripada senaman kita tadi. Iaitu membina semula glycogen dalam otot dan glycogen memerluka kabohidrat. Tapi makan ini pula janganlah pula berlebihan pula. Berpada-padalah.

Dan dalam bab minum pula....bkalau kita memang kurang makan buah-buah yang banyak air, betul apa yang darkeye_mania cakap.....

!!! QUOTE !!!

drink 3.5 liter minimum!!! And I mean plain water, not the others. It will flush away all the unwanted things in your body (don’t drink too many water in one shot. Drink every hour or so, because from time to time our body needs water to replenish)


Harapnya tip-tip ini dapat membantu kublai. Wallahua'alam bith-thawaab.

Bookmark and Share

    


  Member Information For deenbahriProfil   Hantar PM kepada deenbahri   Pergi ke deenbahri's Website   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 01:30


selalu minum air limau nipis and air asam........
insyaAllah,trn berat badan....;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-10-07 12:22


so progress yang berdiet?? yang pernah berdiet.. macam mana?
kita turun lah skek.. giat juga ni.. nak palk dalam bulan puasa ni..
demi kesihatan dan masa depan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 13:04


puasa senang turun berat,time buka jangan makan banyak.kadang-kadang buka saya tak makan nasi.
-sarapan jangan tinggal
-makan nasi 1hr sekali,waktu tengah hari sahaja..petang makan yang ringan..
-makan before pkul 7..mlm makan sayur dengan buah..
-kalau lapa juga minum air masak..makan biskut..
-puasa sunat isnin, khamis..

-buat sit up..pumpin boleh tapi jangan selalu..jogging..lompat bintang =p

bila dah berusaha diet, jumpa pula makan yang heavy and best..cakap kat diri anda:
-"nak gemuk macam dulu ke tak nak?nak jaga kesihatan atau tak?kalau tak nak jangan makan!makan sikit kalau teringin sangat!"
hahaha..tu cara saya lah..
barat saya dr 75kg sekarang 59kg..tinggi 160cm
(ambil masa 2tahun sb tak rjin exercise,kena sabar)

that's all

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-10-07 13:09


saya dulu kan, gemuk gaklah. tembam2 gitu. tapi xlah sampai overweight. sekarang ni kurus keding.

cerita dia mula gni, masa 1st day puasa tahun 2005, saya sakit kepala teramat sangat. so, saya tak boleh nak makan apa. makan 2-3 suap saja. esoknya pun gitu juga. sikit saja makan. bila sebulan puasa gitu, turun lah badan saya. makin lama makin turun. sekarang ni berat saya 38 kg saja. bulan puasa ni tak tahulah makin turun ke tak. risau juga bila dah makin kurus ni. tak cantik

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 13:18


Uhh?really?kurus tak ada tahap tu..hehehe..
macam tak elok pula...keciannya tak sihat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 04-10-07 13:28


Assalamualaikum

kena exercise & jaga makan. jangan ikutkan sangat nafsu makan tu. kena banyak minum air masak. org selalu cakap minum banyak air..nanti badan kembang air saja. silap tu.. kalau nak kuruskan badan, air memang penting. jangan minum air manis2 sudah lah. fastfood kena tinggal.. jangan minum minuman sejuk... say no to junk food. ...memang kena disiplin.. kalau tak, susah lah nak kurus. lagi satu, kalau nak kurus...jangan nak cepat saja...just take your time. kalau badan kita kurus dalam masa yang singkat...chances badan untuk naik semula dalam masa yang singkat pun tinggi juga. slow2...yang penting berkesan. base on my own experience.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-10-07 13:32


Pada 04-10-07 13:18 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

Uhh?really?kurus tak ada tahap tu..hehehe..
macam tak elok pula...keciannya tak sihat..


betul tau mama. sampai mak abah saya naik risau dah. kalau badan dah ok tu, xpyhlah nak kurus2, kecuali tahap overweight. nanti jadi macam saya. tapi saya xlah minta jadi kurus macam ni.. :-D


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....


Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-10-07 13:33


Pada 19-01-07 21:05 , hidayah_grasio posting:

!!! QUOTE !!!

Terima kaish kepada semua.. memang kritikal, sampai tak ada yang nak berkawan dengan saya.. Terkilan benar.. Jadi, i need to diet just becouse of i need some one that can be my friend and of course im taking care of my health.. Bukan nak lawa saja... Ehk, saya bebual english, faham tak??? Bukan kata saya action, but its take time for me to type in malay... kalau nak, saya akan cuba bebual bahasa melayu


awak ni bukan org melayu ke? maaf, sekadar nak tau saja, jangan ambil ht ye


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....


Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 13:46


hehehe..saya target berat saya 55 lah..sebab tinggi pun 160..so lagi 4kg lah saya kena usaha..boleh dah tinggal sikit-sikit ni jenuh juga lah..

lagi satu kan..siapa tahu kenapa badan susut ,tapi berat tak turun?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 04-10-07 13:48


Nak kuruskan badan.. Apa cara yang terbaik??

