Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada sahabat yang setia melainkan kepentingan yang berpanjangan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: CARTA PERGAULAN DALAM ISLAM


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» CARTA PERGAULAN DALAM ISLAM

Please Mendaftar To Post


Oleh CARTA PERGAULAN DALAM ISLAM

Nur_Humaira_1342H
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27310
Posting: 301
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 19:37


/


-----------------
BERSAMA-SAMA MENGEMBALIKAN SEMULA KEHIDUPAN ISLAM MELALUI PENEGAKAN DAULAH KHILAFAH 'ALA MINHAJ NUBUWWAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_Humaira_1342HProfil   Hantar PM kepada Nur_Humaira_1342H   Quote dan BalasQuote

selected_heaven
Warga Rasmi
Menyertai: 18.12.2006
Ahli No: 27786
Posting: 13
Dari: Brisbane Australia

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-01-07 22:35


salam.

kalau SMS antara seorang suami org dan isteri org?(specifically, seorang suami dengan ex-girlfriend yang telah berkawin, sms mengenai cerita dolu2, macam mana bentuk badan sekarang makin kurus makin gemok ke etc)

betul tak cartanya jadi macam ini...
hukum asal-->haram
kekhususan-->tempat khusus (sebab sms kan guna hp masing-masing)
mahram-->tidak ada (suami/isteri masing-masing tidak terlibat ketika sms ditype)
hukum-->haram

betulkan carta saya...thank you.

Bookmark and Share

    


  Member Information For selected_heavenProfil   Hantar PM kepada selected_heaven   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 22:40


hurm..ana xjelas r list ini...ley terangkan dengan lebih lenjut tak/

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 00:02


Nur_Humaira_1342H
jelaskan sikit...nanti shabat2 tak paham..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 05-01-07 00:25


betul tu..explain sikit...time kisah banyak...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 05-01-07 08:45


Pada 04-01-07 22:35 , selected_heaven posting:

!!! QUOTE !!!

salam.

kalau SMS antara seorang suami org dan isteri org?(specifically, seorang suami dengan ex-girlfriend yang telah berkawin, sms mengenai cerita dolu2, macam mana bentuk badan sekarang makin kurus makin gemok ke etc)

betul tak cartanya jadi macam ini...
hukum asal-->haram
kekhususan-->tempat khusus (sebab sms kan guna hp masing-masing)
mahram-->tidak ada (suami/isteri masing-masing tidak terlibat ketika sms ditype)
hukum-->haram

betulkan carta saya...thank you.


sebolehnye elakkan....ia boleh menimbulkan keraguan dan fitnah....itu pendapat saya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

pengembara707
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.12.2005
Ahli No: 21299
Posting: 70
Dari: di planet yang ketiga

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 09:44


Assalamualaikum,
kalau dilihat pada carta di atas, menunjukkan hukum asal dan kekhususan.

kekhususan di atas pada pendapat saya, jika terdapat sesuatu yang kita tidak dapat elakkan untuk berada pada keadaan itu sama ada tanpa interaksi atau pun dengan interaksi.

1.(a)    tanpa interaksi-di tempat khusus
tanpa interaksi pada pendapat saya contohnya, seseorang wanita pergi ke
tempat yang memang tiada kebanyakan orang umum yang lalu lalang di     situ,dan tempat itu memang perlu dilaluinya.
walaupun wanita itu tidak berinteraksi dengan orang2 di situ, tetapi perlu adanya mahram supaya perkara-perkara diingini tidak berlaku.....
contohnya berjoging di pagi-pagi hari di padang permainan....perlu adanya mahram bersamanya...

    (b) tanpa interaksi-di tempat umum
contohnya berada di tempat pusat membeli [email protected] tempat terbuka..........
atas alasan bekerja di sana..............


2. (a) Interaksi-tempat khusus.......

pada asalnya jika tiada keperluan yang amat penting untuk berinteraksi maka tidak dibolehkan.
jika ada keperluan maka dibolehkan....jika nak tanya khabar dengan ex-girlfriend rasanya perbuatan itu rasanya tidak penting.....
perbuatan khusus yang perlu interaksi di antara seorang lelaki dengan seorang wanita , contohnya berlaku urusan jual beli, bertanyakan soalan mengenai pelajaran ,seorang guru mengajar anak muridnya dan etc....

(b) Interaksi-tempat umum

contoh berada di tempat terbuka(dewan kuliah, pasar raya,)
dengan alasan ingin belajar @ membeli [email protected] bertanyakan soalan.............

waalahualam.....
jika saya tersilap harap dapat diperbetulkan........

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara707Profil   Hantar PM kepada pengembara707   Pergi ke pengembara707's Website   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 10:06


bagus lah carta ni
semoga dengan usaha ini kita semua lebih berhati-hati dalam setiap pergaulan kita,insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 05-01-07 10:12


mula-mula tak faham..setelah ditenung..baru difahami maksudnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 10:40


Hmmm...... ana tak faham..... than satu lagi, bukan kah semua pkr tu asalnya harus ke.... maaf, katanya sahabat ana,,,,,
hehe...tapi carta diatas ana tak berapa faham sangat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 10:42


cuba perhati dan tengok betul-betul...insyaAllah,akan faham nanti

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

anti_alasan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26307
Posting: 300

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 11:09


kalau bersms,chatting,berbalas email...
termasuk dalam kategori mana erk???

kalau berpandukan carta ini lah..ia termasuk dalam ikhtilath/bercampur(dengan adanya interaksi) kerana berbalas sms,email atau chat ini sama macam bercakap dengan org lain,cuma tak face to face....


adakah interaksi antara 2 org melalui sms/chat/email boleh dikategorikan tempatnya sebagai tempat umum???saya rasa ia lebih kepada tempat khusus...hujahnya...

...ia merupakan tempat yang khusus kerana bersms,chat atau email ini hanya melibatkan 2org.....ini kerana sms yang dihantar itu diterima oleh pemilik nombor tersebut,dan pemilik itu hanyalah seorang...sama juga macam email...dan chatting..
kita tak boleh kata tempat tersebut sebagai tempat umum kerana mereka berkomunikasi tanpa diketahui oleh org lain..maknanya org lain tidak ada bersama2 mereka....tetapi macam forum ukhwah.com ini..ia dikira sebagai tempat umum lah...

dari segi tanpa mahram atau bersama mahram...sudah tentu ia dilakukan tanpa mahram..ini kerana,ketika bersms,beremail,berchat...mana ada mahram bersama kita!lagipun,kita tidak berinteraksi face to face....

so,kesimpulannya..Kalau ikut carta ini..hukumnya haram..
oleh itu,bagaimanakah kita mahu bersms/chat/email secara yang dibolehkan????

Bookmark and Share

    


  Member Information For anti_alasanProfil   Hantar PM kepada anti_alasan   Quote dan BalasQuote

anti_alasan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26307
Posting: 300

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 11:15


kalau ikut carta ini pula....jika kita mahu bersms/chat/email secara yang dibolehkan ialah
1..kita hendaklah bersama mahram..
2..kita hendaklah berinteraksi secara yang dibolehkan

maka,barulah kita BOLEH bersms/chat/email...

persoalannya,bagaimanakah untuk bersms/chat/email bersama mahram...kerana jika kita tidak bersama mahram,maka hukumnya HARAM....?????sesiapa boleh jawab...tolong bagi pendapat anda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anti_alasanProfil   Hantar PM kepada anti_alasan   Quote dan BalasQuote

anti_alasan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26307
Posting: 300

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 11:24


saya masih musykil tentang sms/email/chat....
adakah komunikasi melaui sms/emai/chat berlangsung di tempat umum???
saya berpendapat ia berlaku di tempat khusus berdasarkan hujah2 saya di atas tadi....
so,Kalau macam tu...bagaimana nak bersms/chat/email dengan kehadiran mahram?????
takkan setiap masa kita nak bagi tahu mahram kita yang kita berbalas sms/email/chat dengan org lain???

ataupun saya tersilap mengkategorikan tempat???
adakah ia merupakan tempat umum dimana kita tidak memerlukan mahram????
betulkan saya jika saya tersilap....

Bookmark and Share

    


  Member Information For anti_alasanProfil   Hantar PM kepada anti_alasan   Quote dan BalasQuote

Nur_Humaira_1342H
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27310
Posting: 301
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 16:09


Assalamualaikum

Islam telah mengatur sistem pergaulan antara lelaki dan wanita menurut hukum-hukum yang telah ditetapkan oleh Allah Subhanahu Wa Ta'ala.Baik yang menyangkut kehidupan umum;mahupun kehidupan khusus.