Senang saja...kawal nafsu makan tu,jangan makan banyak :-D


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

kunciair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2007
Ahli No: 30929
Posting: 184
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 04-10-07 13:48


emm...saya pun tak past lah macam mana cara nak krus...tapi kalau cara saya kurang kan mkan benda-benda yang boleh buat kita gmuk...pas tu banyak minum air suam...kalau makan jangan lah banyak-banyak...tapi alhamdulillah...saya ni jenis susah nak gmuk...makan apa pun.... :-) :-)


-----------------
wanita hiasan dunia..adalah permata yang paling berharga bagi lelaki


Bookmark and Share

    


  Member Information For kunciairProfil   Hantar PM kepada kunciair   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 04-10-07 13:49


Pada 04-10-07 13:46 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

hehehe..saya target berat saya 55 lah..sebab tinggi pun 160..so lagi 4kg lah saya kena usaha..boleh dah tinggal sikit-sikit ni jenuh juga lah..

lagi satu kan..siapa tahu Kenapa badan susut ,tapi berat tak turun?


Banyak fikir kott :roll:


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-10-07 13:55


Pada 04-10-07 13:46 , mama_iman posting:

!!! QUOTE !!!

hehehe..saya target berat saya 55 lah..sebab tinggi pun 160..so lagi 4kg lah saya kena usaha..boleh dah tinggal sikit-sikit ni jenuh juga lah..

lagi satu kan..siapa tahu Kenapa badan susut ,tapi berat tak turun?


saya rasa berat tulang kott :lol:


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....


Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-10-07 14:07


maybe kan..he2..iye ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-10-07 08:36


iye agaknya... sebab pernah juga kawan saya kurus saja, tapi berat juga. tapi xdelah melampau berat nya, kira sedang eloklah. kalau melampau beratnya, maknanya dia guna tulang besi agaknya... hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-07 09:46


owh..tak apa ar begitu..hehe
susah juga lah berat tulang ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

apis_udm
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.08.2007
Ahli No: 30795
Posting: 64
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 08-10-07 13:28


pada bulan puasa ni ramai yang bertambah berat badan sepatutnya kurang berat badan,

Bookmark and Share

    


  Member Information For apis_udmProfil   Hantar PM kepada apis_udm   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-07 09:31


mandilah waktu sebelum subuh atau sebelum pukul 7.. insyaALLAH..berkesan

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-07 10:53


jauhi jajan.
elak makan makanan segera.
ianya sesuatu yang sia-sia jika diet tetapi pada masa yang sama sangat obses dengan makanan segera.
[ Telah diedit oleh: houri pada 10-10-07 10:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 10-10-07 11:20


nak gemukkan sikit badan..da makan banyak da tapi still macam tu juga..macamana erk?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-10-07 15:50


saya pun nak kuruskan badan jugak..ramai da tegur badan saya makin 'sihat'..pipi da tembam..tak kira, saya nak diet juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 17:00


just ke forum klinik ukhwah, dan cari lah, yang topic tips untuk kurus kan badan... saya dapatkan nasihat dari docter pakar... selamat mencuba ye...


-----------------
Setiap yang hidup pasti akan pergi.. Sentiasa lah bermuhasabah diri setiap hari


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

nuwol
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2007
Ahli No: 31420
Posting: 46
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 17:42


Pada 10-10-07 11:20 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

nak gemukkan sikit badan..da makan banyak da tapi still macam tu juga..macamana erk?


metabolisme tinggila itu..
berat berapa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuwolProfil   Hantar PM kepada nuwol   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 18-02-08 18:14


kalau nak lebih cepat tapi memerlukan kos yang tinggi pergilah ke london weight management....

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 18-02-08 20:04


Senang saja nak kuruskan badan pergilah ke DAFPUR.....gerenti kurus...


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

faizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 22:35


kenapa tak try pergi panjat gunung? konpem kurus nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizatulProfil   Hantar PM kepada faizatul   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 19-02-08 07:40


kalau nak kurus
jangan makan malam
hanya makan 2 keping roti dengan air susu sahaja

Bookmark and Share

    


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 19-02-08 08:38


Pada 10-10-07 11:20 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

nak gemukkan sikit badan..da makan banyak da tapi still macam tu juga..macamana erk?


erkk!! kamu ada bela anturaya ke? dah makan banyak tak gemok2 jugak.. sapa yang makan? ( :P gurau jekkk tak marah ehh..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 08:47


kalau macam yang ada penyakit gastrik macam mana? tak kan kena kawal makan juga?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 26-02-08 16:54


macamana ek...bila nak try kurangkan makan saja...mula lah ada org offer nak banje makan lah..hhuh...pizza..kfc...hotel..huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.185406 saat. Lajunya....