Kehidupan Umum : Contohnya seperti di sekolah,pasar dan sebagainya.

-Wanita hendaklah memakai jilbab dalam kehidupan umum.

-Memakai tudung yang menutupi hingga ke paras dada

-Tidak boleh berkhalwat;walaupun dalam kehidupan umum(Cohtohnya;berkhalwat di sekolah,universiti, pasar,supermarket dan sebagainya.).Apatah lagi;di dalam kehidupan khusus(rumah).



Kehidupan Khusus : Cohtohnya seperti di rumah.


-Wanita atau si isteri mestilah dengan mahramnya atau suaminya ketika berinteraksi dalam kehidupan khusus(rumah);sekiranya di rumahnya itu ada tetamu yang bukan mahram

-Tidak boleh berinteraksi dalam kehidupan khusus;jika tiada mahramnya.

-wanita atau si isteri boleh mengenakan pakaian dalam kehidupan khusus(rumah).Seperti;baju t-shirt lengan pendek dan seluar panjang serta tidak memakai tudung.Sekiranya,tiada orang yang bukan mahram di rumahnya.(seperti ; sepupu lelakinya dan sebagainya yang tergolong orang yang bukan mahram).Jika;di rumahnya di datangi orang yang bukan mahram;maka si isteri atau wanita itu;hendaklah memakai jilbab,memakai tudung yang menutupi ke paras dada.

Untuk membaca dengan lebih terperinci lagi;sahabat-sahabat boleh mendownload buku "Sistem Pergaulan Dalam Islam(Nizham Al-Ijtima'ie Fil Islam)";edisi bahasa Arab di laman web yang tertera di bawah.

Kalau;nak dapatkan terjemahannya pula;boleh dibeli di wisma yakin;kedai buku Pustaka Indonesia @ Fajar Ilmu Baru.

Semoga Bermanfaat Untuk Kita Bersama

http://www.hizb-ut-tahrir.org/index.php/AR/bshow/77/


-----------------
BERSAMA-SAMA MENGEMBALIKAN SEMULA KEHIDUPAN ISLAM MELALUI PENEGAKAN DAULAH KHILAFAH 'ALA MINHAJ NUBUWWAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_Humaira_1342HProfil   Hantar PM kepada Nur_Humaira_1342H   Quote dan BalasQuote

Nur_Humaira_1342H
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27310
Posting: 301
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 16:34


Maksud interaksi tersebut adalah interaksi di antara 2 pihak ataupun lebih;yang mana orang yang berinteraksi tersebut wujud dihadapan kita yang saling berkomunikasi dan berinteraksi serta saling bertukar-tukar pandangan dengan kita.

Kalau sekadar email,chat,sms;tidak lah dikategori dan dimasukkan ke dalam kehidupan umum;mahupun khusus.Sebab,orang yang berinteraksi dengan sms,email dan chat dengan kita tu;tak wujud depan kita dan tak bersama dalam kehidupan kita;baik dalam rumah(khusus);mahupun sekolah dan pasar(umum).

Yang dikehendaki dengan interaksi dalam kehidupan umum adalah orang yang berinteraksi itu wujud dan bersama kita dalam kehidupan umum tersebut(sekolah,pasar,universiti).Sekiranya,interaksi dalam kehidupan umum(masjid,sekolah,universiti,pasar) itu bertujuan untuk belajar mencari ilmu pengetahuan dan ilmu syariat;maka dibenarkan.Kalau,tanpa tujuan tertentu;maka tidak dibenarkan.Contohnya;mereka berbual dan berinteraksi tentang hubungan seksual,percintaan,dan sebagainya;Maka ini tidak dibolehkan,walaupun berlaku di universiti,sekolah ataupun pasar(umum).

*****************************

Berkenaan dengan sms,chatting,email;kita pun perlukannya untuk tujuan dakwah dan perkara-perkara yang tidak menyalahi perintah syara'.Kadang-kadang kita menggunakan internet di rumah;dan kadang-kadang juga kita menggunakan di universiti atau di masjid dan sebagainya.

Apapun kita kena faham konsep interaksi yang berlaku;sebagaimana yang telah dijelaskan di atas;supaya kita dapat menilainya dengan betul dan tidak bercampur-aduk antara satu sama lain.


-----------------
BERSAMA-SAMA MENGEMBALIKAN SEMULA KEHIDUPAN ISLAM MELALUI PENEGAKAN DAULAH KHILAFAH 'ALA MINHAJ NUBUWWAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_Humaira_1342HProfil   Hantar PM kepada Nur_Humaira_1342H   Quote dan BalasQuote

selected_heaven
Warga Rasmi
Menyertai: 18.12.2006
Ahli No: 27786
Posting: 13
Dari: Brisbane Australia

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-01-07 17:38


untuk persoalan saya, so haramla conditionnya kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For selected_heavenProfil   Hantar PM kepada selected_heaven   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 18:04


syukran...
untuk info ini....
mula-mula susah juga nak faham...
tapi,bila dah lihat lama2 brulah faham ..
itupun sikit saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Nur_Humaira_1342H
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27310
Posting: 301
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 18:30


Pada 04-01-07 22:35 , selected_heaven posting:

!!! QUOTE !!!

salam.

kalau SMS antara seorang suami org dan isteri org?(specifically, seorang suami dengan ex-girlfriend yang telah berkawin, sms mengenai cerita dolu2, macam mana bentuk badan sekarang makin kurus makin gemok ke etc)

betul tak cartanya jadi macam ini...
hukum asal-->haram
kekhususan-->tempat khusus (sebab sms kan guna hp masing-masing)
mahram-->tidak ada (suami/isteri masing-masing tidak terlibat ketika sms ditype)
hukum-->haram

betulkan carta saya...thank you.


Assalamualaikum

Tak ada masalah kalau sekadar tanya kabar saja.Apapun;perkara tersebut perlulah diberi tahu kepada kedua-kedua belah pihak;supaya tidak menimbulkan fitnah dan prasangka buruk.Bukan apa;yang masalahnya takut berlaku kegoncangan rumah tangga dan salah faham nanti.

Kalau setakat nak tanya kabar;ok saja.Tak perlu lah nak rahsiakan hal tu.Terus-terang saja.Hanya sekadar tanya kabar.

Maklum sajalah;setiap manusia ada sifat cemburunya.

Yang lebih baik sekali;tak perlu tanya langsung kepada bekas kekasih lama.Lupakan semua hal lama.Memandangkan dia pun telah berumah-tangga;kita pun dah berumah-tangga.Maka;masing-masing jaga rumah-tangga sendiri;agar tidak berlaku perkara yang tidak diingini.Bukan apa;sebab nak elakkan dari timbul fitnah dan prasangka buruk.Maklumlah;mana lah tahu kot2 dapat isteri yang kuat cemburu @ dapat suami yang kuat cemburu.Kan bermasalah tu.Jagalah rumah-tangga masing-masing daripada kehancuran dan porak-poranda.

Sekadar pandangan saja.

:-D :-D :-D


-----------------
BERSAMA-SAMA MENGEMBALIKAN SEMULA KEHIDUPAN ISLAM MELALUI PENEGAKAN DAULAH KHILAFAH 'ALA MINHAJ NUBUWWAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_Humaira_1342HProfil   Hantar PM kepada Nur_Humaira_1342H   Quote dan BalasQuote

selected_heaven
Warga Rasmi
Menyertai: 18.12.2006
Ahli No: 27786
Posting: 13
Dari: Brisbane Australia

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-01-07 19:42


terima kasih banyak-banyak

Bookmark and Share

    


  Member Information For selected_heavenProfil   Hantar PM kepada selected_heaven   Quote dan BalasQuote

Nur_Humaira_1342H
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27310
Posting: 301
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-01-07 19:47


Pada 05-01-07 19:42 , selected_heaven posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih banyak-banyak


L A SYUKR 'ALA WAJIB


-----------------
BERSAMA-SAMA MENGEMBALIKAN SEMULA KEHIDUPAN ISLAM MELALUI PENEGAKAN DAULAH KHILAFAH 'ALA MINHAJ NUBUWWAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_Humaira_1342HProfil   Hantar PM kepada Nur_Humaira_1342H   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.135972 saat. Lajunya....